|
|
#3361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2021
Też mi się wydaje że maksymalnie na miesiąc może lekarz wystawić zwolnienie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3362 |
|
Konto usunięte
|
Nawet tak myślę, że jak kolega w pracy był prawie pół roku na L4, to on po prostu je co miesiąc przedłużał, także czy ciążowe, czy pozostałe L4 mogą być na maks miesiąc
![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3363 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88728576]Nawet tak myślę, że jak kolega w pracy był prawie pół roku na L4, to on po prostu je co miesiąc przedłużał, także czy ciążowe, czy pozostałe L4 mogą być na maks miesiąc
![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Tak, ja też byłam na dłuższych zwolnieniach po operacji ale co miesiąc trzeba było je przedłużać po prostu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3364 |
|
Konto usunięte
|
A mam takie pytanie wiecie czym się różni otulacz od kocyka? Ja to rozumiem tak, że otulacze są podobne do kocyków, ale mogą być cieńsze i można nim tak owinąć dziecko do snu, ale czy czymś więcej się różnią?
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3365 |
|
Zadomowienie
|
[1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88728633]A mam takie pytanie wiecie czym się różni otulacz od kocyka? Ja to rozumiem tak, że otulacze są podobne do kocyków, ale mogą być cieńsze i można nim tak owinąć dziecko do snu, ale czy czymś więcej się różnią?
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Otulacz jest cieńszy i można nim zawinąć dziecko jak takie burrito Więc nie ma ryzyka, że zarzuci sobie coś na głowę (przynajmniej dopóki nie macha tak łapkami), a kocyk jest raczej jako okrycie np. do samochodu, wózka albo na drzemkę, jak masz dziecko na oku. No i kocyk jest zazwyczaj grubszy.
|
|
|
|
|
#3366 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
my mieliśmy, ale był okres karencji. A ten kres zawsze zależy od ubezpieczyciela i umowy, jaką pracodawca ma z nim podpisaną, więc nie wszędzie jest tak samo.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
Tak, Leo spał i śpi dalej w zestawie bodziak+spodenki, najlepiej te z lupilu bo mają wygodną szeroką gumę i zawsze się sprawdzają. Szymek zresztą też tak spał. Przy tak szybko rosnących dzieciach cokolwiek z zabudowanymi stópkami aż tak dobrze się nie sprawdza. Moje mają długi tułów a nóżki rosną normalnie więc ja osobiście wolę oddzielnie górę i dół, często góra jest w większym rozmiarze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#3367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze tak dużo czasu, że zdąży się 100x obrócić. Leo mi stracha napędził, jak do 34tc był ułożony poprzecznie i zaczęłam się zastanawiać czy rzeczywiście nie będę musiała się do cesarki psychicznie nastawić. A jednak zdążył się obrócić i dobrze bo na następnej wizycie odeszły mi wody![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3369 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja akurat wszystkie albo prawie wszystkie pajace mam bez stopek, ale ciekawa jestem, co to się urodzi, bo mój mąż raczej też z tych długich
|
|
|
|
|
|
#3370 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88728633]A mam takie pytanie wiecie czym się różni otulacz od kocyka? Ja to rozumiem tak, że otulacze są podobne do kocyków, ale mogą być cieńsze i można nim tak owinąć dziecko do snu, ale czy czymś więcej się różnią?
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Otulacze to w sumie takie cieńsze kocyki tak naprawdę. Coś jak większa tetra tyle że często z przyjemniejszego materiału, nadającego się bardziej na letnie miesiące. Notabene miałam za☠☠☠isty otulacz w wyprawce Leośka, może ktoś kojarzy wzór z Lenny Lamb z chust koronka. Ja miałam lukrową koronkę czyli biały otulacz jako tako a ten wzór w takim ślicznym błękicie. I nie widzę go nigdzie od kilku miesięcy, a tak by się i Leośkowi, i pewnie Zuzi przydał. Chyba będę musiała kupić nowy czy coś, a tak by mi szkoda było jakby się nie znalazł. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Kupiłam przed chwilą kolejne 5 par spodni z szeroką gumką z lupilu i 3 pary legginsów z f&f przyszła mi paczka z 5 parami spodenek lupilu, które kupiłam ostatnio i do jutra powinnam dostać kolejną paczuszkę z ciuszkami dla małej i z sukienką dzianinową dla siebie ![]() Moja mama z ojczymem mają nas dziś się odwiedzić zobaczymy co z tym autem, powiem im w razie czego czego potrzebuję jeszcze dla małej albo dla chłopaków to też będą mogli się rozglądać. Z nich czasem tacy dziadkowie jak z koziej dupy trąba, taka przykra prawda ale jak już proponują jakąś pomoc to trzeba korzystać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- I kupiłam taki śliczny zestaw na 74-80 z bluzeczką, czarnymi spodniami i różowym wiosennym płaszczykiem miałam się wstrzymać, ale tak mi się spodobał 🤩Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3371 | |
|
Konto usunięte
|
Sale, Michiru dziękuję za wyjaśnienie
Cytat:
|
|
|
|
|
#3372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są też pajace bez zakrytych stopek. Osobiście uważam że na pierwsze miesiące pajac to najwygodniejsza rzecz ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3374 |
|
Zadomowienie
|
Uprzejmie proszę o wpisanie mi III prenatalnych na 15.07. Będę mogła wejść z mężem, więc może przy ojcu moje dziecko przestanie mi robić okrutne numery z wodonerczem, stópkami i odwracaniem się d*pą do klienta
![]() Do tego 17.06 mam kontrolne echo serca, a 24.06 tradycyjną wizytę, coś się rzadko widuję z moją lekarką ostatnio ;P |
|
|
|
|
#3375 | |
|
Raczkowanie
|
Ale mnie zmuliło dziś
![]() Wzięłam się za sprzątanie i nagle jakby mi ktoś baterie wyciągnął, dopiero co wstałam ![]() Cytat:
Widziałam w sklepach bez stopek, ale wszystkie jakie mam to ze stopkami, w paczce co dostałam tez wszystkie ze stopkami. Tez tak słyszałam że na początek najwygodniejsze pajace ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3376 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba każdemu po prostu się sprawdza coś innego
![]() Ja poproszę o dopisanie normalnej wizyty na 10.06 to będzie najprawdopodobniej moja ostatnia wizyta w Luxmedzie. Muszę poszukać kogoś na NFZ, kto się nadaje do prowadzenia ciąży nawet nie wiem czy będę umawiać 3 prenatalne z tego wszystkiego. Jak miałam wszystko w pakiecie w luxmedzie to super, ale teraz ze wszystkim może być ciężko ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3377 |
|
Zakorzenienie
|
Ale powiem Wam, że z czasem spadamy trochę w siatkach centylowych, przynajmniej bazując na tej stronie: http://www.kalendarzciazy.com/kalend...azy-tabela.php
Chociaż przejmować się na razie nie zamierzam, lekarz z przyrostów jest zadowolony, a ruchliwość Leośka nie ułatwia pomiarów
|
|
|
|
|
#3378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3379 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3380 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny muszę się pochwalić ,wczoraj oglądałam z tej firmy kombinezony (Zyzio i Zuzia) i już miałam zamawiać ,ale się wstrzymałam dziś mama wyciągnęła mnie na lumpeksy i pierwsza rzecz jak wzięłam do ręki był ten kombinezon ,patrzę ta sama firma ,myślę biorę bez zastanowienia i uwaga przy kasie
- 8 zł. ![]() ![]() ![]() received_271404534678559.jpegWysłane z aplikacji Forum Wizaz A ,a propos otulaczy ja to tylko tu zostawię Allegro : https://allegro.pl/oferta/otulacz-mu...fs-10148642520 Aliexpress: nie umiem linku wkleić ale te same w tej cenie tylko dwie szt w komplecie ,a na allegro sprzedawane na sztuki
Edytowane przez monissskaa Czas edycji: 2021-05-26 o 17:30 |
|
|
|
|
#3381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to mój Leoś spadł o prawie 2 kanały na siatce centylowej i tu już mnie to martwi, zmieniamy pediatrę, bo z tej z luxmedu nie jestem zadowolona🤦 tylko nie wiem gdzie mam już iść... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
starszaka tak obkupiłam lata temu, a teraz u mnie w lumpku w ogóle żadnych perełek. Ale już widziałam te kombinezony i też mam zamiar jakiś kupić od nich akurat, bo się takie dobre jakościowo wydają ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#3382 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
). No i na to, że poszczególne pomiary (główka, brzuszek, kość udowa) są spójne.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#3383 |
|
Zakorzenienie
|
Siedzę z czekoladą i chce mi się płakać, tak mi przykro i czuję się sfrustrowana. TŻ umówił się z moimi rodzicami, że weźmiemy od nich auto, ale to mondeo jest w sedanie a nie kombi (to mniejszy problem, bo namiotu tam nie muszę rozkładać) i nasze foteliki dla dzieci się tam nie zmieszczą na tylnej kanapie. I wychodzi na to, że skorzysta może TŻ, bo będzie jeździł wygodnie do pracy i czasami starszak, bo co to za sztuka włożyć tam fotelik 16-36, a żadnych rodzinnych wyjazdów gdziekolwiek wciąż nie będzie a będzie dodatkowy wydatek 🤦 aż szkoda gadać. Złotówki na to auto osobiście nie wydam.
|
|
|
|
#3384 |
|
Zakorzenienie
|
Michiru, wiem że to dodatkowy koszty by był i być może konieczność wymiany fotelika/fotelików, ale może warto skorzystać gdzieś z usługi optymalizacji fotelików? Są miejsca, które się w tym specjalizują, przeważnie są w stanie zmieścić trzy foteliki.
Jest też opcja kontrowersyjna, której nie polecam, ale legalna - jeżeli trzy foteliki się nie mieszczą, to najstarsze dziecko, które skończyło trzy lata, może jechać bez. Albo jeden fotelik do przodu, a z tytułu dwa foteliki i pasażer (znajomym ostatnio w ponoć ciasnym samochodzie zamontowali foteliki za pasażerem i na środku, zostawiając miejsce za kierowcą wolne). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3385 |
|
Konto usunięte
|
Kurcze Mirichu słabo trochę wyszło z tym autem, ale właśnie zobacz ile rozwiązań podała Theali i może jakoś wybrniecie z tego?
|
|
|
|
#3386 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A musicie kupować właśnie to auto? Bo trochę to bez sensu kupować auto które nie spełnia waszych potrzeb. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3387 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zgodzę się, by dziecko w wieku 6lat jechało bez fotelika. Zresztą tam jest za mało miejsca, nie ma mowy by to zmieścić ani by dziecko nawet bez fotelika siedziało bezpiecznie i komfortowo. Ktoś po prostu nie pojedzie, czyli rodzinnie go użytkować nie będziemy. Głupi wyjazd do zoo to będzie pociągiem albo komunikacją miejską. Do rodziny u nas też, a do dalszej w dalszym ciągu w ogóle nie pojedziemy. Ani na żadną wycieczkę. A płacić za paliwo, za ubezpieczenie trzeba będzie, więc nie rozumiem z czego TŻ się cieszy i ja nawet nie będę udawać, że mi to na rękę. Jak auto będzie fizycznie u nas to pojedziemy co najwyżej do Dąbrowy Górniczej albo Chorzowa, ale prawda jest taka że w takim aucie nie da się wyczarować aż tyle miejsca. Kanapa jest za krótka. Dla mnie po prostu jakaś padaka. Fajnie, że będzie jak mnie zawieźć do szpitala ale ogólnie? Pic na wodę. To nie jest auto dla rodziny 2+3. Osobiście mam gdzieś, że to za darmo 🤦
|
|
|
|
#3388 |
|
Rozeznanie
|
Kghyt ja mam ubezpieczenie...doczytaj dobrze..bo często na urodzenie dziecka jest 6 miesiecy karencji..zeby ciezarne nie przystepowaly tylko na chwile by kasy nie wziasc. Ja jak mialam ciąze obumarlą w 15 tyg to potraktowali to jako urodzenie martwego dziecka i wyplacili mi 4000zl i mezowi tez 4000zl...bo oboje byliśmy ubezpieczeni(miesiecznie chyba 60zl kazde z nas placi). Kasa przydala się na badania materialu poronnego, naszych kariotypow...czy szukania dziury w calym..czyli dlaczego tak się stalo. No i oczywiscie pokryla siedzenie moje na L4 przez 6 miesiecy po porodzie...bo wystawial je psychoatra bym się pozbierala...wiec było platne 80%. Oczywiscie nie pusze pisac...ze wolalabym mojego aniołka niż tą kase...
A jak to jest z tym kosiniakowym? Ile tego jest i czy dla kazdego? Czy od dochodow zalezy? |
|
|
|
|
#3389 |
|
Rozeznanie
|
Michiru, a Ty masz prawo jazdy? Zawsze to dawałoby Ci możliwość zrobienia sobie jakiejś wycieczki/odwiedzenia kogoś wraz z dziećmi gdy mąż w pracy... Jeśli nie, to nie dziwię Ci się, bez sensu samochód do którego się nie zmieścicie wszyscy... Podoba mi się pomysł Theali żeby jeden fotelik dać do przodu, a te z tyłu wymienić na jakiejś bardziej kompaktowe? Może coś da się wykombinować...
Theali, super, że masz już spokój z badaniem przepływów Ja to zazdroszczę wszystkim trafiają na takie cuda w lumpeksach! Mi się nigdy nie udajeWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3390 |
|
Zakorzenienie
|
A kosiniakowe nie jest dla osób które nie pracują ? Albo nie płacą składek zdrowotnych (umowa zlecenie )?
Becikowe jest dla wszystkich (jednorazowo) ale zależy od dochodów. Jest jeszcze 500+ które przysługuje wszystkim bez względu na dochód - o ile nic się nie zmieniło w tej kwestii ? Słyszałam że mają być jakieś zmiany ale nie znam szczegółów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez alleyezonme Czas edycji: 2021-05-26 o 22:04 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:58.

Więc nie ma ryzyka, że zarzuci sobie coś na głowę (przynajmniej dopóki nie macha tak łapkami), a kocyk jest raczej jako okrycie np. do samochodu, wózka albo na drzemkę, jak masz dziecko na oku. No i kocyk jest zazwyczaj grubszy.

my mieliśmy, ale był okres karencji. A ten kres zawsze zależy od ubezpieczyciela i umowy, jaką pracodawca ma z nim podpisaną, więc nie wszędzie jest tak samo.

jeszcze tak dużo czasu, że zdąży się 100x obrócić. Leo mi stracha napędził, jak do 34tc był ułożony poprzecznie i zaczęłam się zastanawiać czy rzeczywiście nie będę musiała się do cesarki psychicznie nastawić. A jednak zdążył się obrócić i dobrze bo na następnej wizycie odeszły mi wody
ale jak już proponują jakąś pomoc to trzeba korzystać.
miałam się wstrzymać, ale tak mi się spodobał 🤩

nawet nie wiem czy będę umawiać 3 prenatalne z tego wszystkiego. Jak miałam wszystko w pakiecie w luxmedzie to super, ale teraz ze wszystkim może być ciężko 

aż szkoda gadać. Złotówki na to auto osobiście nie wydam.
trafiają na takie cuda w lumpeksach! Mi się nigdy nie udaje