Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71. - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-10-16, 15:38   #2071
Ifinick
Zadomowienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

Mój anglista był podobny. Też wstawiał minusy za błędy gramatyczne i fonetyczne podczas wypowiedzi na lekcji, fakt, można było za 4 zdania nawet 2 jedynki załapać (czyli 6 minusów), albo podczas kartkówek kazał pisać tylko po brytyjsku/po amerykańsku (czyli na przykład na brytyjskiej truck było by błędem, bo to jest lorry, a na amerykańskiej nie można było napisać dummy, bo to pacifier itd.), co mnie doprowadzało do wqrwu, ale teraz dobrze mówię po angielsku.

Uważam, że to świetna metoda dydaktyczna.
Cytat:
(UK also lorry)
https://dictionary.cambridge.org/dic...#dataset_cald4
Cytat:
British : an open railroad freight car
https://www.merriam-webster.com/dictionary/truck

https://www.merriam-webster.com/dictionary/dummy

https://dictionary.cambridge.org/dic.../english/dummy

Nie byloby bledem.
Ifinick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:04   #2072
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
No to jest ten sam poziom co duma z naszych siatkarzy.

To jest po prostu dziwne słowo w tym kontekście, jesteś dumny, że się taki urodziłeś i że taki jesteś? Bez sensu...
Dla mnie nie. Można byc z kogoś dumnym, bo ktos włożył w to wysiłek, postarał się, coś zdobył.

A czy ktoś jest dumny, że ma mozg? Albo dwie rece? Wątpię.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:04   #2073
Paprotka_
Zakorzenienie

Dziwią mnie sprzedawcy kalendarzy, plannerów i notatników. Piękne foty wstawiają okładek, pomijajac zupełnie wnętrze. Tak jest w przypadku niemal wszystkich które mnie interesują.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:09   #2074
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
No to u nas nikt się nie bał.

Zapominasz też, że to trwało 3 lata, w pierwszej klasie trup się ścielił przez parę miesięcy, a potem już każdy się nauczył.

Ludzie się boją mówić po angielsku, bo nigdy tego się nie robi w przeciętnej szkole, a jak już to zdecydowanie za mało, a nie dlatego, że ktoś ich za bardzo poprawia.
Jak dla mnie metody nauczania tragiczne, idzie nastolatek do nowej szkoły a tam ostry wycisk za każde wypowiedziane słówko na forum klasy przez kilka miesięcy. Nie wiesz czy nikt się nie bał czy po prostu nie przyznawał do słabości - bo w końcu wstyd być za słabym na daną "szkołę znaną z wysokich wyników" i widocznie "trzeba" zagryźć zęby żeby "przetrwać". (No i być "wyluzowanym, przecież nikt nie lubił tych "panikar" co się widocznie stresowały a potem wychodziły z lepszą oceną niż ten niezestresowany). Nie wiesz czy w każdej klasie się rozkładało mniej więcej po równo czy opieprz i minusy dostawało bardziej kilka osób co ryło im banię że są bardziej beznadziejni od reszty i mniej lotni skoro wolniej im idzie bycie wytresowanym.

Gdybyś napisała "ludzie nie potrafią mówić po angielsku bo się za mało mówi na lekcjach" to ok, racja. A sama napisałaś że ludzie boją się mówić po angielsku! Bo właśnie czują że będą przez wszystkich słuchających oceniani za każde słówko i konstrukcję każdego zdania, mają niską samoocenę co do swoich umiejętności przez co nie ćwiczą mówienia wystarczająco często a w sytuacjach nagłych brakuje im języka w gębie z zastanawiania się czy to co mają w głowie jest poprawne. Sami są najbardziej surową osobą dla siebie i wolą nie wystawiać się na ocenę, bo jednak mają do siebie więcej ludzkiego podejścia niż ten "nauczyciel" . Tak samo jak te rozdzielanie na USA i UK - po co tak to tak gloryfikować jak do porozumiewania się w normalnych kontaktach nie ma to znaczenia? Ludzie boją się mówić bo użyją nie tej formy (bo wmówiono tymi kartkówkami że to taaakie istotne) a przecież nie startują na angaż do prezentera ogólnokrajowych wiadomości czy szpiega udającego tubylca żeby mówić perfekcyjnie, w normalnym życiu nikt ich nie będzie oceniał "masz minusa/czwórkę/pałę"

Edytowane przez Overcooked
Czas edycji: 2021-10-16 o 16:12
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:31   #2075
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:33   #2076
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Ludzie się boją mówić po angielsku, bo w szkołach tłucze się głównie gramatykę, więc kończą naukę z ubogim zasobem słów i przeświadczeniem, że jak że użyją złego czasu czy formy czasownika to się ośmieszą. Często też miewają zwyczajnie pustkę w głowie ze względu na niewielką znajomość słownictwa.

I te formy nauczania ze szkoły Limonki dla mnie też brzmią idiotycznie. Zwłaszcza, że ludzie mają różny potencjał i możliwości. Według mnie nauka w ogóle nie powinna się wiązać z presją/ocenianiem. Powinna być dobrowolna. Jeżeli ktoś się nie chce uczyć matematyki, języków, a woli jakieś zajęcia kreatywne czy pracę fizyczną to jego wybór. Jedyne co bym wprowadziła to edukację w zakresie psychologii, bo o tym się zupełnie nie mówi, a większość ludzi ma popaprane wzorce wyniesione z domu. Może posłuchali by raz czy drugi jak to powinno wyglądać (np. że pospolity foszek to forma przemocy psychicznej), to zaświeciłaby się im lampka, że u nich nie jest dobrze i należałoby nad tym popracować. No i edukacja seksualna, bo jej brak jest zwyczajnie szkodliwy i dla osoby niedoedukowanej, jak i otoczenia.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:33   #2077
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No tak, jesli to ciało jest jakie jest, bo się taka urodziłaś, to nie wiem z czego tu być dumnym.
Można być dumnym z tego, że się w ogóle urodziło, tylko jaka w tym twoja zasługa żeby tak mówić? Dla mnie to bez sensu i tyle. ;?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:43   #2078
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
No to jest ten sam poziom co duma z naszych siatkarzy.

To jest po prostu dziwne słowo w tym kontekście, jesteś dumny, że się taki urodziłeś i że taki jesteś? Bez sensu...
Analogicznie można by było powiedzieć że jak ktoś się urodził z jakimś talentem i osiągnięcie danego poziomu zajęło mu dużo mniej czasu niż przeciętnym ludziom to nie ma się czym chwalić bo taki się urodził i nie ma z czego być dumnym
Jak dla mnie każdy może sobie wybierać z czego jest dumny, jak mu to pomaga w życiu to na zdrowie. Oczywiście nikt tej jego dumy nie musi podzielać.
Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Dziwią mnie sprzedawcy kalendarzy, plannerów i notatników. Piękne foty wstawiają okładek, pomijajac zupełnie wnętrze. Tak jest w przypadku niemal wszystkich które mnie interesują.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Z tego co zauważyłam zazwyczaj jest tak dlatego, że nie ma się czym w środku chwalić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 16:52   #2079
this_witch
whatever

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88950531]Ludzie się boją mówić po angielsku, bo w szkołach tłucze się głównie gramatykę, więc kończą naukę z ubogim zasobem słów i przeświadczeniem, że jak że użyją złego czasu czy formy czasownika to się ośmieszą. Często też miewają zwyczajnie pustkę w głowie ze względu na niewielką znajomość słownictwa.

I te formy nauczania ze szkoły Limonki dla mnie też brzmią idiotycznie. Zwłaszcza, że ludzie mają różny potencjał i możliwości. Według mnie nauka w ogóle nie powinna się wiązać z presją/ocenianiem. Powinna być dobrowolna. Jeżeli ktoś się nie chce uczyć matematyki, języków, a woli jakieś zajęcia kreatywne czy pracę fizyczną to jego wybór. Jedyne co bym wprowadziła to edukację w zakresie psychologii, bo o tym się zupełnie nie mówi, a większość ludzi ma popaprane wzorce wyniesione z domu. Może posłuchali by raz czy drugi jak to powinno wyglądać (np. że pospolity foszek to forma przemocy psychicznej), to zaświeciłaby się im lampka, że u nich nie jest dobrze i należałoby nad tym popracować. No i edukacja seksualna, bo jej brak jest zwyczajnie szkodliwy i dla osoby niedoedukowanej, jak i otoczenia.[/QUOTE]

Imho, nauka mówienia w obcym języku i ćwiczenia konwersacyjne powinny kłaść nacisk na komunikatywność, płynność, poprawność wymowy, a nie na hiperpoprawność gramatyczną. Powinno się zachęcać uczniów do mówienia, dodawać im pewności siebie, a nie stawiać jedynki za każdy drobny błąd czy niepoprawną formę (można zwrócić uwagę oczywiście na czasy, czy formy gramatyczne, ale nie na zasadzie wytykania jak na egzaminie). Potem, tak jak mówisz, ludzie się panicznie boją ośmieszyć czy że rozmówca zacznie im wyliczać błędy tak jak ten nauczyciel. Nijak się to ma do rzeczywistości, lepiej odważyć się i mówić nawet z błędami, bo przy częstej praktyce poprawność przyjdzie z czasem. Przecież ci uczniowie mają się nauczyć jak się porozumieć efektywnie ze światem, a nie zostać filologami.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 17:08   #2080
chimay
Zakorzenienie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88950467]To troche brzmi jakbys mieszkala w tym ciele a nie byla nim.[/QUOTE]

No dlatego piszę, że nie znajduję lepszego sformułowania. A właściwie uważam, że poza ciałem nic nie ma.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 17:11   #2081
Overcooked
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Imho, nauka mówienia w obcym języku i ćwiczenia konwersacyjne powinny kłaść nacisk na komunikatywność, płynność, poprawność wymowy, a nie na hiperpoprawność gramatyczną. Powinno się zachęcać uczniów do mówienia, dodawać im pewności siebie, a nie stawiać jedynki za każdy drobny błąd czy niepoprawną formę (można zwrócić uwagę oczywiście na czasy, czy formy gramatyczne, ale nie na zasadzie wytykania jak na egzaminie). Potem, tak jak mówisz, ludzie się panicznie boją ośmieszyć czy że rozmówca zacznie im wyliczać błędy tak jak ten nauczyciel. Nijak się to ma do rzeczywistości, lepiej odważyć się i mówić nawet z błędami, bo przy częstej praktyce poprawność przyjdzie z czasem. Przecież ci uczniowie mają się nauczyć jak się porozumieć efektywnie ze światem, a nie zostać filologami.
Dokładnie. Dlatego włos się jeży na głowie gdy Limonka podaje przykład swojego nauczyciela jakby był dobry i skuteczny w tym co robi gdy jego podejście do tematu jest nie tylko okropne, krzywdzące ale i finalnie ograniczające umiejętności.
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 17:20   #2082
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Overcooked Pokaż wiadomość
Dokładnie. Dlatego włos się jeży na głowie gdy Limonka podaje przykład swojego nauczyciela jakby był dobry i skuteczny w tym co robi gdy jego podejście do tematu jest nie tylko okropne, krzywdzące ale i finalnie ograniczające umiejętności.

Też tak uważam. Strasznie słabe postępowanie. Miałam w liceum matematyka, który też lubił brylować i podbudowywać sobie ego takim "ostrym" traktowaniem uczniów. Byłam tak zestresowana jego stylem prowadzenia lekcji, że nie umiałam skupić się jak coś tłumaczył, a jak kazał rozwiązać zadanie to zapominałam jak się nazywam. Po pierwszym semestrze w nowej szkole dostałam zagrożenie z matmy. Rodzice zapisali mnie na korepetycje i tam ogarnęłam na spokojnie materiał, a z czasem przerabiałam z korepetytorką lekcje do przodu, żeby być przygotowaną i stopniowo ten lęk oswoiłam. Szkołę skończyłam z 4 z matmy. Nie uważam jednak, żeby metoda zastraszania była dobra. Nauczyciel zawsze może pognębić ucznia czy wyśmiać, bo ma nad nim przewagę. Tak samo wykładowca może wywyższać się nad studentem. I to ma świadczyć o jego zdolnościach? Absolutnie nie. Dla mnie to oznaka słabości właśnie.
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 19:04   #2083
luo_A_
Raczkowanie

Przepraszam, że nie odniosę się do poszczególnych wypowiedzi, ale napiszę tylko tym, które znają zawód nauczyciela i pisały o nim tu rzetelnie- DZIĘKUJĘ.
Przedstawię Wam tak z grubsza moją pracę, której tak liczni mi zazdroszczą, bo przecież mam tylko wolne i wolne, wracam do domu i się byczę.
Otóż usiłuję właśnie nauczyć dzieciaki pisania rozprawki, toteż najpierw pisali wstępy- zebrałam, sprawdziłam, poprawiali- zebrałam, sprawdziłam. Potem pisali rozwinięcia i jak wyżej, później zakończenia i znów to samo. Na koniec całość i znów 3 klasy sprawdzania, potem poprawy (bo na szczęście mam takich uczniów, którym zależy).
Omawiam teraz "Pana Tadeusza"- księga po księdze, rzetelnie, zadaję po kawałku i pracuję z dzieciakami, tłumaczę, pokazuję, więc po takich 6-7 lekcjach mam prawo być zmęczona.
I nie myślcie, że się żalę. Ten zawód to był mój wybór, ale teraz, po 20 latach, trudno już o żal do siebie.
Ile zarabiam? Podstawa z wysługą lat to ok. 3400, trochę wpada za 3 nadgodziny (bo na więcej się nie zgodziłam) i za nauczanie indywidualne-3 godziny/tyg. (aha, jeszcze uwaga do tych zazdroszczących dni wolnych- za te dni płaci się nam mniej. Może to Was zadowoli).
Na życie w małym mieście, bez dojazdów do pracy to jakoś starcza. Znacznie gorzej mają ludzie w dużych miastach, do tego wynajmujący mieszkanie.
Jestem takim głupkiem- nauczycielem, który wciąż poszukuje czegoś ciekawego na lekcje czy projektów dla uczniów i tu napiszę, że kto stwierdza, że od lat można lecieć na tych samych materiałach, to jest po prostu ignorantem. Oczywiście trochę starych materiałów mogę wykorzystać, ale większość jest nowa (do nowej podstawy programowej).
Czasy się zmieniają, dzieciaki też, a więc i metody!
Dziś ćwiczenia interaktywne, prezentacje multimedialne itp. to podstawa, by zainteresować, by coś im w głowach zostało. Ba, zdalne nauczanie to dopiero było poszukiwanie metod, środków, by pracować. Ja nie byłam jedną z tych, co tylko zadawały biednym dzieciom, ja byłam na lekcjach z uczniami, mówiłam, pracowałam z nimi!
Żeby jednak mieć na czym bazować na lekcjach, to najpierw muszę albo to stworzyć, albo wyszukać. To się samo nie zrobi. Ale uwierzcie, jak fajnie jest usłyszeć, że się dobrze bawili podczas lekcji lub im się podobało!
Zabieram więc mój prywatny laptop do szkoły, bo o służbowym mogę pomarzyć, a rzutnik... jest w klasie obok, więc proszę koleżankę, by się przeniosła.
Ot, taka rzeczywistość. I teraz niektóre z Was przyklaskują planom "usadzenia" nauczycieli w szkołach na 8 godzin. Spoko, ale rzeczywistość jest taka: brak sprzętu- względnie nowy laptop, szybkiego Internetu, ogrzewanie jest wyłączane o 14-ej. Mogę siedzieć w klasie, a mam w niej: stary komputer, stary telewizor (takie pudło), odtwarzacz dvd przyniesiony z domu i vhs. Mogę poszaleć!
Kto twierdzi, że pracuję mniej niż 8 godzin, to widać mało wie o mojej pracy. MOJEJ, nie innych nauczycieli, np. wuefu czy muzyki.
Łatwo jest brać wszystkich pod jedną linijkę- nauczyciele: nieroby chcące tylko wolnego...
Nie siedzę w niczyich butach, więc nie odważę się generalizować i szkalować ludzi, którym się chce- a na szczęście jest mnóstwo nauczycieli zaangażowanych, lecz czy TY- rodzicu ucznia to widzisz? Czy może tylko dostrzegasz ocenę negatywną jako moją winę?
Tyle ode mnie. Kto chce, ten zrozumie.
luo_A_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 19:33   #2084
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

3400 zl dla nauczyciela z wysluga lat brutto czy netto?
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 19:40   #2085
this_witch
whatever

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88950716]3400 zl dla nauczyciela z wysluga lat brutto czy netto?[/QUOTE]

Co za różnica, 3400 netto po 20 latach to bieda totalna :/
Stary 2021-10-16, 19:41   #2086
lightangel
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88950716]3400 zl dla nauczyciela z wysluga lat brutto czy netto?[/QUOTE]Netto to zwykle około 1/3 pensji mniej niż brutto, więc po 20 latach ta kwota to raczej na rękę.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 19:53   #2087
luo_A_
Raczkowanie

Dziewczyny, 3400 z groszami na rękę (nauczyciel dyplomowany). No nie będę wchodziła na konto, by napisać dokładnie.
To tylko minister wciska ciemnotę, że n-le będą zarabiali 8 tys. A lud łyka i szlag niektórych już trafia. Taaa...
Ubawiłam się tą "biedą". Ha, jakoś trzeba żyć. "Wielkomiastowi" mają gorzej, jak pisałam.
luo_A_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 19:59   #2088
Likka9
Zakorzenienie

Mnie tak takie zarobki nie dziwią, w niejednym zawodzie z takim doświadczeniem to norma. Życie 🤷

Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 20:04   #2089
Ingrid80
BAN stały

Mnie również nie dziwią. Do niedawna zarabiałam tak w szpitalu z nocami, nadgodzinami i weekendami

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 20:06   #2090
Finlora
Zakorzenienie

Ooo i zaraz zacznie się licytacja, że to wcale nie są złe pieniądze. Zwłaszcza jak na tyle wolnego, ile mają nauczyciele
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-10-16, 20:07   #2091
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez luo_A_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, 3400 z groszami na rękę (nauczyciel dyplomowany). No nie będę wchodziła na konto, by napisać dokładnie.
To tylko minister wciska ciemnotę, że n-le będą zarabiali 8 tys. A lud łyka i szlag niektórych już trafia. Taaa...
Ubawiłam się tą "biedą". Ha, jakoś trzeba żyć. "Wielkomiastowi" mają gorzej, jak pisałam.
Wybacz, nie chciałam Cię tą biedą urazić, ale dla mnie takie zarobki dla człowieka po studiach, z takim stażem i to jeszcze w pracy z odpowiedzialnością to jest dramat. Szacun dla Ciebie, że mimo to się starasz i wciąż masz pasję do tej roboty.
Stary 2021-10-16, 20:09   #2092
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Ooo i zaraz zacznie się licytacja, że to wcale nie są złe pieniądze. Zwłaszcza jak na tyle wolnego, ile mają nauczyciele
No jakby... właśnie 🤣

Stary 2021-10-16, 20:09   #2093
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Mnie również nie dziwią. Do niedawna zarabiałam tak w szpitalu z nocami, nadgodzinami i weekendami

No i to też nie jest dla mnie normalne. Sorry, dla mnie to jest kasa dla młodziaka zaczynającego na świeżo po studiach albo dla pracowników fizycznych niepotrzebujących kwalifikacji. Zwłaszcza, że nauczyciel zarobi w dużym mieście czy małym tyle samo, a to zmienia sytuację diametralnie.
Stary 2021-10-16, 20:15   #2094
Ingrid80
BAN stały

Do tego w takich dyskusjach zawsze odzywa się polonistka, matematyczką, a jakoś nigdy pani z muzyki czy wuefista. To jest chore ze wszyscy zarabiają tyle samo a wklad pracy różni się diametralnie.

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Cytat:
No i to też nie jest dla mnie normalne. Sorry, dla mnie to jest kasa dla młodziaka zaczynającego na świeżo po studiach albo dla pracowników fizycznych niepotrzebujących kwalifikacji. Zwłaszcza, że nauczyciel zarobi w dużym mieście czy małym tyle samo, a to zmienia sytuację diametralnie.
Niestety. W wielu zawodach takie są realia. Dlatego mnie te 3400 wcale nie oburza.

Stary 2021-10-16, 20:30   #2095
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
No jakby... właśnie 🤣

No akurat wiedziałam, że Ty się odezwiesz
Stary 2021-10-16, 20:31   #2096
Likka9
Zakorzenienie

This_witch nie wiem w jakiej bajce żyjesz po studiach często to jest najniższa krajowa albo podwyżki po 100zl.na rok.

Stary 2021-10-16, 20:34   #2097
Finlora
Zakorzenienie

Ja np w obecnej pracy jestem 2 lata i zarabiam tyle samo, nie wyobrażam sobie tyle zarabiać po 20 latach
Stary 2021-10-16, 20:38   #2098
this_witch
whatever

Cytat:
Do tego w takich dyskusjach zawsze odzywa się polonistka, matematyczką, a jakoś nigdy pani z muzyki czy wuefista. To jest chore ze wszyscy zarabiają tyle samo a wklad pracy różni się diametralnie.

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Niestety. W wielu zawodach takie są realia. Dlatego mnie te 3400 wcale nie oburza.

Tylko że to nie jest nauczycieli wina, ani nie od nich zależy. Nauczyciele muzyki też są potrzebni, a każdy powinien zarobić godnie. Tak samo koszty życia różnią się diametralnie, a ustawowo zarabia się wszędzie tak samo.
A mnie oburza, mimo że w takim zawodzie nie pracuję. Za to nie rozumiem czemu Tobie daje to satysfakcję że nauczyciele mają źle (bo obiektywnie nie mają dobrze). Przynajmniej takie odnoszę wrażenie, że chciałabyś żeby mieli jeszcze gorzej, bo uważasz ich za "gorszych" od siebie. Rozumiem że masz ciężką pracę, ale nie rozumiem czemu przez to nie potrafisz docenić pracy innych. Dla mnie prawie wszyscy w budżetówce zasługują na podwyżki, ale dziwi mnie że wolicie naskakiwać jedni na drugich zamiast zauważyć prawdziwe źródła problemu.

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
This_witch nie wiem w jakiej bajce żyjesz po studiach często to jest najniższa krajowa albo podwyżki po 100zl.na rok.

No chyba zależy po jakich studiach. Żyję w dużym mieście, więc pod takim kątem rozpatruję koszty życia. Nie widzę problemu w pracy za taką pensję przejściowo, czy nawet dłuższy czas adekwatnie od rodzaju pracy, ale nie w perspektywie 20 lat (!).
Stary 2021-10-16, 20:40   #2099
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Tylko że to nie jest nauczycieli wina, ani nie od nich zależy. Nauczyciele muzyki też są potrzebni, a każdy powinien zarobić godnie. Tak samo koszty życia różnią się diametralnie, a ustawowo zarabia się wszędzie tak samo.
A mnie oburza, mimo że w takim zawodzie nie pracuję. Za to nie rozumiem czemu Tobie daje to satysfakcję że nauczyciele mają źle (bo obiektywnie nie mają dobrze). Przynajmniej takie odnoszę wrażenie, że chciałabyś żeby mieli jeszcze gorzej, bo uważasz ich za "gorszych" od siebie. Rozumiem że masz ciężką pracę, ale nie rozumiem czemu przez to nie potrafisz docenić pracy innych. Dla mnie prawie wszyscy w budżetówce zasługują na podwyżki, ale dziwi mnie że wolicie naskakiwać jedni na drugich zamiast zauważyć prawdziwe źródła problemu.
Nie chce zeby mieli gorzej, ale jednak tak. Porównuję swoją pracę w noce weekendy i święta, w nadgodzinach z nie da się ukryć okrojonym czasem pracy w szkole (tak, w szkole pracują nie tylko polonistki ale także różne bibliotekarki, pedagożki i inne osoby nie mające tony materiałów do przygotowania a wolnego mają mnóstwo. I nie wszyscy mieszkają w Warszawie i zarabiają czterocyfrowe kwoty. W wielu regionach 3500 to normalna wypłata po latach pracy.

Stary 2021-10-16, 20:42   #2100
Likka9
Zakorzenienie

Mieszkam w mieście wojewódzkim i serio takie zarobki mnie nie dziwią 🤷 zdziwilabys się w ilu zawodach, branżach nawet tyle nie mają po 10 latach pracując świątek piątek. Ale tak,nikt nikomu nie karze, każdy kowalem swojego losu i tak dalej.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości