Uzależnienie od słodyczy - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-07-12, 10:08   #691
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usunięte

Dot.: Uzależnienie od słodyczy

Herbatę przestałam słodzić jako wczesna nastolatka - byliśmy z tatą na wakacjach, zabrakło cukru i bez sensu było na te kilka dni dokupywać - i szybko mi to zaczęło odpowiadać, niedługo potem już nie byłam w stanie wypić słodzonej. Kawę kiedyś piłam z mlekiem i cukrem, dość szybko przeszłam na samo mleko - ono też jest słodkie - a teraz z mlekiem to tylko z kaprysu. Tak że pochwaliłam się, ale rad, jak odstawić, dać nie potrafię, bo ogólnie za słodkimi napojami nie przepadam.

Jako dziecku też mi nigdy ton cukru nikt do tej herbaty nie sypał, ale łyżeczkę owszem. Zawsze też piłam sporo wody. Ale pamiętam i Kubusie... Dzisiaj widzę, że dzieci w rodzinie piją przede wszystkim wodę, a herbaty nikt im - przynajmniej w domu - nie słodzi.
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-12, 20:14   #692
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Generalnie dzieci od początku lubią słodkie, bo mleko jest słodkawe. Czysta glukoza na palcu do ssania to idealny sposób, żeby noworodek nie płakał przy pobieraniu krwi i innych nieprzyjemnych badaniach po porodzie. To jest wręcz niewiarygodne, jak się każde jedno dziecko nabiera na ten trik i natychmiast przestaje płakać. .
Ale heca!

Dziwo mnie też w kontekście otyłości, o tym, jak wiele się o tym trąbi, jak nadal kuleje w ludziach ta wiedza- widziałam po porodzie jak położne pezpardonowo dopajają noworodki woda z glukozą (!!!) jednocześnie utyskując i dając upust swojemu niezadowoleniu, że kobieta nie chce karmić piersią, tylko mlekiem modyfikowanym, które jest be.

Nadal na propsie są Kubusie zamiast wody, słodkie musy w tubkach, Danonki. Nic się nie zmienia.

Zakazywanie dzieciom słodyczy chyba też nic nie daje- moja siostra to uskuteczniała. Twardo dzieciaki nie dostały nic słodkiego do 2 roku życia. Ani cukru do herbaty, ani miodu nawet. Teraz jak każde dzieciaki, gdyby mogły to jadłyby słodycze zamiast obiadu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-13, 13:47   #693
Lapis_Lazuli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość

Zakazywanie dzieciom słodyczy chyba też nic nie daje- moja siostra to uskuteczniała. Twardo dzieciaki nie dostały nic słodkiego do 2 roku życia. Ani cukru do herbaty, ani miodu nawet. Teraz jak każde dzieciaki, gdyby mogły to jadłyby słodycze zamiast obiadu.
Takie zakazywanie wydaje się bez sensu, bo dzieciak i tak w końcu złapie się na np. reklamy + zakazany owoc smakuje najlepiej.
Lapis_Lazuli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-13, 14:31   #694
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Lapis_Lazuli Pokaż wiadomość
Takie zakazywanie wydaje się bez sensu, bo dzieciak i tak w końcu złapie się na np. reklamy + zakazany owoc smakuje najlepiej.
Ogólnie to tak chyba działa, ale czy w przypadku dzieci od małego nie znających smaku słodyczy? Wątpię.

Ja nigdy nie jadłam sushi i mnie nie ciągnie, nie tęsknię. Nie znam też smaku, więc nie wiem czy miałabym za czym tęsknić.

Niestety a propos słodyczy w naszym społeczeństwie nadal pokutuje przekonanie, że nie dawanie dzieciom słodyczy to dobieranie im dziecinstwa.

I mówią to kobiety w moim wieku z gdzie tak się trąbi o otyłości, przejadaniu się itp.

km

mój INSTA
Stary 2021-07-13, 14:38   #695
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Ogólnie to tak chyba działa, ale czy w przypadku dzieci od małego nie znających smaku słodyczy? Wątpię.

Ja nigdy nie jadłam sushi i mnie nie ciągnie, nie tęsknię. Nie znam też smaku, więc nie wiem czy miałabym za czym tęsknić.

Też myślę, że to działa na tej zasadzie, że do nieznanego nas nie ciągnie. Tylko niestety prędzej czy później dziecko odkryje istnienie słodyczy na własną rękę, bo są one wszędzie.
Mam dwóch otyłych kuzynów mieszkających w Ameryce i jak w domu częstowaliśmy ich ciastem, to tylko podejrzliwie skubnęli, bo nie byli nauczeni jadać wypieków. Za to "zwykłe" słodycze kochali.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-13, 14:53   #696
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usunięte

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88806110]Też myślę, że to działa na tej zasadzie, że do nieznanego nas nie ciągnie. Tylko niestety prędzej czy później dziecko odkryje istnienie słodyczy na własną rękę, bo są one wszędzie.
Mam dwóch otyłych kuzynów mieszkających w Ameryce i jak w domu częstowaliśmy ich ciastem, to tylko podejrzliwie skubnęli, bo nie byli nauczeni jadać wypieków. Za to "zwykłe" słodycze kochali.
[/QUOTE]
Czy ja wiem? Może u dzieci to działa, ale ja tam chętnie próbuję nieznanych rzeczy (a potem mi ich brakuje...) - chyba że mam jakieś uprzedzenia, jak do prażonych świerszczy czy wędzonej słoniny.

W rodzinie mam małe dziecko, które ogólnie nie lubi jeść i słodyczy też nigdy się nie domagało, a wręcz odmawiało, już myślałam, że tak mu zostanie - ale nie, jednak polubiło... tylko zwykle zje trochę i więcej nie chce.
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-13, 23:32   #697
kasztanka3
Pani Mizantrop

[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88806142]Czy ja wiem? Może u dzieci to działa, ale ja tam chętnie próbuję nieznanych rzeczy (a potem mi ich brakuje...) - chyba że mam jakieś uprzedzenia, jak do prażonych świerszczy czy wędzonej słoniny.[/QUOTE]

Tez tak mam
Stary 2021-07-14, 23:05   #698
_medianoche
theatrical romantic

Bardzo mi się chciało dziś jakiegoś frappe z Costy. A zobaczyłam przepis online i od razu mi się odechciało. Ile w tym jest cukru.

Próbowałam się bawić z mrożonymi jogurtami. Takie sobie to. Byle co. Ale jak dostałam okres, to prawie, że po ścianach chodziłam za lodami.

Nie ruszyłam żadnej czekolady, ale wpadły lody.

Nie wiem co jest ze mną nie tak. Potrafię się wziąć za siebie i zmusić do ćwiczeń. Choćbym odkładała do późna, to i tak poćwiczę. Ostatnio się zdarzyło, że ćwiczyłam na macie o północy, bo jestem w trakcie miesięcznego programu ćwiczeń i sobie nie odpuszczam. Ma być ćwiczone 6 dni w tygodni i już.

A ze słodyczami nie daję rady. Potrafię nie kupić czekolady przez kilka tygodni, ale wpadnie mi wtedy jakaś bułka z budyniem albo tiramisu. Nie codziennie oczywiście!

I odbiło mi ze słodkimi śniadaniami. Ostatnio owsianka z owocami z samego rana. Wcześniej by mnie mdliło cały dzień po takim śniadaniu, a teraz jak nie jem czekolady, to musi być owsianka.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Ceny słodyczy nie pomagają mi w walczeniu z nałogiem. Teraz codziennie mi się chce coś słodkiego.

Paczka Kinder Bueno (a w niej 5 batonów) - 2.50 euro.

Smoczy owoc - 3 euro za sztukę. A to mój ulubiony owoc I teraz jest w sklepach. Ostatnio wzięłam 6 sztuk

Paczka nektarynek (4 sztuki) - 2 euro.

A ja tę paczkę winogron / nektarynek zjem za jednym posiedzeniem.

Śmieciowe jedzenie jest tanie jak barszcz.
_medianoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-15, 00:39   #699
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez _medianoche Pokaż wiadomość

Paczka Kinder Bueno (a w niej 5 batonów) - 2.50 euro.

Smoczy owoc - 3 euro za sztukę. A to mój ulubiony owoc I teraz jest w sklepach. Ostatnio wzięłam 6 sztuk

Paczka nektarynek (4 sztuki) - 2 euro.

A ja tę paczkę winogron / nektarynek zjem za jednym posiedzeniem.

Śmieciowe jedzenie jest tanie jak barszcz.
Ej, jak tanio. U mnie pojedyncze Kinder Bueno $2, a nektarynki i brzoskwinie obecnie ok. $20 za kilogram.
Stary 2021-07-15, 11:44   #700
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Ale heca!

Dziwo mnie też w kontekście otyłości, o tym, jak wiele się o tym trąbi, jak nadal kuleje w ludziach ta wiedza- widziałam po porodzie jak położne pezpardonowo dopajają noworodki woda z glukozą (!!!) jednocześnie utyskując i dając upust swojemu niezadowoleniu, że kobieta nie chce karmić piersią, tylko mlekiem modyfikowanym, które jest be.

Nadal na propsie są Kubusie zamiast wody, słodkie musy w tubkach, Danonki. Nic się nie zmienia.

Kiedyś czytałam, że uwielbienie do słodkiego smaku to kwestia ewolucji. W naturze słodkie raczej nie jest trujące lub zepsute, w przeciwieństwie do gorzkiego i kwaśnego. Dlatego ludzie jednak lubią słodki smak.

Podobnie jest w przypadku połączenia tłuszczu i węglowodanów, kiedyś było to ważne źródło energii i zapasów dla organizmu (ogólnie przecież po to odkłada nam się tkanka tłuszczowa).

Te sprawne mechanizmy, jak też np. zwolnienie metabolizmu przy zmniejszeniu ilości dostarczanych kcal, kiedyś zapewniały nam przetrwanie, a przy współczesnym trybie życia i dostępności do pożywienia nas gubią

Ja właśnie zjadłam dwa paski super słodkiej nadzianej czekolady orzechowej razem z dodatkowymi słonymi orzeszkami i mam oczywiście ogromne poczucie winy.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-15, 14:23   #701
Milagros_90
Zakorzenienie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88809571]Kiedyś czytałam, że uwielbienie do słodkiego smaku to kwestia ewolucji. W naturze słodkie raczej nie jest trujące lub zepsute, w przeciwieństwie do gorzkiego i kwaśnego. Dlatego ludzie jednak lubią słodki smak.

Podobnie jest w przypadku połączenia tłuszczu i węglowodanów, kiedyś było to ważne źródło energii i zapasów dla organizmu (ogólnie przecież po to odkłada nam się tkanka tłuszczowa).

Te sprawne mechanizmy, jak też np. zwolnienie metabolizmu przy zmniejszeniu ilości dostarczanych kcal, kiedyś zapewniały nam przetrwanie, a przy współczesnym trybie życia i dostępności do pożywienia nas gubią
[/QUOTE]
Równiez niedawno czytałam książkę, gdzie w ten sposób było to wyjaśnione

Milagros_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-15, 22:40   #702
_medianoche
theatrical romantic

Skończyły mi się wszelakie słodkości. Nie mam już nic. Zobaczymy, ile wytrzymam bez nich... czas start!
Stary 2021-07-16, 08:06   #703
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Skończyły mi się wszelakie słodkości. Nie mam już nic. Zobaczymy, ile wytrzymam bez nich... czas start!
Jestem z siebie dumna bo wczoraj nie zjadłam nic słodkiego. NIC.
Kusił mnie kawałek czekolady ale stwierdziłam, że jak otworze to zjem pół, albo znając mnie cała.

Szczęśliwie nie miałam też napadów obżarstwa na noc ale też pewnie dlatego, że godzina 19, wychodziłam na rower

Jeszcze muszę wyeliminować moje guilty pleasure czyli masło orzechowe. U mnie uzależniacz niczym czekolada.

Żadne nutelle i inne smarowidła mnie nie ruszają, ale masła orzechowego mogę ,jeść pół słoika na raz, a kalorycznie to gorzej wychodzi niż nutellą 🤷

km

mój INSTA
Stary 2021-07-16, 08:18   #704
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Jestem z siebie dumna bo wczoraj nie zjadłam nic słodkiego. NIC.
Kusił mnie kawałek czekolady ale stwierdziłam, że jak otworze to zjem pół, albo znając mnie cała.

Szczęśliwie nie miałam też napadów obżarstwa na noc ale też pewnie dlatego, że godzina 19, wychodziłam na rower

Jeszcze muszę wyeliminować moje guilty pleasure czyli masło orzechowe. U mnie uzależniacz niczym czekolada.

Żadne nutelle i inne smarowidła mnie nie ruszają, ale masła orzechowego mogę ,jeść pół słoika na raz, a kalorycznie to gorzej wychodzi niż nutellą 🤷

Brawo

U mnie jest 17 i tez jak do tej pory nic slodkiego nie zjadlam, ale jem wlasnie makaron i bardzo hojnie mi sie sypnelo chilli do sosu, jest tak pikantny, ze ledwo daje rade to jesc, bede musiala cos zjesc slodkiego na deser dla rownowagi W ogole zaluje ze nie mam burraty w domu, bo pieknie by zneutralizowala to chilli.
Stary 2021-07-17, 22:02   #705
Szaryburykot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Snowdrop_ Pokaż wiadomość
Mi też jest czekolada potrzebna (jej smak), ale nie musi być w formie bryły z masłem i cukrem kupuję czyste ekologiczne kakao (żaden wydatek), bez dodatku cukru i robię dość często kakao do picia. Zaspokaja chęć na czekoladę, nie tuczy i dodatkowo jest zdrowe. Takie kakao na mleku roślinnym chyba można pić bezkarnie ile się chce, bez szkodliwych skutków. Mam książki o zdrowych, sprawdzonych dietach i bardzo często przewija się tam kakao na mleku roślinnym, np. owsianym (to jest najzdrowsze dla kobiet)

Serio? Właśnie takie pijam codziennie, ale dziwi mnie to, że wyszły mi dość duże niedobory żelaza (teraz biorę suplementy). Co prawda jestem na diecie wegańskiej, ale myślałam, że jak codziennie pijam kakao (czasami nawet dwa kubki) właśnie z mlekiem owsianym, to nie powinnam mieć niedoborów.
Szaryburykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-17, 22:14   #706
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Szaryburykot Pokaż wiadomość
Serio? Właśnie takie pijam codziennie, ale dziwi mnie to, że wyszły mi dość duże niedobory żelaza (teraz biorę suplementy). Co prawda jestem na diecie wegańskiej, ale myślałam, że jak codziennie pijam kakao (czasami nawet dwa kubki) właśnie z mlekiem owsianym, to nie powinnam mieć niedoborów.
A skąd niedobór żelaza? Jesz codziennie szpinak, jarmuż, brokuły lub inną zieleninę?
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-17, 22:34   #707
Szaryburykot
Raczkowanie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88814068]A skąd niedobór żelaza? Jesz codziennie szpinak, jarmuż, brokuły lub inną zieleninę? [/QUOTE]
Nie jem codziennie szpinaku, ale jakąkolwiek zieleninę raczej tak. Teraz pije też pokrzywę.
Szaryburykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-26, 11:39   #708
_medianoche
theatrical romantic

Źle ze mną przez upały. Zjadłam dziś kubeł lodów. Cały. Nie chce mi się nic jeść normalnego, nic ciepłego. Lecą lody i cydr.

Nie jem ostatnio nic oprócz sushi. Albo jem sam ryż, na zimno.

Nawet warzywa na parze mi nie wchodzą.

Wstaję rano, jest mi gorące, chcę lody.

Na szczęście nic nie przytyłam. -2kg na wadze, bo nie chce mi się jeść.
Stary 2021-07-26, 11:46   #709
Konto usunięte

Cytat:
Źle ze mną przez upały. Zjadłam dziś kubeł lodów. Cały. Nie chce mi się nic jeść normalnego, nic ciepłego. Lecą lody i cydr.

W takich sytuacjach polecam ogromne ilości arbuza - słodki, zimny, dużo wody, nie trzeba gotować i bardzo zdrowy.
Można też mrozić i jeść jak sorbet.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-26, 11:49   #710
kasztanka3
Pani Mizantrop

A u mnei nie dosc, ze nawrot zimy, to jeszcze mam okres i zjadlabym wszystko co przede mna na drzewo nie ucieknie Tylko nie mam zupelnie weny jesli chodzi o slodycze. Cos bym zjadla, ale nie wiem co
Stary 2021-07-26, 11:56   #711
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
A u mnei nie dosc, ze nawrot zimy, to jeszcze mam okres i zjadlabym wszystko co przede mna na drzewo nie ucieknie Tylko nie mam zupelnie weny jesli chodzi o slodycze. Cos bym zjadla, ale nie wiem co
Rzuć jakieś calmar ring na patelnię. Zjesz sobie z warzywami.

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88827307]W takich sytuacjach polecam ogromne ilości arbuza - słodki, zimny, dużo wody, nie trzeba gotować i bardzo zdrowy.
Można też mrozić i jeść jak sorbet.[/QUOTE]

Kupię, jak będę w sklepie.
Stary 2021-07-26, 12:00   #712
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Rzuć jakieś calmar ring na patelnię. Zjesz sobie z warzywami.

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Kupię, jak będę w sklepie.
No wlasnie problem w tym, ze od prawie 2 tygodni nie bylam na zakupach i powoli konczy nam sie w domu jedzenie Moze pizze zamowie? Mam jeszcze kurczaka, ale nie chce mi sie gotowac Jak zyc?
Stary 2021-07-26, 12:02   #713
_medianoche
theatrical romantic

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
No wlasnie problem w tym, ze od prawie 2 tygodni nie bylam na zakupach i powoli konczy nam sie w domu jedzenie Moze pizze zamowie? Mam jeszcze kurczaka, ale nie chce mi sie gotowac Jak zyc?
Pizza zawsze dobra
Stary 2021-07-26, 12:06   #714
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Pizza zawsze dobra
Loaded pepperoni zawsze spoko
Stary 2021-07-26, 12:34   #715
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:

W sobotę zjadłam kubełek (430g) karmelowych Magnum. Oglądałam mecz i nawet nie wiem, kiedy wciągnęłam cały.

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-26, 12:40   #716
Konto usunięte

Dziewczyny, a macie nadwagę, w związku z pochłanianiem niezliczonych ilości słodyczy, czy należycie do tych szczęściar, które szybko spalają wszystkie słodkości?

Ja próbowałam oszukiwać erytrytolem, przy pieczeniu na przykład, ale mój organizm nie przepada za nim.
Stary 2021-07-26, 12:45   #717
j_fly
Zakorzenienie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88827415]Dziewczyny, a macie nadwagę, w związku z pochłanianiem niezliczonych ilości słodyczy, czy należycie do tych szczęściar, które szybko spalają wszystkie słodkości?

Ja próbowałam oszukiwać erytrytolem, przy pieczeniu na przykład, ale mój organizm nie przepada za nim.[/QUOTE]Ja jestem raczej szczupła (58 kg, 171 cm) i to jest trochę zgubne, bo gdybym miała nadwagę, to może pojawiłaby się większa motywacja. Ale nie jest tak źle, ostatnio udało mi się znacznie ograniczyć słodycze i mam nadzieję, że w tym wytrwam.

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-26, 12:57   #718
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Napisane przez j_fly Pokaż wiadomość
Ja jestem raczej szczupła (58 kg, 171 cm) i to jest trochę zgubne, bo gdybym miała nadwagę, to może pojawiłaby się większa motywacja. Ale nie jest tak źle, ostatnio udało mi się znacznie ograniczyć słodycze i mam nadzieję, że w tym wytrwam.

Też taki wzrost, tylko 53 kg, słodycze nigdy nie wpływały na moją wagę, ale niestety wpływają mi na stan skóry i z tego powodu odstawiłam, jak już tutaj wcześniej pisałam. Czasem zjem coś słodkiego, max pasek czekolady dziennie i staram się nie przekraczać tej ilości.

Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-07-26, 12:59   #719
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez j_fly Pokaż wiadomość
Ja jestem raczej szczupła (58 kg, 171 cm) i to jest trochę zgubne, bo gdybym miała nadwagę, to może pojawiłaby się większa motywacja. Ale nie jest tak źle, ostatnio udało mi się znacznie ograniczyć słodycze i mam nadzieję, że w tym wytrwam.
Wow, zazdroszczę. U mnie każde nadprogramowe 300 kcal ma przykry skutek
Stary 2021-07-26, 13:05   #720
_medianoche
theatrical romantic

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;88827415]Dziewczyny, a macie nadwagę, w związku z pochłanianiem niezliczonych ilości słodyczy, czy należycie do tych szczęściar, które szybko spalają wszystkie słodkości?

Ja próbowałam oszukiwać erytrytolem, przy pieczeniu na przykład, ale mój organizm nie przepada za nim.[/QUOTE]

Nie. Jak pracowałam w biurze, podjadałam słodkie bułki i eklerki zamiast śniadania. I mi się tak uzbierało ponad 10 kg nadwagi. Śniadanie nie, ale zamiast tego coś słodkiego i w biurze ciastka do herbaty. Zrzuciłam wszystko, odkąd pracuję na HO i nie zastępuję posiłków słodyczami. Jestem nieszczęsnym endomorfikiem, jak Scarlett Johansson. Jak tyję to szybko i od razu widać. Zrzucić jest bardzo trudno.

Nie jem super kalorycznych słodyczy jak ciasta albo Tiramisu (rzadko), lody wybieram te, z obniżoną ilością kalorii. Stosuję Intermittent Fasting. Ćwiczę 6 dni w tygodniu na macie. I dzięki temu, jak mi wpadnie ciąg słodyczowy, gdzie codziennie sięgam po batonika, nie widzę dodatkowych kilogramów na wadze.

Jak chce mi się coś słodkiego, najpierw zjem tost, żeby sprawdzić czy mój organizm krzyczy "dawaj czekoladę" czy po prostu jestem głodna. W 3/4 przypadków po toście i litrze wody mi przechodzi ochota na słodkości.

I wciskam w siebie duże ilości owoców. Jak oglądam seriale, ciągle tam ktoś coś je (nie oglądać Hannibala albo koreańskich dram, jak jesteście na diecie), to ja też chcę coś chrupać. I jem wtedy jakieś winogrona, mandarynki, żeby się nie objadać słodyczami.

Edytowane przez _medianoche
Czas edycji: 2021-07-26 o 13:07
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości