|
|
#2191 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2021
Ja dziś pojechałam na pobranie ale nic nie załatwiłam bo system padł... ;/
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2192 |
|
Zadomowienie
|
[1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88637503]Theali matko, chamstwo :/ nawet na recepcji czy mogli dać znać SMS, że będzie opóźnienie :/ We Wrocławiu nie ma osobnego punktu dla kobiet w ciąży, tylko czasami (mi raz) zdarzy się, że kobietę w ciąży do pobrania krwi przepuszczają w kolejce
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] W Medicoverze do zeszłego roku w ogóle nie było zapisów na pobieranie krwi, tylko przychodziło się na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy". Mnie to było nawet na rękę, bo zazwyczaj udawało mi się być maksymalnie druga w kolejce, przyjeżdżałam na otwarcie i stamtąd prosto do pracy z minimalnym spóźnieniem. Od pandemii wprowadzili zapisy i ciężko się wstrzelić w taki wczesny termin, zazwyczaj zapisuję się nawet na 2 tyg wprzód, byle mieć to pobranie o 7:35, a nie o 10:00 czy jeszcze później. Na szczęście w tym samym czasie wprowadzili osobne punkty pobrań dla kobiet w ciąży, więc przynajmniej mniejsza konkurencja do tych zapisów Dziewczyny, czy Wy już miałyście krzywą cukrową? Obawiam się, że w tym tyg dostanę skierowanie ;P |
|
|
|
|
#2193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W sumie bez znaczenia jest oddzielna kolejka dla ciężarnych w tej chwili, bo zagłosujesz się na konkretną godzinę i masz być max 10 minut przed (gdyby to jeszcze tak ładnie wychodziło przy obciętych rozkładach komunikacji miejskiej ).Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na szczęście nie ma tej zasady, że trzeba być wcześniej, zresztą mój Medicover otwierają o 7:30, a o 7:35 jest już pierwsze okienko na pobranie. Swoją drogą, zawsze jak przyjeżdżam na tę godzinę, to jestem tak 7:25 i nie można jeszcze wejść, więc przed drzwiami jest taka minikolejka, a punkt 7:30 zawsze jakiś narwany chce tam wchodzić na chama |
|
|
|
|
|
#2195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- A skąd mam wiedzieć, czy nie zemdleję? Zdarzyło mi się raz na pewnie kilkadziesiąt pobrań, statystycznie bardziej jest prawdopodobne, że nie. Ale ten pierwszy raz też się kiedyś zdarzył Chociaż już parę razy lądowałam do pobrania na leżąco.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2196 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, jak się czujecie? Czy któraś z was zażywa luteine i magnez na twardy brzuch (skurcze macicy)?
|
|
|
|
#2197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jednego dnia lepiej, jednego gorzej. Dzisiaj np. prawie caly czas napiety i bolesny. A u CIebie jak? |
|
|
|
|
|
#2198 | |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak jest u Was z osobami towarzyszącymi przy badaniu? Ja dziś dzwoniłam po przychodniach gdzie mąż będzie mógł ze mną wejść aż w końcu udało mi się znaleźć ale tez gabinet za miastem
![]() Cytat:
Tak ja dostałam zalecenie żeby zrobić test glukoza po 24 tygodniu nie szybciej, i mi to na rękę ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#2199 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
najchętniej już bym ją zrobiła, ale chyba po prostu zacznę się znowu kłuć po posiłkach ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
|
#2200 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówię, że dotychczas nic się takiego nie działo. Ale ostatnimi czasy mam wrażenie, że kilka godzin po pobieraniu czuję się słabiej.Cytat:
Cytat:
Ufff czyli do czerwca mam spokój z krzywą, dobre wieści ;D Dziewczyny, czy któraś z Was miała wózek 2w1 i poleca? Bardzo mnie kusi to rozwiązanie, skłaniam się ku Babyzen Yoyo 2, mieszkamy w mieście i wyprawy do lasu zdarzają nam się wyjątkowo rzadko ;P Nie jeżdżę autem, nie mamy windy ani też miejsca na duży wózek, więc to mi się wydaje idealnym rozwiązaniem. Typowy wózek-gondola jest i tak tylko na jakieś pół roku i znowu trzeba wydać na spacerówkę, nie? |
|||
|
|
|
|
#2201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2202 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz na pewno też nie, sytuacja epidemiologiczna jest gorsza niż była przy prenatalnych, jakby nie patrzeć. Ale też nie zależy mi na tym jakoś wybitnie, ktoś musi zostać z synkiem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2203 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nakaz lezenia, powinno sie poprawić, ale przykro mi ze nie bede mogła chodzić na spacery ani nic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję tego leżenia, oby wszystko było ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Współczuje, miałam tez takie zalecenie gdy dostałam krwawienia. Najgorsze jest to leżenie i bezczynność ale poprawi Ci się i będzie dobrze. Potem inny lekarz stwierdził u mnie że nigdy całkowite leżenie w ciąży nie jest dobre ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2206 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja planuję pobuszować po olx za jakimiś ubrankami Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2207 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i troche mi wtedy oddechu brakuje. Normalnie jak leze to tez mam taka wystajaca pileczke z macicy, ale jak jest skurcz to odczucie jest calkiem inne, brzuch jak kamien i nieprzyjemne, lekko bolesne odczucie. Chyba taki moj urok, bo w pierwszej ciazy tak samo mialam, dla mojego gina to nie jest jakis duzy problem do niepokoju, duphast0n biore na plamienia i na krwiaka, ktory kiedys byl, a teraz chyba po nim zostaly plamienia ![]() Ja sie ogolnie nie mam jak oszczedzac, zlobek zamkniety, wiec ganiam za corka, ktorej sie chyba zaczyna bunt dwulatka Jak lekarz zaleca Ci odpoczynek to jak masz mozliwosc to korzystaj ale moim zdaniem na sam spinajacy sie brzuch nie ma co panikowac i lepiej zyc w miare normalnie. Wiadomo zeby nie przeciazac sie, ale zeby na spacer nie isc? Poza tym chyba w drugim trymestrze skurcze Braxtona-Hicksa to juz normalna sprawa, macica cwiczy? Poprawcie mnie jesli sie myle. Jesli nie towarzyszy temu silny bol, krwawienie czy inne objawy to ja bym nie panikowala
|
|
|
|
|
|
#2208 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Młode się dzisiaj dość mocno uaktywniło, sporo ruchów czułam w ciągu dnia, niekoniecznie nawet leżąc
|
||
|
|
|
|
#2209 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2210 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tego co czytam wasze doświadczenia lub jakieś inne opinie z internetu, to brzuch powinien się robić miękki po położeniu się (odpoczynku), a u mnie nie ma żadnej różnicy. No i też ta macica się nie skurcza kilkanaście razy na dobę, tylko jest taka cały czas (?). Już zgłupiałam i boje się, że lekarz na piątkowej kontroli wysle mnie do szpitala. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2211 |
|
Rozeznanie
|
tlenekcynku, kurcze to ciezko powiedziec czy to normalne czy nie. Ogolnie brzuch juz w takiej wysokiej ciazy nie bedzie miekki tylko wlasnie twardy, tak mi sie wydaje. Ja przed ciaza mialam miekki, chyba ze napielam miesnie
teraz bym to porownala wlasnie do uczucia jakbym miala caly czas napiete miesnie plus co jakis czas mam te skurcze i to juz jest inne odczucie. No chyba, ze komus sie odklada tluszczyk na brzuchu to pewnie jest jakas miekka warstwa. A masz mozliwosc skonsultowac z innym lekarzem? |
|
|
|
|
#2212 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedź, ja sobie myślę, że będę się stosowała do zaleceń, czyli lezala, brała magnez i luteine, a skoro brzuszek nie boli to postaram się nie myśleć i nie panikować ![]() Jak się czujecie dzis? U mnie pogoda pod psem Macie jeszcze jakieś dolegliwości ciazowe? Śpicie jeszcze na brzuchu, czy nie ma opcji? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jeszcze śpię tak powiedzmy quasi na brzuchu - pozycja jak na boku, ale ciężar ciała przesuwam na to "wystające" biodro i zazwyczaj też kolano i tak się trochę przekręcam na brzuch. Ciężko będzie mi się od tego odzwyczaić, bo od lat tak śpię. Strasznie mi się nie chce pracować, mam dość kreatywną pracę i czuję, że to już nie ten mózg, wszystko mi idzie wolniej i jakoś tak... zero chęci i energii. Poszłabym na L4, jakbym mogła, ale muszę wytrzymać do końca czerwca. Od czasu do czasu wybieram sobie jakieś pojedyncze dni urlopu, bez tego byłoby ciężko. Podziwiam dziewczyny, które pracują do końca, zresztą kiedyś to była przecież norma, moja mama tłukła się autobusami przez całą ciążę. A propos mamy, już się wczoraj wkurzyłam na nią i oczywiście się pokłóciłyśmy, bo traktuje mnie jak niepełnosprawną chyba. Nigdzie nie idź, nie zmarznij, ja Cię wszędzie zawiozę, a po co idziesz, a jak się czujemy, a coś tam. Potem się dziwi, że nie chciałam jej mówić o ciąży jak najdłużej. Ja już u nas widzę tę samą dynamikę, co między mamą a babcią, najlepiej o niczym nie mówić, żeby broń boże nie zmartwić. Najbardziej mnie rozwalają te argumenty, których ja mogłabym równie dobrze użyć przeciwko niej (nigdzie nie chodź, bo covid, bo się przeziębisz), ale oczywiście "to co innego, bo ja jestem w ciąży, a ona nie" ;P Edytowane przez sale_girl Czas edycji: 2021-04-13 o 12:35 |
|
|
|
|
|
#2214 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
położyłam się teraz na próbę i brzuch nie jest twardy, tj macica jest wyczuwalna, ale powiedziałabym, że jest średnio-miękki (a tłuszczyku nie posiadam ) Sale, ja śpię w identycznej pozycji i ją uwielbiam! Ale końcówkę da się przeboleć na boku, już raz to przetrwałam ![]() Fizycznie czuję się teraz najlepiej, 5 i 6 miesiąc u mnie są znakomite Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak całkiem na brzuchu też mi się zdarza położyć, ale to dość rzadko. Paradoksalnie łatwiej mi to przychodzi w drugim trymestrze. W pierwszym nie byłam w stanie, bo potwornie bolały mnie piersi. U mnie dziś półmetek (wg dat z USG) 🥳 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2216 | |
|
Rozeznanie
|
Ja tez spie na brzuchoboku
Mam taka duza poduche do spania w ksztalcie litery C i zarzucam na nia jedno kolano, tak, ze brzuch mam troche w powietrzu Ja uwielbiam spac na brzuchu i bardzo mi tego brakuje w ciazy. Po porodzie cieszylam sie, ze w koncu znowu upragnione spanko a tu... laktacyjny biust taki nabrzmaly i bolesny, ze nie bylo szans ![]() Ja ogolnie sie czuje dobrze, tylko migreny mi bardzo dokuczaja ![]() Juz troche czuje brzuch, ze mi sie zmniejsza ilosc wolnego miejsca tam ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2217 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Gratki ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2218 |
|
Raczkowanie
|
Ja też kocham spanie na brzuchoboku i na razie tak właśnie sypiam
![]() Theali, gratulacje półmetku! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2219 |
|
Konto usunięte
|
Powiem Wam, że mam w planach dzisiaj zacząć spróbować zrobić kocyk na szydełku dla dziecka, ale zobaczymy co mi z tego wyjdzie
kupiłam zestaw kolorowych włóczek w Action jakiś czas temu (jak miałam fazę na robienie makram) i czekają cierpliwie aż je ruszę Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2220 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Najlepsze, że u mnie wg tp z USG też w sumie wg niej liczę ![]() Podziwiam wszystkie osoby, które umieją robić same ma szydełku, drutach itp ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.

).
Na szczęście nie ma tej zasady, że trzeba być wcześniej, zresztą mój Medicover otwierają o 7:30, a o 7:35 jest już pierwsze okienko na pobranie. Swoją drogą, zawsze jak przyjeżdżam na tę godzinę, to jestem tak 7:25 i nie można jeszcze wejść, więc przed drzwiami jest taka minikolejka, a punkt 7:30 zawsze jakiś narwany chce tam wchodzić na chama
Zdarzyło mi się raz na pewnie kilkadziesiąt pobrań, statystycznie bardziej jest prawdopodobne, że nie. Ale ten pierwszy raz też się kiedyś zdarzył

najchętniej już bym ją zrobiła, ale chyba po prostu zacznę się znowu kłuć po posiłkach 

teraz na pewno też nie, sytuacja epidemiologiczna jest gorsza niż była przy prenatalnych, jakby nie patrzeć. Ale też nie zależy mi na tym jakoś wybitnie, ktoś musi zostać z synkiem 

i troche mi wtedy oddechu brakuje. Normalnie jak leze to tez mam taka wystajaca pileczke z macicy, ale jak jest skurcz to odczucie jest calkiem inne, brzuch jak kamien i nieprzyjemne, lekko bolesne odczucie. Chyba taki moj urok, bo w pierwszej ciazy tak samo mialam, dla mojego gina to nie jest jakis duzy problem do niepokoju, duphast0n biore na plamienia i na krwiaka, ktory kiedys byl, a teraz chyba po nim zostaly plamienia 

♀️
Macie jeszcze jakieś dolegliwości ciazowe? Śpicie jeszcze na brzuchu, czy nie ma opcji?