Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65. - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2021-02-24, 13:46   #4141
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88535827]ok, dzieki za sprostowanie
to mój mogę zuzyc w toalecie [/QUOTE]

przeciez nadal jest waznym dokumentem i na pewno jest plusem i dla pracodawców i dla potencjalnych klientow, w sumie nie wiem dlaczego to zniesli i szczerze mówiąc nie popieram tego
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 13:55   #4142
niusaczek
Raczkowanie

To samo. Mi się wydaje, ze nadal lepiej mieć taki certyfikat niż go rzucić w kont i nic o nim nie mówić ;/
niusaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 13:59   #4143
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
Wiesz co, ja nie uważam, że wszędzie jest naprawdę kolorowo, cukierkowo itd. Sama po studiach szukałam pracy kilka miesięcy i pracowałam w międzyczasie dorywczo; ale sądzę też trochę, że na wizażu to dwie skrajności:
- zarobki rzędu 10 tysięcy na rękę, życie jak w Madrycie itd.;
- najniższa krajowa, problem ze znalezieniem pracy po każdym kierunku, bezpłatne praktyki, staże itd.

Nie ma co ukrywać, że jak ktoś kończy FiR, a zarabia najniższą krajową - nie zaraz po studiach, ale powiedzmy, że przez 5 lat - no to naprawdę jest mało obrotną osobą. Można zrobić wiele rzeczy, ale najgorsze to jest siedzenie gdzieś za najniższą krajową - która przy obecnych cenach przepraszam, ale na przeżycie jednej osoby ledwo wystarczy, a na pewno nie na dzieci (i jak się ma dzieci, to szczególnie warto się ogarnąć i szukać czegoś lepiej płatnego) - i narzekanie.

I wiem, że też rząd rzuca kłody i nie wspiera przedsiębiorców, a wręcz ich przeszkadza i traktuje jak złodziei na każdym kroku. Dlatego warto myśleć przede wszystkim o sobie, bo lepiej to nie będzie w tym kraju.
Bo w rzeczywistosci sa takie osoby po FiR, które zarabiają minimalną, to co - one nie powinnym na wizazu sie wypowiadac?

Nie wiem czy dobre pamietam, ale Ty mieszkasz w dosyc duzym mieście wojewodzkim chyba? Ito takim gdzie jest sporo głownych siedzib korporacji. To tez jest troche inaczje z pracą i tez z otoczneniem, znajomymi, -więc potencjalnie nie znasz na zywo takich co zarabiają w biurze minimalną. Wiadomo- można sie przeprowadzic, z tym,ze to tez nie zawsze jest tak hop siup, nieraz wady utraty pomocy niematerialanej od rodziny, przyjacół chociażby przewazają zalety fiansowe potencjalnej pracy gdzies w wiekszym miescie.

No i nie sugerowałabym tak kategorycznie nieudacznictwa tym ktorzy zarabiają bardzo mało..................... .................

Nieraz sa to osoby, które np. maja meza zarabiającego w miarę ok, nieraz takie, ktore nie maja jak sie wyprowadzić, czy nawet dojezdzac gdzies dalej (np. samotne matki bez auta, bez prawa jazdy albo takie niby w zwiazku, ale muszące wiekszosc logistyki życiowej same ogarniac.
Ja mam w mieście mnóstwo kobiet, kotrych parnerzy pracują na wyjazdach - jako kierowcy czy w Niemczech, one zwykle prace wybierają np. z powodu, bo blisko do przedszkola czy szkoły., bo mozna się w razie choroby dziecka 'urwac' na L4, bo sie szukało miesiącami pracy i w koncu jakas marnie płatną dostało.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 15:18   #4144
sublips
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88535880]Bo w rzeczywistosci sa takie osoby po FiR, które zarabiają minimalną, to co - one nie powinnym na wizazu sie wypowiadac?

Nie wiem czy dobre pamietam, ale Ty mieszkasz w dosyc duzym mieście wojewodzkim chyba? Ito takim gdzie jest sporo głownych siedzib korporacji. To tez jest troche inaczje z pracą i tez z otoczneniem, znajomymi, -więc potencjalnie nie znasz na zywo takich co zarabiają w biurze minimalną. Wiadomo- można sie przeprowadzic, z tym,ze to tez nie zawsze jest tak hop siup, nieraz wady utraty pomocy niematerialanej od rodziny, przyjacół chociażby przewazają zalety fiansowe potencjalnej pracy gdzies w wiekszym miescie.

No i nie sugerowałabym tak kategorycznie nieudacznictwa tym ktorzy zarabiają bardzo mało..................... .................

Nieraz sa to osoby, które np. maja meza zarabiającego w miarę ok, nieraz takie, ktore nie maja jak sie wyprowadzić, czy nawet dojezdzac gdzies dalej (np. samotne matki bez auta, bez prawa jazdy albo takie niby w zwiazku, ale muszące wiekszosc logistyki życiowej same ogarniac.
Ja mam w mieście mnóstwo kobiet, kotrych parnerzy pracują na wyjazdach - jako kierowcy czy w Niemczech, one zwykle prace wybierają np. z powodu, bo blisko do przedszkola czy szkoły., bo mozna się w razie choroby dziecka 'urwac' na L4, bo sie szukało miesiącami pracy i w koncu jakas marnie płatną dostało.[/QUOTE]

Finanse i rachunkowość to może nie medycyna, ale nadal nie jakiś bardzo prosty kierunek studiów. Zakładam, że jeśli ktoś chce poświęcić 5 lat swojego życia na naukę, to ma jakiś plan. Są to studia, które stwarzają potencjał do bardzo dobrych zarobków; w wielu miejscach obecnie pracuje się zdalnie, więc nie ma znaczenia, czy się mieszka w jakiejś małej miejscowości, czy w mieście wojewódzkim.

Oczywiście, że jak komuś odpowiada mniej płatna praca, ale za cenę tego, że może wziąć L4 na dziecko, urwać się, pójść na zwolnienie - to czemu nie? Przecież to jest inna sytuacja niż u singla, drugi z partnerów nieco lepiej zarabia i trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, co jest dla danej osoby ważne.

Co innego też zwykła praca biurowa, a co innego księgowa (nawet nie samodzielna); do tego drugiego potrzeba specjalistycznej wiedzy i wakatów jest całe mnóstwo (więc odpuśćmy "praca nie leży na ulicy), także nie, uważam, że ktokolwiek powinien się zgadzać na najniższą krajową.
sublips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 15:47   #4145
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88535880]Bo w rzeczywistosci sa takie osoby po FiR, które zarabiają minimalną, to co - one nie powinnym na wizazu sie wypowiadac?

Ja mam w mieście mnóstwo kobiet, kotrych parnerzy pracują na wyjazdach - jako kierowcy czy w Niemczech, one zwykle prace wybierają np. z powodu, bo blisko do przedszkola czy szkoły., bo mozna się w razie choroby dziecka 'urwac' na L4, bo sie szukało miesiącami pracy i w koncu jakas marnie płatną dostało.[/QUOTE]

Jezeli ktoś jest zabezpieczony materialnie i nie zalezy mu na wyższym wynagrodzeniu, pracuje dla kontaktu z ludzmi i wlasnej satysfakcji, wybiera pracę nie zwracając uwagi na pensję to jasne, jego wybór. Tak samo jak wyborem jest rezygnacja ze sciezki kariery na rzecz np. bycia blizej dziecka i tak dalej.

Wedlug mnie to zupelnie inna sytuacja niz "skonczyłam FiR a nie moge przekroczyć 2k na rękę". Zresztą nie czarujmy się, perspektywy po FiR w małej miejscowości są marne w porownaniu do większych miast. Jezeli ktos wiąże przyszłość z miastem powiedzmy 20k mieszkanców to nie wiem czy w ogóle jest sens studiować taki kierunek.
Stary 2021-02-24, 15:56   #4146
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Ale poniżej 2k to chyba już nigdzie się nie zarabia, bo przecież najniższa krajowa już chyba przekroczyła ten próg jeśli dobrze kojarzę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 16:03   #4147
ojejuniu1974
Rozeznanie

Jak dla mnie to wlasnie wymienilas klasyczne przyklady niezaradnosci. Takie osoby ponosza konsekwencje wlasnych decyzji w temacie macierzynstwa, prawa jazdy, wyboru partnera w zwiazku.

Sa tez osoby, ktore zawsze beda szukac winy gdzie indziej, ale w sobie nic nie zmienia.
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 16:05   #4148
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88536128]Ale poniżej 2k to chyba już nigdzie się nie zarabia, bo przecież najniższa krajowa już chyba przekroczyła ten próg jeśli dobrze kojarzę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]

kwotę rzuciłam w sumie bezwiednie minimalna 2.061,67 zł
Stary 2021-02-24, 17:00   #4149
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ojejuniu1974 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to wlasnie wymienilas klasyczne przyklady niezaradnosci. Takie osoby ponosza konsekwencje wlasnych decyzji w temacie macierzynstwa, prawa jazdy, wyboru partnera w zwiazku.

Sa tez osoby, ktore zawsze beda szukac winy gdzie indziej, ale w sobie nic nie zmienia.
Ale efekt tego, że do pracy w innej miejscowości można dojechać tylko autem, a nie zbiorkomem to efekt niezaradności państwa. Poza tym samotnym rodzicem można być w wyniku zgonu partnera w wyniku wypadku komunikacyjnego niebędącego winą tej osoby. No ale zawsze mogła nikogo nie wybrać, wtey by nie było problemu ze zgonem osoby partnerskiej i samotnym rodzicielstwem

Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Czas edycji: 2021-02-24 o 17:01
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 17:00   #4150
invisible_01
Zakorzeniona

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88535602]A to sie akurat zgadza, niektorzy przedsiebiorcy sa naprawde smieszni. Ksiegowosc trzeba przygotowac - nie oddaje sie ksiegowej przeciez kartonika po butach z wymietymi paragonami. A niektorzy tak probuja. I potem wez ich ratuj.

Inny temat: wkurza mnie, jak w polityce firmy jest mowic do kogos na ''ty'' i wszyscy jak jeden maz wala na ''ty'', nawet kiedy da sie do zrozumienia dosadnie, ze nie ma sie na to ochoty.
Na ty to ja moge mowic do kogos, kogo chociaz 2-3 razy w zyciu widzialam i kto zajmuje sie moimi sprawami, a nie do jakiejs osoby w telefonie, ktorej nazwiska nawet nie moge zrozumiec, bo wielu ludzi jest w home office i firmy maja beznadziejnie ustawione przekierowania polaczen na ich telefony.

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Ja ci wierze, ale nie moze byc tak, ze w firmie jest tylko jedna osoba, ktora ma autoryzacje do czegostam, i ta osoba musi na zwolnieniu lekarskim przychodzic do pracy i nawet nie moze isc siku zrobic, bo nikt jej z gipsem nie pomoze zejsc na nizsze pietro.[/QUOTE]Mnie właśnie Twoje podejście dziwi. Jeśli polityka firmy zakłada, że się mówi do wszystkich na ty, to raczej Ty postępujesz wbrew niej oczekując mówienia do siebie na pani, więc to raczej Ty się zachowujesz tak niezbyt właściwie, a nie ci, którzy mówią do Ciebie na ty tak jak firma sobie życzy i to chyba oni powinni Tobie dać coś dosadnie do zrozumienia, a nie Ty im. U mnie w firmie też jest zasada, że wszyscy niezależnie od stanowiska są że sobą na ty i mnie zawsze bawią ci święci oburzeni, że obcy albo młodszy im nie paniuje. Jeśli dla kogoś to nie do przeskoczenia, to można zmienić firmę na taką, gdzie wszyscy są na pani (dla mnie osobiście koszmar i takich unikam).

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez invisible_01
Czas edycji: 2021-02-24 o 17:01
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 17:24   #4151
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88535552]Ale jak sie nie orientujesz w patojutuberach, to nie wiesz czy takiego budowanie z Minecrafta jakis nieodpowiedni nie sfilmował . i co wtedy?

Porazajaca jest ta logika kopnietej, ale z drugiej strony to takie odjechane, że az intrygujące.[/QUOTE]

Wydaje mi się, że yt kids takiego czegoś nie przepuści, ale nie jestem pewna, musiałabym spytać męża.
W każdym razie syn już jakiś czas ogląda, ale na degenerata nie wygląda
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 17:25   #4152
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Mnie właśnie Twoje podejście dziwi. Jeśli polityka firmy zakłada, że się mówi do wszystkich na ty, to raczej Ty postępujesz wbrew niej oczekując mówienia do siebie na pani, więc to raczej Ty się zachowujesz tak niezbyt właściwie, a nie ci, którzy mówią do Ciebie na ty tak jak firma sobie życzy i to chyba oni powinni Tobie dać coś dosadnie do zrozumienia, a nie Ty im. U mnie w firmie też jest zasada, że wszyscy niezależnie od stanowiska są że sobą na ty i mnie zawsze bawią ci święci oburzeni, że obcy albo młodszy im nie paniuje. Jeśli dla kogoś to nie do przeskoczenia, to można zmienić firmę na taką, gdzie wszyscy są na pani (dla mnie osobiście koszmar i takich unikam).

Zgadzam sie, po to jest polityka firmy. To są zasady, ktore obowiazują pracownikow.
Stary 2021-02-24, 17:29   #4153
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Mnie właśnie Twoje podejście dziwi. Jeśli polityka firmy zakłada, że się mówi do wszystkich na ty, to raczej Ty postępujesz wbrew niej oczekując mówienia do siebie na pani, więc to raczej Ty się zachowujesz tak niezbyt właściwie, a nie ci, którzy mówią do Ciebie na ty tak jak firma sobie życzy i to chyba oni powinni Tobie dać coś dosadnie do zrozumienia, a nie Ty im. U mnie w firmie też jest zasada, że wszyscy niezależnie od stanowiska są że sobą na ty i mnie zawsze bawią ci święci oburzeni, że obcy albo młodszy im nie paniuje. Jeśli dla kogoś to nie do przeskoczenia, to można zmienić firmę na taką, gdzie wszyscy są na pani (dla mnie osobiście koszmar i takich unikam).

Mam takie samo zdanie

W dodatku jestem szczęśliwa, że u mnie też są wszyscy na ty. I czasami ktos, kto pierwszy raz się ze mną kontaktuje, to mowi/pisze przez Pani, mam wtedy taki wtf, ale jadę dalej mu na ty. Nie pieszczę się z takimi ludźmi, wiedzą, gdzie pracują

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 17:35   #4154
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 18:05   #4155
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Te osoby, które się ze mną kontaktuję pierwszy raz, to pracują dłużej ode mnie. To nie nowe osoby, żeby nie wiedziały, jaka jest u nas polityka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 18:32   #4156
Konto usunięte

Cytat:
[/B]
Finanse i rachunkowość to może nie medycyna, ale nadal nie jakiś bardzo prosty kierunek studiów. Zakładam, że jeśli ktoś chce poświęcić 5 lat swojego życia na naukę, to ma jakiś plan. Są to studia, które stwarzają potencjał do bardzo dobrych zarobków; w wielu miejscach obecnie pracuje się zdalnie, więc nie ma znaczenia, czy się mieszka w jakiejś małej miejscowości, czy w mieście wojewódzkim.

Oczywiście, że jak komuś odpowiada mniej płatna praca, ale za cenę tego, że może wziąć L4 na dziecko, urwać się, pójść na zwolnienie - to czemu nie? Przecież to jest inna sytuacja niż u singla, drugi z partnerów nieco lepiej zarabia i trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, co jest dla danej osoby ważne.

Co innego też zwykła praca biurowa, a co innego księgowa (nawet nie samodzielna); do tego drugiego potrzeba specjalistycznej wiedzy i wakatów jest całe mnóstwo (więc odpuśćmy "praca nie leży na ulicy), także nie, uważam, że ktokolwiek powinien się zgadzać na najniższą krajową.
3 oferty pracy dla ksiegowych z ostatnich 7 dni w 120tys. Miescie.
Dużo?
Bo ja b.dawno pracy nie szukałam, to nie wiem.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 18:48   #4157
Konto usunięte

Ogólnie teraz lekko nie ma. Wspominałam, ze wysyłam sobie cv - z odzewem jest bardzo słabo żeby nie powiedzieć, że tragicznie. Mama mi mówiła, ze do niej do sklepu na stanowisko sprzedawcy ponad 150 (!) cv gdzie wcześniej było po 25-50 w porywach. I to podobno mnóstwo ludzi po studiach i z doświadczeniem. Mnie już na fb i linkedin mignęło kilka postów z prośba o udostępniane, że ktoś poszukuje bezskutecznie pracy od kilku miesięcy - osoby wykształcone i z doświadczeniem w branży - wiem, bo jest wywalone całe ich cv praktycznie, umiejętności itd.

07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 18:51   #4158
kasiunia788742
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88536409]3 oferty pracy dla ksiegowych z ostatnich 7 dni w 120tys. Miescie.

Dużo?

Bo ja b.dawno pracy nie szukałam, to nie wiem.[/QUOTE]Sprawdzilam swoje miasto (380tys) i też 3, w tym jedno na uz szaleństwo

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88536452]Ogólnie teraz lekko nie ma. Wspominałam, ze wysyłam sobie cv - z odzewem jest bardzo słabo żeby nie powiedzieć, że tragicznie. Mama mi mówiła, ze do niej do sklepu na stanowisko sprzedawcy ponad 150 (!) cv gdzie wcześniej było po 25-50 w porywach. I to podobno mnóstwo ludzi po studiach i z doświadczeniem. Mnie już na fb i linkedin mignęło kilka postów z prośba o udostępniane, że ktoś poszukuje bezskutecznie pracy od kilku miesięcy - osoby wykształcone i z doświadczeniem w branży - wiem, bo jest wywalone całe ich cv praktycznie, umiejętności itd.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Jest słabo. Pandemia zaostrza jeszcze ten stan.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 18:56   #4159
Tepsa
Zakorzenienie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88536452]Ogólnie teraz lekko nie ma. Wspominałam, ze wysyłam sobie cv - z odzewem jest bardzo słabo żeby nie powiedzieć, że tragicznie. Mama mi mówiła, ze do niej do sklepu na stanowisko sprzedawcy ponad 150 (!) cv gdzie wcześniej było po 25-50 w porywach. I to podobno mnóstwo ludzi po studiach i z doświadczeniem. Mnie już na fb i linkedin mignęło kilka postów z prośba o udostępniane, że ktoś poszukuje bezskutecznie pracy od kilku miesięcy - osoby wykształcone i z doświadczeniem w branży - wiem, bo jest wywalone całe ich cv praktycznie, umiejętności itd.

Też mi się wydaje, że panuje zastój w pracy, ale...dla o fachowców, którzy u nas mieli by zatrudnienie od ręki ciężko... chodzi generalnie o budowlankę i pochodne, dobry fachowiec jest zawsze poszukiwany, i wysoko ceniony
Stary 2021-02-24, 19:02   #4160
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tepsa Pokaż wiadomość
Też mi się wydaje, że panuje zastój w pracy, ale...dla o fachowców, którzy u nas mieli by zatrudnienie od ręki ciężko... chodzi generalnie o budowlankę i pochodne, dobry fachowiec jest zawsze poszukiwany, i wysoko ceniony

A dla budowlańców czy elektryków przykładowo to praca zawsze się w końcu znajdzie, to fakt. Ale generalnie ciężko jest teraz, skoro nawet osoby z wykształceniem i doświadczeniem chcą iść choćby na kasę na przeczekanie. Nie żebym coś miała do sprzedawców, ale no jak ktoś pracował umysłowo i ma doświadczenie w swojej branży, to wiadomo, że nie jest to praca marzeń tylko opcja na przetrwanie.

Stary 2021-02-24, 19:14   #4161
Talullah
Wtajemniczenie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88531614]Akurat na Friza da się wskoczyć oglądając Agnieszkę Grzelak, bo od Agi przechodzi się do Blowka, a Blowek grał w gry a Friz też grał w gry. Dziewczyny z ekipy też czasem robią makijaże i gadają o ćwiczeniach czy jedzeniu.

Albo np. z kanału o ćwiczeniach też się da przejść do ćwiczeń na famme mma a tam występował znajomy Friza - mini majk, a wiec krótka droga do poleceń algorytmu.

Na prawdę, aż mnie dziwi jak ktoś ogląda polskiego yt i nigdy na niego nie trafił.

Włączasz piosenki, też Friz wyskoczy, bo nagrywają piosenki.

Włączysz podróże, też wyskoczy, bo podróżują po Dubajach i Stanach.

Włączysz ćwiczenia z Fit Lovers też Ci wyskoczy Friz.

Włączysz coś o diecie keto, też Ci wyskoczy Friz.

Włączysz coś o algorytmach na yt też Ci wyskoczy Friz.

Podcasty to od razu wip life albo theunboxall i Friz.

Samochody? Wyskoczy Krzycho od Friza i Friz.

Serio oni mają takie kontenty razem wzięci, że nie jest problemem na nich trafić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Czasem oglądam polskiego YouTube'a i nie mam pojęcia kto to jest.

Talullah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 19:28   #4162
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88531614]Akurat na Friza da się wskoczyć oglądając Agnieszkę Grzelak, bo od Agi przechodzi się do Blowka, a Blowek grał w gry a Friz też grał w gry. Dziewczyny z ekipy też czasem robią makijaże i gadają o ćwiczeniach czy jedzeniu.

Albo np. z kanału o ćwiczeniach też się da przejść do ćwiczeń na famme mma a tam występował znajomy Friza - mini majk, a wiec krótka droga do poleceń algorytmu.

Na prawdę, aż mnie dziwi jak ktoś ogląda polskiego yt i nigdy na niego nie trafił.

Włączasz piosenki, też Friz wyskoczy, bo nagrywają piosenki.

Włączysz podróże, też wyskoczy, bo podróżują po Dubajach i Stanach.

Włączysz ćwiczenia z Fit Lovers też Ci wyskoczy Friz.

Włączysz coś o diecie keto, też Ci wyskoczy Friz.

Włączysz coś o algorytmach na yt też Ci wyskoczy Friz.

Podcasty to od razu wip life albo theunboxall i Friz.

Samochody? Wyskoczy Krzycho od Friza i Friz.

Serio oni mają takie kontenty razem wzięci, że nie jest problemem na nich trafić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez Talullah Pokaż wiadomość
Czasem oglądam polskiego YouTube'a i nie mam pojęcia kto to jest.

Swoją drogą nawet jeśli ktoś obejrzy jakiś makijaż grzelak i zaproponuje mu jakiegoś blowka co gra w gry, to po co ma w to klikać ktoś, kto nie interesuje się grami?
Albo ćwiczenia. Nawet jeśli oglądam jakieś treningi, to tak nie trawię MMA, że w życiu nie kliknę, jeśli cokolwiek będzie wskazywało że to MMA.
Dziwi mnie oglądanie na YT wszystkiego jak leci.

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 19:42   #4163
sublips
Zakorzenienie

Ja na pracuj.pl widziałam 2647 w całej Polsce , z czego część pewnie zdalnie , a poza tym księgowa nie musi pracować tylko jako księgowa, ale ogólnie w branży finansowej na różnych stanowiskach.

Ja np. jak nie miałam pracy, to brałam sobie zlecenia na pisanie i udzielałam lekcji językowych. Spokojnie chyba księgowa może udzielać korepetycji z matematyki, na który jest duży popyt - szczególnie w czasach nauki zdalnej. Mój kuzyn dorabia sobie w ten sposób i ma prawie drugą pensję.

No to fakt, że jest kryzys; z tym to nie ma co polemizować. Ja mówię bardziej o "normalnej" sytuacji.

Edytowane przez sublips
Czas edycji: 2021-02-24 o 19:43
Stary 2021-02-24, 19:48   #4164
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tepsa Pokaż wiadomość
A tak, budowlanka i u nas świetnie prosperuje, z tym ze praca dla "budowlancow" czy raczej fachowców od remontów to się znajduje pocztą pantoflową, u nas po kilka miesięcy oczekiwania na remont łazienki.. .

W moim bloku w grudniu skończył się duzy remont wind,tydzień temu zaczął kolejny-malowanie klatek schodowych.

Miasto też rozkopane, ze rany...
Stary 2021-02-24, 21:07   #4165
Konto usunięte

Cytat:
Ja na pracuj.pl widziałam 2647 w całej Polsce , z czego część pewnie zdalnie , a poza tym księgowa nie musi pracować tylko jako księgowa, ale ogólnie w branży finansowej na różnych stanowiskach.

Ja np. jak nie miałam pracy, to brałam sobie zlecenia na pisanie i udzielałam lekcji językowych. Spokojnie chyba księgowa może udzielać korepetycji z matematyki, na który jest duży popyt - szczególnie w czasach nauki zdalnej. Mój kuzyn dorabia sobie w ten sposób i ma prawie drugą pensję.

No to fakt, że jest kryzys; z tym to nie ma co polemizować. Ja mówię bardziej o "normalnej" sytuacji.

No normalnie to zazwyczaj nie było większego dramatu - starczyło, że ktoś jest w miarę ogarnięty, ma jakieś doświadczenie (niekoniecznie od żłobka jak to na wizażu bywa), znajomość języka i już można było liczyć na nie najgorszą posadę. Teraz jest niestety gorzej...

Stary 2021-02-24, 22:18   #4166
Monia284
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88534996]ano prawda. A jeszcze lepiej jak mała firma i nie ma 'koleżanki obok", ewentualnie jest taka, co sie w ogóle nie orientujejak włączyc komputer
Tez jakies 20 lat temu jeździlam do pracy z noga w gipsie - "bo terminy", acz nie codziennie.
Teraz mam sporo spraw poustawianych "zdalnie" , 2 tygodnie temu kostkę skręciłam, wyslalalam TZta po papierzyska i dopiero po 4 dniach musialam do firmy dojechać.

Ale ja zawsze mówię jak jakies błędy, że nie ma co panikowac "bo nerki nikomu nie wycinamy "
Poza tym kary to tez nie tak hop siup od razu, do skarbówki mozna np. złozyc "czynny żal" (strasznie mnie śmieszy, normalnie terminologia jak kara za grzechy i odpuszczenie win w KK )

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

wątpię, czy to ksiegowa sama z siebie tak robi, najczęsciej szefostwo ma takie pomysły.

Miałam kiedys takiego szefa, ktory własnie za malo uprawnień do podpisywania ustanowil, gadalam z nim o tym kilkukrotnie, tłumaczylam i na nic - miał argument, że on "nikomu nie ufa". Ale to młoda bylam 20+ lat miałam...

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

chyba muszę zatrudnic jakiegos 'ogladzacza youtóbów" na pelny etap, bo nie wyrobię

Ty pewnie też, bo moze Twoj syn jakies budowanie z Mincrafta oglada...?[/QUOTE]Haha znam to. Mialam czynny zal nawet musialam pisac (pracuje w sklepie) jak cos tam z paragonem bylo (juz nie pamietam). Na szczescie juz nie mam takich wpadek.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Gdyby mi pracownik powiedzial, ze chce podwyzke, bo wykonuje swoje obowiazki bez marudzenia to najpierw zabilabym go smiechem, a potem zabrala sie za szukanie zastepstwa.
Malo ktory pracodawca moze sobie pozwolic na zespol, na ktorym nie mozna polegac.
Pracownik, na ktorym mozna polegac powinien byc standardem, a nie cecha kwalifikujaca do powyzki.
W zeszlym roku po powrocie do pracy po 3-miesiecznym lockdownie 3 osoby musialam zastapic nowymi, bo skoro mielismy dotacje Job Keeper (cos podobnego troche do polskiej tarczy chyba, kasa na wszystkich pracownikow bedacych permanent residents badz majacych australijskie obywatelstwo) i wszystkie dziewczyny mialy placone przez panstwo tyle samo niezaleznie od tego, ile zmian przepracowaly, to nagle nie chcialo im sie juz przychodzic do pracy i jedna rekordzistka w ciagu dwoch miesiecy przepracowala poltora tygodnia, bo co chwile wymyslala nowe wymowki Nie mam cierpliwosci na takie dramaty
Zgadzam sie. To akurat powinien byc standard. To nalezy do obowiazkow. Mysle ze np ja mimo ze dlugi czas popelnialam sporo bledow ze stresu wyrobilam sie i jest niezle. Wiadomo nie jestem idealna jak nikt, ale mysle ze wlasnie licza sie rzeczy ponadstandardowe i ja staram sie to robic mimo ze nikt mi za to dodatkowo nie zaplaci - staram sie pomoc klientowi czasem nawet bardziej niz musze co na pewno jest mile i moze zachecic do przyjscia do sklepu ponownie (np nawet pomoc znalezc w Internecie jak nie ma u nas mimo ze my na tym nie zarobimy), starac sie cos wymyslac, zmieniac, podsuwac pomysly. Kiedys bylam biernam, teraz staram sie angazowac. Szefowa to lubi, nic dziwnego wtedy widzi ze czlowiek sie stara.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 22:27   #4167
sublips
Zakorzenienie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88536732]No normalnie to zazwyczaj nie było większego dramatu - starczyło, że ktoś jest w miarę ogarnięty, ma jakieś doświadczenie (niekoniecznie od żłobka jak to na wizażu bywa), znajomość języka i już można było liczyć na nie najgorszą posadę. Teraz jest niestety gorzej...

To prawda, ze teraz jest gorzej; moja branża się akurat rozwija, zmieniam pracę, ale przecież też nie mówię niczego na pewno i "że co ja nie jestem". Na pewno gdybym szukała w innej branży to byłoby mi 20 razy trudniej niż przez pandemią, ale sądzę, że prawie zawsze można sobie jako tako poradzić. Dobrym pomysłem jest opiekunka, korepetycje itd.

Ale tak ogólnie, czasami nie mogę już tego na wizażu czytać - jak historie z tą kobietą ze złamaną nogą, która nie mogła pójść do toalety. Nie jest to zarzut w stronę użytkowniczki, która to opowiedziała, absolutnie, bo tylko powtarza historię, ale kurde no, jednak wydaje mi się, że tak w XXI wieku to nie powinno wyglądać, serio. Tak samo jakbym miała zarabiać 2 tysiące na rękę, to wolałabym jakąś dużo łatwiejszą i mniej odpowiedzialną pracę niż księgowa, bo jak jest już praca mało płatna, to niech choć ma takie zalety, że jest lekka, ma się małą odpowiedzialność, elastyczny grafik itd.
Stary 2021-02-24, 22:31   #4168
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
To prawda, ze teraz jest gorzej; moja branża się akurat rozwija, zmieniam pracę, ale przecież też nie mówię niczego na pewno i "że co ja nie jestem". Na pewno gdybym szukała w innej branży to byłoby mi 20 razy trudniej niż przez pandemią, ale sądzę, że prawie zawsze można sobie jako tako poradzić. Dobrym pomysłem jest opiekunka, korepetycje itd.

Ale tak ogólnie, czasami nie mogę już tego na wizażu czytać - jak historie z tą kobietą ze złamaną nogą, która nie mogła pójść do toalety. Nie jest to zarzut w stronę użytkowniczki, która to opowiedziała, absolutnie, bo tylko powtarza historię, ale kurde no, jednak wydaje mi się, że tak w XXI wieku to nie powinno wyglądać, serio. Tak samo jakbym miała zarabiać 2 tysiące na rękę, to wolałabym jakąś dużo łatwiejszą i mniej odpowiedzialną pracę niż księgowa, bo jak jest już praca mało płatna, to niech choć ma takie zalety, że jest lekka, ma się małą odpowiedzialność, elastyczny grafik itd.
To raczej cecha bardziej wymagających stanowisk, przynajmniej z tego co widzę wokoło

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2021-02-24, 22:41   #4169
sublips
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88536871]To raczej cecha bardziej wymagających stanowisk, przynajmniej z tego co widzę wokoło

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]
Źle się wyraziłam , mam na myśli bardziej grafik dopasowany nieco do pracownika albo bardziej ruchomy czas pracy (że możesz zacząć między 7 a 10 i skończyć między 15 a 18).
Stary 2021-02-24, 23:18   #4170
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Źle się wyraziłam , mam na myśli bardziej grafik dopasowany nieco do pracownika albo bardziej ruchomy czas pracy (że możesz zacząć między 7 a 10 i skończyć między 15 a 18).
Ale właśnie te wszystkie ruchome godziny dotyczą bardziej wymagających stanowisk/ zawodów (za wyjątkiem opieki zdrowotnej, policji, straży itd...)

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości