|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 |
|
Lady in red.
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Ja to kojarzę w kontekście lasek, które wchodzą w narrację "inne kobiety są jakieś tam, ja jestem wyjątkowa" + strażniczek patriarchatu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#243 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w ogóle nie ogarniam większości trendów na tik toku. Są dla mnie żenujące
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Pani Mizantrop
|
Nie mam tiktoka, ale niektore tresci i ich tworcy sa tez dostepne na insta i bardzo lubie filmiki z ktorych mozna sie czegos dowiedziec - np. te publikowane przez dermatologow, opowiadajace o roznych skladnikach w produktach i ich dzialaniu. Albo tradycyjnie filmiki z przepisami, bo zarcie zawsze spoko
|
|
#247 | |
|
whatever
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Nie bardzo, chodzi o dziewczyny, które chwalą się "męskimi" zainteresowaniami, powtarzają, że same nie interesują się modą, makijażem itp bo to głupie i puste, lubią czuć się lepiej od innych kobiet, bo uważają się za mądrzejsze i bardziej interesujące. |
|
|
|
|
|
#248 |
|
BAN stały
|
Aaaa, teraz rozumiem!
|
|
|
|
|
#249 | |
|
whatever
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#251 |
|
whatever
|
|
|
|
|
|
#252 |
|
whatever
|
Odpowiem mememdownload.jpg
|
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jeśli to rzeczywiście prawda, że lepiej dogadują się z facetami czy nie potrafią znaleźć wspólnego języka z innymi kobietami, to co w tym takiego złego?
|
|
|
|
|
#254 |
|
Konto usunięte
|
Mnie dziwi, że niektóre osoby, które po prostu się malują określają to jako interesowanie się makijażem.
|
|
|
|
|
#255 | |
|
whatever
|
Cytat:
Zarówno faceci jak i kobiety różnią się od siebie, więc ciężko żeby ktoś nie znalazł nic wspólnego z żadną inna przedstawicielką swojej płci. Najczęściej jednak wynika to z zakorzenionego seksizmu (polecam jeszcze pojęcie internalized mysogyny do poczytania). |
|
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem dlaczego, ale od razu przypomina mi się dyskusja, że nie można powiedzieć, że woli się ginekologów facetów, bo są delikatniejsi od kobiet
|
|
|
|
|
#257 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co z tego, że są kobiety o takich samych zainteresowaniach, trybem życia czy humorem, jeśli ktoś w swoim otoczeniu takich po prostu nie ma. Nikt nie ma nieograniczonego dostępu do wszystkich przedstawicieli swojej płci. |
|
|
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88910855]Ale ktoś może mieć w swoim otoczeniu same kobiety z powiedzmy tej samej bajki, ale innej, niż własna.
Co z tego, że są kobiety o takich samych zainteresowaniach, trybem życia czy humorem, jeśli ktoś w swoim otoczeniu takich po prostu nie ma. Nikt nie ma nieograniczonego dostępu do wszystkich przedstawicieli swojej płci.[/QUOTE] Zaraz będzie, że to niemożliwe, żeby żadna się nie trafiła. |
|
|
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
|
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi z olx - i tym, że niektóre osoby potrzebują „instrukcji” jak z tego skorzystać. Rozumiem, że ktos mogl nigdy nie korzystać, ale przecież olx to taka sama platforma, jak inne, np. allegro - wchodzi sie w ofertę, kupuje - co tu tłumaczyć? Zamieszczenie ogloszenia też jest banalnie proste. Tymczasem odkąd olx stał sie bardziej popularny, ciagle słyszę, że „nie wiem, jak tego używać”. No nie ogarniam tego - jeśli ktoś korzysta z komputera i internetu, robi zakupy przez internet, to jak może potrzebować instrukcji do kupienia czegoś na olx. Po drugie kto wymyślił to generowanie etykiety do samego siebie. Kombinowanie i komplikowanie czegoś, co normalnie jest bardzo proste.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#260 | |
|
whatever
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88910855]Ale ktoś może mieć w swoim otoczeniu same kobiety z powiedzmy tej samej bajki, ale innej, niż własna.
Co z tego, że są kobiety o takich samych zainteresowaniach, trybem życia czy humorem, jeśli ktoś w swoim otoczeniu takich po prostu nie ma. Nikt nie ma nieograniczonego dostępu do wszystkich przedstawicieli swojej płci.[/QUOTE] No to opowiedzcie, co takiego sprawia, że lepiej dogadujecie się z facetami? ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
niektórzy mają jakieś irracjonalne lęki przed korzystaniem z nowości
|
|
|
|
|
|
#261 |
|
Konto usunięte
|
Ja niedawno na olx miałam kupującą, która chciała mi płacić za tradycyjna dostawę kurierem ( kilkanasie zl), mimo że miałam przesylke olx za 1 zł. Bo ona "nigdy tego nie robila" Ale jej wysłałam skreena jak i gdzie ma kliknąć i ogarnęła w minute jednak.
Najbardziej przeraża nieznane
|
|
|
|
|
#262 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja założyłam ostatnio, bo widziałam na insta właśnie filmiki stamtąd z treściami, które mnie interesowały, ale tam jest tyle szamba poza tym, że aż jestem w szoku ![]() Cytat:
Ja tego nie rozumiem. Albo jak ktoś mnie pyta czy ja mam konto w jakimś sklepie jakby sam nie mógł założyć
|
|
|
#263 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mam badań na ten temat, wnioski wyciągnięte na podstawie list osób rekrutujących na studia na kierunki z tym związane oraz powiedzmy z grup zainteresowań. Mam znajome, które mają takie same zainteresowania, ale to są znajome ze studiów. Gdyby mi się te znajomości pourywały, to nie dałabym rady znaleźć nowych. Mogłabym dołączyć do jakiejś grupy, ale musiałoby mi się chcieć, musiałabym mieć na to czas i kasę + w dobie pandemii średnio to działa. Zresztą nie pisałam, że lepiej dogaduję się z facetami. Ale jeśli pominąć właśnie stare znajomości z czasów edukacji, no to z nowszych w moim otoczeniu większość kręci najbardziej jedzenie i dzieci. A mnie ani jedno, ani drugie. ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#264 |
|
whatever
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88910883]Zainteresowania. Statystycznie jest ze 2-3 razy więcej facetów, którzy się tym interesują, niż kobiet.
Nie mam badań na ten temat, wnioski wyciągnięte na podstawie list osób rekrutujących na studia na kierunki z tym związane oraz powiedzmy z grup zainteresowań. Mam znajome, które mają takie same zainteresowania, ale to są znajome ze studiów. Gdyby mi się te znajomości pourywały, to nie dałabym rady znaleźć nowych. Mogłabym dołączyć do jakiejś grupy, ale musiałoby mi się chcieć, musiałabym mieć na to czas i kasę + w dobie pandemii średnio to działa. Zresztą nie pisałam, że lepiej dogaduję się z facetami. Ale jeśli pominąć właśnie stare znajomości z czasów edukacji, no to z nowszych w moim otoczeniu większość kręci najbardziej jedzenie i dzieci. A mnie ani jedno, ani drugie.[/QUOTE] Dla mnie jest zasadnicza różnica w tym co opisujesz, a "pick me". Dobierasz sobie znajomych pod zainteresowania - spoko, statystycznie miałaś więcej okazji do nawiązania znajomości z facetami - spoko, sama miałam podobne doświadczenia do pewnego momentu w życiu. To co innego niż zakładanie z góry, że kobiety pewnie nie są wystarczające ciekawe czy że mają wszystkie jakieś dyskwalifikujące cechy, których Ty nie masz. Plus pickmes uważają to za swoją wyższość nad innymi kobietami, że przyjaźnią się z mężczyznami, bo w ich głowie (często podświadomie) mężczyźni są lepsi, ciekawsi, bardziej rozwinięci. |
|
|
|
|
#265 |
|
Zadomowienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88910872]Ja niedawno na olx miałam kupującą, która chciała mi płacić za tradycyjna dostawę kurierem ( kilkanasie zl), mimo że miałam przesylke olx za 1 zł. Bo ona "nigdy tego nie robila" Ale jej wysłałam skreena jak i gdzie ma kliknąć i ogarnęła w minute jednak.
Najbardziej przeraża nieznane [/QUOTE]Serio. To jest w sumie jedyne wytłumaczenie, jakie mi przychodzi do głowy - opór przed nowym. Dziwi mnie, że tak wielu ludzi to „ma”, i to spotykam to nawet wśrod osób inteligentnych i ogarniętych, a dotyczy spraw prostych i banalnych. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#266 |
|
Wtajemniczenie
|
juli_jka- twoje komentarze są nie na miejscu. Jak jest 9 zespołów damskich i 1 męski - i to tylko z tym męskim nie idzie się dogadać - to w społeczeństwie nie ma zbiorowego biadolenia że "ach ci faceci, no niekompetentni debile, czy tak trudno wysłać zdjęcia wszystkiego po kolei, z kobietami to można pracować a ci nawet po słownej instrukcji nie ogarniają, jak to możliwe że jako ogół zarabiają więcej i jest aż tylu na wysokich stanowiskach". Ale jak już kobieta okaże się niekompetentna (a nie daj boże w zawodzie gdzie przewaga facetów) to nagle w wypowiedziach jest reprezentantką większości kobiet. Nagle już jej niekompetencja jest niemal cechą "kobiecą" od której są wyjątki.
Z tym się łączy zjawisko "pick me girl". Większość "męskich" i "neutralnych" zainteresowań, cech, postaw jest przedstawianych jako cool/przydatne/wartościowe w przeciwieństwie do "kobiecych" które są trywializowane, oddzielone od "neutralnych" jako coś gorszego/wymagającego mniej umiejętności czy talentu/pustego i nieprzydatnego. Mimo upiększonych na papierze słów o "komplementarności płci" w praktyce masz wyglądać ładnie ale makijaż to nagle głupie filmiki na yt/nic trudnego/na pindrzące się baby trzeba godzinę czekać zanim wyjdą na imprezę hehe/wiele kosmetyków to głupota i konsumpcjonizm a facetowi wystarczy szampon 12 w 1/obsesja na punkcie wyglądu i kompleksy" - nie to co kupowanie nowinek technologicznych i grzebanie przy aucie co już nagle jest męskim spoko hobby Więc część dziewczyn nie chce być postrzegana przez innych jako ta "gorsza" więc słownie przy losowych okazjach ostentacyjnie odcina się od wszystkiego co "dziewczyńskie", pogłębia stereotypy stawiając siebie jako tą "normalną" dziewczynę którą warto wybrać do związku (stąd to "pick me") bo ma "normalne" zainteresowania/cechy charakteru/podejście do życia w przeciwieństwie do "typowej dziewczyny".
|
|
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Myślałam, że nic mnie już nie zdziwi, ale zdziwił mnie e-book - kurs masturbacji
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łoo panie, kto takie guano wypuścił ?
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.