|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
https://www.merriam-webster.com/dictionary/dummy https://dictionary.cambridge.org/dic.../english/dummy Nie byloby bledem. |
|||
|
|
|
|
#2072 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A czy ktoś jest dumny, że ma mozg? Albo dwie rece? Wątpię. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2073 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwią mnie sprzedawcy kalendarzy, plannerów i notatników. Piękne foty wstawiają okładek, pomijajac zupełnie wnętrze. Tak jest w przypadku niemal wszystkich które mnie interesują.
Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#2074 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdybyś napisała "ludzie nie potrafią mówić po angielsku bo się za mało mówi na lekcjach" to ok, racja. A sama napisałaś że ludzie boją się mówić po angielsku! Bo właśnie czują że będą przez wszystkich słuchających oceniani za każde słówko i konstrukcję każdego zdania, mają niską samoocenę co do swoich umiejętności przez co nie ćwiczą mówienia wystarczająco często a w sytuacjach nagłych brakuje im języka w gębie z zastanawiania się czy to co mają w głowie jest poprawne. Sami są najbardziej surową osobą dla siebie i wolą nie wystawiać się na ocenę, bo jednak mają do siebie więcej ludzkiego podejścia niż ten "nauczyciel" . Tak samo jak te rozdzielanie na USA i UK - po co tak to tak gloryfikować jak do porozumiewania się w normalnych kontaktach nie ma to znaczenia? Ludzie boją się mówić bo użyją nie tej formy (bo wmówiono tymi kartkówkami że to taaakie istotne) a przecież nie startują na angaż do prezentera ogólnokrajowych wiadomości czy szpiega udającego tubylca żeby mówić perfekcyjnie, w normalnym życiu nikt ich nie będzie oceniał "masz minusa/czwórkę/pałę" Edytowane przez Overcooked Czas edycji: 2021-10-16 o 16:12 |
|
|
|
|
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#2076 |
|
BAN stały
|
Ludzie się boją mówić po angielsku, bo w szkołach tłucze się głównie gramatykę, więc kończą naukę z ubogim zasobem słów i przeświadczeniem, że jak że użyją złego czasu czy formy czasownika to się ośmieszą. Często też miewają zwyczajnie pustkę w głowie ze względu na niewielką znajomość słownictwa.
I te formy nauczania ze szkoły Limonki dla mnie też brzmią idiotycznie. Zwłaszcza, że ludzie mają różny potencjał i możliwości. Według mnie nauka w ogóle nie powinna się wiązać z presją/ocenianiem. Powinna być dobrowolna. Jeżeli ktoś się nie chce uczyć matematyki, języków, a woli jakieś zajęcia kreatywne czy pracę fizyczną to jego wybór. Jedyne co bym wprowadziła to edukację w zakresie psychologii, bo o tym się zupełnie nie mówi, a większość ludzi ma popaprane wzorce wyniesione z domu. Może posłuchali by raz czy drugi jak to powinno wyglądać (np. że pospolity foszek to forma przemocy psychicznej), to zaświeciłaby się im lampka, że u nich nie jest dobrze i należałoby nad tym popracować. No i edukacja seksualna, bo jej brak jest zwyczajnie szkodliwy i dla osoby niedoedukowanej, jak i otoczenia. |
|
|
|
|
#2077 |
|
Konto usunięte
|
No tak, jesli to ciało jest jakie jest, bo się taka urodziłaś, to nie wiem z czego tu być dumnym.
Można być dumnym z tego, że się w ogóle urodziło, tylko jaka w tym twoja zasługa żeby tak mówić? Dla mnie to bez sensu i tyle. ;? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2078 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie każdy może sobie wybierać z czego jest dumny, jak mu to pomaga w życiu to na zdrowie. Oczywiście nikt tej jego dumy nie musi podzielać. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#2079 |
|
whatever
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88950531]Ludzie się boją mówić po angielsku, bo w szkołach tłucze się głównie gramatykę, więc kończą naukę z ubogim zasobem słów i przeświadczeniem, że jak że użyją złego czasu czy formy czasownika to się ośmieszą. Często też miewają zwyczajnie pustkę w głowie ze względu na niewielką znajomość słownictwa.
I te formy nauczania ze szkoły Limonki dla mnie też brzmią idiotycznie. Zwłaszcza, że ludzie mają różny potencjał i możliwości. Według mnie nauka w ogóle nie powinna się wiązać z presją/ocenianiem. Powinna być dobrowolna. Jeżeli ktoś się nie chce uczyć matematyki, języków, a woli jakieś zajęcia kreatywne czy pracę fizyczną to jego wybór. Jedyne co bym wprowadziła to edukację w zakresie psychologii, bo o tym się zupełnie nie mówi, a większość ludzi ma popaprane wzorce wyniesione z domu. Może posłuchali by raz czy drugi jak to powinno wyglądać (np. że pospolity foszek to forma przemocy psychicznej), to zaświeciłaby się im lampka, że u nich nie jest dobrze i należałoby nad tym popracować. No i edukacja seksualna, bo jej brak jest zwyczajnie szkodliwy i dla osoby niedoedukowanej, jak i otoczenia.[/QUOTE] Imho, nauka mówienia w obcym języku i ćwiczenia konwersacyjne powinny kłaść nacisk na komunikatywność, płynność, poprawność wymowy, a nie na hiperpoprawność gramatyczną. Powinno się zachęcać uczniów do mówienia, dodawać im pewności siebie, a nie stawiać jedynki za każdy drobny błąd czy niepoprawną formę (można zwrócić uwagę oczywiście na czasy, czy formy gramatyczne, ale nie na zasadzie wytykania jak na egzaminie). Potem, tak jak mówisz, ludzie się panicznie boją ośmieszyć czy że rozmówca zacznie im wyliczać błędy tak jak ten nauczyciel. Nijak się to ma do rzeczywistości, lepiej odważyć się i mówić nawet z błędami, bo przy częstej praktyce poprawność przyjdzie z czasem. Przecież ci uczniowie mają się nauczyć jak się porozumieć efektywnie ze światem, a nie zostać filologami. |
|
|
|
|
#2080 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88950467]To troche brzmi jakbys mieszkala w tym ciele a nie byla nim.[/QUOTE]
No dlatego piszę, że nie znajduję lepszego sformułowania. A właściwie uważam, że poza ciałem nic nie ma. |
|
|
|
|
#2081 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2082 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Też tak uważam. Strasznie słabe postępowanie. Miałam w liceum matematyka, który też lubił brylować i podbudowywać sobie ego takim "ostrym" traktowaniem uczniów. Byłam tak zestresowana jego stylem prowadzenia lekcji, że nie umiałam skupić się jak coś tłumaczył, a jak kazał rozwiązać zadanie to zapominałam jak się nazywam. Po pierwszym semestrze w nowej szkole dostałam zagrożenie z matmy. Rodzice zapisali mnie na korepetycje i tam ogarnęłam na spokojnie materiał, a z czasem przerabiałam z korepetytorką lekcje do przodu, żeby być przygotowaną i stopniowo ten lęk oswoiłam. Szkołę skończyłam z 4 z matmy. Nie uważam jednak, żeby metoda zastraszania była dobra. Nauczyciel zawsze może pognębić ucznia czy wyśmiać, bo ma nad nim przewagę. Tak samo wykładowca może wywyższać się nad studentem. I to ma świadczyć o jego zdolnościach? Absolutnie nie. Dla mnie to oznaka słabości właśnie. |
|
|
|
|
|
#2083 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam, że nie odniosę się do poszczególnych wypowiedzi, ale napiszę tylko tym, które znają zawód nauczyciela i pisały o nim tu rzetelnie- DZIĘKUJĘ.
Przedstawię Wam tak z grubsza moją pracę, której tak liczni mi zazdroszczą, bo przecież mam tylko wolne i wolne, wracam do domu i się byczę. Otóż usiłuję właśnie nauczyć dzieciaki pisania rozprawki, toteż najpierw pisali wstępy- zebrałam, sprawdziłam, poprawiali- zebrałam, sprawdziłam. Potem pisali rozwinięcia i jak wyżej, później zakończenia i znów to samo. Na koniec całość i znów 3 klasy sprawdzania, potem poprawy (bo na szczęście mam takich uczniów, którym zależy). Omawiam teraz "Pana Tadeusza"- księga po księdze, rzetelnie, zadaję po kawałku i pracuję z dzieciakami, tłumaczę, pokazuję, więc po takich 6-7 lekcjach mam prawo być zmęczona. I nie myślcie, że się żalę. Ten zawód to był mój wybór, ale teraz, po 20 latach, trudno już o żal do siebie. Ile zarabiam? Podstawa z wysługą lat to ok. 3400, trochę wpada za 3 nadgodziny (bo na więcej się nie zgodziłam) i za nauczanie indywidualne-3 godziny/tyg. (aha, jeszcze uwaga do tych zazdroszczących dni wolnych- za te dni płaci się nam mniej. Może to Was zadowoli). Na życie w małym mieście, bez dojazdów do pracy to jakoś starcza. Znacznie gorzej mają ludzie w dużych miastach, do tego wynajmujący mieszkanie. Jestem takim głupkiem- nauczycielem, który wciąż poszukuje czegoś ciekawego na lekcje czy projektów dla uczniów i tu napiszę, że kto stwierdza, że od lat można lecieć na tych samych materiałach, to jest po prostu ignorantem. Oczywiście trochę starych materiałów mogę wykorzystać, ale większość jest nowa (do nowej podstawy programowej). Czasy się zmieniają, dzieciaki też, a więc i metody! Dziś ćwiczenia interaktywne, prezentacje multimedialne itp. to podstawa, by zainteresować, by coś im w głowach zostało. Ba, zdalne nauczanie to dopiero było poszukiwanie metod, środków, by pracować. Ja nie byłam jedną z tych, co tylko zadawały biednym dzieciom, ja byłam na lekcjach z uczniami, mówiłam, pracowałam z nimi! Żeby jednak mieć na czym bazować na lekcjach, to najpierw muszę albo to stworzyć, albo wyszukać. To się samo nie zrobi. Ale uwierzcie, jak fajnie jest usłyszeć, że się dobrze bawili podczas lekcji lub im się podobało! Zabieram więc mój prywatny laptop do szkoły, bo o służbowym mogę pomarzyć, a rzutnik... jest w klasie obok, więc proszę koleżankę, by się przeniosła. Ot, taka rzeczywistość. I teraz niektóre z Was przyklaskują planom "usadzenia" nauczycieli w szkołach na 8 godzin. Spoko, ale rzeczywistość jest taka: brak sprzętu- względnie nowy laptop, szybkiego Internetu, ogrzewanie jest wyłączane o 14-ej. Mogę siedzieć w klasie, a mam w niej: stary komputer, stary telewizor (takie pudło), odtwarzacz dvd przyniesiony z domu i vhs. Mogę poszaleć! Kto twierdzi, że pracuję mniej niż 8 godzin, to widać mało wie o mojej pracy. MOJEJ, nie innych nauczycieli, np. wuefu czy muzyki. Łatwo jest brać wszystkich pod jedną linijkę- nauczyciele: nieroby chcące tylko wolnego... Nie siedzę w niczyich butach, więc nie odważę się generalizować i szkalować ludzi, którym się chce- a na szczęście jest mnóstwo nauczycieli zaangażowanych, lecz czy TY- rodzicu ucznia to widzisz? Czy może tylko dostrzegasz ocenę negatywną jako moją winę? Tyle ode mnie. Kto chce, ten zrozumie. |
|
|
|
|
#2084 |
|
Konto usunięte
|
3400 zl dla nauczyciela z wysluga lat brutto czy netto?
|
|
|
|
|
#2085 |
|
whatever
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88950716]3400 zl dla nauczyciela z wysluga lat brutto czy netto?[/QUOTE]
Co za różnica, 3400 netto po 20 latach to bieda totalna :/ |
|
|
|
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88950716]3400 zl dla nauczyciela z wysluga lat brutto czy netto?[/QUOTE]Netto to zwykle około 1/3 pensji mniej niż brutto, więc po 20 latach ta kwota to raczej na rękę.
|
|
|
|
#2087 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, 3400 z groszami na rękę (nauczyciel dyplomowany). No nie będę wchodziła na konto, by napisać dokładnie.
To tylko minister wciska ciemnotę, że n-le będą zarabiali 8 tys. A lud łyka i szlag niektórych już trafia. Taaa... Ubawiłam się tą "biedą". Ha, jakoś trzeba żyć. "Wielkomiastowi" mają gorzej, jak pisałam. |
|
|
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tak takie zarobki nie dziwią, w niejednym zawodzie z takim doświadczeniem to norma. Życie 🤷
|
|
|
|
#2089 |
|
BAN stały
|
Mnie również nie dziwią. Do niedawna zarabiałam tak w szpitalu z nocami, nadgodzinami i weekendami
|
|
|
|
#2090 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo i zaraz zacznie się licytacja, że to wcale nie są złe pieniądze. Zwłaszcza jak na tyle wolnego, ile mają nauczyciele
|
|
|
|
|
#2091 | |
|
whatever
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2092 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2093 | |
|
whatever
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2094 | |
|
BAN stały
|
Do tego w takich dyskusjach zawsze odzywa się polonistka, matematyczką, a jakoś nigdy pani z muzyki czy wuefista. To jest chore ze wszyscy zarabiają tyle samo a wklad pracy różni się diametralnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2095 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
This_witch nie wiem w jakiej bajce żyjesz
po studiach często to jest najniższa krajowa albo podwyżki po 100zl.na rok.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2097 |
|
Zakorzenienie
|
Ja np w obecnej pracy jestem 2 lata i zarabiam tyle samo, nie wyobrażam sobie tyle zarabiać po 20 latach
|
|
|
|
|
#2098 | ||
|
whatever
|
Cytat:
A mnie oburza, mimo że w takim zawodzie nie pracuję. Za to nie rozumiem czemu Tobie daje to satysfakcję że nauczyciele mają źle (bo obiektywnie nie mają dobrze). Przynajmniej takie odnoszę wrażenie, że chciałabyś żeby mieli jeszcze gorzej, bo uważasz ich za "gorszych" od siebie. Rozumiem że masz ciężką pracę, ale nie rozumiem czemu przez to nie potrafisz docenić pracy innych. Dla mnie prawie wszyscy w budżetówce zasługują na podwyżki, ale dziwi mnie że wolicie naskakiwać jedni na drugich zamiast zauważyć prawdziwe źródła problemu. ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2099 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2100 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkam w mieście wojewódzkim i serio takie zarobki mnie nie dziwią 🤷 zdziwilabys się w ilu zawodach, branżach nawet tyle nie mają po 10 latach pracując świątek piątek. Ale tak,nikt nikomu nie karze, każdy kowalem swojego losu i tak dalej.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.

po studiach często to jest najniższa krajowa albo podwyżki po 100zl.na rok.