Galerie artystyczne w internecie - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-04, 20:46   #4261
Larril
BAN stały

Dot.: Galerie artystyczne w internecie

Cytat:
Napisane przez Vesnaa Pokaż wiadomość
Są absolwenci i Absolwenci. Uogólnianie jest trujące.
Naprawdę? To dlaczego żaden student w ostatnich latach nie dorównał poziomem absolwentom przykładowo z florenckiej akademii sztuk pięknych,bądź jeden z przodujących w Nowym Jorku? Albo mamy tak kiepskich studentów,albo tak kiepsko uczą. W obydwu przypadkach nie jest to zbyt optymistyczne.
Larril jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 21:13   #4262
___Dominika___
Raczkowanie

GG do ___Dominika___

a może tak z tym przegadywaniem na inne forum? bo tj o galeriach internetowych odnośnie biżuteri a nie malarstwa
___Dominika___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 21:39   #4263
Darkling
Wtajemniczenie

GG do Darkling

Cytat:
Napisane przez Larril Pokaż wiadomość
Naprawdę? To dlaczego żaden student w ostatnich latach nie dorównał poziomem absolwentom przykładowo z florenckiej akademii sztuk pięknych,bądź jeden z przodujących w Nowym Jorku? Albo mamy tak kiepskich studentów,albo tak kiepsko uczą. W obydwu przypadkach nie jest to zbyt optymistyczne.
tu.się.robi.biżuterię.i.o .biżuterii.właśnie.rozmaw ia

jeszcze ile osób to będzie musiło panu artyście napisać, zeby dotarlo..?

FORZA FERRARI!
Darkling jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 23:11   #4264
Larril
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Darkling Pokaż wiadomość
tu.się.robi.biżuterię.i.o .biżuterii.właśnie.rozmaw ia

jeszcze ile osób to będzie musiło panu artyście napisać, zeby dotarlo..?
Ten jad rozumiem to z braku weny twórczej (o ile w ogóle) ? I wnoszę o poprawną pisownię ,bo żal na to patrzeć. Odnośnie postu,to pierwszy w tym temacie mówił ogólnie o sprzedaży dzieł w internecie,wiec wnioskować można,że o to chodzi. Jeśli nie to może na przyszłość lepiej precyzować kryteria tematu. Tyle. Przepraszam,ale nie bawi mnie konwersacja na poziomie podstawówki,więc z mojej strony eot.

Cytat : (1. post)

"
Nie znalazłam takiego tematu w wyszukiwarce a wydaje mi się, że będzie przydatny. Jest już wątek o sprzedaży swoich dzieł ale jest on dość ogólny. Na pewno wiele dziewczyn chciałoby wystawiać swoje prace w galeriach typu wylegarnia czy decobazaar dlatego proponuję zebrać w jednym wątku wszystkie informacje odnośnie prowizji, sposobu wystawiania (panel administracyjny), czasu oczekiwania na akceptację zgłoszenia, co należy zawrzeć w zgłoszeniu itp. Cel wątku: porównanie działających galerii pod względem przyjazności dla artysty i zbytu Mam nadzieję, że wypowiedzą się również osoby, które wystawiają swoje dzieła w takich galeriach "

Na np wylęgarni sprzedaje się też obrazy. Więc,sugerując się tematem nie ogranicza się on TYLKO do biżuterii. Myślenie nie boli. Polecam.
Stary 2008-09-04, 23:21   #4265
lawenda99
Zakorzenienie

My jesteśmy proste nawlekaczki korali, a nie pamiętam żebym widziała tu kogoś kto się poważniej o chociażby ASP (które wg Ciebie jest marne) ocierał. Nie znamy się na wycenie obrazów za grube tysiące, bo to nie nasza branża, na wycenach znają się rzeczoznawcy. Możemy Ci powiedzieć ile "wart" jest obraz jak nam powiesz ile zapłaciłeś za farby i blejtram, może do 500 zł coś wymyślimy bo tym się tutaj zajmujemy. Orientacyjną wyceną po koszcie materiałów i czasie pracy, bardziej dla sportu niż dla khe khe poważnych biznesowych transakcji. Jeśli chcesz sprzedać coś za 20 czy 100 tysięcy, możemy Ci najwyżej rzucić liczbę z sufitu, bo się nie znamy i nie orientujemy na rynku dzieł sztuki, więc odpuść sobie wylewanie na nas frustracji i idź z obrazem do kogoś kto się na malarstwie i handlu obrazami zna... Poza tym, forum to biżuteria, więc dyskutujemy o biżuterii, nie o ceramice, fotografii artystycznej czy malarstwie. Skoro już jesteś za precyzowaniem. Polecam pomyśleć więcej niż raz.
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 23:27   #4266
Larril
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lawenda99 Pokaż wiadomość
My jesteśmy proste nawlekaczki korali, a nie pamiętam żebym widziała tu kogoś kto się poważniej o chociażby ASP (które wg Ciebie jest marne) ocierał. Nie znamy się na wycenie obrazów za grube tysiące, bo to nie nasza branża, na wycenach znają się rzeczoznawcy. Możemy Ci powiedzieć ile "wart" jest obraz jak nam powiesz ile zapłaciłeś za farby i blejtram, może do 500 zł coś wymyślimy bo tym się tutaj zajmujemy. Orientacyjną wyceną po koszcie materiałów i czasie pracy, bardziej dla sportu niż dla khe khe poważnych biznesowych transakcji. Jeśli chcesz sprzedać coś za 20 czy 100 tysięcy, możemy Ci najwyżej rzucić liczbę z sufitu, bo się nie znamy i nie orientujemy na rynku dzieł sztuki, więc odpuść sobie wylewanie na nas frustracji i idź z obrazem do kogoś kto się na malarstwie i handlu obrazami zna... Poza tym, forum to biżuteria, więc dyskutujemy o biżuterii, nie o ceramice, fotografii artystycznej czy malarstwie. Skoro już jesteś za precyzowaniem. Polecam pomyśleć więcej niż raz.

Może tak konkretniej określać temat,bo nie każdy siedzi na wizażu 24/7 i nie musi wiedzieć "o co autorowi naprawdę chodziło". Zapytałem grzecznie,czy ktoś zna się na wycenie lub zna ludzi,którzy się tym zajmują. I naprawdę nie musisz być tak ironiczna jeżeli chodzi o pieniądze,bo to rzecz nabyta,a jak się ktoś nie umie cenić,to nie moja sprawa. Pozdrawiam i więcej dystansu do siebie życzę

Fakt,że jest na dziale "biżuteria", mój błąd,przepraszam. Odnośnie tematu,dział jest o pracach artystycznych sprzedawanych przez internet,więc nie będę zakładał nowego tematu,żeby zadać jedno pytanie.

Edytowane przez Larril
Czas edycji: 2008-09-04 o 23:32 Powód: błąd
Stary 2008-09-04, 23:31   #4267
lawenda99
Zakorzenienie

Forum Wizaz.pl > Hobby > Zrób to sama > Biżuteria

na to wypada spojrzeć poza tytułem wątku. Jak ktoś nie spogląda, to albo zachwala nam sprzedawców ubrań w wątku "sprzedawcy z allegro godni polecenia i nie" albo uparcie nie wierzy, że nikt tu się nie zajmuje wybitnymi obrazami.
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-04, 23:47   #4268
Larril
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lawenda99 Pokaż wiadomość
Forum Wizaz.pl > Hobby > Zrób to sama > Biżuteria

na to wypada spojrzeć poza tytułem wątku. Jak ktoś nie spogląda, to albo zachwala nam sprzedawców ubrań w wątku "sprzedawcy z allegro godni polecenia i nie" albo uparcie nie wierzy, że nikt tu się nie zajmuje wybitnymi obrazami.
Nie,wątku o sprzedaży obrazów nie znalazłem,przykro mi. Wolę nie tworzyć wątków,z których i tak pewnie nikt nie skorzysta. Poza tym zastanawia mnie skąd ta ciągła gorycz. Jeżeli nie zna się odpowiedzi na pytanie,to się nie odpisuje,a jeśli się zna,to się pisze i tyle. Nie rozumiem,po co ten atak? Nie zaśmiecam więcej i życzę miłej zabawy (oby w lepszym stylu).
Stary 2008-09-05, 07:01   #4269
___Dominika___
Raczkowanie

GG do ___Dominika___

ale ktos tu ciągle panu tlumaczy ze jest pan w dziale biżuteria a galerie internetowe to podwątek tego tematu czeba inny dzil znaleśc zajmujący sie malarstwem i podtemat galerie w tym wątku lub wycena my tu sie naprawde na farbach nie znamy chyba ze na tych do zdobienia kolczyków ale to tylko niektóre dziewczyny maluja wiec jeśli panu zależy na wycenie sprzedaży i znalezieniu kogoś kto się tym zajmuje to naprawde lepiej w google wrzucic malarstwo dac fora dyskusyjne i tak szukac a nie wrzucic w wszyszukiwarke temat galerie internetowe i jest bo tam sie nie tylko obrazy sprzedaje juz prościej chyba nie potrafie i grzeczniej wytłumaczyć
Stary 2008-09-05, 08:39   #4270
Darkling
Wtajemniczenie

GG do Darkling

FORZA FERRARI!
Darkling jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 09:04   #4271
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

Dziewczyny, nie krzyczcie na Pana Malarza Artyste, byc moze to jedyna okazja do poobcowania z prawdziwa sztuka
maghia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 09:08   #4272
Senanque
Raczkowanie

Eeee, widzę, że się spóźniłam. Spławiłyście Pana Artystę i już Dzieł swoich nie pokaże, chlip. Niedobre wy.
Senanque jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 09:18   #4273
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Ja śledziłam rozmowę, ale wolałam się nie odzwywać...
Pan Artysta miał chyba zbyt artystyczną duszę jak dla mnie...
Stary 2008-09-05, 09:33   #4274
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary

Albo zbyt wytentego ego
Stary 2008-09-05, 09:39   #4275
Senanque
Raczkowanie

Rose, ego Pana Artysty jest w porządku. To tylko my jesteśmy (cytuję) sfrustrowane, rozgoryczone, jadowite i brak weny twórczej nam dolega

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 11:05   #4276
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez Senanque Pokaż wiadomość
Rose, ego Pana Artysty jest w porządku. To tylko my jesteśmy (cytuję) sfrustrowane, rozgoryczone, jadowite i brak weny twórczej nam dolega

Sorki, musiałam... strasznie się uśmiałam

Kurczę.... Ktoś tu PANU ARTYŚCIE tłumaczy,że skoro to jest dział biżuteria to chyba jasne że tu o biżuterii się rozmawia i nie trzeba w każdym wątku pisać że to o biżuterię chodzi.... jak tu pierwszy raz zajrzałam dla mnie to było jasne...

A i nikt nie zmusza Pana do zniżania się do naszego jakże niskiego poziomu. Dziękuję za tak trafne ocenienie nas i uświadomienie jakie jesteśmy....

M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 11:25   #4277
Senanque
Raczkowanie

Słusznie się kajasz. To teraz do roboty, tylko nie do biżu (brak weny), lepiej do garów (w sumie gotowanie też twórcze zajęcie, więc też odpada), najlepiej za sprzątanie się weź Reszta to samo, i przestać się naigrawać jedna z drugą!
Stary 2008-09-05, 11:46   #4278
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez Senanque Pokaż wiadomość
Słusznie się kajasz. To teraz do roboty, tylko nie do biżu (brak weny), lepiej do garów (w sumie gotowanie też twórcze zajęcie, więc też odpada), najlepiej za sprzątanie się weź Reszta to samo, i przestać się naigrawać jedna z drugą!
Sprzątanie też może być twórcze

o ja niedobra....ojoj.....
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 12:09   #4279
Anula1410
Raczkowanie

GG do Anula1410

Dziewczyny, co wy chcecie od Pana Artysty? Toż to on zakochany! W takim stanie człowiek nie wie co robi. Sam przecież napisał:
Malarz artysta. Zakochany. You were made for me,
You're my ecstasy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 15:20   #4280
Larril
BAN stały

Chyba wyraźnie napisałem,że POMYLIŁEM działy? Jakieś kłopoty z odbiorem tego zdania? (nie wiedziałem,że są poddziały w różnych kategoriach i byłem przekonany,że to temat ogólny).

maghia

Nie nazwałbym robienia biżuterii talentem (raczej doborem odpowiedniej techniki) więc nie wiem,czy na pewno wiesz,czym jest sztuka? Ale rozumiem,że jak nie ma się żadnego konkretnego rzemiosła,to najlepiej drzeć ryja.

Senanque

Spławiać to możesz swojego chłoptasia,jak Ci na to pozwoli. I doprawdy,nie musisz mnie tytułować. A frustracje radzę wylewać u psychoanalityka.

M0N1K4

Masz ogólnie jakiś problem,czy przywalasz się tak dla zasady? Powiedziałem,że obrazy to co INNEGO niż robienie biżuterii i inaczej się to wartościuje.

Anula1410

Żal tyłek ściska? To sobie kogoś znajdź,może nie będziesz mieć wtedy w sobie tyle jadu.

Tak w ogóle,to po cholerę wy się nakręcacie?

Przepraszam,ale mam taką ogólnie przyjętą zasadę,że z osobami,które nie wyszły poza umiejętności jednoczesnego żucia gumy i chodzenia nie wchodzę w konwersację. Racja,mój błąd.
Stary 2008-09-05, 15:26   #4281
merle3
Raczkowanie

GG do merle3

Cytat:
Chyba wyraźnie napisałem,że POMYLIŁEM działy? Jakieś kłopoty z odbiorem tego zdania? (nie wiedziałem,że są poddziały w różnych kategoriach i byłem przekonany,że to temat ogólny).

maghia

Nie nazwałbym robienia biżuterii talentem (raczej doborem odpowiedniej techniki) więc nie wiem,czy na pewno wiesz,czym jest sztuka? Ale rozumiem,że jak nie ma się żadnego konkretnego rzemiosła,to najlepiej drzeć ryja.

Senanque

Spławiać to możesz swojego chłoptasia,jak Ci na to pozwoli. I doprawdy,nie musisz mnie tytułować. A frustracje radzę wylewać u psychoanalityka.

M0N1K4

Masz ogólnie jakiś problem,czy przywalasz się tak dla zasady? Powiedziałem,że obrazy to co INNEGO niż robienie biżuterii i inaczej się to wartościuje.

Anula1410

Żal tyłek ściska? To sobie kogoś znajdź,może nie będziesz mieć wtedy w sobie tyle jadu.

Tak w ogóle,to po cholerę wy się nakręcacie?

Przepraszam,ale mam taką ogólnie przyjętą zasadę,że z osobami,które nie wyszły poza umiejętności jednoczesnego żucia gumy i chodzenia nie wchodzę w konwersację. Racja,mój błąd.
Czlowieku troche szacunku do tych osob.
Nikt cie nie docenia czy co?
Tutaj jest watek o bizu, skoro nie masz w tej kwestii nic do powiedzenia to zegnamy. Idz sobie porozmawiaj z ludzmi, ktorzy rozumieja ciebie i ten twoj swiatowy talent.
See ya!

moje bizuteryjne proby
merle3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 15:42   #4282
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Cytat:
maghia

Twoim zdaniem biżu to nie jest talent, sztuka ? A moim zdaniem malowanie (szczególnie te nowoczesne) to tycianie pędzlem po płótnie, a potem tydzień zastanawiania co to jest i znalezienia wytłumaczenia, na pytanie co to przedstawia
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 15:45   #4283
___Dominika___
Raczkowanie

GG do ___Dominika___

ja mam pytanie odbiegające od tematu wyżej ale na temat watku galerii czy dopisalyście się do pakamery? bo ja pisze i pisze pytam czy maile dochodza i nic cisza

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-05, 15:46   #4284
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Larril Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że nie nazwałabym malowania obrazów talentem... Malarstwa i rysunku się można nauczyć, tak samo jak można się nauczyć robić biżuterię... Myślę, że dziewczyny nie napadły na Ciebie dlatego, że się pomyliłeś, ale dlatego, że ton Twoich wypowiedzi pozostawia za sobą jakieś niemiłe wspomnienia. No ale cóż się dziwić, w końcu mamy przyjemność konwersować z najlepszym artystą w Polsce, w końcu studenci i absolwenci polskich asp to nie jego bajka, za niski poziom...

Edit: Doczytałam, że Larril rysuje mangę i to niby ma być sztuka? Phi...
Stary 2008-09-05, 15:59   #4285
Larril
BAN stały

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Larril Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że nie nazwałabym malowania obrazów talentem... Malarstwa i rysunku się można nauczyć, tak samo jak można się nauczyć robić biżuterię... Myślę, że dziewczyny nie napadły na Ciebie dlatego, że się pomyliłeś, ale dlatego, że ton Twoich wypowiedzi pozostawia za sobą jakieś niemiłe wspomnienia. No ale cóż się dziwić, w końcu mamy przyjemność konwersować z najlepszym artystą w Polsce, w końcu studenci i absolwenci polskich asp to nie jego bajka, za niski poziom...

Edit: Doczytałam, że Larril rysuje mangę i to niby ma być sztuka? Phi...

Manga (btw narysuj,to pogadamy o tym,czy to takie łatwe) to hobby, praca to malarstwo klasyczne,nie nowoczesne. I nie,nie można się nauczyć rysować ani malować,ponieważ to wyrabia tylko technikę,jak się nie ma talentu,to nigdy nie dojdzie się do pewnego poziomu i tyle. Jakbyś się choć trochę orientowała w tej kwestii,to wiedziałabyś,że poziom naszych uczelni plastycznych odbiega znacznie od tych za granicą i wie to każdy,kto w tym siedzi. Internet taki jest,że każdy odbiera jak mu się podoba,co tyczy się także tonu i wszelkich sugestii. Jeśli chodzi o ludzi z tego wątku,to myslę,że nie chodzi im o ton,tylko o to,że nie spełniają sie zawodowo i stąd te pretensje. Cóż,to w końcu Polska,najlepiej zamknąć mordę i nie mówić,że jest się w czymś dobrym,bo przecież za to grozi lincz. A co do mojego poziomu,to wybacz,ale skoro robię rzeczy lepsze niż absolwenci naszego cudnego asp (a po żadnej szkole nie jestem) to chyba coś jest na rzeczy.
Stary 2008-09-05, 16:01   #4286
Madaaa
Zakorzenienie

Larril zadyme tylko robisz. Dalbys sobie spokoj skoro nikt nie POTRAFi ci tutaj pomoc. KarmazynowyKamy nie wiem czy to ironia z ta manga, ale sie nie zgodze
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 16:05   #4287
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

Cytat:
maghia

Robienie bizuterii moze byc co najwyzej czynnoscia, badz zajeciem, a czy sie ma do tego talent, czy nie to inna bajka i marny temat do dyskusji tutaj. Co do sztuki... oczywiscie nie mam o tym pojecia, stad moja prosba do "kolezanek" by takiej perelki z forum nie przepedzaly. Inna sprawa, ze sam raczej pojecie masz slabe, skoro jako Malarz Artysta pytasz na babskim forum o bizuterii o wycene obrazów. Troche to smieszne, zwlaszcza, ze umiejetnosc korzystania z google ma poziom trudnosci dosyc podobny do umiejetnosci jednoczesnego zucia gumy i chodzenia.

A w sprawie ryja... puknij sie Pan, Panie Artysto w leb
maghia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 16:12   #4288
Larril
BAN stały

Cytat:
Napisane przez maghia Pokaż wiadomość
Robienie bizuterii moze byc co najwyzej czynnoscia, badz zajeciem, a czy sie ma do tego talent, czy nie to inna bajka i marny temat do dyskusji tutaj. Co do sztuki... oczywiscie nie mam o tym pojecia, stad moja prosba do "kolezanek" by takiej perelki z forum nie przepedzaly. Inna sprawa, ze sam raczej pojecie masz slabe, skoro jako Malarz Artysta pytasz na babskim forum o bizuterii o wycene obrazów. Troche to smieszne, zwlaszcza, ze umiejetnosc korzystania z google ma poziom trudnosci dosyc podobny do umiejetnosci jednoczesnego zucia gumy i chodzenia.

A w sprawie ryja... puknij sie Pan, Panie Artysto w leb

Właśnie widać,że wiesz tyle,co przeczytałaś w porannej gazecie.
Ja rozumiem,że mowa o prawdziwej biżuterii (i wtedy się zgodzę,że to małe dzieła sztuki),a nie tego co jest sprzedawane w galeriach typu hand-made.
Pojęcie mam aż za dobre,stąd wiem,że jest zbyt wielu naciągaczy,którzy potem opychają obrazy za 40% procent więcej,niż wycenili. Dlatego szuka się TYLKO poleconych osób,no ale,patrz pierwsze zdanie. Widać,że coś zabolało,skoro taka reakcja. Z mojej strony end of topic.
Stary 2008-09-05, 16:14   #4289
Vesnaa
Raczkowanie

Spełnianie zawodowe zostawmy na boku, bo to agumenty pokroju - " Taka zołza, bo dawno chłopa nie miała". Czyli poniżej jakiegokolwiek poziomu.

A co to znaczy - "To dlaczego żaden student w ostatnich latach nie dorównał poziomem absolwentom przykładowo z florenckiej akademii sztuk pięknych,bądź jeden z przodujących w Nowym Jorku?" ?
Rozumiem, że to wniosek wyciągnięty na podstawie Twego własnego rankingu tak?

Coś mi tu nie gra - uzurpujesz sobie prawo do wydawania takich ocen (polscy artyści fuj, zagraniczni cacy) - toteż można wnioskować, że jesteś specjalistą w tej dziedzinie, prawda?
To jak to możliwe - że z taką wiedzą o sztuce - nie potrafisz wycenić własnych prac?

p.s. No dziewczyny - przyznawać się która też po nędznym ASP - popełnimy zbiorowe seppuku.
Vesnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 16:16   #4290
___Dominika___
Raczkowanie

GG do ___Dominika___

ja propnuje zeby pani która kontroluje forum dała bana panu bo chyba ktoś tu nas obraża .a do pana jak panu nie pasuje nasza rozmowa o bizuteri to żegnamy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości