|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 21:08 |
|
|
|
|
#3692 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3693 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3694 |
|
Zakorzenienie
|
Funkcjonuje od lat i od lat opiekunowie OzN walczą, żeby to zmienić. W tym roku po raz kolejny walkę przegrali. W tej chwili jest tak, że albo masz zasiłek na OzN i siedzisz z nim 24/7 albo przepracujesz choćby 1 godzinę miesięcznie i zasiłek tracisz w całości. Opiekunowie walczą o tzw. złotówkę za złotówkę, ale "nie da się". Polityka prorodzinna i zachęcanie do rodzenia dzieci z niepełnosprawnością... Gdzieś mi się ostatnio obiło o oczy, że w Holandii (tej strasznej, złej Holandii) rodzi się najwięcej dzieci z ZD, mimo że przecież aborcja na życzenie jest tam dostępna niczym ibuprom. Jedną z przyczyn jest właśnie to, że bardzo dobrze funkcjonuje tam opieka wytchnieniowa, a opiekun może sobie dorobić bez ryzyka utraty zasiłku.
Dla mnie te beznadziejne, polskie zasady wynikają chyba z tego, że u nas pracę zawodową postrzega się głównie w kategoriach zarobkowych. A przecież możliwość wyjścia do pracy, spotkania z ludźmi, też jest ważna, szczególnie dla kogoś, kto całe dnie spędza z niepełnosprawnym dzieckiem. Edytowane przez mikoma Czas edycji: 2021-11-13 o 09:56 |
|
|
|
|
#3695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3696 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3697 |
|
Zakorzenienie
|
To jest takie przekonanie, że jak urodziłaś chore (względnie: stała sie tragedia i dziecko zachorowało, uległo wypadkowi), to cierp i się poświęcaj Matko Polko. Inaczej będziesz złą matką.
|
|
|
|
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
Jak co roku wchodzę na wątek w celu "podbudowania się" jaka to ze mnie frajerka, że chodzę do pracy i wszystko co mam, kupuję za własne pieniądze
![]() Z tego co słyszałam w radiu, w tym roku mają być też paczki dla uchodźców ![]() O tak. Albo złote rady "zróbcie sobie drugie dziecko, to wam pomoże przy tym chorym"
|
|
#3699 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3700 |
|
Czarna owca
|
"Wsparcie ze strony żony jest daje"? Pewne rzeczy się widać nie zmieniają
![]() Sent from my M2101K6G using Tapatalk |
|
|
|
|
#3701 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
"Pan Jan jest mało zaradnym człowiekiem. Prowadzi małe gospodarstwo rolne. Całe życie mieszkał z rodzicami i nie martwił się o opłaty ani wyżywienie. W tej chwili jest w wieku przedemerytalnym i nie ma możliwości znalezienia pracy zarobkowej."
Niech zaradni zapłacą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3703 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3704 |
|
Zakorzeniona
|
Jak zwykle mamy bezrobotnego ojca (pardon, łapiącego dorywcze zlecenia), który mógłby się zająć dziećmi i domem, ale przecież to by było nie po szlacheckiemu, więc kobita też nie pracuje.
"Pani Lidia 36 lat Mąż Marek 37 lat Syn Dariusz 19 lat Syn Kamil 18 lat Syn Kryspin 15 lat Syn Kuba 10 lat Syn Patryk 8 lat Na początku pandemii ze względu na redukcję etatów pan Marek stracił pracę. Obecnie mężczyzna pracuje tylko dorywczo. Cieszy się z każdego zlecenia, a tych w ostatnim czasie nie ma zbyt wielu. Mimo to nie poddaje się i stale szuka zatrudnienia. W międzyczasie własnymi siłami odmalował pokój i pomaga żonie. Synowie chodzą do szkół. Pani Lidia zajmuje się mieszkaniem, by dzieci mogły wrócić ze szkoły do czystego domu i zjeść gorący obiad. Przychody rodziny zamykają się w kwocie 3291 zł. Przy wydatkach na mieszkanie wynoszących 1263 zł miesięcznie, dochód na jednego członka rodziny to zaledwie 290 zł. Kwota ta nie wystarcza na zaspokojenie wszystkich potrzeb, dlatego rodzina musiała skorzystać ze wsparcia oferowanego przez MOPR. Dzięki temu mają opał i żywność." Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3705 |
|
hakuna matata
|
..........
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 21:15 |
|
|
|
|
#3706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nóż mi się w kieszeni otwiera, a TŻ na mnie gada, że szydzę z biednych ludzi 🤬
|
|
|
|
#3707 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.
Cytat:
W ogóle ten opis to modelowy opis paczki ;-) Spełnione sa chyba wszystkie główne założenia, mimo ze wypada to często niedorzecznie. Czyli mamy: podkreślanie, że ktoś stara sie dorabiać i aktywnie szuka pracy, usprawiedliwianie bezrobocia (żeby dzieci mialy ugotowane i posprzątane), podkreślanie jak to rodzina się stara i walczy z trudnościami (ta wzmianka o malowaniu pokoju). Wiele osób samodzielnie odremontowuje swoje domy, żeby zaoszczędzić, ale czy przyszłoby wam kiedyś do głowy w zwykłej rozmowie podkreślać, jak to odmalowaliście pokój swoimi wielkimi siłami? ;-) te zasady co do tworzenia opisów mają na pewno jakiś tam swój cel, ale przez to wypadają czasem komicznie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3708 | ||||
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Sens pomocy "ubog im na własne życzenie&quot ;, czyli Szlachetna Paczka cz. IV
Wśród opisów jak zwykle poetyckie wstawki. Nie wyśmiewam sytuacji, wkurzają mnie tylko te kwieciste opisy zamiast po prostu rzetelnego przedstawienia problemu.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2021-11-13 o 22:57 |
||||
|
|
|
|
#3709 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3710 | |
|
Czarna owca
|
Cytat:
ale na swoje wydatki i zachcianki miałam. Sent from my M2101K6G using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3711 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Pani Agnieszka z Rodziną
Słupsk Pani Agnieszka 29 lat Mąż Jakub 41 lat Syn Mateusz 11 lat Syn Dawid 9 lat Syn Paweł 7 lat Córka Pola 6 lat Syn Patryk 4 lat Syn Jan 3 lat Pani Agnieszka zawsze chciała mieć dużą rodzinę i dopóki wynajmowali mieszkanie z dwójką dzieci było dobrze. Odkąd kolejne dzieci zaczęły pojawiać się na świecie, rodzinie w wynajmowanym mieszkaniu było za ciasno. Doczekali się swojej kolejki do mieszkania z miasta. Jednak ilość remontów jakie rodzina musiała wykonać przerosła ich finansowo. Na chwilę obecną rodzina mieszka bez łazienki, wanny/prysznica oraz co najgorsze - ogrzewania. Może ogrzewać mieszkanie jedynie elektrycznie piecykiem, który jest drogi w utrzymaniu. Pani Agnieszka zajmuje się domem i liczną gromadką 6-ciorga dzieci. Pan Jakub pracuje na pół etatu. Po pracy przychodzi do domu remontować mieszkanie, zakłada instalację grzewczą. Rodzina utrzymuje się ze świadczeń i pracy w kwocie 5776 zł. Po odliczeniu kosztów życia i utrzymania w kwocie 1430 zł, zostaje im zaledwie 543 zł na życie dla jednego członka rodziny. 3 kluczowe potrzeby: Pralka, Materiały szkolne, Żywność trwała Ja tego nigdy nie zrozumiem: w jaki sposób zwiększanie dzietności może mieć wpływ na powiększanie dobrobytu rodziny. Tylko dlatego, że ktoś marzy o dużej rodzinie a później albo nie pracuje, albo pracuje na pół etatu i nie jest w stanie wyżywić własnych dzieci.Tę początkową dwójkę byliby w stanie przecież utrzymać, gdyby oboje ruszyli się do pracy. No ale po co. Lepiej sprowadzić na świat kolejnych czworo i już na starcie zapewnić im koszmar nędzy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? [SIGPIC] [/SIGPIC] Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3712 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam nerwów do przeglądania bazy rodzin.Rzucilam okiem na kilkanaście lokalizacji i wniosek taki że najszybciej jak to zwykle bywa zeszły rodziny wielodzietne,podejrzanie ich malo badz w ogóle w niektórych rejonach .Najgorzej " sprzedaje " się samotność,osoby starsze itp.W wielu przypadkach alkoholizm choć miało to być kryterium które dyskwalifikowało.Kwiatki typu rodzina wielodzietna a dzieci dwójka.Lub po odliczeniu wydatków dochód na członka rodziny to 700 zl.Kurcze jestem jednak łosiem,pamietam jak zostawało mi mniej ,trzeba było do szlacheckiej się zgłosić albo natrzaskac dzieci a nie szukać dorywczej roboty.O magicznym pojawieniu sie dzieci już nie wspomnę-owe pojawienie się ich nagle spowodowało że sytuacja się pogorszyła-dziw nad dziwami.
|
|
#3713 |
|
hakuna matata
|
..........
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 21:14 |
|
|
|
|
#3714 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3715 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale chciałam co innego, niby wszystko rozumiem. Ale jeśli niezbędną konieczną potrzebą jest piec, kuchnia, lodówka, węgiel to nie wiem jak miałaby im pomóc 1 chętna osoba (bez szukania dodatkowych darczyńców). Żadnych leków itp tylko potrzeby powyżej 1000zł. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3717 | |
|
Zakorzeniona
|
Znowu choroba alkoholowa, którą nagle zdiagnozowano niczym raka i było to szokiem dla całej rodziny. Ale pan taki dzielny, mimo szponów nałogu pracuje dorywczo.
Szkoda mi tylko tych dzieci. Wkurza mnie, że szlachecka tak romantyzuje alkoholizm, nie napiszą wprost, że ktoś jest alkoholikiem, zawsze to jest choroba, z którą dzielny ojciec walczy, a matka też nie może iść do pracy, mimo że przecież dzieci już są duże i nie wymagają opieki jak 2-latek. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wynajmowane mieszkanie to zuo i klitka, a takie "od miasta" to jak kupon na loterii. Co roku sie przekonuje ze zyje w alternatywnej rzeczywistosci. a i ze moja rodzina spokojnie bylaby paczkowa te 20-30 lat temu. Ojciec wlasnymi silami robil w domu wszystkie remonty, po robocie na pelen etat! A mama po robocie na pelen etat rowniez jeszcze gotowala obiad. To były czasy, teraz juz nie ma czasów :/
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
|
#3720 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:58.

ale na swoje wydatki i zachcianki miałam.