|
|
#2071 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna, Wiosna... Irenowa Wiosna!!! ~ 49
Apropos papierowych książek - właśnie taką czytam
IMG_20210418_130751997.jpgSent from my motorola one zoom using Tapatalk
|
|
#2072 | |
|
O Ireno! ;-)
|
Cytat:
![]() Ja nie lubie takiego przesuwania i drzemki, bo wtedy i tak śpię na pół gwizdka. To żadne spanie
|
|
#2073 | ||||
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
Cytat:
Co ty masz tam za pilne dziecko, u nas w weekend dziewczyny śpią ile wlezie a temat szkoły jest zakazany. [1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;88650317]Ale fajny, bajkowy ten tort ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Evelka ta opóźniona wiosna, to chyba specjalnie na ciebie czeka, żebyś była bardziej mobilna i mogła się nią odpowiednio nacieszyć .[/QUOTE]Ja już nie czekam na wiosnę bo i tak nic nie mogę zrobić. Chodzę po tym ogrodzie i mnie wszystko wkurza bo tylko robotę widzę. Byle do lata. Może jak pomarudzę to mi przejdzie. [1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;88650314]Wiem Kasiu, właśnie też już doszłam do tych informacji. Najlepszą opcją w naszym przypadku, byłoby kupić projekt z garażem, ale nie w bryle domu, tylko takim z boku, ale zlicowany z domem, coś takiego: https://www.archon.pl/projekty-domow...ma5324126bc474 Architekt mógłby go wykreślić z projektu, a fundamenty można normalnie zrobić w trakcie budowy i je tylko zasypać ziemią. Wtedy taki dom ma wszystko co potrzebne, do ewentualnego dobudowania takiego garażu po latach. Wiem, że ludzie tak robią. No, ale... znowu pojawia się problem z projektem, który nam by odpowiadał. Tutaj naprawdę trzeba iść na wiele kompromisów. Oczywiście, nie byłoby takich problemów, jakby człowiek miał tyle pieniędzy, że nie musiałby wybierać "coś za coś". Ale my do takich nie należymy niestety .[/QUOTE]Garaż w bryle to i dodatkowe pokoje na poddaszu, których wy nie potrzebujecie. Ale wygoda jest, muszę przyznać. Cytat:
Cytat:
Jaki piękny i ta kora ![]() U nas tez teraz jest dziewczyna która piecze takie artystyczne torty. Nie dość ze arcydzieło to podobno jeszcze pyszny. Koszt takiego cuda to ok 200 zł, jakie są ceny w mieście ? Zbuntowałam się dziś i nie robię obiadu
|
|
#2074 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie usnęłabym dalej. A mam szum morza, śpiew ptaków.. Niejednego by uśpił hahahaWysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- Cytat:
ale fakt.. Wstaje w weekend wcześniej niż w tygodniu jak ma iść do szkoły. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
ciekawe co tam dobrego ci podadzą na talerzu.My już po obiedzie, chciałam na spacer wyjść ale nagle się ciemno zrobiło, jakieś czarne chmury naszły. Byleby nie padało ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#2075 |
|
O Ireno! ;-)
|
To Młody mojego P. Ma 11 lat i nienawidzi szkoły
. Uczyć sie nie lubi tez - chyba, ze ze mną. Jakos nam to sprawnie i efektywnie idzie, wiec jest chętny,bo efekty widzi szybko a on z cierpliwościa to jest na bakier ![]() U mnie dzis na obiad beda burgery - wołowe dla chłopaków a dla mnie i Mlodej - z buraków.
|
#2076 |
|
Gang Iren
|
U mnie w weekendy K gotuje. Dzisiaj pieczony kurczak, marchewka i ziemniaki, on takie fajne różne marynaty wymyśla, że zawsze inaczej smakuje, ale pysznie.
|
#2077 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
Daj przepisa na burgery burakowe. Powiem wam ze sama z siebie się śmieje. Bo nie wiem czego chce. Najpierw ze pogoda okropna a potem ze na wiosnę nie czekam. Odwołuje, czekam. Jak mam siedzieć w domu to wole chociaż na tarasie.
|
|
#2078 | |
|
O Ireno! ;-)
|
Cytat:
https://wariacjezaminimum.pl/pieczon...szy-i-burakow/ A jak nie mam czasu to kupuje gotowe z Lidla. Tez sa dobre
|
|
#2079 |
|
Irenosława Pierwsza
|
I po spacerze... Jest bardzo błotno... Teraz obiadek, a później nicnierobienie.
Ja już na wiosnę nie czekam, chociaż strach pomyśleć, czy będzie lato? No ja jakbym sobie nie włączyła budzika to obudziłabym sie pewnie po 11 budzę się na chwilę jak R wychodzi do pracy i jak tylko słyszę szczęk zamka, to zapadam powtórnie w sen
|
#2080 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.Cytat:
Evelka, rozbawiłaś mnie tym.Ja jeszcze czekam na wiosnę, dla mnie maj to najpiękniejszy wiosenny miesiąc. |
||
|
|
|
#2081 |
|
O Ireno! ;-)
|
Obiadek wersja Insta - jak to dzieci określiły
20210418_153242.jpg
|
#2082 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
A ja dziś na obiad mam kotlety siekane z piersi kurczaka i zawsze przy tych kotletach myślę o Evelce
bo to ona je polecała często je robię.---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
ale wypas!
|
|
#2083 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dzis na obiad resztki poimprezowe.
Mój 11 latek nie lubi nauki a juz odrabiania lekcji szczególnie jednak marzy o powrocie do szkoły. Evelka - mnie ten tort kosztował 180zł, bo to znajoma robiła ale on trochę nietypowy bo beznabiałowy. Kremy były na tych roślinnych napojach, ale wyszło naprawdę smacznie.
|
#2084 |
|
Konto usunięte
|
Wow!!! Zawsze mnie szokują te ceny tortów.
U nas dzisiaj schab ze śliwką. Tak mnie coś naszło. Miałam też robić barszcz czerwony, ale mi się chyba nie chce. |
|
|
|
#2085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dawno nie robiłam tych kotletów, zapomniałam w ogóle o nich...[1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;88651259]Wow!!! Zawsze mnie szokują te ceny tortów.U nas dzisiaj schab ze śliwką. Tak mnie coś naszło. Miałam też robić barszcz czerwony, ale mi się chyba nie chce.[/QUOTE]Mnie też szokują,no ale pewnie sporo czasu schodzi na robieniu takich arcydzieł ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2086 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2087 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Niech was nie dziwią ceny, bo przy takim torcie jest kupa roboty
szczególnie jak ktoś chce jeszcze takie fajne figurki, wykonane ręcznie. Do tego te torty są domowe, a nie z proszkowych mieszanek.
|
#2088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2089 |
|
Konto usunięte
|
Mnie ogólnie te wszystkie wysokie ceny dziwią. Dziwią w porównaniu do zarobków. Byli u nas kiedyś znajomi i rozmawialiśmy na temat wydatków na jedzenie, jak wszystko podrożało. Oni robią duże zakupy raz w tygodniu i wydają w tej chwili, co tydzień 600 zł. W tym zawsze jest jakaś butelka whisky, albo wina. I jeszcze dokupują codziennie pieczywo i to co im akurat zabraknie, ale to jakieś drobne rzeczy. W 3 osoby (2 osoby dorosłe i dziecko w wieku szkolnym), wydają miesięcznie około 2200 zł na jedzenie. Tak strzelam odliczając ten alkohol. Zrobiłam ostatnio eksperyment, bo byłam ciekawa ile my wydajemy na zakupy spożywcze. I czy jest jakaś różnica w tym, że my nie jeździmy na zakupy raz w tygodniu, tylko robimy je codziennie, na bieżąco. Zakupy spożywcze robiłam przez ostatni miesiąc tylko ja i płaciłam tylko jedną kartą, żeby potem to łatwo policzyć. Wiecie co mi wyszło? Średnio, tygodniowo wydajemy 500 zł (też na 3 osoby). Raz w tych zakupach był czteropak piwa i raz 0.5 litrowa butelka whisky. Wpadł też jeden szampon dla chłopaków do włosów i pasta do zębów. Tyle z chemii. Reszta to tylko jedzenie. Także, wydajemy 2000 zł miesięcznie na samo jedzenie dla 3 osób. To jest z lekka dołujące, biorąc pod uwagę, że najniższa pensja krajowa jest w tej chwili jakieś 2061 zł na rękę.
|
|
|
|
#2090 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Ja już tu kiedyś pisałam, jak Gosia sie pytała o miesięczne wydatki. Nie liczę, ale myślę że na 2 osoby + kot + pies + chemia, to wydaję może z 1000 - 1200? zł.
U mnie ostatnio R robi zakupy 1-2 razy w tygodniu, spoza listy nic nie kupi. I to są zdecydowanie oszczędności
|
#2091 |
|
Konto usunięte
|
Ja też myślałam, że wydajemy ok 1500 zł. Okazało się, że niekoniecznie. Pamiętam jak wiele lat temu, zbierałam wszystkie paragony i też sprawdzałam ile wydajemy. Też byłam wtedy zaskoczona. Teraz jest prościej, jeśli płaci się tylko kartą.
To jest trochę takie myślenie jak w przypadku jedzenia i tycia. Większość osób myśli, że je mało, a tyje nie wiadomo z czego. Dopiero jak zaczną liczyć skrupulatnie kalorie, to okazuje się zupełnie coś innego. |
|
|
|
#2092 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;88651338]Mnie ogólnie te wszystkie wysokie ceny dziwią. Dziwią w porównaniu do zarobków. Byli u nas kiedyś znajomi i rozmawialiśmy na temat wydatków na jedzenie, jak wszystko podrożało. Oni robią duże zakupy raz w tygodniu i wydają w tej chwili, co tydzień 600 zł. W tym zawsze jest jakaś butelka whisky, albo wina. I jeszcze dokupują codziennie pieczywo i to co im akurat zabraknie, ale to jakieś drobne rzeczy. W 3 osoby (2 osoby dorosłe i dziecko w wieku szkolnym), wydają miesięcznie około 2200 zł na jedzenie. Tak strzelam odliczając ten alkohol. Zrobiłam ostatnio eksperyment, bo byłam ciekawa ile my wydajemy na zakupy spożywcze. I czy jest jakaś różnica w tym, że my nie jeździmy na zakupy raz w tygodniu, tylko robimy je codziennie, na bieżąco. Zakupy spożywcze robiłam przez ostatni miesiąc tylko ja i płaciłam tylko jedną kartą, żeby potem to łatwo policzyć. Wiecie co mi wyszło? Średnio, tygodniowo wydajemy 500 zł (też na 3 osoby). Raz w tych zakupach był czteropak piwa i raz 0.5 litrowa butelka whisky. Wpadł też jeden szampon dla chłopaków do włosów i pasta do zębów. Tyle z chemii. Reszta to tylko jedzenie. Także, wydajemy 2000 zł miesięcznie na samo jedzenie dla 3 osób. To jest z lekka dołujące, biorąc pod uwagę, że najniższa pensja krajowa jest w tej chwili jakieś 2061 zł na rękę.[/QUOTE]A gdzie do tego jeszcze koszty rachunków za prąd,gaz, śmieci itp, benzyna,koszty eksploatacji samochodu...raty kredytów ..
Właśnie czytam,że w grudniu 83%Polakow nie zarabiało średniej krajowej.. Sent from my motorola one zoom using Tapatalk
|
|
#2093 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem czy te torty wychodzą tak drogo, ten ważył ponad 3 kg w cukierniach torty kosztują od 49 do 79zł za kg więc za 3kg tort kupiony w cukiernicę zapłaciłabym podobnie albo i więcej- ten tort był też dla alergia więc za takie cukierni pewnie jeszcze więcej bym zapłaciła.
Ja też po tamtym wpisie Gosi bardziej przyjzalam się naszym wydatkom na jedzenie i nam na 4 osoby wyszło około 1,5 tys razem z tymi produktami specjalnego żywienia dla Mlodszego ale my nie kupujemy jogurtów, białych serów i napoi gazowanych.
|
#2094 |
|
Konto usunięte
|
Dobrze, że mam Rodos. W razie czego, założę sobie ogródek warzywny, z głodu nie umrę
.
|
|
|
|
#2095 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Ja jestem bardzo zorganizowana jeśli chodzi o zakupy spożywcze, dysponowanie zapasami i z nich gotowanie posiłków. Nie kupuję słodyczy, alkoholu, prawie żadnych gotowych dań. A do tego już od roku jemy zdrowiej. Wiem, że mogłabym jeszcze zaoszczędzić. To jedna z niewielu rzeczy kiedy mogę być z siebie dumna
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2021-04-18 o 17:52 |
|
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
Czekam na rozwkit
![]() I pokochałam jaskry azjatyckie, ale dlaczego tylko jednego kupiłam ![]() A właśnie, ogródek warzywny, mam przeciez swoje marchewki, buraki, pietruszkę, selery. Przetwory w słoikach, kompoty mrożonki, soki, w to wszystko zainwestowałam w tamtym roku i nie załapało mi się do rejestru wydatków w "badanym" okresie 20210418_171752.jpgIMG_20210418_172032.jpg20210418_171842.jpg
|
#2097 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Kasia, jaskry sa piękne. Ja miałam dwa i niestety nie przetrwały. One chyba są wieloroczne, prawda?
To ja się tylko białym bratuszkiem pochwalę i włażę pod koc. Znów robi się zimno i wietrznie.IMG_20210418_174355.jpg
|
#2098 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No w Krakowie tanio nie jest. Ja nie jestem rozrzutna, staram się kupować z głową, ale jak widać, nie jestem idealna w tym względzie. Tylko, mam dziecko jeszcze na utrzymaniu... wychodzi na to, że kot byłby tańszy |
|
|
|
|
#2099 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;88651433]A no tak, to też są rzeczy, które swoje kosztują, jak je trzeba kupować.
No w Krakowie tanio nie jest. Ja nie jestem rozrzutna, staram się kupować z głową, ale jak widać, nie jestem idealna w tym względzie. Tylko, mam dziecko jeszcze na utrzymaniu... wychodzi na to, że kot byłby tańszy
|
#2100 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Nie wiem jak jest w Lidlach, ale w w dużych supermarketach typu Carreffour, Auchan czy Tesco, są różnice w poszczególnych częściach Polski. I tak, wiem, że piszemy o spożywce. Sama wyraźnie zaznaczyłam, w sowim poście, że liczyłam tygodniowe wydatki, tylko na spożywkę. Z innych rzeczy wpadło tam naprawdę niewiele. A z tym kotem zamiast mojego dziecka, to porównywałam bardziej do wydatków Mag, która pisała o wydatkach na dwoje ludzi i zwierzęta. I pisałam to z przymrużeniem oka, jakby znowu ktoś czegoś nie zrozumiał. Edit: Zaznaczam też, że nie wiem czy akurat w Krakowie jest droższa spożywka niż w Twoim mieście. Nie sprawdzałam tego. Ale na pewno jest drożej niż np w Trójmieście. Edytowane przez d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b Czas edycji: 2021-04-18 o 18:25 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:00.

Tak bardzo bym chciała, a jeszcze bardziej spać mi się chce rano
jest pochmurno, nie leje, ale siąpi... Chyba nici ze spaceru będą. Bo ja o nim też marzę.
My tu nawet mamy mały klub książki i czytamy czasem wspólnie jedną książkę.

.[/QUOTE]
.[/QUOTE]

dzwoni mi i telefon i zegareczek. Ile ja naciskam drzemek, to już moja tajemnica
nie usnęłabym dalej. A mam szum morza, śpiew ptaków.. Niejednego by uśpił hahaha
ale fakt.. Wstaje w weekend wcześniej niż w tygodniu jak ma iść do szkoły. 

szczególnie jak ktoś chce jeszcze takie fajne figurki, wykonane ręcznie. Do tego te torty są domowe, a nie z proszkowych mieszanek.

.