![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wystawne wesele, którego nie chcę.
Az takich szczegolow autorka nie ujawnia, a to jej poglady w tej sprawie sa decydujace.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
Swoją drogą zabawne że sakrament ślubu można unieważnić ze względu na niedojrzałość w momencie zawierania małżeństwa i przez to niemożność podjęcia świadomej decyzji, a już cofnięcia chrztu czy bierzmowania nie tylko nie przewidują, ale właśnie wymusili jak najmłodszy i totalnie niedojrzały wiek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
![]() Dla mnie to nie śmiech na sali, ale mnie interesuje tylko to co i dlaczego ja robię, zwisa mi co i dlaczego robią inni dopóki to na mnie nie wpływa albo nie jest rażącą głupotą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy naprawdę trzeba robić wielkie weselicho, żeby się spotkać z bliskimi? Nie wystarczy najbliższa rodzina, przyjęcie? Musi być wesele na 150 osób? Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Apostazja przecież nie wykreśla Ciebie ze statystyk przecież |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Apostazja to taki fajny myk dla kościoła. Niby można się wypisać, ale jednak nadal siedzi się w statystykach. I tak, przeszkadza mi to, świadomość, że należę do organizacji, której się brzydzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Straszne
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak nikt nikogo nie zmusza jak właśnie rodzic zmusza dziecko. Decydowanie o zdrowiu, edukacji to zupełnie inny kaliber niż decydowanie o nieodwracalnym zapisie do grupy religijnej (bo apostazja nie jest wypisaniem się). Bez chrztu tak samo można uczyć o wierze, czytać biblię zabierać do kościoła na msze, jeździć na jakieś oazy. Nic nie stałoby na przeszkodzie żeby chrzest był np. w 8 klasie podstawówki a bierzmowanie w 4 liceum. Ale korzystniej trzymać wiernych którym nie pasuje x,y,z i niech odstawiają dulszczyznę, bo ci sami ludzie niezapisani jeszcze by stwierdzili że skoro nie zgadzają się z tyloma rzeczami to bardziej identyfikują się z protestantyzmem czy byciem chrześcijaninem, a nie konkretnie katolikiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
To Ty dramatyzujesz, uważasz, że jeśli nie widzisz gdzieś problemu to inni ludzie, też nie powinni go widzieć, a jeśli ktoś się z tobą nie zgadza, to zaczynasz go pouczać. Parę postów wcześniej napisałaś, że chrzest nikogo nie krzywdzi i nikomu nie przeszkadza, a ja odpisałam, że się mylisz. Bardzo mi to przeszkadza i nie tylko mi. Wielu ludziom nie podoba się to, że zostali ochrzczeni. Zamiast przyjąć mój post w sposób "no spoko, babka ma z tym problem, nie moja sprawa", to nie, wolisz dalej kręcić dramę i tłumaczyć mi jak dziecku. Yyy... Nie rozumiem pogrubionego. Co ty mi tłumaczysz? Co mam wyjaśniać z rodzicami? Jakie mam zgłaszać pretensje? Cytat:
Wyobraź sobie, że są rodzice, którzy nie decydują za swojego dzieciaka czy ma być ochrzczony czy nie. Dają mu wolną rękę, dają mu wybór. Porównania chrztu do szczepienia, szkoły czy imienia nie skomentuje. Edytowane przez Frozen_Rose Czas edycji: 2021-03-19 o 13:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie umiesz nie śmiać się z problemów innych osób? dla Ciebie to nie problem, ok, ale dla kogoś innego to będzie problem, i takie naśmiewanie się z tego czy umniejszanie jest niekulturalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Problemem jest to, że się ludziom od dziecka narzuca i mówi jak mają żyć. Wystarczyłoby odroczyć tego typu praktyki do czasu kiedy dziecko zyskuje świadomość, chociaż w pewnym stopniu. Nikomu nie powinno to przeszkadzać, że nikt nieświadomie nigdzie nie 'należy'. Mi też przeszkadza, że należę do tej organizacji, nawet jeśli tylko na papierze. Brzydzę się nią i mnie to wk*rwia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w zeszłym roku, gdy brałam ślub, mając już 26 lat, te wszystkie osoby, które w 10000% były świadome mojego ateizmu nadal pytały czy ABY NA PEWNO NIE KOŚCIELNY, bo ślub cywilny to "tylko cywilny", i brzydko, a nie tak odswietnie i podniosle... Albo w ogóle "A JAK TWÓJ MĄŻ BĘDZIE CHCIAŁ KOŚCIELNY?" XD I po co? Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty idź wojuj z KK, a nie ze mną. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
BAN stały
|
Jak na taka gorliwa katoliczkę, to bardzo zajadla jestes, a momentami po prostu agresywna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
dlatego ja mojego syna nie chrzciłam i jestem z tego bardzo dumna - bo 99% niewierzących lub niepraktykujących lub nieokreślonych chrzci dzieci, bo: przecież tak się robi, bo tak wypada, bo wszyscy tak robią, bo będzie miał chociaż ten chrzest a dalej niech robi jak uważa, bo rodzina, bo babcia by zawału dostała, bo hajs od rodziców. Podają te dzieci do chrztu i nie maja zupełnie świadomości co to dla dzieciaka oznacza. A oznacza tyle, ze po wsze czasy będzie już katolikiem. Nie przywiązywałabym wagi do tego gdyby nie kuriozum jakim jest niemożność przestania bycia katolikiem. Nawet jak dokonasz konwersji na inne wyznanie, nawet jak się publicznie odcinasz, nie czujesz się czy nawet gardzisz katolicyzmem. NIET. Jesteś katolikiem i nara. Najwyżej Cię ekskomunikują. I tak - w oczach tej instytucji to wyglada tak, ze wcale to nie Ty dokonujesz wyboru i odchodzisz - nie, nie. Grzeszysz wiec my Cię zbłąkana owieczki ekskomunikujemy. No szaleństwo. Wiec świadomie zapisywać do tego wyznania dziecko to jest dla mnie nie do pomyślenia. Chyba, ze faktycznie się jest katolikiem z krwi i kości, wierzy się w to wszystko, identyfikuje się z tym to wtedy ok - rozumiem. W przeciwnym razie niestety nie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od czasu do czasu warto sprowadzic poglady seniorow do absurdu. Partner do wspolnego zycia to wybor, a nie cos co sie przytrafia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ba, nawet obce osoby, których w życiu na oczy nie widziałam miały na ten temat swoje zdanie (np. Partner mojej "super" swiadkowej"), tzn. Ona mu przekazywała takie informacje, że a wiesz, u Tinker to będzie ślub cywilny, i on powiedział, że TYLKO CYWILNY TO MU SIĘ NIE OPŁACA PRZYJEŻDŻAĆ, a potem, jak się dowiedział, że to mąż bierze moje nazwisko, to stwierdził, że on mu ręki nie poda, bo to facet bez jaj, on by się na to nie zgodził (oczywiście dowiedziałam się o tym w dniu ślubu...). Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88589333]dlatego ja mojego syna nie chrzciłam i jestem z tego bardzo dumna - bo 99% niewierzących lub niepraktykujących lub nieokreślonych chrzci dzieci, bo: przecież tak się robi, bo tak wypada, bo wszyscy tak robią, bo będzie miał chociaż ten chrzest a dalej niech robi jak uważa, bo rodzina, bo babcia by zawału dostała, bo hajs od rodziców. Podają te dzieci do chrztu i nie maja zupełnie świadomości co to dla dzieciaka oznacza. A oznacza tyle, ze po wsze czasy będzie już katolikiem. Nie przywiązywałabym wagi do tego gdyby nie kuriozum jakim jest niemożność przestania bycia katolikiem. Nawet jak dokonasz konwersji na inne wyznanie, nawet jak się publicznie odcinasz, nie czujesz się czy nawet gardzisz katolicyzmem. NIET. Jesteś katolikiem i nara. Najwyżej Cię ekskomunikują. I tak - w oczach tej instytucji to wyglada tak, ze wcale to nie Ty dokonujesz wyboru i odchodzisz - nie, nie. Grzeszysz wiec my Cię zbłąkana owieczki ekskomunikujemy. No szaleństwo. Wiec świadomie zapisywać do tego wyznania dziecko to jest dla mnie nie do pomyślenia. Chyba, ze faktycznie się jest katolikiem z krwi i kości, wierzy się w to wszystko, identyfikuje się z tym to wtedy ok - rozumiem. W przeciwnym razie niestety nie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Ja tak samo Bylam jedynym czlonkiem rodziny z nieochrzczonymi dziećmi co 26lat temu bylo szokiem dla moich rodziców nota bene wcale nie wierzacych ale podążających za większością barankow bozych w tym kraju .(bo co babcia powie, jak sie beda czuly jako jedyne w klssie bez komuni itp ) Jestem bardzo zadowolona z mojego wyboru moje dzieci rowniez.maja sie dobrze traumy brak Myslalam nad apostazja ale za duzo pierd....nia musialabym prosic rodziców zeby szukali swiadectwa chrztu itp,nie mieszkam w polsce od 15 lat to robi to wszystko o wiele trudniejsze Zaluje ze zostałam wciagnieta na liste katolikow ,wolalabym nigdy na niej nie byc Ostatni kontakt z ksiedzem face to face mialam juz w uk ,pracowalam w krematorium i pan ksiadz dowiedział sie ze jestem Polką wiec oczekiwal chyba jakiegoś niech bedzie pochwalony czy innego powitania co to jest na topie w kosciele.podszedl do mnie i pyta dlaczego nigdy mnie nie widzial w kosciele na mszy (??????) Ja mu na to ze nie wierze w boga a on ze pojde do piekła, kumacie? Prawdziwy po☠☠☠ ,powiedzialam to fajnie,napewno tam sie jeszcze kiedys spotkamy ,para mu uszami poszla nigdy wiecej nie probowal do mnie zagadywac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chrzczenie małych dzieci -> ktoś ochrzczony może mieć obiekcje bo to nie była jego decyzja a ma nieodwracalne skutki, ktoś może być obojętny bo finalnie i tak sam by się ochrzcił. Za to nie chrzcisz -> NIKT nie ma obiekcji bo jak będzie gotowy i chętny to bezproblemowo sam zapisze się na chrzest. Obecny system jest na rękę tylko hierarchom KK, nie zwykłym ludziom. Ale nadal musisz rozdzierać szaty i kręcić dramę że ktoś wymusza na tobie że masz obrazić się na własnych rodziców xd Zabawne że to właśnie ze strachu że być może w przyszłości spotka cię choć jedno krzywe spojrzenie od społeczeństwa bo nie będziesz już w większości, to teraz póki masz szansę tak bardzo opluwasz jadem ludzi o innym podejściu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Wystawne wesele, którego nie chcę.
Cytat:
![]() Edytowane przez Rena Czas edycji: 2021-03-20 o 15:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Piszę o sobie i o ludziach, którzy przez sakrament chrztu zostali siłą wpisani (na zawsze, bez możliwości wypisania) do kościoła, a w twoich postach co widzę? Że zakazujemy ci ochrzczenia dzieciaka, każemy ci obrażać się na matkę i żądamy od ludzi przeprosin za to, że żyją. Jasne, rób z siebie ofiarę (ze swoich sióstr i braci również), to takie typowe dla katolików. Cytat:
Cytat:
I nie walczę z kościołem, tylko się przed nim bronię. Bo to kościół wpieprza się w moje życie. Kościół od lat walczy z ludźmi, pcha się im do łóżek, chce kontrolować ich życie, narzuca się. Niewiele brakuje, żeby Polska kompletnie stała się krajem katolickim, więc nie rzucaj w nas hasłami "zajmijcie się swoim życiem", ponieważ my z chęcią pilnujemy własnego życia, ale za to twoja religia bardzo interesuje się życiem wszystkich innych ludzi. Tak samo jak wierzący czy "wierzący", którzy nie mogą pogodzić się z tym, że olaboga zbłąkana owieczka (której na pewno kiedyś się odmieni, a wierzącemu oczywiście nigdy się nie odmienia) popełniła grzech, schodząc na złą ścieżkę. Cytat:
Dopóki żyjesz sobie wygodnie wśród swoich to nie ogarniesz, że w Polsce gdzie panuje niekoniecznie prawdziwa wiara, ale owczy pęd, "problem" z którego tak się nabijasz często wiąże się z większymi problemami. Cytat:
Cytat:
a on ze pojde do piekła, kumacie? [/QUOTE] Kisnę ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Przyczajenie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;88585398]Co? W kraju gdzie mieszkacie jest prawo, że ktoś kto miał kościelny ślub, nie może być pochowany na cmentarzu niewyznaniowym (miejskim, komunalnym)? Nie chce mi się wierzyć w coś tak dziwnego.
[/QUOTE] Zapewne nie. To sa tak absurdalne argumenty, ze az nie chcialo mi sie googlac internetu w poszukiwaniu potwierdzenia. Kto mysli nad forma pochowku w trakcie przygotowan do slubu? Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88589480]Ja tak samo
Bylam jedynym czlonkiem rodziny z nieochrzczonymi dziećmi co 26lat temu bylo szokiem dla moich rodziców nota bene wcale nie wierzacych ale podążających za większością barankow bozych w tym kraju .(bo co babcia powie, jak sie beda czuly jako jedyne w klssie bez komuni itp ) Jestem bardzo zadowolona z mojego wyboru moje dzieci rowniez.maja sie dobrze traumy brak Myslalam nad apostazja ale za duzo pierd....nia musialabym prosic rodziców zeby szukali swiadectwa chrztu itp,nie mieszkam w polsce od 15 lat to robi to wszystko o wiele trudniejsze Zaluje ze zostałam wciagnieta na liste katolikow ,wolalabym nigdy na niej nie byc Ostatni kontakt z ksiedzem face to face mialam juz w uk ,pracowalam w krematorium i pan ksiadz dowiedział sie ze jestem Polką wiec oczekiwal chyba jakiegoś niech bedzie pochwalony czy innego powitania co to jest na topie w kosciele.podszedl do mnie i pyta dlaczego nigdy mnie nie widzial w kosciele na mszy (??????) Ja mu na to ze nie wierze w boga a on ze pojde do piekła, kumacie? Prawdziwy po☠☠☠ ,powiedzialam to fajnie,napewno tam sie jeszcze kiedys spotkamy ,para mu uszami poszla nigdy wiecej nie probowal do mnie zagadywac[/QUOTE] ![]() moja babcia gada ze na pewno urodze to ochrzcze ( babciu ale ja nie chodze do kosciola a tz jest niewierzacy) a babcia: no to mu nie bedzie przeszkadzac ![]() ![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.