Absurdy i zdziwka z grup na fejsie - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-01-20, 21:33   #931
hatka
Zadomowienie

Dot.: Absurdy i zdziwka z grup na fejsie

Oj tak, jak kupowalam swoje mieszkanie to też były teksty, żebym od razu większe kupiła, bo to na przyszłość, jak „pojawią się dzieci”. Kij z tym, że nie było mnie stać na większe mieszkanie, że żadnych dzieci nie planowałam, ba nie byłam nawet w związku. Poza tym wkurzała mnie myśl, że to ja mam sama inwestować w jakieś hipotetyczne potomstwo - a ojciec dziecka to sobie przyjdzie na gotowe.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2021-01-21, 07:30   #932
Sabrinasab
Raczkowanie

Mnie to też bardzo irytuje na tych grupach, każde mieszkanie/dom analizowane jest pod kątem posiadania dzieci.

Ostatnio takie miałam rozkminy, czemu ludzi tak bardzo obchodzi, że nie mam dzieci, albo kiedy chcę mieć dziecko. Budowaliśmy dom - pytania były zdawkowe (oprócz paru super rad odnośnie palcowania czegoś przez dzieciaki, albo zrobienia dla nich niżej włączników), mam dosyć interesującą pracę, ale temat nawet nie ruszany, dużo podróżowaliśmy, no to też mało kogo obchodzi. Ale kiedy w końcu dzidziuś to chcą wiedzieć wszyscy, od dalekiej ciotki po koleżankę widywaną raz na rok w warzywniaku. Serio intryguje mnie, czemu nikt mi nie życzy awansu, pięknych wypraw, tylko wszyscy są sfiksowani na bobasie.

Edytowane przez Sabrinasab
Czas edycji: 2021-01-21 o 07:31
Sabrinasab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-21, 12:50   #933
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Sabrinasab Pokaż wiadomość
Mnie to też bardzo irytuje na tych grupach, każde mieszkanie/dom analizowane jest pod kątem posiadania dzieci.

Ostatnio takie miałam rozkminy, czemu ludzi tak bardzo obchodzi, że nie mam dzieci, albo kiedy chcę mieć dziecko. Budowaliśmy dom - pytania były zdawkowe (oprócz paru super rad odnośnie palcowania czegoś przez dzieciaki, albo zrobienia dla nich niżej włączników), mam dosyć interesującą pracę, ale temat nawet nie ruszany, dużo podróżowaliśmy, no to też mało kogo obchodzi. Ale kiedy w końcu dzidziuś to chcą wiedzieć wszyscy, od dalekiej ciotki po koleżankę widywaną raz na rok w warzywniaku. Serio intryguje mnie, czemu nikt mi nie życzy awansu, pięknych wypraw, tylko wszyscy są sfiksowani na bobasie.
Mnie nikt prawie nie polubi na fb zdjęć z podróży, ale za to kolejną fotkę bobaska od razu widzą.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-24, 09:48   #934
invisible_01
Zakorzeniona

Dziwi mnie, że jak ktoś wstawia na lokalną grupę post, że znalazł psa/kota bez czipa i czy może ktoś zna właściciela, to od razu jest milion komentarzy:
- chyba już wybrał sobie nowy domek
- widać, że mu się podoba u Ciebie, chyba się nigdzie nie wybiera
- jeśli właściciel nie upilnował, to nie ma co zwierzęcia oddawać
I inne w tonie "jak znalazłaś, to już musi zostać u Ciebie".

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-24, 12:47   #935
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Trafiłam na ogłoszenie z poszukiwanym meblem :

Szukam czarnej prostej komody z samymi szufladami.

Odpowiedz która mnie zwaliła z nog :
- mam podobna tylko biała i z szafkami po bokach a na środku ma 10 małych szuflach

No kurde bele ale tez mi podobna do poszukiwanej przez autora komody XD praktycznie wypisz wymaluj

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 10:47   #936
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że jak ktoś wstawia na lokalną grupę post, że znalazł psa/kota bez czipa i czy może ktoś zna właściciela, to od razu jest milion komentarzy:
- chyba już wybrał sobie nowy domek
- widać, że mu się podoba u Ciebie, chyba się nigdzie nie wybiera
- jeśli właściciel nie upilnował, to nie ma co zwierzęcia oddawać
I inne w tonie "jak znalazłaś, to już musi zostać u Ciebie".

Dodam jeszcze najazd na właściciela, że najlepiej byłoby go pod pręgierz dać, bo pies uciekł, zabrać psa, zgłosić na policję itd.
Nigdy nie mogłam zrozumieć, jak może komuś uciec pies, dopóki nie wzięłam rocznej suni na DT. 3 minuty i rozwaliła z moją sunią (gdzie moja nie miała wcześniej takich pomysłów) siatkę z góry na dół. Dosłownie. Teraz już nie osądzam właściciela zbyt pochopnie.

Co do kotów to też ta nagonka, że jak właściciel puszcza kota na dwór to można go sobie przywłaszczyć-kota, nie właściciela-, bo właściciel nieodpowiedzialny itd.
Tak, sama mam 3 koty niewychodzące m.in. z tego powodu, że mieszkam dość blisko ulicy i za dużo widziałam martwych kotów sąsiadki.
Czasami coś wspomnę o niewypuszczaniu kota, ale nigdy uparcie nie drążę tematu. Za to kategorycznie nie popieram zakładaniu kotom obroży. Ani na pchły, ani ozdobnych.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez hatka Pokaż wiadomość
Oj tak, jak kupowalam swoje mieszkanie to też były teksty, żebym od razu większe kupiła, bo to na przyszłość, jak „pojawią się dzieci”. Kij z tym, że nie było mnie stać na większe mieszkanie, że żadnych dzieci nie planowałam, ba nie byłam nawet w związku. Poza tym wkurzała mnie myśl, że to ja mam sama inwestować w jakieś hipotetyczne potomstwo - a ojciec dziecka to sobie przyjdzie na gotowe.
U mnie odwrotnie było. Większość osób mówiła, że oni na moim miejscu kupiliby pokój z aneksem kuchennym, WC i może przedpokój, bo jestem sama i na co mi większe mieszkanie

A ja, mieszkając 29 lat z rodzicami, bratem, 2 psami i kotami na 40m2 miałam dość ciasnych klitek. Rozglądając się za mieszkaniem brałam pod uwagę dzieci w przyszłości- ja nie miałam swojego pokoju, co było trochę problematyczne, gdyż mam brata i to 5 lat młodszego ode mnie.
Poza tym brałam pod uwagę psy i koty, bo chciałam ich zabrać ze sobą- inni twierdzili, że przesadzam, bo one przecież i tak za niedługo zdechną - babcię oraz rodziców, jakby zaniemogli na starość.

Koleżanki się ze mnie śmiały, że przesadzam, ale same niedawno przyznały, że ciężko im tak jeździć z pracy do rodziców, a na ten czas jedna wzięła teściową do siebie do domu, druga matkę, trzeciej mama przeprowadziła się naprzeciw niej...

Ostatecznie po 3 latach poszukiwań trafiła się okazja, bo przyjechał z Belgii właściciel domku jednorodzinnego, który stoi koło mnie.
Kupiłam ten dom, mieszkam koło rodziców (przechodzę przez podwórko). Brat jak odkładał na mieszkanie z dziewczyną to przyszedł do mnie. Dokładał się do rachunków-mnie było lżej, on zaoszczędził z wynajmu. W przyszłości rodzice mogą sprzedać mieszkanie (lub zostawić bratu), a zamieszkać na dole.
Mam duży ogród dla suni i siebie ...

Ale oczywiście jak kto woli. Acha, z czasem koleżanki też przyznały, że jednak dobrze zrobiłam z tym domem, bo jak ich synowie szukali mieszkań, to ceny jak za dom.
Nimfa20Melman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-25, 12:15   #937
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20Melman Pokaż wiadomość
Dodam jeszcze najazd na właściciela, że najlepiej byłoby go pod pręgierz dać, bo pies uciekł, zabrać psa, zgłosić na policję itd.
Nigdy nie mogłam zrozumieć, jak może komuś uciec pies, dopóki nie wzięłam rocznej suni na DT. 3 minuty i rozwaliła z moją sunią (gdzie moja nie miała wcześniej takich pomysłów) siatkę z góry na dół. Dosłownie. Teraz już nie osądzam właściciela zbyt pochopnie.

Co do kotów to też ta nagonka, że jak właściciel puszcza kota na dwór to można go sobie przywłaszczyć-kota, nie właściciela-, bo właściciel nieodpowiedzialny itd.
Tak, sama mam 3 koty niewychodzące m.in. z tego powodu, że mieszkam dość blisko ulicy i za dużo widziałam martwych kotów sąsiadki.
Czasami coś wspomnę o niewypuszczaniu kota, ale nigdy uparcie nie drążę tematu. Za to kategorycznie nie popieram zakładaniu kotom obroży. Ani na pchły, ani ozdobnych.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

U mnie odwrotnie było. Większość osób mówiła, że oni na moim miejscu kupiliby pokój z aneksem kuchennym, WC i może przedpokój, bo jestem sama i na co mi większe mieszkanie

A ja, mieszkając 29 lat z rodzicami, bratem, 2 psami i kotami na 40m2 miałam dość ciasnych klitek. Rozglądając się za mieszkaniem brałam pod uwagę dzieci w przyszłości- ja nie miałam swojego pokoju, co było trochę problematyczne, gdyż mam brata i to 5 lat młodszego ode mnie.
Poza tym brałam pod uwagę psy i koty, bo chciałam ich zabrać ze sobą- inni twierdzili, że przesadzam, bo one przecież i tak za niedługo zdechną - babcię oraz rodziców, jakby zaniemogli na starość.

Koleżanki się ze mnie śmiały, że przesadzam, ale same niedawno przyznały, że ciężko im tak jeździć z pracy do rodziców, a na ten czas jedna wzięła teściową do siebie do domu, druga matkę, trzeciej mama przeprowadziła się naprzeciw niej...

Ostatecznie po 3 latach poszukiwań trafiła się okazja, bo przyjechał z Belgii właściciel domku jednorodzinnego, który stoi koło mnie.
Kupiłam ten dom, mieszkam koło rodziców (przechodzę przez podwórko). Brat jak odkładał na mieszkanie z dziewczyną to przyszedł do mnie. Dokładał się do rachunków-mnie było lżej, on zaoszczędził z wynajmu. W przyszłości rodzice mogą sprzedać mieszkanie (lub zostawić bratu), a zamieszkać na dole.
Mam duży ogród dla suni i siebie ...

Ale oczywiście jak kto woli. Acha, z czasem koleżanki też przyznały, że jednak dobrze zrobiłam z tym domem, bo jak ich synowie szukali mieszkań, to ceny jak za dom.
z ciekawości - dlaczego?
zastanawiałam się właśnie ostatnio czy kupić swojemu.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-01-25, 15:12   #938
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
z ciekawości - dlaczego?
Może o coś zahaczyć i się udusić. Również w domu.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 09:46   #939
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
z ciekawości - dlaczego?
M.in. tak jak pisze kreskuwka może się udusić, poza tym na co kotu obroża? Dla mnie to coś tego typu jak sukienka dla yoreczka- fanaberia właściciela. (Ale ubranko zimowe na dwór jest dla mnie ok.)

Obroże z dzwonkami uszkadzają słuch, bo jak wiadomo zwierzęta słyszą o wiele lepiej niż ludzie.

Wpisz w googlach o obrożach to więcej Ci wyjdzie informacji.
Stary 2021-01-26, 09:54   #940
Ava_
Zakorzenienie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88462311]Może o coś zahaczyć i się udusić. Również w domu.[/QUOTE]

Przeciez te obroze maja zapiecie, ktore otwiera sie przy kazdym mocniejszym szarpnieciu. Jakby kot zahaczyl o cos przy skoku obroza pusci.

Moj kot nosi obroze z paskiem odblaskowym, zeby byl widoczny dla kierowcow. Duzo wychodzi, a ze jest czarny wieczorem mozna go nie zauwazyc jak sie kreci po parkingu. No i ma tez info z telefonem w razie czegos. Dziwi mnie do demonizowanie obrozy w Polsce.
Ava_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 10:00   #941
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
M.in. tak jak pisze kreskuwka może się udusić, poza tym na co kotu obroża? Dla mnie to coś tego typu jak sukienka dla yoreczka- fanaberia właściciela. (Ale ubranko zimowe na dwór jest dla mnie ok.)

Obroże z dzwonkami uszkadzają słuch, bo jak wiadomo zwierzęta słyszą o wiele lepiej niż ludzie.

Wpisz w googlach o obrożach to więcej Ci wyjdzie informacji.
Jak to po co ?
dane kontaktowe do właściciela dla kotów wychodzących
wyjazdy do weterynarza

Jestem
tutaj

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-01-26, 10:04   #942
eibhlin87
Zakorzenienie

Wystarczy zachipowac (a najlepiej nie wypuszczać, innych zwierząt domowych jakoś nie wypuszcza się bez nadzoru). Do weta obroże można założyć na chwilę, choć ja nigdy tego nie robiłam (a weta odwiedzam z kotami czesto).

Stary 2021-01-26, 10:22   #943
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Wystarczy zachipowac (a najlepiej nie wypuszczać, innych zwierząt domowych jakoś nie wypuszcza się bez nadzoru). Do weta obroże można założyć na chwilę, choć ja nigdy tego nie robiłam (a weta odwiedzam z kotami czesto).

W Norwegii niewypuszczanie kota jest traktowane jako zabieranie mu praw i wolności. Koty są wychodzące, nie każdy chipuje, ale każdy ma obrożę z nr tel właściciela.

Jestem
tutaj
Stary 2021-01-26, 10:35   #944
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
W Norwegii niewypuszczanie kota jest traktowane jako zabieranie mu praw i wolności. Koty są wychodzące, nie każdy chipuje, ale każdy ma obrożę z nr tel właściciela.
Co kraj to obyczaj, w Polsce preferuje się nadzór nad zwierzętami domowymi.
Może gdyby społeczeństwo się zmieniło, miało inne podejście do zwierząt to i w jakichś okolicznościach wypuszczanie kotów miałoby sens, no ale jest jak jest. Ja bym swoich kotów absolutnie bez nadzoru nie wypuściła, bo albo zjadłyby jakieś rozrzucone resztki jedzenia, albo zostały złapane i dręczone przez dzieci, potrącone i zostawione na śmierć, zagryzione przez agresywne psy (mam też psa, więc wiem jakie psy są na osiedlu) itd.zresztą sama powinnaś wiedzieć jak jest na blokowisku, szczególnie tak dużym jak Retka fizycznie tez nie wiem jak wypuszczać kota z wysokiego piętra (bo z parteru to widziałam pochylnie na trawnik).
ja swoich kotów nawet na działce nie wypuszczam (działka pod lasem, gdyby zwiały to już bym ich nie znalazła chyba...), przeprowadzamy się do szeregowca to jak obmyślę zabezpieczenieterenu to może tam pod nadzorem będą wychodzić do ogródka.
Stary 2021-01-26, 10:49   #945
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Nie wiem, jak jest w Norwegii, ale w Polsce kot stanowi zagrożenie dla ptaków, gryzoni i innych wolnożyjących istot, na dodatek niestety mnóstwo kotów ginie pod kołami samochodów.

Stary 2021-01-26, 12:01   #946
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Nie wiem, jak jest w Norwegii, ale w Polsce kot stanowi zagrożenie dla ptaków, gryzoni i innych wolnożyjących istot, na dodatek niestety mnóstwo kotów ginie pod kołami samochodów.

Wydaje mi się, że większym zagrożeniem jest człowiek
Zamknięty kot to jak więzień.

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Co kraj to obyczaj, w Polsce preferuje się nadzór nad zwierzętami domowymi.
Może gdyby społeczeństwo się zmieniło, miało inne podejście do zwierząt to i w jakichś okolicznościach wypuszczanie kotów miałoby sens, no ale jest jak jest. Ja bym swoich kotów absolutnie bez nadzoru nie wypuściła, bo albo zjadłyby jakieś rozrzucone resztki jedzenia, albo zostały złapane i dręczone przez dzieci, potrącone i zostawione na śmierć, zagryzione przez agresywne psy (mam też psa, więc wiem jakie psy są na osiedlu) itd.zresztą sama powinnaś wiedzieć jak jest na blokowisku, szczególnie tak dużym jak Retka fizycznie tez nie wiem jak wypuszczać kota z wysokiego piętra (bo z parteru to widziałam pochylnie na trawnik).
ja swoich kotów nawet na działce nie wypuszczam (działka pod lasem, gdyby zwiały to już bym ich nie znalazła chyba...), przeprowadzamy się do szeregowca to jak obmyślę zabezpieczenieterenu to może tam pod nadzorem będą wychodzić do ogródka.
Oczywiście, ale ludzie wypuszczają i lepiej by kotek miał obrożę, bo ile można czytać na fb, że kot zaginął i nie ma obraży, ratunku.
Do tego koty same też chcą wychodzić i dlatego znikają.
Gdyby były wypuszczane regularnie, to by po prostu wracały, droga byłaby im znana.
Wiadomo na 10 piętrze to jest problem (sąsiadka wypuściła na klatkę, zlazł na 6 piętro ), ale nie każdy mieszka tak wysoko.

Jestem
tutaj
Stary 2021-01-26, 13:03   #947
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2021-01-26 o 13:08
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-26, 14:07   #948
Konto usunięte

[QUOTE=kaledonia;88464718]Wydaje mi się, że większym zagrożeniem jest człowiek
Zamknięty kot to jak więzień.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

No jest, m.in właśnie dlatego, że wprowadził do środowiska nowego drapieżnika, jakim jest kot domowy, którego liczebność znacznie przekracza liczebność☠naturalnych i dzikich drapieżników. Przez to koty DOMOWE są w stanie zabić bioróżnorodność na danym terenie.

A z tymi wyłamującymi się obrożami to też różnie bywa.

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:

Badania z wielu krajów europejskich, azjatyckich i obu Ameryk to potwierdzają. Tu najnowsze z Chin https://www.birdguides.com/news/cats...ina-each-year/
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-27, 10:00   #949
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ava_ Pokaż wiadomość
Przeciez te obroze maja zapiecie, ktore otwiera sie przy kazdym mocniejszym szarpnieciu. Jakby kot zahaczyl o cos przy skoku obroza pusci.

Moj kot nosi obroze z paskiem odblaskowym, zeby byl widoczny dla kierowcow. Duzo wychodzi, a ze jest czarny wieczorem mozna go nie zauwazyc jak sie kreci po parkingu. No i ma tez info z telefonem w razie czegos. Dziwi mnie do demonizowanie obrozy w Polsce.
A ufasz takim zapięciom? Masz 100% pewności, że się odepnie w odpowiednim momencie?
Niestety kotka mojej sąsiadki nie miała takiego 'szczęścia'. A widok wiszącego kota jest naprawdę przykry.

Cytat:
Jak to po co ?
dane kontaktowe do właściciela dla kotów wychodzących
wyjazdy do weterynarza
Chip. Najbezpieczniejszy. Do weta kot jedzie w transporterze. A dodatkowo to zakładam szelki, nie obrożę.

Ja zdecydowałam się 11 lat temu, że nie będę kotów wypuszczać i nie wypuszczam. Nie zakładam obroży, w sumie też nie chipowałam.
Najstarszy kot skończy w lutym 11 lat, drugi ma 6, a kotka 4.
Cytat:
O, zazdroszczę mieszkania w Norwegii

Tak jak napisała eibhlin87- nie wiem jak w Norwegii, ale ja wokół siebie miałam za dużo okrucieństwa wobec zwierząt.
Kot mojej ciotki nie wychodził ogólnie. Raz im zwiał pod nogami. W nocy go znaleźli niedaleko ogródka, obrażenia wewnętrzne wskazywały na pobicie. W trakcie operacji 2 razy reanimacja, kot jednak nie przeżył
Poza tym miłośnicy ptaków też nie ułatwiają kotom życia.
Cytat:
Wydaje mi się, że większym zagrożeniem jest człowiek
Zamknięty kot to jak więzień.
Ale bezpieczny 'więzień'
Nie, ja tak nie uważam. Jak pisałam, wszystkie koty sąsiadki (a na raz miała ich po 20) zginęły pod kołami aut, część odeszła z powodu chorób, innym prawdopodobnie pomogli ludzie (drugi sąsiad wrzucał petardy do ogródka sąsiadki jak siedziały tam koty ).
Kot w domu też może być szczęśliwy i bezpieczny.
Cytat:
Oczywiście, ale ludzie wypuszczają i lepiej by kotek miał obrożę, bo ile można czytać na fb, że kot zaginął i nie ma obraży, ratunku.
Do tego koty same też chcą wychodzić i dlatego znikają.
Gdyby były wypuszczane regularnie, to by po prostu wracały, droga byłaby im znana.
Wiadomo na 10 piętrze to jest problem (sąsiadka wypuściła na klatkę, zlazł na 6 piętro ), ale nie każdy mieszka tak wysoko.
Kot nie ginie z powodu braku obroży, tylko dlatego, że wychodzi na dwór. Obroża nic nie da, bo nie każdy kot da się złapać, aby sprawdzić dane, poza tym, jak się da to co to za problem obrożę wyrzucić, a kota przywłaszczyć. O takich przypadkach też słyszałam. Są fanatycy kotów i każdego kota wychodzącego traktują jak bezdomnego.
Mam 2 koty przygarnięte po ok. rocznym przebywaniu na dworze. Jeden nie chce wychodzić w ogóle, a obecną kotkę biorę na smycz po ogródku albo do woliery. Jak nauczysz kota wychodzić to jasne, że będzie chciał to robić.
To nie chodzi o to czy kot znajdzie drogę do domu, tylko o to, że on może do tego domu już nigdy nie wrócić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-01-27, 12:23   #950
Ava_
Zakorzenienie

Cytat:
A ufasz takim zapięciom? Masz 100% pewności, że się odepnie w odpowiednim momencie?
Niestety kotka mojej sąsiadki nie miała takiego 'szczęścia'. A widok wiszącego kota jest naprawdę przykry.
Ufam, bo widze nie raz, ze przy byle zabawie z innym kotem (w sensie bijatykach) gubi obroze. Srednio 3x w miesiacu gubil, ostatnio jedna juz nosi pare tygodni i dziwne, ze jeszcze nie zaprzepascil gdzies.

To co piszesz o okrucienstwie wobec kotow dla mnie jest bardzo dziwne. Tu, gdzie mieszkam niemal w kazdym domu ludzie trzymaja po 2-3 koty. Moj kot czesto wraca z dworu caly cieply, znaczy ze u kogos byl. Tak samo koty sasiadow czesto przychodza do mnie, i do ogrodu i domu. Nawet by mi przez mysl nie przeszlo, ze pobicie czy inne dreczenie jest realnym zagrozeniem. Oczywiscie jakbym mieszkala w okolicy, gdzie takie rzeczy maja miejsce podeszlabym do tematu inaczej.

Wlasnie obroze pomagaja odroznic koty bezdomne od "domnych". Nie bede dokarmiac kotow sasiadow, ale bezdomniaki juz tak.
Stary 2021-01-27, 21:02   #951
Wenress
Zakorzenienie

Jako psiara wrzucę swoje trzy grosze - ja za psa płacę podatek, jest stale pod moją opieką i odpowiadam za niego, zbieram kupy itd. i zwyczajnie wkurza mnie, że ktoś sobie przygarnie kilka! kotów i je wypuszcza a najlepiej jeszcze jak nie kastruje :/ nie mam ochoty żeby mi obce koty sikały i nie tylko pod domem. Podejrzewam że jak komuś wleci pod auto to też jest okropne przeżycie. Rodzice karmią ptaki zimą, gdybyśmy nie mieli psów to pewnie koty urządzałyby polowania.
Do tego jeszcze warto dodać oczywiste zagrożenia dla takiego kota wypuszczonego samops - mało jest kotów bez oka czy łapki? No i martwych.
Dla mnie koty wychodzące to nieporozumienie, i to ogromne.
A jak komuś przykro że kotek siedzi jak w więzieniu to polecam kupić mu zabawki i poświęcić troche czasu, żadna sztuka tylko go karmić i drzwi na dwór otwierać.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-27, 21:24   #952
Monia284
Zakorzenienie

Moj chlopak jeszcze mieszka z rodzicami w domu jednorodzinnym na wsi (no ale bez gospodarstw rolnych) sa laki i blisko las. Od wielu lat juz wypuszczaja koty. Oczywiscie to ryzyko, ale odpukac wracaja i jest ok. Widac jakie sa szczesliwe. Mysle ze takie ryzyko jest wkalkulowane i po prostu oni sa w stanie je podjac. Jednak rozumiem odmienne zdanie.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 07:09   #953
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
A jak komuś przykro że kotek siedzi jak w więzieniu to polecam kupić mu zabawki i poświęcić troche czasu, żadna sztuka tylko go karmić i drzwi na dwór otwierać.

Stary 2021-01-28, 07:54   #954
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:

+1
Naprawdę mnie irytuje ta nieodpowiedzialność właścicieli kotów wychodzących. Wszystkie inne zwierzęta nieważne, ważny tylko koteczek i jego wolność i swoboda. Bo przecież w domu mu źle i nudno. No jeśli mu źle i nudno to są dwie opcje:
- albo nie powinniśmy hodować kotów w ogóle
- albo trzeba zapewnić kotu odpowiednie warunki i opiekę w granicach domu/mieszkania. Aby nie stanowił zagrożenia dla innych.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 08:42   #955
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość
Moj chlopak jeszcze mieszka z rodzicami w domu jednorodzinnym na wsi (no ale bez gospodarstw rolnych) sa laki i blisko las. Od wielu lat juz wypuszczaja koty. Oczywiscie to ryzyko, ale odpukac wracaja i jest ok. Widac jakie sa szczesliwe. Mysle ze takie ryzyko jest wkalkulowane i po prostu oni sa w stanie je podjac. Jednak rozumiem odmienne zdanie.

ciekawe czy chociaz wykastrowane/wysterylizowane te koty...?

Rodzice mojego partnera tez na wsi wypuszczają swoje koty (wykastrowane przynajmniej) - przygarniete z jakiejś stodoły, - taki chyba niestety zwyczaj na wsiach. dla niech takie odpowiedzialne podejście do zycia kotów to coś egzotycznego i 'wymysly'
Koty mają chociaż tyle 'szczescia', że faktycznie daleko od drogi jezdnej mieszkają, wkoło duzy obszar pól i lasek. Plus tego taki, mam wrażenie, ze uzupełnią sobie braki żywieniowe naturalnym pożywieniem , bo niestety sa karmione najtanszymi chrupkami i resztkami z obiadu.

W miescie - na osiedlu domków jednorodzinnych znajomi tak wypuszczali koty i kazdy po roku - góra 2 im gdzie zaginął albo zginął, dopiero po 4-5? z kolei następne koty zaczęli w domu trzymać.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 09:17   #956
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość

Kot może i jest szczęśliwy, za to zwierzęta, które po drodze skrzywdził, raczej już niekoniecznie.

Stary 2021-01-28, 09:49   #957
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Dla mnie koty wychodzące to nieporozumienie, i to ogromne.

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
+1
Naprawdę mnie irytuje ta nieodpowiedzialność właścicieli kotów wychodzących. Wszystkie inne zwierzęta nieważne, ważny tylko koteczek i jego wolność i swoboda. Bo przecież w domu mu źle i nudno. No jeśli mu źle i nudno to są dwie opcje:
- albo nie powinniśmy hodować kotów w ogóle
- albo trzeba zapewnić kotu odpowiednie warunki i opiekę w granicach domu/mieszkania. Aby nie stanowił zagrożenia dla innych.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
To nie jest moja opinia, a organizacji zajmujących się m.in. adopcją kotów i innych zwierząt. Nie dostanie się kota, któremu nie zapewni się możliwości wyjścia.

Jestem
tutaj
Stary 2021-01-28, 10:06   #958
Ava_
Zakorzenienie

Cytat:
To nie jest moja opinia, a organizacji zajmujących się m.in. adopcją kotów i innych zwierząt. Nie dostanie się kota, któremu nie zapewni się możliwości wyjścia.

Nie każdy kot lubi i chce wychodzić. Oczywiście, ze organizacje prozwierzęce zachęcają do wypuszczania, ale jest dosłownie tyle samo artykułów o tym jak uszczęśliwić kota, który woli siedzieć w domu. U mnie kwestia adopcji wyglada inaczej, oni tam znają te koty i wiedza, który jest wychodzący, a który nie i jeśli ktoś nie ma możliwości wypuszczać zwierzaka to sugerują takiego, któremu te warunki będą najbardziej odpowiadać. Nie ma przymusu wypuszczania.

Stary 2021-01-28, 10:19   #959
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2021-01-28 o 10:46
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-28, 11:00   #960
Kalindaa
Zadomowienie

Cytat:
Kot może i jest szczęśliwy, za to zwierzęta, które po drodze skrzywdził, raczej już niekoniecznie.

Z resztą jak rozpoznaje się tego szczęśliwego kota, bo wychodzi? Mój nie wychodzi i jest bardzo szczęśliwy. Może jakby nie wychodziły dalej by były szczęśliwe.
Kalindaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości