Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-09-20, 15:46   #271
hatka
Zadomowienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Cytat:
Napisane przez Overcooked Pokaż wiadomość
juli_jka- twoje komentarze są nie na miejscu. Jak jest 9 zespołów damskich i 1 męski - i to tylko z tym męskim nie idzie się dogadać - to w społeczeństwie nie ma zbiorowego biadolenia że "ach ci faceci, no niekompetentni debile, czy tak trudno wysłać zdjęcia wszystkiego po kolei, z kobietami to można pracować a ci nawet po słownej instrukcji nie ogarniają, jak to możliwe że jako ogół zarabiają więcej i jest aż tylu na wysokich stanowiskach". Ale jak już kobieta okaże się niekompetentna (a nie daj boże w zawodzie gdzie przewaga facetów) to nagle w wypowiedziach jest reprezentantką większości kobiet. Nagle już jej niekompetencja jest niemal cechą "kobiecą" od której są wyjątki.

Z tym się łączy zjawisko "pick me girl". Większość "męskich" i "neutralnych" zainteresowań, cech, postaw jest przedstawianych jako cool/przydatne/wartościowe w przeciwieństwie do "kobiecych" które są trywializowane, oddzielone od "neutralnych" jako coś gorszego/wymagającego mniej umiejętności czy talentu/pustego i nieprzydatnego. Mimo upiększonych na papierze słów o "komplementarności płci" w praktyce masz wyglądać ładnie ale makijaż to nagle głupie filmiki na yt/nic trudnego/na pindrzące się baby trzeba godzinę czekać zanim wyjdą na imprezę hehe/wiele kosmetyków to głupota i konsumpcjonizm a facetowi wystarczy szampon 12 w 1/obsesja na punkcie wyglądu i kompleksy" - nie to co kupowanie nowinek technologicznych i grzebanie przy aucie co już nagle jest męskim spoko hobby Więc część dziewczyn nie chce być postrzegana przez innych jako ta "gorsza" więc słownie przy losowych okazjach ostentacyjnie odcina się od wszystkiego co "dziewczyńskie", pogłębia stereotypy stawiając siebie jako tą "normalną" dziewczynę którą warto wybrać do związku (stąd to "pick me") bo ma "normalne" zainteresowania/cechy charakteru/podejście do życia w przeciwieństwie do "typowej dziewczyny".
Muszę sie z Tobą zgodzić w całej rozciągłości

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2021-09-20, 15:50   #272
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Widziałam reklamę na stronie Your Kaya.
Nie wiem czemu cały czas pojawiają mi się ich reklamy ma fb.
Też mi się pojawiaja. Nie lubie takiej nachalności.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 16:29   #273
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NocnaWiedma Pokaż wiadomość
Akurat w wypadku szkół jazdy dla kobiet chyba właśnie jest takie założenie, że są dla kobiet prowadzone przez kobiety. I w tym wymiarze zamysł takiego kursu rozumiem mimo iż mi była by raczej obojętna płeć instruktorki/a.

Nie wiem, dlaczego trzeba tworzyć takie cuda. Po prostu można wybrać instruktorkę w szkole jazdy, jeśli ktoś sugeruje się płcią (chociaż polecam jednak brać pod uwagę charakter i opinie o danej osobie, a nie płeć...).

A zjawisko pick me girl jest proste, to kobiety, które naśladując seksistowskie zachowania i opinie kolegów chcą zasłużyć i dostać się do społecznego grona mężczyzn.

Trochę o tym czytałam i w sumie kilka razy się nawet z tym spotkałam. Przykre takie. Same sobie krzywdę robią.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 17:00   #274
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Dziwi mnie robienie noworodkom takich zdjęć i jeszcze uważanie tego za słodkie i zabawne

https://www.instagram.com/p/CT7VAUar...dium=copy_link

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 17:05   #275
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 17:09   #276
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Dziwi mnie robienie noworodkom takich zdjęć i jeszcze uważanie tego za słodkie i zabawne

Wiem, że to nieco kontrowersyjne i możecie mnie zjechać, ale mnie w ogóle dziwi, że ktoś takie rzeczy ogląda, bo dla mnie noworodki są brzydkie też byłam paskudna, żeby nie było

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 17:24   #277
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość

To jest prawdziwe dziecko w ogóle? Wygląda jak te creepy realistyczne lalki.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 17:30   #278
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2021-09-20 o 17:32
Stary 2021-09-20, 17:31   #279
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Zdziwienie sprzed chwili. Jakiś czas temu widziałam na wizażu dyskusje o jakiejś rzeczy w jednym z wątków, ale nie miałam za bardzo czasu jej czytać i nigdzie sobie nie zapisałam. Przed chwilą chciałam do tego wrócić, wpisałam w wątkową wyszukiwarkę i mi znalazło : O
Od kiedy ona działa

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2021-09-22 o 11:51 Powód: Przywrócenie usuniętego posta.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 17:39   #280
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez Overcooked Pokaż wiadomość
juli_jka- twoje komentarze są nie na miejscu. Jak jest 9 zespołów damskich i 1 męski - i to tylko z tym męskim nie idzie się dogadać - to w społeczeństwie nie ma zbiorowego biadolenia że "ach ci faceci, no niekompetentni debile, czy tak trudno wysłać zdjęcia wszystkiego po kolei, z kobietami to można pracować a ci nawet po słownej instrukcji nie ogarniają, jak to możliwe że jako ogół zarabiają więcej i jest aż tylu na wysokich stanowiskach". Ale jak już kobieta okaże się niekompetentna (a nie daj boże w zawodzie gdzie przewaga facetów) to nagle w wypowiedziach jest reprezentantką większości kobiet. Nagle już jej niekompetencja jest niemal cechą "kobiecą" od której są wyjątki.

Z tym się łączy zjawisko "pick me girl". Większość "męskich" i "neutralnych" zainteresowań, cech, postaw jest przedstawianych jako cool/przydatne/wartościowe w przeciwieństwie do "kobiecych" które są trywializowane, oddzielone od "neutralnych" jako coś gorszego/wymagającego mniej umiejętności czy talentu/pustego i nieprzydatnego. Mimo upiększonych na papierze słów o "komplementarności płci" w praktyce masz wyglądać ładnie ale makijaż to nagle głupie filmiki na yt/nic trudnego/na pindrzące się baby trzeba godzinę czekać zanim wyjdą na imprezę hehe/wiele kosmetyków to głupota i konsumpcjonizm a facetowi wystarczy szampon 12 w 1/obsesja na punkcie wyglądu i kompleksy" - nie to co kupowanie nowinek technologicznych i grzebanie przy aucie co już nagle jest męskim spoko hobby Więc część dziewczyn nie chce być postrzegana przez innych jako ta "gorsza" więc słownie przy losowych okazjach ostentacyjnie odcina się od wszystkiego co "dziewczyńskie", pogłębia stereotypy stawiając siebie jako tą "normalną" dziewczynę którą warto wybrać do związku (stąd to "pick me") bo ma "normalne" zainteresowania/cechy charakteru/podejście do życia w przeciwieństwie do "typowej dziewczyny".
Sądzę, że mylisz osoby i komentarze.
Nigdzie nie napisałam, ze dziewczyny ode mnie pracy pracują w męskim zawodzie. Ani,ze jakimikolwiek czegokolwiek reprezentantkami.
Reszta jest nadinterpretacja.

Nigdzie Też nie prosiłam o komentarz do mojego postu. Jak dobrze kojarze jest to wątek, gdzie można napisac o swojej irytacji i juz.
Jeśli ktoś komentuje - ok, takie reguły forum.
Reszta jest nadinterpretacja i niesłuszną chęcią przypisania mi rzeczy, których nie powiedziałam.

O zjawisku pick me czytam pierwszy raz tu.
Nie znam tego. Nie spotkalam się z tym.
Nigdy tego nie użyłam tego sformuowania w kontekście jakiekolwiek kobiety, która znam.
A, ze nie bardzo umiem się do tego odnieść do tego zjawiska w ogóle go nie komentuje.

Stary 2021-09-20, 17:42   #281
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
Nigdzie Też nie prosiłam o komentarz do mojego postu.
A to trzeba udzielać pisemnej zgody?

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:

A, ze nie bardzo umiem się do tego odnieść do tego zjawiska w ogóle go nie komentuje.

eh te kobiety, nic nie rozumieją... jakby facet odpisywał, to by na pewno wiedział.
Stary 2021-09-20, 17:44   #282
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Sądzę, że mylisz osoby i komentarze.
Nigdzie nie napisałam, ze dziewczyny ode mnie pracy pracują w męskim zawodzie. Ani,ze jakimikolwiek czegokolwiek reprezentantkami.
Reszta jest nadinterpretacja.

Nigdzie Też nie prosiłam o komentarz do mojego postu. Jak dobrze kojarze jest to wątek, gdzie można napisac o swojej irytacji i juz.
Jeśli ktoś komentuje - ok, takie reguły forum.
Reszta jest nadinterpretacja i niesłuszną chęcią przypisania mi rzeczy, których nie powiedziałam.

O zjawisku pick me czytam pierwszy raz tu.
Nie znam tego. Nie spotkalam się z tym.
Nigdy tego nie użyłam tego sformuowania w kontekście jakiekolwiek kobiety, która znam.

nie musiałaś się prosić - to jest forum publiczne. każdy może skomentować dowolny post. nie potrzeba na to pozwolenia

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Zgadzam się.
No ludziom generalnie się nie chce pracować i wypełniają obowiązki po najmniejszej linii oporu, szczególnie jak mało płacą. Nie wiązałabym tego z płcią. Sugerując że te dziewczyny sobie nie radzą, bo są dziewczynami, juli_jka sugeruje, że sama pewnie też nie jest na swoim stanowisku tak kompetentna jak mężczyzna.
Dziwię się, że wszystkie "pick me" tego nie widzą.
nieee... ona jest pewnie wyjątkiem
mnie bawi jak kobiety narzekają na to jakie to są inne kobiety... bo to samemu sobie wystawia się niezłą 'laurkę'

Cytat:
Poproszę o dowody sugerujące, o braku moich kompetencji

skoro tamte laski nazywasz mniej kompetentnymi od mężczyzn i łączysz to z płcią, to Ty (też kobieta) niby jesteś inna? już nie gorsza od mężczyzn?

Cytat:
Ale jeśli to rzeczywiście prawda, że lepiej dogadują się z facetami czy nie potrafią znaleźć wspólnego języka z innymi kobietami, to co w tym takiego złego?
kobiety to nie jest jeden organizm. jak ktoś nie umie znaleźć wspólnego języka z żadną kobietą, to widocznie nie chce go znaleźć

Cytat:
Zaraz będzie, że to niemożliwe, żeby żadna się nie trafiła.
no statystycznie rzecz biorąc to jest bardzo mało możliwe, aby w całym swoim życiu nie znaleźć ani jednej kobiety z którą się dogaduje, ale jednocześnie dogadywać się ze wszystkimi mężczyznami

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-09-20 o 18:18
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 17:45   #283
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
A to trzeba udzielać pisemnej zgody?

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

eh te kobiety, nic nie rozumieją... jakby facet odpisywał, to by na pewno wiedział.
No ale jak mam komentować skoro nie mam nic do powiedzenia?

Stary 2021-09-20, 18:12   #284
Marigold19
🦄

Cytat:
Dziwi mnie, że ostatnio wszędzie widzę wyrażenie "pick me"
Niektórzy po prostu lubią wszędzie wrzucić jakiś angielski zwrot, nieważne czy pasuje do sytuacji czy nie.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 18:13   #285
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-09-20, 18:16   #286
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez Marigold19 Pokaż wiadomość
Niektórzy po prostu lubią wszędzie wrzucić jakiś angielski zwrot, nieważne czy pasuje do sytuacji czy nie.
Dawaj, jak nazywa się zjawisko "pick me" po polsku. Tylko żeby brzmiało w miarę spoko i oddawało sens tej nazwy.
Stary 2021-09-20, 18:20   #287
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
ależ zwrot bardzo pasuje. "pick me" znaczy w wolnym tłumaczeniu mniej więcej tyle "mężczyzno, wybierz mnie (na swoją koleżankę/partnerkę/współpracownicę/itd), ja jestem tak bardzo inna niż te wszystkie inne głupiutkie kobietki"

ale niektórzy po prostu lubią się przyczepić, nie ważne czy jest powód czy nie

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-09-20 o 18:33
Stary 2021-09-20, 18:23   #288
this_witch
whatever

Dziwi mnie takie czepianie się angielskich zwrotów w rozmowie. Szczególnie w internecie. No nie wszystko brzmi równie zgrabnie po polsku, poza tym angielskie zwroty są szerzej rozpoznawalne, bo bardziej obecne w źródłach. Raczej 90% osób tutaj zna angielski i nawet jak danego zwrotu nie zna, to se doczyta.
Jakbyśmy pisały o laskach "wybierz mnie" to też byście nie wiedziały o co chodzi.
Stary 2021-09-20, 18:25   #289
Finlora
Zakorzenienie

Mnie bardziej chodziło o to, że non stop trafiam na jakieś wzmianki na ten temat. Wcześniej jakoś nigdzie tego nie widziałam (a już na pewno nie jako "pick me"), dlatego po wpisaniu w google pierwsze co wyskoczyło to trend na tik toku i opisy jakichś filmików.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 18:27   #290
Marigold19
🦄

Cytat:
Dawaj, jak nazywa się zjawisko "pick me" po polsku. Tylko żeby brzmiało w miarę spoko i oddawało sens tej nazwy.
Po polsku to będzie "wybierz mnie"- nic więcej, nic mniej. Pewnie trzeba wrzucić w Google żeby sprawdzić znaczenie. Niestety nie jestem fanką używania do wszystkiego angielskich zwrotów.
Stary 2021-09-20, 18:27   #291
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
No ale jak mam komentować skoro nie mam nic do powiedzenia?

Tak bardzo nie masz nic do powiedzenia że aż napisałaś:
Cytat:
to juz za wysoka arytmetyka ....
Ale jak poprosiłam chłopaków z tego działu to spoko, nie ma problemu

I jak tu dziewczyny poważnie traktować .... ???
Cytat:
I serio uważam,ze kobieta kobiecie powinna pomagać i być wsparciem
Cytat:
Takie przekonanie mam i nie wyrządzam nim nikomu krzywdy
Moim zdaniem takimi wypowiedziami i postawą wręcz dowalasz ogółowi kobiet, a nie im pomagasz. Postępujesz dokładnie odwrotnie od deklarowanych wartości. Grupka osób wykonuje niedokładnie swoje obowiązki więc zamiast anegdoty z pracy sprowadzasz je do niekompetentnych dziewczyn robiących problemy vs kompetentnych chłopaków z którymi nie ma problemu. I doprawienie tego traktowaniem ich POWAŻNIE. Z wisienką na torcie gdzie dla kobiet "już za wysoka arytmetyka" powielająca stereotyp gdzie kobiety są gorsze od facetów z matmy mimo że sytuacja tego nie dotyczy. A już szef-facet który nie wywiązał się odpowiednio z przeszkolenia/zatrudnienia odpowiednich osób nie jest przykładem że jak tu POWAŻNIE traktować facetów którzy widocznie nie nadają do zarządzania w przeciwieństwie do ciebie-kobiety z mutitaksingiem która oprócz swojej roboty rozpoznaje niekompetencje innych? Podkreślanie że kobieta kobiecie powinna być wsparciem, a już przypowiastek że mężczyzna mężczyźnie powinien pomagać jakoś nie jest używane. To jest właśnie pokłosie tego że to co w naszej kulturze jest pozornie uniwersalne w praktyce przed oczami ludzie mają obraz mężczyzny - więc jeśli mamy na myśli dziewczyny "trzeba" to osobno zaznaczyć.
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 18:28   #292
Marigold19
🦄

Cytat:
Dziwi mnie takie czepianie się angielskich zwrotów w rozmowie. Szczególnie w internecie. No nie wszystko brzmi równie zgrabnie po polsku, poza tym angielskie zwroty są szerzej rozpoznawalne, bo bardziej obecne w źródłach. Raczej 90% osób tutaj zna angielski i nawet jak danego zwrotu nie zna, to se doczyta.
Jakbyśmy pisały o laskach "wybierz mnie" to też byście nie wiedziały o co chodzi.
Serio? A ja myślałam, że w Polsce to polskie jednak.
Stary 2021-09-20, 18:29   #293
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Po polsku to będzie "wybierz mnie"- nic więcej, nic mniej. Pewnie trzeba wrzucić w Google żeby sprawdzić znaczenie. Niestety nie jestem fanką używania do wszystkiego angielskich zwrotów.
No ale heloł (), "dziewczyny wybierz mnie" brzmi beznadziejnie, język polski tak nie działa. Rzeczywiście dziwne, że świat jest zglobalizowany i niektóre wyrażenia po angielsku przenikają do języka.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 18:33   #294
this_witch
whatever

Cytat:
Mnie bardziej chodziło o to, że non stop trafiam na jakieś wzmianki na ten temat. Wcześniej jakoś nigdzie tego nie widziałam (a już na pewno nie jako "pick me"), dlatego po wpisaniu w google pierwsze co wyskoczyło to trend na tik toku i opisy jakichś filmików.
Ja to znam już od lat, wcześniej pod pokrewną nazwą "not like other girls", jest nawet cały subreddit poświęcony przykładom z realu i heheszkom z takich lasek.
Sama nie jestem jakąś fanką tik toka, ale dziwi mnie takie boomerskie (znowu szpanuję angielskim xD) postrzeganie wszystkiego o czym się pierwszy raz słyszy jako "pewnie nowy trend z tik toka" albo narzekanie "na tik toku są same głupoty".

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
No jednak nie zawsze, bo mając dostęp do internetu ludzie czytają coś poza polskimi źródłami. Wiele rzeczy jest szeroko opisywanych zanim pojawią się rzetelne tłumaczenia na inne języki.
A jednak przy globalizacji angielski jest językiem uniwersalnym, choćby w nauce.
Stary 2021-09-20, 18:34   #295
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
ale jak wrzucisz w google "wybierz mnie" to nadal nie będziesz wiedzieć o co chodzi. nie lepiej napisać po ludzku ten powszechnie używany zwrot, aby Ci co go nie znaja mogli sobie łatwo wygooglać?
Stary 2021-09-20, 18:37   #296
Marigold19
🦄

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88911298]No ale heloł (), "dziewczyny wybierz mnie" brzmi beznadziejnie, język polski tak nie działa. Rzeczywiście dziwne, że świat jest zglobalizowany i niektóre wyrażenia po angielsku przenikają do języka.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Jak dla mnie tak samo beznadziejnie jak "pick me girl". Język polski taki "hasłowy" nie jest, ale ja tej hasłowości nie lubię.
Stary 2021-09-20, 18:37   #297
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2021-09-20, 18:37   #298
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
a słowa jak "weekend" czy "radio" też Ci przeszkadzają? to przecież nic innego jak angielskie wyrażenia wciągnięte do polskiego języka
Stary 2021-09-20, 18:38   #299
Finlora
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88911298]No ale heloł (), "dziewczyny wybierz mnie" brzmi beznadziejnie, język polski tak nie działa. Rzeczywiście dziwne, że świat jest zglobalizowany i niektóre wyrażenia po angielsku przenikają do języka.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A "pick me girl" brzmi lepiej?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-09-20, 18:40   #300
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
wystarczy zgłębić odrobinę temat aby przestać mieć takie wrażenie. czy się to komuś podoba czy nie, tik-tok jest obecnie bardzo potężnym narzędziem i całkowite bagatelizowanie go jest mocno ryzykowne, jeśli chce się mieć jakieś większe pojęcie o obecnym świecie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości