|
|
#3001 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Piękne, młode i szalone ;) 30+, 40+ IV część
Dziewczyny ile zużywacie wody w domach przez 2 mce,,bo tak przychodzą rachunki.
Lub rocznie ,bo nie wiem jak płacicie... Tak z ciekawości... La Mary jestem ciekawa Twojego odczucia. Będę namawiać na kupno,jak zużyjesz tonizację w pielęgnacji.. Najszybsza jest Kama. My pomyślimy,Kamcia już płaci Brzuch mnie boli. Okres dostałam. Cykl mi się wydłuża. Jest regularny,ale dłuższy. Czyżby to menopauza za progiem się skradała? Któras z Was juz przechodzi? Weszła w przekwitanie? Jakieś leki wspomagające? Odczucia? |
|
|
|
#3002 |
|
Śnięta Mucha
|
Mnie tusz wystarcza na 6 mcy. Kupiłam ostatnio 2000 Calorie i nie wiem czy stary, czy to takie g... w ogole mi nie zostaje na rzęsach, mega gęsty.
A w ogóle to się wżeniłam w świetny cenowo zestaw świąteczny Hypnose Lancome tylko wzięłam nie ten kolor (czarny zamiast brązu) i leży ![]() Teraz widzę, że jeszcze staniał. https://www.elnino-parfum.pl/lancome...4aAkxfEALw_wcB Michell u mnie low tech - mam ryczałt, żadnych liczników.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2021-01-22 o 18:01 |
|
|
|
#3003 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o @ to wygląda na to, że chyba... dojrzewam a do tego jeszcze czuję jak się do mnie zbliża nieokreśloną irytacja... Dosłownie musze się w tych dniach nieźle napracować żeby w myślach, w mowie i chyba czasami w czynach zachować powściągliwość... Sądzę że psychologia ma na to odpowiednią szufladkę ale nie analizuję ![]() Mojej mamie skończył sie okres w wieku 54 lat i kilku miesięcy. jej siostry miały do 55 lat zatem wszystko jeszcze przede mną
Edytowane przez a41e5628ec20eaaf3266066f6eafe0f03253103a_68100871c0c55 Czas edycji: 2021-01-22 o 18:27 |
|
|
|
|
#3004 |
|
Zakorzenienie
|
Miszka, u mnie sytuacja ejst o tyle skomplikowana, ze mam zespoł PCO, czyli niedobor progresteronu w 2 fazie i od 18 roku zycia musiałam pzrez 10 dni w miesiacu brac hormony. Na pewno zaburzalo mi to rownowage flory bakteryjnej, wiec zawze miałam nagłe przechyły w kierunku drozdzy
Nawet, jak nie było to klasyczne zakazenie - i tak cos sie działo. Tak czy tak - hormony mi w miare regulowały okres. Od kilku miesiecy przestałam je brac, okres jest nadal, w miare regularny i normalny, teraz włąsnie koncze. Objawy premenopauzy? Jakies 2-3 lata temu i chyba w ubiegłym roku mialam zawroty głowy, pisałam yu o tym, cos mi kompletnie obcego - zamykasz oczy i karuzela, probujesz wstac - i padasz z powrotem na łozko...Utrzymywało sie jakies 3 tygodnie i jak przyszło, tak poszło Powtorzyło sie kilka razy w ubiegłym roku - i znowu nic. Ze dwa razy miałam cos jak uderzenie gorąca. Tyle.Wode musiałabym sprawdzic czy to miesiac czy dwa, ale my mieszkamy w tesciami, wiec rachunki za 2 rodziny. Duze
|
|
|
|
#3005 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczełam się intereswoać ,bo znam swoje ciało,umiem wyłapać nieścisłości.
Zawsze jak w zegarku ,co 27 dni. Od 2 mcy co 31,teraz cykl 29 dniowy. Nie miałam wahań. Nie miałam też takiej tkliwości piersi. Owszem bolały,ale nie tak mocno jak teraz. Więc się wsłuchuję w ten swój biologiczny zegar... Myślę co mogę zrobić by jak najdłużej być w pełni ... Szukam Waszych porad i za każdą dziękuję <3 |
|
|
|
#3006 |
|
Konto usunięte
|
Mogłam sobie dzisiaj, przy sobocie dłużej pospać ale NIEEEE... mój organizm w weekend budzi się przed czasem. Na dworze dosyć ciemno, pada...
Zapraszam na kawę ![]() Miszka te wahania kilkudniowe to nadal regularny okres. Każdy gin Tobie to powie W tamtym czasie suplementowałam się minerałami, obecnie suplementuję się tylko Wit D3, magnezem z potasem a zimą dodatkowo jeszcze tran. Wyniki w normie, no... mniej więcej... Ponadplanowo umówiona jestem z moim ginekologiem, ze w razie pojawienia się niepokojących objawów powtarzamy od razu badania na poziom hormonów ( progesteron i coś na "e...") i gin ustawia mi odpowiednią HTZ. Bo jestem na tak Mam koleżanki, które nie miesiączkują już od 44-45 r.ż. jednak nie zawracam sobie na razie głowy menopauzą... przyjdzie, pójdzie... idę w tym tygodniu do estetycznej, zrobię się piękniejsza chociaż peselu i tak nie oszukam ![]() ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Sprawdziłam ten hormon: to estradiol ![]() Miszka robiłaś badanie hormonów na tarczycę ? Jeśli tak jaki masz wynik? Pytam bo wczoraj właśnie wzięłam skierowanie na badanie. Nie robiłam rok a mój gin nie dał mi skierowania (zapomniał??). Na szczęście bez problemu dostałam skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Ta pandemia ma swoje dobre strony dzwonię, proszę i podjeżdżam po skierowanie do przychodni
|
|
|
|
#3007 |
|
Konto usunięte
|
Nie wczoraj a przedwczoraj byłam po skierowanie. Jeszcze jednak śpię 😉
Pokazuję skierowanie do laboratorium bo wywołałyśmy temat a ja od razu, że mam już skierowanie. No kto mi uwierzy... 🤪 Edytowane przez a41e5628ec20eaaf3266066f6eafe0f03253103a_68100871c0c55 Czas edycji: 2021-01-23 o 16:49 |
|
|
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
La Mary wyniki mam dobre,hormonalne też.Żeby było wiarygodnie musiałabym robić w każdej fazie cyklu,a to oznacza bankructwo..
![]() Co robisz u estetycznej? Jej tez muszę poślady spiąć i pojechać na jakiś szlif
|
|
|
|
#3009 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U estetycznej mam w planach botoks albo zaczniemy może od mezoterapii... nie wiem, zależy od stanu mojej cery. zauważam, że przydałby się botoks w okolicę oczu, ostatni zabieg botoksu miałam na początku czerwca... |
|
|
|
|
#3010 |
|
Śnięta Mucha
|
Dzień dobry przy drugiej kawie i z lekkim bólem dnia wczorajszego.
Odwiedził mnie znajomy, z którym znamy się grubo ponad 20 lat. Wspaniale się rozmawiało, choć alkohole podałam w szklankach do kawy i koktajli. Kieliszki mają dotrzeć dopiero w lutym. Nie widzieliśmy się pięć lat, a kiedyś widywaliśmy kilka razy w tygodniu. Również nie odespałam i wewnetrzny zegar podniósł mnie o 9, ale głowa ćmi tylko odrobinę. Też powoli wybieram się na szlify. To, co widzę, to spory ubytek w bruzdach nosowo wargowych. Botoks też powoli się żegna, pewnie pod koniec lutego bedę musiała ponowić. Powiem Wam, że potrzebuję częściej gości. W dwie godziny wysprzątałam mieszkanie, a normalnie potrzebuję na to czasem i dwóch dni Teraz mi się tak przyjemnie siedzi w porządku
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
LA Mary za cały pakiet hormonów płaciłam 850zł .
Zmienia się w każdej fazie cyklu,czyli musiałabym zrobić 3 razy. Po pierwszym mi się odechciało ![]() Żadnej odskoczni nawet nie było by móc się przyczepić. Jedynie kortyzol lekko podwyższony. |
|
|
|
#3012 |
|
Zakorzenienie
|
Miszka nic się nie martw, będzie dobrze
przyjdzie do ciebie kiedy przyjdzie. U każdego inaczej i inne są objawy. Niektóre są niefajne. Utrata miesiączki to w sumie dla niektórych dodatek na plus. Pierwsze objawy u większości to bezsenność, arytmia, nieregularne miesiączki i uderzenia gorąca. Na szczęście jest HTZ. U mnie zaczęło się od arytmii i bezsenności. Potem uderzenia gorąca podczas snu. Miesiączkę nadal mam. Moje przyjaciółki też na HTZ, ale bez miesiączki bo tak wolą. Wszystkie objawy ustąpiły w ciągu miesiąca, dwóch. Największe zmiany jednak na skórze. Zauważyłam kilka dni temu, że owal mi się zmienia Znowu u mnie leje. Straszna ta pogoda, no to poprasowałam z rana... |
|
|
|
#3013 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Dziewczyny, jaki fajny temat - kochane jesteście Miszka, super że piszesz! ![]() Chętnie poczytam więcej o menopauzie, wiele kobiet traktuje ją ...jakby nie istniała. Albo przynajmniej zupełnie nie dotyczyła ich osoby. Nie lubię tego Mam kilka lat starszą przyjaciółkę, u której menopauza rozpoczęła się kiedy jeszcze była trzydziestolatką Zainteresowała się wtedy jogą - do tego stopnia że sama została instruktorką. Wszystkie nieprzyjemne objawy szybko zniknęły. Miszka, joga hormonalna podobno może nawet opóźnić menopauzę - i podobno jest to udokumentowane. Dla mnie ma to oczywisty sens - poprawia postawę ciała, prostuje kręgosłup, otwiera klatkę piersiową, przepona podnosi się, wewnętrzne organy nie są tak ściśnięte - lepiej i efektywniej więc pracują Już nie wspominając o niwelowaniu negatywnych skutków stresu, kiedy to całe ciało zalewają nieprzyjazne hormony...
|
|
|
|
#3014 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Chyba, ze naprawde jest syf, ale jesli sie troche ogarnia na biezaco, to potrafimy dosc dlugo nie robic takiego konkretnego sprzatania.
|
|
#3015 |
|
mar_jolka
|
menopauza juz za mna. Co bylo-3 lub 4 lata arytmia, i chyba byłoby na tyle. Troche dolkow psychicznych. Brałam Ladybon. Teraz juz nie. Nie mialam problemow ani z poceniem sie ani z uderzeniami goraca. Teraz jedynie w nocy jest mi tak cieplo ze moge spac pod przescieradlem. Maz mowi ze grzeję jak dobry kaloryfer
Ale nadal ani sie nie poce nawet w nocy, ani w dzien nic dziwnego mi sie nie dzieje. Jedynie jak mi sie kiedys chcialo czesto, tak mi sie teraz chce b.rzadko( sex) i tylko to mnie martwi. Sa tez problemy z suchoscia blony sluzowej. Nie zauwazylam zebym sie pozmarszczala. Ale metabolizm wolny...moja waga mnie wkurza![]() A poza tym..znalazlam super dwa wyjazdy w doskonalej cenie-Fuerteventura i Egipt...i nie mam z kim jechac bo maz ma na tyle duze obawy ze nie chce leciec...i jestem b.zmartwona... myslalam ze buty mnie pociesza..kupilam i nadal wolalabym leciec tam gdzie lato... JPEG_20210123_141703_2040892064100164267.jpg Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3016 |
|
Zakorzenienie
|
menopauza to ostatnia miesiaczka i stwierdza sie to, jesli jej nie ma przez rok. Przed - to okres premenopauzalny, czyli skoro mamy jeszcze miesiaczke - to jestesmy pre
Albo moze juz peri - to tak 3-4 lata przed klimakterium, a nie 10. I to moze trwac.Miszka, ja bym nie wywalałą kasy na badania, bo po co? W tej chwili w tym okresie bedziesz miałą skoki hormonalne, rozne poziomy w kolejnych miesiacach, bo to włąsnie pre( peri)...nieregularnosc, ale to moga byc lata. Jesli nie ma innych objawow - ja bym sie nie przejmowała. sa tez te rozne suplementy, czerwona koniczyna itp, ale nie powiem czy działaja. Jak nie mam własciwie zadnych objawow ubocznych - to nie biore HTZ bo po co...U gina byłam w listopadzie, wszystko ok, usg normalne, badałam poziom fsh w moczu - nie ma menopauzy ( okres mi sie spozniał). Zatem ja sie nad soba nie trzesę - obserwuje, ale na spokojnie. Wpływu na t nie mam, wyleczyc nie wylecze, łagodzic poki co nie mam czego. Juz lepiej skupiac sie na estetycznej. ja bym nie powiedziałą, ze joga moze opoznic klimakterium, ale skoro stres i papierosy przyspieszaja...no to nei wiem ![]() Marjolka, łądne buty Analizowałam te wyjazdy wiosenne, ale sie nie uda, nie wyrobie tyle wolnego, by mi na pozniejsze wakacje starczyło. Musze czekac do czerwca.
|
|
|
|
#3017 |
|
mar_jolka
|
Och Kama-bardzo szkoda.....z tum ze Egipt to juz od 30tego 5 gwiazdek hotel a Fuerta byla od 7 marca...i juz po tej cenie bo to byla chwilowa promocja. Teraz jyz ponad 1000zl wiecej na osobe...
Fajnie ze buty Ci sie podobaja
Edytowane przez mar_jolka Czas edycji: 2021-01-23 o 14:53 |
|
|
|
#3018 |
|
Zakorzenienie
|
Aussie a co to za terapia hormonalna?
Dobrze się po niej czujesz? Na antykoncepcję zle reagował mój organizm . Nie mam arytmii,ani bezsenności. Jest mi bardziej zimno ,niż gorąco. Właśnie teraz robię za boginię kocyka ![]() Dobry pomysł z tym FSH Kama La Mary bierzesz jakies suple z biotyną? Przed badaniu estradiolu trzeba odstawić witaminki |
|
|
|
#3019 |
|
Konto usunięte
|
Marjolka ładne kozaki
Miszka o matko... a po co Tobie kochana cały pakiet hormonów jak wspomniała Kama lepiej przeznaczyć na estetyczną Antykoncepcja to dobry pomysł tylko trzeba dobrać odpowiednią a z tym juz różnie... ja musiałam bo Tż ma libido wielkiego formatu ![]() ja tez nie wierzę w prawdy objawione mówiące czy wmawiające nam że klimakterium da się przesunąć. No jak, pytam Każda z nas ma określoną liczbę jajeczek i nie da się "wyprodukować" więcej...Konczą się jajeczka i kończy się młodość. Nie da się przesunąć tego w czasie, opóźnić czy zatrzymać. To że zadbamy o swoje ciała ćwiczeniami czy dopieścimy się warzywami i owocami polepszymy jedynie w tym okresie komfort życia. Na szczęście jak zapewniał Kabaret Starszych Panów: wesołe jest życie staruszka to myślę że też wesołe jest życie staruszki
|
|
|
|
#3020 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3021 |
|
Konto usunięte
|
Ja się zastanawiam czy odczuje ten moment
Bo nie mam okresu wcale... biorę tabletki. |
|
|
|
#3022 | |
|
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() Zajrzałam na stronę Leroy Merlin zamówić syfon i w sumie przydałaby sie bateria do kuchni, to moze i zmienic w lazience, a moze przy okazji umywalka i zlewozmywak? To już bym pociagnela i nowe oswietlenie... Skończyłam na przeglądaniu w sieci lodówek ![]() Tak teraz pomyślałam o tej ograniczonej ilości jajeczek... moje wystarczą raczej na długo, bo od 10 lat mam zatrzymanie okresu z wyjątkiem typu 2x na rok.
|
|
#3023 |
|
Konto usunięte
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88457352]Ja się zastanawiam czy odczuje ten moment
Bo nie mam okresu wcale... biorę tabletki.[/QUOTE] Mon Cherry jak to: nie masz okresu? Co prawda z pigułek zrezygnowałam przed zajściem w 2. ciążę ale chyba przez ten czas za dużo się w tej materii nie zmieniło... okres przy pigułkach występował chociaż właściwe nazewnictwo to krwawienie z odstawienia. Ale żeby tak zupełnie bez... ![]() Pani Robot ale to tak nie działa z tymi jajeczkami To kobiety stosujące pigułki miałyby miesiączki w wieku np. 70 lat Tu działają jeszcze inne czynniki jak np zaburzenia gospodarki hormonalnej, ustaje praca jajników i in.
Edytowane przez a41e5628ec20eaaf3266066f6eafe0f03253103a_68100871c0c55 Czas edycji: 2021-01-23 o 18:17 |
|
|
|
#3024 |
|
Konto usunięte
|
LaMary bo ja mam jednoskładnikowe i bierze sie je cały czas. Nie masz przerwy. Nie masz okresu.
|
|
|
|
#3025 |
|
Śnięta Mucha
|
La Mary chyba mozna brac tabletki w ciagu bez przerw na krwawienie.
Własnie idac za ciosem czytam o przedwczesnej menopauzie. Połowa opisanych objawów jest tak uniwersalna, że każdy mógłby ją mieć. Zjadłam pierwszy raz rybę po grecku. Dobre to.
|
#3026 |
|
Konto usunięte
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88457410]LaMary bo ja mam jednoskładnikowe i bierze sie je cały czas. Nie masz przerwy. Nie masz okresu.[/QUOTE]
no tak, wiem... ale to tabletki 21+7 jeśli się nie mylę... (może się mylę...). 7 tabletek to tabletki placebo. Takie brałam. I w trakcie brania tych tabletek występowało plamienie... są jeszcze inne? Pani Robot uwielbiam ryby po grecku ![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Moje 2. koleżanki przechodziły menopauzę w wieku: 36 lat i 42. Nie mogły niestety przyjmować hormonalnej terapii zastępczej. Dlaczego? Nie pytałam... Edytowane przez a41e5628ec20eaaf3266066f6eafe0f03253103a_68100871c0c55 Czas edycji: 2021-01-23 o 18:32 |
|
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
La Mary a wiem po co.
Kazał lekarz to zrobiłam . Szukał bóg wie czego i tylko mnie na koszta naciągnął.. ![]() Kupiłam IT Cosmetics https://www.douglas.pl/pl/p/3001045428 |
|
|
|
#3028 |
|
Konto usunięte
|
Są inne
one chyba się nazywają mini pigułki. Trzeba brać bez przerwy i pilnować nawet czasu... One są zalecane kobieta karmiącym piersią W Polsce miałam takie gdzie po 28 dniach 5 dni przerwy i znowu się brało. Ja po 1 ciąży miałam wkładkę, potem 2 ciąża i wkładka. Jak tak policzę to okresu nie mam juz dobre 12 lat. Mąż miał mieć wazektomię, tylko jak dostawał termin to mu nie pasowało (nie miał w tym roku dnia wolnego w pracy), miał ponownie iść w 2020 ale nastała pandemia, a ja zrezygnowałam z wkładki aby móc porzucić z dnia na dzień tabletki Teraz czekamy aż wszystko minie i znowu poprosi o termin.
|
|
|
|
#3029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3030 |
|
mar_jolka
|
Soso-maz chyba nie bulby szczesliwy gdybym pojechala szma. Martwił by sie o mnie...a ktos nieznany....raczej ja nie chce...
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.

a do tego jeszcze czuję jak się do mnie zbliża nieokreśloną irytacja... Dosłownie musze się w tych dniach nieźle napracować żeby w myślach, w mowie i chyba czasami w czynach
zachować powściągliwość... Sądzę że psychologia ma na to odpowiednią szufladkę ale nie analizuję
Nawet, jak nie było to klasyczne zakazenie - i tak cos sie działo. Tak czy tak - hormony mi w miare regulowały okres. Od kilku miesiecy przestałam je brac, okres jest nadal, w miare regularny i normalny, teraz włąsnie koncze. Objawy premenopauzy? Jakies 2-3 lata temu i chyba w ubiegłym roku mialam zawroty głowy, pisałam yu o tym, cos mi kompletnie obcego - zamykasz oczy i karuzela, probujesz wstac - i padasz z powrotem na łozko...Utrzymywało sie jakies 3 tygodnie i jak przyszło, tak poszło
Powtorzyło sie kilka razy w ubiegłym roku - i znowu nic. Ze dwa razy miałam cos jak uderzenie gorąca. Tyle.

Teraz mi się tak przyjemnie siedzi w porządku