ALIEXPRESS (chińskie Allegro) - wątek plotkowy cz. VII - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-05-16, 13:31   #1561
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666
Dot.: ALIEXPRESS (chińskie Allegro) - wątek plotkowy cz. VII

Cytat:
Napisane przez aniaprze Pokaż wiadomość
A jesteś pewna że to był listonosz, a nie jakaś inna firma doręczająca typu Świat Przesyłek, która też doręcza chińskie przesyłki? Popatrz na nadruk na kopercie (tam gdzie jest miejsce na znaczek), z kim była umowa na doręczanie.
Nie wiem, czy bezpodstawnie nie narobiłaś lipy listonoszowi

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Listonosz.
Jak nie bezpodstawnie, skoro adres na kopercie był domowy a on dostarczył przesyłkę na inny, na końcu miasta?????
Stary 2021-05-16, 13:32   #1562
aniaprze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nightmare666 Pokaż wiadomość
Listonosz.
Jak nie bezpodstawnie, skoro adres na kopercie był domowy a on dostarczył przesyłkę na inny, na końcu miasta?????
No jeżeli to inna firma doręczająca, a nie Poczta Polska - to bezpodstawnie☺

aniaprze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-16, 13:35   #1563
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Cytat:
Napisane przez aniaprze Pokaż wiadomość
No jeżeli to inna firma doręczająca, a nie Poczta Polska - to bezpodstawnie☺

Piszę po raz któryś tam, że PP. Z reszta, tak jak pisałam wcześniej, teraz nie zrobiłam nic z tym, jak się powtórzy to to zgłoszę tak jak wcześniej zgłosiłam 2 lata temu.
Z mojej strony EOT, bo to już nudne się robi
Stary 2021-05-16, 16:00   #1564
aga024
Zadomowienie

Powiem wam teraz inny hit. Zamówiłam leginsy któryś tam raz od tego samego sprzedawcy i w piątek dostałam wiadomość na @, że paczka gotowa do odbioru (przesyłka dotarła do punktu odbioru osobistego), firma cainiao. Zamawiałam oczywiście jak zawsze, nie do paczkomatu, tylko pocztą na domowy adres. Żeby było śmiesznie, nie ma ani adresu tego punktu odbioru, ani żadnego nr telefonu. Napisałam do sprzedawcy, a on odpisał, że nie wie i żeby jeszcze kilka dni poczekać Miałam już raz historię, że paczka trafiła do kiosku ruchu kilka miejscowości dalej od mojego miejsca zamieszkania (a zamawiałam normalnie - pocztą), ale wtedy dostałam adres i kod odbioru. Wygooglałam to cainiao i że niby współpracują z pocztą polską. Tylko nawet jeśli, powinnam dostać adres placówki. Mam nadzieję, że jednak mój zaufany listonosz przyniesie paczkę do domu.
Stary 2021-05-17, 11:02   #1565
Fenris
Czekam na Ragnarok

Mam pytanko odnośnie płatnych wysyłek. Zawsze kupowałam z darmową, a teraz chciałam kupić coś z płatną i nalicza mi za każdy przedmiot dodatkowy koszt wysyłki.

Przykładowo ten produkt:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001940932737.html

Do koszyka wsadzam trzy łapki w trzech kolorach i koszt wysyłki nalicza potrójnie. Np. zamiast 3 zł to 9 zł.
Jak biorę ten sam kolor to koszt nieznacznie się zwiększa, ale jak inny kolor u tego samego sprzedawcy to liczy mi 2x koszt wysyłki. Czy to normalne?

Druga sprawa.
Skąd wiadomo, która przesyłka to paczkomaty?

I czym lepiej brać "dostawę łączoną"?
Cainiao Super Economy Global
AliExpress Saver Shipping
AliExpress Standard Shipping
Fenris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-17, 13:21   #1566
bileterka
Raczkowanie

Z tymi kosztami to jest różnie. Wczoraj robiłam zakupy, kilka rzeczy u jednego sprzedającego. Koszty wysyłki prawie 12zł. Machnęłam ręką, tu u nas paczkomat czasem tyle kosztuje. Podliczyło mi kwotę, kliknęłam złóż zamówienie i dopiero wtedy, płacąc blikiem zauważyłam, że odjęło mi kwotę przesyłki.

Zdarzyło mi się też ręcznie zerować koszy przesyłki z kilku towarów u jednego, zostawiając tylko w jednej pozycji. Czasem wychodzi a czasem nie.

Wysłane z mojego Lenovo YT-X705L przy użyciu Tapatalka

Edit: Po złożeniu zamówienia jeśli Ci się ukaże tekst o paczkomacie to możesz do niego zamówić. Jeśli tego nie ma to tylko PP.

Edytowane przez bileterka
Czas edycji: 2021-05-17 o 13:22
bileterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-17, 14:44   #1567
staska_stasia
Zakorzenienie

U mnie ostatnio jakaś czarna seria. Z tych drobnych paczek, które nie zostały połączone do wspólnej przesyłki, nie przychodzi dosłownie nic, więc hurtem otwieram spory na aliexpress Ali każe czekać 3-5 dni i jak w tym dodatkowym czasie nie potwierdzę, to zwracają kasę.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-17, 15:03   #1568
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Właśnie przyszły do mnie spodnie na lato, bardzo przyjemny materiał, podwinięte wyglądają dużo lepiej. Jestem z nich bardzo zadowolona, ale trzeba będzie je prasować. Rozmiar 8XL odpowiada naszej 50, mój odcień to light blue Ankle, są raczej błękitne niż jeansowe.
https://pl.aliexpress.com/item/32973...2ae65c0fBvaBgP
Stary 2021-05-17, 15:20   #1569
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
Napisane przez bileterka Pokaż wiadomość
Z tymi kosztami to jest różnie. Wczoraj robiłam zakupy, kilka rzeczy u jednego sprzedającego. Koszty wysyłki prawie 12zł. Machnęłam ręką, tu u nas paczkomat czasem tyle kosztuje. Podliczyło mi kwotę, kliknęłam złóż zamówienie i dopiero wtedy, płacąc blikiem zauważyłam, że odjęło mi kwotę przesyłki.

Zdarzyło mi się też ręcznie zerować koszy przesyłki z kilku towarów u jednego, zostawiając tylko w jednej pozycji. Czasem wychodzi a czasem nie.

Edit: Po złożeniu zamówienia jeśli Ci się ukaże tekst o paczkomacie to możesz do niego zamówić. Jeśli tego nie ma to tylko PP.
Dzięki Rzeczywiście po przejściu dalej w zamówieniu redukuje trochę koszty wysyłki, ale nie zeruje Robiłam kilka symulacji, info o paczkomacie nie wyskakuje wcale.
No to robię zakupy
Stary 2021-05-17, 15:31   #1570
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fenris Pokaż wiadomość
Mam pytanko odnośnie płatnych wysyłek. Zawsze kupowałam z darmową, a teraz chciałam kupić coś z płatną i nalicza mi za każdy przedmiot dodatkowy koszt wysyłki.

Przykładowo ten produkt:
https://pl.aliexpress.com/item/1005001940932737.html
Do koszyka wsadzam trzy łapki w trzech kolorach i koszt wysyłki nalicza potrójnie. Np. zamiast 3 zł to 9 zł.
Jak biorę ten sam kolor to koszt nieznacznie się zwiększa, ale jak inny kolor u tego samego sprzedawcy to liczy mi 2x koszt wysyłki. Czy to normalne?

Druga sprawa.
Skąd wiadomo, która przesyłka to paczkomaty?

I czym lepiej brać "dostawę łączoną"?
Cainiao Super Economy Global
AliExpress Saver Shipping
AliExpress Standard Shipping
Różnie bywa z kosztami wysyłki, najlepiej dodać wszystko do koszyka i wtedy wszystko staje się jasne. Ja tak miałam wiele razy, że opłacało się kupować wszystko osobno. Problem jest, jak chcesz kupony wykorzystać bo wtedy brakuje do limitu...

Do mnie nie dotarło kilka rzeczy z 11.11 i nie dostanę zwrotu bo zakupy są w Polsce tylko nie wiadomo gdzie, Ali odmawia zwrotu i tyle. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.

Ostatnio, już chyba po raz 4, zamówiłam dozowniki do płynu do kuchni może w końcu dojdą do mnie. Oczywiście każdy osobno bo razem to by doliczyli koszty przesyłki.

Ceny produktów strasznie rosną, dodatkowo doliczają wysokie koszty przesyłki, już się prawie nie opłaca kupować.

Co do przesyłek to obojętnie jaka firma by to nie była i tak mój listonosz z PP to przynosi, fakt jak jest większa paczka to awizo, ale nie spotkałam się z tym, aby ktoś inny mi doręczał przesyłki.
Stary 2021-05-17, 15:36   #1571
blue2003
Miuoshowa

GG do blue2003 Wyślij wiadomość przez Yahoo do blue2003

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
U mnie ostatnio jakaś czarna seria. Z tych drobnych paczek, które nie zostały połączone do wspólnej przesyłki, nie przychodzi dosłownie nic, więc hurtem otwieram spory na aliexpress Ali każe czekać 3-5 dni i jak w tym dodatkowym czasie nie potwierdzę, to zwracają kasę.

Mam tak samo

"...nasza wielkość miała iskrzyć, a wygasa gdy tak teraz na nią patrzę a ty milczysz..."
blue2003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-17, 20:06   #1572
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
Napisane przez Haggat Pokaż wiadomość
Różnie bywa z kosztami wysyłki, najlepiej dodać wszystko do koszyka i wtedy wszystko staje się jasne. Ja tak miałam wiele razy, że opłacało się kupować wszystko osobno. Problem jest, jak chcesz kupony wykorzystać bo wtedy brakuje do limitu...
No właśnie straszne zamieszanie z tymi kosztami wysyłki, bez sensu, że nalicza kilkukrotnie. Kupiłam dzisiaj rzeczy u siedmiu sprzedawców i miałam strasznie dużo roboty z symulacjami u kogo taniej i jak to wyjdzie ostatecznie.
I właśnie czasem wysyłka 5zł za jeden przedmiot, a za dwa już 14zł. No to lepiej kupić 2 razy oddzielnie W ostatnim kroku tego nie zredukowało.
Cytat:
Co do przesyłek to obojętnie jaka firma by to nie była i tak mój listonosz z PP to przynosi, fakt jak jest większa paczka to awizo, ale nie spotkałam się z tym, aby ktoś inny mi doręczał przesyłki.
Ciekawa jestem tego paczkomatu, bo ani razu dzisiaj nie wyświetliło mi się żadne info o nim. Może jakbym wybrała AliExpress Standard Shipping, ale to było zwykle drogie, więc brałam tańsze opcje.

Straszny ten Aliexpress Niby pierdoły, niby wszystko takie tanie, a jak podsumować całe zakupy to wyszło sporo kasy.

Kupiłam te jajka (gąbeczki) do podkładu, które wcześniej polecałyście - Imagic. Tutaj akurat przy dwóch sztukach (10,70zł) redukuje koszt wysyłki w ostatnim kroku i jest darmowa
Stary 2021-05-18, 12:27   #1573
mysia1234567
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nightmare666 Pokaż wiadomość
Dlaczego nie mają obowiązku nosić na adres? Czym argumentowała takie głupoty?
Po co ta agresja skoro nie orientujesz się w temacie?
mysia1234567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-18, 18:16   #1574
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Straszny ten Aliexpress Niby pierdoły, niby wszystko takie tanie, a jak podsumować całe zakupy to wyszło sporo kasy.

Kupiłam te jajka (gąbeczki) do podkładu, które wcześniej polecałyście - Imagic. Tutaj akurat przy dwóch sztukach (10,70zł) redukuje koszt wysyłki w ostatnim kroku i jest darmowa
Ja potrafię siedzieć godzinami i szukać i robić symulacje żeby kupić jak najtaniej. Swoją drogą kilka razy widziałam już takie napisy że jak nakupisz produktów za podaną kwotę to przesyłka za darmo, dodaje rzeczy do koszyka a tam przesyłka płatna i tak No idzie się wkurzyć
Stary 2021-05-18, 18:56   #1575
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
Ja potrafię siedzieć godzinami i szukać i robić symulacje żeby kupić jak najtaniej. Swoją drogą kilka razy widziałam już takie napisy że jak nakupisz produktów za podaną kwotę to przesyłka za darmo, dodaje rzeczy do koszyka a tam przesyłka płatna i tak No idzie się wkurzyć
Miałam wczoraj podobnie. Kup 3 żuki to przesyłka gratis - a była płatna i to sporo. Albo kup 3 sztuki czegoś to odejmie 1 czy 5% i nie odejmuje.

Edytowane przez Fenris
Czas edycji: 2021-05-18 o 18:58
Stary 2021-05-18, 19:07   #1576
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam wczoraj podobnie. Kup 3 żuki to przesyłka gratis - a była płatna i to sporo. Albo kup 3 sztuki czegoś to odejmie 1 czy 5% i nie odejmuje.
Tak samo z wykorzystaniem kuponów, niby są zapisane a nie pobierają się przy podsumowaniu w koszyku - i nie mówię tu o kuponach na wybrany asortyment czy sklep tylko ogólne na wszystko.
Stary 2021-05-19, 12:01   #1577
bileterka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bileterka Pokaż wiadomość
Wczoraj robiłam zakupy, kilka rzeczy u jednego sprzedającego. Koszty wysyłki prawie 12zł. Machnęłam ręką, tu u nas paczkomat czasem tyle kosztuje. Podliczyło mi kwotę, kliknęłam złóż zamówienie i dopiero wtedy, płacąc blikiem zauważyłam, że odjęło mi kwotę przesyłki.
Taaaa, odliczyło mi koszty przesyłki i dostawa z 11.06 się zmieniła na 30.07.
A miało być tak pięknie przyspiesz dostawę o Cze 11 dni dla zamówień powyżej 18.98 zł Nie jestem pewna czy to powód zmiany daty ale kto wie.

bileterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-19, 15:04   #1578
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Mi się utkwiło, że jak Aliexpress to tylko darmowe wysyłki Jeśli są dwie aukcje z takimi samymi przedmiotami to wybiorę tę darmową.
Stary 2021-05-19, 17:09   #1579
Natuś-77
Zakorzenienie

No ja też filtruje tylko z darmową dostawą a poza tym z zakładki Szybką dostawą.

Stary 2021-05-19, 17:43   #1580
Haggat
Zakorzenienie

Muszę się pochwalić, nie uwierzycie, po 7 miesiącach dotarła jedna z zaginionych paczek Wczoraj w skrzynce miałam paczkę zamówioną 11.11, która od 29.12.2020 była gdzieś w Polsce..... No po prostu padłam.
Stary 2021-05-19, 18:25   #1581
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę się pochwalić, nie uwierzycie, po 7 miesiącach dotarła jedna z zaginionych paczek Wczoraj w skrzynce miałam paczkę zamówioną 11.11, która od 29.12.2020 była gdzieś w Polsce..... No po prostu padłam.
Ewidentnie poczta polska zawiniła.

Stary 2021-05-19, 18:29   #1582
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Tak sądzę, tylko nie ma gdzie zgłosić reklamacji ani nawet się zapytać jak nie ma śledzenia w PL.
Stary 2021-05-19, 21:39   #1583
aniaprze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość

Jesteś pewna, że PP?

aniaprze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-20, 00:15   #1584
synesthesia
Zakorzenienie

Dokładnie, nie zdziwiłoby mnie jakby ta paczka szła przez Świat Przesyłek.
Ja tak miałam w tym roku, zamawiane we wrześniu jakoś, Świat Przesyłek przejął przesyłkę i nadana była jakoś w październiku... zdarzyłam już dawno dostać zwrot a w lutym paczka doszła. Ciesz się że do skrzynki, moją zostawili na wycieraczce
synesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-22, 23:26   #1585
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cool Dot.: ALIEXPRESS (chińskie Allegro) - wątek plotkowy cz. VII

Mam pytanie. Nie zamawiałam na Aliexpress ponad 1,5 roku i nie wiem jak obecnie wygląda kwestia wysyłki. Kiedyś listonosz po prostu wrzucał przesyłki do skrzynki i tyle.

Natomiast dzisiaj dostałam SMSa z Poczty Polskiej z informacją, że została do mnie nadana przesyłka. Numer śledzenia jest taki sam jak numer przesyłki z Aliexpress. Sprawdziłam na e-monitoriungu i rodzaj przesyłki to Pocztex Kurier 48, usługa dodatkowa: ubezpieczenie.
Zamówienie było na kwotę 25 złotych, dostawa AliExpress Saver Shipping.
Zamówienie złożyłam 8.05, wysłano 13.05, odprawa celna 21.05 (import clearance start, import clearance success), dzisiaj 22.05 SMS z poczty z numerem śledzenia.
Czy to oznacza, że zostało nałożone cło i mam sobie przygotować pieniądze na odbiór?
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-22, 23:49   #1586
aga024
Zadomowienie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;88721659]Mam pytanie. Nie zamawiałam na Aliexpress ponad 1,5 roku i nie wiem jak obecnie wygląda kwestia wysyłki. Kiedyś listonosz po prostu wrzucał przesyłki do skrzynki i tyle.

Natomiast dzisiaj dostałam SMSa z Poczty Polskiej z informacją, że została do mnie nadana przesyłka. Numer śledzenia jest taki sam jak numer przesyłki z Aliexpress. Sprawdziłam na e-monitoriungu i rodzaj przesyłki to Pocztex Kurier 48, usługa dodatkowa: ubezpieczenie.
Zamówienie było na kwotę 25 złotych, dostawa AliExpress Saver Shipping.
Zamówienie złożyłam 8.05, wysłano 13.05, odprawa celna 21.05 (import clearance start, import clearance success), dzisiaj 22.05 SMS z poczty z numerem śledzenia.
Czy to oznacza, że zostało nałożone cło i mam sobie przygotować pieniądze na odbiór?[/QUOTE]
Spokojnie, to dobry znak - przesyłka będzie szybciej u Ciebie i wiesz dokłądnie kiedy, bo można ją śledzić. Od jakiegoś czasu wysyłają tak dużo paczek, czasem łączą zamówienia (w jednej dużej paczce kilka małych paczek z ali). Nic nie trzeba płacić
Stary 2021-05-23, 20:12   #1587
effcia82
Zakorzenienie

Prawdopodobnie kurier doręczy przesyłkę do 2 dni roboczych.

effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-23, 22:49   #1588
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aga024 Pokaż wiadomość
Spokojnie, to dobry znak - przesyłka będzie szybciej u Ciebie i wiesz dokłądnie kiedy, bo można ją śledzić. Od jakiegoś czasu wysyłają tak dużo paczek, czasem łączą zamówienia (w jednej dużej paczce kilka małych paczek z ali). Nic nie trzeba płacić
Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Prawdopodobnie kurier doręczy przesyłkę do 2 dni roboczych.

Dziękuję za odpowiedzi.
Ciekawe, nie spodziewałam się, że przesyłka zostanie dostarczona przez Pocztex 48. Czekam zatem na kuriera. Mam jeszcze jedną przesyłkę w drodze, tym razem to Cainiao Super Economy Global, równie szybko dotarła do Polski, ale nie dostałam żadnego powiadomienia z PP, po ocleniu status stanął na "Wysyłka lokalną firmą przewozową". Pewnie listonosz wrzuci do skrzynki.

Z ciekawości zrobiłam dzisiaj kolejne zamówienie z wysyłką AliExpress Saver Shipping od innego sprzedawcy.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-24, 12:36   #1589
aga024
Zadomowienie

Moje ostatnie paczki:
* Gumki do włosów, moja mama je bardzo lubi. https://pl.aliexpress.com/item/10050...e2d98d6d9u5tu2

* Urządzenie do nawlekania igieł. Sprawdzone, działa. https://pl.aliexpress.com/item/40009...24ba5172xSqILy

* Zbieraczka do owoców na wysokości. Dopiero dotarła, jeszcze nie przetestowana, na razie nie ma co zbierać https://pl.aliexpress.com/item/40006...22df5d0cBkrKYo

* Kolejne gumki do włosów, takie zwyklaczki, bardzo ok. https://pl.aliexpress.com/item/40008...46c9738d4xOFTD

* Wkładki do biustonoszy sportowych, bardzo przydatne. Mam te okrągłe, są lepsze od oryginału, nie wyginają się w praniu. https://pl.aliexpress.com/item/40004...35f82302B2rjl4

Teraz paczki przychodzą w większości w max 3 tygodnie
Stary 2021-05-25, 00:25   #1590
synesthesia
Zakorzenienie

Ja czekam na zamówienie które idzie przez to Saver Shipping ale za łącznie ok 17zł (z 2 sklepów) i już idzie od 5 tygodni Więc chyba idzie jako nierejestrowane (wyguglałam że niby zakupy solo ale tym Saverem powinny nadal iść kurierem, ale na tyle to nowe ze czasem idzie jako nierejestrowana) więc się boję że będzie jak z tamtą paczką co dostarczyli mi po 5 miesiącach na wycieraczkę xD
synesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości