Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2021-11-03, 17:53   #421
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2019-01
Wiadomości: 5 757
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Kupilam sobie ostatnio herbate Matcha w chinskim sklepie, ale taka dosyc tania... i jest ohydna w smaku .
Czy to normalne, czy to po prostu dlatego, ze gatunek tej herbaty jest malo drogi?
Czy mozecie polecic jakas konkretna matcha?
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-03, 17:55   #422
this_witch
whatever
 
Avatar this_witch
 
Zarejestrowany: 2021-01
Wiadomości: 7 248
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88978774]Kupilam sobie ostatnio herbate Matcha w chinskim sklepie, ale taka dosyc tania... i jest ohydna w smaku .

Czy to normalne, czy to po prostu dlatego, ze gatunek tej herbaty jest malo drogi?

Czy mozecie polecic jakas konkretna matcha?[/QUOTE]Dla mnie matcha jest ohydna
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-03, 18:01   #423
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2020-01
Wiadomości: 1 204
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Dla mnie matcha jest ohydna
U mnie to samo Wszystkie matche, które piłam były słabe.
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-03, 18:22   #424
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 1 768
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88978774]Kupilam sobie ostatnio herbate Matcha w chinskim sklepie, ale taka dosyc tania... i jest ohydna w smaku .
Czy to normalne, czy to po prostu dlatego, ze gatunek tej herbaty jest malo drogi?
Czy mozecie polecic jakas konkretna matcha?[/QUOTE]

Matcha ma bardzo specyficzny smak, albo się go toleruje albo nie. No i trzeba zazwyczaj czasu, żeby się przyzwyczaić.

Najlepiej wybierać japońskie marki, albo spróbuj najpierw w jakiejś herbaciarni lepszej jakości matcha, żeby sprawdzić czy ci ten smak podchodzi
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-03, 20:20   #425
Natuś-77
Zakorzenienie
 
Avatar Natuś-77
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Wro..w
Wiadomości: 26 721
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88978774]Kupilam sobie ostatnio herbate Matcha w chinskim sklepie, ale taka dosyc tania... i jest ohydna w smaku .
Czy to normalne, czy to po prostu dlatego, ze gatunek tej herbaty jest malo drogi?
Czy mozecie polecic jakas konkretna matcha?[/QUOTE]Dla mnie jest po prostu okropna, nie do przejścia. Dostałam najlepszy gatunek prosto z Argentyny i niestety moje kubki smakowe nie poznały się na niej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
__________________
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie . " JP II
Natuś-77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-03, 21:22   #426
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 9 850
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
Ja mam 2x Logitech - jedna myszka Logitech M185 przy moim prywatnym kompie (którą używam codziennie od 2018) i druga przy służbowym, używana w każdy dzień roboczy minimum 8 godzin od 2016 nadal żywa.
To jest aż dziwne, że tak szybko wykańczasz te gryzonie.


Może tutaj coś znajdziesz:
https://e-daag.com.pl/pl/c/Torebki-n...istonoszki/446
Skuteczna pułapka na myszy



Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 02:48   #427
ojejuniu1974
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2019-06
Wiadomości: 715
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez ceccylia_paladin Pokaż wiadomość
Wysyłający nie ma konta Revolut. Dlaczego mam nie podawać nr IBAN? Myślałam że przelew do tego banku ma taką korzyść że przewalutuje mi na złotówki po lepszym kursie. Mylę się?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Przelew na Revoluta jest darmowy wtedy, kiedy odbywa się między kontami Revolutymi w aplikacji.
Jesli ktos ze zwyklego bankowego konta z Ameryce bedzie wysylal na IBAN revolutowy, to bedzie to zwykly przelew miedzynarodowy z USA na Litwę.
Szybki research pokazuje, ze po stronie amerykanskiej taki przelew moze kosztować 45 USD, albo i więcej!
https://www.mybanktracker.com/news/w...op-10-us-banks
Dlatego polecam Wise, używałam go wielokrotnie - zero problemów, a opłaty są bardzo przejrzyste
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-11-04, 07:07   #428
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 122
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Loo, more complicated niż myślałam, dzięki!
Będzie pyrkać w wolnowarze ze 2-3 dni więc będzie czas dorzucać

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nie ma potrzeby gotować bigosu w wolnowarze kilka dni, 6-8 godzin spoko wystarczy.
Potem go tylko przegotuj w zwykłym garze, popakuj w słoiki gorący i albo do lodówki, albo zawekuj i wystarczy mu odgrzanie przed zjedzeniem.

Wolnowar gotuje inaczej, smaki łączą się intensywniej, nie ma potrzeby przekładać sposobów gotowania czegoś z metody zwykłej na wolnowar. Strata czasu i prądu bo nie przekłada się to 1:1 na efekt ostateczny.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 07:55   #429
Misia452
Zakorzenienie
 
Avatar Misia452
 
Zarejestrowany: 2015-06
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 36 050
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Jestem dwukrotnie zaszczepiona, przeszłam covid w grudniu.
Czy nadal mogę zachorować?

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
Oczywiście,że tak.
Szczepienie nie wyklucza zachorowania, tak samo wcześniejsze przejście covida.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:
Napisane przez rebeccaa Pokaż wiadomość
Koleżanki z pracy znajoma była po 2 dawkach szczepionki, zachorowała na covid, aktualnie jest pod respiratorem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja niestety znam osobę, która była zaszczepiona, zachorowała i zmarła

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
__________________
sierpień 2017
💍30.01.2021💍
26.08.2023
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:11   #430
syyyyyylwia
cat lady
 
Avatar syyyyyylwia
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 1 312
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie ma potrzeby gotować bigosu w wolnowarze kilka dni, 6-8 godzin spoko wystarczy.
Potem go tylko przegotuj w zwykłym garze, popakuj w słoiki gorący i albo do lodówki, albo zawekuj i wystarczy mu odgrzanie przed zjedzeniem.

Wolnowar gotuje inaczej, smaki łączą się intensywniej, nie ma potrzeby przekładać sposobów gotowania czegoś z metody zwykłej na wolnowar. Strata czasu i prądu bo nie przekłada się to 1:1 na efekt ostateczny.
Przy większości słodkiej kapusty jednak trzeba dorzucić świeżą raz lub dwa w trakcie chcąc uzyskać jak najwięcej bigosu, bardzo zmniejsza objętość przy gotowaniu - było chyba 5h wieczorem, teraz dopakowalam kapustę ile wlazło (1/3 misy!), moczone grzyby, przyprawy i nastawiłam 4h, po tym będę próbować

Właśnie planuje w słoiki i zamrażarkę. Chociaż tak za mną chodził bigos od miesięcy, a w knajpach tylko całkiem kwaśny z kiszonej, że może nie starczyć na długo



_____



Jak to jest z typem wina przy gotowaniu? Zawsze widzę że np czerwone do bigosu, białe do risotto.... Tu chodzi tylko o dodanie koloru potrawie lub nie? Piję tylko białe więc we wszystkim ląduje białe, to serio błąd?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez syyyyyylwia
Czas edycji: 2021-11-04 o 08:13
syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:13   #431
Wyrak
Zakorzenienie
 
Avatar Wyrak
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 19 268
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Oczywiście,że tak.
Szczepienie nie wyklucza zachorowania, tak samo wcześniejsze przejście covida.


Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Ja niestety znam osobę, która była zaszczepiona, zachorowała i zmarła

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Co do pogrubionego - nie znam osoby, ktora jest nieszczepiona i miala dwa razy covid, natomiast znam osoby, ktore mialy covid, byly zaszczepione i znowu mialy.
To pojedyncze przypadki, ale szczerze to spodziewam sie z czasem wyjdzie, ze bycie ozdrowiencem daje duzo dluzsza/pewniejsza odpornosc
__________________
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-04, 08:17   #432
Likka9
Zakorzenienie
 
Avatar Likka9
 
Zarejestrowany: 2018-10
Wiadomości: 6 969
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Zachorowałam, zaszczepiłam się, znowu zachorowałam. Objawy takie same jak przed szczepieniem. Od września mogę podać z 10 przypadków z mojego otoczenia gdzie zaszczepione osoby zachorowały i dosłownie zdychają w domu, przechodzą dużo ciężej niż ich domownicy,którzy się nie zaszczepili.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:42   #433
Ingrid80
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 8 729
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
Zachorowałam, zaszczepiłam się, znowu zachorowałam. Objawy takie same jak przed szczepieniem. Od września mogę podać z 10 przypadków z mojego otoczenia gdzie zaszczepione osoby zachorowały i dosłownie zdychają w domu, przechodzą dużo ciężej niż ich domownicy,którzy się nie zaszczepili.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A ja nie znam ani jednego takiego przypadku.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Ingrid80
Czas edycji: 2021-11-04 o 08:47
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:49   #434
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2016-09
Wiadomości: 13 579
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
Zachorowałam, zaszczepiłam się, znowu zachorowałam. Objawy takie same jak przed szczepieniem. Od września mogę podać z 10 przypadków z mojego otoczenia gdzie zaszczepione osoby zachorowały i dosłownie zdychają w domu, przechodzą dużo ciężej niż ich domownicy,którzy się nie zaszczepili.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Jaka szczepionka?

Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Czas edycji: 2021-11-04 o 08:52
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:49   #435
Misia452
Zakorzenienie
 
Avatar Misia452
 
Zarejestrowany: 2015-06
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 36 050
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Ja chyba znam przypadki w każdej konfiguracji...i w sumie co z tego

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
__________________
sierpień 2017
💍30.01.2021💍
26.08.2023
Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:50   #436
Pani_Mada
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2016-09
Wiadomości: 18 614
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Co do pogrubionego - nie znam osoby, ktora jest nieszczepiona i miala dwa razy covid, natomiast znam osoby, ktore mialy covid, byly zaszczepione i znowu mialy.
To pojedyncze przypadki, ale szczerze to spodziewam sie z czasem wyjdzie, ze bycie ozdrowiencem daje duzo dluzsza/pewniejsza odpornosc
znam mnóstwo osób, które są niezaszczepione i miały covid dwa razy i więcej
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:52   #437
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2016-09
Wiadomości: 13 579
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88978804]Matcha ma bardzo specyficzny smak, albo się go toleruje albo nie. No i trzeba zazwyczaj czasu, żeby sięe przyzwyczaić.

Najlepiej wybierać japońskie marki, albo spróbuj najpierw w jakiejś herbaciarni lepszej jakości matcha, żeby sprawdzić czy ci ten smak podchodzi [/QUOTE]
Mam do wyprobowania. To jest chyba proszek, pije sie ją zabełtaną? Jak ją zaparzyć?
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 08:59   #438
Likka9
Zakorzenienie
 
Avatar Likka9
 
Zarejestrowany: 2018-10
Wiadomości: 6 969
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88979359]Jaka szczepionka?[/QUOTE]Pfizer,u wszystkich.
Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Ja chyba znam przypadki w każdej konfiguracji...i w sumie co z tego

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
No właśnie nic 🤷 trzeba się nauczyć żyć z tym jak z grypa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 09:08   #439
Ifinick
Zadomowienie
 
Avatar Ifinick
 
Zarejestrowany: 2018-11
Wiadomości: 1 145
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Jak to jest z typem wina przy gotowaniu? Zawsze widzę że np czerwone do bigosu, białe do risotto.... Tu chodzi tylko o dodanie koloru potrawie lub nie? Piję tylko białe więc we wszystkim ląduje białe, to serio błąd?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepiej czerwone wytrawne - ok 1 szklanki - w trakcie duszenia.
Ifinick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-04, 09:11   #440
Pani_Mada
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2016-09
Wiadomości: 18 614
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość


Jak to jest z typem wina przy gotowaniu? Zawsze widzę że np czerwone do bigosu, białe do risotto.... Tu chodzi tylko o dodanie koloru potrawie lub nie? Piję tylko białe więc we wszystkim ląduje białe, to serio błąd?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
wiesz błąd jak błąd... wino dodaje się po to aby uzyskać jakiś określony smak. czerwone do risotto nie bardzo, bo będzie miało brzydki kolor. w przypadku bigosu to kolor nie ma dużego znaczenia, ale po prostu smak czerwonego wina lepiej komponuje się z bigosem niż smak białego wina.
jak nie masz czerwonego, to możesz dodać białe, jasne. ale nie uzyskasz wtedy tego, co uzyskałabyś czerwonym
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 09:25   #441
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 1 768
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88979367]Mam do wyprobowania. To jest chyba proszek, pije sie ją zabełtaną? Jak ją zaparzyć?[/QUOTE]

Tradycyjnie to jest cała ceremonia, ale nawet do takiego szybkiego picia w domu dobrze jest mieć bambusowy pędzel (chasen), żeby dobrze rozmieszać proszek w wodzie. Trzeba robić to dość energicznie, żeby wytworzyła się piana, a wodą nie może być za gorąca - maks 80 stopni i nie może być jej być na początku za dużo - kilkadziesiąt mililitrów na łyżeczkę matcha, a jak się dobrze wymiesza, to potem można dolewać wody aż do uzyskania odpowiedniej mocy, wg uznania.

Internet podpowiada, że można też wykorzystać spieniacz do mleka. Może też mała trzepaczka, by się sprawdziła.

No i najlepiej pić herbatę z czarki, ja wiem że może się to wydawać przerostem formy nad treścią, ale naczynie rzeczywiście ma znaczenie tak samo złym przyrządzeniem można sobie zepsuć smak.

Można też zrobić Matcha latte na zimo lub na ciepło, procedura ta sama, tylko zamiast wody jest mleko i cukier, jak ktoś lubi.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 09:29   #442
Juli_Juli
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 1 221
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Poszukuję naprawdę kwaśnych, ale nie bardzo słonych ogórków kiszonych. Najlepiej w słoiku, choć niekoniecznie. Ktoś coś?
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 09:50   #443
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2020-01
Wiadomości: 1 204
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość

Jak to jest z typem wina przy gotowaniu? Zawsze widzę że np czerwone do bigosu, białe do risotto.... Tu chodzi tylko o dodanie koloru potrawie lub nie? Piję tylko białe więc we wszystkim ląduje białe, to serio błąd?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Głównie chodzi o smak Czerwone wino np. do gulaszu i bigosu, a białe do jakiegoś makaronu. Nie powiedziałabym, że to błąd, ale z czerwonym będzie smaczniejsze.
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 10:01   #444
Wyrak
Zakorzenienie
 
Avatar Wyrak
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 19 268
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
znam mnóstwo osób, które są niezaszczepione i miały covid dwa razy i więcej
Ja akurat nie, ale na tym etapie to w ogole wiekszosc osob niezaszczepionych ktore znam, to sa w PL, u mnie w otoczeniu bardzo malo takich.

Swoja droga - niezaleznie od statusu szczepienia, zastanawiam sie nad tym covidem wiecej niz raz, czy to kwestia 2x pozywytnego PCR, czy objawow, bo wg mnie to dwie rozne sprawy.

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
wiesz błąd jak błąd... wino dodaje się po to aby uzyskać jakiś określony smak. czerwone do risotto nie bardzo, bo będzie miało brzydki kolor. w przypadku bigosu to kolor nie ma dużego znaczenia, ale po prostu smak czerwonego wina lepiej komponuje się z bigosem niż smak białego wina.
jak nie masz czerwonego, to możesz dodać białe, jasne. ale nie uzyskasz wtedy tego, co uzyskałabyś czerwonym
Kolor jest drugorzedny, to kwestia walorow smakowow danych szczepow/sposobu produkcji.

Cytat:
Napisane przez Ifinick Pokaż wiadomość
Najlepiej czerwone wytrawne - ok 1 szklanki - w trakcie duszenia.
Dodam tylko, zeby nie dawaj najgorszego szitu, "a bo to do gotowania", bo przy obrobce cieplnej nastepuje redukcja i smaki beda intensywniejsze. Takze warto kieliszek czy dwa czegos dobrego co sie pije
__________________
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 10:03   #445
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 9 850
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Przy większości słodkiej kapusty jednak trzeba dorzucić świeżą raz lub dwa w trakcie chcąc uzyskać jak najwięcej bigosu, bardzo zmniejsza objętość przy gotowaniu - było chyba 5h wieczorem, teraz dopakowalam kapustę ile wlazło (1/3 misy!), moczone grzyby, przyprawy i nastawiłam 4h, po tym będę próbować

Właśnie planuje w słoiki i zamrażarkę. Chociaż tak za mną chodził bigos od miesięcy, a w knajpach tylko całkiem kwaśny z kiszonej, że może nie starczyć na długo



_____



Jak to jest z typem wina przy gotowaniu? Zawsze widzę że np czerwone do bigosu, białe do risotto.... Tu chodzi tylko o dodanie koloru potrawie lub nie? Piję tylko białe więc we wszystkim ląduje białe, to serio błąd?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Czerwone wino pasuje do czerwonych mies, białe wino do białych mies. Chodzi głównie o smak, czerwone wino jest smakowo za ciężkie do białego, delikatnego mięsa.
Choć... Ja lubię steka z tuńczyka z lekkim czerwonym winem ale tłustego sandacza juz z cięższym, białym winem.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 10:15   #446
Wyrak
Zakorzenienie
 
Avatar Wyrak
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 19 268
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88979488]Czerwone wino pasuje do czerwonych mies, białe wino do białych mies. Chodzi głównie o smak, czerwone wino jest smakowo za ciężkie do białego, delikatnego mięsa.
Choć... Ja lubię steka z tuńczyka z lekkim czerwonym winem ale tłustego sandacza juz z cięższym, białym winem.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]

To jest przydatne uogolnienie , ale duzo tez zalezy od sposobu przygotwania, dodatkow, sosow, przypraw.
Generalnie biale wino jest bardziej uniwersalne/ma szerszy zakres do jedzenia (choc do picia preferuje zdecydowanie czerwone w proporcjach 80% czerwone/ 10% biale/ 10% inne jakos ).
__________________
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 11:08   #447
meliandra
Zakorzenienie
 
Avatar meliandra
 
Zarejestrowany: 2016-08
Wiadomości: 6 222
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość

cebuli najlepiej nie dawać do niczego, co ma stać kilka dni

To prawda. Zapasteryzowane z cebulą też lubi się zepsuć. Musiałam tak kiedyś wyrzucić kilka słoików leczo.


Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

Ładne torebki, ale nie rozumiem noszenia torebek pod samym biustem, a widzę to coraz częściej
__________________
🍀🍀🍀🍀🍀
meliandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 11:20   #448
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2019-01
Wiadomości: 5 757
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
To prawda. Zapasteryzowane z cebulą też lubi się zepsuć. Musiałam tak kiedyś wyrzucić kilka słoików leczo.





Ładne torebki, ale nie rozumiem noszenia torebek pod samym biustem, a widzę to coraz częściej
Ja tak chetnie nosze, to bezpieczna opcja.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 11:38   #449
Lottie69
Zakorzenienie
 
Avatar Lottie69
 
Zarejestrowany: 2014-03
Wiadomości: 13 308
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Juli_Juli Pokaż wiadomość
Poszukuję naprawdę kwaśnych, ale nie bardzo słonych ogórków kiszonych. Najlepiej w słoiku, choć niekoniecznie. Ktoś coś?
Spróbuj te z Lidla, nie są bardzo słone, a całkiem kwaśne były ostatnio. Tylko są w torbie plastikowej sprzedawane, nie w słoiku.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-04, 12:25   #450
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2010-02
Wiadomości: 9 850
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Ładne torebki, ale nie rozumiem noszenia torebek pod samym biustem, a widzę to coraz częściej
i paskudnie to wyglada
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2022-01-12 16:38:30


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.