Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-04, 11:58   #2071
agulan82
Rozeznanie

Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008

Co do włosków mojej Julii to ona urodziła się z takimi długimi i ma je cały czas takie, nie wycierają się tylko jaśnieją a od głowy jak jej wyrastają to ma zupełnie białe i będzie małym siwuskiem tak jak mamusia i tatuś we wczesnym dzieciństwie
Oczywiście każdy kto ją widzi to w zachwyt wpada, że ma takie długie włoski i aż tyle
...Asia... dziękuję ja nie jestem zbyt zadowolona ze swojego wyglądu bo obcięłam się i nie bardzo chcą mi się układać włosy, jak nie użyję prostownicy to normalnie Chopin po nieudanym koncercie a Twoja niunia świetne ma włoski taka indywidualistka z niej

sybilla ja również bym nie dawała tak wcześnie, przyjdzie na to czas

Moja gwiazda ma dwie pary bucików i zakładam jej bardzo często, nie widzę w tym nic złego. Takie buciki wcale dziecku stopy nie uciskają bo zazwyczaj są szersze i troszkę dłuższe a przecież ona w nich nie chodzi a ślicznie wygląda

Mam pytanie czy to możliwe żeby moja Julię już pobolewały dziąsła? Ma 3 miesiące i tydzień skończone, ślini się i marudzi troszkę, pociera ustkami o mój dekolt i wypluwa smoczka Czy to może coś innego?
Stary 2008-09-04, 12:08   #2072
..Asia..
Wtajemniczenie

Sybilla ja też bym nie dawała, bo układ trawienny jest jeszcze niewykształcony. To fakt, ze nasze mamy i babki dawały np. mleko krowie swoim pociechom (np. moja ciocia dawała prosto do krowy ) ale każda z nich mówiła ze dzieci miały kolki do 6 miesiaca, ze ciągle płakały i ze to było kiedyś normalne, ze małe dziecko wkólko płacze.
Podobno ja też miałam kolki do 6 miesiaca..ciekawe dlaczego, czyżby mi zaszkodziło to ówczesne mleko, a moze mama była na tyle pomysłowa zeby mi dac rosół w 3 miesiącu zycia...heh

Babcie i dziadkowie różnie podchodzą do tych naszych pociech, już nawet w ciązy nasłuchałam się ze jak mnie boli głowa to mam wziąc Polopirynę S, ze kieliszek wódki raz na tydzień nic nie szkodzi itp.
A teraz wysłuchuję ze jestem nieodpowiedzialna, bo nie noszę dziecka w beciku od urodzenia i ze w domu nie zakładam czapeczki. Za "ich" czasów, to dzieci z mega potówkami kiszone były w śpiochach, kawtanikach, becikach grubych i czapakch w upał..i teraz nam takie bzdury wmawiają.

Mi tez niektórzy mówią ze Kalinie moge juz podac coś innego zamiast mleka, a jak się ich pytam po co??? Skoro mleko zaspkaja w pełni potrzeby dziecka, to po co testowac jego ukad trawienny tak wczesnie?
heh, ale sie rozpisałam
Stary 2008-09-04, 13:01   #2073
BRAXA
Zadomowienie

GG do BRAXA

Witam
Dziewczyny mój Oliwier tak jadł od poczatku nawet jak piersia karmiłam lubi bardzo duzo zjesc.Asia Oliwier wazył 3 tyg temu 6380 teraz nie wiem ale mysle ze 6600 napewno.Z tym karmieniem mam faktycznie dobrze,a najwazniejsze ze całe noce przespane co dla mnie jest duzym plusem bo ciezko by mi sie pracowało.Na zdjeciach co wkleiłam to chyba widać że dziecka nie głodze
Asia Kalinka śliczna myśle że ma to po mamusi
Agusia filmik super
Agulan zdjęcia super

A wiecie,że na poczekalni powstał wątek majowo-czerwcowy,szok jak ten czas leci
BRAXA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 14:36   #2074
suziaa
Rozeznanie

GG do suziaa

http://pl.youtube.com/watch?v=Z-B7RnxsIJ4 mój Miłoszek
suziaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 14:50   #2075
suziaa
Rozeznanie

GG do suziaa

agulan co do twojego pytanka o ząbkowanie-mysle ze juz ja zaczynaja swedziec co nei oznacza ze za tydzien czy dwa wyrznie sie jej zabek. moj Miłoszek mial dokladnie 3 i pol mieisaca jak sie zaczal slinic masakrycznie i zrobila mu sie gulka na miejscu zabka lekarz powiedzial ze to zabek i czeka na wyrzniecie ale kiedy to nastapi niewiadomo.narazie to na okraglo piore sliniaki i daje mu palce do gryzienia bo gryzakow za bardzo nie chce-woli jednak palca no i przez to daje mu takze wiecej pić.
Asiu-masz rację ja tez sie nasłuchałam ale juz każdy chyba wie ze i tak robie po swojemu i koniec a wszyscy moga sobie gadac ja wyslucham czasem przytakne dla swietego spokoju i tyle a pomysle i tak co innego...
moja ciocia twierdzi ze wychowala dziecko bez internetu i bez ksiazek bo miala matke i babcie przy sobie wiec jej to wystarczylo ale zaraz zaraz a gdyby byl wowczas internet to co?!sama bys siedziala! nie siedzialas bo nie bylo! no nie jest tak?
w kazdym razie pomyslalam sobie ze jak ja bede stara(ojej a bede?!) to zapewne tez bede tak podchodzic do sprawy tzn jak cos nowego dla dziecka wymyslą to pewnie stwierdze z emoje dzieci bez tego sie chowaly wiec i po co to itd...

co do czapeczek to podam przykład:
moja kuzynka urodziła córkę tydzień temu ponieważ ona nei skończyła remontu u siebie wziela ja jej teściowa no i...naklepala jej bzdur ze dzidzius musi miec czapeczke bo chlodno itd (podczas gdy ja wiedzialam ze sie nei daje czapeczki w pomieszczeniu)ze najlepiej kupic baldachim do lozeczka i rozne takie az przyszla polozna i otworzyla dziewczynie oczy ale nei do konca bo zamiast czapeczek zaklada malej opaski!
suziaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 15:57   #2076
agulan82
Rozeznanie

No to będziemy mieli małą marudę w domu, no cóż damy radę

Co do tych wszelkich rad to rzeczywiście denerwujące to jest ale u mnie np. z czasem się nauczyli, że jak nie pytam o radę to lepiej żeby nic nie mówili bo ja i tak zrobię po swojemu

Ja czapeczek to bardzo mało używam chociaż tutaj pogoda dość wietrzna, ale w domu to tylko na początku po kąpieli zakładałam bo Mała ma sporo włosów a teraz to już nie zakładam. Na dwór wychodząc to też żadko kiedy teraz zacznę bo już pogoda się jesienna robi i nieprzyjemna
Stary 2008-09-04, 16:19   #2077
BRAXA
Zadomowienie

GG do BRAXA

Jeżeli chodzi o czapeczke to nigdy w domu nie zakładałam,a nawet nie pomyślałam żeby to robić
Stary 2008-09-04, 16:23   #2078
..Asia..
Wtajemniczenie

Braxa dzięki za miłe słowa

Co do tych rad...to dziś mnie zdenerwowała kolezanka..bo powinnam podac córeczce do picia tylko samą wodę. A ja wyrodna matka podaję jej herbatki Hipp

Weszłam an forum z zamiarem zadania jakiegoś pyatani i za żadne skarby świata nie mogę sobie przypomnieć co to było...
Stary 2008-09-04, 16:27   #2079
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

Cytat:
Napisane przez suziaa Pokaż wiadomość
ja bym nie dawała tak wcześnie...wiesz małej nic się przecież nie stanie najwyżej się skrzywi uważam że na wszystko przyjdzie czas choć wiesz jak to nasze mamy i babcie...bo jak my byłyśmy małe to dawały nam rosołek z kluseczkami juz w 4 miesiącu itd wiesz o co chodzi
Moja mama tez mnie namawia żeby sprobowac dac mu jabłuszko.Powiedzialm jej ,ze dam ale w 6 mies. bo teraz to jest zbedne.
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 17:16   #2080
BRAXA
Zadomowienie

GG do BRAXA

Asia starość nie radość
Stary 2008-09-04, 19:56   #2081
mala_stopka
Zadomowienie

co do karmienia to u nas to wygląda tak:
6:00-7:00 110 ml
9:00-10:00 150 ml
12:00-13:00 150 ml
15:00-16:00 100 ml
18:00-19:00 150 ml
21:30 150 ml

tam gdzie jest 150 ml to jest mój pokarm, a gdzie mniej to nutramigen, nie wiem ale więcej Iga go nie chce... w ogóle niechętnie go pije... wie co lepsze czasem jak mam mniej mleka to są 3 karmienia moim mleczkiem i 3 sztucznym. Czasem zzdarzy się, ze jest głodna juz po 2 godzinach, ale ilość karmień nie jest większa niż 6, zawsze to sobie jakoś tak sama wyreguluje...
i nie widzę różnicy żeby po moim mleku była szybciej głodna...

Dziewczyny Wasze dzieciaczki są śliczne i Wy też

a to mój skarbek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF5990.JPG (47,1 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF6004.JPG (89,5 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF6018.JPG (48,6 KB, 16 załadowań)
mala_stopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 20:40   #2082
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BRAXA Pokaż wiadomość
Asia starość nie radość
no wlasnie ...
Ale teraz mi się przypomiało co chciałam rano

Dziewczyny, czy wasze dzieci produkuja ślinę w ilościach hurtowych???
Kalina ma strasznie duzo sliny i ciągle chodzi w śliniakach, bo inaczej to zaraz całe body ma mokre. A jak leży na brzuszku to juz w ogóle strasznie pluje

Mala_stopka jak fajnie w tej huście masz dzidzię. Szybko nauczylaś się to wiązać? Maleństwo chętnie tam przebywa?
Stary 2008-09-04, 21:02   #2083
83monia
Zakorzenienie

arturek sie slini ale nie za wiele - ot obslinia wszystko wokoło jak lezy na brzuchu.

asia - ja tez podaje herbatke bo lepiej po niej trawi i jest spokojniejszy. ale wode tez pije

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 21:28   #2084
agulan82
Rozeznanie

Moja Myszka ślini się dosyć dużo, często się krztusi śliną bądź kaszle bo ma jej nadmiar a jak jest na brzuszku no to już obowiązkowo musi być pielucha pod nią bo zaraz wszystko mokre

Zauważyłam ostatnio, że ma taką suchą skórkę w przegubie rączki i w zgięciu kolana ale tylko jedna rączka i jedno kolano cóż to może być??? A i dekolt ma taki suchy i jakby grubszą skórę na nim miała, takie uczucie jest jak się dotyka. Smarowałam ją oliwką ale niewiele to daje dziś wykąpałam w Oilatum zobaczę czy będzie poprawa. Mam nadzieję, że to nie żadna skaza ani AZS
Stary 2008-09-04, 21:57   #2085
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

moja się ślini ale czy bardzo? na brzuszku zawsze, a oprócz tego jak ja noszę na rękach pionowo lub głowę przechyla to zaraz kapie ślina

Dziewczyny biorące pigułki - niby okresu ma nie być w trakcie brania a ja mam coś na podobieństwo okresu - czy wy też tak macie?
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 22:29   #2086
Agusia_pa2
Zadomowienie

GG do Agusia_pa2

Cytat:
Napisane przez ..Asia.. Pokaż wiadomość
no wlasnie ...

Kalina ma strasznie duzo sliny i ciągle chodzi w śliniakach, bo inaczej to zaraz całe body ma mokre. A jak leży na brzuszku to juz w ogóle strasznie pluje

Mala_stopka jak fajnie w tej huście masz dzidzię. Szybko nauczylaś się to wiązać? Maleństwo chętnie tam przebywa?
Moja ma to samo ze ślinieniem, co chwile przebieranie albo śliniak obowiązkowo...

Moje ROBÓTKI RĘCZNE

WIKUSIA I JULCIA MOJE KRÓLEWNY

Agusia_pa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 22:47   #2087
mala_stopka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ..Asia.. Pokaż wiadomość
no wlasnie ...

Asia moja tez się ślini i to bardzo, szczególnie popołudniami, jak nie załoze śliniaka to muszę ją co chwile przebierać, a jak leży na brzuchu to chwila i jest kałuża

a jeśli chodzi o chustę to wiązać nuczyłam się bardzo szybko, to nie jest trudne wystarczy raz czy dwa samemu chustę zawiązać i się pamięta (dostałam do chusty płytke z dokładnym instruktażem i filmikiem), gorzej mam z włożeniem tam małej... jakoś nieporadnie mi to wychodzi i wole jak ktoś mi pomaga z jej ulokowaniem, jakoś tak brakuje mi jednej ręki a Iga uwielbia w niej chodzić, ale tylko w pozycji takiej jak na zdjęciu, zeby wszystko widziała
dobrej nocki dziewczyny
mala_stopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 23:54   #2088
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

gothika jesli bierzesz tzw.mini pigulke czyli tabletki zawierajace tylko jeden hormon progesteron takie bierze sie karmiac piersia to okres bedziesz miec i do tego zadnej regularnosci i plamienia moga byc, tak pisalo na ulotce od moich tabletek. Przeczytaj ulotke od swoich
Stary 2008-09-05, 08:38   #2089
83monia
Zakorzenienie

mój sie aż tak mocno nie slini, ale za to ręce obowiazkoo w buzi. właściwie slina na rękach jest ciagle wśliniony aż po łokcie

a ja czekam z utęsknieniem aż mały się obróci na brzuszek... niewiele mu już brakuje... tylko łokieć zgięty przeszkadza

Stary 2008-09-05, 09:11   #2090
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Caterin - nawet nie przeczytałam ulotki w całości, rzeczywiście pisze coś o krwawieniu, choć o mniejszym niż miesiączka, no może i trochę mniejsze jest, zobaczymy kiedy się skonczy, a mi lekarz powiedzial ze okres nie bedzie, choć to nie okres normalny ale jednak
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 09:41   #2091
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mala_stopka Pokaż wiadomość
Asia moja tez się ślini i to bardzo, szczególnie popołudniami, jak nie załoze śliniaka to muszę ją co chwile przebierać, a jak leży na brzuchu to chwila i jest kałuża

a jeśli chodzi o chustę to wiązać nuczyłam się bardzo szybko, to nie jest trudne wystarczy raz czy dwa samemu chustę zawiązać i się pamięta (dostałam do chusty płytke z dokładnym instruktażem i filmikiem), gorzej mam z włożeniem tam małej... jakoś nieporadnie mi to wychodzi i wole jak ktoś mi pomaga z jej ulokowaniem, jakoś tak brakuje mi jednej ręki a Iga uwielbia w niej chodzić, ale tylko w pozycji takiej jak na zdjęciu, zeby wszystko widziała
dobrej nocki dziewczyny
A jak z Twoim kręgosłupem podczas noszenia małej tam? Wiem ze Zawitkowski bardzo poleca te chusty, ponoć sa o niebo lepsze dla dziecka niz nosidełka, ale jak z komfortem rodziców....
Zastanawiam się nad kupnem takiej chusty, tylko z tego co widziałam to jest dośc duży wydatek, więc musze się zastanowić
Stary 2008-09-05, 09:43   #2092
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BRAXA Pokaż wiadomość
A wiecie,że na poczekalni powstał wątek majowo-czerwcowy,szok jak ten czas leci

o rany, aż mi się łezka zakręciła jak przypomniałam sobie jak pierwszy raz zrobiłam test ciążowy... mam go z resztą do dziś
Stary 2008-09-05, 10:20   #2093
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sybillla Pokaż wiadomość
mama z siostrą namawiają mnie żeby małej dać spróbować troszkę jabłka utartego dosłownie na czubku łyżeczki w sumie ona dopiero skończyła 2 miesiące i sama nie wiem...
nie dawaj poczekaj.... po co sie spieszyć??

agulan ja podobno miałam 3 miesiące jak wyszły mi ząbki

dziewczyny ile razy w ciągu dnia śpią wasze szkraby??
my nadal jedzenie, aktywność i godzinna drzemka i tak na okrągło...

no i 8 karmień na dobę (przy naturalnym karmieniu i tylko na naturalnym karmieniu)

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 10:46   #2094
83monia
Zakorzenienie

uwaga uwaga

w pierwszym poscie wątku pojawiła się nowa rzecz - KSIAZKI do sciagięcia

dla leniwych podaje jakie i linki
KSIĄŻKI

Do startu, gotowi, dziecko!http://www.nhsgrampian.org/nhsgrampi...rch%202006.pdf
Książka kucharska http://www.jesiennedzieci.com/images/babycook.exe
Język niemowląt Tracy Hogg http://www.pokluda.net/manuals/jnth.pdf
Język dwulatka Tracy Hogg http://foks.com.pl/grzybek/indexer.php
Od poczęcia do narodzin i Pierwszy rok razem http://www.poradnik.rodzinny.pl
Poradnik opieki i pielęgnacji noworodka Paweł Zawitkowski oraz IMiD http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
Uśnij wreszcie dr Eduard Estivill, Sylvia de Bejar http://vanilka.republika.pl/usnij.htm

dodatkowo - dla tapeciar ;-) konkurs na stronie maybellinetrends kropka pl (wpiszcie sobie bo mi tu wy**** linka)

i dodatkowo ja wczoraj z fasolką (chusta jest super jak sie ma jechać busem do koleżanki 10 km - pozdrawiam Anndraa!)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01377.jpg (63,1 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg arturek97.jpg (64,0 KB, 23 załadowań)

Stary 2008-09-05, 11:28   #2095
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

Bylam z małym wczoraj u lekarza i dostał antybiotyk(Duracef)podobn o delikatny...Do tego wapno,syrop ,krople do ucha,nosa i wyszłam z apteki z cała siata leków.Prawie wszystko podaje mu łyżeczka i naszczescie bardzo ładnie połyka.

GOTHIKA ja tez musze zajrzec do swojej ulotki.U mnie nie ma plamien ale lekaraka mowiła ,ze moga sie pojawic.

Marcel tez sie bardzo ślini(2 mies. i tydzien)to troche wczesnie na ślinienie sie na ząbkowanie.

STELLA moj spi tak ok4 razy ale róznie to bywa.Teraz jest przeziebiony wiec spi wiecej.

MONIA fajnie Twoj synio wyglada w tej chuscieAle czy to nie szkodzi na jego kregosłup?
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 11:56   #2096
karolakep
Zadomowienie

Dziewczyny cudne Wasze dzieciaczki!!!

hejka nie odzywalam sie troche, bo mam urwanie glowy, odgruzowuje troche chalupe -posprzatam w jednym miejscu to zaraz w drugim jest juz chlew do tego zakupy, gotowanie, wszystko miedzy karmieniem, przewijaniem, zabawa... najgorsze sa zakupy a dokladnie wchodzenie na 2 pietro z siatami i dzieckiem.Czasami mam dosc, przydalaby sie gosposiaMąż wraca z pracy zmeczony, posiedzi z mala 10 minut i tyle mojego odpoczynku, czasem plakac mi sie chce.....jutro week, ma wolne- ale pewnie bedzie dzien jak co dzien.....

Nie wiem jak to u Was wyglada, ale ja jestem juz ponad 2 m-ce po porodzie i baraszkowanie nie jest przyjemne, boli miejsce szycia wkurza mnie to, ciekawa jestem ile to jeszcze potrwa

Kiedy Wasze dzieci zaczely sie smiac glosno???????
nie moge sie doczekac

Asia moja tez sie slini bardzo, ale podobno to normalka... http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziec...0,2141242.html

gothika ja biore piguly i mialam okres, krotko ale byl
karolakep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 12:36   #2097
pomponik84
Raczkowanie

DZiewczyny my przechodzimy zabkowanie. Mały ma mega slinieie, nie chce jesc i placze ze jest głodny :/ Bierze wszystko do buzi a najbardziej lubi kciuka i piąstki. Widac mu na dole takie dwa małe białe ząbki pod cienką warstwą dziąsełka.
Tragedia z tym jedzeniem mówie Wam.
pomponik84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 12:44   #2098
..Asia..
Wtajemniczenie

Pomponik, a moze jakiś zel kup na te obolałe dziąsełak, ew. mozna podac paracetamol, czy ibufen, ale to by trzeba jeszcze spytać farmaceutę od którego m-ca życia sa te syopki

Dziewczyny kupiłam na allegro używaną mate edukacujną (nowa około 300 zł, ja kupiłam za 120). Wiecie co..przysłali ją brudną..paskudnie brudną, z zaciekami, z jakimiś plamami. Najpierw postanowiłam ja wyprac ręcznie - czarna woda..potem wrzuciłam do pralki, bo ręcznie bym nie doprała.
Nie raz sprzedawałam rzeczy po miom Kubie na allegro i nigdy nikomu nic brudnego bym nie wysłała, Okropieństwo. Bleee
Stary 2008-09-05, 12:51   #2099
Mrowkasz
Raczkowanie

Hej, dziewczyny mam pytanie. CZy ma któraś podgrzewacz do butelek? Chce sobie kupić i nie wiem jakie są najlepsze
Stary 2008-09-05, 15:09   #2100
malgo421
Rozeznanie

Mrowkasz nie pomoge bo nie mam podgrzewacza
Asia normalnie wstyd ze ludzie wysylaja w takim stanie rzeczy .Koszmar. Napisz stosowna opinie do tego sprzedawcy.

A my 19 pazdziernika lecimy do polski tylko troche sie boje jak sobie sama poradze z mala ,wozkiem i walizkami. Moj Tz niestety nie leci z nami bo juz nie ma urlopu na ten rok.
A tu foteczki mojej Ksiezniczki

Edytowane przez malgo421
Czas edycji: 2008-09-27 o 19:11
malgo421 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości