|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 13.
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88993724]z knajpami bardziej "rozumiem"- pod warunkiem jeśli w Holandii jest takie "karne" spoleczensteo ( wątpię
[/QUOTE] [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88993924]Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z "karne" społeczeństwo. Jeśli knajpa pozostanie otwarta, właściciel otrzyma wysoki mandat. Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] W Polsce to inaczej wygląda. W Niemczech jak były lokale zamknięte, to były zamknięte. Właściciele którzy już ponieśli duże straty, nie zamierzali ryzykować kolejnych z powodu wysokich mandatów. Ludzie nie mają w zwyczaju traktować każdego przepisu jako zamachu na ich wolność. Co nie znaczy, że wszystkich przestrzegają, ale dzieje się to na innym poziomie. Co być może wynika też z tego, że te przepisy nie były tak absurdalne jak na początku w PL. |
|
|
|
|
#4022 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4023 |
|
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88993924]Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z "karne" społeczeństwo. Jeśli knajpa pozostanie otwarta, właściciel otrzyma wysoki mandat.
Austria wprowadziła lockdown dla nieszczepionych, nie mogą wychodzi z domu za wyjątkiem niezbędnych zakupów Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]I to jest niestety przykre - odbiera się ludziom konstytucyjną wolność i nikt nawet się nie zająknie w Austrii (chyba, że nikt nie pokazuje że jednak protestują). Ta cała pandemia idzie juz za daleko (i może dodam, że tak, wierze w koronawirusa i jestem zaszczepiona 2 dawkami - zeby nikt mnie od szurow lub antyszczepionkowcow nie wyzywał :p) - niedługo cos podejrzewam, że nawet ozdrowiencow nie będą uznawać, bo już widac, że nawet testów nie chcą uznawać. Absurd goni absurd. Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4024 |
|
Zakorzenienie
|
Czekam na szczepienie młodszych dzieci. Dopóki nie są szczepione i co chwile ładują na kwarantannach, ciężko jest planować naukę, wyjazdy. Niestety dzieci ponoszą jedne z największych kosztów tej pandemii.
|
|
|
|
|
#4025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4026 |
|
Zakorzenienie
|
To prawda, ludzie zaczynaja tak kombinować, skoro dzieciak i tak siedzi na zdalnym i kwarantannie, to chociaż z jakims sensem. Tylko ze zanim złapie covida, może przesiedzieć już kilka kwarantann. Może koronaparty niedługo zaczną ludzie robić
|
|
|
|
|
#4027 |
|
Zakorzenienie
|
U mojej koleżanki akurat wszyscy w domu pozytywni oprócz jednego dzieciaka. Uparla się, powtórzyła test na drugi dzień i też pozytywny. Nie dość,że nie siedział dłużej niż oni to ma status ozdrowienca - skoro po objawach była niemal pewna,że ma covida to moim zdaniem dobrze zrobiła,że powtórzyła test.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4028 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko ze to robi się chore, ze ââ pechowcyâ â którzy nie zachorują na COVID będą co chwila wpadać w kwarantanny zanim wybawia ich od tego szczepienia, mam nadzieje. Te kwarantanny szkolne powinny zostać zniesione, nic i tak nie dają.
|
|
|
|
|
#4029 |
|
Zakorzenienie
|
Koleżanka ode mnie z pracy złapała covida, w zasadzie to cała rodzina ma - ona, mąż i dzieci. Dowiedzieli się w piątek, od wczoraj leży w szpitalu pod tlenem - szczupła, zdrowa, 32 lata. Mąż ma problemy z oddychaniem. Z tego co kojarzę - oboje niezaszczepieni.
|
|
|
|
|
#4030 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie dostałam skierowanie na test. Trochę się cykam samego pobrania, a jeszcze bardziej wyniku. Mam problem tylko z gardłem, wolałabym jednak żeby to nie był covid, bo już mi lekarz "groził" heparyną w razie pozytywnego testu.
Pojechałabym od razu, żeby nie czekać i nie wymyślać, ale nie wiem czy mogę jeśli wypiłam niedawno herbatę z miodem i imbirem i jeszcze zjadłam ten imbir ?
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2021-11-15 o 18:39 |
|
|
|
|
#4031 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4032 |
|
Zakorzenienie
|
Ee absurd - mama dostala skierowanie na test bo się źle czuje, osłabiony wech i smak, ogólna niemoc. ALE aby zrobić test ma jechać pół miasta - nie ma prawka, lekarka tylko mowila, że może lepiej uniknąć komunikacji.. serio? Na piechotę ma iść?
Dziwi mnie, że zamiast więcej to coraz mniej punktów jest i w sumie dlaczego nie można by w przychodniach zrobić od razu wymazu? Byłoby najlepiej. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#4034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby Tobie się udałoWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4035 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To faktycznie bez sensu. Myślałam, że w razie objawów to można umówić się do najbliższego punktu poboru. W przypadku skierowania przed pobytem w szpitalu to rozumiem, że w tym szpitalu robią wymaz (przynajmniej rodzice tak mieli). Ale człowieka z objawami gdzieś wysyłać w inny rejon miasta jeśli teoretycznie są bliżej dostępne punkty wymazowe
|
|
|
|
|
|
#4036 |
|
BAN stały
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;88995864]To faktycznie bez sensu.
Myślałam, że w razie objawów to można umówić się do najbliższego punktu poboru. W przypadku skierowania przed pobytem w szpitalu to rozumiem, że w tym szpitalu robią wymaz (przynajmniej rodzice tak mieli). Ale człowieka z objawami gdzieś wysyłać w inny rejon miasta jeśli teoretycznie są bliżej dostępne punkty wymazowe [/QUOTE]Ano, absurd. Jeszcze taka osoba różnie może się czuć przecież. Uważam, że jak ktoś komunikuje, że nie jest w stanie dojechać do punktu to ktoś powinien przyjechać do niego i zrobić. Chyba w niektórych krajach tak robili, że dyżurował wymazobus. |
|
|
|
|
#4037 |
|
Konto usunięte
|
I mnie kolega przeszedł covid, jak lekka grypę, zdrowych, szczepiony. Była mała panika, bo J. dostał wynik pozytywny w poniedziałek, a w piątek po południu siedzieliśmy razem przed lapem chyba z 2 godziny. We wtorek rano zamiast do biura, cały team pojechal na testy- wszyscy negatywni.
Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
#4038 |
|
Konto usunięte
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88995891]I mnie kolega przeszedł covid, jak lekka grypę, zdrowych, szczepiony. Była mała panika, bo J. dostał wynik pozytywny w poniedziałek, a w piątek po południu siedzieliśmy razem przed lapem chyba z 2 godziny. We wtorek rano zamiast do biura, cały team pojechal na testy- wszyscy negatywni.
Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] A nie robiliście tego testu zbyt wcześnie? Kiedyś było tak, że około 7 dni od kontaktu z osobą zakażoną trzeba było odczekać (jeśli się nie miało objawów), żeby test wyszedł wiarygodnie. Ale może różne rodzaje testów nie wymagają takiego okresu odczekiwania, albo obecną mutację wykrywa się wcześniej? Tak pytam, generalnie nie znam się na tym, tylko coś takiego o optymalnym czasie wykonywania testu po kontakcie czytałam |
|
|
|
|
#4039 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88995873]Ano, absurd. Jeszcze taka osoba różnie może się czuć przecież. Uważam, że jak ktoś komunikuje, że nie jest w stanie dojechać do punktu to ktoś powinien przyjechać do niego i zrobić. Chyba w niektórych krajach tak robili, że dyżurował wymazobus.[/QUOTE]W Polsce też funkcjonują wymazobusy. W moim rodzinnym mieście taki jeździ (mieszkańców ok. 29 tys.). Na stronie rządowej gdzieś widziałam zapis, że można się udać do dowolnego punktu, ale jak jest w praktyce to zobaczę jutro
Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#4040 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak spojrzałam z ciekawości - widzę, że zmniejszyła się ilość punktów pobierających wymazy. U mnie w powiecie obecnie chyba tylko 1 punkt funkcjonuje, a przynajmniej 2 punkty, które na wiosnę funkcjonowały (i są znacznie bliżej od tego obecnie funkcjonującego) już nie działają. Ciekawe czy uruchomią więcej punktów skoro jest teraz więcej przypadków?? Punktów szczepień też obecnie chyba mniej funkcjonuje niż wiosną - ale to z kolei zrozumiałe bo zainteresowanie szczepieniami jest niewielkie. |
|
|
|
|
|
#4041 |
|
Zakorzenienie
|
Nie spotkałam się z skierowaniem do konkretnego punktu.
Sama dzwoniłam po tych,które mi pasowały godzinowo, terminy dostępne od ręki. Punkty szczepien też są coraz to kolejne. Test pcr najlepiej robić dzień po pojawieniu się objawów lub 7 dni od kontaktu, wcześniej często może nie wyjść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4042 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś wie gdzie w Warszawie, Krakowie, albo Katowicach można zrobić test nie z nosogardzieli tylko z samego gardła albo ze śliny?
|
|
|
|
|
#4043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4044 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#4045 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4046 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może tutaj https://sla.pl/punkt-pobran/badania-covid-katowice/ W naszym punkcie pobrań można wykonać również wiarygodny i łatwy w użyciu test wykrywający antygeny wirusa SARS-CoV-2, gdzie materiałem jest próbka śliny. Pobranie tego materiału jest zdecydowanie bardziej komfortowe, niż pobranie wymazu z nosogardzieli. Polega na umieszczeniu pod językiem wymazówki do poboru materiału biologicznego. Ważne, aby minimum 1 godzinę przed badaniem powstrzymać się od jedzenia, picia, palenia tytoniu oraz żucia gumy. Najważniejsze informacje dotyczące testu antygenowego z próbki śliny:
A tutaj opcja dla Warszawy https://www.alablaboratoria.pl/badan...j_zyku_polskim Edytowane przez 72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad Czas edycji: 2021-11-15 o 22:28 |
|
|
|
|
|
#4047 |
|
Raczkowanie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;88996241]Może tutaj
https://sla.pl/punkt-pobran/badania-covid-katowice/ W naszym punkcie pobrań można wykonać również wiarygodny i łatwy w użyciu test wykrywający antygeny wirusa SARS-CoV-2, gdzie materiałem jest próbka śliny. Pobranie tego materiału jest zdecydowanie bardziej komfortowe, niż pobranie wymazu z nosogardzieli. Polega na umieszczeniu pod językiem wymazówki do poboru materiału biologicznego. Ważne, aby minimum 1 godzinę przed badaniem powstrzymać się od jedzenia, picia, palenia tytoniu oraz żucia gumy. Najważniejsze informacje dotyczące testu antygenowego z próbki śliny:
A tutaj opcja dla Warszawy https://www.alablaboratoria.pl/badan...j_zyku_polskim[/QUOTE] Dziękuję! |
|
|
|
|
#4048 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4049 |
|
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88996290]To tylko pcr z certyfikatem
Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Zależy gdzie, Hiszpania honoruje też antygenowe. |
|
|
|
|
#4050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałam smsa z godziną i adresem. Wcześniej planuję podjechać do punktu obok mnie i zapytać. Nie mam typowych objawów covidu, mam infekcję gardła, kontaktu też nie miałam. Podobno teraz mają administracyjnie przykazane aby pacjentów z infekcjami kierować na testy, bez względu na to czy szczepieni czy nie. Kwarantanna do czasu wyniku testu też jest. Tylko co w sytuacji kiedy kwarantanna pokrywa się z urlopem? To jest traktowane jak L4? Anulują dzień urlopu? Zastanawiam się też, czy wymazy pobierane przez WOT są równie wiarygodne jak z tych punktów przy placówkach medycznych?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.

oby Tobie się udało