|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 70.
Cytat:
https://www.empik.com/czasami-wolam-...1016,ksiazka-p https://pl.wikipedia.org/wiki/Tamara_Zwierzyńska-Matzke ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88863249]Brawa za ten post. Jedna z podstawowych zasad, której uczono mnie na medycynie - leczymy pacjenta, a nie wyniki. Czyli tłumacząc na ludzki - pojedyncze odchylenie od normy nie musi oznaczać choroby. Jakby każdemu co roku zlecać rezonans, wymazy, kolonoskopie i wszelkie inne skopie i biopsje, to zabrakłoby czasu i środków na leczenie wykrytych chorób. Mamy możliwość wykrywania raka szyjki macicy i piersi, osoby po przekroczeniu pewnego wieku mają możliwość wykonania kolonoskopii, psa, krwi utajonej itp. Osoby z zespołami genetycznymi też mają coraz szersze możliwości profilaktyki. To i tak cud, że przy tym naszym leżącym systemie jeszcze cokolwiek działa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wart Pac pałaca … |
|
|
|
|
|
#1742 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88863249]Brawa za ten post.
Jedna z podstawowych zasad, której uczono mnie na medycynie - leczymy pacjenta, a nie wyniki. Czyli tłumacząc na ludzki - pojedyncze odchylenie od normy nie musi oznaczać choroby. Jakby każdemu co roku zlecać rezonans, wymazy, kolonoskopie i wszelkie inne skopie i biopsje, to zabrakłoby czasu i środków na leczenie wykrytych chorób. Mamy możliwość wykrywania raka szyjki macicy i piersi, osoby po przekroczeniu pewnego wieku mają możliwość wykonania kolonoskopii, psa, krwi utajonej itp. Osoby z zespołami genetycznymi też mają coraz szersze możliwości profilaktyki. To i tak cud, że przy tym naszym leżącym systemie jeszcze cokolwiek działa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A i tak większość ludzi z tego nie korzysta,bo po co. Ja na pewno nie zachoruje. Dopiero jak zachorują to jest lament. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1743 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88862578]Mnie rozwala rozumowanie wielu lekarzy, a którego sama niejednokrotnie doświadczałam pt., cyt.: pani taka młodziutka, to co może pani poważnego być ?
Nawet na prywatnych wizytach takie bzdury wygłaszano.No otóż było. Z 5 lat chodziłam z niezdiagnozowanym Crohnem. Wmawiali mi nerwice, że za bardzo się stresuję i wmawiam sobie chorobę, że powinnam się mniej skupiać na sobie i inne kretynizmy. A jak mi w końcu porobili badania (pierwsza w życiu kolonoskopia i to bez znieczulenia, dzięki czemu odechciało mi się tego badania na kolejnych kilka lat), to 'ojej, jak można było to tak zaniedbać ??!'.[/QUOTE]Heh przypomniało mi się, jak koleżanka była w ciąży i poprosiła o skierowanie na badanie prenatalne, bo jej siostra urodziła się choroba genetyczną i zmarła przedwcześnie, to od ginekologa usłyszała :"po co Pani badania prenatalne? Pani jest młoda, pani nawet trzydziestki nie skończyła, to stare kobiety rodzą chore dzieci"🤦 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1744 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#1745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracodawcy ani państwo nie mają swoich pieniedzy na finansowanie czegokolwiek, tylko jak coś finansują, to jest to wliczone w koszt pracy / podatków czyli też pracy- o tyle mniej dostaje pracownik własnej pensji netto do własnej rączki. na wszytko sama musisz zarobić. dziwi mnie ze ludzie wolą zeby ktos zarządzał ich własnymi pieniędzmi, których nawet w życiu na oczy nie zobacza. Moze na zasadzie: czego oczy nie widzą, tego sercu nie zal. Ale nie wiem czy to az taka dobra zasada w obliczu skali trwoniactwa, rozdawnictwa i korupcji toczących systemy państwowe.![]() swoja drogą, dlaczego pracodawcy mają brać na siebie profilaktyke ludzi to serio nie wiem, czy nikt już nie ma własnego rozumu tylko za dorosłych ludzi trzeba myśleć i im nakazywać? Żeby podatki sobie własne odprowadzili, badania porobili, co jeszcze? Zęby z raz na dobę umyli i pupe podtarli?
|
|
|
#1746 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
Odwróciłam się na pięcie w stronę prywatnego gabinetu i wyszło PCOS, niedoczynność tarczycy.
|
|
|
|
#1747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1748 |
|
Zadomowienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88863431]A spirala?
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Mam pcos, bolesne (do omdlen), nieregularne miesiaczki, PMS moge miec i caly miesiac (i nie mowie tu tylko o irytacji i zlym humorze, ale np powaznych problemach z koncentracja) a i tak nie dostac okresu. Wiec antykoncepcja jest tylko jednym (i to mniejszym) powodem, dla ktorego biore tabsy. |
|
|
|
|
#1749 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1750 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie moja 30 letnia znajoma, która w ciągu swojego całego życia przepracowała łącznie rok, a resztę siedzi na bezrobociu na garnuszku rodziców i na głodowej rencie bo ma depresję, że pisze wszem i wobec "nie lubi załatwiać spraw związanych ze zdrowiem, bo ma potem cały dzień rozbity". I nie, ta znajoma nie wykonuje jakiejś obciążającej "pracy domowej", tyłu ciągła opieka nad chorymi rodzicami, zwykłe domowe obowiązki dzielone z rodzicami.
W sensie ja wiem, sama choruję na depresję, bywa lepiej i gorzej, bywa też bardzo źle. Ale zwyczajnie nie miałabym co robić ze swoim czasem zyjac na rencie. Z tego co widzę po jej wpisach, to praktycznie cały czas spaceruje (wrzuca trasę i czas na portal) ewentualnie gotuje. I bardzo dziwi mnie w jej kontekście "mam rozbity cały dzień", kiedy od lat nie zajmuje się praktycznie niczym. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1751 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla jednego wizyta u lekarza to wielkie wydarzenie, dla jeszcze innego wielkim wydarzeniem jest jak weźmie prysznic. Skoro sama miewasz stany depresyjne, to powinnaś to rozumieć. Chyba, że nigdy nie byłaś w mocnej depresji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1752 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88865159]A mnie nie dziwi. Różne są rodzaje "depresji".
Dla jednego wizyta u lekarza to wielkie wydarzenie, dla jeszcze innego wielkim wydarzeniem jest jak weźmie prysznic. Skoro sama miewasz stany depresyjne, to powinnaś to rozumieć. Chyba, że nigdy nie byłaś w mocnej depresji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Mnie też nie dziwi. Jak człowiek siedzi w domu dłuższy czas, to się może zasiedzieć tak, że każde wyjście poza bezpieczna strefę jest niekomfortowe i rozwala dzień. A "sprawy związane ze zdrowiem" jeszcze dodatkowo stresują. Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#1753 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1754 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niektórzy po fazie ostrego lockdownu też się bali wychodzić z domu i wykryto u niejednego fobię społeczną itp. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1755 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a po drugie - dziwi mnie, że nadal nie widzisz nic złego w takim opisywaniu cudzego życia na forum Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-08-21 o 17:26 Powód: gramatyka |
|
|
|
|
|
#1756 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też nie dziwi. A "rozbity dzień" to raczej kwestia psychiczna.
|
|
|
|
|
#1757 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#1758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1759 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1760 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem co Was dziwi brak oszczędności. To zależy kto ma jakie bieżące potrzeby. Ja pracuje. Tz tez. Teoretycznie 2 pensje. A w aptece 700-1000zl w aptece. A jeszcze raty, wynajem. Coś tam mam oszczędności, ale takich ludzi od 10go do 10go jest wiele. U nie wydają na zachcianki. Gdyby nie pomoc rodziny to nigdy bym się z wynajmu nie wyprowadziła. I nadal nie mogę nic sensownego znaleźć. Bo prysznic musi być z odpływem liniowym. Balkon bez progu. A to się nie zawsze da. Zazwyczaj się nie da
. Wiec totalnie mnie nie dziwi brak oszczędności jak za byle zakupy 80-100 zł w Biedronce i kredyty na start. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1761 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jak mówię w domu, że jestem wykończona i nie mam siły ręki podnieść po całym dniu pracy to jest wielka konsternacja, jak to... przecież caly dzień siedziałam przy komputerze. czym ja zmęczona jestem a wspominanie o jakimś wypaleniu zawodowym czy psychicznym przemęczeniu to już w ogóle... jak to można być psychicznie zmęczonym. no jak tylko, że jeszcze rozumiem takie gadanie od ludzi starej daty, co nigdy nie mieli umysłowo wymagającej pracy i którzy zostali wychowani w czasach gdy depresja 'nie istniała'. ale takie teksty od młodej dziewczyny, która sama boryka się z problemami natury psychologicznej (psychicznej?) jest dziwne. chyba najlepiej powinna rozumieć jak to jest |
|
|
|
|
|
#1762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1763 |
|
whatever
|
I znowu, ciekawie by było jakby ta znajoma wpadła przypadkiem na wizaż i dodała dwa do dwóch...
|
|
|
|
|
#1764 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1766 |
|
Zakorzenienie
|
O matulu! Skąd ja to znam… czym ty jesteś zmęczona, przecież siedzisz tylko przy komputerze… albo jeszcze inne, co to za stres praca na etacie, dopiero posiadanie własnej firmy jest stresujące. No i owszem, tez uważam ze prowadzenie firmy jest stresujące, dlatego nie chciałabym mieć własnej firmy. Natomiast na wyższych stanowiskach w firmach tez jest mega stres i odpowiedzialność, to nie jest akcja ze kończysz robotę, zamykasz drzwi i już… czasem mam taka banie po robocie, ze dopiero praca fizyczna daje mi jakiś odpoczynek, albo rower, a i tak często myśle o robocie po robocie, bo wtedy mogę pomyśleć o niej na spokojnie
![]() Co do zdziwka ze ktoś ma depresje to z tego co ja wiem właśnie taki regularny i spokojny tryb życia (spacery, gotowanie) pozwala osiągnąć jakaś harmonię w głowie, totalnie nie rozumiem zdziwienia, ale patrząc na to kto to napisał to mnie to jakoś nie dziwi… Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1767 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
zazdroszczę wszystkim tym, co wychodzą z pracy i pracę zostawiają za sobą. tyle, koniec myślenia o pracy. u mnie się tak nie da. myślami jestem w pracy cały czas. a najgorzej jak eksperymenty nie idą tak jak się zaplanowało - wtedy po prostu cały czas, dzień i noc, myśli się o tym czemu wyszło tak, a nie inaczej, gdzie mógł być potencjalny błąd, co może zmienić w metodyce... zaraz trzeba pisać sprawozdanie roczne a tu wyniki są niepublikowalne. sama sobie taki zawód wybrałam, no ale, zazdroszczę tym którzy mogą (lub potrafią) zostawiać pracę w pracy ![]() fizyczne zmęczenie przynajmniej można łatwo odreagować. |
|
|
|
|
|
#1768 |
|
Zakorzenienie
|
Oj dokładnie, ja na jednej rodzinnej imprezie, kilka dni przed przeniesieniem się do nowej pracy, spotkałam kogoś z piątej wody po kisielu zatrudnionego w tej firmie, ale na produkcji.
Ile ja się nie nasłuchałam, jak to biedni ludzie na produkcji muszą pracować, a ci wszyscy biurowi siedzą i sobie kawkę piją... Nigdy nie umniejszam pracy fizycznej, ale praca w biurze w rozwoju to nie siedzenie i zbijanie bąków przez osiem godzin, niestety. Dokładnie tak, jak pisała Pani_Mada, myślisz o pracy prawie cały dzień, jak jest coś ważnego. Ile razy bierze się laptopa do domu, bo koniecznie trzeba coś rozwiązać, a czas goni. Po pracy fizycznej wracałam, zjadłam, umyłam się i kimnęłam godzinkę i zmęczenie ze mnie spływało - teraz ciężko jest coś wymyślić, jak jest gorszy dzień, a tempo rośnie. Lubię to, co robię, i robię to dobrze, ale nadal jest typowy stres - jak ktoś jest ambitny i chce mieć wszystko dobrze zrobione, to już kaplica. I piszę to zasmarkana z domu, gdzie zastanawiam się, jak postawić się na nogi do poniedziałku, bo mam już rozplanowany cały dzień pracy co do minuty i nie ma miejsca na opóźnienia
|
|
|
|
|
#1769 | |
|
🦄
|
Cytat:
Czasem zostawiam coś na następny dzień, bo coś przemyślę przez noc i chcę zrobić inaczej albo poprawić. Im więcej człowiek się angażuje w pracę tym więcej o niej myśli, mnie się praca czasem nawet śni.
|
|
|
|
|
|
#1770 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziwi mnie że prawie 6 letnia córka znajomych nad jeziorem bawiła się bez koszulki. Mój znajomy nie widział problemy, ja uważam że to już duże dziecko i nie wiadomo kto na nią patrzy. Jak myślicie?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.

26.08.2023
Nawet na prywatnych wizytach takie bzdury wygłaszano.

a wspominanie o jakimś wypaleniu zawodowym czy psychicznym przemęczeniu to już w ogóle... jak to można być psychicznie zmęczonym. no jak