![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Życiowa szansa a wyjście ze swojej strefy komfortu
zdecydowałam się, chociaż dalej nie mam przekonania że dobrze zrobiłam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, mam nadzieje, ze nie pożałujesz, trzymam za Ciebie kciuki! ![]() A jak nawet coś pójdzie nie tak, to nie przejmuj się tylko szukaj dalej, chociaż ja uważam ze wszystko będzie git ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Femme fatale
|
Dlaczego nie masz przekonania, że dobrze zrobiłaś?
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. Edytowane przez MsN Czas edycji: 2021-06-24 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To świetna decyzja, gdybyś się nie zdecydowała mogłabyś tylko pluć sobie w brodę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.” |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Większość osób ma dylematy, czy w życiu zrobić x czy y, raczej niewielu jest lekkoduchów, którzy mają wywalone. Natomiast fakty są takie, że życie jest za krótkie, żeby nie podejmować ryzyka. Tak naprawdę całe życie jest jednym, dużym ryzykiem. Równie dobrze np. ja mogę ulec jutro wypadkowi i nie móc pracować w swojej już znanej firmie. Nie da sie wszystkiego przewidzieć i zaplanować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
.
|
Gdybym dostała ofertę pracy z wypłatą 2x wyższą niż obecna ro nawet bym się nie oglądała. Szukasz sobie wymówek, ale powiedzmy sobie szczerze - za taką kasę jak obecnie pracujesz, łatwo będzie znaleźć pracę w razie w.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 02:23 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Od razu widać, że nie masz zielonego pojęcia jak wygląda prowadzenie biznesu. Jeśli szef, wg autorki, zarabia 10 000 zł i załóżmy firma zatrudnia 5 ludzi, to przy takich podwyżkach, jakie Ty i autorka sobie życzysz zostanie mu 5000 zł, a suma summarum będzie zarabiać niecałe 2k więcej niż podrzędny pracownik na etacie ![]() Bo ja nie wiem, czy jesteś świadoma, ale najczęściej w takich małych, rodzinnych biznesach, szef siedzi w firmie nie 8 h, a 12-16, często też w weekendy. I co, rozumiem, że wynagrodzenie niewiele wyższe niż "godne" zarobki pracownika jest w tej sytuacji ok? Szef nie ma normalnych urlopów, zazwyczaj na urlopie RÓWNIEŻ pracuje. To samo dotyczy L4. Mnie strasznie wkur***ją takie wypowiedzi, bo akurat tak się składa, że mój tata założył działalność w tym samym roku, w którym ja się urodziłam. I widziałam na własne oczy jak wygląda dojście do "bryki" i "wielkiego domu". Ojca nie widywałam do 5 r.ż prawie w ogóle. Czasem w weekendy, ale to raz na miesiąc, może dwa. Tyrał na budowach na delegacjach z jednym pracownikiem. Dzisiaj mamy 20 pracowników, ale on i tak pełni funkcje szefa, magazyniera, kierownika i kogo sobie w sumie jeszcze życzysz, bo na budowach również bywa sporadycznie. Co sobotę i co niedzielę jest w firmie. Na urlopach zawsze pod telefonem i w razie potrzeby przy laptopie. Rynek mamy taki, że jeśli to PRACOWNICY godzą się na pracę za jakąś stawkę, no to wybacz, ale szef nie jest od tego, żeby ich na siłę obsypywać milionem monet. My mamy ludzi, którzy zarabiają 6k, ale też takich, którzy zarabiają 2,5k. I jest to zależne od ich wiedzy, rzetelności i sumienności, ale też od tego, że potrafią PRZYJŚĆ po podwyżkę i rozsądnie to uargumentować. Tylko, że mój ojciec prowadzi działalność ponad 20 lat i już ma pewną pozycję na rynku. W przypadku nowych firemek ja się wcale nie dziwię, że pracodawcy nie wyskakują ze srebrników, skoro sami zarabiają 10k, bo to nie jest jakaś powalająca kwota w porównaniu z wysiłkiem, który należy wsadzić prowadząc cokolwiek. Twój szef najwidoczniej na łeb na karku, skoro ma drugą firmę, gdzie ma zysk nie robiąc tam nic. Pytanie - skoro to takie fajne i łatwe, to czemu Ci dwaj pracownicy nie odejdą i nie będą robili tego, co robią, na własną rękę? ![]() Odpowiedź - pogrubione - Twoja wypowiedź o samej sobie. Nie masz predyspozycji, boisz się ryzyka, brakuje Ci pomysłu. To na prawdę takie szokujące, że z takich cech robi się pieniądz? ![]() Dla mnie to jest tak - jak Ci nie pasują warunki, to jasne, zmień pracę. Ale jak ktoś zaczyna psioczyć, że co to szef nie ma, to jeśli jest taki cwany, to zapraszam do otwarcia własnej firmy. A autorka i Ty zaczynacie właśnie psioczyć, bo macie specyficzny ból du*y, ponieważ nie macie zestawienia cech i nie jesteście skore do ryzyka i poświęceń, ale jesteście zszokowane że ci, którzy mają, zarabiają kasę ![]() Cytat:
![]() Byłabyś nierozsądna i za kilka lat byś żałowała, że nawet nie spróbowałaś. Edytowane przez Magmag0194 Czas edycji: 2021-06-25 o 07:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Autorko zycze powodzenia, nie nastawiaj sie tak negatywnie, na pewno sobie poradzisz ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja nie wiem jak można nie mieć dysonansu poznawczego pisząc na jednym wdechu "ja bym się bał założyć swoją działalność, to nie na moje nerwy", a jednocześnie się pultać "czemu oni tyle zarabiają za nicnierobienie?!". Edytowane przez amillia Czas edycji: 2021-06-25 o 09:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Bardzo dobrze zrobiłaś. Po jakimś czasie byś żałowała, że się nie odważyłaś na zmianę. Nie warto się oglądać za Januszami biznesu. Argumenty, że psioczysz już komentować nie będę. Według niektórych to autorka powinna zostać i całować po czterech literach swojego szefa, bo jej rzucił pod nogi trochę więcej niż minimalną i ma skakać z radości a jak jej się nie podoba to wynocha, bo Janusz ma 300 osób na jej miejsce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Psioczenie to patrzenie szefowi w kieszeń bo ON MA. No ma, bo pracuje na to, podejmuje ryzyko, posiada zestawienie odpowiednich cech itd. Tym bardziej w przypadku szefa autorki, który nie zarabia jakiś skandalicznych kwot uważam to za słabe. Zawiść to zła cecha. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Zacytuję sama siebie: Cytat:
Widać w ogóle nie czytałaś mojej drugiej wypowiedzi, gdzie swoją drogą dość obrazowo rozwinęłam dlaczego jestem uczulona na wypowiedzi, że szef to janusz i inne tego typu. Przy okazji opowiedziałam, jak wygląda dochodzenie do takiej "fury" od zera. Szkoda, bo może byś coś zrozumiała. [1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88775823]mnie w poprzedniej pracy kłuło w oczy to, że na "regularne"niepłaceni e rat leasingowych kasa była (opłaty karne za kontynuowanie leasingu - kilkanaście tysięcy zł z tego się zbierało w ciągu roku i było płatne od ręki), a nie było na jakąś roczną nagrodę w wysokości 200 zł na łebka na święta czy coś.[/QUOTE] W większości firm pieniądz ciągle jest w obrocie i nie trzyma się więcej niż powiedzmy 10% (lub mniej) gotówki na czarną godzinę. Dlaczego? A no dlatego, że jeśli masz to jako dochód, do skarbowy szybciutko się tym zajmie. Dlatego jeśli ktoś nie płaci leasingu to nie dlatego, że mu się nie chce, tylko dlatego, że pewnie data spłacenia raty nie pokryła się z datą, gdzie wypłacane jest wynagrodzenie za dane zlecenie/budowę/cokolwiek. I wtedy lepiej poczekać i odżałować jeśli w perspektywie jest większy przypływ gotówki. Oczywiście mówię z perspektywy mojej branży. Mimo to brak jakiś bonusów uważam za mało elegancki, więc w tej kwestii się zgodzę. Edytowane przez Magmag0194 Czas edycji: 2021-06-25 o 11:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Magmag0194 Czas edycji: 2021-06-25 o 11:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Femme fatale
|
Cytat:
![]() ![]() Oczywiście, że mogą sobie być w leasingu i często tak jest, a skoro często są w leasingu brane to dlaczego miałyby te auta kłuć w oczy pracowników?
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#52 | ||||||||||||
Femme fatale
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. Edytowane przez MsN Czas edycji: 2021-06-27 o 22:05 |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
No jednak przeciętny pracownik się nie zastanawia czy to leasing czy nie ( zreszta leasing na taka furę to tez kilka tysi miesięcznie), tylko będzie się wpienial ze szef ma a ja nie.
U mnie lokalnie w firmie (nie pracuje w niej ale mam znajomych którzy pracują) szef postawił centralnie przed wejściem skuter wodny i wszyscy przy wejściu do pracy się na niego patrzyli, a podwyżek nie dał bo nie, no jednak trochę może kłuć w oczy… Jeszcze jeden przypadek u prywaciarza, gość nie płaci wynagrodzenia pracownikom a jednocześnie przebywa gdzieś na wczasach nad morzem, no tak trochę nie tego. Dlatego właśnie polecam korporacje gdzie szanuje się pracownika i nie odwala takich akcji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Femme fatale
|
Cytat:
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. Edytowane przez MsN Czas edycji: 2021-06-27 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli szef autorki zarabia 10 000, a pracownicy niewiele pond 2000 to można domniemać, że nie jest to firma z dużym stażem lub ewentualnie że nie jest to intratna branża. Cytat:
Jeśli ktoś natomiast zaczyna mieć żal, że szef śmie zarabiać pieniądze na własnym biznesie, ma "fury" i nie wiadomo co jeszcze, to wtedy doradzam, żeby sam sobie firmę otworzył, skoro to taki lekki kawałek chleba i same profity. Cytat:
![]() Autorka bardzo nieładnie wyskoczyła z tekstem, że szef ma 10 000, a ona niecałe 2500. Przez to jedno zdanie wizażanki zaczęły jechać po szefie, jakoby był januszem. I o to w zasadzie się wszystko rozchodzi. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Ale autorka też wspominała, że nie ma nawet umowy o pracę, a to już często jest wyzysk. Poza tym te dysproporcje w zarobkach w Pl często są dużo większe niż 2500 vs 10 000, właściciele zarabiają raczej kilkadziesiąt tysięcy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Miała śmieciówkę na początku. Edytowane przez Magmag0194 Czas edycji: 2021-06-28 o 09:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Czerwcowa PM
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Wiecie co zdecydowałam się... i póki co niestety nie jestem zadowolona, nie odnajduję się tam.
Zastanawiam się co teraz robić. Z 1 strony pracę w jakiejś małej firmie mogę mieć od ręki, ale z drugiej widzę, jaka jest przepaść między tak zwanym prywaciarzem a korpo. Myślę czy nie szukać po prostu czegoś w innym korpo. Co byście robiły na moim miejscu? Edytowane przez Darine7 Czas edycji: 2021-08-08 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.