Mamy wrześniowe 2021 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-01-25, 17:20   #391
theali
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wrześniowe 2021

Cytat:
Napisane przez nowafalaa Pokaż wiadomość
Ja też preglife dziś wychodzi ze to 5+1tc a ja nie mam jakichś objawów, powiedzcie jak było u was na tym etapie? Kiedy wystąpiły? Pod koniec 6tyg? Trochę się obawiam ale nie chce panikować, później mogę żałować ze tak histeryzuje oprócz braku @ czuje lekkie pobolewanie w pachwinach ale właśnie rzadko raz dziennie chwilę albo wcale, piersi nabrzmiałe i bolą trochę, sluz biały i na razie tyle dajcie znać jak u was to wyglądało na tym etapie. Może wszystko przede mną
U mnie 8+1 (lub nawet 9+1 wg USG) i objawów nadal tyle, co nic.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 17:24   #392
monissskaa
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do monissskaa GG do monissskaa

Mi pokazuje 4+5.
Ja to mam tak brak @,pobolewanie podbrzusza trochę bolą mnie cycki ale bez dramatu bialy śluz. Nie mogę spać budze się często i zlewają mnie poty w nocy

Odkrywam w SOBIE talenty kulinarne.!
monissskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 17:27   #393
f88fd72a1baff1f55628bb9023d16cbac19cdced_65c025028a53e
Konto usunięte

Truskawaka hej mocne

f88fd72a1baff1f55628bb9023d16cbac19cdced_65c025028a53e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 17:35   #394
MONIKA1850
Zakorzenienie

GG do MONIKA1850 Send a message via Skype™ to MONIKA1850

Cytat:
A od kiedy masz senność? Ja odczuwalam często bóle brzucha i rozciąganie przed okresem a po teście juz jakby sporadycznie coś czuję nakręcam się ze coś nie tak
Ok tygodnia napewno. Nie mysl ze coś nie tak, bo to nie pomaga. Każdy organizm jest inny. Jedna bedzie odczuwać objawy zaraz a inna później. Trzeba myśleć pozytywnie. Wiem z autopsji uwierz.
Cytat:
Napisane przez truskawaka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny nieśmiało dołączam. Z USG dzisiaj 5w5d, beta 10500. Niestety mam plamienia i dosyć mocno mnie to stresuje, mam nadzieję że progesteron zdziała cuda
Witam. Podobnie jak u mnie.
Co bierzesz? Duphaston czy Luteine?

MONIKA1850 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 17:53   #395
truskawaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MONIKA1850 Pokaż wiadomość
Ok tygodnia napewno. Nie mysl ze coś nie tak, bo to nie pomaga. Każdy organizm jest inny. Jedna bedzie odczuwać objawy zaraz a inna później. Trzeba myśleć pozytywnie. Wiem z autopsji uwierz.Witam. Podobnie jak u mnie.
Co bierzesz? Duphaston czy Luteine?

Dostałam recepte na Progesterone Besins i nie było tego w żadnej z 4 aptek, także zacznę od jutra. Nie znam tego preparatu
truskawaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 18:07   #396
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Dostałam recepte na Progesterone Besins i nie było tego w żadnej z 4 aptek, także zacznę od jutra. Nie znam tego preparatu
O, pierwszy raz słyszę o takim. Bliższy będzie luteinie niż duphastonowi (progesteron, nie dydrogesteron), tylko drożej wypada, z tego co widzę.

Stary 2021-01-25, 18:07   #397
MONIKA1850
Zakorzenienie

Cytat:
Tez nie spotkałam się z tą nazwą.
Może jakaś nowość

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-01-25, 18:20   #398
Arielka90
Raczkowanie

U mnie dziś 4+5. Od ponad tygodnia pobolewa mnie brzuch i piersi. Jakaś szczególnie senną póki co nie jestem. Zdarzają się mdłości i mózg wolniej działa

Mam w pracy wykupiony pakiet prywatnej opieki medycznej więc nie płace za wizyty w prywatnych placówkach, ale terminy w niektórych lokalizacjach są niekiedy dość odległe dla osób z tym pakietem.

Mam może trochę głupie pytanie, ale wybaczcie bo to moja pierwsza ciąża więc jestem zielona w temacie. Czy na pierwszej wizycie ginekolog zawsze przeprowadza USG ?
Kojarzę, że kiedyś jak się umawiałam na USG transwaginalne to musiałam mieć skierowanie.

Arielka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 18:24   #399
f88fd72a1baff1f55628bb9023d16cbac19cdced_65c025028a53e
Konto usunięte

Arielka ja miałam USG, wydaje mi się, że powinno być, ponieważ lekarz chyba sprawdza czy wszystko jest na swoim miejscu i czy jest w porządku

f88fd72a1baff1f55628bb9023d16cbac19cdced_65c025028a53e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 18:25   #400
alleyezonme
Zakorzenienie

U mnie znowu wróciła senność i musiałam się przespać, tak sypie śniegiem że mąż z synem poszli na sanki a ja sobie smacznie pospałam i już mi lepiej

Jeśli życie to chwila, wykorzystam tą chwilę - tyle

alleyezonme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 18:51   #401
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arielka90 Pokaż wiadomość
U mnie dziś 4+5. Od ponad tygodnia pobolewa mnie brzuch i piersi. Jakaś szczególnie senną póki co nie jestem. Zdarzają się mdłości i mózg wolniej działa

Mam w pracy wykupiony pakiet prywatnej opieki medycznej więc nie płace za wizyty w prywatnych placówkach, ale terminy w niektórych lokalizacjach są niekiedy dość odległe dla osób z tym pakietem.

Mam może trochę głupie pytanie, ale wybaczcie bo to moja pierwsza ciąża więc jestem zielona w temacie. Czy na pierwszej wizycie ginekolog zawsze przeprowadza USG ?
Kojarzę, że kiedyś jak się umawiałam na USG transwaginalne to musiałam mieć skierowanie.

Wydaje mi się, że prywatnie raczej to USG na pierwszej wizycie jest standardem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-01-25, 19:10   #402
MONIKA1850
Zakorzenienie

Cytat:

Bez badania USG nie jest w stanie potwierdzić ciąży. W sensie tego, że wszystko jest prawidłowe.

Stary 2021-01-25, 19:43   #403
kghyt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MONIKA1850 Pokaż wiadomość
Dokladnie. Ja lecze się na nadciśnienie 13lat i ostatnia ciąża została zakończona w 34tc...

Wszystkie chodzicie prywatnie czy ktoś ma lekarza ba NFZ?

Ja chodzę na razie do luxmedu, ale zacznę się rozglądać na prywatnym lekarzem

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Ja planowałam przynajmniej do końca maja popracować, ale przy tym, co się w pracy dzieje, idę od następnej wizyty (o ile przed nią się nie umowie tylko po zwolnienie). Pracuję w handlu, więc ciągły kontakt z ludźmi (i to bliski, bo bez tego im okularów nie dopasuję i pomiarów nie zrobię), którzy stosunek do zaleceń mają różny. Do tego cele sprzedażowe szybują w górę, a klientów dużo mniej niż w poprzednich latach (rzecz raczej oczywista), atmosfera coraz gorsza... Do tego umowy mi nie przedłużą, więc tym bardziej nie ma sensu się poświęcać. A, no i najlepsze - godziny mi ścięli (zakaz dopełnień), więc na zwolnieniu dostanę więcej pieniędzy, niż chodząc do pracy

Łoo w Twojej sytuacji to ja już bym była na zwolnieniu, jak masz pewność, że nie przedłuża Ci umowy to tym bardziej medalu nikt Ci za prace nie da ...

Cytat:
Ja też preglife dziś wychodzi ze to 5+1tc a ja nie mam jakichś objawów, powiedzcie jak było u was na tym etapie? Kiedy wystąpiły? Pod koniec 6tyg? Trochę się obawiam ale nie chce panikować, później mogę żałować ze tak histeryzuje oprócz braku @ czuje lekkie pobolewanie w pachwinach ale właśnie rzadko raz dziennie chwilę albo wcale, piersi nabrzmiałe i bolą trochę, sluz biały i na razie tyle dajcie znać jak u was to wyglądało na tym etapie. Może wszystko przede mną
U mnie wszystko zaczęło się w 6 tygodniu i już liczę kiedy koniec 1 trymestru i niech to się skończy
Ale każda kobieta jest inna, warto zapytać mamy, babć jak u nich było. U mnie jak narazie powtarza się scenariusz mojej mamy, podobno przy drugiej ciąży już było super ale ja drugiej chyba nie planuje

Cytat:
Cześć dziewczyny nieśmiało dołączam. Z USG dzisiaj 5w5d, beta 10500. Niestety mam plamienia i dosyć mocno mnie to stresuje, mam nadzieję że progesteron zdziała cuda
Witamy
Gratulacje i trzymam kciuki za ustanie plamienia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kghyt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 19:57   #404
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Andainn Pokaż wiadomość
Ja jestem już na zwolnieniu, mój lekarz sam mi zaproponował na pierwszej wizycie. W poprzedniej ciąży pracowałam do 6. miesiąca, teraz się zastanawiałam, wahałam, ale w końcu stwierdziłam, że nie warto się stresować, zwłaszcza że nie czuję się najlepiej, a ostatni tydzień w pracy to był koszmar.

A jeśli chodzi o witaminy, to u mnie póki co standardowo kwas foliowy, a poza tym D3+K2 i omega3. Szukam jakiegoś fajnego suplementu dla kobiet w ciąży. Poprzednio brałam Pregnę+

@theali, ja poproszę o uzupełnienie info na 1 stronie Mam na imię Ania, mam 29 lat. Kolejna wizyta 11.02.

Dziewczyny, korzystacie z jakichś aplikacji ciążowych? Ja parę dni temu zainstalowałam Preglife - bardzo fajna, zwłaszcza dla tych mam, które czekają na pierwsze bobo

Ja korzystam z Preglife, bo zapisuję tam przyrosty dzieciaków. Bardzo fajna. Innych aplikacji już nie instalowałam nadmiar informacji i zalewanie dobrymi radami też na dobre nie wychodzi

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
Ja mam dziś 6+4 i dopiero od kilku dni mam wyraźne objawy, głównie mdłości. Tydzień temu miałam tylko problemy z pęcherzem i latałam jak głupia do WC co chwilę. I wyszły mi żyły ma biuście. A tak to nic takiego się nie działo. Jakby to nie była moja kolejna ciąża to nie wiem, czy bym te objawy połączyła.

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Staraj się myśleć pozytywnie plamienia zdarzają się często na początku ciąży, nie zawsze oznaczają cokolwiek złego.

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:

Na NFZ niekoniecznie przeprowadza USG. Prywatnie najczęściej co wizytę (przynajmniej ja tak miałam). Jeśli chodzi o pakiety w prywatnych firmach to chyba zależy od pakietu. Ja mam abonament w luxmedzie z prowadzeniem ciąży i miałam ostatnio USG. Teraz znów nie mogę żadnego terminu złapać i tak czekam, będę polować nocami chyba

Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 19:59   #405
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kghyt Pokaż wiadomość
Łoo w Twojej sytuacji to ja już bym była na zwolnieniu, jak masz pewność, że nie przedłuża Ci umowy to tym bardziej medalu nikt Ci za prace nie da ...
Planuję jeszcze wyjazd do dziadków, żeby im osobiście powiedzieć, że będą pradziadkami (a nie chciałabym ryzykować trzydniowego, licząc podróż, wyjazdu podczas zwolnienia). Jeśli od początku lutego odmrożą hotelarstwo, to wybralibyśmy się na dwa dni nad morze, z dala od ludzi (w lutym dostaliśmy na ślub voucher no i nie dało się zrealizować ) i uciekam. Pracuję 8-10 dni w miesiącu, więc tak naprawdę przede mną jeszcze tylko kilka razy (aczkolwiek to kolejny powód do pójścia na zwolnienie, bo szefowa wie o ciąży, a i tak mi przypisuje zmiany ponad 8 godzin).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-01-25, 20:06   #406
Michiru
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o pracę to mnie załatwili na szaro w trakcie ostatniej ciąży. Pracowałam w firmie już od 3lat i wszyscy byli ze mnie zadowoleni, więc nie spodziewałam się jakichś dziwnych akcji. Zaszłam w październiku, w styczniu powiedziałam szefowi i dostałam zapewnienie, że z umową i powrotem nie będzie problemu. Umowę miałam do końca września i miała być przedłużona i już na czas nieokreślony. A jednak mi nie przedłużyli bez żadnych szczególnych wyjaśnień. Więc nie dość, że tak naprawdę nie mam do czego wracać to od czerwca muszę się zarejestrować jako bezrobotna, żeby mieć ubezpieczenie i dostać zasiłek albo kosiniakowe🤷 także trochę lipa, budżet będzie musiał być teraz bardzo dobrze zaplanowany i nie będzie szastania kasą. Dobrze, że wyprawką nie musimy się przejmować, większość mamy po Leośku, a jak będzie dziewczynka to po prostu dokupi się kilka dziewczęcych rzeczy i tyle tylko wózek na 99% będziemy zmieniać na taki rok po roku, żeby było wygodniej, bo Leo będzie miał niewiele ponad rok i chcę żeby miał normalną spacerówkę, a nie żadną dostawkę, skoro nawet nie będzie tak naprawdę jeszcze chodzić zapewne.

Stary 2021-01-25, 20:06   #407
kghyt
Raczkowanie

Cytat:
Planuję jeszcze wyjazd do dziadków, żeby im osobiście powiedzieć, że będą pradziadkami (a nie chciałabym ryzykować trzydniowego, licząc podróż, wyjazdu podczas zwolnienia). Jeśli od początku lutego odmrożą hotelarstwo, to wybralibyśmy się na dwa dni nad morze, z dala od ludzi (w lutym dostaliśmy na ślub voucher no i nie dało się zrealizować ) i uciekam. Pracuję 8-10 dni w miesiącu, więc tak naprawdę przede mną jeszcze tylko kilka razy (aczkolwiek to kolejny powód do pójścia na zwolnienie, bo szefowa wie o ciąży, a i tak mi przypisuje zmiany ponad 8 godzin).

Masz prawo nie zgodzić się na prace ponad 8h, wręcz to pracodawca łamie prawo, nie może Cię do tego zmusić

Stary 2021-01-25, 20:23   #408
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kghyt Pokaż wiadomość
Masz prawo nie zgodzić się na prace ponad 8h, wręcz to pracodawca łamie prawo, nie może Cię do tego zmusić

Moja mama (sama akurat prowadząca kadry) stwierdziła, że bez oficjalnego zaświadczenia będą robić co chcą. To ja już prędzej po zwolnienie w ogóle pójdę. Dziewięć godzin to jeszcze luz w sumie, jakby mi wrzuciła dziesięć i pół czy więcej, to robiłabym awanturę.
Ale zastanawiam się, co chce pokazać, dając mi praktycznie same zamknięcia do 21 z kawałkiem (3/4 wszystkich zmian) 🤦

Stary 2021-01-25, 20:33   #409
kghyt
Raczkowanie

Cytat:
Moja mama (sama akurat prowadząca kadry) stwierdziła, że bez oficjalnego zaświadczenia będą robić co chcą. To ja już prędzej po zwolnienie w ogóle pójdę. Dziewięć godzin to jeszcze luz w sumie, jakby mi wrzuciła dziesięć i pół czy więcej, to robiłabym awanturę.
Ale zastanawiam się, co chce pokazać, dając mi praktycznie same zamknięcia do 21 z kawałkiem (3/4 wszystkich zmian)

Takie zaświadczenie bez problemu dostaniesz
A na moje oko chce Cię wykorzystać jeszcze na koniec

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-01-25, 20:53   #410
Michiru
Zakorzenienie

Dokładnie. Chce się Tobą wysłużyć, póki jeszcze ma Cię do dyspozycji 🤷 przerażające, że kobieta kobiecie to robi.

Stary 2021-01-25, 22:06   #411
runawaytrain
Rozeznanie

Co do aplikacji, to w pierwszej ciąży najbardziej byłam zadowolona z Ovia Pregnancy i to w niej liczyłam skurcze do porodu Fajna jest też Ciąża+, a Preglife dość szybko skasowałam, nawet nie pamiętam dlaczego, ale pewnie powielały się fukcje/informacje. Teraz, póki co, odpaliłam tylko Ovia Pregnancy

runawaytrain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 23:54   #412
marijka0085
Zadomowienie

Michiru: z tego co mi wiadomo kobieta w ciąży ma z automatu przedłużoną umowę do dnia porodu a potem będzie ci się należeć macierzyński wyliczony wg stawek za chorobowe. Ale nie mam na 100 pewności, zależy to też od kilku warunków, zarys jest tu

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-r...awa-pracownicy

https://kadrywpigulce.pl/przedluzenie-umowy-porodu/

Doczytaj jak co może ciebie dotyczy.

Ja na razie pracuję zdalnie, na szczęście mogę tak swoją pracę wykonywać, ale jak będę się czuć źle to pójdę na L4. W pierwszej ciąży chciałam pracować do porodu, ale musiałam iść na zwolnienie już od 3 miesiąca, bo niestety byłam bardzo słaba, mega źle się czułam. Oczywiście praca jest ważna,ja swoją lubię,ale zdrowie najważniejsze. Poza tym mam dość stabilną sytuację zatrudnienia, pracuje w swojej obecnej pracy prawie 12 lat.
Z aptek mam preglife, polecam też happy baby.

marijka0085 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 06:59   #413
monissskaa
Zadomowienie

A dziewczyny ,mam pytanie jak że spaniem u Was w nocy? Bo ja się budzę po kilka razy i nie mogę zasnąć ,i w dodatku zlewają mnie poty i robi się strasznie gorąco .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-01-26, 07:05   #414
marijka0085
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monissskaa Pokaż wiadomość
A dziewczyny ,mam pytanie jak że spaniem u Was w nocy? Bo ja się budzę po kilka razy i nie mogę zasnąć ,i w dodatku zlewają mnie poty i robi się strasznie gorąco .

Ja mam normalnie kilka pobudek w nocy bo córka się wybudza . Średnio raz ok 1 w nocy nie mogę zasnąć przez około godzinę.

marijka0085 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 07:06   #415
monissskaa
Zadomowienie

Aaa to co innego , ja normalnie się budzilam raz w nocy do WC ,ale teraz to jakaś masakra obudzę się oczy jak 5 zł i nie można zasnąć

Stary 2021-01-26, 08:03   #416
alleyezonme
Zakorzenienie

A ja śpię jak zabita nawet syna nie słyszę i mąż musi mnie budzić jak mnie woła 🤭

Jeśli życie to chwila, wykorzystam tą chwilę - tyle

alleyezonme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 08:25   #417
sale_girl
Zadomowienie

Ja też mocno śpię, od paru tygodni staram się kłaść telefon w przedpokoju zamiast na stoliku nocnym i mam wrażenie, że to też pomaga, mam dużo głębszy sen i dużo rzeczy mi się śni. Dzisiaj na przykład we śnie się pakowałam i wprowadzałam do jakiegoś innego, brzydkiego mieszkania Sprawdziłam sobie z ciekawości, co to znaczy wg sennika - nie wierzę w takie rzeczy, ale czasem mam ochotę zajrzeć :P - i jak byk zwiastuje to wielkie zmiany

theali, Michiru - ch*jowo się zachowują Wasi pracodawcy :/ Zwłaszcza, jak pisałyście, że kobieta kobiecie takie numery wykręca. A ktoś musi te dzieci rodzić, choćby po to, żeby świat się dalej kręcił i żeby ich za 30 lat tych antydzieciowych miał kto obsłużyć w sklepie, zaopiekować się nimi w szpitalu czy cokolwiek. Rozwala mnie takie podejście. Mam znajomą, która nie chce mieć dzieci, ale przy tym bardzo otwarcie krytykuje osoby, które mają, będą mieć albo chcą mieć. Rozumiem jej decyzję, ale obsmarowywanie innych, że "zmarnowali sobie życie", to już przesada.

Ja bym chciała jak najdłużej rodzicom NIE mówić XD Znam moją mamę, będzie mnie co chwila wypytywać, jak się czuję i czy nic mi nie jest. Babcia męża ma z kolei tyle taktu co ruski czołg, więc pewnie przy obiedzie zacznie mnie wypytywać o nietrzymanie moczu albo inne przyjemne tematy Nie wiem, jak ja dotrwam, bo w pewnym momencie będę musiała się przyznać, a jestem na 100% pewna, że dla mojej mamy nieodebrany telefon = porodówka :P

Edytowane przez sale_girl
Czas edycji: 2021-01-26 o 08:40
sale_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 08:59   #418
Arielka90
Raczkowanie

Michiru, theali - strasznie mi przykro z uwagi na waszego pracodawcę. Zachowuje się bardzo nie fair. Gdybym była w podobnej sytuacji od razu brałabym zwolnienie bo jednak zdrowie jest najważniejsze. Dodatkowy stres w tym momencie nie jest wskazany.

Co do spania to w nocy śpi mi się wyśmienicie i zasypiam od razu. Jeszcze nigdy nie spało mi się tak dobrze.

Arielka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 09:13   #419
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monissskaa Pokaż wiadomość

Ostatnio budziłam się co dwie godziny, jak z zegarkiem w ręku Dziś spytałam bez przerw, ale byłam naprawdę padnięta.

Cytat:
Napisane przez sale_girl Pokaż wiadomość
Ja też mocno śpię, od paru tygodni staram się kłaść telefon w przedpokoju zamiast na stoliku nocnym i mam wrażenie, że to też pomaga, mam dużo głębszy sen i dużo rzeczy mi się śni. Dzisiaj na przykład we śnie się pakowałam i wprowadzałam do jakiegoś innego, brzydkiego mieszkania Sprawdziłam sobie z ciekawości, co to znaczy wg sennika - nie wierzę w takie rzeczy, ale czasem mam ochotę zajrzeć - i jak byk zwiastuje to wielkie zmiany

theali, Michiru - ch*jowo się zachowują Wasi pracodawcy :/ Zwłaszcza, jak pisałyście, że kobieta kobiecie takie numery wykręca. A ktoś musi te dzieci rodzić, choćby po to, żeby świat się dalej kręcił i żeby ich za 30 lat tych antydzieciowych miał kto obsłużyć w sklepie, zaopiekować się nimi w szpitalu czy cokolwiek. Rozwala mnie takie podejście. Mam znajomą, która nie chce mieć dzieci, ale przy tym bardzo otwarcie krytykuje osoby, które mają, będą mieć albo chcą mieć. Rozumiem jej decyzję, ale obsmarowywanie innych, że "zmarnowali sobie życie", to już przesada.
Moja szefowa ma dziecko akurat Aczkolwiek jedno i takie pytanie nastoletnie już.

Bardziej rozbraja mnie moja prawie-szwagierka, bo ona wprost głosi "mądrości", że pracownik biorący jakiekolwiek zwolnienie jest do natychmiastowego odstrzału, że albo się robi dzieci, albo pracuje (bo to nie pracodawcy problem, że praktycznie na rok zamknięto szkoły, co jest sytuacją bezprecedensową), a tak w ogóle to na etacie jest się pasożytem, pracują tylko przedsiębiorcy. Januszyzm biznesu w najczystszej postaci.

Stary 2021-01-26, 09:44   #420
kghyt
Raczkowanie

Cytat:
Ostatnio budziłam się co dwie godziny, jak z zegarkiem w ręku Dziś spytałam bez przerw, ale byłam naprawdę padnięta.

Moja szefowa ma dziecko akurat Aczkolwiek jedno i takie pytanie nastoletnie już.

Bardziej rozbraja mnie moja prawie-szwagierka, bo ona wprost głosi "mądrości", że pracownik biorący jakiekolwiek zwolnienie jest do natychmiastowego odstrzału, że albo się robi dzieci, albo pracuje (bo to nie pracodawcy problem, że praktycznie na rok zamknięto szkoły, co jest sytuacją bezprecedensową), a tak w ogóle to na etacie jest się pasożytem, pracują tylko przedsiębiorcy. Januszyzm biznesu w najczystszej postaci.

To jest właśnie Polska kultura pracy... daleko nam do tego
Mam porównanie jak pracowałam w japońskiej firmie jak traktuje się pracownika, a jak to robi polski przedsiębiorca. Niebo a ziemia ...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości