|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
whatever
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
|
|
|
|
|
#1832 |
|
🦄
|
|
|
|
|
|
#1833 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88945666]Ale tutaj jest chyba przyklad innego wykorzystywania, takiego rodzinnego. Niech rodzina przyjdzie do pracy, to zrobi za poldarmo.
Nie spotkaliscie sie z czyms takim nigdy? Lekarze, prawnicy pewnie czesto maja takie sytuacje. No wez zalatw, zrob, przetlumacz, napisz pismo, to tylko chwile ci zajmie. Oczywiscie za frajera. Kolezanka wyzej miala widocznie to samo tylko na etat.[/QUOTE]Moja siostra napisała SMS do mojego męża, że jak będzie mieszkać w moim mieście to będzie nam zostawiała dziecko "bo często my wolne". Mąż jej odpisał, że nie ma sprawy, 30 zł/h i wyżywienie w jej zakresie ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1834 |
|
whatever
|
Też się zgadzam, pisałam nawet o tym na podforum praca ostatnio. Biorąc pod uwagę jakim tabu jest temat pieniędzy w Polsce, to czasem nawet ciężko się dowiedzieć ile średnio zarabia się na danym stanowisku i jakie stawki są "normalne".
|
|
|
|
|
#1835 |
|
Zakorzenienie
|
Swoją drogą dziwi mnie, że można kogoś kochać i być z nim, wziąć ślub, mieć dzieci, a potem znienawidzić (zakładamy, że nie było przemocy i zdrad) i się rozwodzić. Nie dziwi mnie zachowanie, dziwi mnie zjawisko, że kogoś kochamy, a potem mija czas i nie to, że nic się nie czuje, tylko wręcz pała nienawiścią do drugiego człowieka. Jak to jest, że kochamy, są randki, seks, wspólne zainteresowania a potem w ciągu kilku lat zamienia się w nienawiść
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1836 | |
|
whatever
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1837 | |
|
🦄
|
Cytat:
Ja naprawdę rozumiem, że te zarobki mogą zależeć od wykształcenia, doświadczenia i innych kwestii, ale jakieś widełki to nawet z czystej przyzwoitości należałoby podać. Ale w sumie do tej pory w życiu przeżyłam dwie takie profesjonalne rozmowy o pracę, więc czemu ja się dziwię ;/
|
|
|
|
|
|
#1838 | |
|
Miuoshowa
|
Cytat:
Dokładnie tak, też mnie to nie dziwi bo mam identyczne doświdczenia.
|
|
|
#1839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na przykładzie jednej mojej koleżanki po rozwodzie. Sygnały o krętactwie jej ex były: zaczął się z nią umawiać będąc w związku z inną, ona jak się dowiedziała, to urwała z nim kontakt, ale musieli się spotykać na gruncie zawodowym i tak z czasem coraz więcej rozmawiali, aż ona się zakochała i on chyba też. Po ślubie ją zdradzał, nienormowana praca ich obojga bardzo mu to ułatwiała, wiele osób w pracy o tym wiedziało, ale nikt jej nie powiedział, a ona nie była z tych podejrzliwych. Gdyby nie konwersacja z kochanką, którą znalazła w jego starym telefonie i której nawet nie usunął, to pewnie długo by to trwało. On twierdzi, że "chyba ją kochał". Możliwe, że sam w to wierzył, a na pewno fakt, że bardzo chciał mieć tradycyjną rodzinę sprawił, że moja koleżanka wydała mu się idealnym materiałem na żonę (wierząca i "porządna"). |
|
|
|
|
|
#1840 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie w ogole spotykam raczej z tym, ze to kandydat ma podac propozycje wynagrodzenia, wiec moze moglby zarobic np 50% wiecej ale o tym nie wie.
|
|
#1841 | |
|
whatever
|
Cytat:
A tak w temacie, to właśnie dziwi mnie, że ludzie nie chcą/nie potrafią rozmawiać o pieniądzach. Powiedzenie ile się zarabia w towarzystwie to straszne faux pas, tak samo spytanie kogoś o to samo. Ludzie będą opowiadać o pracy i płacy jak najbardziej na okrętkę, byle by nie podać właściwych kwot. Dla mnie to jest o tyle frustrujące, że na przykład szukając pierwszej pracy w nowej branży nie miałam pojęcia ile mogę się spodziewać i ile żądać, poza jakimiś ogólnymi widełkami w internecie. |
|
|
|
|
|
#1842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To widać np przy obdarowywaniu się prezentami. Ktoś Ci daje często/drogie prezenty (w swoich oczach jest wybawicielem), ale Ty zaczynasz się czuć z tym niekomfortowo, czujesz przymus odwdzięczenia się (wchodzisz w rolę ofiary), zaczyna to rzutować na Waszą relację, Twój wybawiciel/prześladowca jest zdezorientowany (może nie oczekuje rewanżu, a może jednak gdzieś tam tli się poczucie przewago nad Tobą w stylu "nie stać jej, powinna być wdzięczna"), zaczynacie się kłócić, unikać, dochodzą do tego jakieś inne problemy, albo mieszają się kolejne osoby. I takie sytuacje ciągną się latami i przybierają formę kuli śnieżnej, aż w końcu pie*dolnie. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2021-10-13 o 15:58 |
|
|
|
|
|
#1843 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też mnie to irytuje, ale myślę że to trzeba wykorzystywać na swoją korzyść i mówić jak najwięcej. Gdyby więcej osób miało podobne podejście, może te stawki poszłyby w górę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#1844 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I mentalnie na emeryturze starzejesz sie blyskawicsnie ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Jak zareagowala? |
|
|
|
|
|
#1845 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi widełkami to też różnie jest. U mnie w pracy różnica pomiędzy górnymi a dolnymi widełkami, przy niektórych kategoriach, to kilka tysięcy zł. Więc nawet taka wiedzą też niewiele daje. Ale fakt, że na starcie rekrutacji, w ogłoszeniu, powinno być to zakomunikowane, bo to naprawdę strata czasu kandydata i pracodawcy, gdy po nawet krótkiej drodze rekrutacji rozmijają się w oczekiwaniach finansowych.
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Zalezy w jakiej ktos jest sytuacji. Jak musi znalezc prace to raczej nie bedzie chodzil na rozmowy i mowil, ze chce np. 7.000 na reke jesli do tej pory zarabial 3.000 i czuje ze 7k raczej nikt mu nie da.
|
|
#1847 | |||
|
🦄
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To prawda, ze pieniadze są tabu i czesto czlowiek nie ma pojecia ile powiedziec na rozmowie, zeby nie zostac skreslonym ale tez zeby nie pracowac półdarmo
|
|
|
#1849 |
|
Zakorzenienie
|
Są w internecie dostępne porównywarki stawek, zdaje się ze nawet pracuj ma taką.
Z mojego doświadczenia powiem tylko, ze uważam, ze należy podawać satysfakcjonującą stawkę, jeśli spodobam sie potencjalnemu pracodawcy na pewno będzie chciał negocjować. Dzisiaj nawet miałam taka rozmowę (tylko z aktualnym pracownikiem, w sprawie podwyżki), tez sie kręcił na tym krześle i nie wiedział co ma powiedzieć.. Ja jeszcze robię tak, ze często biorę udział w jakichś rekrutacjach, żeby się właśnie wycenić (przy okazji dowiedzieć jakie są benefity i takie takie ), o ile nie byłabym w sytuacji podbramkowej to na pewno nie przyjęłabym propozycji, która mnie nie satysfakcjonuje, tym bardziej ze dużo ciężej jest przeskoczyć na inny poziom wynagrodzenia w firmie w której się pracuje niż zmieniając prace![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1850 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat w temacie dostałam niezła propozycje właśnie
wrzucę wam screen, niezła otwartość IMG_1634139798.153225.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1851 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dlatego jestem za tym, żeby był prawnie bezwzględny nakaz podawania przynajmniej widełek w ogłoszeniu/na samym początku procesu i formy zatrudnienia. |
|
|
|
|
|
#1852 | |
|
Zakorzenienie
|
Wiem ze są np wynagrodzenia.pl ale tam nawet nie ma mojego stanowiska. Są powiedzmy podobne do ktorych ewentualnie moglabym sie podciągnąc, ale nie do konca.
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
|
|
|
#1853 | ||
|
🦄
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1854 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie tak samo. Wydaje mi sie, ze kiedys mozna bylo podejrzec dane wg wojewodztw, co jest bardziej precyzyjne ale nie widze tego teraz.
|
|
#1855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1856 |
|
Konto usunięte
|
Jak szukaliście nowej pracy to ile wiecej kasy chcieliście?
Jak mam teraz podstawę plus premie, to nie wiem czy prosić o mniej więcej ta kwote, czy jeszcze wiecej, ale wtedy wydaje mi się, że będzie to za dużo, szczególnie, że nowa firma też przecież może mieć premie.? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1857 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88946813]Jak szukaliście nowej pracy to ile wiecej kasy chcieliście?
Jak mam teraz podstawę plus premie, to nie wiem czy prosić o mniej więcej ta kwote, czy jeszcze wiecej, ale wtedy wydaje mi się, że będzie to za dużo, szczególnie, że nowa firma też przecież może mieć premie.? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]A po co ci zmieniać na tyle samo? No i premia to nie jest stała część wynagrodzenia. Zawsze na więcej, najlepiej o co najmniej kilkaset złotych, żeby odczuć zmianę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1858 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88946813]Jak szukaliście nowej pracy to ile wiecej kasy chcieliście?
Jak mam teraz podstawę plus premie, to nie wiem czy prosić o mniej więcej ta kwote, czy jeszcze wiecej, ale wtedy wydaje mi się, że będzie to za dużo, szczególnie, że nowa firma też przecież może mieć premie.? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Zalezy czy na podobne stanowisko czy bardziej wymagajace na przyklad. Gdybym teraz zmieniala na podobne to mysle, ze chcialabym min 20% wiecej. Jak zmienialam profil i w dodatku odchodzilam z badziewnej pracy, gdzie wysokosc mojej pensji byla dla mnie bardzo frustrująca to szukalam za ok 70% wiecej.
|
|
#1859 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To zależy jaką ktoś ma motywację do zmiany pracy, poza tym nowa praca może mieć inne plusy, jakieś benefity, których nie było w poprzedniej itp. Ja przy ostatniej zmianie z pocałowaniem ręki wzięłabym nową pracę nawet i za tę samą kasę, bo zależało mi przede wszystkim na tym, żeby ruszyć z miejsca, dostać się do większej firmy, widzialam w niej możliwości rozwoju, których nie przeliczałam na pieniądze. Na mniejszą pensję bym sie nie zgodziła, bo nie moglam sobie już na to pozwolić, ale jakieś znaczne zwiększenie zarobków absolutnie nie było moją główną motywacją do zmiany. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#1860 |
|
Zakorzenienie
|
20% więcej.
Wylicz to tak żebyś nie była stratna, spytaj czy maja premie, jeśli nie to bierz pod uwagę swoją pensje + premie jako podstawę. Jeśli maja to spytaj jaka i tak sobie wylicz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

Ja naprawdę rozumiem, że te zarobki mogą zależeć od wykształcenia, doświadczenia i innych kwestii, ale jakieś widełki to nawet z czystej przyzwoitości należałoby podać. Ale w sumie do tej pory w życiu przeżyłam dwie takie profesjonalne rozmowy o pracę, więc czemu ja się dziwię ;/

), o ile nie byłabym w sytuacji podbramkowej to na pewno nie przyjęłabym propozycji, która mnie nie satysfakcjonuje, tym bardziej ze dużo ciężej jest przeskoczyć na inny poziom wynagrodzenia w firmie w której się pracuje niż zmieniając prace
wrzucę wam screen, niezła otwartość