|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 13.
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#512 |
|
Konto usunięte
|
Nie rozumiem, dlaczego kogoś to dziwi. Moja twarz, mój wybór, mój dyskomfort. Jak ktoś chce, to niech nosi. Ja czasami zakładam. W bloku też chodzę w maseczce. Lepiej zakładać za często (w mniemaniu innych za często), niż za rzadko. Bo jak ten ktoś w maseczce, kogo minęłaś na ulicy, za kilka dni zacznie mieć objawy jakiejś choroby, to może się okazać, że ta jego maseczka komuś życie "przypadkiem" mogła uratować.
|
|
|
|
|
#513 |
|
Rozeznanie
|
Jak kogoś miniesz na ulicy to nie ma szans żebyś się czymkolwiek zaraził - nie wiem po co powielać taki mit i jeszcze bardziej straszyć i stresować ludzi
O ile rozumiem, że ktoś chce nosic maseczke to pisanie ze "uratuje się komuś zycie" przez założenie jej na zewnatrz to taka straszna hiperbola...Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#514 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=5e327f3732852adf48e9cb3 f56b2e58327f4a9c0_62c21f8 678871;88781371]Nie rozumiem, dlaczego kogoś to dziwi. Moja twarz, mój wybór, mój dyskomfort. Jak ktoś chce, to niech nosi. Ja czasami zakładam. W bloku też chodzę w maseczce. Lepiej zakładać za często (w mniemaniu innych za często), niż za rzadko. Bo jak ten ktoś w maseczce, kogo minęłaś na ulicy, za kilka dni zacznie mieć objawy jakiejś choroby, to może się okazać, że ta jego maseczka komuś życie "przypadkiem" mogła uratować.[/QUOTE]Jezu, proponuje ci przesłać ten pro-tip służbie zdrowia, w sensie, że maseczka ratuje życie, to na pewno zrewolucjonizuje polska służbę zdrowia!!!
A czekaj, czekaj.. oni przecież od lat nosz maski... Hmmmmm Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzeczywiście byłoby interesujące sprawdzenie danych dotyczących zwolnień wśród personelu ochrony zdrowia spowodowanych zakaznymi chorobami przenoszonymi drogą oddechową w czasach przedcovidowych i covidowych. Ja jestem przykładem tego, że maski działają. Przed covidem 2 razy w roku zalegałam na tydzień z niesprecyzowana infekcją grypową i potem jeszcze z miesiąc po męczyły mnie jej skutki. Od półtora roku nie miałam nawet kataru. |
|
|
|
|
|
#516 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak ktoś chce się nacieszyć restauracjami albo kinem to radzę się pospieszyć, bo od września maski na twarz i siedzimy w domach:
https://twitter.com/PAPinformacje/st...649310723?s=19 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#517 |
|
Raczkowanie
|
[1=5e327f3732852adf48e9cb3 f56b2e58327f4a9c0_62c21f8 678871;88781371]Nie rozumiem, dlaczego kogoś to dziwi. Moja twarz, mój wybór, mój dyskomfort. Jak ktoś chce, to niech nosi. Ja czasami zakładam. W bloku też chodzę w maseczce. Lepiej zakładać za często (w mniemaniu innych za często), niż za rzadko. Bo jak ten ktoś w maseczce, kogo minęłaś na ulicy, za kilka dni zacznie mieć objawy jakiejś choroby, to może się okazać, że ta jego maseczka komuś życie "przypadkiem" mogła uratować.[/QUOTE]Ja też noszę maseczkę w bloku oraz jak jestem w pracy w biurze, zdarza mi się też chodzić w maseczce po ulicy.
Od czasu jak noszę maseczki, nie miałam nawet lekkiego katarku, czy bólu gardla. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#518 |
|
Konto usunięte
|
Same here, nie bylam w ogole przeziebiona od stycznia 2020. Nie przeszkadzaja mi maseczki w strategicznych miejscach i mam nadzieje, ze tak zostanie. Jakie to bylo bezsensowne, czlowiek przeziebiony szedl do lekarza i czekal w poczekalni... bez maseczki.
|
|
|
|
|
#519 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam nadzieję, że mimo wszystko nie zamkną znowu wszystkiego, bo szlag mnie tragi
|
|
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
A ja tej zimy miałam co chwila coś w stylu stanu przed-przeziębieniowego - osłabienie, ból głowy, ogólna zdechłość. Zdarza mi się, ale nigdy tak często jak przez ostatni rok.
|
|
|
|
|
#521 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakby się zaszczepiło więcej ludzi, niż te marne 34%, to mielibyśmy szanse na w miarę normalne życie. Ale antyszczepy nie są w stanie pojąć związku przyczynowo-skutkowego między zidioceniem tak dużej części populacji, a roznoszeniem infekcji.
|
|
|
|
|
#522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#523 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,...ml#s=BoxOpImg3 |
|
|
|
|
|
#524 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#526 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#527 |
|
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88781836]Same here, nie bylam w ogole przeziebiona od stycznia 2020. Nie przeszkadzaja mi maseczki w strategicznych miejscach i mam nadzieje, ze tak zostanie. Jakie to bylo bezsensowne, czlowiek przeziebiony szedl do lekarza i czekal w poczekalni... bez maseczki.[/QUOTE]Ja z kolei po raz pierwszy od kilku lat rozchorowałam się w lutym, nigdzie oprocz biura i supermarku nie chodząc. Za mała mialam wymianę zarazkow z innymi ludźmi.
Jest za wprowadzeniem obowiązkowych masek dla osób chorych I zakazem przychodzenia do pracy. Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88782005]
Jest za wprowadzeniem obowiązkowych masek dla osób chorych I zakazem przychodzenia do pracy. Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Oraz za zakazem reklamowania produktów, które natychmiast zamaskują symptomy i dzięki temu można iść na imprezkę i podzielić się z innymi swoją pulą zarazków ![]() Byłoby głupotą, gdybyśmy zrezygnowali z masek w poczekalni u lekarza, w transporcie publicznym też warto je nosić. |
|
|
|
|
#529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powinni zrobić akcje szczepienia każdego chętnego cudzoziemca, przebywającego na terenie PL, bez względu czy ma jakieś uprawnienia socjalne czy nie. Jest to jest, nie wnikać, szczepić. Wielu z tych ludzi przebywa tu a nie ma praw do bycia zaszczepionym. Oni tez tworzą "stado" i często chcieliby być zaszczepieni. + punkty mobilne objeżdżające małe wsie z kiepską komunikacją, czyli wschód i południowy wschód polski.
|
|
|
#530 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#531 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym poszła dalej, bo tych cudzoziemców bez prawa do szczepienia to nie wiem ilu jest (pracujący / studenci mogą się szczepić). Uważam, że - jeśli tylko jest ryzyko marnowania dawek - to powinni stanąć na przejściu w Medyce czy Korczowej, opublikować informację w tamtejszych mediach i szczepić każdego chętnego, kto po prostu podejdzie z drugiej strony granicy (tak, wiem, nierealne). Albo, łatwiej, po prostu przekazać te szczepionki zagrożone zmarnowaniem na Ukrainę czy zorganizować "misję" wspierającą tamtejszy lokalny system. U nas jest jakieś 34% zaszczepionych w pełni i praktycznie nie ma chętnych na więcej. Na Ukrainie to jest mniej niż 1,5%, a sytuacja tam - ze względu na dużą migrację zarobkową do Polski - na wpływ też na nas, więc w naszym interesie jest, żeby sytuacja epidemiczna na Ukrainie była dobra. |
|
|
|
|
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie. Ja juz po 2 dawce. Udalo sie 30 pare minut wczesniej. Dzis bardziej bolalo wklucie. No ale bywa.
|
|
|
|
#533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#534 |
|
whatever
|
|
|
|
|
|
#535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedna kolezanka z pracy nowa miala juz 2 dawke i to Astry i ona akurat 2 dawke przeszla lepiej niz pierwsza. Lekki bol reki ale byla w pracy juz dzien po szczepieniu. Z innymi szczepionkami mysle ze jest podobnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wiecie coś na temat sposobu na zmianę drugiej dawki AstraZeneca na inną szczepionkę?
Tutaj znalazłam taką informację: https://pulsmedycyny.pl/szczepionka-...ko-nil-1120695 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#537 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#538 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet Angela Merkel miala pierwsza dawke AZ, a niedawno przyjela Moderne .
|
|
|
|
|
|
#539 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88782271]Moge ci tylko tak powiedziec, ze jest to z punktu medycyny mozliwe i sensowne: w Niemczech w pewnym momencie przestano szczepic mlodych ludzi AZ i ci, ktorzy otrzymali pierwsza dawke zanim podjeto te decyzje, po dlugich debatach otrzymali druga dawke biontech/moderna.
Nawet Angela Merkel miala pierwsza dawke AZ, a niedawno przyjela Moderne .[/QUOTE]Dzięki ![]() Usłyszałam o tej Merkel w radiu i dlatego zaczęłam szukać informacji na ten temat. Tylko nie wiem, czy to do nas (czyli do PL) wejdzie i w takim terminie, żebym się załapała w to 12-tygodniowe okno między szczepionkami. Boję się drugiej dawki Pierwsza mnie mocno potargała.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#540 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

O ile rozumiem, że ktoś chce nosic maseczke to pisanie ze "uratuje się komuś zycie" przez założenie jej na zewnatrz to taka straszna hiperbola...

Pierwsza mnie mocno potargała.