![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bitcoin - czy warto zainwestować?
Na piątek jestem umówiona z kolegą, który w tym siedzi i wytłumaczy mi od czego zacząć. Co mi zależy - chyba próbuję z jakimś niewielką kwotą i zobaczę co z tego wyniknie. Nie nastawiam się na jakieś nierealne podwajanie, czy potrajanie kapitału. Ale zrobić z 1000 złotych np. 1200 zł też będzie fajnie. Widzę w tym szansę na nauczenie się robienia czegokolwiek z pieniędzmi, a nie tylko trzymania ich na koncie.
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88529020]O. Możesz dać znać, jak powie coś ciekawego?
![]() [/QUOTE] Jeżeli czegoś się dowiem, to jasne.
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Dzięki. Ja właśnie też chciałabym zrobić coś innego z pieniędzmi, niż tylko kisić je na koncie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Nie da się z takimi rzeczami czekać na moment, aż na 100% będzie pewne, że zarobicie bez ryzyka, bo inwestycje tak nie działają. Nikt też nie jest w stanie przewidzieć, czy Bitcoin to jest bańka spekulacyjna czy nie, albo się bierze na klatę ryzyko i próbuje, albo się idzie w bezpieczniejsze rzeczy. Jak ktoś szuka opcji zainwestowania kasy bez ryzyka to na pewno nie powinien iść w kryptowaluty.
Ja w sumie kilkadziesiąt tysięcy zarobiłam do tej pory na krypto, ale cały czas miałam z tyłu głowy, że w każdej chwili zainwestowane pieniądze możemy stracić. Inwestycji bez ryzyka jest niewiele i są niskooprocentowane, im większe potencjalne zyski tym większe ryzyko. Jeśli jedyną motywacją jest "byle nie traciły wartości na koncie" to jest mnóstwo bezpieczniejszych opcji niż niestabilne kryptowaluty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej założyć rachunek maklerski w banku i zobaczyc jak tam to dziala.
W ing podstawowy rachunek jest darmowy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że w mBank mam 25 zł za pół roku prowadzenia takiego rachunku. Pewnie we wszystkich bankach coś takiego jest płatne?
![]() |
#40 | |
BAN stały
|
Cytat:
No ale zdecydowaną zaletą Revoluta jest to, że jest prosty do ogarnięcia dla początkujących. Jakbyś była bardziej zainteresowana stworzeniem swojego portfela to mogę dopytać jak dokładnie to Electrum działa. Edytowane przez amillia Czas edycji: 2021-02-22 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Jak ktoś inwestuje "na pałę" to tak, straci. I nie, to nie jest hazard. W krypto wiele rzeczy da się przewidzieć. Jak się jest doedukowanym, umie czytać wykresy, to można mądrze inwestować. Ja siedzę w tym od grudnia, włożyłam w to na razie 5 koła, zyskałam dodatkowe 8. Ale jeszcze nie wyjmuję, bo trzymam
![]() Polecam posłuchać Phila Koniecznego, 321 Crypto, Tomczyka, Ostapowicza. Generalnie radzę kierować się kilkoma zasadami: 1)kupujemy na tzw. korektach. Nie wtedy, kiedy dana krypto rośnie (bo wtedy już jest napompowana i lada chwila może spaść). Kupujemy, jak spadnie - jest duża szansa, że znów zaraz urośnie. Ale uwaga - to musi być dobry projekt. Czyli kryptowaluta, za którą stoi realna wartość. Ktoraś z Was pisała, że za kryptowalutami nic nie stoi. Otóż nie, wiele z nich to normalne, działające projekty, a tokeny są ich "przedstawicielami" 2) nie ulegamy FOMO - czyli strach przed utratą zysku. Jeśli nagle wszyscy kupują - my nagle też chcemy, bo widzimy zysk, który możemy mieć. To błąd. Zaraz wszystko może dupnąć. KUPUJEMY NA SPADKACH! 3) porządny risercz. Czyli edukacja, analiza wykresów, słuchanie YouTuberów, własna analiza W bitka bym już nie inwestowała, ten pociąg już odjechał. Jest wiele innych krypto, które mogą szybciej wzrosnąć o więcej. Radzę poczytać o DOT, ADA, IOTA, WAVES, BNB, ETH |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Jakby co, to teraz właśnie jest korekta, więc najlepszy moment, by w to wejść.
Najlepiej kupować samemu, bez pośredników, ale na początku jest to skomplikowane. Binance to największa i najpewniejsza giełda. Z kontami w bankach było ostatnio parę afer, mieli jakieś awarie, nie można było się przez parę dni zalogować, ing i mbank miały na pewno ten problem. Jak kupujemy przez Revolut, to nie stajemy się tak naprawdę właścicielami coinów, tak jak pisała amillia. https://coinranking.com/ tutaj są zebrane zweryfikowane projekty, można wejść na daną krypto i tam są podane wszelkie informacje i linki Edytowane przez 837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b Czas edycji: 2021-02-23 o 08:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Odświeżam, bo wreszcie się odważyłam i za niewielką część oszczędności zakupiłam Bitcoiny, Ethereum i Tezosy. Korzystam z Coinbase. Bitcoin 25 marca miał korektę, a teraz znowu jeszcze wzrasta, więc postanowiłam jeszcze zaryzykować, ale zdaję sobie sprawę, że wkrótce może spaść. Ktoś jeszcze zdecydował się wejść w krypto?
Zamierzam stosować strategię dollar cost average przez 6 miesięcy i zobaczymy. Jak rozumiem, polega ona na tym, że inwestuje się niewielkie sumy np. co dwa tygodnie, ale czy dobrze zrozumiałam, że równocześnie trzeba sprzedawać część z tego, co zainwestowało się wcześniej, żeby zbierać z tego profit? Przyznam, że nie do końca zrozumiałam, jak to działa, a to, co czytam w internecie tylko mi zaciemnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88627803]Odświeżam, bo wreszcie się odważyłam i za niewielką część oszczędności zakupiłam Bitcoiny, Ethereum i Tezosy. Korzystam z Coinbase. Bitcoin 25 marca miał korektę, a teraz znowu jeszcze wzrasta, więc postanowiłam jeszcze zaryzykować, ale zdaję sobie sprawę, że wkrótce może spaść. Ktoś jeszcze zdecydował się wejść w krypto?
Zamierzam stosować strategię dollar cost average przez 6 miesięcy i zobaczymy. Jak rozumiem, polega ona na tym, że inwestuje się niewielkie sumy np. co dwa tygodnie, ale czy dobrze zrozumiałam, że równocześnie trzeba sprzedawać część z tego, co zainwestowało się wcześniej, żeby zbierać z tego profit? Przyznam, że nie do końca zrozumiałam, jak to działa, a to, co czytam w internecie tylko mi zaciemnia.[/QUOTE] A nie myślałaś, żeby wejśc w inne krypto? Bitek już mało co zarobi, jak się niewiele zainwestowało, a jest masa dobrych projektów, które mogą urosnąć razy 10-20. Ja np. zainwestowałam w jeden projekt i mi wzrósł razy 30. Aż żałuję, że nie włożyłam więcej. :P No i moim zdaniem nie ma sensu wchodzić co dwa tygodnie, tylko wtedy, kiedy lekko spada. Zauważyłam, że w okolicach 20 dnia miesiąca jest zazwyczaj korekta. Bo co jak wejdziesz w dzień. który sobie założyłaś, a to akurat będzie górka przed korektą? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No tak, jeszcze weszłam w Ethereum i Tezosy. Ale staram się informować, czy jeszcze jest coś ciekawego. Co do spadku, to cały sęk w tym, że ciężko to przewidzieć. Dlatego ta strategia dollar cost averaging ma minimalizować ryzyko strat. Podobno właśnie dużo ludzi panikuje i sprzedaje, jak tylko cena spada, a emocje nie są dobrym doradca. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Wcale nie jest tak cięzko przewidzieć.
![]() ![]() ![]() Posłuchaj Youtuberów, oni fajnie o tym mówią. Ostatnio np jeden trafnie przewidział na swojej grupie Telegramowej korektę, dzięki czemu wyszłam z wszystkich krypto akurat w dobrym momencie ![]() Ten projekt to akurat CHZ, ale chwilowo już dość napompowany. Generalnie NFT są teraz na topie, ale dość ryzykowne. Najlepiej posłuchać dobrych Youtuberów, oni często mówią o takich projektach z potencjałem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli jak rozumiem, ty wszystko sprzedajesz, jeśli spodziewasz się korekty, a potem znowu kupujesz? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
W dużej części to trochę hazard. Niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88628685]Dzięki. Btw, dzięki też za polecenie youtuberów powyżej, jak na razie obejrzałam parę wykładów Koniecznego.
Czyli jak rozumiem, ty wszystko sprzedajesz, jeśli spodziewasz się korekty, a potem znowu kupujesz? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Kilka walut trzymam do końca hossy, czyli na pewno jeszcze kilka miesiący, a niektóre właśnie częściowo sprzedaję i potem odkupuję taniej. Najlepiej wchodzić i wychodzić partiami. Czy ja wiem, czy hazard? Za większością tokenów stoją fajne projekty, jeśli są wartościowe to nic dziwnego, że ich wartość rośnie. Ale kilka jest mocno spekulacyjnych (np. DOGE), to faktycznie już hazard. Z Youtuberów polecam też Ostapowicza i Jarzombka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Coinbase ma niestety bardzo słabą bazę dostępnych krypto i traci się dość sporo na transakcjach.
Z kolei Binance wprowadził teraz możliwość stake'owania. Mrozisz jakąś walutę, która zarabia w tym czasie inne tokeny. Można to porównać to do procenta na lokacie, z tym że możesz z tego w każdej chwili wyjść. Co każde 24 h wypłacasz sobie swój zysk, np w Bitcoinie. https://www.binance.com/pl/defi-staking |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88631647]Coinbase ma niestety bardzo słabą bazę dostępnych krypto i traci się dość sporo na transakcjach. Z kolei Binance wprowadził teraz możliwość stake'owania. Mrozisz jakąś walutę, która zarabia w tym czasie inne tokeny. Można to porównać to do procenta na lokacie, z tym że możesz z tego w każdej chwili wyjść. Co każde 24 h wypłacasz sobie swój zysk, np w Bitcoinie. https://www.binance.com/pl/defi-staking[/QUOTE] Coinbase trochę się poprawiło i np. zarabiam w tym momencie z racji posiadania Tezosów - 5% rocznie, jeśli coś nie pomyliłam. Ale fakt, że wczoraj akurat zakładałam konto na binance, tylko się wkurzyłam, bo prosili mnie o milion zdjęć i weryfikacji, że to ja, a na koniec jak chciałam kupić walutę kartą, to moja płatność została odrzucona ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88631790]Dzięki
![]() Coinbase trochę się poprawiło i np. zarabiam w tym momencie z racji posiadania Tezosów - 5% rocznie, jeśli coś nie pomyliłam. Ale fakt, że wczoraj akurat zakładałam konto na binance, tylko się wkurzyłam, bo prosili mnie o milion zdjęć i weryfikacji, że to ja, a na koniec jak chciałam kupić walutę kartą, to moja płatność została odrzucona ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wszędzie jest weryfikacja, na Coinbase też będziesz musiała się zweryfikować żeby wypłacić kasę (jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś). Może płatność została odrzucona ze względu na to, że Twój bank na nią nie pozwolił? Trzeba z tym uważać, bo niektóre banki blokują nawet konta, jak widzą jakieś ruchy wykonywane na giełdzie z krypto, mimo że jest to przecież legalne. Na Binance można sobie teraz wyrobić kartę i płacić nią bezpośrednio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88631936]Wszędzie jest weryfikacja, na Coinbase też będziesz musiała się zweryfikować żeby wypłacić kasę (jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś).
Może płatność została odrzucona ze względu na to, że Twój bank na nią nie pozwolił? Trzeba z tym uważać, bo niektóre banki blokują nawet konta, jak widzą jakieś ruchy wykonywane na giełdzie z krypto, mimo że jest to przecież legalne. Na Binance można sobie teraz wyrobić kartę i płacić nią bezpośrednio.[/QUOTE]Na Coinbase weryfikacja była bardzo prosta i nie miałam potem żadnych problemów z płatnością (płaciłam przelewem). A na Binance nie ogarniam :/ No nic, najwyżej też spróbuję ustawić płatność przelewem a jak nie zadziała, przejdę się do banku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88628685]Dzięki. Btw, dzięki też za polecenie youtuberów powyżej, jak na razie obejrzałam parę wykładów Koniecznego.
Czyli jak rozumiem, ty wszystko sprzedajesz, jeśli spodziewasz się korekty, a potem znowu kupujesz? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Obok Phila polecam też Kamila Gancarza. No i ktoś wyżej wspomniał o stakowaniu, bezpieczniejsza opcja, też polecam. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na razie weszłam też w projekt VeChain i Ripple i na tym na razie poprzestanę. Całościowo włożyłam w różne projekty ok. 300€, więc nawet jeśli stracę, to mnie to nie zaboli. Ponoć kwiecien ma być dobrym miesiącem dla krypto. Jeszcze nie umiem analizować wykresów, muszę do tego przysiąść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kryptowaluty, bitcoin - czy warto zainwestować?
Całe krypto stało się większą spekulacją niż klasyczna giełda. Lokowanie w tym środków na dłuższy okres czasu jest całkowitą grą w kasynie...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88650359]No nie wiem, są bezsensowne projekty czy nawet takie stworzone "dla jaj" (Doge) ale część jest naprawdę sensowna i stoją za nimi nowoczesne technologie, które faktycznie w przyszłości mogą być rozwijane.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dokładnie tak. Jest dużo naprawdę wartościowych projektów. Teraz korekta - dobry czas na zakupy. Tak jak pisałam - w okolicy 20 dnia miesiąca jest zazwyczaj mega korekta. Radzę się obkupić, bo zaraz znów wzrosty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.