Problemy pierwszego świata + ot, część 6. - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-15, 10:21   #1111
this_witch
whatever

Dot.: Problemy pierwszego świata + ot, część 6.

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Nie mam FOMO i nie martwi mnie, że ktoś napisze, a ja odczytam za godzinę czy dwie.Za nastolatki lubiłam siedzieć i stukać wiadomości, a teraz jest to dla mnie męczące. Wyłączam internet, bo nie lubię, jak co chwilę coś przychodzi, pika, tu powiadomienie, tu mail, tu odpowiedź na FB, tu ktoś pisze na masangerze... Spokojnie siedzę i czytam, oglądam czy pracuję, a jak chcę się wgłębić w internetowy świat, to włączam internet i ogarniam wszystko.

Za to bardzo smuci mnie, że wiele osób jest tak strasznie przywiązanych do telefonu i już mają odruch bezwarunkowy na jego dźwięk. Spotkanie w kawiarni, randka, spacer, a tu co chwilę PIK i zaglądanie do telefonu, BO PRZECIEZ COS MNIE OMINIE (lubię obserwować ludzi i widzę to praktycznie codziennie).

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dla mnie "internetowy świat" to taka sama komunikacja jak smsy jak mąż pisze na whats app że jest w sklepie i co ma kupić, to nie będę odpowiadać za godzinę, bo to bez sensu powiadomienia mam wyciszone w większości, więc nic nie pika non stop. Telefon też mam wyciszony, więc nie mam problemu z ignorowaniem go, kiedy akurat robię coś innego.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 10:22   #1112
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Dla mnie "internetowy świat" to taka sama komunikacja jak smsy jak mąż pisze na whats app że jest w sklepie i co ma kupić, to nie będę odpowiadać za godzinę, bo to bez sensu powiadomienia mam wyciszone w większości, więc nic nie pika non stop. Telefon też mam wyciszony, więc nie mam problemu z ignorowaniem go, kiedy akurat robię coś innego.
Ale w sumie w czym whats app jest lepszy od smsa?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 10:26   #1113
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Muszę poczytać, bo przyznam, że takiej półki cenowej nie sprawdzałam. Celowałam raczej w 2000+. Na szybko poszukałam jakiejś informacji na temat przedniego aparatu, ale poza tym, że ma 16 Mpx nic nie znalazłam.
Ja wiem, że dla większości wizażanek przedni aparat może nie istnieć, ale dla mnie jest ważny
Dla mnie aparat jest ważny, kupiłam teraz samsunga (ale z serii s21) i polecam porównując z iPhonem, wolę samsunga.

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
Tym, że działa na internet, więc jest w sumie za darmo. Dla mnie jest wygodniejszy w przesyłaniu zdjęć, konwersacjach grupowych itd.
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 11:05   #1114
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
No i dobrze, że Ci się to sprawdza
Mi sprawdza się włączanie internetu kiedy go potrzebuję.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 11:08   #1115
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
tym, że nie trzeba rozbijać rozmowy na kilka komunikatorów. wysyłanie zdjęć przez smsy jest problematyczne. robienie konwersacji grupowych niemożliwe.

ja tam lubię mieć wszystko w jednym miejscu
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 11:08   #1116
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie aparat jest ważny, kupiłam teraz samsunga (ale z serii s21) i polecam porównując z iPhonem, wolę samsunga.

Tym, że działa na internet, więc jest w sumie za darmo. Dla mnie jest wygodniejszy w przesyłaniu zdjęć, konwersacjach grupowych itd.
S21 z kolei jest już dla mnie trochę za drogi i nie wiem czy nie za duży (nie pamiętam wymiarów), musiałabym go obadać w sklepie. Szkoda, że nie da się przed zakupem sprawdzić aparatu w dziennym świetle, można polegać jedynie na sztucznym oświetleniu w sklepie i recenzjach w necie.
Fakt, przy grupowych konwersacjach i przesyłaniu zdjęć whats app jest lepszy, chociaż przy obecnych abonamentach smsy też są w sumie za darmo.
Stary 2021-11-15, 12:04   #1117
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
to nie jest reguła, nie wszystkie tak mają

Ostatnio wejście na słuchawki ifonie (bo jak rozumiem chodzi o dodatkowe wejście), to widziałam jakoś ze 3 generacje temu.

Potem zapanował standard 1 dziurki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-11-15, 13:05   #1118
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Muszę poczytać, bo przyznam, że takiej półki cenowej nie sprawdzałam. Celowałam raczej w 2000+. Na szybko poszukałam jakiejś informacji na temat przedniego aparatu, ale poza tym, że ma 16 Mpx nic nie znalazłam.
Ja wiem, że dla większości wizażanek przedni aparat może nie istnieć, ale dla mnie jest ważny
A do czego służy? Tylko do selfie?

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 13:08   #1119
Ifinick
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ale ifony nie mają dedykowanego wejścia na słuchawki.

Jest jedno ogólne i tyle, i albo słuchawki albo ładowarka.
Przejściówka ze złącza USB-C na gniazdo słuchawkowe 3,5 mm
https://www.apple.com/pl/shop/produc...4ac4d135323081
Ifinick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 15:20   #1120
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Rozumiem. Ja praktycznie w ogóle nie używam tradycyjnych smsów i telefonów, z rodziną i mężem gadamy przez whats upa. Jak nie mogę odebrać, to nie sięgam po telefon. Często piszemy o jakiś sprawach bieżących, zazwyczaj mam czas odpisać od razu.
To ja mam dokładnie odwrotnie Z mężem i rodziną tylko telefony i smsy.

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
Ten internet to przez prace wyłączacie. Czy przez to że w pakiecie macie mało GB i nie macie dos5epu do wifi? ( Nie wiem ile jest w pakietach , umowach na tel w Polsce to tak się po prostu zastanawiam).

Częściowo przez pracę, bo jak potrzebuję się skupić to nie chcę, żeby mnie kusiło zaglądanie do telefonu, no i jak prowadzę zajęcia to też głupio do telefonu zaglądać. Ale w domu gdzie mam wifi też nie mam internetu włączonego cały czas. Zgadzam się też z obserwacją, że ludzie teraz wiecznie muszą w telefonach grzebać. Nieważne czy na spotkaniu z kimś, czy w kinie, czy na zajęciach. Jak ja byłam studentką to wykładowcy suszyli głowy o telefony, dzisiaj już nikt na to nie zwraca uwagi. Ja też nic nie mówię, chociaż wkurza mnie jak studenci nie mogą nawet na 1,5 godziny ćwiczeń zapomnieć o internecie.
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 18:05   #1121
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
tym, że nie trzeba rozbijać rozmowy na kilka komunikatorów. wysyłanie zdjęć przez smsy jest problematyczne. robienie konwersacji grupowych niemożliwe.

Dla mnie konwersacje grupowe są bardzo ważne, mam kilka i w każdej aktywnie uczestniczę nie pamietam, kiedy ostatnio wysłałam smsa - albo iMessage z ajfoniarzami, albo grupowe na whatsappie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 18:20   #1122
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
Właśnie dlatego mam wyłączony internet w telefonie, żebym mogła odbierać wiadomości, maile i inne powiadomienia kiedy ja chcę, a nie kiedy one przychodzą. Pytanie mnie trochę zaskoczyło. Jak ktoś chce pisać to niech pisze, a ja odczytam za parę godzin. Sprawdzam wszystkie komunikatory i pocztę prywatną kilka razy dziennie, więc nie ma obawy, że przeoczę coś ważnego. Zresztą bliscy mają do mnie telefon i jak coś się dzieje to po prostu dzwonią albo piszą smsa i to odczytam zawsze. Natomiast nigdy w życiu nie zainstaluję sobie służbowej skrzynki mailowej w telefonie, bo już w ogóle nie miałabym spokoju.
To jak ja

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 19:54   #1123
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

PPŚ: wywaliłam w sobotę dwie pary butów, na aktualną porę roku została mi jedna na obcasie i nie potrafię znaleźć niczego na płaskim, co by godnie zastąpiło te wywalone. Nic mi się nie podoba.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 20:11   #1124
chimay
Zakorzenienie

Mój PPŚ jest taki, ze niedługo muszę zacząć szukać butów na obcasie. Nienawidzę tego niech piekło pochłonie wynalazcę szpilek.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 20:18   #1125
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88996036]PPŚ: wywaliłam w sobotę dwie pary butów, na aktualną porę roku została mi jedna na obcasie i nie potrafię znaleźć niczego na płaskim, co by godnie zastąpiło te wywalone. Nic mi się nie podoba.[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Mój PPŚ jest taki, ze niedługo muszę zacząć szukać butów na obcasie. Nienawidzę tego niech piekło pochłonie wynalazcę szpilek.
Dogadajcie się na PW

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 21:07   #1126
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
To dlaczego musisz szukać skoro nie lubisz? ja tam lubię wynalazce szpilek

Stary 2021-11-15, 22:28   #1127
Natalie_Alex
Zadomowienie

Cytat:

Jak wszyscy mają iphony, to jest możliwe.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ostatnio wejście na słuchawki ifonie (bo jak rozumiem chodzi o dodatkowe wejście), to widziałam jakoś ze 3 generacje temu.

Potem zapanował standard 1 dziurki.
Teraz mnóstwo ludzi i tak ma airpodsy.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

Cytat:
Niestety, nie wiem dlaczego firmy z tego rezygnują
Pamiętam gdzieś jakąś dyskusję na temat ręcznego włączania/wyłączania netu w telefonie, że dla kogoś to tyle niepotrzebnego zachodu, bo przecież można automatycznie itd. I urastało to wręcz do niesamowitego problemu - to dla mnie problemem byłoby noszenie tej przejściówki i niezgubienie jej
Jechałam dziś metrem. Większość osób miała w uszach airpodsy, mało kto używa jeszcze tradycyjnych słuchawek. Wśród znajomych widzę to samo. Wejście na słuchawki w telefonie wkrótce w ogóle nie będzie potrzebne.
Natalie_Alex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-15, 22:42   #1128
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natalie_Alex Pokaż wiadomość
Jechałam dziś metrem. Większość osób miała w uszach airpodsy, mało kto używa jeszcze tradycyjnych słuchawek. Wśród znajomych widzę to samo. Wejście na słuchawki w telefonie wkrótce w ogóle nie będzie potrzebne.
Kurcze, to ja aż tak nie przyglądam się ludziom, żeby wiedzieć co mają w uszach. Mnie tam nie stać na airpodsy
Stary 2021-11-15, 22:48   #1129
Paprotka_
Zakorzenienie

A moim PPŚ jest zepsute gniazdo słuchawkowe. Normalnie w domu używam nausznych bezprzewodowych. Czasami jednak wolałabym mieć możliwość użycia kabla np. kiedy wiem że nie będę mogła naładować słuchawek (np. w szpitalu miałam 1 gniazdko na całą 4 osobową salę, ledwie dawałam radę telefon ładować). Najbardziej jednak odczuwam ich brak w nocy. Kiedy kładę się spać lubię słuchać podcastów lub szumu morza. W dużych słuchawkach na głowie nie mam jak się położyć, bez słuchawek nie mogę bo przeszkadzam TŻ. No brakuje czasami tego kabla.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-15, 22:49   #1130
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Natalie_Alex Pokaż wiadomość
Jak wszyscy mają iphony, to jest możliwe.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Teraz mnóstwo ludzi i tak ma airpodsy.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

W Polsce pewnie nie mieszkasz? Bo tu na pewno większość ludzi nie ma Iphona ani tym bardziej słuchawek za 600 zł.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-16, 07:02   #1131
Mimiko
BAN stały

Dla mnie te airpodsy strasznie głupio wyglądają w uszach.

Stary 2021-11-16, 07:05   #1132
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
Dla mnie te airpodsy strasznie głupio wyglądają w uszach.

Ja w ogóle nie lubię dokanałówek, nie znoszę wkładać tych gumek do uszu. Wolę douszne, mimo że czasem wypadną, albo duże nauszne.
Edit. Aaa, teraz dokładnie spojrzałam i widzę, że to douszne a nie dokanałowe, ale i tak musiałabym na głowę upaść, żeby kupić takie słuchawki za 6 stów.
I w dodatku są tylko białe, brrr.

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2021-11-16 o 07:09
Stary 2021-11-16, 07:13   #1133
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
To dlaczego musisz szukać skoro nie lubisz? ja tam lubię wynalazce szpilek

Bo buty ze zdjęcia nie pasują do sukienki koktajlowej?

To jest w ogóle jakiś dramat, jak producenci obuwia maja totalnie wywalone na podstawowe zasady bezpiecznego (już nie mówię, że zgodnego z fizjologią) poruszania się. Całkiem łyse podeszwy w butach za zimę, a na co komu ślad bieżnika? Obcas z plastiku z zerową amortyzacją, który łomocze jak podkuty koń na bruku, czemu nie?
To jest jakiś absurd, że w czasach tak rozwiniętej technologii i ulepszanych materiałów jest produkowana taka ilość butów, które nie spełniają swojej podstawowej funkcji czyli nie nadają się do chodzenia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg img_2D_0002.jpg (90,4 KB, 116 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Screenshot_20211114-100129_Brave.jpg (25,4 KB, 124 załadowań)
Stary 2021-11-16, 07:16   #1134
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Bo buty ze zdjęcia nie pasują do sukienki koktajlowej?

To jest w ogóle jakiś dramat, jak producenci obuwia maja totalnie wywalone na podstawowe zasady bezpiecznego (już nie mówię, że zgodnego z fizjologią) poruszania się. Całkiem łyse podeszwy w butach za zimę, a na co komu ślad bieżnika? Obcas z plastiku z zerową amortyzacją, który łomocze jak podkuty koń na bruku, czemu nie?

To jest jakiś absurd, że w czasach tak rozwiniętej technologii i ulepszanych materiałów jest produkowana taka ilość butów, które nie spełniają swojej podstawowej funkcji czyli nie nadają się do chodzenia.
A to tylko są szpilki albo takie ciezkie buciory?

Stary 2021-11-16, 07:20   #1135
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Teraz można już kupić słuchawki wyglądające jak airpodsy, ceny zaczynają się od 20 zł kończą na 100-200, więc zapewne dużo osób ma właśnie takie słuchawki.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-16, 07:26   #1136
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
A to tylko są szpilki albo takie ciezkie buciory?

Buty na obcasie nadające się do sukienek koktajlowych są wszystkie niewygodne. Nie maja żadnej amortyzacji i płaską, twardą podeszwę. Obcas nie polepsza sprawy. Wystarczająco dużo się ich już namierzyłam, żeby uwierzyć w istnienie wygodnych butów tego typu, które na dodatek nie wyglądają jak z marki Rieker.
Stary 2021-11-16, 07:29   #1137
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifinick Pokaż wiadomość
Przejściówka ze złącza USB-C na gniazdo słuchawkowe 3,5 mm
https://www.apple.com/pl/shop/produc...4ac4d135323081
Ja mam słuchawki na kabelku w wtyczka dedykowana pod wejście Lightning, wiec mi przejściówki nie są konieczne.
Natomiast pozostaje problem w opcji słuchawki na kablu + ifon: albo słuchasz albo ładujesz.

A tak malutkie słuchawki bez kabla, zgubiłabym pewnie w godzinę.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-16, 07:29   #1138
effcia82
Zakorzenienie

Na aliexpressie są tego typu słuchawki po kilkanaście złotych.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-16, 07:30   #1139
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Ja w ogóle nie lubię dokanałówek, nie znoszę wkładać tych gumek do uszu. Wolę douszne, mimo że czasem wypadną, albo duże nauszne.
Edit. Aaa, teraz dokładnie spojrzałam i widzę, że to douszne a nie dokanałowe, ale i tak musiałabym na głowę upaść, żeby kupić takie słuchawki za 6 stów.
I w dodatku są tylko białe, brrr.

Tak samo mam. Lubię tylko takie duże słuchawki. A airpodsy i inne w tym stylu byłyby dla mnie spoko, gdyby tak się nie rzucały w oczy. Takie dwa wystające kły po bokach głowy. Mogliby zrobić dyskretniejsze te słuchawki, jak aparaty słuchowe np.
Stary 2021-11-16, 07:37   #1140
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Na aliexpressie są tego typu słuchawki po kilkanaście złotych.
Faktycznie, one wyglądają dokładnie jak słuchawki z Ali, które kiedyś kupiłam i leżą nieużywane, bo są po prostu ogromne. Bardzo rzucają się w oczy. Zwłaszcza przy mojej małej i wąskiej twarzy. Z innych firm są mniejsze.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości