|
|
#1561 | |
|
Holy Crap!
|
Dot.: ALIEXPRESS (chińskie Allegro) - wątek plotkowy cz. VII
Cytat:
Jak nie bezpodstawnie, skoro adres na kopercie był domowy a on dostarczył przesyłkę na inny, na końcu miasta?????
|
|
|
|
#1562 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1563 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
Z mojej strony EOT, bo to już nudne się robi
|
|
|
|
#1564 |
|
Zadomowienie
|
Powiem wam teraz inny hit. Zamówiłam leginsy któryś tam raz od tego samego sprzedawcy i w piątek dostałam wiadomość na @, że paczka gotowa do odbioru (przesyłka dotarła do punktu odbioru osobistego), firma cainiao. Zamawiałam oczywiście jak zawsze, nie do paczkomatu, tylko pocztą na domowy adres. Żeby było śmiesznie, nie ma ani adresu tego punktu odbioru, ani żadnego nr telefonu. Napisałam do sprzedawcy, a on odpisał, że nie wie i żeby jeszcze kilka dni poczekać
Miałam już raz historię, że paczka trafiła do kiosku ruchu kilka miejscowości dalej od mojego miejsca zamieszkania (a zamawiałam normalnie - pocztą), ale wtedy dostałam adres i kod odbioru. Wygooglałam to cainiao i że niby współpracują z pocztą polską. Tylko nawet jeśli, powinnam dostać adres placówki. Mam nadzieję, że jednak mój zaufany listonosz przyniesie paczkę do domu.
|
|
#1565 |
|
Czekam na Ragnarok
|
Mam pytanko odnośnie płatnych wysyłek. Zawsze kupowałam z darmową, a teraz chciałam kupić coś z płatną i nalicza mi za każdy przedmiot dodatkowy koszt wysyłki. Przykładowo ten produkt: https://pl.aliexpress.com/item/1005001940932737.html Do koszyka wsadzam trzy łapki w trzech kolorach i koszt wysyłki nalicza potrójnie. Np. zamiast 3 zł to 9 zł. Jak biorę ten sam kolor to koszt nieznacznie się zwiększa, ale jak inny kolor u tego samego sprzedawcy to liczy mi 2x koszt wysyłki. Czy to normalne? Druga sprawa. Skąd wiadomo, która przesyłka to paczkomaty? I czym lepiej brać "dostawę łączoną"? Cainiao Super Economy Global AliExpress Saver Shipping AliExpress Standard Shipping |
|
|
|
|
#1566 |
|
Raczkowanie
|
Z tymi kosztami to jest różnie. Wczoraj robiłam zakupy, kilka rzeczy u jednego sprzedającego. Koszty wysyłki prawie 12zł. Machnęłam ręką, tu u nas paczkomat czasem tyle kosztuje. Podliczyło mi kwotę, kliknęłam złóż zamówienie i dopiero wtedy, płacąc blikiem zauważyłam, że odjęło mi kwotę przesyłki.
Zdarzyło mi się też ręcznie zerować koszy przesyłki z kilku towarów u jednego, zostawiając tylko w jednej pozycji. Czasem wychodzi a czasem nie. Wysłane z mojego Lenovo YT-X705L przy użyciu Tapatalka Edit: Po złożeniu zamówienia jeśli Ci się ukaże tekst o paczkomacie to możesz do niego zamówić. Jeśli tego nie ma to tylko PP. Edytowane przez bileterka Czas edycji: 2021-05-17 o 13:22 |
|
|
|
|
#1567 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie ostatnio jakaś czarna seria. Z tych drobnych paczek, które nie zostały połączone do wspólnej przesyłki, nie przychodzi dosłownie nic, więc hurtem otwieram spory na aliexpress
Ali każe czekać 3-5 dni i jak w tym dodatkowym czasie nie potwierdzę, to zwracają kasę.
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Holy Crap!
|
Właśnie przyszły do mnie spodnie na lato, bardzo przyjemny materiał, podwinięte wyglądają dużo lepiej. Jestem z nich bardzo zadowolona, ale trzeba będzie je prasować. Rozmiar 8XL odpowiada naszej 50, mój odcień to light blue Ankle, są raczej błękitne niż jeansowe.
https://pl.aliexpress.com/item/32973...2ae65c0fBvaBgP
|
|
|
#1569 | |
|
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
Robiłam kilka symulacji, info o paczkomacie nie wyskakuje wcale. No to robię zakupy
|
|
|
|
|
|
#1570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do mnie nie dotarło kilka rzeczy z 11.11 i nie dostanę zwrotu bo zakupy są w Polsce tylko nie wiadomo gdzie, Ali odmawia zwrotu i tyle. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Ostatnio, już chyba po raz 4, zamówiłam dozowniki do płynu do kuchni może w końcu dojdą do mnie. Oczywiście każdy osobno bo razem to by doliczyli koszty przesyłki. Ceny produktów strasznie rosną, dodatkowo doliczają wysokie koszty przesyłki, już się prawie nie opłaca kupować. Co do przesyłek to obojętnie jaka firma by to nie była i tak mój listonosz z PP to przynosi, fakt jak jest większa paczka to awizo, ale nie spotkałam się z tym, aby ktoś inny mi doręczał przesyłki. |
|
|
|
|
|
#1571 | |
|
Miuoshowa
|
Cytat:
Mam tak samo
|
|
|
#1572 | ||
|
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
I właśnie czasem wysyłka 5zł za jeden przedmiot, a za dwa już 14zł. No to lepiej kupić 2 razy oddzielnie W ostatnim kroku tego nie zredukowało.Cytat:
Straszny ten Aliexpress Niby pierdoły, niby wszystko takie tanie, a jak podsumować całe zakupy to wyszło sporo kasy.Kupiłam te jajka (gąbeczki) do podkładu, które wcześniej polecałyście - Imagic. Tutaj akurat przy dwóch sztukach (10,70zł) redukuje koszt wysyłki w ostatnim kroku i jest darmowa
|
||
|
|
|
|
#1573 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No idzie się wkurzyć
|
|
|
|
|
|
#1575 | |
|
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
Edytowane przez Fenris Czas edycji: 2021-05-18 o 18:58 |
|
|
|
|
|
#1576 |
|
Zakorzenienie
|
Tak samo z wykorzystaniem kuponów, niby są zapisane a nie pobierają się przy podsumowaniu w koszyku - i nie mówię tu o kuponach na wybrany asortyment czy sklep tylko ogólne na wszystko.
|
|
|
|
|
#1577 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A miało być tak pięknie przyspiesz dostawę o Cze 11 dni dla zamówień powyżej 18.98 zł Nie jestem pewna czy to powód zmiany daty ale kto wie. Wysłane z mojego Lenovo YT-X705L przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1578 |
|
Holy Crap!
|
Mi się utkwiło, że jak Aliexpress to tylko darmowe wysyłki
Jeśli są dwie aukcje z takimi samymi przedmiotami to wybiorę tę darmową.
|
|
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
No ja też filtruje tylko z darmową dostawą a poza tym z zakładki Szybką dostawą.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1580 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę się pochwalić, nie uwierzycie, po 7 miesiącach dotarła jedna z zaginionych paczek
|
|
|
|
|
#1581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1582 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sądzę, tylko nie ma gdzie zgłosić reklamacji ani nawet się zapytać jak nie ma śledzenia w PL.
|
|
|
|
|
#1583 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1584 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, nie zdziwiłoby mnie jakby ta paczka szła przez Świat Przesyłek.
Ja tak miałam w tym roku, zamawiane we wrześniu jakoś, Świat Przesyłek przejął przesyłkę i nadana była jakoś w październiku... zdarzyłam już dawno dostać zwrot a w lutym paczka doszła. Ciesz się że do skrzynki, moją zostawili na wycieraczce
|
|
|
#1585 |
|
Konto usunięte
|
Mam pytanie. Nie zamawiałam na Aliexpress ponad 1,5 roku i nie wiem jak obecnie wygląda kwestia wysyłki. Kiedyś listonosz po prostu wrzucał przesyłki do skrzynki i tyle.
Natomiast dzisiaj dostałam SMSa z Poczty Polskiej z informacją, że została do mnie nadana przesyłka. Numer śledzenia jest taki sam jak numer przesyłki z Aliexpress. Sprawdziłam na e-monitoriungu i rodzaj przesyłki to Pocztex Kurier 48, usługa dodatkowa: ubezpieczenie. ![]() Zamówienie było na kwotę 25 złotych, dostawa AliExpress Saver Shipping. Zamówienie złożyłam 8.05, wysłano 13.05, odprawa celna 21.05 (import clearance start, import clearance success), dzisiaj 22.05 SMS z poczty z numerem śledzenia. Czy to oznacza, że zostało nałożone cło i mam sobie przygotować pieniądze na odbiór? |
|
|
|
|
#1586 |
|
Zadomowienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;88721659]Mam pytanie. Nie zamawiałam na Aliexpress ponad 1,5 roku i nie wiem jak obecnie wygląda kwestia wysyłki. Kiedyś listonosz po prostu wrzucał przesyłki do skrzynki i tyle.
Natomiast dzisiaj dostałam SMSa z Poczty Polskiej z informacją, że została do mnie nadana przesyłka. Numer śledzenia jest taki sam jak numer przesyłki z Aliexpress. Sprawdziłam na e-monitoriungu i rodzaj przesyłki to Pocztex Kurier 48, usługa dodatkowa: ubezpieczenie. ![]() Zamówienie było na kwotę 25 złotych, dostawa AliExpress Saver Shipping. Zamówienie złożyłam 8.05, wysłano 13.05, odprawa celna 21.05 (import clearance start, import clearance success), dzisiaj 22.05 SMS z poczty z numerem śledzenia. Czy to oznacza, że zostało nałożone cło i mam sobie przygotować pieniądze na odbiór?[/QUOTE] Spokojnie, to dobry znak - przesyłka będzie szybciej u Ciebie i wiesz dokłądnie kiedy, bo można ją śledzić. Od jakiegoś czasu wysyłają tak dużo paczek, czasem łączą zamówienia (w jednej dużej paczce kilka małych paczek z ali). Nic nie trzeba płacić
|
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
Prawdopodobnie kurier doręczy przesyłkę do 2 dni roboczych.
|
|
|
|
#1588 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ciekawe, nie spodziewałam się, że przesyłka zostanie dostarczona przez Pocztex 48. Czekam zatem na kuriera. Mam jeszcze jedną przesyłkę w drodze, tym razem to Cainiao Super Economy Global, równie szybko dotarła do Polski, ale nie dostałam żadnego powiadomienia z PP, po ocleniu status stanął na "Wysyłka lokalną firmą przewozową". Pewnie listonosz wrzuci do skrzynki. Z ciekawości zrobiłam dzisiaj kolejne zamówienie z wysyłką AliExpress Saver Shipping od innego sprzedawcy.
|
||
|
|
|
|
#1589 |
|
Zadomowienie
|
Moje ostatnie paczki:
* Gumki do włosów, moja mama je bardzo lubi. https://pl.aliexpress.com/item/10050...e2d98d6d9u5tu2 * Urządzenie do nawlekania igieł. Sprawdzone, działa. https://pl.aliexpress.com/item/40009...24ba5172xSqILy * Zbieraczka do owoców na wysokości. Dopiero dotarła, jeszcze nie przetestowana, na razie nie ma co zbierać https://pl.aliexpress.com/item/40006...22df5d0cBkrKYo* Kolejne gumki do włosów, takie zwyklaczki, bardzo ok. https://pl.aliexpress.com/item/40008...46c9738d4xOFTD * Wkładki do biustonoszy sportowych, bardzo przydatne. Mam te okrągłe, są lepsze od oryginału, nie wyginają się w praniu. https://pl.aliexpress.com/item/40004...35f82302B2rjl4 Teraz paczki przychodzą w większości w max 3 tygodnie
|
|
#1590 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czekam na zamówienie które idzie przez to Saver Shipping ale za łącznie ok 17zł (z 2 sklepów) i już idzie od 5 tygodni
Więc chyba idzie jako nierejestrowane (wyguglałam że niby zakupy solo ale tym Saverem powinny nadal iść kurierem, ale na tyle to nowe ze czasem idzie jako nierejestrowana) więc się boję że będzie jak z tamtą paczką co dostarczyli mi po 5 miesiącach na wycieraczkę xD
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.

Miałam już raz historię, że paczka trafiła do kiosku ruchu kilka miejscowości dalej od mojego miejsca zamieszkania (a zamawiałam normalnie - pocztą), ale wtedy dostałam adres i kod odbioru. Wygooglałam to cainiao i że niby współpracują z pocztą polską. Tylko nawet jeśli, powinnam dostać adres placówki. Mam nadzieję, że jednak mój zaufany listonosz przyniesie paczkę do domu.
Ali każe czekać 3-5 dni i jak w tym dodatkowym czasie nie potwierdzę, to zwracają kasę.

Robiłam kilka symulacji, info o paczkomacie nie wyskakuje wcale.

W ostatnim kroku tego nie zredukowało.
Niby pierdoły, niby wszystko takie tanie, a jak podsumować całe zakupy to wyszło sporo kasy.