|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 | |
BAN stały
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tez nie wiem skąd to założenie że tylko u nas tak wyglądają cmentarze. W Europie cmentarze wyglądają dość podobnie: włoskie, francuskie, niemieckie, greckie, jakieś. Charakterystyczne bywają rośliny typowe dla danego regionu, ewentualnie lokalny kamień z jakiego wykonuje się nagrobki czy sam styl nagrobków. Ale kwiatki, świeczki, doniczki, wazony, wiązanki, bukiety stawiają wszyscy po równo. No na kirkutach tego nie ma, stawiają pomnik i tyle. Polskie mają tą zaletę, ze te starsze są na ogół mocno zadrzewione co zawsze jest jakimś dobrem, zwłaszcza w dużych miastach. Mnie osłabiają amerykańskie, wygolone do żywego jak boiska. A akurat koszenie trawy jest masakrycznie nieekologiczne oraz jak się ostatnio okazało, bardzo toksyczne dla środowiska.
![]() |
![]() |
#3723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale chodzi mi, że powinno znikać w momencie. Przecież ze szczątkami trzeba coś zrobić. Nie da się zostawić do utylizacji jako odpad medyczny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3724 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Alternatywnie - ekshumacja i przeniesienie prochow do kolumbarium. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3725 |
BAN stały
|
Mozna skremowac. Ale nawet zakopanie samo w sobie to nie jest jakis wielki problem. Problemem, o ktorym wspomnialas, jest kwestia "utrzymywania grobu", a to ze szczatkami jako takimi nie ma nic wspolnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3726 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3727 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3728 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
skoro dbanie o groby rodziny jest dla Ciebie takie uciążliwe to tego nie rób. patrząc po ilości zarośniętych i zaniedbanych grobów na cmentarzach, to wiele osób wyznaje taką zasadę ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- no skoro nie masz ochoty się zajmować to nic. po prostu stoi dalej, a Ty się nim nie zajmujesz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3729 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3730 |
Zakorzenienie
|
A ja bym chciała, żeby u nas było tak jak w Stanach, że ciało jest skremowane, jest płyta lub mały nagrobek i tyle. Żadnych wielkich pomników/grobowców. Przede wszystkim oszczędność miejsca - u mnie są 2 wielkie cmentarze, a i tak zaczyna brakować miejsca na nowe groby. Poza tym to jest biznes, koleżanka ostatnio naprawiała uszkodzony grób plus tablicę i za same litery na tablicy zapłaciła 1500 zł, a gdzie koszt nagrobka. Inna z kolei robiła ostatnio pogrzeb ojca i zapłaciła łącznie 11 tysięcy. Dla mnie to jakaś masakra.
I w sumie, jak tak sobie myślę (bo jakoś nigdy wcześniej o tym nie myślałam), że dzieci nie mam, nikt po mnie nie zostanie, więc jak umrę, to nie wiem kto mnie pochowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3731 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a może po prostu ktoś dba o ten grób, a nie od razu, że na pokaz, bo stać? to kogo ma być wina, ze obok przykładowo groobu Twojego ojca jest grób osoby której grobu nikt nie odwiedza, bo np nie ma rodziny ani kogoś, kto by mógł o niego zadbać? Cytat:
![]() Są groby na które chodzę zawsze i zawsze biore ze sobą znicz. Nie jestem w mniejszości, tak robi większość. Na grób dziadka kupiłam dwa znicze, gdy je poszłam zapalić to świeciło się już 8. Miałam je wyebać, bo pokazówa?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3732 |
Zakorzenienie
|
Ja mam z mężem ustalone, że w razie śmierci któregoś z nas mamy być skremowani i złożeni "w ścianie" - zajmiemy mało miejsca, nie będzie trzeba sprzątać, wydawać tysięcy na pomnik. Raz na jakiś czas przetrzeć tabliczkę. Ja nie chodzę na cmentarze "odwiedzać" bliskich zmarłych. Chodzę na spacery, podziwiać pomniki, wizyta na Powązkach była dla mnie olbrzymim przeżyciem, ale nie poszłam tam składać hołdów, tylko spacerować i podziwiać. Lubię atmosferę cmentarzy - cisza, spokój, zaduma, możliwość bycia samemu ze swoimi myślami. Dla mnie cmentarze nie są smutnym miejscem pożegnań, tylko raczej wspomnieniem dawnych lat, miejscem historii. Np. Byłam ostatnio na naszym cmentarzu, mimo, że nikt mi bliski tam nie leży. I wiele grobów powstańczych miało napis "poległ na Wykusie". Nie miałam pojęcia o co chodzi, więc wpisałam w Google i okazało się, że na Wykusie stacjonował, "Hubal" Dobrzański, "Ponury" Piwnik, oraz "Nurt" Kaszyński, którego szczątki z resztą zostały tam pochowane. Dzięki temu wczoraj zrobiliśmy sobie z mężem wycieczkę właśnie na Wykus. Dowiedziałam się wielu nowych rzeczy, zwiedziłam piękne miejsce, odwiedziłam rezerwat przyrody.
IMG_20211101_121511.jpgIMG_20211101_121745_1.jpg Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() 💍30.01.2021💍 ![]() Edytowane przez Misia452 Czas edycji: 2021-11-02 o 09:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3734 | |
BAN stały
|
Cytat:
z resztą, jeśli nie będziesz mieć rodziny, która zajmie się Twoim ciałem to zasadniczo problem masz z głowy. dostaniesz prosty drewniany krzyż z tabliczką i mogiłę usypaną z ziemi, żaden wymyślny nagrobek. Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-02 o 09:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3735 |
Zakorzenienie
|
Ale my mamy wszystkich zmarłych z jednego cmentarza przeniesionych do jednego grobu. Nie brudzi się aż tak, wystarczy przetrzeć mokra szmatką od czasu do czasu, powyrywać chwasty i tyle.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3736 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego krzyż?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3737 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3738 |
Zakorzenienie
|
Generalnie to my możemy sobie chcieć co chcemy. Po śmierci to i tak nie od nas będzie zależało jaki pomnik, gdzie, co i jak
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3739 |
Zakorzenienie
|
Mnie będzie musiało pochować miasto prawdopodobnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3741 | |
BAN stały
|
Cytat:
większość ludzi w mojej rodzinie zostawia jakieś wytyczne odnośnie pogrzebu i pochówku. niedawno zmarł mój dziadek - został pochowany tam gdzie chciał, tak jak chciał i ma nagrobek jaki chciał, chociaż nie wszystkim się to podobało jak się dobrze dogaduje z rodziną i ma wśród nich szacunek to potem zwykle nie ma cyrków w tym temacie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i sprawa prosta. W sumie i tak mi nie zależy co się stanie z moim ciałem po śmierci. Nigdy do tej pory o tym nie myślałam, dopiero dzisiaj naszła mnie taka myśl przy okazji rozmów w pracy, kiedy koleżanki opowiadały, że np ktoś tam z rodziny składał kasę na swój nagrobek i od 20 lat miał wybrane ciuchy, w których chce być pochowany. Albo, że ludzie stawiają sobie za życia nagrobek z samym nazwiskiem, bez dat, żeby po ich śmierci rodzina nie musiała tego robić i wydawać pieniędzy. Dla mnie to taki trochę absurd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3743 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3744 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może Tobie się to podoba, ale mnie nie musi i mogę sobie to analizować przez pryzmat innych cmentarzy i innego podejścia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3748 | |
BAN stały
|
Cytat:
a dodatkowo patrząc na ceny usług pogrzebowych, to ja się wcale nie dziwię, że są ludzie, którzy nie chcą zostawiać kwestii finansowych na głowach swoich dzieci i wnuków |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3750 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.