|
|
#661 | |
|
Animal Liberation
|
Dot.: Uzależnienie od słodyczy
Cytat:
ze względu na to, że nie chcę niszczyć sobie skóry też się nie opalam, nigdy nie paliłam, jestem trochę jak Japonki, Koreanki jeśli chodzi o dbanie o nią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Snowdrop_ Czas edycji: 2021-07-10 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Co do opalania, to od kilku lat unikam słońca i używam filtrów (kiedyś też używałam, ale nie stroniłam od słońca). Papierosów też nigdy nie paliłam. W ciąży robiłam krzywe cukrowe i wyszedł mi niski poziom cukru. Ostatnio zrobiłam samą glukozę na czczo i miałam 78 mg/dL. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#663 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym przede wszystkim chciała się uwolnić od tego myślenia, które mam w głowie zakodowane, że słodycze (i w ogóle chyba jedzenie) są rozwiązaniem na wszystko - na radość, na okres, na stres, na świętowanie czegoś, na nudę... Wprawdzie nie rządzą mną tak bardzo, ale doszło do mnie to szerokie zastosowanie przekąsek i słodyczy.
![]() A odkąd jestem na diecie to dopiero teraz widzę, ile kiedyś ich jadłam, gdy teraz nie jem aż tak często (a i tak uważam, że przesadzam).
|
|
#664 |
|
theatrical romantic
|
U mnie pomogło pozbycie się półki na słodycze i kącika do zbierania ich. Jak są słodycze w domu to je jem, nawet jak nie mam zachcianek. Stoi czekolada to zjem.
Kalendarz sobie założyłam i liczę "dni bez słodyczy". Bez jedzenia i kupowania. Ale i tak wiem, że będę miała dni, kiedy "musi być coś słodkiego i już". |
|
|
|
|
#665 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#666 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#667 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Kuźwa to by musiał byc chyba sejf pancerny
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#668 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
Potem chyba ktoś chciał meble przesuwać i myślał, że czekolada za nie wpadła, ale rodzice wiedzieli, że ja po słodycze to nawet góry przejdę. Od razu powiedziałam, że znalazłam mój prezent i dumna byłam z siebie, że się tak wysoko wspięłam.
|
|
|
|
|
|
#669 |
|
Wtajemniczenie
|
W ogóle to przypomniało mi się, jak mi znajoma mówiła kiedyś, że będąc w związku na odległość jak przyjeżdżał do niej facet i np. zostawały jakieś całe chipsy i pudełko czekoladek w momencie jego wyjazdu, to ona mu wciskała, żeby je wziął do siebie a on mówił "zostaw, jak przyjadę znowu to zjemy". Ona ostatecznie zjadała je, odkupowała na nowo, żeby myślał, że to zostało z ostatniego razu.
|
|
#670 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
Jak mieszkałam jeszcze z rodziną, za młodu, chowałam słodycze po szafkach w swoim pokoju. Oni myśleli, że ich nie jem już w ogóle. Nawet papierki po batonach zabierałam ze sobą do plecaka i wyrzucałam do śmietników w centrum miasta. |
|
|
|
|
|
#671 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój były też nigdy nie kupował i nie jadal. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#672 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88801497]Jakbyscie mieszkały ze mną, to nie byłoby słodyczy
Mój były też nigdy nie kupował i nie jadal. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#673 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88801497]Jakbyscie mieszkały ze mną, to nie byłoby słodyczy
Mój były też nigdy nie kupował i nie jadal. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wydaje mi się, że większość ludzi jednak słodycze lubi, kupuje, je. Przypuszczam, że pary czy rodziny, gdzie nikt nie lubi, nie kupuje i nie je są raczej mniejszością. Przeważnie jest jakaś mieszanka zwyczajów i nawyków w tej kwestii i stąd biorą się problemy. Plus jeszcze słodycze w pracy. |
|
|
|
|
#674 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#675 |
|
theatrical romantic
|
Wciskałam w siebie owoce jak chciałam coś słodkiego. I to do takiego stopnia, że zbrzydły mi banany i winogrona. Odstawiam na kilka tygodni, nie mogę na nie patrzeć. I to jedzenie słodkich owoców nic nie pomaga, dalej chciałam czekoladę.
Najadłam się znowu fig i smoczych owoców, to ochota na słodkie trochę przeszła. Banany zbrzydły, czekoladki nie
|
|
|
|
|
#676 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#677 | |
|
Animal Liberation
|
Cytat:
kupuję czyste ekologiczne kakao (żaden wydatek), bez dodatku cukru i robię dość często kakao do picia. Zaspokaja chęć na czekoladę, nie tuczy i dodatkowo jest zdrowe. Takie kakao na mleku roślinnym chyba można pić bezkarnie ile się chce, bez szkodliwych skutków. Mam książki o zdrowych, sprawdzonych dietach i bardzo często przewija się tam kakao na mleku roślinnym, np. owsianym (to jest najzdrowsze dla kobiet) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Snowdrop_ Czas edycji: 2021-07-11 o 16:16 |
|
|
|
|
|
#678 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Żadne substytuty pod tytułem kakao z mlekiem mi jej nie zastąpi. Tak, jak żadne fit słodycze. Musi być to mieszanka kakao, i tłuszczu, mojego mózgu nie da się oszukać byle czym 🤷 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#679 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#680 |
|
theatrical romantic
|
Na mnie takie szachrajstwo nic nie daje. Jak nie mam nic słodkiego i chodzę po ścianach, wypiję dwie szklanki mochy. Kakao nie lubię. Wolę gorącą czekoladę. Ale po niej często mi niedobrze jest
Edytowane przez _medianoche Czas edycji: 2021-07-11 o 17:49 |
|
|
|
|
#681 |
|
Animal Liberation
|
Mi po czekoladzie do picia też jest niedobrze, ale otwarto u nas właśnie dwie pijalnie - kawiarnie Wedla i wybieram się tam tak czy siak
to takie miejsce, które muszę odwiedzić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo z kawą. Dodatek mleka robi kawę o wiele słodszą. |
|
|
|
|
|
#683 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem ile słodzisz. Ale zmniejszaj stopniowo ilość cukru. Nawet jak coraz mniej Ci smakuje, to olej to. Pij dalej.
Ja przez 28 lat piłam herbatę z cukrem. Nie wyobrażałam sobie inaczej. Tak, na początku herbata bez cukru była mega słaba. Ale jakoś z czasem przestał mi przeszkadzał ten brak cukru. Teraz nie ma opcji, że wypije z cukrem. Kiedyś spróbowałam i wylalam do zlewu. Bylam w szoku, że mi nie smakuje. ![]() Miód za to dalej lubię. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#684 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój były też nigdy nie kupował i nie jadal. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] I dlaczego niby?
|
|
#685 |
|
Konto usunięte
|
Chodziło mi o to, że ja ich nie kupuję /nie jadam, więc nie zawsze mieszkając z kimś "znajdą się słodycze".
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#686 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja od zawsze słodziłam, herbata bez cukru nie przeszła, oj nie. Dwie łyżeczki być musiały. A piłam naprawdę spore jej ilości - tyle, że zieloną herbatę (czarnej nie pijam, bardzo rzadko u kogoś albo gdy brzuch mnie boli, o). I tak najpierw zaczęłam obniżać do 1,5 łyżeczki. Po miesiącu czy dwóch do 1 łyżeczki, a potem zeszłam do 0,5 łyżeczki przy pierwszej i ostatniej herbacie. I teraz uświadomiłam sobie, że od dobrych kilku miesięcy nie słodzę herbaty w ogóle. Długi wywód, w każdym razie ja bym tak zrobiła na Twoim miejscu, że 1 miesiąc - 0,5 łyżeczki mniej. I tak aż do zera. Może się uda. ![]() Mi się udało, a kiedyś wydawało mi się to nierealne.
|
|
#687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w ten weekend trochę popłynęłam przez imprezę rodzinną, ale wiedziałam, że tak będzie, więc nie mam do siebie pretensji ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#688 |
|
Pani Mizantrop
|
Ja tez, jakos w podstawowce przestalam slodzic.
|
|
#689 |
|
Konto usunięte
|
Czyli my wszystkie miałyśmy złe nawyki z dzieciństwa - ja też piłam słodką herbatę jako dziecko, jako nastolatka przestałam słodzić.
Dzisiejsi rodzice dalej trują dzieci cukrem, tylko nie w postaci herbaty, ale jakichś kubusiów do picia (samo zdrowie bo ma trochę soków) czy innych napojów z butelki. |
|
|
|
|
#690 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1ce31337bafe4ce50f62519 e721d2985132c01a5_6111b3a 307338;88803369]Czyli my wszystkie miałyśmy złe nawyki z dzieciństwa - ja też piłam słodką herbatę jako dziecko, jako nastolatka przestałam słodzić.
Dzisiejsi rodzice dalej trują dzieci cukrem, tylko nie w postaci herbaty, ale jakichś kubusiów do picia (samo zdrowie bo ma trochę soków) czy innych napojów z butelki.[/QUOTE] Ja na pewno miałam złe nawyki, bo u mnie w domu jadało się dużo białej mąki, na słodko, generalnie wysokoweglowodanowo i mało warzyw, zwlaszcza zimą. Czyli wszelkie pierogi, naleśniki, makaron na słodko, prawie wszystko z chlebem. Ale nie wiem, czy to stąd moje ciśnienie na słodycze. Generalnie dzieci od początku lubią słodkie, bo mleko jest słodkawe. Czysta glukoza na palcu do ssania to idealny sposób, żeby noworodek nie płakał przy pobieraniu krwi i innych nieprzyjemnych badaniach po porodzie. To jest wręcz niewiarygodne, jak się każde jedno dziecko nabiera na ten trik i natychmiast przestaje płakać. Nie wiem, może potem dużo cukru w diecie wzmacnia i utrwala tę miłość do cukru. Ale dom bez słodyczy to też nie jest pewna metoda na to, że dziecka nie będzie do nich ciągnęło. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.

ze względu na to, że nie chcę niszczyć sobie skóry też się nie opalam, nigdy nie paliłam, jestem trochę jak Japonki, Koreanki jeśli chodzi o dbanie o nią. 

). Co do opalania, to od kilku lat unikam słońca i używam filtrów (kiedyś też używałam, ale nie stroniłam od słońca). Papierosów też nigdy nie paliłam. 

kupuję czyste ekologiczne kakao (żaden wydatek), bez dodatku cukru i robię dość często kakao do picia. Zaspokaja chęć na czekoladę, nie tuczy i dodatkowo jest zdrowe. Takie kakao na mleku roślinnym chyba można pić bezkarnie ile się chce, bez szkodliwych skutków. Mam książki o zdrowych, sprawdzonych dietach i bardzo często przewija się tam kakao na mleku roślinnym, np. owsianym (to jest najzdrowsze dla kobiet) 
to takie miejsce, które muszę odwiedzić.