Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;) cz.VII - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-01-27, 17:51   #4801
kasia2209
Zakorzenienie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-27, 17:54   #4802
talarson
Przyczajenie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Dzięki za odpowiedz a co z popijaniem tabletek anty wodą z cytryną czy to może mieć jakiś wpływ?
talarson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-27, 18:45   #4803
farciara1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez talarson Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedz a co z popijaniem tabletek anty wodą z cytryną czy to może mieć jakiś wpływ?
Każdy lek powinno się popijać zwykła wodą, nie mówiąc już o tabletkach antykoncepcyjnych.
Ale myślę, że jednorazowo nie ma to żadnego wpływu, witamina C przyjęta powyżej 1000mg może wpłynąć na tabletki, a w 1 cytrynie jest jej 10 razy mniej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
farciara1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-27, 19:25   #4804
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-01-27, 20:57   #4805
Disnejova
Wtajemniczenie

Witajcie przepraszam ze moze zadaje te samo pytanie ale czy antydepresanty obnizaja poziom hormonow Parogen + Chlorprotixen na co mam byc ostrozna nie chce dzidziusia lekarka nie powiedziala na co uwazac zapisala tabletki o nazwie YAZ i uswiadomila ze po drugim opakowaniu dopiero jestem zabezpieczona czyli po trzecim opakowaniu moge wspolzyc normalnie bez zabezpieczenia ja to dobrze rozumiem , dodatkowego ? ze wpadaja dziewczyny bo mysla ze pierwsze opakowanie ich uchroni .... jak to u was bylo podzielcie sie opinami . Nie chce wpadki poza ta sama pora spozywania co jeszcze mam wiedziec ,stresuje sie mega . Jak mam je zazywac ? mozde byc rano o 7 40 o tej same porze wybaczcie za takie absurdy ale jestem zielona a lekarz zakrecona jak słoik ....kogo to obchodzi Chcialam zastrzyk antykoncepcyjny ale PL zacofana boja sie podawać . Prosze pomozcie przepraszam za brak interpunkcji ale laptop klawisze udręka pisac.Proszę doradzcie mi z czym nie mozna laczyc jak witamina B magnez , kompleksy witamin nie wplywaja na dzialainie?
„Jeśli próbujesz być kimś innym, poniesiesz porażkę. Świat już ma taką osobę. Teraz potrzebuje ciebie. Ścieżka, którą wytyczasz, może nie mieć sensu dla nikogo na świecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wyłącznie twoja.

Edytowane przez Disnejova
Czas edycji: 2021-01-27 o 21:02
Disnejova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 07:01   #4806
mysia1234567
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zuzka0 Pokaż wiadomość
A ja myślę, że chyba powinieneś odpuścić sobie uprawiania seksu, skoro masz takie schizy. Żadna metoda antykoncepcyjna nie działa w 100%.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wooow no to doradziłaś
mysia1234567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 10:00   #4807
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez kasia2209
Czas edycji: 2021-01-28 o 10:01
Stary 2021-01-28, 11:24   #4808
Missdarkness23
Przyczajenie

Hej

Jestem przy drugim opakowaniu Kontraceptu, wcześniej brałam Vines, ale ze względu na plamienia doktor zmieniła mi na mocniejsze.

Zarówno przy pierwszym opakowaniu, jak i teraz pojawiła się pewna dolegliwość. Mianowicie mam spięte nogi, to jest takie uczucie jakbym miała zaraz dostać skurczu, albo jakbym była po skurczu mięśni. Odczuwam to głównie z tyłu nóg, w jednej nodze na całej jej długości (w udzie, pod kolanem, w łydce), czasami mam wrażenie jakbym zaraz miała dostać skurczu w stopie, ale do skurczu nie dochodzi. W poprzednim miesiącu trwało to 3-4 dni i przeszło i teraz też się pojawiło. Dodam, że zarówno przy 1 opakowaniu jak i teraz suplementuję magnez+b6(2 tabletki dziennie po 48mg) i nie wiem czy to jest zbyt mała jego ilość, czy może jakiś inny problem. Przy innych tabletkach (a brałam już ich 4 rodzaje) nie miałam skurczów, ale też w wakacje wykonywałam badania krwi i zarówno APTT jak i płytki krwi były w normie. Czy któraś z was miała coś takiego? Dodam że jestem skłonna do psychosomatyzacji, więc nie zdziwiłabym się gdyby to było jakieś na tle nerwowym. Nie odczuwam tego podczas leżenia, czy siedzenia, głównie jak wstanę rano i rozkręca się w ciągu dnia podczas chodzenia. W nocy nie budzą mnie skurcze. Czasami też zdarza mi się ból jajnika promieniujący do nogi i tak też było w noc przed rozpoczęciem tego uczucia. Czasami jest to też takie uczucie ciągnięcia w mięśniu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Missdarkness23
Czas edycji: 2021-01-28 o 11:32
Missdarkness23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 16:06   #4809
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-01-28, 22:26   #4810
Kaska886
Przyczajenie

Hej, potrzebuję porady w cytologii wyszedł mi stan zapalny, byłam dziś u gin na konsultacji i przepisał mi na 6 dni dopochwowo arilin, a później kolejne 10 dni gynalgin+gynoflor. Pytałam go jak to w połączeniu z pigułkami, ale powiedział ze spoko luz, tylko że jak sprawdziłam połączenie pigułek z metronidazolem to już każą się dodatkowo zabezpieczać, w dodatku czytam ze przy arilinie to gumki tez odpadają. To jak to w końcu jest - celibat 16 dni plus 7 dni dodatkowo gumki? dzięki!
Kaska886 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 22:57   #4811
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaska886 Pokaż wiadomość
Hej, potrzebuję porady w cytologii wyszedł mi stan zapalny, byłam dziś u gin na konsultacji i przepisał mi na 6 dni dopochwowo arilin, a później kolejne 10 dni gynalgin+gynoflor. Pytałam go jak to w połączeniu z pigułkami, ale powiedział ze spoko luz, tylko że jak sprawdziłam połączenie pigułek z metronidazolem to już każą się dodatkowo zabezpieczać, w dodatku czytam ze przy arilinie to gumki tez odpadają. To jak to w końcu jest - celibat 16 dni plus 7 dni dodatkowo gumki? dzięki!
Hm, wygląda na to, że cała kuracja bez współżycia a potem można 7 dni z gumkami... Ja bym tak zrobiła

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-29, 07:49   #4812
Szypaa
Przyczajenie

Czy negatywny test ciążowy w możliwym 4 miesiącu jest wiarygodny? Przyjmuję tabletki antykoncepcyjne, krwawienia z odstawienia występują na czas, jednak zauważam ciągły przyrost w obwodzie brzucha plus odczuwam jego "ciężkość". Test pokazuje jedną kreskę jednak obawiam się czy test nie został wykonany za późno.
Szypaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-29, 10:20   #4813
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-01-29, 15:51   #4814
Martyna280914
Przyczajenie

Dziewczyny obecnie jestem w trakcie krwawienia z odstawienia ale niepokoi mnie jedna rzecz. Krew jest bardzo ciemna wrecz czarna, jest jej dużo, są skrzepy a przy podcieraniu na papierze jest jasno czerwona żywa krew jednak na podpasce ma bardzo ciemny odcień. Powinnam się niepokoić?
Martyna280914 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 17:01   #4815
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martyna280914 Pokaż wiadomość
Dziewczyny obecnie jestem w trakcie krwawienia z odstawienia ale niepokoi mnie jedna rzecz. Krew jest bardzo ciemna wrecz czarna, jest jej dużo, są skrzepy a przy podcieraniu na papierze jest jasno czerwona żywa krew jednak na podpasce ma bardzo ciemny odcień. Powinnam się niepokoić?
Nie, mam tak samo. Ciemna krew to utleniona krew, tzn. Była długo w drogach rodnych.

Stary 2021-01-31, 20:06   #4816
MalaZlosniica
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny ;-) nie schizuje ale mam mały problem. Od ponad pół roku biorę Microgynon21, od 2.5 miesiąca przebywam w UK i moje zapasy się skończyły więc wizyta w GP i dostałam receptę na Microgynon30 poinformowana że to ten sam lek i skład 🤦☠♀️ biorę od 4 dni i daleko mi do samopoczucia przy poprzednich. Czuję się jak bańka wody, libido zeszło do 0.. po prostu jest mi źle 😢 tęsknię za samopoczuciem z poprzednich opakowań .. dać im czas ? Zmienić? Nie wiem co mam robić 😢
MalaZlosniica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-31, 22:04   #4817
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-02-02, 20:50   #4818
beygreen
Przyczajenie

Hej dziewczyny
Od roku biorę tabletki antykoncepcyjne, najpierw była to atywia a później vines. Generalnie biorę je prawidłowo, bez większych opóźnień ale niestety dzisiaj stała się pierwsza wpadka Otóż przyjęłam dzisiaj tabletkę z opóźnieniem około 9h, ja wiem że to jest poniżej dopuszczalnego marginesu 12h ale jednak, już dość blisko tej granicy To mnie najbardziej niepokoi, że coś się zdążyło we mnie odblokować (chociaż z drugiej strony jeśli biorę już rok regularnie bez wpadek, to chyba mogę mieć jakąś pewność że sobie zapewniłam maksymalną ochronę?). Jest to końcówka pierwszego paska tabletek w opakowaniu, dodatkowo w niedzielę ostatni raz kochałam się z chłopakiem i teraz nie wiem... naczytałam się o tych turbosilnych plemnikach, o odblokowaniu się owulacji i tak schizuje okropnie, jestem zła na siebie że dopuściłam się takiej obsuwy. Mało tego, odznaczyłam w kalendarzyku że wzięłam tabletkę a z jakiegoś powodu tego nie zrobiłam, dobrze że w ogóle wzięłam blister do ręki i to sprawdziłam, bo mogło się skończyć nieciekawie. W kazdym razie proszę dziewczyny uspokójcie mnie Ja naprawdę nie jestem teraz gotowa na dziecko, nie mam wolnych 3 stów na tabletki abo w razie czego i potrzebuję otuchy że te 9 godzin jednorazowo to naprawdę nic takiego. Zwłaszcza że jak na zlość przeczytałam na insta Kasi co z tym seksem ostatnio wiadomość laski, która spóźniła się kilka godzin i już ciąża
beygreen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-02, 22:17   #4819
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-02-02, 22:20   #4820
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beygreen Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Od roku biorę tabletki antykoncepcyjne, najpierw była to atywia a później vines. Generalnie biorę je prawidłowo, bez większych opóźnień ale niestety dzisiaj stała się pierwsza wpadka Otóż przyjęłam dzisiaj tabletkę z opóźnieniem około 9h, ja wiem że to jest poniżej dopuszczalnego marginesu 12h ale jednak, już dość blisko tej granicy To mnie najbardziej niepokoi, że coś się zdążyło we mnie odblokować (chociaż z drugiej strony jeśli biorę już rok regularnie bez wpadek, to chyba mogę mieć jakąś pewność że sobie zapewniłam maksymalną ochronę?). Jest to końcówka pierwszego paska tabletek w opakowaniu, dodatkowo w niedzielę ostatni raz kochałam się z chłopakiem i teraz nie wiem... naczytałam się o tych turbosilnych plemnikach, o odblokowaniu się owulacji i tak schizuje okropnie, jestem zła na siebie że dopuściłam się takiej obsuwy. Mało tego, odznaczyłam w kalendarzyku że wzięłam tabletkę a z jakiegoś powodu tego nie zrobiłam, dobrze że w ogóle wzięłam blister do ręki i to sprawdziłam, bo mogło się skończyć nieciekawie. W kazdym razie proszę dziewczyny uspokójcie mnie Ja naprawdę nie jestem teraz gotowa na dziecko, nie mam wolnych 3 stów na tabletki abo w razie czego i potrzebuję otuchy że te 9 godzin jednorazowo to naprawdę nic takiego. Zwłaszcza że jak na zlość przeczytałam na insta Kasi co z tym seksem ostatnio wiadomość laski, która spóźniła się kilka godzin i już ciąża
Nie masz się czym martwić. Organizm to nie maszyna i nie skapnął się, że było jakiekolwiek opóźnienie. 12h to 12h.

Stary 2021-02-03, 12:50   #4821
zeneksalamandra
Przyczajenie

Czy to normalne, że dziewczyna przy przedostatniej tabletce zaczęła odczuwać bóle podbrzusza tzw. "okresowe"? Dziś bierze ostatnią tabletkę i zastanawia nas, czy mamy się czym niepokoić - w końcu skąd organizm ma wiedzieć, że zaraz będzie "okres", skoro hormony cały czas są utrzymywane?
zeneksalamandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-03, 18:43   #4822
ewelina71373
Raczkowanie

Witam. Dziś jest 7 dni przerwy na krwawienie a krwawienia nie ma. W ostatnim miesiącu pierwszy raz po 8 miesiącach brania tabletek novynette krwawienie /plamienie różnie to wyglądało przyszło tydzień prędzej, później już normlanie krwawienie które łącznie trwało 12 dni. W tym miesiącu brałam często ibuorom zatoki jak i Apo-napro. Może to mieć coś wspólnego z braniem tych tabletek? Czy krwawienie może wgl nie przyjść? Ciąże raczej wykluczam bo wszystko było brane regularnie

ewelina71373 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-03, 19:12   #4823
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-02-03, 20:06   #4824
Martyna280914
Przyczajenie

Kobietki mam schize 😭 znowu rozpuściła mi się tabletka w ustach, czułam jej smak na języku i w ostatnim momencie jak została jej naprawdę znakoma ilość a większość rozpuściło się na języku połknęłam 😩😩 mam brać kolejna tabletkę? Dzisiaj odbyłam stosunek i boje się ze nie wchłonie się w 100%?
Stary 2021-02-03, 21:06   #4825
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martyna280914 Pokaż wiadomość
Kobietki mam schize znowu rozpuściła mi się tabletka w ustach, czułam jej smak na języku i w ostatnim momencie jak została jej naprawdę znakoma ilość a większość rozpuściło się na języku połknęłam mam brać kolejna tabletkę? Dzisiaj odbyłam stosunek i boje się ze nie wchłonie się w 100%?
Nie ma potrzeby brać dodatkowej tabletki. Dlaczego w tak dziwny sposób przyjmujesz tabletki?

Stary 2021-02-03, 22:20   #4826
Martyna280914
Przyczajenie

Nie przyjmuje w ten sposob. Po prostu tabletka przykleiła mi się do podniebienia i nie byłam w stanie jej połknąć a przez popicie wody się rozpuściła
Stary 2021-02-03, 22:25   #4827
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-02-03, 22:27   #4828
Martyna280914
Przyczajenie

Ja biorę yasminelle. Połknęłam już jej znikoma cześć jak zaczela się rozpuszczać na języku No ale jednak czułam ze się rozpuszcza
Stary 2021-02-04, 09:43   #4829
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-02-04, 10:25   #4830
Martyna280914
Przyczajenie

Zawsze popijam tabletkę natychmiast woda a jednak czasami przykleja się do podniebienia
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości