|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mój partner nie chce ślubu
Takaona86, chyba masz racje z tym lękiem. Pozostaje mi rozmowa z partnerem
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak dla mnie autorko ulegasz presji spolecznej, "bo wszyscy cos robia". Zastanow sie, czego sama chcesz. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Moze dla ciebie rozmnozenie sie to prawdziwy cel zycia. Dla autorki i dla wielu innych ludzi nie. Ale po co czytac watek
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
whatever
|
I znowu ta nieszczęsna 30stka jako magiczna granica prawdziwego życia
serio, 21 wiek i że też niektórzy nadal mają takie poglądy...Nie podoba mi się ta presja na mężczyzn, że to oni muszą się deklarować, to oni muszą zaklepywać, to oni muszą kupować pierścionek i się oświadczać. A jak wychodzą poza ten schemat to od razu są skreślani jako niedojrzali albo niekochający wystarczająco. Szkoda, że kobiety widzą seksizm tylko tam gdzie to im szkodzi. Przecież jeżeli z jakichś powodów jednak Ci się odmieniło i tego ślubu chcesz, to możesz o tym porozmawiać z partnerem, skąd on ma wiedzieć, że Ty tak to przeżywasz, bo koledzy coś powiedzieli. Ja wzięłam ślub po 7 latach związku, bez tradycyjnych zaręczyn i też się wszyscy dziwili, bo myśleli, że nigdy się nie zdecydujemy I absolutnie nic to w naszym życiu nie zmieniło. Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Pod pojęciem "nie chce ślubu" mogą się tak naprawdę kryć dwie sytuacje.
Pierwsza ze nie chce, bo w sumie kocha, zależy mu, papierka jakoś do szczęścia nie potrzebuje. Jednak jakby jego ukochana chciała to spoczko mozna iść do urzedu i go wziąć. Druga to sytuacja gdzie facet wie że to "nie ta" i po prostu tkwi w związku z wygody, a jednocześnie broni się rękami i nogami przed ślubem, bo wie ze potem musiałby być rozwód i problemy. Jak dla mnie Autorko powinnaś po prostu powiedzieć mu ze chcesz ślubu. Ze nie oczekujesz całej tej otoczki ślubnej, ale że chcesz sformalizować wasz związek. Jak zobaczysz jego reakcje to bedziesz wiedzieć coś więcej. Co do tego ze związek jest udany. To są słowa Autorki, co czuje facet tego nie wiemy. Mało jest rozstań gdzie jedna strona była w szoku "bo było tak cudownie"? |
|
|
|
|
#35 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Autorka zmieniła swoje poglądy i spoko. Ale ujowe jest wmawianie że jej obecne poglądy są jedyne słuszne i przedstawiają uniwersalną prawdę o świecie, a ktoś kto ma inne to tak na prawdę jest egoistą i jakimś wykorzystywaczem. |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
3. Nie odpowiada mu forma i konsekwencje prawne ślubu, więc nie będzie go chciał nigdy z nikim. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie są konsekwencje prawne, których się nie chce mieć z osobą o której sie wie ze to nie "ta jedyna". Zresztą można spisać takie umowy ze te konsekwencje az takie nie będą. Tylko ze wtedy i tak dalej zostaje rozwód. To nie tak jak w przypadku niesformalizowanego, nie posiadającego dzieci albo wspólnego majątku związku gdzie powiesz "papa" i sie wyprowadzisz. Sorry, ale za dużo widziałam długich związkow gdzie przez lata jedna ze stron nie chciała wziąć slubu mimo ze druga chciała. A potem po rozstaniu ta nie chcąca slubu osoba poznawała kogoś innego i "od razu" były zaręczyny czy nawet już slub. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak nie ma tak łatwo z wymiksowaniem sie z rozwodu. Nie da się powiedzieć "rozwodzę się z tobą" i w tym momencie byc po rozwodzie. Trzeba choćby poczekać jakiś czas na tą rozprawę rozwodową. |
|
|
|
|
|
#40 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Można nie chcieć mieć tych konsekwencji z nikim, a nie dlatego, że to nie ta/ten jedyny (zakładając, że się w ogóle uznaje pojęcie tej jedynej osoby, co i tak nie ma ze ślubem nic wspólnego obiektywnie) Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wszystko można, dojeżdżać 2h do pracy w jedną stronę, chodzić i podpisywać intercyzy, testamenty smęty. Ale ludzie mają prawo nie chcieć tak żyć mimo że drugiej zależy. I to nie ma nic wspólnego z tym że nie kochają bo inaczej co im szkodzi mają się poświęcić. To nie z automatu że każdy ma to robić bo inaczej jest niedojrzały i niekochający. Tyle gadania że np. można ubierać się jak się chce i to nie jest motywowane wzbudzaniem zazdrości i rozglądaniem się na boki i niechęcią pokazania że jest się zaklepanym, a zakazy są toksyczne. A tu nagle na odwał masz podpisywać niepotrzebne dokumenty i pogodzić się z szkopką bo to oczywisty dowód miłości wdrukowany w ciebie i co ci szkodzi, inaczej manipulujesz i wykorzystujesz kogoś dla własnych celów
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Rodzice mojego TŻ są razem bez ślubu od jakichś 30 lat. Czy powinnam im powiedzieć, że tak naprawdę się nie kochają?
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Ja nie zmieniłam nazwiska po ślubie. Nie jest to konieczne.
---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
Ochłoń, bo cię ponosi fantazja. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
Najprościej byłoby powiedzieć facetowi że masz taką rozkminę że przez to że się nie oświadcza zastanawiasz się czy jesteś tą jedyną czy coś. I zobaczyć jak to się rozwinie.
Ja nie znajduję zależności, wg mnie gadka kolegi dotyczy jakiejś części populacji. 1. Statystycznie połowa małżeństw konczy się rozwodami, potem ludzie się kolejny raz hajtają, tak że widać jak to jest z tym wybraństwem. Zdrady zdarzają się tak małżeństwom jak konkubinatom. 2. naprawdę facet jest może takim typem człowieka że nie chce nie potrzebuje i nie życzy sobie aby jakikolwiek urzędnik sankcjonował jego osobiste wybory. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-04-10 o 17:41 |
|
|
|
|
#45 | |
|
whatever
|
Cytat:
Podziwiam optymizm ludzi wierzących w "to ta jedyna" i "razem aż do śmierci", ale ideały jedno, życie drugie. Mnie tam nigdy nie przerażało życie bez ślubu, ani ślub, ani potencjalny rozwód. Dużo ludzi przesadnie romantyzuje ślub i małżeństwo zapominając, że to tak naprawdę przede wszystkim umowa, którą można zerwać. Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Większość naprawdę do mnie trafiła. Chcę poruszyć temat z tż. Oczywiście wiem, że ślub nie jest gwarancja wszystkiego, w życiu nic nie jest pewne. Ludzie się zmieniają, idą do przodu, rozwijają się lub nie - trwają w miejscu i czasem się drogi rozjeżdżają. Tutaj ktos wcześniej pytał z jakiej rodziny pochodzi mój mężczyzna. Odpisałam i nie wiem, czy ktoś widzi jakąś zależnośc? Dzisiaj przy kawie przypimnialo mi się jak dopiero się poznawaliśmy ale już coś tam randkowalismy i pytałam go o marzenia, to wyznał ze czasem widzi siebie jak wraca do domu gdzie czeka ŻONA ale do tego mu bardzo daleko i kto wie czy w ogóle. Jednak nie wiem czy użył tego słowa tak o, po prostu bez zastanowienia i równie dobrze mógłby powiedzieć "dziewczyna ", czy jednak nie.. on zawsze mi mówił że się bał być z kimkolwiek bo się nie nadawał. Jego koledzy mówili że zmieniłam go z nastawionego wrogo do świata i ludzi samotnika w ogarniętego ciepłego faceta który dojrzał. Cóż. Widocznie z fusów nie ma co wróżyć. Aż jestem naprawdę na siebie zła o całe zamieszanie jakie powstało mi w głowie. Nie chciałam aby tu się kłócono o to czy warto brać ślub i czemu nie lub tak.. przepraszam. Chciałam tylko poznać opinię czy ktoś też uważa tak ze jak facet naprawdę kocha to prędzej czy później chce jednak tę kobietę na żonę.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 04:13 |
|
|
|
|
#48 | |
|
BAN stały
|
Masz 28 lat ?
Kolo 30 to raczej sporo osób dorasta do jakiegoś sformalizowania relacji, jeśli wcześniej tego nie było, choć oczywiście niekoniecznie. To że Twoi koledzy hajtają się chociaż wcześniej rzekomo nie chcieli wynika przede wszystkim z tego z kim są w związku. W pewnym momencie to też staje się kartą przetargową. Jak chcą zatrzymać jakąś kobietę przy sobie to albo się oświadczą albo pani odejdzie. Przykładowo związujesz się z kimś po 20, nie myślicie o ślubie bo za wcześnie. Relacja trwa pare lat i łatwiej komuś z kim jesteś blisko stawiać własne warunki. I się nie hajtać. No bo po co, tyle czasu już minęło. Potem masz więcej i nowa partnerka chce ślub i w miarę wcześnie. No i albo w to wchodzisz albo nara. ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
''No wiesz laska była ze mną 5-1o lat i nie wyobrażała sobie już życia beze mnie i miałem ją w garści a ja miałem w pompie by się wiązać formalnie. Szkoda kasy na śluby/wesela, jak coś nie wyjdzie to łatwiej spakować walizkę i nara. Poza tym wiesz hajtając się wchodzisz w też w rodzinkę, no sredniawka. Jakby bardziej cisnęła we wcześniejszym czasie to bym zmiękł i się ohajtał. No albo bym z nią nie był X lat bo by mnie puściła kantem dużo wcześniej, bo skoro nie''. Dlatego wg mnie takie gadki o przeszłości z partnerem to jest nic innego jak zaproszenie do ściemy i lansowania się.
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#50 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
i albo się oświadczą albo jw. kobita się wnerwi i poszuka sobie nowego.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-04-10 o 22:14 |
||
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 04:13 |
|
|
|
|
#52 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88635006]Treść usunięta[/QUOTE]Clue. Przecież te historie to nie są 10letnie związki od 30roku życia do 40 i nagle bam 42 urodziny ślub. Tylko dłuższe związki 20-20, letnie ale nie raniące żeby koniecznie się ekspresowo ewakuować, otoczenie nie truje że powinien i zegar biologiczny nie tyka, jeszcze wdrukowana wizja że jak już ludzie robią to powinien być pierścionek i wesele z pompą na które trzeba specjalnie oszczędzać. A tu wizja że motywem było "podświadome poczucie że to nie ta jedyna" a gdyby spotkali świetną laskę to na pewno by się ochajtali po 2 latach w wieku 22lat na studiach goli i wesoli
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Odnoszac sie do postu startowego: twoj przyjaciel powiedzial co wiedzial. I teraz tak, skoro zna twoja sytuacje zwiazkowa to zastanowilabym sie po co ci to powiedzial. Bo moze chcial ci dac cos do zrozumienia w dobrej wierze. A moze wcale nie jest to przyjaciel.
Bardzo dziwny komunikat ze strony kolegi a co dopiero przyjaciela. |
|
|
|
|
#54 |
|
BAN stały
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88635006]Treść usunięta[/QUOTE]
Przechodzony letni związek to akurat się nie różni od tak samo przechodzonego letniego małżeństwa itp. Gdyby głównie kobiety wcześniej stawiały nazywając po imieniu ultimatum te związki nie szlyby w długie lata albo byłoby więcej ślubów i np rozwodów
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88635006]Treść usunięta[/QUOTE]
Oczywiście, że często tak jest. Przecież te rozstania po latach nie dzieją się bez powodu.
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie chciałam długo ślubu, od początku związku i TŻ tak samo (trochę chyba przez dopasowanie - nie zależało mu na tym), nikt nie cierpiał, nie przywiązywaliśmy wagi. Nagle teraz chcę, nie pamiętam od jakiego czasu - ale już byliśmy dobre kilka lat w związku, zanim chciałam. Poczułabym się potraktowana lekceważąco gdyby chłop mimo wspólnych ustaleń oświadczył się... bo tak. Ale nie było mi głupio powiedzieć nagle tak chcę ślubu, bo chcę a to najbliższa osoba, przed nim ma być mi głupio? Zna o wiele większe słabości po mojej stronie z powodu których faktycznie jest mi czasem głupio, chcieć ślub i kochać i się oświadczyć to żaden wstyd to piękne, tak też oświadczyłam się słowami i teraz oboje chcemy, bo mu był wcześniej obojętny ale skoro ja chcę to i on bo to nasze wspólne szczęście. Gdybym tego mu nie oświadczyła to nie sądzę, że by się martwił, po prostu trzymalibyśmy się ustaleń, ale związek to nie jest umowa cywilnoprawna tylko piękna codzienna bajka i sami sobie snujemy swoje historie. Teraz tylko kwestia zebrać się do oświadczyn, co oboje odwlekamy
Nazwiska nie będę zmieniać.Podsumowując skoro czujesz że chcesz to oświadcz się mu. ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- [1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88635006]Treść usunięta[/QUOTE] Bo chcieli już wejść w ten etap, dojrzeli do niego w poprzedniej relacji i na fali zakochania zostaje podjęta decyzja o ślubie ASAP. Mogą mieć letnie małżeństwo za kilka lat. Nie ma cudów, jeśli ktoś ileś lat przezimował w byle związku, że go czy ją tak nagle olśniło i będą żyli długo i intensywnie. Za 5 lat będzie powtórka plus ewentualnie kredyt i dzieci. |
|
|
|
|
#58 |
|
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88633987]
Moze dla ciebie rozmnozenie sie to prawdziwy cel zycia. Dla autorki i dla wielu innych ludzi nie. Ale po co czytac watek [/QUOTE]Biologiczny cel życia każdego człowieka to przekazanie genów. Milion lat temu nie było możliwości studiowania, robienie kariera, realizowania się w pasjach, ale od zawsze istniało rodzenie dzieci i ich wychowanie. Decydowanie o braku potomstwa to stosunkowo młody trend bo po prostu nasze czasy to umożliwiają. Niektórzy mają w sobie siłę aby zabić instynkty, inni nie. Ja nie zamierzam nikomu mówić co ma w życiu robić (jeżeli tak dla was zabrzmiał mój post) - niech każdy robi co chce i będzie szczęśliwy |
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Nie no, super rada. Oświadczać się facetowi, który już oznajmił, że nie chce brać ślubu
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdzieś kiedyś dorwałam ciekawe badania na temat chęci posiadania dzieci i na 5000 kobiet deklarujących niechęć do ich posiadania tylko 10% po jakimś czasie się wyłamało. Pytanie też czy w tych 10% były same świadome decyzje o macierzyństwie czy też niektóre zaliczyły wpadki. Nie róbmy z kobiet osób sterowanych instynktami bo same sobie w ten sposób ubliżamy. Jak kobieta nie chce to znaczy ze nie chce. Jakby miała wątpliwości to by powiedziała ze może by chciała ale nie teraz. Większość kobiet naprawdę wie co mówi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

serio, 21 wiek i że też niektórzy nadal mają takie poglądy...

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. 

Nazwiska nie będę zmieniać.