|
|
#31 |
|
BAN stały
|
Dot.: Nie lubię swojej teściowej
Lepsza teściowa nudna niż psychiczna. Poza tym jaka by nie była to nie masz obowiązku z nią utrzymywać kontaktu. Twój facet nie powinien cię do tego zmuszać i wciskać mamusi na spotkania, jeśli wyraźnie tego sobie nie życzysz. Niech się spotykają we własny gronie bez ciebie.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Jejku! Mam taki sam problem... tak bardzo podobny że aż szok! Moja teściowa już ewidentne tylko czeka na rychły ślub i nasze dzieci. Angażuje mojego narzeczonego we wszystko co się na wsi dzieje, mimo że od 3 lat mieszka już ze mną w mieście. On najchętniej byłby tam co weekend. Jest mi bardzo przykro bo go kocham i chce z nim być, jest dla mnie dobry. Niestety nadal mamy ten zgrzyt że on nie jest przekonany do posiadania własnego domu, nie angażuje się tak jak ja w odkładanie pieniędzy w nasza przyszłość bo cały czas myśli że on już ma dom - tam u rodziców 😔 Ja zrzucam winę na pandemie i odkładam plany ślubne na kolejny rok, ale tak naprawdę mam gdzieś czy to będzie ślub na 20 czy 100 osób. Po prostu zastanawiam się czy chcę w tym być. Dodam że mam już 30 lat, obawiam się też że mogę zostać sama ☹️ Więc tak źle i tak nie dobrze...
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz problem z facetem, nie jego matką.
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam 30 lat nie układa mi się w związku ale nie wiem czy mogę zostawić faceta bo już zawsze będę sama Mam 30 lat muszę być w związku bo to ostatni dzwonek na rodzinę Mam 30 lat nie mam nikogo już zawsze będę sama bo po 30 już mnie nic w życiu nie czeka No po prostu Autorko tak masz 30 lat więc powinnaś się do końca życia męczyć z tym facetem bo przecież w wieku 30 lat nie znajdziesz kogoś innego
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Trochę nieciekawie że autorka rozmawia z własnym facetem z pozycji ''nie ich problem''. Więcej empatii by się przydało. Nie dziwię się facetowi że chce zabrać niezmotoryzowaną matkę do jej córki na kawę, wystarczyłoby ustalić że co jakiś czas pojadą sami jako para. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktoś jest mi w stanie w końcu wytłumaczyć, czemu bycie samemu i manie luzu z tego tytułu jest tą gorszą opcją, niż mieć parcha w portkach na karku, który jest tylko obciążeniem psychicznym, fizycznym i logistycznym?
W czym codzienne użeranie się w ciulowym związku jest lepsze niż bycie w pojedynkę za to bez nerwów? Jest jakiś przykaz narodowy, coś w kodeksie karnym, że wsadzają do więzienia niesparowanych czy jak? To tak fajnie mieszkać/być z wrogiem i się przez niego non stop smucić i martwić? |
|
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten obraz jest wpisany przez obecna partie i kościół plus jeszcze propagandowe programy. To takie pranie mózgu Kobieta w tej roli to matka polka i perfekcyjna pani domu w jednym Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#39 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zanim do tego doszłyśmy, to obie rywalizowałyśmy o mojego męża, bo ona nie mogła znieść tego, że pojawiła się starsza dziewczyna w jego życiu, a ona do tej pory była nr. 1, a ja, że on zawsze wybiera matkę. A potem pogadałyśmy i doszłyśmy do bardzo fajnej relacji, z resztą ona zawsze mówi, że ja jestem jej córką ![]() I zarówno ona, ja i mój mąż wypracowaliśmy sobie jakiś taki układ, że nie ma, że ona dzwoni i nagle tz ma rzucać wszystko i jechać, tylko normalnie dzwoni i nas zaprasza. Jak ma jej pomóc to dzwoni i prosi o pomoc np. W weekend, a nie, że sobie umyśli że teraz będzie skręcać meble i on ma jechać. Teściowa też dużo nam pomaga np. Przy domu, gdy robiliśmy remont, czy teraz, jak wydzierżawilismy ogródek działkowy i trzeba było go ogarnąć. Ale musialysmy sobie porozmawiać. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 02:42 |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88627977]Treść usunięta[/QUOTE]
No właśnie. Jakby nie, że jestem w związku, bo po ludzku tak mi ten człowiek pasuje, że chcę sobie z nim żyć, tylko muszę mieć związek za wszelką ceną, choćbym płaciła codziennie za niego swoim rosnącym garbem, bo tak CZEBA. Kto mówi, że czeba, nie wiem. Rodzina, znajomi? No spoko, ale oni sobie pogadają przy rosole, a później rozjeżdżamy się do domów, i to ja zostaję ze skunksem. Druga opcja, dziecko za wszelką cenę? Ciul z kim i jak ciężko będzie, aby zapłodnił. No bo to też się często przewija: "jak go zostawię, to już nie zdążę dziecka zrobić, bo będę za stara" To już bym wolała naciułać kasy i sama się zapłodnić, to i tak by było lżej ogarniać tylko dziecko, niż na dokładkę lipnego faceta. Czy serio u nas aż tak bardzo brak samodzielnego myślenia, tylko sama smutna pogoń baranim pędem, bo TAKA KOLEJ RZECZY, i choćbym miała skisnąć we własnych łzach i pocie, to tak będę czynić. Bo co, zawiodę? Tak bardzo ludzie boją się tego co inni powiedzą, że wolą cierpieć? Aby tylko nie wyjść poza schemat? A może wizja ślubu? Obojętnie jak mi się życie później zawali, aby to przeżyć raz. Próbuję to zrozumieć, ale ciężko, nie mam mądrzejszych wyjaśnień. |
|
|
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mało to koleżanek miałam w wieku 25-27 lat, które zaręczały się z byle kim, bo to ostatni dzwonek, zegar biologiczny tyka. Niestety ludzie są od najmłodszych lat tak wychowywani, jest jakieś pozwolenie społeczne do wtrącania się w prywatne życie innych osób (ślub, dzieci itp.). Czy to znajomi w pracy, czy rodzina. Niewielu jest takich, na których ta presja społeczna rodziny z obrazka Ikei w końcu nie zadziała. Mieszkałam prawie 2 lata w Niemczech i tam podejście było zupełnie inne. Mam nadzieje, że w końcu kiedyś się to i u nas zmieni. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
To nie jest "u nas w Polsce", tylko najwyżej we własnym samodzielnie wybranym otoczeniu. Wychowywałam się w Polsce, mieszkałam w kilku różnych krajach i jakoś żadnej presji nie było. Nigdzie. Nawet nie wiem jak to miałoby wyglądać.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88629629]To nie jest "u nas w Polsce", tylko najwyżej we własnym samodzielnie wybranym otoczeniu. Wychowywałam się w Polsce, mieszkałam w kilku różnych krajach i jakoś żadnej presji nie było. Nigdzie. Nawet nie wiem jak to miałoby wyglądać.[/QUOTE]
No nie. Nie licząc dużych miast (których w Polsce za wiele nie ma), to parcie na męża i dziecko jest tu bardzo duże. Zresztą widać to nawet w internecie, gdzie ciągle pojawiają się wypowiedzi, że po 30 to już nic cię nie spotka, stara panna z kotami i tyle. Nie jest to problem tylko własnego wybranego kręgu znajomych, czy zaściankowych wsi. |
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to sa lata (wieki!) indoktrynacji otoczenia, rodziny i kultury i to takiej bardzo silnej indoktrynacji. Do tego- tak obiektywnie- jeszcze te 30-50 lat temu kobiecie samotnej techniznie bylo chyba jednka troche cięzej w zyciu - i przez prawo i obyczajowość. A te 100 lat temu to stare panny byly w ogole tak dyskryminowane,że hej! Nawet moja mama, która zostala samotną wdową z malutkimi dziećmi latami nam - córkom powtarzala, ze bez męzczyzny jest cięzko, ze trudno np. meble sobie przywieźć, przynieść, naprawy domowe ogarnać itp. itd. a jednoczesnie wszystkie takie zyciowe rzeczy dobrze ogarniala, sąsiedzi sie zawsze znajdowali życzliwi, znajomi, męzowie kolezanek, w ogole to mam wrazenie, ze duzo łatwiej niz w obecnych czasach. Tak ze ja np. miałam inny przekaz taki praktyczny od gadanego. Ale bla raczej - w moich czasach nastoletnich- wyjątkiem, bo wiekszośc miala pełne rodziny, często dysfunkcyjne mniej lub bardziej. A tez mi ciągle zyczyla na świeta, żebym znalazła chlopaka ![]() a znalazłam stałego partera po 30tce.. a i a propos tego co lisbeth wypisuje - jak zwykle- to jednak rodziny sobie dzieci samodzielnie nie wybierają ![]() A propos tesciowej- to moja mnie wczoraj zapytala ze zdziwieniem wielkim czy to ja nie chce slubu??? (po 8 latach znajomosci I jak nie chcialam tłumaczycć powodów dlaczego to mi zaczęła 'argumentowac', że "slub sie bierze tylko raz".Dobrze, że mialam blisko kuchnie, bo moglam sie tam pośmiac w ciszy ;P |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88637481]
a i a propos tego co lisbeth wypisuje - jak zwykle- to jednak rodziny sobie dzieci samodzielnie nie wybierają [/QUOTE]Dorośli ludzie samodzielnie sobie wybierają z kim chcą utrzymywać kontakt. Dlatego jeśli ktoś ma presję, to na własne życzenie.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88637491]Dorośli ludzie samodzielnie sobie wybierają z kim chcą utrzymywać kontakt. Dlatego jeśli ktoś ma presję, to na własne życzenie.[/QUOTE]
no ale jak juz maja zryty (taki bardziej podatny) mózg i psyche przez indoktrynacje "pro rodzinną",a do tego z innych powodów utkwią w swoim rodzinnym środowisku to juz trudniej. No nie kazdy się rodzi inteligentny i z niezależnym charaketerm. Moja mama się wyrwala z takiej wiejskiej zasciankowej mentalności - juz bardzo dawno temu to było - takiej wypisz wymaluj jak rodzina Solskich z filmu Kogel-Mogiel w wieku 20kilku lat - do zycia niezaleznego w mieście w duzej fabryce. a tez miala przyprowadzanych kandydatów na męza prosto z szynku jak miala te 18 lat to opowiadala, ze uciekała od nich. Za to jej siostre wydano w wieku 17 lat za meza- patusa - i jaki ona miala wpływ na własny wybór towarzystwa?
|
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88637534]
No nie kazdy się rodzi inteligentny i z niezależnym charaketerm. Moja mama się wyrwala z takiej wiejskiej zasciankowej mentalności - juz bardzo dawno temu to było - takiej wypisz wymaluj jak rodzina Solskich z filmu Kogel-Mogiel w wieku 20kilku lat - do zycia niezaleznego w mieście w duzej fabryce. a tez miala przyprowadzanych kandydatów na męza prosto z szynku jak miala te 18 lat to opowiadala, ze uciekała od nich. Za to jej siostre wydano w wieku 17 lat za meza- patusa - i jaki ona miala wpływ na własny wybór towarzystwa?[/QUOTE]Nie wiem co to ma za znaczenie w kontekście tej dyskusji, skoro rozmawiamy o obecnych czasach, w których nikogo się nie wydaje za mąż wbrew woli, a już na pewno nie 17-sto latki.Poza tym skoro twoja mama jakoś się wyrwała, to widocznie wybór był już wtedy
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88637562]Nie wiem co to ma za znaczenie w kontekście tej dyskusji, skoro rozmawiamy o obecnych czasach, w których nikogo się nie wydaje za mąż wbrew woli, a już na pewno nie 17-sto latki.
Poza tym skoro twoja mama jakoś się wyrwała, to widocznie wybór był już wtedy [/QUOTE]Był wybór. A siostra nie wyszła za maz wbrew woli, musiala wypowiedziec oswiadczeni wolo o zamązpójsciu przed ksiedzem. Niezaleznie od czasów niektorych ludzi da się zmanipulowac i namówić, a nieraz tak długoterminowo im wpoić pewne przekonania. Rówież w XXIw. Takie moje przyklady maja znaczenie w kontekscie dyskusji, że udowadniaja,ze ludzie nie kieruja sie w swoich wyborach tylko niezalezną od niczego wolną wolą = nieobciązonym żadnymi wpływami wolnym wyboram. Niezaleznie od czasów. Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 Czas edycji: 2021-04-12 o 12:24 |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy wybor a co wazniejsze- mamy zrodla z ktorych mozemy sie edukowac.
Nasze mamy nie mialy internetu. My mamy. Widzimy jak zyja inni ludzi, ze sa inne mozliwosci niz tylko dom i dziecko. Jesli ktos w 2021 tlumaczy ze nie wiedzial to znaczy zejest glupi i leniwy i zwala odpowiedzialnosc za swoje zycie na innych.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#53 |
|
BAN stały
|
Ostatnio Mam wrażenie ze to forum zamieniło się w kółko nienawiści do osób które maja rodziny :0
Mając rodzine tez można być świadomym i niezależnym a nawet bardziej bo wtedy musisz dbać tez o innych a nie tylko o własny tyłek ![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Ja mam 30 lat. Nie mam jeszcze rodzinki i żałuje. Jak mi się uda jà założyć to będę miała te 34 lata jak urodzę. Będę koło 50 a moje dziecko dopiero 15 lat. Nie wiem czy będę miała sile na to wszystko. A chcislabym dwójkę dzieci.. Całe życie słyszałam ze mam czas i nauka najważniejsza i po co mi faceci .. ze najważniejsze wykształcenie i niezależność. Skończyłam studia zarabiam minimalna.. nie czuje się spełniona bez rodziny i coraz bardziej żałuje ze wierzyłam w te wszystkie feministyczne idee niezależności ponad wszystko |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Ale kto Ci niby zabraniał łączyć naukę z poznawaniem facetów, randkowaniem, wchodzeniem w związki? 30 lat i już wyliczenia, że w wieku 50 lat nie będziesz miała siły? Strach się bać. To może już powoli trumnę wybierać?
Innymi słowy: przesadzasz i to grubo.
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
[1=1c6bb63197ff1a395b05499 f561db3079819e20a_60ad818 4b6c32;88638239]Ostatnio Mam wrażenie ze to forum zamieniło się w kółko nienawiści do osób które maja rodziny :0
Mając rodzine tez można być świadomym i niezależnym a nawet bardziej bo wtedy musisz dbać tez o innych a nie tylko o własny tyłek ![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Ja mam 30 lat. Nie mam jeszcze rodzinki i żałuje. Jak mi się uda jà założyć to będę miała te 34 lata jak urodzę. Będę koło 50 a moje dziecko dopiero 15 lat. Nie wiem czy będę miała sile na to wszystko. A chcislabym dwójkę dzieci.. Całe życie słyszałam ze mam czas i nauka najważniejsza i po co mi faceci .. ze najważniejsze wykształcenie i niezależność. Skończyłam studia zarabiam minimalna.. nie czuje się spełniona bez rodziny i coraz bardziej żałuje ze wierzyłam w te wszystkie feministyczne idee niezależności ponad wszystko[/QUOTE] masz dopiero 30 lat nie widze powodu do histerii Rady twoich bliskich byly jak najbardziej sensowne,zadbaj najpierw o siebie o swoja niezaleznosc,wyksztalceni e a pozniej decyduj sie na dzieci Nie wiem w czym zdobywanie wyksztalcenia przeszkadza aby randkowac ,miec faceta,a niezaleznosc finansowa jest bardzo wazna szczegolnie jesli planujesz miec dzieci wiek po 30tce jest najlepszym czasem na zakladanie rodziny,malzenstwa ludzi 20letnich bardzo czesto nie przezywaja proby czasu (bycie razem od czasow szkolnych) wiec wiaza sie z rozwodami ,dzis moglabys byc juz matka 7latka ,w ciezkiej sytuacji zawodowej,moze bez tych studiow,zalezna od partnera finansowo i w zwiazku z tym moglabys miec dylematy -trwac w nieudanym zwiazku czy odejsc i nie miec co do gara wlozyc |
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Moje koleżanki w pracy są koło 50, jak najbardziej mają siły. Co do swoich nastoletnich dzieci, niektóre co do wnuków, a jeszcze sporo starcza, żeby sobie śmignąć w weekend mad morze czy gdzieś. Także jak zadbasz tak będziesz w dużym prawdopodobieństwie miała. Przecież koło 50 ma się jeszcze przed sobą ok. 10-15 lat pracy zawodowej, to nadal pełnia sił, a nie jakieś zramolenie.
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 02:42 |
|
|
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale dziecko 15letnie to juz nie maly dzieciak spokojnie umie zajac sie soba nie potrzebuje aby kolo niego latac caly czas sama czuje sie na nie wiecej niz 30tke,jestem w pelni sil fizycznych daleko mi do staruszki dzisiejsze kobiety 50 letnie ktore dbaja o siebie pozostaja aktywne zawodowo i napewno nie nazwalabym ich babciami |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
[1=1c6bb63197ff1a395b05499 f561db3079819e20a_60ad818 4b6c32;88638239]
Mając rodzine tez można być świadomym i niezależnym a nawet bardziej bo wtedy musisz dbać tez o innych a nie tylko o własny tyłek [/QUOTE] Amajac 50 lat tez można mieć dużo sił, energii i chęci do życia i. ruchu. Mając 60 czy 80 lat można biegać lub jeździć w maratonach. Tak czy diak-zycze Ci spełniania marzeń i mniej czarnowidztwa
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88638814]ja juz zblizam sie do 50 ,mowiac szczerze nie chcialabym miec dziecka teraz np 10letniego,uwielbiam moje zycie (nie musze robic kanapek do szkoly,gotowac obiadow ,chodzic na wywiadowki ,ogladac nudnych przedstawien w szkole,itp)
ale dziecko 15letnie to juz nie maly dzieciak spokojnie umie zajac sie soba nie potrzebuje aby kolo niego latac caly czas sama czuje sie na nie wiecej niz 30tke,jestem w pelni sil fizycznych daleko mi do staruszki dzisiejsze kobiety 50 letnie ktore dbaja o siebie pozostaja aktywne zawodowo i napewno nie nazwalabym ich babciami[/QUOTE]Moja bliska koleżanka własnie urodziła i mam wrażenie , że to rozpaczliwy krzyk za odchodzącą mlodością . Też nie wyobrażam sobie mieć teraz malucha a nawet nastolatka ( nie wiem co gorsze) teraz jest mój czas. Co do nielubianych teściowych , to mam wrażenie , że im mniej sie bede komus pchala w życie tym lepiej . Również dla mnie. No jasne , czasem podrę łacha w temacie wnuków ale oni wiedzą , że żartuje. Namawiam swoje dzieci zeby poszalaly , pozwiedzaly swiat i ustawily sie zawodowo. Dzieci , związek nic na siłę . Nawiasem mowiąc , bycie tesciowymi to coś , co wiekszość nas , kobiet czeka . Warto pomyśleć jakie jesteśmy , żebysmy kiedyś same nie były takie jak nielubiane tesciowe . Zresztą czasem chocby najlepsza i stawala na uszach nie zadowoli synowej. Jest i wystarczy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. 

Ja zrzucam winę na pandemie i odkładam plany ślubne na kolejny rok, ale tak naprawdę mam gdzieś czy to będzie ślub na 20 czy 100 osób. Po prostu zastanawiam się czy chcę w tym być. Dodam że mam już 30 lat, obawiam się też że mogę zostać sama
Więc tak źle i tak nie dobrze...