Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 13. - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-19, 09:07   #4441
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 13.

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Jakoś w lecie sie szczepila, bodajże w lipcu , ja w kwietniu chorowałam więc moze akurat mnie ominie?
Siedzi w domu i ciezko chyba nie jest ,glos raczej rzeski ,tylko kaszel slyszalam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
o, to nie wiedzialam, ze mialas covida, to moze Cie dodatkowo ci 'obroncy organizmu" po tym obronią.

wlasnie w radio slyszalam stanowcze zdanie Kraśko "u nas obostrzen nie będzie"

( a w głowie "i uj!" )
"Projekt ustawy, pozwalający pracodawcy na zweryfikowanie, czy pracownik jest zaszczepiony przeciwko COVID-19, może upaść – podaje Onet. Zdaniem informatorów portalu w klubie partii rządzącej narasta bunt przeciw tej inicjatywie firmowanej przez.

Według Onetu do władz klubu trafił nawet specjalny list w tej sprawie, podpisany przez „kilkadziesiąt osób”. Wśród nich miało być co najmniej kilkunastu członków Prawa i Sprawiedliwości.
"

"Trzeba sobie zdawać sprawę, że u nas pewne środki przymusu nie tylko że są źle odbierane, ale potrafią działać przeciwskutecznie i zniechęcać ludzi, uruchamiać postawę jeszcze bardziej negatywną, czy wręcz agresywną." rzekł Niedzielski.... :roll eyes:
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:15   #4442
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:18   #4443
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Licze na to ,że skoro byla zaszczepiona to moze az tak nie rozsiewa

🤣

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:22   #4444
kawowa_lkj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Nieprawda. Jeżeli pozostali sa zaszczspieni to nie idą na kwarantannę

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Poważnie???

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Co to jest ed?

Uczelnie nie kierują nikogo na kwarantannę. Po prostu organizują zajęcia zdalne przez kilka dni dla calej grupy/roku. Taka profilaktyka. Kwarantannę nakłada sanepid, zgodnie z przepisami.

kawowa_lkj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:25   #4445
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Co to jest ed?

Zaburzenia łaknienia (eating disorder): anoreksja, bulimia i spółka.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:29   #4446
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Zaburzenia łaknienia (eating disorder): anoreksja, bulimia i spółka.
Dziękuję, nie wiedziałam że ten problem eskalował

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

Cytat:
Licze na to ,że skoro byla zaszczepiona to moze az tak nie rozsiewa

To wierzysz w działanie szczepionki czy nie?

Stary 2021-11-19, 09:48   #4447
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kawowa_lkj Pokaż wiadomość
Uczelnie nie kierują nikogo na kwarantannę. Po prostu organizują zajęcia zdalne przez kilka dni dla calej grupy/roku. Taka profilaktyka. Kwarantannę nakłada sanepid, zgodnie z przepisami.

prawda, sanepid - przynejmniej ten nasz- w pismie wyraznie wskazuje, ze kwarantanna nie sa objeete osoby zaszczepione.
a to, ze szkoła czy uczelnia robi n. zdalne dla wszystkich to raczej kwestia organizacji, nauczyciel sie nie rozdwoi...

Mimiko, Ty masz pomysl jakby to zorganizowac na uczelni akurat, żeby zrobić do jednych zajęć jakby dwie grupy? (teoretycznie- jakby uczlenia miala prawo do info, kto zaszczepiony)
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:50   #4448
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję, nie wiedziałam że ten problem eskalował

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

To wierzysz w działanie szczepionki czy nie?

Czytam forum a tutaj wszystkie mówicie ,ze działa , że transmisja wirusa jest wtedy znacznie mniejsza więc mam nadzieję ,że to prawda . Nie pisze ,ze jestem pewna ,tylko ,ze mam nadzieję.
Mam okazje przekonac sie na wlasnej skórze ,niestety .

robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:55   #4449
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Dlaczego cała?
W średniej szkole mojej córy na kwarantannę idą tylko nie zaszczepieni, reszta normalnie do szkółki.
Deklaracji nikt żadnych nie składał, podawana jest ogólna informacja ze jest kwarantanna dla niezaszczepionych bo kolega chory i tyle, chyba system im przesyła info ze maja kwarantannę, a zaszczepionym nie to nie maja zwolnienia z zajęć jak okazać, musza chodzić.

Starsza studentka tez chodzi bez przerwy, wiec chyba to samo, bo mało prawdopodobne żeby nikogo nie trafiło.

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Dokładnie tak to wyglada.
Siedzą w domu na kwarantannie i muszą sami nadrabiać.

A właśnie się zaczynaja matury próbne, naprawdę jest dla mnie chamstwem ze wystarczy 1 niezaszczepiony i wszyscy niezaszczepieni maturzyści z danej klasy, nie podejdą do próbnych, albo potem do właściwych matur, bo będą siedzieć akurat na kwarantannie.
A u nas niestety wysyłają całe grupy na online, zasłaniając się tym, że nie można pytać kto zaszczepiony a kto nie. I efekt jest taki, że pracownik chodzi do pracy i ma sracjonarne zajęcia i online w międzyczasie, bo jakaś grupa idzie na izolację.

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cytat:
Nieprawda. Jeżeli pozostali sa zaszczspieni to nie idą na kwarantannę

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Poważnie???

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Co to jest ed?

Poważnie. Władze mojej uczelni tak zadecydowały, zasłaniając się wytycznymi ministerialnymi. Wiem, że studenci zaszczepieni nie mają kwarantanny oficjalnej, z sanepidu, ale cała grupa ląduje na online i tak.

Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 09:58   #4450
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
A u nas niestety wysyłają całe grupy na online, zasłaniając się tym, że nie można pytać kto zaszczepiony a kto nie. I efekt jest taki, że pracownik chodzi do pracy i ma sracjonarne zajęcia i online w międzyczasie, bo jakaś grupa idzie na izolację.

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Poważnie. Władze mojej uczelni tak zadecydowały, zasłaniając się wytycznymi ministerialnymi. Wiem, że studenci zaszczepieni nie mają kwarantanny oficjalnej, z sanepidu, ale cała grupa ląduje na online i tak.

Porażka. Ale z drugiej strony jak wykladowca/ nauczyciel miałby się rozdwoić?

Stary 2021-11-19, 10:00   #4451
Mimiko
BAN stały

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89001996]prawda, sanepid - przynejmniej ten nasz- w pismie wyraznie wskazuje, ze kwarantanna nie sa objeete osoby zaszczepione.
a to, ze szkoła czy uczelnia robi n. zdalne dla wszystkich to raczej kwestia organizacji, nauczyciel sie nie rozdwoi...

Mimiko, Ty masz pomysl jakby to zorganizowac na uczelni akurat, żeby zrobić do jednych zajęć jakby dwie grupy? (teoretycznie- jakby uczlenia miala prawo do info, kto zaszczepiony)[/QUOTE]Niestety pomysł z mnożeniem grup nie jest możliwy, bo to byłyby potężne nadgodziny. Już teraz jeden przedmiot często robię w 3 albo 4 grupach i uczelnia nie zapłaci za kolejne grupy, a ja też nie wyobrażam sobie, że jestem w stanie jednego dnia ogarnàć zajęcia np. od 8 do 15 z zaszczepionymi a potem to samo do 20 z niezaszczepionymi czyli online.

Stary 2021-11-19, 10:29   #4452
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 10:30   #4453
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Na wykładach to się może udać. Gorzej z ćwiczeniami

Stary 2021-11-19, 10:36   #4454
kawowa_lkj
Rozeznanie

Cytat:
Treść usunięta
Ale wymagają odpowiedniego sprzętu: dobry mikrofon, najlepiej bezprzewodowy, kamera, dobrze by było odpowiednie oświetlenie. Wielu wykładowców prowadzi zajęcia przy tablicy, chodząc po sali czy dyskutując z grupą, to wymagaja czegoś więcej niż kamerka w laptopie. I mówię tylko o wykładach.

kawowa_lkj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 10:46   #4455
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

https://twitter.com/RMF24pl/status/1...Si-uCQrUQ&s=19

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 10:52   #4456
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Od pomiedzialku Austria wprawadza 10 dniowy lockdown, tylko sklepy spozywcze, apteki i drogerie pozostana otwarte. Zarcie na wynos tez zamkniete, szkoly podobnie.
Od 1 Lutego- obowiazkowe szczepienia
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 10:53   #4457
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
A nasza władza nie robi nic dla zaszczepionych. Dla mnie teraz największą głupotą jest to, że na uczelniach nie można sprawdzić, kto jest zaszczepiony a kto nie, dlatego wystarczy jeden student z pozytywnym testem i cała grupa/rok idzie na zajęcia zdalne na 10 dni.

jest to mega wkurzające. co raz jakaś grupa wpada mi na zdalne i to bardzo rozbija program zajęć. prowadzę takie laboratoria-ćwiczenia. trochę liczenia zadań, trochę manualnej pracy z odczynnikami. i jak tu sensownie ułożyć zajęcia jak grupy z dnia na dzień przechodzą na zdalne

już chyba kurcze lepiej było jak wszyscy mieli zdalne. wtedy przynajmniej było wiadomo na czym się stoi

Cytat:
Dlaczego cała?
W średniej szkole mojej córy na kwarantannę idą tylko nie zaszczepieni, reszta normalnie do szkółki.

Deklaracji nikt żadnych nie składał, podawana jest ogólna informacja ze jest kwarantanna dla niezaszczepionych bo kolega chory i tyle, chyba system im przesyła info ze maja kwarantannę, a zaszczepionym nie to nie maja zwolnienia z zajęć jak okazać, musza chodzić.

Starsza studentka tez chodzi bez przerwy, wiec chyba to samo, bo mało prawdopodobne żeby nikogo nie trafiło.
zalezy od szkoły. moja siostra, w szkole średniej, jest zaszczepiona a już z 3 razy była razem z całą klasą na kwarantannie. wszyscy, bez wyjątku, chociaż akurat u niej to większość klasy jest zaszczepiona
tak, że ten... fajnie mają

Cytat:
No właśnie. Takie wytyczne są z ministerstwa, więc uczelnia musi się podporządkować. Władza traktuje uniwersytety jak szkoły i te same zasady stosuje do dzieci i studentów w tej kwestii. Niedawno ktoś mi mówił, że słuchał wywiadu z ministrem zdrowia, który powiedział, że nie można inaczej postępować, bo niezaszczepione dzieci będą szykanowane. Dlatego wszyscy muszą siedzieć w domu, bez wyjątku.
na uczelniach to chyba rektor decyduje jakie kroki będą podejmowane
u mnie jest tak jak u Ciebie, cała grupa idzie na zdalne
ale na innych uczelniach w moim mieście jest inaczej - i np zaszczepieni nie idą na kwarantannę. a na jednej to chyba w ogóle żadne kroki nie są podejmowane, bo mam tam studentkę z najbliższej rodziny i mówiła, że już 2 razy mieli covida w grupie i w zasadzie nic się nie stało, poza tym, że chora osoba nie chodziła. cała reszta uczęszczała na zajęcia i nikt ich nie pytał czy są szczepieni czy nie
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 10:54   #4458
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
Wykłady są online i tak. Chodzi o ćwiczenia.

Stary 2021-11-19, 10:57   #4459
Konto usunięte

Cytat:
Niestety pomysł z mnożeniem grup nie jest możliwy, bo to byłyby potężne nadgodziny. Już teraz jeden przedmiot często robię w 3 albo 4 grupach i uczelnia nie zapłaci za kolejne grupy, a ja też nie wyobrażam sobie, że jestem w stanie jednego dnia ogarnàć zajęcia np. od 8 do 15 z zaszczepionymi a potem to samo do 20 z niezaszczepionymi czyli online.

a tek technicznie dałoby się prowadzic zajecia stacjonarne jednocześnie jakos to 'transmitując' on line? (pardon za glupie pytanie, ale nie wiem jak to od środka moze wygladac)
Stary 2021-11-19, 10:59   #4460
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
Czarina - zdrówka dla Dziadka !
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89001592]Dużo zdrowia dla dziadka
Osoby w starszym wieku pokonywały covid, nawet takie powyżej 100 lat, więc jest nadzieja [/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Pięknego wieku dziadek dożył, może organizm zawalczy i uda się mu z tego wyjść.
Prawda jest tez taka,że w tym wieku to już wszystko może zaszkodzić...wiem łatwo to mówić, gorzej jak to ktoś bliski

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
Czarina-siły dziadkowi i Tobie życzę! Trzymam kciuki za zdrowie dziadka, wiek sędziwy ale była pani bodajże 103 lata która wyszła z tego więc wszystko jest możliwe.
Dziękuję Wam wszystkim

Dzisiaj spokojniej do tego podchodzę, tak jak piszecie, dziadek już przeżył swoje i trzeba się oswajać z myślą, że w tym wieku śmierć jest naturalną koleją rzeczy. Choć człowiek zawsze ma nadzieję że jeszcze nie teraz... [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89001900]Czarina, trzymam kciuki za to, zeby dziadka pokonał wirusisko. a on taki 'na chodzie' był jeszcze?

za Ciebie tez kciuki, żeby omineło. A co to znaczy , ze "chwile" zaszczepiona. niedawno? Uciązliwe ta osoba ma objawy?

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

to chyba nawet w "bogatych" Niemczech (wiem, że juz wcale nie tak bardzo) nie przejdzie z powodów finansowych.
chyba ze mowa o jakichś wybranych branżach typu domy opieki, szpitale.[/QUOTE]Tak, mój dziadek świetnie się trzyma i fizycznie i psychicznie jak na swój wiek. Prócz tego że słuch mu się przytępił i ma rozrusznik serca od kilku lat, to jak na swoje 96 lat to zdrowie ma jak koń. Od dziecka organizm miał przystosowany do wysiłku fizycznego, na emeryturze nie skapciał, zajął się działką warzywną, wszystko robił w domu, śmigał na spacery z psem, ogólnie zawsze był i do tej pory jest aktywny na tyle na ile pozwalały mu siły.
Z tego co wiem, to nie jest z nim bardzo źle, ma covidowe zapalenie płuc i narazie leży pod tlenem. No ale wiadomo że się martwimy, bo przebieg covida jest nieprzewidywalny.
Zaraził się od mojej matki, która była zaszczepiona, ale ma cukrzycę, otyłość i z tego co mi pisze to covid przechodzi średnio, ale nie na tyle źle by wymagać hospitalizacji. Dziadek i matka razem mieszkają.

Dzisiaj bbc podali, że jednak w Austrii lockdown od poniedziałku, ale podobno tam jest tak źle, że ludzie leżą na korytarzach szpitalnych, miejsc brak.
Do tego szczepienie na covid obowiązkowe dla wszystkich, ustawa wchodzi od lutego 2021.

Słowacja wprowadza lockdown dla niezaszczepionych.

A jak wygląda sytuacja ze szpitalami w Niemczech? Bo przyrosty, przyrostami- to nie powinno być wytycznym do wprowadzenia ograniczeń, jak ludzie chorują w domu to przecież taki był cel szczepień?

W Anglii w tym tygodniu zachorowania znów poszły w górę, największą grupą chorującą obecnie są dzieci z podstawówek. Gdy szkoły były zamknięte na czas przerwy w nauce, to przyrosty dość znacznie poszły w dół.
Natomiast liczba zgonów i hospitalizacji nadal utrzymuje się na stabilnym, niskim poziomie, z tego powodu nie ma żadnych rozmów na temat wprowadzenia jakiś restrykcji. Jedynie kładzie się duży nacisk na przyjęcie 3 dawki.

Edytowane przez Czarina
Czas edycji: 2021-11-19 o 11:03
Czarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 11:03   #4461
Konto usunięte

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89002222]a tek technicznie dałoby się prowadzic zajecia stacjonarne jednocześnie jakos to 'transmitując' on line? (pardon za glupie pytanie, ale nie wiem jak to od środka moze wygladac)[/QUOTE]

uczestniczylam kiedys w kursie- hybrydzie: online z ciwczeniami + stacjonarnie
Kamera byla skierowana na tablice, prowadzacy mial mikofon, w kazdm momencie mozna bylo zadac pytanie/ poprosic o powtorke, wszysko bylo nagrywane.
Dla mnie to bylo odkrycie zycia bo nie musialam zasuwac 250km w jedna strone rano i tyle samo spowotem
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 11:22   #4462
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89001838]Jak zorganizowac zajecia dla dzieci jezeli czesc uczniów tej samej klasy bylaby
w szkole czesc w domu?[/QUOTE]

Poprzez live stream z klasy np?

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Czarina, moja ponad 90-letnia babcia przezyla covid i to calkiem lekko go przeszla, wiec trzymam mocno kciuki za dziadka.

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
A jak wygląda sytuacja ze szpitalami w Niemczech? Bo przyrosty, przyrostami- to nie powinno być wytycznym do wprowadzenia ograniczeń, jak ludzie chorują w domu to przecież taki był cel szczepień?
Wprowadzony jest wspolczynnik hospitalizacji jako wytyczna obok incydencji.

https://experience.arcgis.com/experi...8704e9addefaba
Tutaj jest niestety po niemiecku, ale chociaz po kolorach widac ile jest lozek wolnych. 12% wolnych miejsc na intensywnej terapii.
3431 osob z covidem na intensywnej terapii.
Z czego pod respiratorem 1700.
Ostatnio mi sie tez obilo o uszy, ze 90% osob w szpitalach chorych na covid ponizej 60 roku zycia to niezaszczepieni.

Jestem w szoku, jak szybko zamkneli wszystko w Austrii - nagle w sumie, z dnia na dzien, jeszcze to ze nawet nie mozna na wynos jedzenia wziac? Dziwne.

Jestem tez w szoku ile w Polsce kosztuja te szybkie testy antygenowe. 30 zl??? Kto ustala te ceny???
Ja takie testy kupuje po 0,80 € i trzymam w domu, za kazdym razem jak kogos bierze przeziebienie to mozna sobie szybko taki test zrobic.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 11:34   #4463
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam wszystkim

Dzisiaj spokojniej do tego podchodzę, tak jak piszecie, dziadek już przeżył swoje i trzeba się oswajać z myślą, że w tym wieku śmierć jest naturalną koleją rzeczy. Choć człowiek zawsze ma nadzieję że jeszcze nie teraz... Tak, mój dziadek świetnie się trzyma i fizycznie i psychicznie jak na swój wiek. Prócz tego że słuch mu się przytępił i ma rozrusznik serca od kilku lat, to jak na swoje 96 lat to zdrowie ma jak koń. Od dziecka organizm miał przystosowany do wysiłku fizycznego, na emeryturze nie skapciał, zajął się działką warzywną, wszystko robił w domu, śmigał na spacery z psem, ogólnie zawsze był i do tej pory jest aktywny na tyle na ile pozwalały mu siły.
Z tego co wiem, to nie jest z nim bardzo źle, ma covidowe zapalenie płuc i narazie leży pod tlenem. No ale wiadomo że się martwimy, bo przebieg covida jest nieprzewidywalny.
Zaraził się od mojej matki, która była zaszczepiona, ale ma cukrzycę, otyłość i z tego co mi pisze to covid przechodzi średnio, ale nie na tyle źle by wymagać hospitalizacji. Dziadek i matka razem mieszkają.

Dzisiaj bbc podali, że jednak w Austrii lockdown od poniedziałku, ale podobno tam jest tak źle, że ludzie leżą na korytarzach szpitalnych, miejsc brak.
Do tego szczepienie na covid obowiązkowe dla wszystkich, ustawa wchodzi od lutego 2021.

Słowacja wprowadza lockdown dla niezaszczepionych.

W Anglii w tym tygodniu zachorowania znów poszły w górę, największą grupą chorującą obecnie są dzieci z podstawówek. Gdy szkoły były zamknięte na czas przerwy w nauce, to przyrosty dość znacznie poszły w dół.
Natomiast liczba zgonów i hospitalizacji nadal utrzymuje się na stabilnym, niskim poziomie, z tego powodu nie ma żadnych rozmów na temat wprowadzenia jakiś restrykcji. Jedynie kładzie się duży nacisk na przyjęcie 3 dawki.

no i proszę, takie 'statystyki' jakby pokazuję, ze jednak ta Astra Zeneca jest całkiem skuteczna długo dosyć, bo chyba wieskszość w UK byla AZ szczepiona?

W Austrii podobno 'Schnitzelpanik' i szczepienia pierwszą dawką poszły w gore juz od początku listopada.
a maja 64% zaszczepionych w pełni i to podobno jest malo jak na Europę Zachodnią.

A Polska w tym sezonie poszła w 'model szwedzki' hm...

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

w lidlu sa testy po 19,90 (przy kasie). tez zbyt drogo na takie o- testowanie kazdego poczatku kataru
Stary 2021-11-19, 11:37   #4464
Konto usunięte

No 19.99 to tez za duzo, prawda. W DE jak one wchodzily to kosztowaly 3.50€ i potem z dnia na dzien tanialy. Cos mi sie wydaje ze te ceny sa w Polsce utrzymywane wysoko na sile.

742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 11:49   #4465
staska_stasia
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89002264]w lidlu sa testy po 19,90 (przy kasie). tez zbyt drogo na takie o- testowanie kazdego poczatku kataru [/QUOTE]
Jak wchodziły, to chyba były po 50 zł ale nie jestem pewna.
Pytanie też o ich czułość i wiarygodność. W rodzinie koleżanki jakiś jej wujek chorował, jak go wszyscy dookoła pytali: to tak, robił test, negatywny. Wreszcie (nie wiem co się stało po drodze) przyjechała karetka wymazowa i jednak pozytywny. Pytany, czy robił test wcześniej, odpowiedział, że tak, ten test ze sklepu
Być może sam go źle przeprowadził, a może jednak te testy to pic na wodę. Albo były źle przechowywane i coś stało się z tymi odczynnikami? Ciężko orzec.
Ale gdyby w Polsce zmusić ludzi do robienia testów codziennie przed pracą, tak, jak chcą w jakimś kraju zrobić z nieszczepionymi, to jednak po 20 zł codziennie to sporo.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 11:59   #4466
Dobranka
Wtajemniczenie

zły wątek

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2021-11-19 o 12:03
Dobranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 12:01   #4467
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Pytanie też o ich czułość i wiarygodność. W rodzinie koleżanki jakiś jej wujek chorował, jak go wszyscy dookoła pytali: to tak, robił test, negatywny. Wreszcie (nie wiem co się stało po drodze) przyjechała karetka wymazowa i jednak pozytywny. Pytany, czy robił test wcześniej, odpowiedział, że tak, ten test ze sklepu
Być może sam go źle przeprowadził, a może jednak te testy to pic na wodę. Albo były źle przechowywane i coś stało się z tymi odczynnikami? Ciężko orzec.
Ale gdyby w Polsce zmusić ludzi do robienia testów codziennie przed pracą, tak, jak chcą w jakimś kraju zrobić z nieszczepionymi, to jednak po 20 zł codziennie to sporo.
Te testy oczywiscie nie sa takie czule jak testy PCR, ale jednak wylapuja sporo osob, ktore potem sa kierowane na PCR. Widac to w DE, bo te wszystkie testy, ktore trzeba bylo w pewnym momencie robic zeby isc do restauracji itd, to byly wlasnie te testy.
Kiedys czytalam, ze wylapuja 4 na 5 pozytywow.

Ten kraj to Niemcy, tutaj testy sa tanie, ale te testy przed praca nie beda mogly byc wykonane samodzielnie, tylko wlasnie w takim namiocie przez pracownika i wtedy juz chyba beda kosztowac 15 czy 20 euro.
Stary 2021-11-19, 12:12   #4468
Konto usunięte

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89002324]Te testy oczywiscie nie sa takie czule jak testy PCR, ale jednak wylapuja sporo osob, ktore potem sa kierowane na PCR. Widac to w DE, bo te wszystkie testy, ktore trzeba bylo w pewnym momencie robic zeby isc do restauracji itd, to byly wlasnie te testy.
Kiedys czytalam, ze wylapuja 4 na 5 pozytywow.

Ten kraj to Niemcy, tutaj testy sa tanie, ale te testy przed praca nie beda mogly byc wykonane samodzielnie, tylko wlasnie w takim namiocie przez pracownika i wtedy juz chyba beda kosztowac 15 czy 20 euro.[/QUOTE]

ja mialam takie testy raz w tygodniu od listopada zeszlegu roku do pazdziernika, tygodniowo wychodzilo 1500-1800 testow, wiem ze firma moze sie ubiegac o dofinansowanie
Stary 2021-11-19, 12:25   #4469
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89001198]

Trzymam kciuki, żebyś się pozytywnie zaskoczyła
Napisz później krótko czy było podobnie jak po wcześniejszych dawkach czy lepiej[/QUOTE]

Kciuki pomogły zaszczepiłam się wczoraj o 19, ręka zaczęła boleć już o 21. Noc przespana spokojnie na jednym Apapie, teraz czuje się lekko osłabiona i nie mogę ruszać ramieniem Bez porównania do poprzednich dwóch razów (39* gorączki, dreszcze, ból wszystkiego, zimne poty). Szczepilam się Moderna.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-19, 13:15   #4470
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
te testy do zrobienia samemu nie sa wiarygone, jesli ktos jest juz chory, mial kontakt z osoba zarazona
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości