![]() |
#391 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Schudnę w 2021
Cytat:
![]() ![]() ![]() Michalina niestety trzeba ten etap przeczekać. Dzieciaki poznać świat chcą i wszystko macnąć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Duży już niby wyrósł ale dzisiaj miałam taką sytuację, że niby siedzieli obaj w pokoju gdzie mam większość rzeczy zabezpieczonych a nagle słyszę obijane szkło. Przychodzę a okazało się że starszy otworzył szafkę którą zabezpieczyłam, bo coś chciał z niej i zostawił a mały zaczął z niej wywalać kubki porcelanowe które schowałam specjalnie żeby nie wyciągał mi w kuchni. Co do braku czasu to niby nie pracuję ale prawda jest taka, że jak po południu jak młody śpi nie prześpię się albo nie odpocznę chociaż to przeważnie wytrzymuję do 20, zasypiam jak usypiam starszego a potem, pół godziny albo godzinę później się budzę i nocka z głowy. Jeszcze gorzej. Czasami to był jedyny czas kiedy mogłam zrobić jakieś zakupy internetowe albo przejrzeć chociaż co potrzebuję kupić. Wieczorem czasami siedzę przed komputerem ale przeważnie nie chce mi się tego robić. Teraz już mały się trochę zajmuje bardziej sobą. Coraz częściej już się razem bawią więc te 2 tyg wolnego od przedszkola może nie będzie takie męczące.
![]() |
![]() |
#393 |
Zadomowienie
|
Pierwsza próba jazdy na rolkach- jeden upadek na tyłek. Nie było źle choć jeszcze muszę długo ćwiczyć zanim gdzieś pojade. Ale nie poddaje sie.
Jeszcze z dzisiejszej aktywności to mini tenis ziemny z dzieciakami. Nabiegałam się za piłką jak szalona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie dzięki moim plecom to nie ciągnie do niektórych sportów gdzie łatwo o upadek. Tym bardziej, że prawdopodobnie przepukliny pojawiły się w wyniku pośliźnięcia w zimie. Dzisiaj spacer z młodszym synem, starszy nie chciał i trochę ćwiczeń na ramiona i na biodra. Od kiedy bardziej wprowadziłam te ćwiczenia na dno miednicy do chodzenia to czuję codziennie że mięśnie pracowały. W całej miednicy i wewnątrz brzucha lekkie zakwasy, mimo że tylko chodziłam. Do tej pory to skupiałam się bardziej na tych oddechowych ćwiczeniach gdzie było tylko zaciskanie i podciąganie i na rozluźnianiu i nigdy nie miałam pomysłu jak to włączyć w codziennie czynności. Ugotowałam dzisiaj trochę ciecierzycy, bo znalazłam w szafce i nie wiem teraz co z niej zrobić. Hummus nie jest moim ulubionym jedzeniem, zawsze mi się to wydawało zbyt kwaśne. Pasztet też odpada. Znalazłam też kasze manną i makaron krajankę. Zawsze lubiłam to na mleku robić.
![]() |
![]() |
#395 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Ja mogę się przyznać bez bicia że nigdy ciecierzycy nie gotowałam i nigdy z niej nic nie robiłam więc nie pomogę. Raz u znajomej hummus jadłam i był pyszny. Dziś na śniadanie były kiełbaski i pieczywo wasa bo mi chleba zabrakło. Na obiad będziemy zamawiać pizzę. Kolacja będzie bardzo lekka po takim objadaniu ![]() Z aktywności będzie spacer i rower, plus próby jazdy na rolkach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się nauczyłam jeździć koło 30. więc wszystko jest możliwe! Co prawda za dzieciaka zimą jeździłam na łyżwach, miałam wrażenie, że to bardzo podobne. Trzymam kciuki za naukę! ![]() ![]() Fantastyczny spadek! Weekend zleciał nie wiadomo kiedy - w sobotę umyłam okna (8szt + drzwi balkonowe...), poprałam firany, wysprzątałam szafki w kuchni, nawet wyszorowałam piekarnik. Wczoraj dzień się posypał, małe rodzinne stresy, z niemocy gotowania na obiad wpadła pizza. Ale za to był spacer 6km. Z menu - na śniadanie owsianka + melon, na lunch chyba zrobię sałatkę z rukoli, warzyw, fety etc, na obiad to co było w pierwotnych planach wczoraj - schabowy i mizeria. Ostatnio intensywnie przeglądam szafę - mam z dawnych czasów spodnie i marynarkę z Orsaya w rozmiarze 42. Mój plan zakłada schudnąć na tyle, by znowu było to na mnie dobre - w tym rozmiarze czułam się naprawdę dobrze. I wczoraj udało mi się wbić! Tzn zapięłam spodnie i guziki marynarki. Fakt, że jeszcze na ulicę w tym nie wyjdę bo się wylewa ![]() Zaczęłam oglądać program Moje życie XXL na TVP2. Są tam ludzie z olbrzymią otyłością, którzy chcą poddać się operacji bariatrycznej. Prawda jest taka, że ja miałam BMI ponad 40 i już kwalifikowałabym się na taką operację. Ale nigdy przenigdy jej nie rozważałam - dla mnie to ogromna ingerencja w organizm. Poza tym panicznie boję się narkozy... Ale nie uważam też, że to jakieś pójście na skróty - wierzę, że ludzie, którzy się decydują naprawdę nie są w stanie sami sobie poradzić z problemem. Poza tym w programi mają pomoc dieteyka i psychologa, podchodzą do problemu otyłości holistycznie. Można się sporo ciekawych rzeczy dowiedzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj waga jeszcze mniejsza, jakby wogóle nie wpływał na to cykl. Spodziewałam się wyższej bo druga faza cyklu pełną parą a tu 82,1 może w następnych dniach podskoczy.
Dzisiaj syn chciał bułki więc postanowiłam zrobić z tego przepisu https://www.youtube.com/watch?v=MCh2L5BqY9M Zrobiłam połowę wszystkiego bo nie miałam tyle sera i w mini piekarniku piekłam. Wyszły bardzo dobre ale chyba odejmę im trochę cukru. Kaloryczność na 100 g wyszła mi 261 Kcal. Idę młodego usypiać bo juz wynosi poduszki i śpiworki do drugiego pokoju Edit: Właśnie się kapnęłam że zamiast łyżek cukru do bułek dałam łyżeczki ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-03-29 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja cokolwiek piekę odejmuję cukier - w przepisach zazwyczaj jest go moim zdaniem za dużo. A takie bułeczki posypane pudrem zrobiłabym całkowicie bez cukru - tym bardziej, że nie mają drożdży więc cukier nie jest niezbędny. Za to można zjeść sobie z miodem lub dżemem... Rozmarzyłam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozważałam dodanie miodu, ale wolę go trzymać na jakieś przepisy gdzie można skorzystać z jego właściwości. Może po prostu jakiś owoc. Mogę nie kusić przepisami ![]()
![]() |
![]() |
#400 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Spoko, możesz kusić przepisami. Ja się napalam przez monitor ale i tak nie zrobię - dla mnie i męża się zwyczajnie nie opłaca. Czasami mam ochotę coś upiec ale właśnie jest problem kto to zje ![]() Dlatego w sumie piekę jedynie jak ktoś ma do nas przyjść i to tyle, by za dużo nam nie zostało. A najchętniej daję gościom na wynos jeszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
No widzisz cel już na wyciągnięcie ręki. Mnie motywują tego typu programy. Dodają zwykłego kopa w d... by nie doprowadzić się do tego stanu z jednej strony. A z drugiej skoro im się udaje schudnąć to i ja też dam radę. Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Wg mnie szkoda dobrego miodu do pieczenia. Ale słodkie owoce czemu nie. Zjadłam mały kawałek pizzy i do tego 2 kawałki sera i się najadłam. Kiedyś to bym pewnie 3/4pizzy zjadła i popiła fanta czy innym napojem. Jestem z siebie dumna Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja obiecałam zrobić pizzę jutro ![]()
![]() |
![]() |
#403 |
Raczkowanie
|
Ja od jutra też na dietę, bo przez @ straaaasznie jem dużo i ruszać się nie mogę :<
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Zakorzenienie
|
Nienawidzę tego dojadania po dzieciakach. Planuję sobie zawsze że o 16 jem coś, czy to zupa, albo od czasu do czasu coś na słodko: koktajl, budyń, ale nie. Przeważnie o 16 jem drugi obiad tylko mniejszy co moje dzieci zostawiły. Nie lubię wyrzucać a później to się nie nadaje za bardzo do jedzenia, bo odgrzewanego 10 razy też nie lubię.
Cytat:
Na mnie ten tekst działał zawsze demotywująco. Rano traciłam zapał. Skoro dużo jesz przed miesiączką to po prostu dzisiaj zadbaj żeby to było zdrowe jedzenie. Marchewka, banan, jogurt nat. kilka orzechów, jakieś warzywo albo owoc. Ogólnie jak podjadasz to podjadaj zdrowe przekąski które chociaż odżywią organizm. Na nagłe ataki głodu to proponuję mieć w zapasie wysoko zmineralizowaną wodę. Ja ostatnio muszyniankę zieloną piję, nie cały czas, bo przeważnie piję kranówę, ale szklanka takiej wody z duża zawartością magnezu dobrze działa na ataki głodu, szczególnie wieczorem.
![]() |
![]() |
#405 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Lekcja nr.2 - jazda już była lepsza i ani jednego upadku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
Gorzka czekolada też jest całkiem dobra na podjadanie. Oczywiście nie cała tylko kawałek. Wszystko z kakaem. Ogólnie z magnezem tylko w niewielkich ilościach bo kaloryczne. Chyba że to woda z magnezem to można pić.
Obiad dla dzieci całkiem zdrowy i tak zawsze coś jem ok 16 więc nie koniecznie idzie w biodra bo nie jest to nic dodatkowo tylko że monotonne to.
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam przepis na krem czekoladowy z ciecierzycy, słodzony daktylami. Tak, tak, ja znowu o słodyczach. W każdym razie może być to dla mnie nawet gorzkie byleby z kakaem i tak dałam część tych daktyli to może dzieciaki zjedzą. Wszystko co z kakaem to mogę jeść. W każdym razie to ma być smarowidło i mój blender nie wyrobił, bo za gęste jak na mój blender. Jutro ma mi nowy blender przyjść. Zamówiłam taki ręczny ponoć bardzo mocny. Zobaczymy. Będzie okazja do spróbowania.
Wczoraj mi mąz powiedział żebym nie kombinowała z chlebem tylko robiła taki jaki mi wychodzi. Ostatnio kombinowałam, a to mąki różne, a to ostatnio śliwki. Ale zauważyłam że lepiej się piecze chleb jak się nagrzewa piekarnik na 250 a potem przykręca się aż spadnie temperatura na 220-230 niż od razu na te 230. Wiele przepisów tak proponuje. U mnie wtedy ta góra chleba ładnie rośnie do góry i skórka się zapieka (wcześniej było płaskie) tyle że ten świeży chleb się gorzej kroi. Edit: I może jeszcze spróbuje raz hummus zrobić, bo mi ciecierzyca została. Może usunę te kwaśniejsze produkty z przepisu. Ostatnio mi kwaśny posmak nie pasował.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-03-29 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry. Obudziłam się po 3 i już spać nie mogę. Stwierdziłam że wstanę i pokręcę się trochę. Ze śniadaniem poczekam jeszcze do 7.
Michalina ja cię podziwiam za tą cierpliwość przy próbowaniu kolejnych chlebów i bułek. U mnie dziś w planie na śniadanie jogurt z owocami. Obiad ziemniaki z warzywnym gulaszem, kolacja sałatka. Z aktywności rower będzie i hula hop. Plus próby jazdy na rolkach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Uff. Chwila oddechu. Pizzę gniotłam robiłam zakupy i kończyłam ten mój krem czekoladowy. 2/3 zamroziłam. Ostatecznie go praską zgniotłam bo nowy blender chodził tak ciężko że bałam się że się spali. Niby dawał radę ale więcej z tego bałaganu niż to warte. Wiecie że ostatnio ograniczyłam kawę. I to samoistnie. Z dwóch dużych kubków piję teraz przeważnie małą szklankę. Wcześniej popijałam kawę jak czułam brak energii a teraz tego nie czuję za często. Mam pół nocy nie przespane bo młody jak się obudził o 23 tak do 2,00 nie spał. Wszystkie działa wytoczyłam, lulanie, karmienie, odkurzacz, picie, nawet pieluchę mu zmieniłam mimo że nie była mokra. A żeby zasnąć to przeczytałam prawie całą książkę kucharską i dokończyłam inną.
![]() |
![]() |
#411 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ranny i zmęczony ptaszek. W dzień się trochę prz spalam ale jeszcze bardziej zakręcona się czuję niż przed drzemka. Cytat:
Też czuje że tracąc kilogramy zyskuje nowa siłę. A ostatnio odkryłam że jak chodze to czuje taka lekkość. Łatwiej się rusza bez tego nadmiaru kilogramów. A mi wczoraj ta pizza i ser chyba nie posłużyły. Do tej pory coś mi ciężko w brzuchu. Już wypiłam sok z kiszonej kapusty by kiszki się rozruszały i oczyściły. Nawet na wadze zobaczyłam plus 0,5kg od wczoraj. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zadomowienie
|
Coś mi forum dziś szwankuje. Przez kilka godzin pokazywało mi tylko biały ekran
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez windowS17 Czas edycji: 2021-03-30 o 19:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 | |
Zakorzenienie
|
Z jednej pizzy wyszło mi dwie na cienkim cieście. Ciasto tak pięknie wyrosło. Naładowałam tam warzyw i moje chłopaki zjadły. Szok.
Znowu cały dzień na nogach. Dopiero teraz miałam szanse siąść. Nie patrze już na mi band bo spacerowałam z dzieckiem i mi nie liczyło. To znaczy patrzę ale mniej więcej jak zrobię spacer do sklepu i mi nie dodało to sama dodaję tyle ile mi zazwyczaj liczy. Cytat:
Na pewno pomogło to, że jem większe porcje warzyw i owoców. I możliwe że zmiana wody. Nie piję tej wysoko zmineralizowanej dużo dziennie, szklankę albo dwie a resztę to kranówka. Okazało się że moja siostra jest w ciąży. Niestety ma też covid. Jak jej mąż zaczął mieć jakieś objawy to pojechała do naszych rodziców bo tam ma oddzielne piętro i wejście. rodzice też kaszlą tylko że oni kaszlą od miesiąca. Dzisiaj testy mieli. Zobaczymy co wyjdzie. ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Chciałam zaplanować trochę posiłki, tak żeby codziennie ogarnąć wszystko. Wydaje mi się że za dużo czasu w kuchni spędzam i robię coś i mnie to powoli nuży. Chciałabym rano wszystko zrobić i mieć spokój. Rano staram się zrobić obiad ale nic więcej, chyba, że jakąś sałatkę na wieczór, ale tej też nie lubię w dużych ilościach robić bo potem nie mam ochoty jeść czasami. Edit: No dobra harmonogram planowania obiadów mnie przeraża bo prawdę mówiąc nie wiem co mi się będzie chciało kiedy zrobić, ale tak pomyślałam sobie, że może zaplanuje sobie na początek, że będę 2 razy w tygodniu piekła większą ilość warzyw na zapas. Takie warzywa można jeść do tygodnia, niektóre nawet dłużej. Sałatki mi zazwyczaj zajmują najwięcej czasu. Reszta czesto się sama robi.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-03-30 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Potem w trakcie tygodnia robię obiady z listy - w zależności na co mam ochotę. Dodatkowo na sytuacje awaryjne zawsze mam coś zamrożonego - pierogi, bigos, gulasz. Oczywiście zdarza się czasami, że czegoś jednak brakuje - ale to dosłownie 1-2 rzeczy, które kupuję przy okazji spaceru z psem w sklepiku osiedlowym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zależy mi aż na takiej dokładności. I nie wiem czy mi wszystkiego nie notuje bo tak naprawdę nie sprawdzam tego co chwilę. Tylko sprawdzam w domu i potem też w domu i wychodzi na to że jak zrobię ta samą trasę z wózkiem i jak zrobię sama to jest spora różnica. A to czego mi nie notuje to krzątania się po kuchni mimo że tam chodzę, chodzę i chodzę. Ja na razie próbuję wybebeszyć zamrażarkę i głównie z tego planuję obiady na razie. Robiłam tak że smażyłam mięso i odkładałam połowę porcji do zamrażarki ale z tego zamrażanego to mi sie nie chciało wyciągać. Teraz kombinuje żeby to spożytkować.
![]() |
![]() |
#416 |
Zadomowienie
|
Też staram się wyciągnąć stare zapasy z zamrażarki bo trzeba robić miejsce na świeże i by się nie wymieszały.
Ja dziś od samego rana w ogrodzie. Porządki w grządkach porobilam i bób zasialam. A teraz po całym dniu pracy czas na grillowanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Rano zakupy, poszłam do biedronki, czyi 5 tys kroków. A potem jeszcze poszliśmy z synem na plac zabaw i on sobie biegał a ja ćwiczyłam na maszynie ale tylko z 10 min bo mi za daleko uciekł.
Nie mam szczęścia do zakupów internetowych ostatnio. Mój nowy blender się zjarał. Próbowałam jabłko zblendować z burakiem. Do buraka nie dotarłam. Wczoraj blenderował mi jabłka i to te same a dzisiaj zdechł. Jutro obiad u teściów. Zakręciłam dzisiaj ciasto na chleb i kazałam mężowi wstawić do piekarnika i przez cały wieczór się puszył że upiekł dobry chleb ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A pochwalilas chociaż męża?? ![]() ![]() ![]() Początek miesiąca więc mierzenie u mnie. Spadki są. Tradycyjnie taniec zwycięstwa odtańczony. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Pochwalisz się? Ja właśnie przeglądam statystyki na MiFit. W ciągu ostatniego miesiąca średnio dziennie robiłam 11908 kroków, co daje 8.47 km. Mam nadzieję, że kolejne miesiące będą jeszcze aktywniejsze - zaczną się prace ogrodowe i w końcu będiz emożna więcej czasu spędzić na zewnątrz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy jedno urządzenie, na drugim placu jest więcej ale trochę daleko od placu. U mnie dzisiaj na wadze 81,6 znowu spada. Ale nie do śmiechu mi bo mąż się w nocy z gorączką obudził. Innych objawów nie ma i gorączka dzisiaj też spadła, ale lepiej dmuchać na zimne. Odizolowałam go w pokoju ale nie mamy drzwi w jednym pokoju a dzieciaki nie rozumieją żeby się do tatusia nie pchać. Zwłaszcza ten młodszy. Obiad u teściów odwołujemy, ale muszę jakoś pójść po środki przeciwgorączkowe bo okazało się że nasz zapas, jakiś jest, i dla niego starczy, ale święta idą i jakby się coś działo i mnie dopadło to może się skończyć.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.