![]() |
#811 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miejsce dla każdego- pogaduchy, ploteczki
Moje relacje z rodzicami są trudne.
Przez całe życie czuję, że nie spełniam ich oczekiwań. W porównaniu do mojego młodszego brata i kuzynek, jestem tym głupim, brzydkim i grubym dzieckiem, którym nijak nie można się pochwalić. W dzieciństwie, mając kilka lat, jako jedyna w gronie kuzynostwa nie dostawałam np. czekolady, bo i tak dobrze wyglądam. Moja matka potrafiła też zapytać tżta, co on we mnie widzi ![]() Najgorzej zrobiło się, odkąd powiedziałam otwarcie, że nie zamierzam więcej chodzić do kościoła i brać udziału w obrzędach religijnych. Jakiś czas później wyprowadziłam się z rodzinnego domu i zamieszkałam z tżtem. Ponieważ nie ukrywaliśmy, że interesuje nas ślub wyłącznie cywilny, nikt nie pogratulował nam zaręczyn i nie pytał o nasze ślubne plany. Moje zdjęcie w sukni ślubnej zostało skomentowane przez rodziców słowami: Ale jesteś gruba. Mama początkowo twierdziła, że nie przyjdzie na nasz ślub. Ostentacyjnie nie otworzyła koperty z zaproszeniem, które jej wręczyliśmy. Ostatecznie przyszła, bo jakiś ksiądz powiedział jej, że matka powinna być przy dziecku w złych chwilach ![]() Mama nigdy nie była w naszym mieszkaniu (a mieszkamy tu już ponad 4 lata) bo jeszcze ktoś ją zobaczy i pomyśli, że popiera ten konkubinat ![]() Pisałyście o samobójstwach. Temat dla mnie niestety dość bliski i bolesny ![]() Sama- między innymi przez tak trudne relacje w rodzinie; ciągłe odrzucenie i brak miłości- kilka razy byłam o włos od odebrania sobie życia. Przeżyłam wyłącznie dlatego, że brakło mi odwagi, by ostatecznie wszystko zakończyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
Zadomowienie
|
Serce się łamie jak się czyta takie wspomnienia.
I jak na poważnie brać ludzi, którzy myślą, że naturalną koleją rzeczy jest urodzić dziecko... a potem to już nikogo nie obchodzi, czy się o nie dba, albo w ogóle kocha. Najważniejsze, żeby się człowiek nie wychylał i żył tak jak wszyscy we wsi, czyli po bożemu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Śnięta Mucha
|
Gothka bardzo Ci współczuję i niestety rozumiem aż za dobrze. Moja nigdy nie ukrywała, że mnie zwyczajnie nienawidzi i mną gardzi. Zawsze daje popis tego, jak ją zwykła moja obecność irytuje. Dziecko sobie pyknęła właśnie ze względu na "naturalną kolej rzeczy", ale szybko się okazało, że dla niej to nie to i całe szczęście mogła mnie podrzucić cudownej babci na wychowanie. W wieku 19 lat miałam próbę, ale koniec końców tak się wystraszyłam efektami, że wezwałam karetkę i zabrali mnie na oddział "pod monitor". Szczerze mówiąc wolałam ojca - on mnie po prostu nie lubił i nie chciał mieć żadnego kontaktu. Matka natomiast lubowała się w poniżaniu i kontroli. Teraz np mam sprawę w sądzie i nie jesteśmy pewni z prawnikiem, czy zezna na moją korzyść, będąc moim świadkiem, czy przeciwko, tak dla zasady.
Moja robi naloty, wali w drzwi, a wpuszczona lata po domu i sprawdza paragony, które gdzieś znajdzie, bo "musi wiedzieć ile wydałam" ![]() U mnie weekend rozpoczęło ponad 30 godzin hipersomnii. Dobrze, że w koncu głodny kot tak się darł, że mnie obudził. Przyszedł dziś mój Dermapen i preparaty, ale nie doszła lidokaina, ani krem pozabiegowy, więc spróbowałam tego peelingu: https://www.wrosinski.pl/zabiegi/prx-t33/ Oczywiście w domu koszt jest 5-krotnie niższy niż w gabinecie, a cała filozofia polega na wmasowaniu go w skórę ![]() ![]()
![]() |
#814 |
Czarna owca
|
Bardzo przykro się czyta o tak toksycznej rodzinie, szczególnie tej najbliższej. Dlatego między innymi tak niesamowicie mnie wkurza nacisk na to, że przecież każda kobieta powinna mieć dziecko!!111 No jasne, bo dziecko się posadzi w ogródku i będzie rosło, potem to już nic nie trzeba. Niektórzy się nie nadają w ogóle do społeczeństwa, a co dopiero do bycia rodzicem...
Sent from my M2101K6G using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#815 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() Dziś mnie na IG zwyzywał jakiś Prawdziwy Samiec, któremu kilka osób usiłowało wytłumaczyć, że docinki wobec innych to nie jest poczucie dystansu, a chamstwo i przemoc. Postanowił mi w przemocowy sposób wytłumaczyć, że wcale nie ![]() "Za moich czasów" wszystkie metalowe koleżanki takie nosiły ![]() https://pix.bonprix.pl/imgc/0/0/2/1/...-materialu.jpg
![]() |
![]() |
#816 |
Pani Mizantrop
|
Gothka, bardzo mi przykro, ze masz takie doswiadczenia, sciskam mocno
![]() Moja rodzina latami pracowala na to, ze ponad dekade temu calkowicie sie od nich odcielam i od tamtej pory z nikim nie mam zadnego kontaktu. Jedna z najlepszych decyzji w moim zyciu. Ale to moja supermoc - kiedy rozumiem, ze ktos nie jest dla mnie dobry i jego obecnosc w moim zyciu nie ma dla mnie zadnych korzysci to odcinam sie z dnia na dzien od takiej osoby bez zalu i plakania w poduszke.
![]() |
#817 |
Konto usunięte
|
Strasznie się to czyta Gothka, Pani_Robot
![]() Ja relacje z rodzicami też mam skopane. Mama jest toksyczna, ma problem z alko, lubi narzucać swoje zdanie, obraża się jak coś jest nie po jej myśli, wtrąca się, chciałaby nadal mną sterować. Do dzisiaj wypomina mi, że jak się przeprowadziliśmy na swoje to jej powiedziałam, że ma się zapowiadać z wizytą. Rodzice rozwiedli się jak miałam 16 lat, z tatą kontakt mam bardzo chłodny. Był czas, że przez kilka lat nie odzywał się, bo się obraził dlatego, że ja do niego nie dzwonię ![]() U męża też skopane relacje rodzinne, trudne dzieciństwo, więc teraz robimy wszystko po swojemy, z czym moja mama do dzisiaj nie potrafi się pogodzić i zrozumieć, że ja nie jestem jej robotem, którego może ustawiać jak jej się podoba, ale próbuje usilnie mną manipulować. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane przez d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f Czas edycji: 2021-10-02 o 07:01 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#818 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy miałam totalnie złe relacje z ojcem, to po prostu wzięłam walizkę i się wyprowadziłam. Przez rok nie mieliśmy kontaktu i wcale mi go nie brakowało. Tak samo mam ze znajomymi, z poprzednich toksycznych związków (mimo, że jeden był długoletni) też uciekałam bez większego żalu i płaczu. Mój TŻ ma rodziców okropnych, też już nie ma z nimi kontaktu. O tym co odwala jego matka, to możnaby thriller napisać. On niestety takiej supermocy nie ma i widzę, że tego nie przepracował jeszcze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#819 |
Konto usunięte
|
Ja nie jestem idealną mamą, ale myślę, że starszy syn przyjdzie do mnie z każdym problemem i o wszystkim mi powie i młodszy też jak już przyjdzie na to czas. Chciałabym, żeby moje dzieci wiedziały, że nasz dom zawsze jest dla nich bezpieczną przystanią, do której mogą zawsze wrócić.
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Im szybciej tym lepiej. Nie ma chyba relacji rodzic - dziecko bez trudności... Ale to już celowe sprawianie bólu, jak można tkwić w relacji z kimś, kto to robi? Pozwolisz na to dzieciom? To agresja. To destrukcja. Plusy są takie, że z takich rodzin potrafią być bardzo empatyczne osoby... I tu gratuluję, wygrałaś życie będąc sobą! ![]() Pisze na podstawie własnych doświadczeń oczywiście... Nie traktuj tego proszę jako polecenia, a bardziej we wskazówkach moje działania. Noże mi się otwierają. Mam w kieszeniach ich już dość sporo ![]() Rodzinę się wybiera. Jej brak również. I jakże często to najlepsze wybory. I nie, do mnie nie trafiają argumenty typu 'bo rodzic'. Jestem rodzicem i uważam, że właśnie dlatego nie ma prawa człowiek tak się zachowywać wobec dziecka czy jakiegokolwiek członka rodziny. Jeśli szanowny rodzic/członek rodziny tego nie rozumie, do widzenia. Rodzina to taka sprawa, że tym bardziej, powtórzę, tym bardziej powinno się myśleć co się mówi, bo najłatwiej zranić przez bardzo bliskie relacje. W sumie to tego Wam dziewczyny życzę. Odwagi żeby to zrobić... I nauczyć tego dzieciaki. My nie byliśmy nauczeni... Warto to zmienić. Nie pozwolić dzieciom być cicho, mają sygnalizować co im się nie podoba... Jeśli nie teraz, w bezpiecznym świecie bycia dzieckiem, to kiedy? W mobbingu w pracy? W toksycznej relacji, z której moze nie wyjść? To się właśnie tu zaczyna. Można to odwrocic, jak Gothka (KŁANIAM CI SIE, nie widziałam Cię, ale jesteś z pewnością jedna z najpiękniejszych kobiet do jakich pisze), można to ukierunkować. W końcu przestarzałe pokolenie wymrze z politykami na czele. Może być tak, że właśnie my naszymi dzieciakami szykujemy rewolucje. Oby zmęczonych takim systemem osób było więcej - każdy dorzuci cegiełkę do budowania nowej społeczności, nawet, jeśli sam nie ma dzieci, może zainspirować młodego człowieka jednym zdaniem. Cegiełka po cegiełce... Ja buduje syna, syn zbuduje innych... I tak dalej ![]() Ostatnio mnie tu mniej, bo bardzo się źle czuję. Dowiedziałam się, że Billy Talent wydali nową płytę i padam. Chce jechać na ich koncert od dwóch lat - przekładają z roku na rok. Widząc jak się zestarzało sprawiło, że sama czuje się stara... Słucham ich większość życia 🤣 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#821 |
Zakorzenienie
|
Moj tż jest przykładem jak rodzice moga zrobić krzywdę wlasnemu dziecku... Teraz niestety ale zadne leki, terapie itp. nie sprawią, że bedzie w pełni zdrowy
![]() Dlatego nigdy nie zdecyduję się na dziecko jeśli nie będę czuła się gotowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#822 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem rodzicem od roku i czuję ogromną odpowiedzialność za syna, pragnę mu przekazać najlepsze wartości i uświadomić, że zawsze może być sobą, wyrazić swoje zdanie, sprzeciwić się. Dopiero jest maleńki, jeszcze ogrom pracy przed nami.
Okropnie boję się błędów wychowawczych.
![]() |
#823 |
Śnięta Mucha
|
Dziewczyny słyszałyście? Wywieźli maluchy z ośrodka dla uchodźców z powrotem do lasu na granicę. Takie dzieciaki ledwo na nogach chodzące wraz z rodzicami. Jest 5*C, Białorusini ich nie wpuszczają, Polacy wyrzucają. Będą mieć kolejną krew na rękach.
![]() |
#824 | |
Czarna owca
|
Koyanskaya, Gothka nie planuje dzieci
![]() Ale poza tym zdecydowanie tak, lepiej się odciąć. Choć mnie pewnie łatwo mówić, bo o ile z tatą relacje mam skomplikowane, to z mamą jest naprawdę dobrze. Mój Tż też ma fajnych rodziców. Nie są idealni, często go wkurzają, ale są troskliwi i go kochają - więc często go opierniczam lekko, jak odburkuje coś mamie niecierpliwie. Mieszkają pół kraju dalej, więc nie widują się często. Oboje rodziców mocno wierzących, ale nawet mi to nie przeszkadza, bo to osoby, które naprawdę tego nie narzucają. Mamę bardzo polubiłam. Doceniam to bardzo. Sent from my M2101K6G using Tapatalk ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#825 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie trzeba być rodzicem, żeby pomóc kształtować spoleczenstwo. Wystarczy właśnie to - empatia, której brakuje. Będzie jeszcze sporo krwi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#826 |
Zadomowienie
|
Mój tż ma strasznie skłóconą rodzinę, braci alkoholików, a o matce i o tym, co wyprawia można by też książkę napisać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 |
Czarna owca
|
Moja rodzina też jest pokłócona i mocno niereformowalna, ale akurat na mamę nie mogę narzekać, kocham ją bardzo i doceniam, że mam ją w swoim życiu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 | ||
Zakorzenienie
|
Asik udanego urlopu!
Strasznie sie czyta o takich relacjach rodzinnych... przykro ![]() Cytat:
Bardzo polecam profil mataja na IG, i jej bloga tez - fajnie sciaga to napiecie rodzicielskie. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#829 |
Zakorzenienie
|
Co słychać, dziewczyny?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 |
Zadomowienie
|
My na próbę wykupiliśmy karty Multisporta i szalejemy w różnych siłowniach, basenach i na trampolinach. Dzisiaj mnie boli kręgosłup, bo mnie klasycznie na jesień przewiało, a mąż płacze od zakwasów XD
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#832 | |
Czarna owca
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;88935599]Zaczął się kiepsko, maluch po 6 dniach w żłobku ma zapalenie oskrzeli
![]() Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Aj kurczę, chorowity ten Wasz maluch ![]() Cytat:
![]() Sent from my M2101K6G using Tapatalk ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- W dodatku zastanawiam się nad zakupem... Walizki. Droga ale jaka piękna! ![]() ![]() Sent from my M2101K6G using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#833 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#834 |
Zadomowienie
|
Higurashi, a co to za walizka?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#835 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Ja jutro wracam do pracy po 3.5 miesiaca wolnego przez lockdown. Nie stesknilam sie za praca ani odrobine, podczas lockdownu uporzadkowalam sobie nie tylko mieszkanie, ale tez i priorytety, chcialabym sie przebranzowic i dokonac tego do konca przyszlego roku, chcialabym zaczac nauke jak najszybciej.
![]() |
![]() |
#836 | |
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;88935599]Zaczął się kiepsko, maluch po 6 dniach w żłobku ma zapalenie oskrzeli
![]() Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ah te poczatki... moja mloda drugi rok w żłobku, a juz zaliczyla zapalenie oskrzeli. Tyle, ze ona ma asme wczesnodziecieca i alergiczny niezyt nosa i jej sie nadkazilo za bardzo. Ale udalo sie bez antybiotyku. Starszy tez zapalenie i tez bez antybiotyku wiec uff... Cytat:
![]() ![]() U mnie październik pod znakiem wyrywania zębów ![]() ![]() Pod koniec miesiąca myślę pójdę założyć aparat ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#837 |
Konto usunięte
|
No to u nas niestety skończy się na drugim antybiotyku w ciągu tak naprawdę 3 tygodni
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#838 |
Zakorzenienie
|
Wspolczuje
![]() Ale pogoda dzis ![]()
![]() |
![]() |
#839 |
Konto usunięte
|
No u nas nie wiem na czym się skończy. W maju miał zapalenie oskrzeli z napadami duszności, wylądowaliśmy w szpitalu, tam go wybadali na wszystkie strony i wyszło, że ma skłonność do alergii, więc może trzeba by było właśnie do pulmonologa uderzyć... bo alergolog w takim wieku to niewiele będzie w stanie stwierdzić. Też jestem wyczulona na jego kaszel, zadziałałam sama już w ubiegłym tygodniu sterydami, ale g**** dają jak widać, skoro po 7 dniach jesteśmy bardziej w d**** niż przed. Teraz 10 dni antybiotyk i przydałoby się, żeby jeszcze z tydzień po antybiotyku posiedział w domu. Teraz mogę tak zrobić, bo mam jeszcze zaległe urlopy po macierzyńskim, a jak wrócę do pracy? Przecież nikt mi zwolnienia na zdrowe dziecko nie da tylko dlatego, że brało antybiotyk... zresztą ile tego jest, 60dni, to raptem 12 tygodni, więc wystarczy że 6 razy dostanie antybiotyk na 10dni i mam po zwolnieniu. Yhh jak tak będzie chorował to będę musiała pomyśleć nad wychowawczym na ten pierwszy rok jego żłobka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 |
Zakorzenienie
|
Miejmy nadzieję, że teraz wyzdrowieje i będzie już lepiej.
Moja Hanka brała po antybiotyku rok temu w 3 seriach Bronchovaxom. Nie wiem, czy to pomagało długofalowo, czy nie, ale dopóki to miała, to naprawdę było ok, a później się trochę pogarszało. To taka szczepionka doustna.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.