Wystawne wesele, którego nie chcę. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-03-14, 11:43   #31
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Dot.: Wystawne wesele, którego nie chcę.

Cytat:
Napisane przez Cyklamena Pokaż wiadomość
Te kwestie mamy przedyskutowana. Poczatkowo rzeczywiscie pojawil sie pomysl zamieszkania w domu jego rodzicow, nie chcialam tego i ostatecznie zdecydowalismy zostac po slubie w ten samej okolicy, gdzie wynajmujemy obecnie. Mam blisko do pracy i zwyczajnie mi sie tu podoba. Rodzice mieszkaja w miasteczku oddalonym o okolo 30km, zdrowy i odpowiedni dystans. To jego karta przetargowa. W zamian za ustepstwo w kwestii slubu z mojej strony maha mi marchewka w postacji wizji dalszego zycia po mojemu. Czy tak bedzie? Nie jestem w stanie zweryfikowac, ale z drugiej strony nigdy mnie w zadnej istotnej kwestii nie zawiodl. Nie mam podstaw sadzic, ze mnie probuje zmanipulowac.
Czyli samodzielne i niezależne życie po ślubie to "życie po twojemu", na które on się zgadza tylko w ramach kompromisu? Czyli gdyby to od niego zależało, to by mieszkał po ślubie z rodzicami? Sorry, ale to brzmi fatalnie.

I to nie chodzi o to, jak daleko od siebie będziecie mieszkać (moim zdaniem 30 km to blisko, ale mniejsza), chodzi o ich wpływ na wasze decyzje. Chodzi o to, że będą uznawali za normalne, żeby wydawać opinie na temat tego jak macie żyć. I o to, że twój mąż nie będzie (prawdopodobnie) widział w tym nic złego.

Wiem, że malujemy tu czarne scenariusze, ale twoja historia brzmi jak klasyczne "przed ślubem coś tam było źle, ale się tym nie przejmowałam, a po ślubie się okazało że ta rzecz rozwala nasze wspólne życie i myślę o rozstaniu".
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 11:46   #32
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;88575863]Czyli samodzielne i niezależne życie po ślubie to "życie po twojemu", na które on się zgadza tylko w ramach kompromisu? Czyli gdyby to od niego zależało, to by mieszkał po ślubie z rodzicami? Sorry, ale to brzmi fatalnie.
[/QUOTE]

Też tak to zrozumiałam. Ten facet brzmi jak kompletny maminsynek bez jaj. Nie wróżę szczęśliwego życia z kimś takim.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 17:49   #33
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

moze wez z nim pkmieszkaj przez jakis rok czy 2 zanim podejmiesz deczje o slubie bo z tego co tu piszesz mozna sie domyslic ze te wesele to pikus
podejrzewam ze na tym wymuszonym weselu sie nie skonczy bedziesz zyla w terrorze az do rozwodu
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 17:58   #34
Overcooked
Wtajemniczenie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88576611]moze wez z nim pkmieszkaj przez jakis rok czy 2 zanim podejmiesz deczje o slubie bo z tego co tu piszesz mozna sie domyslic ze te wesele to pikus
podejrzewam ze na tym wymuszonym weselu sie nie skonczy bedziesz zyla w terrorze az do rozwodu[/QUOTE]No nie może bo panicz woli mieć gacie i obiadki ogarnięte mieszkając z mamusią, a do autorki wpadać na romantyczne wieczory i seks a najchętniej by wprowadził ją do rodzinki by też ogarniała dom ale łaskawie kompromisowo będą mieszkać 30km dalej, po ślubie dopiero, żeby po katolicku było przed mamusią i sąsiadami. Życie pod dyktando innych zawsze będzie męczarnią, autorka zawsze będzie tą stroną z fanaberiami w porównaniu z ważnymi sprawami - rodziną z majątkiem do odziedziczenia. 1 wesele w to czy w tamto nie odmieni beznadziejnej sytuacji autorki.
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 18:49   #35
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Ja Wam mówię, że Autorka już zakładała wątki o tym związku. Facet zagraniczny, duża rodzina z zasadami, zżyci, bla bla bla. Idę o zakład, że to było od niej jakiś czas temu. Tylko tak łatwo nie znajdę. Źle to wszystko brzmi i ona w głębi ducha o tym wie. Tylko woli tuszować i teraz udawanie, że chodzi tylko o kwestię wesela.
Stary 2021-03-14, 19:00   #36
Rena
Zakorzenienie

Wystawne wesele, którego nie chcę.

Ten facet jest Wlochem?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 19:02   #37
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Ja Wam mówię, że Autorka już zakładała wątki o tym związku. Facet zagraniczny, duża rodzina z zasadami, zżyci, bla bla bla. Idę o zakład, że to było od niej jakiś czas temu. Tylko tak łatwo nie znajdę. Źle to wszystko brzmi i ona w głębi ducha o tym wie. Tylko woli tuszować i teraz udawanie, że chodzi tylko o kwestię wesela.
Też mi się wydaje, że identyczny motyw już był.

Z cyklu klasyki wizażu... dostajesz odpowiedzi, które ci się nie podobają, więc zakładasz za jakiś czas nowy wątek z nowego konta oczekując, że tym razem usłyszysz to czego oczekujesz. Niektórzy to chyba lubią zaklinać rzeczywistość i komplikować sobie życie na własne życzenia
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 19:15   #38
Cyklamena
Przyczajenie

Wasze odpowiedzi sklonily mnie do glebszej refleksji na temat jakosci mojego zwiazku. Macie racje, ze zakladalam juz podobny watek. Jest mi strasznie wstyd przed soba, przed obcymi ludzmi jak bardzo tkwie ciagle w tym samym miejscu. Zafiksowalam sie na slubie, probuje sie wpasowac w obrazek kosztem braku snu i napadow paniki. Nie wiem dlaczego to sobie robie.

Nie chce sprowadzac rozmowy do wyliczanki kto komu pierze gacie, nie jestem i nigdy nie bylam w tym zwiazku gosposia. To, ze narzeczony lubi spedzac czas w gronie rodziny rowniez nie stanowi dla mnie problemu. Wiedzialam, ze taki jest i nie zamierzalam go na sile zmieniac. Rodzina poczatkowo macila, ale z biegiem czasu udalo sie ja odsunac na bok i na dzien dzisiejszy nie sa problematyczni. Natomiast rzeczywistym problemem jest jego brak elastycznosci. Niby dostaje propozycje kompromisu, lecz dotycza one blahostek. Niby on sie wydaje taki skory do negocjacji, pierwszy do deklaracji, ze da mi wszystko czego pragne, ze mam zrobic liste na czym mi najbardziej zalezy. A pozniej sie okazuje, ze moge wynegocjowac wszystko poza A, B i C, gdzie oczywiscie najwazniejsze kwestie musza pozostac niezmienne.

Nie wiem czy jestem glupia czy po prostu zakochana. Myslalam, ze przez ostatnie 2 lata bardziej dojrzalam, myslalam ze gdzies razem doszlismy. Teraz dostrzegam jak bardzo sie mylilam. Jakkolwiek bardzo bym chciala trudno mi dostrzec happy end dla tej historii. Moze 10 lat mlodsza ja bylaby w stanie zacisnac zeby, teraz nie widze jak takie poswiecenie moze zagwarantowac szczesliwy ciag dalszy. Potrzebny byl ten kubel zimnej wody.

Nie wiem co wiecej mozna powiedziec, szkoda gadac po prostu.
Cyklamena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 19:53   #39
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Może po prostu się zakochałas i podejmowałaś decyzje pod wpływem irracjonalnych emocji. Może masz głębsze problemy do przepracowania.
Ale prawda jest taka, że do siebie nie pasujecie w fundamentalnych kwestiach i dlatego nie możecie się dogadać. Ja nawet nie uważam, że ten facet ma jakieś "złe" przekonania i potrzeby. Ma po prostu inne niż twoje. Każdy ma takie w kwestie, w których nie pójdzie na żadne ustępstwa albo granice, których nie jest w stanie przekroczyć.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-14, 22:07   #40
Glodomorek
Zakorzenienie

Ślub kościelny to nie problem. Możesz wziąć ślub mieszany, mąż jako strona wierząca, ty jako niewierząca. Przysięga wygląda tak samo, tylko ty nie odwołujesz się w niej do Boga, ani nie przyjmujesz komunii. Mąż zadowolony, bo ma ślub jaki chce. To akurat nie problem
Za to cała reszta o której piszesz problemem już jest.

Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 06:46   #41
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ślub kościelny to nie problem. Możesz wziąć ślub mieszany, mąż jako strona wierząca, ty jako niewierząca. Przysięga wygląda tak samo, tylko ty nie odwołujesz się w niej do Boga, ani nie przyjmujesz komunii. Mąż zadowolony, bo ma ślub jaki chce. To akurat nie problem
Za to cała reszta o której piszesz problemem już jest.

I ile znasz ludzi, ktorzy tak zrobili i sa zadowoleni?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-03-15, 06:58   #42
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Z tych którzy mnie jakoś interesują i w ogóle zwróciłam uwagę na to, to moja przyjaciółka brała taki ślub. Jej mąż niewierzący, brali w kościele ślub jednostronny i są zadowoleni od jakichś już będzie zaraz 25 lat małżeństwa.

No i halo, kiedy to było, a jakoś nikomu nogi nie urwało, w nikogo piorun nie strzelił ani nawet żadna babcia nie padła trupem.

Ale u autorki wątku to nie jest problemem, problemem jest ze 2 kompletnie nie pasujących do siebie ludzi, uparło się być w związku, w sumie... nie wiem po co. Bo to od początku nie działa.

No sory, jak 2 dorosłych ludzi może ze sobą mieszkać a nie mieszka bo siamto, owamto, to już nawet nie jest kwestia rodziny, tylko kompletnego niedopasowania w wizjach związku, rodziny, i stylach życia.

Ona ma prawo być rodzinny, mieć inna kulturę, chcieć dalej wieść życie w silnym związku z rodziną. To nie są żadne wady, to jest inny styl życia i inne potrzeby.
Jemu nie przejdzie po ślubie i on się już nie zmieni.
Zreszta, dlaczego by miał właśnie on?
Więcej, z wiekiem, ludziom się takie podstawowe cechy raczej uwypuklają niż zanikają. On potrzebuje partnerki która ma tak samo i z ochotą wejdzie w ta jego rodzine jak nóż w masło.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 08:05   #43
1c6bb63197ff1a395b05499f561db3079819e20a_60ad8184b6c32
BAN stały

Pamietam ten wątek poprzedni.

Dziewczyno po co ty chcesz na sile wchodzić do tej muzułmańskiej rodziny? Przecież to widać jak na dłoni ze po ślubie nie będziesz miała kompletnie nic do powiedzenia?

Ich kasa cię kusi czy co takiego?

Przecież to widać jak on cie traktuje i nie chce tu jechać sytereotypami o muzułmanach ale sama rozumiesz...

---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Pamietam ten wątek poprzedni.

Dziewczyno po co ty chcesz na sile wchodzić do tej muzułmańskiej rodziny? Przecież to widać jak na dłoni ze po ślubie nie będziesz miała kompletnie nic do powiedzenia?

Przecież to widać jak on cie traktuje i nie chce tu jechać sytereotypami o muzułmanach ale sama rozumiesz...

Dla nich zawsze będziesz człowiekiem drugiej kategorii i dla niego również.
1c6bb63197ff1a395b05499f561db3079819e20a_60ad8184b6c32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 12:52   #44
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Siebie. Nie narzekam.

Stary 2021-03-15, 13:20   #45
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
A jakie to ma w ogóle znaczenie?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 13:58   #46
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Wasze odpowiedzi sklonily mnie do glebszej refleksji na temat jakosci mojego zwiazku. Macie racje, ze zakladalam juz podobny watek. Jest mi strasznie wstyd przed soba, przed obcymi ludzmi jak bardzo tkwie ciagle w tym samym miejscu. Zafiksowalam sie na slubie, probuje sie wpasowac w obrazek kosztem braku snu i napadow paniki. Nie wiem dlaczego to sobie robie.

Nie chce sprowadzac rozmowy do wyliczanki kto komu pierze gacie, nie jestem i nigdy nie bylam w tym zwiazku gosposia. To, ze narzeczony lubi spedzac czas w gronie rodziny rowniez nie stanowi dla mnie problemu. Wiedzialam, ze taki jest i nie zamierzalam go na sile zmieniac. Rodzina poczatkowo macila, ale z biegiem czasu udalo sie ja odsunac na bok i na dzien dzisiejszy nie sa problematyczni. Natomiast rzeczywistym problemem jest jego brak elastycznosci. Niby dostaje propozycje kompromisu, lecz dotycza one blahostek. Niby on sie wydaje taki skory do negocjacji, pierwszy do deklaracji, ze da mi wszystko czego pragne, ze mam zrobic liste na czym mi najbardziej zalezy. A pozniej sie okazuje, ze moge wynegocjowac wszystko poza A, B i C, gdzie oczywiscie najwazniejsze kwestie musza pozostac niezmienne.

Nie wiem czy jestem glupia czy po prostu zakochana. Myslalam, ze przez ostatnie 2 lata bardziej dojrzalam, myslalam ze gdzies razem doszlismy. Teraz dostrzegam jak bardzo sie mylilam. Jakkolwiek bardzo bym chciala trudno mi dostrzec happy end dla tej historii. Moze 10 lat mlodsza ja bylaby w stanie zacisnac zeby, teraz nie widze jak takie poswiecenie moze zagwarantowac szczesliwy ciag dalszy. Potrzebny byl ten kubel zimnej wody.

Nie wiem co wiecej mozna powiedziec, szkoda gadac po prostu.
bedziesz cierpiec jak wezmiesz ten slub.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 14:16   #47
IronWidow
Raczkowanie

Cytat:
Mnóstwo jest takich par i nie wydaje mi się, by narzekali. Na pewno to lepsze wyjście niż zmuszać kogoś niewierzącego do ślubu kościelnego lub osobie wierzącej odbierać możliwość przysięgi przed Bogiem.
Takie małżeństwa to akurat żadna nowość i nic nadzwyczajnego.
IronWidow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 14:38   #48
Michiru
Zakorzenienie

Zastanów się czy naprawdę widzisz się u boku faceta tak uzależnionego od zdania i finansów rodziny....

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Ja znam kilkoro. Sama jakbym miała brać ślub to właśnie taki. Co jest nie tak z tego typu ślubem jednostronnym?

Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 14:45   #49
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
Zastanów się czy naprawdę widzisz się u boku faceta tak uzależnionego od zdania i finansów rodziny....

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Ja znam kilkoro. Sama jakbym miała brać ślub to właśnie taki. Co jest nie tak z tego typu ślubem jednostronnym?

Zobowiązanie się do "nie przeszkadzania" w wychowaniu w wierze dzieci. Ludzie którzy mają wylane i przy braku chodzenia do kościoła i tak biorą pełny kościelny będą prawdopodobnie miały podobnie lajtowe podejście do chrztu, posłania na religię, komunię itd. Ludzie na tyle świadomi że jest opcja jednostronnego i ją wybierający mogą mieć trochę zgrzytów jeśli chodzi o takie bezmyślne pchanie własnego dziecka w sakramenty i całą machinę indokrynacyjną jak jeszcze jest małe i nie ma szansy prawidłowo zrozumieć i zdecydować.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-03-15, 15:09   #50
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Overcooked Pokaż wiadomość
Zobowiązanie się do "nie przeszkadzania" w wychowaniu w wierze dzieci. Ludzie którzy mają wylane i przy braku chodzenia do kościoła i tak biorą pełny kościelny będą prawdopodobnie miały podobnie lajtowe podejście do chrztu, posłania na religię, komunię itd. Ludzie na tyle świadomi że jest opcja jednostronnego i ją wybierający mogą mieć trochę zgrzytów jeśli chodzi o takie bezmyślne pchanie własnego dziecka w sakramenty i całą machinę indokrynacyjną jak jeszcze jest małe i nie ma szansy prawidłowo zrozumieć i zdecydować.
Zobowiązanie się do nie przeszkadzania w wychowaniu w wierze dzieci przez drugą osobę to problem? To chyba kwestia indywidualna, "problem" który z powodzeniem można za wczasu ominąć, rozwiązać i to nie sprawia, że ślub jednostronny jest złym pomysłem. Jak to ktoś niedawno napisał, na pewno lepszym niż przysięganie i powoływanie się na Boga przez osobę niewierzącą, bo tym można sobie w sumie tyłek podetrzeć - tyle to jest warte lub rezygnacja ze ślubu wyznaniowego, jeśli drugiej osobie na nim zależy. A jak ktoś ma z tym problem to niech nie wiąże się z osobą, która taki ślub chce wziąć i która chce wychować dzieci w swojej wierze.

Stary 2021-03-15, 15:24   #51
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
Zobowiązanie się do nie przeszkadzania w wychowaniu w wierze dzieci przez drugą osobę to problem? To chyba kwestia indywidualna, "problem" który z powodzeniem można za wczasu ominąć, rozwiązać i to nie sprawia, że ślub jednostronny jest złym pomysłem. Jak to ktoś niedawno napisał, na pewno lepszym niż przysięganie i powoływanie się na Boga przez osobę niewierzącą, bo tym można sobie w sumie tyłek podetrzeć - tyle to jest warte lub rezygnacja ze ślubu wyznaniowego, jeśli drugiej osobie na nim zależy. A jak ktoś ma z tym problem to niech nie wiąże się z osobą, która taki ślub chce wziąć i która chce wychować dzieci w swojej wierze.

A czy ja napisałam że to gorszy sposób niż bezmyślne odbębnienie kościelnego albo zły pomysł? Pytałaś co może być nie tak że ludzie są niezadowoleni z takiego rozwiązania no to odpowiedziałam co może być przyczyną, że różnice w podejściu do wiary są na tyle duże że ślub jednostronny tego nie obejdzie gdy dojdzie decydowanie za kogoś innego, a nie tylko za siebie. Przecież można się dogadać na wiele sposobów, np. dany katolik sam może być przeciwny posyłaniu na fatalnie prowadzone lekcje religii więc nie będzie to kością niezgody między rodzicami. Ale jest pełno przypadków tak jak tutaj - autorka która zupełne niedopasowanie próbowała zatuszować dogadaniem się w kwestii weselnej, typa który podporządkowuje się całkowicie pod "żeby rodzinka krzywo nie popatrzyła" a autorka ma siedzieć cicho i się dostosować.
Stary 2021-03-15, 16:11   #52
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli komuś przeszkadza, że jego dziecko pozna religię drugiego rodzica i zamierza w tym "przeszkadzać" to sorki, ale nie powinien w ogóle mieć dzieci z tą osobą. Albo kogoś akceptujesz, to że jest wierzący i chce to przekazać dziecku albo do widzenia. Można akceptować wiarę partnera, a jednocześnie nie być uprzedzonym, by przeszkadzało, że ktoś wierzy i chce to przekazać dzieciom, samemu nie wierząc. Niektórzy po prostu myślą o tym co mówią i co przysięgają.
Stary 2021-03-15, 16:15   #53
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ja napisałam że to gorszy sposób niż bezmyślne odbębnienie kościelnego albo zły pomysł? Pytałaś co może być nie tak że ludzie są niezadowoleni z takiego rozwiązania no to odpowiedziałam co może być przyczyną, że różnice w podejściu do wiary są na tyle duże że ślub jednostronny tego nie obejdzie gdy dojdzie decydowanie za kogoś innego, a nie tylko za siebie. Przecież można się dogadać na wiele sposobów, np. dany katolik sam może być przeciwny posyłaniu na fatalnie prowadzone lekcje religii więc nie będzie to kością niezgody między rodzicami. Ale jest pełno przypadków tak jak tutaj - autorka która zupełne niedopasowanie próbowała zatuszować dogadaniem się w kwestii weselnej, typa który podporządkowuje się całkowicie pod "żeby rodzinka krzywo nie popatrzyła" a autorka ma siedzieć cicho i się dostosować.
Akurat osoby biorące ślub jednostronny mają te kwestie raczej dogadanie bardziej niż osoby, które takiego nie biorą. Więc problem raczej teoretyczny, mogący wystąpić w każdym związku gdzie jedna osoba jest wierząca lub bardziej przywiązana do tradycji (bo w pl to chyba głównie tradycja trzyma większość ludzi blisko kościoła niż realna wiara). Zapytałam, bo raczej zdziwiło mnie podejście, że akurat ślub jednostronny generuje aż takie problemy.

Mam wrażenie, że autorka jest zakochana w samej miłości, samej idei związku, ślubu, bo to naprawdę fajne i miłe w normalnej sytuacji, jak się ma fajnego faceta i fajny związek, a sama widzi jak to wygląda. Przerażają mnie ludzie, którzy widzą wcześniej wszelkie znaki na ziemi i niebie, że taki związek to bardzo zły pomysł, a i tak w to brną ma siłę a tu nawet nie ma zbytnio jak wypracować kompromisu, bo jest sama po swojej stronie barykady.

Stary 2021-03-15, 17:10   #54
Nimve
Zakorzenienie

[1=1c6bb63197ff1a395b05499 f561db3079819e20a_60ad818 4b6c32;88577386]Pamietam ten wątek poprzedni.

Dla nich zawsze będziesz człowiekiem drugiej kategorii i dla niego również.[/QUOTE]

Też pamiętam, i to, że rodzina jest muzułmańska, a nie chrześcijańska jak próbuje tu ściemniać autorka, robi ogromną różnicę w temacie.
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 17:14   #55
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeśli komuś przeszkadza, że jego dziecko pozna religię drugiego rodzica i zamierza w tym "przeszkadzać" to sorki, ale nie powinien w ogóle mieć dzieci z tą osobą. Albo kogoś akceptujesz, to że jest wierzący i chce to przekazać dziecku albo do widzenia. Można akceptować wiarę partnera, a jednocześnie nie być uprzedzonym, by przeszkadzało, że ktoś wierzy i chce to przekazać dzieciom, samemu nie wierząc. Niektórzy po prostu myślą o tym co mówią i co przysięgają.
No fajnie że nie powinien ale jak ma to co ma zrobić, wyrzucić? xd No i katolicyzm to nie jest jednolita masa, ty za przeszkadzanie podstawiasz samo "poznawanie wiary rodzica", inny za przeszkadzanie i łamanie uzna sam fakt że ktoś aktywnie nie przymusza siłą do chodzenia do kościoła na wszystkie roraty jeśli dziecko się jawnie buntuje tylko powie "rób jak uważasz" albo z wiedzą że konkretny katecheta chrzani farmazony niemające związku z religią o nadgryzionych jabłkach i ślepnięciu od masturbacji, ale nie ma prawa wypisać dziecka z religii bo "moja babcia się pogniewa co sąsiedzi powiedzą" a on przecież przysięgał że nie będzie przeszkadzał.
Stary 2021-03-15, 17:32   #56
Glodomorek
Zakorzenienie

Czym jest nieprzeszkadzanie w wychowywaniu w wierze to już małżonkowie mają omawiane podczas spotkań przed ślubem z księdzem. I tak, strona wierząca bierze na siebie obowiązek zadbania o religijne wychowanie dziecka, w tym np by to dziecko chodziło do kościoła z rodzicem, przyjęło sakramenty itd.
Autorka dzieci nie ma, więc pytanie co zrobić z dziećmi trochę bez sensu... Jeśli dwie osoby nie potrafią się dogadać w takich kwestiach to naprawdę dużo lepiej dla nich i ewentualnych dzieci, by tej rodziny nie zakładali wspólnie, tylko znaleźli osoby, z którymi im bardziej po drodze.

Stary 2021-03-15, 17:42   #57
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Czym jest nieprzeszkadzanie w wychowywaniu w wierze to już małżonkowie mają omawiane podczas spotkań przed ślubem z księdzem. I tak, strona wierząca bierze na siebie obowiązek zadbania o religijne wychowanie dziecka, w tym np by to dziecko chodziło do kościoła z rodzicem, przyjęło sakramenty itd.
Autorka dzieci nie ma, więc pytanie co zrobić z dziećmi trochę bez sensu... Jeśli dwie osoby nie potrafią się dogadać w takich kwestiach to naprawdę dużo lepiej dla nich i ewentualnych dzieci, by tej rodziny nie zakładali wspólnie, tylko znaleźli osoby, z którymi im bardziej po drodze.

Jeden rabin powie tak, drugi powie nie, tyle to ustalanie warte xd Generalnie nie wiem jaki jest cel tego drążenia - przecież wszyscy się zgadzamy że ta forma nie jest panaceum na wszystko. A autorka jest w sytuacji gdzie nawet to nie ona i on ustalają rzeczy razem, a typ najpierw ustala co jest akceptowalne przez rodzinkę bo tam widzi priorytet - a potem już z autorką dogaduje to co pozostało. Widocznie pozycja negocjacyjna rodzinki grożącej zakręceniem kurka i obrażeniem się jest większa niż autorka która pomarudzi ale się ostatecznie nagnie i nie odejdzie.
Stary 2021-03-15, 19:23   #58
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nimve Pokaż wiadomość
Też pamiętam, i to, że rodzina jest muzułmańska, a nie chrześcijańska jak próbuje tu ściemniać autorka, robi ogromną różnicę w temacie.
dokladnie
na tym slubie sie nie skonczy
to sa oszalamiajace roznice w kazdym aspekcie zycia,wychowanie dzieci,obrzezanie i inne zabobony
wez dziewczyno ewakuuj sie poki czas
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 19:43   #59
Cyklamena
Przyczajenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88576873]Może po prostu się zakochałas i podejmowałaś decyzje pod wpływem irracjonalnych emocji. Może masz głębsze problemy do przepracowania.
Ale prawda jest taka, że do siebie nie pasujecie w fundamentalnych kwestiach i dlatego nie możecie się dogadać. Ja nawet nie uważam, że ten facet ma jakieś "złe" przekonania i potrzeby. Ma po prostu inne niż twoje. Każdy ma takie w kwestie, w których nie pójdzie na żadne ustępstwa albo granice, których nie jest w stanie przekroczyć.[/QUOTE]

Nie krytykuje go za postawe. Rowniez mam swoje granice, w moim odczuciu slub na jego zasadach mocno je przekracza. Pomysl ze slubem jednostronnym nie jest zly. Usatysfakcjonowaloby mnie, moglabym dostrzec dobra wole i ustepstwa. On w kosciele bywa doslownie tylko na cudzych slubach i chrzcinach, ale sie zaparl, aby slub koscielny tez miec. Niech sobie ma. To juz dodam w ramach zartu, ale argumentem przeciw slubowi jednostronnemu bylo nie tyle problematyczne wychowanie dzieci, a niemoznosc lezenia na jednym cmentarzu. Wiem, biorac pod uwage cala te sytuacje niesmieszne.

Oczywiscie zgodze sie z tym, co tutaj zostalo powiedziane. Dywagacje na temat slubu jednostronnego to tylko pudrowanie rzeczywistosci, nie rozwiazuja w zaden sposob glownego problemu.

Mylicie rozne watki. Nigdy nie pisalam, ze narzeczony jest muzulmaninem.
Cyklamena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-15, 20:55   #60
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
Mylicie rozne watki. Nigdy nie pisalam, ze narzeczony jest muzulmaninem.
Ale inne wątki na innym koncie były. Nawet nie zaprzeczasz. Niefajnie, że ukrywasz fakty. Sama przed sobą nie chcesz najwyraźniej przyznać, że problemy są tu od dawna.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości