Oponka na brzuch i ogromne ilości slodyczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-05, 10:15   #1
dwakolory
Raczkowanie

Oponka na brzuch i ogromne ilości slodyczy

Mój nproblem polega na tym że ostatnio strasznie przytyłam. Mój mąż (świeżo poślubiony) zaczyna mi dogryzać, a mi jest tak strasznie przykro. Zawsze byłam wysoka i szczupła. Chuda nie, tylko szczupła. Zawsze miałam szerokie biodra i oponkę na brzuchu, ale ze wzgledu na mój wzrost (175 cm) nie było tego tak widać. W tej chwili tak przytył mi brzuch, że nawet stojąc zupełnie prosto wisi odstaje mi oponka. Kiedyś było to widać głównie gdy siedziałam, a teraz ... masakra. Okropnie przytyłam w talii. Właściwie to nie mam już talii. Zawsze miałam piękne mocne przewężenie, a teraz ma 2 grube bułki w tali. Biodra mam szerokie a nogi zawsze były szczupłe. W tej chwili równiez zbyt grudych nie mam, ale za to pojawił się ogromny cellulit. Nie wyobrażam sobie ubrania krótkiej spódniczki. Wyglądam źle. Jak mam spodnie i tunikę to jakos to wszystko jest zakryte. Ale jak się rozbiorę... Tragedia. Najbardziej boli mnie reakcja mojego męża, który mówi że nie chce żebym była gruba, że zrobiłam się okrągła.
Co robić? Mam tak bardzo słaba wolę. Nie potrafię odmówić sobie... słodyczy. Jestem od nich uzalezniona. jem ogromne ilości. Zawsze jadłam. Dzień zaczynam od batonika. Potem na sniadanie drożdżówka i kakao. potem jakiś baton albo kilka w między czasie. Po obiedzie obowiązkowo jakiś cukierek lub czekolada. Potem też. W łóżku równiez podjadam. No i w nocy się budzę i jem cukierki. Właściwie to cały mój dzień kręci się wokół słodyczy, jogurtów, budyniu. Dziennie wydaję ok 20-30 zl na słodycze. To strasznie dużo, bo miesięcznie wychodzi to już prawi 1000 zł. Cała moja wypłata idzie na cukierki. Nie wiem co mam robic. Nie umiem nie iść do sklepu. Kupuję jak opętana. Wiem że źle robie i obiecuję sobie że przestanę. Ale nie umiem. Jem co dziennie. Dziś naprzykład jestm z siebie dumna, bo wydałam tylko 10 zł w sklepie na cukierki. To tak duży postę dla mnie. Ale np wczoraj zaszalałam i kupiłanm cukierków za prawie 40 zł. I tak ciągle. Błędne koło. Nie potrafię sama sobie ztym poradzić. Potzrebuję pomocy. Myśle żeby udac się do dietetyka albo psychologa.
Ostatnio byłam u lekarza rodzinnego i chciałam zeby coś mi przepisali, żeby dali namiary na jakiegos dietetyka. Ale powiedzieli że mam przestać chodzić do sklepu. Tylko że ja nie potrafię.
Co robić?
Jak schudnąć? Pewnie nie jedząc słodyczy? Ale jak ich nie jeść?
Może któraś z was ma podobny problem? Może są jakieś tabletki po których nie chę się słodyczy (chrom na mnie nie działa)?
POMOCY
dwakolory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 10:28   #2
aluchelek
Raczkowanie

Dot.: Oponka na brzuch i ogromne ilości slodyczy

Uuuu.... a może tu wcale nie o słodycze chodzi? Może "zajadasz" w ten sposób jakieś problemy, frustracje? Może odreagowujesz stres? Ja bym raczej kombinowała w tym kierunku.

Ja też jestem jak patyczek, a brzuszysko mam ogromne, z tą różnicą, że ja nie jem słodyczy....

Nie wiem czy jest w ogóle sens łykac jakieś tabletki, to zawsze chemia i obciążenie dla wątroby. Spóbuj zamiast słodkiego wcinać śliwki, winogrona, dynię (pestki też), figi czy suszone morele. Słodkie to jak cholipka, więc może Ci pomoże.

Uszy do góry!

aluchelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 10:37   #3
orzeszek01
Zakorzenienie

Moze zjadajac słodycze odreagowujesz stres? Np to ze mąż Ci dogryza?
Jesli tak to spróbuj znalezc cos co Cie zrelaksuje-ksiazka,dobry film,kąpiel.

A moze zamiast słodyczy kupuj warzywa nawet owoce-co prawda maja cukier ale sa zdrowe.
Odzywiasz sie głównie słodyczami-wiesz ze to zle,wiec spróbuj cos z tym zrobic.
zapoznaj sie z zasadami zdrowego odzywiania.
Na cellulit -masaze,kremy,szorstka gąbka-systematyczność-pomoze.
Cwicz,rób brzuszki,wiecej spaceruj,wygospodaruj aktywnie czas.
miesiecznie 1000 zł na słodycze?
To jest duzo pieniedzy,pomysl ile fajnych ciuszków mogłabyś miec. Zamiast słodyczy,kup balsamy na ce;;uli,zaopatrz sie w zdorwe produkty,wykup karnet na siłownie.

Bedzie dobrze tylko musisz sama sobie pomoc
3maj sie;*
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 10:41   #4
dwakolory
Raczkowanie

Smile Dot.: Oponka na brzuch i ogromne ilości slodyczy

Cytat:
Napisane przez aluchelek Pokaż wiadomość
Uuuu.... a może tu wcale nie o słodycze chodzi? Może "zajadasz" w ten sposób jakieś problemy, frustracje? Może odreagowujesz stres? Ja bym raczej kombinowała w tym kierunku.

Ja też jestem jak patyczek, a brzuszysko mam ogromne, z tą różnicą, że ja nie jem słodyczy....

Nie wiem czy jest w ogóle sens łykac jakieś tabletki, to zawsze chemia i obciążenie dla wątroby. Spóbuj zamiast słodkiego wcinać śliwki, winogrona, dynię (pestki też), figi czy suszone morele. Słodkie to jak cholipka, więc może Ci pomoże.

Uszy do góry!
Nigdy nie myslałam o tym w ten sposób. Ja jem ogromne ilości slodyczy od dziecka więc to chyba nie jest zajadanie stresu. U mnie problem jest naprawdę duży. Mnie nie zadawalają np suszone owoce. Mi się głównie chce czekolady. I to chyba od tego jestem uzalezniona. Ale nie jem czekolady samej. Lubie mp cukierki czekoladowe i batoniki. Ja bankrutuje przez te słodycze. Chciałam się ograniczyc do np 1 batonika dziennie i nie mogę wytrzymać. Jedej dla mnie to za mało. Duzo za mało.
Kurcze co tu robić?

Dodam jeszcze że nie wiem dokładnie ile teraz waże. Ostatnio jak się ważyłam to było ok 65 kg. Ale to było przed tym strasznym przytyciem. Teraz myśle że tak ok 70 będzie. Ale nie wiem.

I jeszcze powiem że jestem luniuchem i nie nawidzę ćwiczyć. Kupiłam sobie specjalny sprzeęt do ćwiczenia brzuszków. Tłumaczę sobie że nie mam miejsca żeby go postqawić gdzieś (mamy bardzo male mieszkanko a jest na 3). Rozkładac go codziennie to oczywiście dla mnie za trudne (trze aż 2 sruby przykęcić ). Pozyczyłam ostatnio rowerek od siostry i oczywiście też nie ćwiczę.
Stary 2008-09-05, 10:48   #5
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Zrób też badania kału na pasożyty i badania cukru we krwi. Robaki albo cukrzyca mogą też dawać podobne objawy nienasyconego głodu na słodycze.

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 10:49   #6
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
Moze zjadajac słodycze odreagowujesz stres? Np to ze mąż Ci dogryza?
Jesli tak to spróbuj znalezc cos co Cie zrelaksuje-ksiazka,dobry film,kąpiel.

A moze zamiast słodyczy kupuj warzywa nawet owoce-co prawda maja cukier ale sa zdrowe.
Odzywiasz sie głównie słodyczami-wiesz ze to zle,wiec spróbuj cos z tym zrobic.
zapoznaj sie z zasadami zdrowego odzywiania.
Na cellulit -masaze,kremy,szorstka gąbka-systematyczność-pomoze.
Cwicz,rób brzuszki,wiecej spaceruj,wygospodaruj aktywnie czas.
miesiecznie 1000 zł na słodycze?
To jest duzo pieniedzy,pomysl ile fajnych ciuszków mogłabyś miec. Zamiast słodyczy,kup balsamy na ce;;uli,zaopatrz sie w zdorwe produkty,wykup karnet na siłownie.

Bedzie dobrze tylko musisz sama sobie pomoc
3maj sie;*
Wiem ile to pieniędzy. Dlatego chcę coś z tym zrobić. Wiem ile miałabym za to innych fajnych rzeczy. Ale ten cholerny nałóg jest silnieszy.

Od dziś walczę ze sobą.
Zacznę robić brzuszki. Już pisałam męzowi sms żeby mi ze strych sprzęt do brzuszków zniusł. Poproszę go o to żeby codziennie mi go wieczorem rozkładał, stawiał na środku pokoju i kazała ćwiczyć. Wtedy nie będę miała wymówki.
Co ze słodyczami? Kurcze. Dzis zjadłam już 2 drożdżówki i batona. Jak sobie odmówic kolejnego skoro w torebce mam jescze 2...
Spróbuję się ograniczać do 1-2 batonów dziennie. Tak na początek.

Co myslicie o takim rozwiązaniu żeby 1 dzień w tygodniu jeść do oporu a resztę ograniczać się liub nie jeść wcale. Tylko że ja nie wytrzymam nie jesć wcale.

Moim największym problemem jest słaba wola i słomiany zapał. Potrzebuję wsparcia jakis dziewczyn które mnie rozumieją. Dlatrego właśnie napisałam tutaj.
Stary 2008-09-05, 10:50   #7
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BabciaWeatherwax Pokaż wiadomość
Zrób też badania kału na pasożyty i badania cukru we krwi. Robaki albo cukrzyca mogą też dawać podobne objawy nienasyconego głodu na słodycze.
Badanie cukru robiłam ostatnio. Nie pamiętam dokładnie ile wyszła 70 albo 77. Ale powiedzieli że to dobry wynik.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 11:00   #8
musicman
Zadomowienie

mam podobny problem, choć w skromniejszym wydaniu. Kiedyś mogłam w ogóle nie jesść słodyczy a teraz nie mogę się powstrzymać codziennie, po południu i wieczorem jadłabym czekoladę, marsy, cukierki. I jem, codziennie coś. I to widać na wadze. Myślę, że to uzależnienie, przyzwyczaiłyśmy organizm do słodyczy więc teraz się ich domaga.
A ja nie mam silnej woli.
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 11:02   #9
vanilia1
Raczkowanie

Kochana mam to samo co ty nie potrafię sobie odmówić słodyczy i to jest problem u mnie. Wiele razy zaczynałam dietę ale za każdym razem szybko kończyłam z powodu słodyczy - nie dlatego, ze zjadłam kawałek ciasta czy batonika U mnie jest tak, ze jak spróbuję słodkiego to już wiem, ze cała paczka np: ptasiego mleczka itp lub wafelków dużych będzie zjedzona tak przez kilka następnych dni. Mogę ci jedno napisać, ze faktycznie przy stresie mam największą ochotę na wszystko co słodkie. Teraz próbuję zapanować nad tym, mam do zrzucenia cały czas 6 kg - niby mało ale to nie takie proste, poza tym z ćwiczeniami też idzie mi ciężko a bez ćwiczeń możemy schudnąć ale szybko może być efekt jo jo a tego nie chcemy Buziaki i dużo silnej woli dla Ciebie Dzisiaj zaczynam ćwiczyć silną wolę - trzymajcie za mnie kciuki
vanilia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 11:09   #10
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
mam podobny problem, choć w skromniejszym wydaniu. Kiedyś mogłam w ogóle nie jesść słodyczy a teraz nie mogę się powstrzymać codziennie, po południu i wieczorem jadłabym czekoladę, marsy, cukierki. I jem, codziennie coś. I to widać na wadze. Myślę, że to uzależnienie, przyzwyczaiłyśmy organizm do słodyczy więc teraz się ich domaga.
A ja nie mam silnej woli.
Cytat:
Napisane przez vanilia1 Pokaż wiadomość
Kochana mam to samo co ty nie potrafię sobie odmówić słodyczy i to jest problem u mnie. Wiele razy zaczynałam dietę ale za każdym razem szybko kończyłam z powodu słodyczy - nie dlatego, ze zjadłam kawałek ciasta czy batonika U mnie jest tak, ze jak spróbuję słodkiego to już wiem, ze cała paczka np: ptasiego mleczka itp lub wafelków dużych będzie zjedzona tak przez kilka następnych dni. Mogę ci jedno napisać, ze faktycznie przy stresie mam największą ochotę na wszystko co słodkie. Teraz próbuję zapanować nad tym, mam do zrzucenia cały czas 6 kg - niby mało ale to nie takie proste, poza tym z ćwiczeniami też idzie mi ciężko a bez ćwiczeń możemy schudnąć ale szybko może być efekt jo jo a tego nie chcemy Buziaki i dużo silnej woli dla Ciebie Dzisiaj zaczynam ćwiczyć silną wolę - trzymajcie za mnie kciuki
NO w tej sinej woli własnie jest problem.
Ja chciałabym ważyć 60 kg. Nie mam w domu wagi, ale sobie kupię i będę dąrzyć to tych moicg 60 kg. Czyli do zrzucenia (na moje oko) mam ok 10 kg.
Tak jak pisałam wcześniej w ubraniu nie widać tego drastycznie (moje zdjęcia są w wątku na slubnym kobiercu-już po- slub marty i marcina. To ja jestem tam panną młodą). Ale beż ubrania jest źle, bardzo źle. Ogromny brzuch, cellulit na nogach, duża pupa.
Wieczorem się zmierzę i napiszę swoje wymiary.

Więc co dziewczyny chudniemy razem? I wychodzimy z nałogu jedzenia słodyczy?
Stary 2008-09-05, 11:15   #11
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dwakolory Pokaż wiadomość
Wiem ile to pieniędzy. Dlatego chcę coś z tym zrobić. Wiem ile miałabym za to innych fajnych rzeczy. Ale ten cholerny nałóg jest silnieszy.

Od dziś walczę ze sobą.
Zacznę robić brzuszki. Już pisałam męzowi sms żeby mi ze strych sprzęt do brzuszków zniusł. Poproszę go o to żeby codziennie mi go wieczorem rozkładał, stawiał na środku pokoju i kazała ćwiczyć. Wtedy nie będę miała wymówki.
Co ze słodyczami? Kurcze. Dzis zjadłam już 2 drożdżówki i batona. Jak sobie odmówic kolejnego skoro w torebce mam jescze 2...
Spróbuję się ograniczać do 1-2 batonów dziennie. Tak na początek.

Co myslicie o takim rozwiązaniu żeby 1 dzień w tygodniu jeść do oporu a resztę ograniczać się liub nie jeść wcale. Tylko że ja nie wytrzymam nie jesć wcale.

Moim największym problemem jest słaba wola i słomiany zapał. Potrzebuję wsparcia jakis dziewczyn które mnie rozumieją. Dlatrego właśnie napisałam tutaj.
Słodycze nie mogą nad Tobą panować.To jest nałóg-ale trzeba z tym walczyc.
Co do jedzenia w 1 dniu w tyg "do oporu" nie rozumiem? pozwól sobie w 1 dniu w tyg np na drozdówke czy kawałek ciasta,czy cos nie dietetycznego,ale jedzenie wszytskiego do oporu nabawi Cie tylko bólu brzucha lub trudności z wypróznieniem.
-odmówic sobie kolejnego batona-a te dwa które masz w torebce-wyurzucic do kosza.
Wiem,ze to jest ciezkie,ale uda Ci sie. Pomysl ze robisz to dla swojego zdrowia.
Zamiast batonów sklepowych moze piecz od czasu do czasu jakies pyszne ciacha,?słodkie i sycące są.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 11:42   #12
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Słodycze nie mogą nad Tobą panować.To jest nałóg-ale trzeba z tym walczyc.
Co do jedzenia w 1 dniu w tyg "do oporu" nie rozumiem? pozwól sobie w 1 dniu w tyg np na drozdówke czy kawałek ciasta,czy cos nie dietetycznego,ale jedzenie wszytskiego do oporu nabawi Cie tylko bólu brzucha lub trudności z wypróznieniem.
-odmówic sobie kolejnego batona-a te dwa które masz w torebce-wyurzucic do kosza.
Wiem,ze to jest ciezkie,ale uda Ci sie. Pomysl ze robisz to dla swojego zdrowia.
Zamiast batonów sklepowych moze piecz od czasu do czasu jakies pyszne ciacha,?słodkie i sycące są.
Nie uda mi się tak od razu przestać wszystko jeść. Chcę na początek zmniejszyć ilość do np 1 batona dziennie. Pieczenie ciast to dobry pomysł. Chyba też zdrowsze "(i tańsze a to również gra ogromna rolę) są budynie, kisiele, galaretki?
co myślisz o tym??
Stary 2008-09-05, 12:26   #13
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Nie uda mi się tak od razu przestać wszystko jeść. Chcę na początek zmniejszyć ilość do np 1 batona dziennie. Pieczenie ciast to dobry pomysł. Chyba też zdrowsze "(i tańsze a to również gra ogromna rolę) są budynie, kisiele, galaretki?
co myślisz o tym??
Wiem , ze od razu sie nie uda,ale małymi kroczkami napewno
Spróbuj 1batona,a z czasem zamiast batona np kawałek domowego ciasta z jabłkami np wiesz jakie to pyszne i zdrowe
Budynie i galaretki tez maja cukier ale zawsze mniej a to sie liczy a co za tym idzie sa zdrowszerobiac np budyn dodawaj chudego mleka.

Postaw tez na sport bedziesz sie czuła lepiej fizycznie i psychicznie ze swiadomoscia ze robisz cos dla siebie. Moze bieganie, rolki,rower,aerobic a moze taniec?
Znajdziejsz cos dla siebie

Powiedz mezowi ze dogryzaniem Ci -wcale Ci nie pomaga, a wrecz przeciwnie.

Stary 2008-09-05, 12:51   #14
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Wiem , ze od razu sie nie uda,ale małymi kroczkami napewno
Spróbuj 1batona,a z czasem zamiast batona np kawałek domowego ciasta z jabłkami np wiesz jakie to pyszne i zdrowe
Budynie i galaretki tez maja cukier ale zawsze mniej a to sie liczy a co za tym idzie sa zdrowszerobiac np budyn dodawaj chudego mleka.

Postaw tez na sport bedziesz sie czuła lepiej fizycznie i psychicznie ze swiadomoscia ze robisz cos dla siebie. Moze bieganie, rolki,rower,aerobic a moze taniec?
Znajdziejsz cos dla siebie

Powiedz mezowi ze dogryzaniem Ci -wcale Ci nie pomaga, a wrecz przeciwnie.
Z jednej strony mi nie pomaga, a z drugiej strony zmotywował mnie do podjęcia decyzji o walce z sobą. On dał mi do zrozumienia że nie jest dobrze, sama wmawiałam sobie że nie jest najgorzej i że inne dziewczyny często gorzej wyglągają.

Przed chwilą zjadłam kanapkę (jestem w pracy i muszę coś jeść). Po tym tradycyjnie bardzo chciało mi sie cos słodkiego. Zjadłam tylko 1 cukierka. To dla mnie ogromny sukces. Dziś wieczorem ugotuję budyń albo upiekę jakieś ciasto żeby przez wekend miec co jeść a jednocześnie nie mieć potzreby chodzenia do sklepu po kolejne słodycze.

Od 2 dni jem codziennie activię. Nie wiem czy to cokolwiek pomoże, ale przez 2 tygodnie będę ją jeść. Zaszkodzić nie zaszkodzi. A nawet smaczna jest. Mi smakuje ta z figami.

Po pracy zajadę tez do apteki i kupię sobie jakieś tabletki. Wyczytałam na innym forum że dobre są Aplefit. Wie ktoś coś na ten temat?

Herbatę czerwoną mam w domu, ale jej nie piję bo mi nie smakuje. Od dziś zaczynam się nią katować. Jeszcze zieloną sobie kupię.
A może jakieś mieszanki ziołowe? Jakie?
Stary 2008-09-05, 15:05   #15
vanilia1
Raczkowanie

Dwakolory Ciasto cię utuczy, zamiast ciasta, ciastek lepiej zjedz czekoladę ma sporo magnezu i nie przytyjesz Jeżeli chodzi o tabletki to uważaj żeby nie było w składzie jodu - jeżeli masz jakieś problemy z tarczycą to odradzam, wiem coś o tym. Dla zdrówka polecam ci zieloną herbatkę z opuncją - jest pyszna, przynajmniej mnie ta najbardziej smakuje i czerwoną herbatkę Natomiast ja osttatnio kupiłam zioła mnicha ( w brązowym opakowaniu) zaczęłam pić, są troszkę dziwne w smaku ale mam nadzieję, że choć troszkę pomogą. Ale tak naprawdę to rzadne tabletki i herbatki nie pomogą bez odpowiedniej diety i ćwiczeń, dlatego kochana musimy odgonić lenia i zacząć ćwiczyć a afekty na pewno będą Dzisiaj mam zamiar troszkę poćwiczyć a jak u ciebie Dwakolory z ćw?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 15:35   #16
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vanilia1 Pokaż wiadomość
Dwakolory Ciasto cię utuczy, zamiast ciasta, ciastek lepiej zjedz czekoladę ma sporo magnezu i nie przytyjesz Jeżeli chodzi o tabletki to uważaj żeby nie było w składzie jodu - jeżeli masz jakieś problemy z tarczycą to odradzam, wiem coś o tym. Dla zdrówka polecam ci zieloną herbatkę z opuncją - jest pyszna, przynajmniej mnie ta najbardziej smakuje i czerwoną herbatkę Natomiast ja osttatnio kupiłam zioła mnicha ( w brązowym opakowaniu) zaczęłam pić, są troszkę dziwne w smaku ale mam nadzieję, że choć troszkę pomogą. Ale tak naprawdę to rzadne tabletki i herbatki nie pomogą bez odpowiedniej diety i ćwiczeń, dlatego kochana musimy odgonić lenia i zacząć ćwiczyć a afekty na pewno będą Dzisiaj mam zamiar troszkę poćwiczyć a jak u ciebie Dwakolory z ćw?
dwa kawałki domowej szarlotki np do sniadania utuczy? Przesadzasz.
Prędzej utuczy czekolada niz domowe zdrowe ciasto.
tuczą rzeczy spozywane w nadmiarze. Oblicz swoje zapotrzebowanie energetyczne i odejmij od tego 300 kcal dodaj sport,masaze na cellulit i bedzie dobrze.

Stary 2008-09-05, 22:46   #17
werkawerka
Raczkowanie

dwakolory, miałam ten sam problem... moize nie w takim wydaniu- po prostu nie mam miesiecznie tyle na zycie ile ty wydajesz na słodycze. Ale wydawalam 1/3 tego co miałam.
Już nie jem. Równo miesiac. W cz\asie tego miesiaca zjadłam:
- 2 drozdzowki
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 2 batony muesli
- 1 cala mleczna czekolada
- no i byl jeden weekend zalamka - petitki Lu go, 3 bit, czeklada, chałwa i kawal ciasta.

Jak to tak wymieniam to brzmi ze to jednak jest, ale Ty dwakolory pewnie wiesz, ze dla kogos takiego jak my, to jest nic. kwestia kwadransa zeby polknac i przezuc.

Poczatkowo mialam ogromne poczucie pustki. POTWORNE. nie wiem czemu niejedzenie slodyczy powodowalo pustke.
Ja sie gorzej spasłam niz Ty - przy 173cm wzrostu wazylam 92 kg. Teraz 85.
Nie wiem jak sie udało. Pierwszym krokiem było zaczac 'jesc slodycze jak człowiek'. czyli nie garsciami w tajemnicy ale powoli i mało. Sama nie iwem jak sie trzymam. Chce schudnac, bo moja tusza o bmi powyzej 30 blokuje mi cale zycie...
powodzenia!!!

"Odchudzanie ma jeszcze jedną zaletę - zawsze się udaje. Nie znam innej rzeczy, która - przy zachowaniu pewnych zasad - gwarantuje tak wysoki stopień powodzenia". (Charles Glass)
werkawerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-06, 15:24   #18
dwakolory
Raczkowanie

Z ćwiczeniami u mnie ciężko. Lenia mam okropnego.
Dziś próbowałam ograniczyć słodycze. Zjadłam 3 kawałki ciasta z jabłkami własnej roboty (nie jest raczej bardzo kaloryczne bo w 90 % składa się z samych jabłek). Nie zjadłam ani gryza batonika ani nic. Jestem z siebie dumna.
Mam natomiast problem z regularnymi posiłkami. Nigdy nie jadłam regularnie i nie mogę się nauczyć jeść co 2-3 godz.
Wmierzyłam się dziś. Oto moje wymiary:
pas 74, biodra 97, udo 51.
Stary 2008-09-06, 15:30   #19
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Z ćwiczeniami u mnie ciężko. Lenia mam okropnego.
Dziś próbowałam ograniczyć słodycze. Zjadłam 3 kawałki ciasta z jabłkami własnej roboty (nie jest raczej bardzo kaloryczne bo w 90 % składa się z samych jabłek). Nie zjadłam ani gryza batonika ani nic. Jestem z siebie dumna.
Mam natomiast problem z regularnymi posiłkami. Nigdy nie jadłam regularnie i nie mogę się nauczyć jeść co 2-3 godz.
Wmierzyłam się dziś. Oto moje wymiary:
pas 74, biodra 97, udo 51.
gratulacje
No cóż, z tymi posiłkami regularnymi co 2-3 godziny to naprawde fajna sprawa wiec spróbuj sie przestawic organizm bedzie przyzwyczajony ze dostaje jedzenie regularnie w mniej wiecej stałych porach i nie bedziesz podjadała
Nie pisz ze nie mozesz sie nauczyc jesc czesciej, mozesz a juz napewno mozesz spróbowac
Lepiej jesc mało a czesto niz rzadko a duzo bo organizm to magazynuje bo nie wie kiedy dostanie nastepnego cos do zjedzenia
Twoje wymiary wcale nie są tragiczne

Stary 2008-09-06, 21:38   #20
natka7234
Przyczajenie

Witam!
Twoja sytuacja bardzo przypomina moją, tyle że ja już sobie z tym poradziłam. Mój facet również docinał mi z powodu mojego wyglądu - niby w zartach, wiedzialam ze mu sie podobam, ale podobalabym sie jeszcze bardziej kilka kg szczuplejsza - co udało mi się osiągnąć. Może uznasz że to co napiszę jest głupie, ale napewno to skuteczna metoda.
1.Piszesz jak się odżywiasz - zapewne zmaiana sposobu odżywiania bardzo Ci pomoże. Postaraj się zjadać wartościowe posiłki. Nigdy nie zaczynaj dnia słodyczem. Możesz zamiast tego przygotowac sobie owsianke na mleku z łyżką rodzynek, lub zjeść musli z mlekiem ( jesli lubisz słodycze napewno przypadną Ci do gustu Musli Fitella w opakowaniach na raz, ale te chrupkie - polecam Banan z czekoladą, Tropikalne lub Cynamonowe - mniaaam). Co prawda musli to nie jest superzdrowe, ale mi pomogło w trakcie "zaprzyjazniania" się z owsianką. Postaraj się będąć głodną zjesc cos wartościowego, mozliwe ze słodycze jesz aby zaspokoic głód - do pracy polecam razową bułkę z szynką - mięso zawiera magnez, a gdy brak tego pierwiastka w organizmie nachodzi nas ochota na czekolade.
2. Piszesz ze chcesz ograniczyc ilosc slodyczy... tez chcialam, ale nie potrawie. Wiec powiedzialam sobie, ze skoro jestem taka "świnką ;P" która nie potrafi zadowolic sie jednym batonem to przestane jesc slodkie wogóle. Nie jest to łatwe. Szczególnie gdy w domu unosi sie zapach ciasta a rodzina nie moze zrozumiec dlaczego robie sie agresywna na widok smakołyków. W pewnym sensie słodycze zastepuje mi Big Milk Algidy - tylko 91 kcal, poza tym lody są zdrowe i mozesz zjesc jednego nagradzajac sie za to ze udalo Ci sie utrzymac diete w danym dniu czy tygodniu Porozmawiaj z mężem, poproś o wsparcie. Niech w waszym domu nie bedzie ZADNYCH słodyczy. Wtedy w nocy nie bedzie niczego co kusiloby Cię do podjadania :P
3.Wiem ze odchudzac powinnysmy sie dla siebie, a nie dla facetów, ale mi pomagała w trudnych chwilach mysl ze jesli teraz nie rzuce sie za slodycze, to niedlugo uslysze pochwaly i komplementy z ust faceta One mnie motywowaly A gdy nachodziła mnie ochota na słodycze to stawałam przed lustrem tak zeby widziec brzuch i cellulit i od razu zaczynalam zastanawiac sie czy warto to zjesc :P
4.Zmuszanie sie do cwiczen to bezsens. Ja tez myslalam ze neinawidze wszelkiego ruchu. Do momentu kiedy siostra wyciagnela mnie na fitness... oj uwialbiam te zajecia Ty tez znajdz cos co polubisz ;d Moze wypady w weekendy z mezem na rower? basen? Chodzenie piechotą zamiast jazdy? Długie spacery? Poprostu rób cos co lubisz Meczenie sie z tymi brzuszkami jest bez sensu, bo musisz na stale polubic ruch, a nie tylko zmuszac sie do niego Jestem pewna ze Twój facet napewno chetnie pomoze Ci cos wymyslic jesli tylko wyjdziesz z taką propozycją
5. A co do cellulitu - polecam koncentrat antycellulitowy Eveline, codzienne masaze i zimny strumien pod prysznicem na koniec ale to pomoze dopiero wtedy kiedy zmienisz diete i zaczniesz wiecej sie ruszac

POWODZENIA!!!
natka7234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 15:22   #21
PuszkaPandory
Przyczajenie

Cytat:
Z jednej strony mi nie pomaga, a z drugiej strony zmotywował mnie do podjęcia decyzji o walce z sobą. On dał mi do zrozumienia że nie jest dobrze, sama wmawiałam sobie że nie jest najgorzej i że inne dziewczyny często gorzej wyglągają.

Przed chwilą zjadłam kanapkę (jestem w pracy i muszę coś jeść). Po tym tradycyjnie bardzo chciało mi sie cos słodkiego. Zjadłam tylko 1 cukierka. To dla mnie ogromny sukces. Dziś wieczorem ugotuję budyń albo upiekę jakieś ciasto żeby przez wekend miec co jeść a jednocześnie nie mieć potzreby chodzenia do sklepu po kolejne słodycze.

Od 2 dni jem codziennie activię. Nie wiem czy to cokolwiek pomoże, ale przez 2 tygodnie będę ją jeść. Zaszkodzić nie zaszkodzi. A nawet smaczna jest. Mi smakuje ta z figami.

Po pracy zajadę tez do apteki i kupię sobie jakieś tabletki. Wyczytałam na innym forum że dobre są Aplefit. Wie ktoś coś na ten temat?

Herbatę czerwoną mam w domu, ale jej nie piję bo mi nie smakuje. Od dziś zaczynam się nią katować. Jeszcze zieloną sobie kupię.
A może jakieś mieszanki ziołowe? Jakie?
Witam. Jeżeli chodzi o czerwoną herbatę, to nie polecam. Tak zniszczyłam sobie wątrobę. A nic nie pomogła. Piłam jej 3-4 szklanki dziennie. Wstrętne. Jeżeli zaś chodzi o coś co hamuje apetyt na słodycze. Polecam Therm Line II. Jest to niby środek wspomagający odchudzanie. Mi nie pomógł, ale zrobił jedno: pohamował mój apetyt na słodycze. A ja jak Ty jadłam je w niezliczonych ilościach. Dochodziło do tego, że kupowałam słodycze po kryjomu, żeby mąż i dzieci mi nie zjadały. Chore, prawda? Biorąc zaś Therm Line nawet nie zauważyłam, kiedy słodycze tak naprawdę przestały mnie "ciągnąć". Teraz robiąc zakupy w sklepie przechodzę obok stoiska ze słodyczami i nie mam ochoty ich kupić!
PuszkaPandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 08:31   #22
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
gratulacje
No cóż, z tymi posiłkami regularnymi co 2-3 godziny to naprawde fajna sprawa wiec spróbuj sie przestawic organizm bedzie przyzwyczajony ze dostaje jedzenie regularnie w mniej wiecej stałych porach i nie bedziesz podjadała
Nie pisz ze nie mozesz sie nauczyc jesc czesciej, mozesz a juz napewno mozesz spróbowac
Lepiej jesc mało a czesto niz rzadko a duzo bo organizm to magazynuje bo nie wie kiedy dostanie nastepnego cos do zjedzenia
Twoje wymiary wcale nie są tragiczne
Próbuje. Choćby nawet dla zdrowia to warto to zrobić. Ale ciężko mi bo całę życie jadałam kiedy chciałam i podjadałam między posiłkami.
Cieszę się że ktoś uważa iż nie mam tragicznych wymiarów. To zawsze jakoś podbudowuje.
Cytat:
Napisane przez natka7234 Pokaż wiadomość
Witam!
Twoja sytuacja bardzo przypomina moją, tyle że ja już sobie z tym poradziłam. Mój facet również docinał mi z powodu mojego wyglądu - niby w zartach, wiedzialam ze mu sie podobam, ale podobalabym sie jeszcze bardziej kilka kg szczuplejsza - co udało mi się osiągnąć. Może uznasz że to co napiszę jest głupie, ale napewno to skuteczna metoda.
1.Piszesz jak się odżywiasz - zapewne zmaiana sposobu odżywiania bardzo Ci pomoże. Postaraj się zjadać wartościowe posiłki. Nigdy nie zaczynaj dnia słodyczem. Możesz zamiast tego przygotowac sobie owsianke na mleku z łyżką rodzynek, lub zjeść musli z mlekiem ( jesli lubisz słodycze napewno przypadną Ci do gustu Musli Fitella w opakowaniach na raz, ale te chrupkie - polecam Banan z czekoladą, Tropikalne lub Cynamonowe - mniaaam). Co prawda musli to nie jest superzdrowe, ale mi pomogło w trakcie "zaprzyjazniania" się z owsianką. Postaraj się będąć głodną zjesc cos wartościowego, mozliwe ze słodycze jesz aby zaspokoic głód - do pracy polecam razową bułkę z szynką - mięso zawiera magnez, a gdy brak tego pierwiastka w organizmie nachodzi nas ochota na czekolade.
2. Piszesz ze chcesz ograniczyc ilosc slodyczy... tez chcialam, ale nie potrawie. Wiec powiedzialam sobie, ze skoro jestem taka "świnką ;P" która nie potrafi zadowolic sie jednym batonem to przestane jesc slodkie wogóle. Nie jest to łatwe. Szczególnie gdy w domu unosi sie zapach ciasta a rodzina nie moze zrozumiec dlaczego robie sie agresywna na widok smakołyków. W pewnym sensie słodycze zastepuje mi Big Milk Algidy - tylko 91 kcal, poza tym lody są zdrowe i mozesz zjesc jednego nagradzajac sie za to ze udalo Ci sie utrzymac diete w danym dniu czy tygodniu Porozmawiaj z mężem, poproś o wsparcie. Niech w waszym domu nie bedzie ZADNYCH słodyczy. Wtedy w nocy nie bedzie niczego co kusiloby Cię do podjadania :P
3.Wiem ze odchudzac powinnysmy sie dla siebie, a nie dla facetów, ale mi pomagała w trudnych chwilach mysl ze jesli teraz nie rzuce sie za slodycze, to niedlugo uslysze pochwaly i komplementy z ust faceta One mnie motywowaly A gdy nachodziła mnie ochota na słodycze to stawałam przed lustrem tak zeby widziec brzuch i cellulit i od razu zaczynalam zastanawiac sie czy warto to zjesc :P
4.Zmuszanie sie do cwiczen to bezsens. Ja tez myslalam ze neinawidze wszelkiego ruchu. Do momentu kiedy siostra wyciagnela mnie na fitness... oj uwialbiam te zajecia Ty tez znajdz cos co polubisz ;d Moze wypady w weekendy z mezem na rower? basen? Chodzenie piechotą zamiast jazdy? Długie spacery? Poprostu rób cos co lubisz Meczenie sie z tymi brzuszkami jest bez sensu, bo musisz na stale polubic ruch, a nie tylko zmuszac sie do niego Jestem pewna ze Twój facet napewno chetnie pomoze Ci cos wymyslic jesli tylko wyjdziesz z taką propozycją
5. A co do cellulitu - polecam koncentrat antycellulitowy Eveline, codzienne masaze i zimny strumien pod prysznicem na koniec ale to pomoze dopiero wtedy kiedy zmienisz diete i zaczniesz wiecej sie ruszac

POWODZENIA!!!
Może i warto wybierać się częściej np na spacery. Mieszkam na wsi, wokół pełno lasów, woda- pięknie. Mąż wiele razy namawiał mnie na wycieczki rowerowe (on jeździ prawie codziennie) ale wiecznie mi się nie chciało. Trzeba to zmienić. Częściej spacerować, jeździć rowerem. A do brzuszków też się przemogę.

Cytat:
Napisane przez PuszkaPandory Pokaż wiadomość
Witam. Jeżeli chodzi o czerwoną herbatę, to nie polecam. Tak zniszczyłam sobie wątrobę. A nic nie pomogła. Piłam jej 3-4 szklanki dziennie. Wstrętne. Jeżeli zaś chodzi o coś co hamuje apetyt na słodycze. Polecam Therm Line II. Jest to niby środek wspomagający odchudzanie. Mi nie pomógł, ale zrobił jedno: pohamował mój apetyt na słodycze. A ja jak Ty jadłam je w niezliczonych ilościach. Dochodziło do tego, że kupowałam słodycze po kryjomu, żeby mąż i dzieci mi nie zjadały. Chore, prawda? Biorąc zaś Therm Line nawet nie zauważyłam, kiedy słodycze tak naprawdę przestały mnie "ciągnąć". Teraz robiąc zakupy w sklepie przechodzę obok stoiska ze słodyczami i nie mam ochoty ich kupić!
W piątek byłam w aptece i pani poleciła mi właśnie Therm Line. Mam go brać pół godz przed posiłkiem. Spróbuje, może pomoże.
Stary 2008-09-08, 08:57   #23
shockwaves
Wtajemniczenie

dwakolory palisz papierosy? Czasem po rzuceniu człowiek strasznie objada się słodyczami, znam kilka takich przypadków.

Mi w rzuceniu jednego uzaleznienia pomaga znalezienie innego, moze rob cos co sprawi ze nie bedziesz miala czasu jesc slodycze?
albo oddawaj mezowi cala wyplate i niech to on robi zakupy? jak nie bedziesz miala przy sobie pieniedzy to nie bedziesz jesc slodyczy. Moze jak powstrzymasz sie chocby na tydzien to jakos sie od nich odzwyczaisz. Pamietaj ze slodycze zawieraja mnostwo tluszczy TRANS!! a one sa przyczyna otylosci, nadcisnienia, miazdzycy i innych strasznych chorob!!!!!!
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 09:08   #24
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
dwakolory palisz papierosy? Czasem po rzuceniu człowiek strasznie objada się słodyczami, znam kilka takich przypadków.

Mi w rzuceniu jednego uzaleznienia pomaga znalezienie innego, moze rob cos co sprawi ze nie bedziesz miala czasu jesc slodycze?
albo oddawaj mezowi cala wyplate i niech to on robi zakupy? jak nie bedziesz miala przy sobie pieniedzy to nie bedziesz jesc slodyczy. Moze jak powstrzymasz sie chocby na tydzien to jakos sie od nich odzwyczaisz. Pamietaj ze slodycze zawieraja mnostwo tluszczy TRANS!! a one sa przyczyna otylosci, nadcisnienia, miazdzycy i innych strasznych chorob!!!!!!
Z tymi pieniędzmi to nie najgorszy pomysł. Zawsze rano przed pracą zachodzę do sklepu po coś słodkiego. Może jak nie wezmę z sobą żadnych pieniędzy to nic nie kupię bo zwyczajnie nie będę miała za co. To jest jakiś sposób.
Stary 2008-09-08, 10:31   #25
shockwaves
Wtajemniczenie

Spróbować nie szkodzi

Kiedy jednak najdzie Cie jakas ochota na słodycz, moze lepiej przyrzadzic cos samemu? Szukalam w sieci dietetycznych ciast i znalazlam dosc ciekawy przepis:

Piernik

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000)
10-15 g przyprawy do piernika bez dodatku cukru, kakao lub innych wypełniaczy
15 g proszku do pieczenia
400 ml maślanki
1/2 szklanki fruktozy
2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

Sposób przygotowania:
Mieszamy obie mąki, przyprawę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wszystko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło. Uwaga! Nie pozbywamy się „śmieci” (kawałków ziaren, czy otrąb): to właśnie czyni mąkę razową mąką razową Całość delikatnie mieszamy z fruktozą, na końcu wlewamy maślankę i ubijamy wszystko mikserem, na samym końcu dodając jabłka. Trzeba naprawdę dobrze ubijać, żeby nie została surowa mąka. Ciasto wlewamy do keksówki, pieczemy w temp. 160°C przez 90 min.
Smacznego!

(zaczerpniete z http://www.strukturalne.fora.pl/slod...yczne,162.html)

Mam zamiar niedlugo wyprobowac, skladniki uzyte to wypieku sa dietetyczne - maka razowa i orkiszowa nie tuczą tak jak normalna, podobnie fruktoza zamiast popularnie uzywanej sacharozy i jabluszka - mmm moze byc dobre
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 10:42   #26
vanilia1
Raczkowanie

.
Stary 2008-09-08, 10:44   #27
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Spróbować nie szkodzi

Kiedy jednak najdzie Cie jakas ochota na słodycz, moze lepiej przyrzadzic cos samemu? Szukalam w sieci dietetycznych ciast i znalazlam dosc ciekawy przepis:

Piernik

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000)
10-15 g przyprawy do piernika bez dodatku cukru, kakao lub innych wypełniaczy
15 g proszku do pieczenia
400 ml maślanki
1/2 szklanki fruktozy
2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

Sposób przygotowania:
Mieszamy obie mąki, przyprawę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wszystko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło. Uwaga! Nie pozbywamy się „śmieci” (kawałków ziaren, czy otrąb): to właśnie czyni mąkę razową mąką razową Całość delikatnie mieszamy z fruktozą, na końcu wlewamy maślankę i ubijamy wszystko mikserem, na samym końcu dodając jabłka. Trzeba naprawdę dobrze ubijać, żeby nie została surowa mąka. Ciasto wlewamy do keksówki, pieczemy w temp. 160°C przez 90 min.
Smacznego!

(zaczerpniete z http://www.strukturalne.fora.pl/slod...yczne,162.html)

Mam zamiar niedlugo wyprobowac, skladniki uzyte to wypieku sa dietetyczne - maka razowa i orkiszowa nie tuczą tak jak normalna, podobnie fruktoza zamiast popularnie uzywanej sacharozy i jabluszka - mmm moze byc dobre
A gdzie można kupić mąkę orkiszową? Bo mieszkam w małej miejscowości i tu napewno jej nie dostane. Czy mozna ją kupić tylko w jakiś specjalnych sklepach, czy jakiś dużych supermarketach też jest dostępna?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-08, 12:47   #28
olunek
Zadomowienie

GG do olunek

witaj, nie wiem czy dziewczyny juz pisaly bo moze mi umknelo ale bierz tez magnez z wit b6 moj apetyt na slodycze tak tez zmalal odkad biore regularnie wlasnie mg. pozdrawiam

DOKĄDKOLWIEK PÓJDE, PONIOSĘ ZE SOBĄ TWÓJ PIERWSZY KRZYK....
paula darcy

dukan
68......67.....65..... .63....61.....58.....57:l ove:.....55
olunek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 13:30   #29
dwakolory
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olunek Pokaż wiadomość
witaj, nie wiem czy dziewczyny juz pisaly bo moze mi umknelo ale bierz tez magnez z wit b6 moj apetyt na slodycze tak tez zmalal odkad biore regularnie wlasnie mg. pozdrawiam
magnez? O tym jeszcze nikt mi nie pisał. Bardzo cenna rada. Dziękuję i oczywiście spróbuję.
Stary 2008-09-08, 13:53   #30
werkawerka
Raczkowanie

Wiem że to na pewno wiesz, ale jeszcze to powtórze - regularne posiłki. Zauwazylam po soibie ze jak jestem glodna to mam ochote sie rzucic na cos słodkiego, a jak jem regularnie a wiec jestem najedzona to nawet jak mam ochote umiem ja powstrzymac.

"Odchudzanie ma jeszcze jedną zaletę - zawsze się udaje. Nie znam innej rzeczy, która - przy zachowaniu pewnych zasad - gwarantuje tak wysoki stopień powodzenia". (Charles Glass)
werkawerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości