Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-10-16, 11:26   #2041
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Wkurza mnie, że ktoś kto ma wolne prawie co chwilę jeszcze narzeka.

Ale oni narzekają na wysokość wynagrodzenia i postawy rodziców. To nie ma nic wspólnego z ilością wolnego.

Normalnie z pensji nauczyciela powinna być możliwość życia na średnim poziomie. Podobnie z pielęgniarką, urzędnikiem, policjantem, strażakiem, no każdym, komu państwo płaci za usługi konieczne dla zapewnienia bezpieczeństwa i edukacji społeczeństwa.

A ten rok, który mają wolnego, to powinien mieć każdy raz w życiu do wykorzystania tak naprawdę. Można nawet przesunąć wiek emerytalny, żeby nie było przy tym straty podatku. Ja bym na to poszła.

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Jakoś mało znam innych grup zawodowych tak skłonnych do narzekania

A ochrona zdrowia chociażby?

(I tak samo macie powody.)

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 11:34   #2042
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 11:56   #2043
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88949493]Ano brakuje- głównie przedmiotów ścisłych. I dowalenie godzin dydaktycznych do etatu wątpię czy ten problem rozwiąże... podejrzewam, ze zmotywuje tych co jeszcze zostali do zmiany branży... A matematyki będą uczyć wuefisci

"Zgodnie z raportem NIK o organizacji pracy nauczycieli w szkołach publicznych, w latach szkolnych 2018/2019–2020/2021 blisko połowa dyrektorów (46%) zgłaszała trudności z zatrudnieniem nauczycieli o odpowiednich kwalifikacjach. Najczęściej chodziło o nauczycieli fizyki (33%), matematyki (32%), chemii (24%), jęz. angielskiego (20%) i informatyki (18%)."

https://www.rp.pl/edukacja-i-wychowa...e-na-pismo-rpo

Wbrew 'uspokojeniom' czarnka wcale się problem z brakami nie rozwiązał. Tzn. Trochę emerytow uproszono i posciagano, ale to też się na jakości odbija jak taki 75 latek próbuje uczyć. Umysł człowieka wiecznie żywy i sprawny nie jest...
[/QUOTE]

Znam wielu ludzi, którzy pasjonują się swoimi dziedzinami i byliby spoko nauczycielami.

Ale korpo płaci lepiej, państwo musiałoby zapewnić konkurencyjne warunki.

Jakbym miała zarobić 10 tysięcy*, to też bym rozważyła zostanie nauczycielem, mam w teorii możliwość uczenia dwóch przedmiotów z tej listy najmocniej poszukiwanych, a i na chemię mogłabym pewnie zrobić papiery. Uczyłam w szkole językowej przez jakiś czas, dawało mi to pewną satysfakcję i miałam fajne wyniki. (Znaczy moje grupy miały, wiadomo.)

No i jakby dawali 10 tysięcy, to nie musiałabym robić żadnych papierów, bo najlepsi studenci po chemii by się bili o tę pracę.

*Akurat wzięłam przykład średniej pensji w Japonii i zamieniłam na chama na złotówki. Ale wiadomo, koszty życia też inne, więc trzeba by to było odpowiednio przeliczyć, a mi się nie chce. Więc sobie weźmiemy taki scenariusz, jak kraść to miliony, jak bujać w obłokach, to na całego.

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88949547]Jakie zapytania?
Kojarzę, że kiedyś znajoma mi mówiła, że mają grupę rodziców na what's apie chyba razem z wychowawczynią, ale nie bardzo rozumiem, co można mielić tak na okrągło.
[/QUOTE]

No wiesz, w jednej klasie masz 30 uczniów, a klas masz... 5, 6?

No to już 150 uczniów, a w takie grupie to już spokojnie się trafi paru upierdliwych.

Jak masz wychowawstwo to dodatkowo dochodzi załatwianie spraw z innymi nauczycielami itd. Bo wuefista potrzebuje zwolnić Tomka i Kasię na zawody w czwartek, więc musisz to gdzieś odznaczyć, a w piątek Ewelina ma olimpiadę przedmiotową itd.

Nie jestem nauczycielem. Ale mi się trafiali zawsze zaangażowani wychowawcy, którzy interesowali się, że Krzysiek ma dwie pały z matmy i szli rozmawiać o tym z nauczycielem matematyki, co tam się dzieje, czemu itd.

To też czas.

Nie będę broniła wszystkich, ale dobry i zaangażowany nauczyciel naprawdę ma co robić prawie cały dzień. Zwłaszcza wychowawca.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Dziwią mnie swetry tego typu. Po co, na co?
Załącznik 7760686

Bo jest ładny i fanie leży.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Dla mnie okropnie niepraktyczny, jestem typ golfowy od września do maja , ale nie każdy tak marznie i na niektórych wygląda to fantastycznie.
Piękny kolor

Jak dla mnie to golfy są niepraktyczne.

1. Jest w nich gorąco.
2. Nienawidzę jak mi coś oplata szyję.
3. Mam spory biust i w golfie wyglądam bardzo nieproporcjonalnie.

Trzeci powód jest co prawda bardziej kwestią braku estetyki, a nie niepraktyczności, no ale.

Praktyczność też rzecz względna i zależy od odczuć praktykującego.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2021-10-16, 11:59   #2044
Marigold19
🦄

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Znam wielu ludzi, którzy pasjonują się swoimi dziedzinami i byliby spoko nauczycielami.

Jakbym miała zarobić 10 tysięcy*, to też bym rozważyła zostanie nauczycielem, mam w teorii możliwość uczenia dwóch przedmiotów z tej listy najmocniej poszukiwanych, a i na chemię mogłabym pewnie zrobić papiery. Uczyłam w szkole językowej przez jakiś czas, dawało mi to pewną satysfakcję i miałam fajne wyniki. (Znaczy moje grupy miały, wiadomo.)

No i jakby dawali 10 tysięcy, to nie musiałabym robić żadnych papierów, bo najlepsi studenci po chemii by się bili o tę pracę.

*Akurat wzięłam przykład średniej pensji w Japonii i zamieniłam na chama na złotówki. Ale wiadomo, koszty życia też inne, więc trzeba by to było odpowiednio przeliczyć, a mi się nie chce. Więc sobie weźmiemy taki scenariusz, jak kraść to miliony, jak bujać w obłokach, to na całego.

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

No to już 150 uczniów, a w takie grupie to już spokojnie się trafi paru upierdliwych.

Jak masz wychowawstwo to dodatkowo dochodzi załatwianie spraw z innymi nauczycielami itd. Bo wuefista potrzebuje zwolnić Tomka i Kasię na zawody w czwartek, więc musisz to gdzieś odznaczyć, a w piątek Ewelina ma olimpiadę przedmiotową itd.

Nie jestem nauczycielem. Ale mi się trafiali zawsze zaangażowani wychowawcy, którzy interesowali się, że Krzysiek ma dwie pały z matmy i szli rozmawiać o tym z nauczycielem matematyki, co tam się dzieje, czemu itd.

To też czas.

Nie będę broniła wszystkich, ale dobry i zaangażowany nauczyciel naprawdę ma co robić prawie cały dzień. Zwłaszcza wychowawca.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Bo jest ładny i fanie leży.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Jak dla mnie to golfy są niepraktyczne.

1. Jest w nich gorąco.
2. Nienawidzę jak mi coś oplata szyję.
3. Mam spory biust i w golfie wyglądam bardzo nieproporcjonalnie.

Trzeci powód jest co prawda bardziej kwestią braku estetyki, a nie niepraktyczności, no ale.

Praktyczność też rzecz względna i zależy od odczuć praktykującego.
O to to, nawet 10 kg temu jednak najpierw widać biust a potem resztę ;(
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 12:01   #2045
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Do 11.11 jeszcze Kawałek, więc pewni i covid się bardziej rozchula, niż do jutra.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 12:03   #2046
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

To też czas.

wychowawca mojej siostry w szkole średniej to się w kółko 'użera' z rodzicami. u nich akurat jest powód, są na rozszerzonej matematyce i mają beznadziejną nauczycielkę matematyki. jak w pierwszej i drugiej klasie 75 % klasy (mimo dodatkowych osobnych korepetycji) miało zagrożenia w każdym semestrze to coś jest ewidentnie nie tak... więc wychowawca w kółko słucha skarg rodziców, w kółko mają spotkania z dyrektorem i w kółko wałkują to samo.

z perspektywy nauczyciela to najlepiej mieć wywalone po całości - wtedy może faktycznie ma się mało pracy i tyyyyyle wolnego

a co do reszty się bardzo zgadzam - gdyby warunki pracy i płace były inne, to ludzie by się pchali do nauczania. i wszyscy by na tym skorzystali. no ale naszemu państwu nie opłaca się mieć dobrze wykształconego i samodzielnie myślącego społeczeństwa łatwiej się steruje i manipuluje ludźmi, którzy już na etapie szkoły zostali oduczeni myślenia na rzecz bezmyślnego zakuwania i powtarzania.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 12:04   #2047
Likka9
Zakorzenienie

Cytat:
Z większym dekoltem. Od paru dni chodzę po domu w moim standardowym zestawie na cebulę plus wielkim puchatym szlafroku podebranym mojemu facetowi. Plus rękawiczki bez palców.
Ojeny ale że w domu w rękawiczkach bez palców? A do spania?

To chyba zależy od władz miasta bo u mnie i marsze, uroczystości i biegi normalnie się odbywają.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 12:15   #2048
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Uwielbiam wąskie golfy, półgolfy i stójki, to wykończenia pod względem stylistycznym jak stworzone dla mnie.
Pod względem praktycznym też, bo można zrezygnować z szalika. I mogę założyć dowolną warstwę ocieplającą pod golf bez konieczności dopasowania jej dekoltu do dekoltu swetra/bluzki.
Bardzo lubie tez dekolty łódkowe, ale zimą miałam z nimi wieczny problem, bo każda koszulka wystawała spod tej łódki.

Problem dopasowania znika, jeśli wszystko jest czarne.

Ale też ja zawsze swetry ubieram na gołe ciało, bo udusiłabym się z gorąca. Ewentualnie jak jest prawdziwa zima, to pod ten sweter podkoszulek termiczny, przylegający czarny.

A z szalika nie chcę rezygnować, bo uwielbiam szaliki.

Tylko ja po prostu kupuję wielki szalik i on mi służy jako element estetyczny, a jak jest zimno, to sobie się nim obwinę jak kocykiem rano w samochodzie zanim się zagrzeje, bo nie noszę kurtki. Trzymam w bagażniku, bo nigdy nie wiadomo, ale przydaje się parę razy w roku. A prowadzę tylko w T-shircie/bluzce, inaczej mi nie wygodnie.

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Dla mnie są bez sensu, bo swetr zakładam po to, żeby było mi ciepło, a nie wyobrażam sobie, że miałoby mi być ciepło z odkrytą górą.

Ja mam na przykład tak, ale ogólnie jest mi bardzo ciepło, ale marznę łatwo z ręce.

Więc jeśli ubieram sweter, to dla długich rękawów. Czyli taki to nawet lepszy, bo one są często dłuższe i można je naciągnąć na całe dłonie, to nie trzeba rękawiczek.

Stary 2021-10-16, 12:19   #2049
j_fly
Zakorzenienie

A ja kocham golfy. Szczególnie tego typu https://www.sinsay.com/pl/pl/8902e-6...hoCiXMQAvD_BwE . Mój ulubiony sweter na zimne dni. I koniecznie musi być włożony w spodnie lub spódnicę.

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 12:28   #2050
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
wychowawca mojej siostry w szkole średniej to się w kółko 'użera' z rodzicami. u nich akurat jest powód, są na rozszerzonej matematyce i mają beznadziejną nauczycielkę matematyki. jak w pierwszej i drugiej klasie 75 % klasy (mimo dodatkowych osobnych korepetycji) miało zagrożenia w każdym semestrze to coś jest ewidentnie nie tak... więc wychowawca w kółko słucha skarg rodziców, w kółko mają spotkania z dyrektorem i w kółko wałkują to samo.

z perspektywy nauczyciela to najlepiej mieć wywalone po całości - wtedy może faktycznie ma się mało pracy i tyyyyyle wolnego

a co do reszty się bardzo zgadzam - gdyby warunki pracy i płace były inne, to ludzie by się pchali do nauczania. i wszyscy by na tym skorzystali. no ale naszemu państwu nie opłaca się mieć dobrze wykształconego i samodzielnie myślącego społeczeństwa łatwiej się steruje i manipuluje ludźmi, którzy już na etapie szkoły zostali oduczeni myślenia na rzecz bezmyślnego zakuwania i powtarzania.

Sama byłam zagrożona z matematyki 5 semestrów na 6 w liceum.

Ale matematyk był dobry, miał średnią z matury podstawowej 94% w naszym roczniku. Po prostu to był człowiek, który robił kartkówkę w systemie binarnym (1 lub 5), siadał przy biurku, brał po kolei prace i komentował na bieżąco.

"Limonkowska. Zapomniałaś wyznaczyć dziedziny, nie sprawdzam dalej, bo twój wynik i tak nie będzie miał sensu, jeden."

(Zadanie było napisane idealnie poza tym, do dziś mi trochę żal jak sobie przypomnę. No ale taka prawda, w matematyce bez wyznaczenia dziedziny rozwiązanie funkcji jest bez znaczenia.)

Szybko to szło.

Specyficzny człowiek. Ale co by nie powiedzieć, na studiach nigdy nie zapomniałam wyznaczyć dziedziny, czy dopisać + C przy całkowaniu oznaczonym itd., więc metoda zadziałała.

(Chodzi mi po prostu o to, że procent zagrożonych w klasie nie jest do końca wyznacznikiem. Wszyscy mieli same 1, bo żeby mieć 5 to trzeba było napisać całą kartkówkę idealnie.)

Stary 2021-10-16, 12:39   #2051
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
Ojeny ale że w domu w rękawiczkach bez palców? A do spania?

Nigdy nie zmarzłam w łóżku, nawet jak jeszcze kiedyś spałam przy uchylonym oknie. Zawsze idę spać porządnie rozgrzana, śpię pod puchową kołdrą, więc ciepło się mnie trzyma.

Mój organizm jest kiepski w regulacji temperatur, chyba bliżej mi do stworzeń zmiennocieplnych Latem mało się pocę, jestem też o wiele bardziej ciepła niż np mój facet. Zimą zamieniam się w sopel lodu, jeśli mnie nic z zewnątrz nie grzeje (źródło ciepła a nie samo neutralne temperaturowo ubranie).[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Problem dopasowania znika, jeśli wszystko jest czarne.
Nie znika, jeśli czarny jest jednym z Twoich najgorszych kolorów.

Cytat:
Tylko ja po prostu kupuję wielki szalik i on mi służy jako element estetyczny, a jak jest zimno, to sobie się nim obwinę jak kocykiem rano w samochodzie zanim się zagrzeje, bo nie noszę kurtki. Trzymam w bagażniku, bo nigdy nie wiadomo, ale przydaje się parę razy w roku. A prowadzę tylko w T-shircie/bluzce, inaczej mi nie wygodnie.
Mówimy o innych poziomach marznięcia. Mnie by owinięcie się szałem nic nie dało. Nie w spoczynku. Na dworze problem rozwiązałam tak, że albo jeżdżę rowerem albo chodzę (a chodzę szybko i energicznie), więc mięśnie mi produkują ciepło i ostatnią zimę opękałam w przejściowych kurtkach. W domu to nie działa.

Cytat:
Napisane przez j_fly Pokaż wiadomość
A ja kocham golfy. Szczególnie tego typu https://www.sinsay.com/pl/pl/8902e-6...hoCiXMQAvD_BwE . Mój ulubiony sweter na zimne dni. I koniecznie musi być włożony w spodnie lub spódnicę.

Ja też celuję w ten typ golfów i półgolfów. Lejące, luźne mnie nie interesują.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2021-10-16 o 12:43
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 12:47   #2052
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Sama byłam zagrożona z matematyki 5 semestrów na 6 w liceum.

Ale matematyk był dobry, miał średnią z matury podstawowej 94% w naszym roczniku. Po prostu to był człowiek, który robił kartkówkę w systemie binarnym (1 lub 5), siadał przy biurku, brał po kolei prace i komentował na bieżąco.

"Limonkowska. Zapomniałaś wyznaczyć dziedziny, nie sprawdzam dalej, bo twój wynik i tak nie będzie miał sensu, jeden."

(Zadanie było napisane idealnie poza tym, do dziś mi trochę żal jak sobie przypomnę. No ale taka prawda, w matematyce bez wyznaczenia dziedziny rozwiązanie funkcji jest bez znaczenia.)

Szybko to szło.

Specyficzny człowiek. Ale co by nie powiedzieć, na studiach nigdy nie zapomniałam wyznaczyć dziedziny, czy dopisać + C przy całkowaniu oznaczonym itd., więc metoda zadziałała.

(Chodzi mi po prostu o to, że procent zagrożonych w klasie nie jest do końca wyznacznikiem. Wszyscy mieli same 1, bo żeby mieć 5 to trzeba było napisać całą kartkówkę idealnie.)
cóż... po to w szkołach istnieje system ocen 1-5 (czy tam 6) żeby takie akcje nie miały racji bytu nie stawiałabym tego jako wzór kompetencji dydaktycznych i średnia z matury podstawowej nie ma tutaj nic do rzeczy
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 13:25   #2053
tinkerver2
Zakorzenienie

Jakaś laska, taka raczej grubsza niż chudsza wrzuciła swoje zdjęcia na insta, i pisała na nich że każdy jest piękny niezależnie od rozmiaru, wagi, że kocha swoje ciało, kocha swoje fałdki i niedoskonałości, że jest dumna ze swojego ciała, że wszystkie powinnyśmy się kochać, wspierać, być z siebie dumne, nie powinnyśmy się ograniczać itd. No ogólnie przekaz świetny, zgadzam się totalnie, więc skomentowałam łasce, że totalnie się zgadzam, jestem dumna ze swojego ciała, rozmiaru 34, płaskiego brzucha, lubię swój niewielki biust itd. I w żaden sposób nie było to atakujące, po prostu ktoś jest dumny z rozmiaru nie wiem 46, ktoś inny 38, a ja lubię swój rozmiar 34 i świetnie.
Laska mi odpisała, że jestem "chuderlak", "waga kogucia" i ogólnie poleca mi się zaokrąglić.
NO LOL. LOLOLOLOLOL. Ja sobie nie wyobrażam żeby wrzucać zdjęcia swojego półnagiego ciała, pisać że jestem taka dumna, szczupla, że kocham swoje ciało, a komuś grubszemu powiedzieć "eee, grubas z ciebie, zrzuć parę kilo".
Ja nie wiem.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 13:35   #2054
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Jakaś laska, taka raczej grubsza niż chudsza wrzuciła swoje zdjęcia na insta, i pisała na nich że każdy jest piękny niezależnie od rozmiaru, wagi, że kocha swoje ciało, kocha swoje fałdki i niedoskonałości, że jest dumna ze swojego ciała, że wszystkie powinnyśmy się kochać, wspierać, być z siebie dumne, nie powinnyśmy się ograniczać itd. No ogólnie przekaz świetny, zgadzam się totalnie, więc skomentowałam łasce, że totalnie się zgadzam, jestem dumna ze swojego ciała, rozmiaru 34, płaskiego brzucha, lubię swój niewielki biust itd. I w żaden sposób nie było to atakujące, po prostu ktoś jest dumny z rozmiaru nie wiem 46, ktoś inny 38, a ja lubię swój rozmiar 34 i świetnie.
Laska mi odpisała, że jestem "chuderlak", "waga kogucia" i ogólnie poleca mi się zaokrąglić.
NO LOL. LOLOLOLOLOL. Ja sobie nie wyobrażam żeby wrzucać zdjęcia swojego półnagiego ciała, pisać że jestem taka dumna, szczupla, że kocham swoje ciało, a komuś grubszemu powiedzieć "eee, grubas z ciebie, zrzuć parę kilo".
Ja nie wiem.

XD To nie wiesz, że body positive działa tylko w jedną stronę? Puszyste jest piękne, ale chude juz nie. Można komuś mówić, że powinien przytyć, ale spróbuj komuś powiedzieć, że powinien schudnąć . Typowe podwójne standardy.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 13:52   #2055
SteveS
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88950356] XD To nie wiesz, że body positive działa tylko w jedną stronę? Puszyste jest piękne, ale chude juz nie. Można komuś mówić, że powinien przytyć, ale spróbuj komuś powiedzieć, że powinien schudnąć . Typowe podwójne standardy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Albo - wrzucanie zdjęć w rozmiarze od XXL w górę jest spoko. Wrzucanie zdjęć wysportowanego, szczupłego ciała to promowanie szkodliwych wzorców.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 14:00   #2056
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88950356] XD To nie wiesz, że body positive działa tylko w jedną stronę? Puszyste jest piękne, ale chude juz nie. Można komuś mówić, że powinien przytyć, ale spróbuj komuś powiedzieć, że powinien schudnąć . Typowe podwójne standardy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

No wlasnie body positivity przybiera dziwne rozmiary. Wszedzie musza byc skrajnosci. O ile rozumiem rozmowe o tym, ze osoby noszace rozmiar np. 56 moga byc piekne, tak nie rozumiem tego w kontekscie osob na tyle otylych, ze nie moga same sie umyc i chodzic.
Tak samo osoby chude tez sa piekne, ale nie ma sensu promowanie takiej ekstremalnej chudosci, przy ktorej mamy do czynienia z ekstremalna anoreksja i wlasciwie juz zyciem wiszacym na jednym wlosku.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 14:13   #2057
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
cóż... po to w szkołach istnieje system ocen 1-5 (czy tam 6) żeby takie akcje nie miały racji bytu nie stawiałabym tego jako wzór kompetencji dydaktycznych i średnia z matury podstawowej nie ma tutaj nic do rzeczy

Widzisz, no tacy nauczyciele mieli efekty, co tu dużo gadać.

Ale tak ogólnie to był spoko ziomek, nie terroryzował nas jakoś. Zabawny był, gipsy podpisywał, na wycieczki z nami jeździł i wymachiwał mieczem świetlnym.

W sensie rozumiem, że z tej jednej sytuacji brzmi jak jakiś psychol, ale wszyscy go lubiliśmy i wszystkich nas bardzo dobrze na studia około-matematyczne przygotował.

Mój anglista był podobny. Też wstawiał minusy za błędy gramatyczne i fonetyczne podczas wypowiedzi na lekcji, fakt, można było za 4 zdania nawet 2 jedynki załapać (czyli 6 minusów), albo podczas kartkówek kazał pisać tylko po brytyjsku/po amerykańsku (czyli na przykład na brytyjskiej truck było by błędem, bo to jest lorry, a na amerykańskiej nie można było napisać dummy, bo to pacifier itd.), co mnie doprowadzało do wqrwu, ale teraz dobrze mówię po angielsku.

Ale on też organizował nam dzień pizzy (zamawialiśmy pizzę i oglądaliśmy film) z pewnej specyficznej okazji, organizował bal kostiumowy co roku, no działo się i ogólnie fajny facet, wszyscy jego uczniowie go miło wspominają (ci, z którymi mam kontakt).

No i oboje bardzo dobrze i konkretnie tłumaczyli, jak czegoś nie rozumiałeś to zawsze mogłeś przyjść i dopytać. Po prostu mieli też wymagania. A tacy są moim zdaniem najlepsi. A jak do tego jako ludzie mają poczucie humoru i są fajni, to już masz super nauczyciela.

Zwłaszcza po latach, kiedy człowiek wychodzi ze szkoły i widzi, że więcej warta jest trója z angielskiego, którym operujesz biegle w mowie i piśmie bez problemów, niż piątka z niemieckiego, kiedy po 6 latach nauki nie potrafisz nawet mówić, bo piątek nałapałeś na kartkówkach ze słówek i raz się nauczyłeś jak się odmieniają partykuły w zależności od przypadku, ale po sprawdzianie zapomniałeś, bo nikt już o to nie pytał.

EDIT. Jeszcze odnośnie tych minusów, to ziomek spisywał je na kartce, czytał ci listę i można się było wybronić. W takim sensie, że jeśli powiedziałeś, na przykład "She said the sky is blue" to oni ci to przeczytał, a ty miałeś szansę ten minus zniwelować, jak się poprawiłeś na "She said the sky was blue" i wytłumaczyłeś, dlaczego to błąd. Jeśli nie dałeś rady, no to miałeś minusa, a ziomek ci tłumaczył jak powinno być i dlaczego.

Uważam, że to świetna metoda dydaktyczna.

Edytowane przez Limonka2738
Czas edycji: 2021-10-16 o 14:18
Stary 2021-10-16, 14:35   #2058
Marigold19
🦄

A ja mam takie pytanie- oceny końcowe liczą się teraz jeszcze do czegokolwiek?

12.03.2023 r.- 12.06.2023 r.
Marigold19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 14:36   #2059
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Widzisz,
She said: ''The sky is blue''.
to tez poprawna wersja.
Wiem, to byl tylko przyklad. Ale to jest blad takiego ostrego ''wymagania'' wsrod nauczycieli jezykow, czasem uczepili sie jakiegos jednego znaczenia czy wersji i trzeba sie bylo tego trzymac, bo jak nie to minus.

Chociaz przyznam, ze sama sie wkurzam, jak slysze cos w stylu ''She give me''. Kurcze, odmiana czasownikow w angielskim jest taka latwa w porownaniu do innych jezykow, no juz moznaby sie bylo tego -s nauczyc.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 14:58   #2060
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie wiem.

Rozwalaja mnie tacy ludzie. Otyłość to jednostka chorobowa. Jak można być dumnym z choroby. Czy ludzie piszą jestem dumny, że mam raka? Jestem dumny, że amputowali mi rękę? Jestem dumny, że umieram?
Nie sądzę.

Chociaż ogólnie dla mnie określenie jestem dumna ze swojego ciała jest głupie, jeśli nic z tym ciałem nie robimy. W sensie ktoś może być dumny, że ma drabinę na brzuchu, bo ciężko na to pracował. Może być dumny z tego, że w końcu stanął na nogi po ciężkiej rehabilitacji.
A tak?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 14:58   #2061
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem.

Cóż, widać ona kocha tylko swoje ciało i jej body positive dotyczy tylko tego żeby inni też je kochali. Śmieszne są te podwójne standardy.
Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
Albo - wrzucanie zdjęć w rozmiarze od XXL w górę jest spoko. Wrzucanie zdjęć wysportowanego, szczupłego ciała to promowanie szkodliwych wzorców.
Dziwne sytuacje zdarzają się w obie strony. Jakiś czas temu widziałam aferę o to, że Instagram zablokował konto dziewczyny ze sporą nadwagą za złamanie regulaminu przez publikowanie nagich zdjęć. A wrzuciła swoje zdjęcie z treningu, w długich ciemnych legginsach z wysokim stanem i ciemnym sportowym staniku - na jasnej skórze wyraźnie było widać że jest ubrana. Po prostu ktoś uznał że mu się zdjęcie nie podoba i je zgłosił. To samo pewnie dzieje się ze zdjęciami osób znacznie szczuplejszych, zawsze się znajdzie ktoś komu się one nie spodobają.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 15:05   #2062
chimay
Zakorzenienie

Talking Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88950433]
Chociaż ogólnie dla mnie określenie jestem dumna ze swojego ciała jest głupie, jeśli nic z tym ciałem nie robimy. W sensie ktoś może być dumny, że ma drabinę na brzuchu, bo ciężko na to pracował. Może być dumny z tego, że w końcu stanął na nogi po ciężkiej rehabilitacji.
A tak?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Jestem tego samego zdania. Ja nie jestem dumna z mojego ciała. Cieszę się, że mi służy, jest w miarę zdrowe i sprawne, niektóre jego elementy bardzo lubię, do innych mam stosunek neutralny, za paroma nie przepadam, jednak nie zastanawiam się nad tym jakoś specjalnie, akceptuję taki stan, jaki jest.
Lubię je/się ubierać, chociaż wlasciwie dziwnie to brzmi, bo zakłada duży dualizm ciało-duch, a nie odczuwam go (odczuwałam 20 lat temu), tylko nie znajduję teraz bardziej pasującego sformułowania.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 15:13   #2063
this_witch
whatever

Cytat:

Mój anglista był podobny. Też wstawiał minusy za błędy gramatyczne i fonetyczne podczas wypowiedzi na lekcji, fakt, można było za 4 zdania nawet 2 jedynki załapać (czyli 6 minusów), albo podczas kartkówek kazał pisać tylko po brytyjsku/po amerykańsku (czyli na przykład na brytyjskiej truck było by błędem, bo to jest lorry, a na amerykańskiej nie można było napisać dummy, bo to pacifier itd.), co mnie doprowadzało do wqrwu, ale teraz dobrze mówię po angielsku.

Uważam, że to świetna metoda dydaktyczna.
Dla mnie to brzmi jak świetna metoda, żeby zniechęcić ludzi do mówienia w obcym języku i utwierdzić w przekonaniu, że jak nie mówisz perfekcyjnie to lepiej się nie odzywać
A ja się zastanawiałam, czemu tak wiele osób boi się mówić po angielsku, mimo że znają język całkiem dobrze...
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 15:16   #2064
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88950408]Widzisz,
She said: ''The sky is blue''.
to tez poprawna wersja.
Wiem, to byl tylko przyklad. Ale to jest blad takiego ostrego ''wymagania'' wsrod nauczycieli jezykow, czasem uczepili sie jakiegos jednego znaczenia czy wersji i trzeba sie bylo tego trzymac, bo jak nie to minus.

Chociaz przyznam, ze sama sie wkurzam, jak slysze cos w stylu ''She give me''. Kurcze, odmiana czasownikow w angielskim jest taka latwa w porownaniu do innych jezykow, no juz moznaby sie bylo tego -s nauczyc.[/QUOTE]

I widzisz, gdybyś się tak obroniła, to nie dostałabyś tego minusa, na tym polegał bajer, że nauczyciel to też nie wyrocznia i zawsze miałaś szansę wytłumaczenia, dlaczego masz rację akurat.

EDIT. No i wiesz, to było 12 lat temu, ja też wymyśliłam ten błąd na poczekaniu, nie wiem, czy by się przyczepił, a może by i sam dodał o tym cudzysłowie.

Edytowane przez Limonka2738
Czas edycji: 2021-10-16 o 15:25
Stary 2021-10-16, 15:18   #2065
Finlora
Zakorzenienie

A tak?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Zgadzam się
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 15:21   #2066
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Dla mnie to brzmi jak świetna metoda, żeby zniechęcić ludzi do mówienia w obcym języku i utwierdzić w przekonaniu, że jak nie mówisz perfekcyjnie to lepiej się nie odzywać
A ja się zastanawiałam, czemu tak wiele osób boi się mówić po angielsku, mimo że znają język całkiem dobrze...

No to u nas nikt się nie bał.

Zapominasz też, że to trwało 3 lata, w pierwszej klasie trup się ścielił przez parę miesięcy, a potem już każdy się nauczył.

Ludzie się boją mówić po angielsku, bo nigdy tego się nie robi w przeciętnej szkole, a jak już to zdecydowanie za mało, a nie dlatego, że ktoś ich za bardzo poprawia.

Stary 2021-10-16, 15:22   #2067
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Jestem tego samego zdania. Ja nie jestem dumna z mojego ciała. Cieszę się, że mi służy, jest w miarę zdrowe i sprawne, niektóre jego elementy bardzo lubię, do innych mam stosunek neutralny, za paroma nie przepadam, jednak nie zastanawiam się nad tym jakoś specjalnie, akceptuję taki stan, jaki jest.
Lubię je/się ubierać, chociaż wlasciwie dziwnie to brzmi, bo zakłada duży dualizm ciało-duch, a nie odczuwam go (odczuwałam 20 lat temu), tylko nie znajduję teraz bardziej pasującego sformułowania.
To troche brzmi jakbys mieszkala w tym ciele a nie byla nim.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 15:23   #2068
Limonka2738
Zakorzenienie

A tak?
[/QUOTE]

No to jest ten sam poziom co duma z naszych siatkarzy.

To jest po prostu dziwne słowo w tym kontekście, jesteś dumny, że się taki urodziłeś i że taki jesteś? Bez sensu...

Stary 2021-10-16, 15:33   #2069
j_fly
Zakorzenienie

Cytat:
No to jest ten sam poziom co duma z naszych siatkarzy.

To jest po prostu dziwne słowo w tym kontekście, jesteś dumny, że się taki urodziłeś i że taki jesteś? Bez sensu...
Znowu zaczyna się dyskusja pt. kto, z czego i dlaczego może być dumny?

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 15:36   #2070
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2021-10-16 o 16:42
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości