|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3961 | |
whatever
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 71.
Cytat:
![]() Dopiero jakoś na studiach w końcu do mnie dotarło, że wcale nie trzeba żyć wg tego schematu. I uświadomiłam sobie, że wcale nie mam tej chęci, a wizja życia bezdzietnego jest znacznie bardziej pociągająca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3962 | ||
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88977385]W temacie cmentarzy to polecam najnowszy film Gonna Travel o cmentarzu w Caracas, ktory jest kompletnie zdewastowany. Ten filmik to cos dla ludzi o mocnych nerwach.[/QUOTE]
Obejrzałam i rzeczywiście robi wrażenie. Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3963 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3964 |
whatever
|
A wszystkich świętych obchodzone w formie grobbingu to nie jest typowo polskie? Czy w innych krajach też się robi takie rundki po cmentarzach ze zniczami i kwiatami?
Bo nie do końca rozumiem te zarzuty o krytykowaniu czegoś co jest polskie, jeżeli jest to faktycznie głównie polski zwyczaj. To znaczy, że nie można go skrytykować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3965 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3967 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3968 | |
BAN stały
|
Cytat:
padło to już co najmniej kilka razy w tej dyskusji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3969 |
whatever
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3970 | |
BAN stały
|
Cytat:
skoro my jesteśmy przewrażliwione z "typowo polskie", to Ty jesteś tak samo przewrażliwiona z "nagonką". nie można zakwestionować Twojego zdania co do tego jest na większości cmentarzy w Polsce? Ty możesz mieć swoje wyobrażenie na temat tego co i jak jest w całej Polsce - i bez zawahania to głosisz. ktoś inny może się z tym zupełnie nie zgadzać - i też ma prawo to napisać i stwierdzić, że to co piszesz jest tendencyjne i niesprawiedliwie. ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- nie wszędzie 1 listopada jest świętem zmarłych - 1 listopada to jedynie w krajach katolickich, w innych krajach sa to inne dni https://puccini.pl/blog/jak-obchodzi...krajach-swiata https://podroze.gazeta.pl/podroze/56...h-krajach.html https://www.tvp.info/17477461/1-list...innych-krajach można sobie poczytać. wszędzie odwiedzanie grobów wskazane jest jako typowa tradycja tego dnia. nie wiem więc czemu miałoby to być typowo polskie Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-03 o 09:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3971 | |
Zakorzenienie
|
Właśnie nie chodzi o to czy tylko jak. Bo ze ludzie chodzą na cmentarze na całym świecie to jest oczywiste. Cytat:
Za to oczywiście nie mam racji pisząc o brzydocie zniczy. Tak samo jak nie mają racji osoby piszące o ich urodzie. Bo to kwestia gustu a nie racji. I o tym jest rozmowa, tylko niektorzy są strasznie oburzeni, że komuś może się to nie podobać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3972 |
Konto usunięte
|
Mi ogolnie nie przeszkadzaja cmentarze same w sobie. Faktycznie, znicze w listopadzie noca maja klimat. Jako dziecko pamietam jak trzeba bylo dlugo stac w zimnie, zeby zajac sie grobami itd., wtedy mi sie to zle kojarzylo, ale to byly chlodniejsze czasy chyba
![]() Ale troche mnie przeraza ile miejsca zajmuja cmentarze. To pewnie zalezy od miasta, no ale sa miasta, gdzie one zajmuja naprawde duzo miejsca. Kiedys to miejsce sie skonczy. Mysle, ze z tego wzgledu, a takze i ze wzgledow ekologicznych, byloby lepiej, gdyby upowszechnila sie w Polsce kremacja. Wtedy groby moglyby byc mniejsze i mozna by bylo poszukac innych rozwiazan. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3973 | |
whatever
|
Cytat:
Nie mam wpływu na to gdzie się urodziłam, w związku z tym nie wiem czemu musiałoby mi się wszystko w polskich tradycjach podobać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3974 |
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88977731]Mi ogolnie nie przeszkadzaja cmentarze same w sobie. Faktycznie, znicze w listopadzie noca maja klimat. Jako dziecko pamietam jak trzeba bylo dlugo stac w zimnie, zeby zajac sie grobami itd., wtedy mi sie to zle kojarzylo, ale to byly chlodniejsze czasy chyba
![]() Ale troche mnie przeraza ile miejsca zajmuja cmentarze. To pewnie zalezy od miasta, no ale sa miasta, gdzie one zajmuja naprawde duzo miejsca. Kiedys to miejsce sie skonczy. Mysle, ze z tego wzgledu, a takze i ze wzgledow ekologicznych, byloby lepiej, gdyby upowszechnila sie w Polsce kremacja. Wtedy groby moglyby byc mniejsze i mozna by bylo poszukac innych rozwiazan.[/QUOTE] Te obecne cmentarze za jakiś czas zostaną pewnie zapomniane, przyjdzie jakiś deweloper i wybuduje tam osiedle, albo puszczą przez nie autostradę, albo coś jeszcze innego. Do tego miasta mogą stracić na znaczeniu i zacząć się kurczyć, albo kompletnie zniknąć. To może trudno sobie wyobrazić, ale zdarzało się już niejednokrotnie, więc równie dobrze może się powtórzyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3975 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3976 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze znicze to pół biedy. Dla mnie najgorsze są te plastikowe wiązanki i wieńce. Zwłaszcza takie wypłowiałe i zakurzone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3977 |
Wtajemniczenie
|
Też nie rozumiem oburzenia. Polska jest przaśnym krajem i nie wiem po co zaklinać rzeczywistość. Oczywiście, nie jesteśmy jedyni.
P.S. #mieszkamwpolscetomoge ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3978 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88977745]Te obecne cmentarze za jakiś czas zostaną pewnie zapomniane, przyjdzie jakiś deweloper i wybuduje tam osiedle, albo puszczą przez nie autostradę, albo coś jeszcze innego.
[/QUOTE] A to jest bardzo prawdopodobne, bo w Nowym Ładzie jest zawarty zapis upaństwawiający prywatne groby ![]() https://biznes.radiozet.pl/News/Rzad...projekt-ustawy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3979 |
Konto usunięte
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88977791]A to jest bardzo prawdopodobne, bo w Nowym Ładzie jest zawarty zapis upaństwawiający prywatne groby
![]() https://biznes.radiozet.pl/News/Rzad...projekt-ustawy[/QUOTE] Takie coś było zawsze. Nie wiem, czy istnieje w Polsce jakieś miasto z chociaż pięciocyfrową liczbą mieszkańców, gdzie nie byłoby jakieś drogi, budynku albo parkingu na terenie dawnego cmentarza. Jedyny problem, jaki w tym widzę, to że będzie sobie rodzina opiekująca się jakimś grobem, wyjadą na stałe za granicę, poproszą kogoś innego o opiekę nad grobem, a ta osoba nie będzie mogła zmienić nagrobku. No i może będzie utrudnione chowanie większej liczby członków rodziny w jednym grobie. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2021-11-03 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3980 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
«świadczący o zacofaniu cywilizacyjnym, o kulturalnym i umysłowym ubóstwie"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3981 | |
BAN stały
|
Cytat:
nikomu nie muszą się podobać polskie tradycje. tylko to wcale nie oznacza, ze sa one typowo polskie mi też się nie podobają niektóre tradycje i też mówię o tym głośno. tylko nie zaklinam rzeczywistości, że tylko polacy (czy głownie polacy) sie tak zachowują Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-11-03 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3982 |
Zakorzenienie
|
no jak ktoś idzie raz na rok na grób z takim sztucznym wieńcem to co się dziwić, że wypłowiały i zakurzony.
![]() |
![]() |
#3983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3984 | |
whatever
|
Cytat:
Będę uważać, żeby narzekając nie używać przymiotnika "polskie", skoro to taki trigger dla niektórych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3985 | ||
BAN stały
|
Cytat:
i nie ma znaczenia czy mieszkasz w polsce czy nie. jak ktoś mieszka w polsce i jest raz na rok na jednym cmentarzu to też powinien pisać jak jest na większosci. w zasadzie nie rozumiem, czemu nie piszesz, że cmentarze w Twojej rodzinnej okolicy (tak strzelam) są takie śmiakie i owakie, tylko od razu musi być 'większość' cmentarzy. nie rozmowa nie jest o tym, że nie może Ci się coś nie podobać. rozmowa jest o tym, że taka generalizacja i przypisywanie polakom cech niby 'typowo polskich' (gdy w rzeczywistości dzieje się tak na całym świecie) jest zwyczajnie słabe to tak jakbyś raz w roku spotykała dwie rude Polki, które są nieprzyjemne i wredne i głosiła potem, że większość rudych Polaków jest wredna. bo tak piszą w internetach, tak ktoś potwierdził na forum, no i przecież znasz aż dwie rude dziewczyny - więc na pewno wszyscy rudzi tacy są. ale tylko Ci rudzi w polsce. rudzi w niemczech to już inna sprawa. to ten sam poziom wyciągania wniosków ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
jak coś może być "typowo" polskie jeśli np. francuzi robią to samo? czemu więc to jest "typowo polskie" a nie "typowo francuskie"? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3986 | |
whatever
|
Cytat:
Teraz to już się czepiasz słówek. No co ja poradzę, że pewne tradycje wydają mi się przaśne czy bezsensowne, a są obchodzone akurat w Polsce. Np, jak ktoś mówi o typowym polskim weselu, to wiem co ma na myśli. Edytowane przez this_witch Czas edycji: 2021-11-03 o 10:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3987 |
Konto usunięte
|
Grobbing na smutno 1 listopada z platikowym wiencem i zniczem jest typowo polskim zwyczajem. Chocby skaly s.raly nie jest to zwyczaj brytyjski, francuzki czy niemiecki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3988 |
whatever
|
W ogóle, sztuczne kwiaty powinny polecieć jako następne po plastikowych słomkach i sztućcach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3989 |
BAN stały
|
Jakie to ma znaczenie czy są czy nie są kiczowate. Szczerze to nie widziałam jeszcze kiczowatego cmentarza. Nie lubię zniczy powlekanych kolorową poświatą, plastików i plastikowych wiązanek. No i co z tego. Finalnie wszystko ma swój klimat, atmosferę i naprawdę jak ktoś idzie na cmentarz przeżywać że na nagrobku wiązanka ''nie ma dość klasy'' to chyba niepotrzebnie w ogóle wychodził.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3990 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.