kto zarabia mało? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-03-21, 21:50   #61
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Dot.: kto zarabia mało?

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
Przed wejściem RODO bardzo często się kupowało bazy, np. numery z forum ślubnego, by zaproponować spotkanie w sprawie hipoteki czy numery do matek, które rodziły w szpitalu i dostały wyprawki, by zaproponować ubezpieczenie dziecka. Mój były szef za to pracował właśnie w umawianiu takich spotkań i jednym ze sposobów było losowe wybieranie numerów przez dialer.
Tylko ja się w ogóle nie udzielam gdzieś na takich tematach aborcyjnych czy coś. W ogóle mnie ten temat nie interere (fala hejtu za 3...2...1...)

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-21, 22:56   #62
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez sublips Pokaż wiadomość
Nie zgadzam się z tym; zarabiałam na uczelni publicznej dużo, dużo więcej niż najniższa krajowa. I z tego, co się orientuję, to każdy miał niezłe wynagrodzenie, tylko na początku trzeba było przecierpieć tę głodową stawkę.
O, a mogę podpytać, w jakim dziale?
Stary 2021-03-22, 15:42   #63
sublips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
O, a mogę podpytać, w jakim dziale?
Dział wspierający dydaktykę; ale ogólnie nie znam nikogo, kto po jakimś czasie miał tam najniższą krajową.
sublips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-22, 15:57   #64
nie_powiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Szukam, ale póki co wszędzie albo zarabiałam, albo proponowali mi najniższą, jeszcze często na zlecenie.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka

Tak samo co koleżanka. Ja akurat pracowałam w paru miejscach w kulturze i mam za soba jedno "korpo" w klepaniu przy komputerku - wszędzie najniższa z najniższych. Miasto ok. 200 tys. mieszkańców
Stary 2021-03-27, 11:10   #65
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
Pensja asystenta na uczelni nie powala. Bez dodatków w postaci grantów, programów i innych dodatkowych zajęć zarabiałabym 2800. Po 9 latach studiów i ze stopniem naukowym doktora to trochę żenada. Na szczęście jest ścieżka awansu i możliwości lepszego zarobku przy prowadzeniu badań, ale na start kokosów się nie zarobi.
Nawet bardzo zenada biorac pod uwage wklad pracy i czas poswiecony na zdobycie wyksztalcenia.
Stary 2021-03-27, 12:29   #66
Marigold19
🦄

W urzędzie po 10 latach pracy zawodowej, wykształcenie wyższe.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 14:03   #67
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
W urzędzie po 10 latach pracy zawodowej, wykształcenie wyższe.
Naprawdę w urzędzie jest tak kiepsko? Kilku moich znajomych wręcz marzyło o pracy w urzędzie i na zarobki właściwie nie narzekają, podstawa nie jest najniższa, a do tego dodatki.
kocia_lapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 14:23   #68
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę w urzędzie jest tak kiepsko? Kilku moich znajomych wręcz marzyło o pracy w urzędzie i na zarobki właściwie nie narzekają, podstawa nie jest najniższa, a do tego dodatki.
Bo urząd urzędowi nierówny, zależy od rodzaju i od lokalizacji.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 14:34   #69
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Bo urząd urzędowi nierówny, zależy od rodzaju i od lokalizacji.
Możliwe. Moi znajomi akurat pracują w małych miasteczkach na Podkarpaciu i Podlasiu i praca biurowa jest dostępna właściwie jedynie w kilku miejscach, więc nic dziwnego, że urząd wygląda dobrze.

kocia_lapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 15:33   #70
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Urząd urzędowi nierówny, jak już wyżej napisano. Zależy od miasta, resortu. Np. wiem, że w Lasach Państwowych mieli (nie wiem jak jest teraz) swego czasu świetne zarobki, regularne premie itd. Dlatego koleżanka, słysząc, że pracuję w budżetówce, myślała, że ściemniam mówiąc o tak niskich zarobkach, bo tam mieli nie dość, że wyższe pensje, to jeszcze premie rzędu nawet kilku tysięcy złotych i to nie na super wysokich stanowiskach.

To samo jest zresztą z mitycznymi 13-tkami, wczasami pod gruszą, czy premiami na święta. Pracowałam w placówce edukacyjnej, która niestety podlega pod dosyć zubożałe miasto. Często te dodatki były mega symboliczne, a zdarzało się, że wcale ich nie przyznano, bo aż taka zła sytuacja budżetu miasta (niby kasa socjalna pod pewne rzeczy nie podlega, ale w mojej placówce jakoś wiecznie był z tym problem i było to jednak zależne od sytuacji ogólnej). Ale już np. placówki podlegające bezpośrednio pod Warszawę miały i zarobki i te wszystkie dodatki dużo wyższe.

Praca w urzędzie, czy generalnie w ten biedniejszej budżetówce, to może być albo marzenie dla kogoś, kto pobocznie ma jakąś działalność, możliwość dorabiania sobie, albo współmałżonek zarabia dobrze (ja miałam to szczęście). Plus, że na ogół jest dosyć stabilna i trudno o bycie zwolnionym. Oraz że nie ma problemu z wypłatami, co czasami zdarza się prywaciarzom. Minus? Często gęsto mobbing.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2021-03-27 o 15:35
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 15:43   #71
sublips
Zakorzenienie

Cytat:
No w urzędach jest kiepsko moim zdaniem, ale ja w budżetówie to miałam więcej płatne niż podstawowa pensja asystenta, która była tutaj wymieniona. Do tego jakieś projekty itd. i naprawdę pieniądze były niezłe. Ale mobbing, podejście do pracownika, wkurzanie się na niekompetencję innych - no nie, dziękuję. A wiem, że w wielu urzędach/ zusach ze strony atmosfery w pracy wygląda tak samo, za to kasa dużo mniejsza.
sublips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 16:43   #72
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Nawet bardzo zenada biorac pod uwage wklad pracy i czas poswiecony na zdobycie wyksztalcenia.
Zgadzam się. Jak zaczynałam i miałam tylko gołą pensję to czułam się pokrzywdzona. Na szczęście w mojej dziedzinie można dość szybko podnieść zarobki jak jest się zorientowanym w grantach i programach dodatkowych typu np. zajęcia z zagranicznymi studentami.

Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 18:33   #73
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
To samo jest zresztą z mitycznymi 13-tkami, wczasami pod gruszą, czy premiami na święta. Pracowałam w placówce edukacyjnej, która niestety podlega pod dosyć zubożałe miasto. Często te dodatki były mega symboliczne, a zdarzało się, że wcale ich nie przyznano, bo aż taka zła sytuacja budżetu miasta (niby kasa socjalna pod pewne rzeczy nie podlega, ale w mojej placówce jakoś wiecznie był z tym problem i było to jednak zależne od sytuacji ogólnej). Ale już np. placówki podlegające bezpośrednio pod Warszawę miały i zarobki i te wszystkie dodatki dużo wyższe.

Praca w urzędzie, czy generalnie w ten biedniejszej budżetówce, to może być albo marzenie dla kogoś, kto pobocznie ma jakąś działalność, możliwość dorabiania sobie, albo współmałżonek zarabia dobrze (ja miałam to szczęście). Plus, że na ogół jest dosyć stabilna i trudno o bycie zwolnionym. Oraz że nie ma problemu z wypłatami, co czasami zdarza się prywaciarzom. Minus? Często gęsto mobbing.

Pogrubione: też słyszałam taką opinię, od znajomej pracującej w ministerstwie. Że nie ma problemu ze zwolnieniami, urlopem macierzyńskim, wychowawczym, bez obaw wraca się po nim na swoje stanowisko, nikt nie robi problemów itp. Taka ciepła posadka, bez specjalnych możliwości rozwoju, awansu. Z mobbingiem to niestety dużo zależy od ludzi/szefostwa, z którymi przyszło pracować.

Od ludzi pracujących w mojej branży, ale w budżetówce, z innych miast niż Warszawa też słyszałam, że te wszystkie premie świąteczne, 13-tki są tylko na papierze, raz są (a i wówczas bardzo symboliczne), raz w ogóle nie ma.
Stary 2021-03-27, 18:40   #74
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Pogrubione: też słyszałam taką opinię, od znajomej pracującej w ministerstwie. Że nie ma problemu ze zwolnieniami, urlopem macierzyńskim, wychowawczym, bez obaw wraca się po nim na swoje stanowisko, nikt nie robi problemów itp. Taka ciepła posadka, bez specjalnych możliwości rozwoju, awansu. Z mobbingiem to niestety dużo zależy od ludzi/szefostwa, z którymi przyszło pracować.

Od ludzi pracujących w mojej branży, ale w budżetówce, z innych miast niż Warszawa też słyszałam, że te wszystkie premie świąteczne, 13-tki są tylko na papierze, raz są (a i wówczas bardzo symboliczne), raz w ogóle nie ma.

Dokładnie. Natomiast wiele osób z innych branż, gdzie premia to naprawdę jakiś porządny zastrzyk gotówki, słysząc o premiach, czy zapomogach świątecznych w budżetówce myśli od razu "tym to dobrze", gdzie często chodzi o "majątek" rzędu 200-400 złotych. U mnie w pracy to najczęściej było coś koło 200, wczasy pod gruszą około 400.

Możliwości awansu i rozwoju często nie ma, nawet jeżeli człowiek mega się stara, chciałby. Natomiast wymagania... U mnie były coraz to większe, szczególnie gdy pokazałam, że potrafię.
Stary 2021-03-27, 19:08   #75
skara
Zakorzenienie

Zależy gdzie. Moja koleżanka pracuje w urzędzie w jednej z zamożniejszych dzielnic Warszawy i zdecydowanie nie narzeka. Samej podstawy ma około 2×minimalna krajowa plus różne dodatki.

skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-27, 19:22   #76
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Zależy gdzie. Moja koleżanka pracuje w urzędzie w jednej z zamożniejszych dzielnic Warszawy i zdecydowanie nie narzeka. Samej podstawy ma około 2×minimalna krajowa plus różne dodatki.

Ustalmy: Warszawa to osobny Matrix.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości