Budżet domowy - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-25, 13:46   #811
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Budżet domowy

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89011832]Ciekawe, czy Tinker jeszcze sie odezwie.[/QUOTE]

wątpię - ja bym się chyba nie odezwała

Tinker jest (niestety dla niej) bardzo dobrym przypadkiem na którym można dyskutować o oszczędzaniu. ale ona chyba nie chce żadnych rad w tym temacie, bo w sumie jej udział ograniczył się do jednego postu z zapytaniem o doradcę, jednego z wyliczeniami i kilkoma, że ona wcale nie prosiła o rady jak i na czym oszczędzać

więc z jednej strony pasowałoby przestać roztrząsać jej sytuację, a z drugiej strony... no jest idealnym przykładem do ogólnych rozważań

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-25 o 13:49
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 13:47   #812
pempek
Zakorzenienie

Dla ciekawskich te studia to kryminologia

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 13:51   #813
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
wątpię - ja bym się chyba nie odezwała
Ale to trzeba chyba być masochistką, żeby co miesiąc na forum zaczynać ten sam temat, przecież dobrze wie jakie będą odpowiedzi (zawsze są takie same)

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość

Aha...
this_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 13:52   #814
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez this_witch Pokaż wiadomość
Ale to trzeba chyba być masochistką, żeby co miesiąc na forum zaczynać ten sam temat, przecież dobrze wie jakie będą odpowiedzi (zawsze są takie same)
mam wrażenie, że ja się nie udzielam w większości wątków, w których udziela się Tinker, bo zawsze mnie zastanawia skąd wszyscy mają o niej aż tak szczegółową wiedzę.

więc w sumie nie wiem jak często wychodzi z tematem oszczędzania. ale jeśli faktycznie często, to to już chyba zakrawa o masochizm albo słomiany zapał - niby chce oszczędzać, ale zniechęca się szybciej niż wizażanki piszące odpowiedzi
Stary 2021-11-25, 13:54   #815
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Dlatego dziwi mnie, że Tinker z jednej strony zdaje sobie sprawe i otwarcie mówi o tym, że zarabia ok płacy minimalnej i jest to po prostu mało, mówi, że chce ogarnąć budzet, bo pieniadze "uciekaja" a jednoczesnie wszystko jest niezbędne, wszystko musi być tak jak chcą. Do Tinker przysyłają boxa, bo chce, wyjezdzaja na weekendy, bo chcą, nie nocują po taniosci, bo mąż nie chce, kupują drugiego psa, bo chcą. Przy okazji dyskusji na temat psów chyba na zdziwieniowym Tinker pisala, ze leczenie psa jest drogie, ale gdyby bylo znacznie drozsze to tez by płaciła. I super, tylko z czego?

Pensja nie jest workiem bez dna, nie wiem czy tam nie ma więcej rzeczy na kredyt/pozyczkę, moze jakis debet na koncie. Trzeba po prostu sie zmierzyc z tym, że pewne rzeczy są w tej sytuacji zbędnym wydatkiem lub są zwyczajnie za drogie, a nie urządzać kabaret, bo to tylko 50 zł, a to tylko 100 zł.
Jeżeli rzeczywiście zarabiają razem 5 tys, mają dwa psy, które wymagają leczenia, 2 kredyty na głowie do spłaty - to ja nie wierzę, że nie są pozapożyczani u rodziny. Ale ja nie do końca wierzę, że Tinker pisze prawdę. Nie chcę posądzać nikogo o kłamstwo, ale nie wierzę, że ktoś może tak szczegółowo spowiadać się ze swojego życia na forum i niczego nie ubarwić na swoją korzyść.
747bf32364fc13da37122d49c7e01f75501e8a1a_65540b783ff7c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 13:57   #816
this_witch
whatever

Cytat:
mam wrażenie, że ja się nie udzielam w większości wątków, w których udziela się Tinker, bo zawsze mnie zastanawia skąd wszyscy mają o niej aż tak szczegółową wiedzę.

więc w sumie nie wiem jak często wychodzi z tematem oszczędzania. ale jeśli faktycznie często, to to już chyba zakrawa o masochizm albo słomiany zapał - niby chce oszczędzać, ale zniechęca się szybciej niż wizażanki piszące odpowiedzi
No tak średnio raz na miesiąc? ja wiem, że to wydaje się średnio miłe takie wyciaganie, no ale z drugiej strony jak inaczej, to wszystko już było, było, było. Zawsze ten sam problem, zawsze te same pytania, zawsze wychodzi że jednak jedno z drugim powiązane.
Moni wizazanki jakoś tam pomogły (przynajmniej zmotywowały), to może wierzymy, że nie ma przypadków beznadziejnych
Stary 2021-11-25, 13:57   #817
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

Ale był taki wątek "Mikrokawalerki", którego autorka miała gorszą sytuację mieszkaniowo-finansową i z tego co mi przeleciało gdzieś na forum posłuchała rad i wynajmuje z chłopakiem mieszkanie, zamiast na hurrra kupować jakąś norę. Także jest jakaś nikła szansa, że kiedyś Tinker wyciągnie jakiś wniosek z tych porad.
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 13:57   #818
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Ooo, to ciekawe (lubię true crime). Zapytam z ciekawości, jak wygląda rynek pracy po takim kierunku? Bo kryminologia to taka trochę socjologia, a przynajmniej mi się tak kojarzy, ale nie znam obecnych realiów, dlatego pytam.
Kryminalistyka to już całkiem inna para kaloszy.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 14:03   #819
patusiaa23
BAN stały

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;89011871]Ale był taki wątek "Mikrokawalerki", którego autorka miała gorszą sytuację mieszkaniowo-finansową i z tego co mi przeleciało gdzieś na forum posłuchała rad i wynajmuje z chłopakiem mieszkanie, zamiast na hurrra kupować jakąś norę. Także jest jakaś nikła szansa, że kiedyś Tinker wyciągnie jakiś wniosek z tych porad.[/QUOTE]

No i facet Moni zaczął w miedzyczasie prace i sobie tam razem zamieszkali, coś tam oszczędzają, ogólnie happy end, a też uważała, że przepieszanie kilkudziesięciu złoych na świeczki w pepco to nic i jej sie nalezy jak co tygodniowe wyjścia ze znajomymi.

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Ooo, to ciekawe (lubię true crime). Zapytam z ciekawości, jak wygląda rynek pracy po takim kierunku? Bo kryminologia to taka trochę socjologia, a przynajmniej mi się tak kojarzy, ale nie znam obecnych realiów, dlatego pytam.
Kryminalistyka to już całkiem inna para kaloszy.
Nie wygląda bo go nie ma. Czynni pracownicy po tym kierunku to przeważnie ludzie, którzy już pracowali w tej "branży", prokuratorzy, służba więzienna, wychowawcy psychologowie w ZK i AŚ i to uzupełnienie edukacji, etc, reszta absolwentów po prostu naglądała się Polsat Crime. Chyba, ze tinker planuje z domu dziecka przejść kiedyś do AŚ/ZK, tylko tu pojawia sie kolejne pytanie, czy to nie zamiana siekierki na kijek i czy w ogole ma szanse na etat.

Edytowane przez patusiaa23
Czas edycji: 2021-11-25 o 14:04
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 14:04   #820
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość

Nie wygląda bo go nie ma. Czynni pracownicy po tym kierunku to przeważnie ludzie, którzy już pracowali w tej "branży", prokuratorzy, służba więzienna, wychowawcyi psychologowie w ZK i AŚ i to uzupełnienie edukacji, etc, reszta absolwentów po prostu naglądała się Polsat Crime.
Czyli kierunek hobbystyczny.
Stary 2021-11-25, 14:05   #821
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
No tak średnio raz na miesiąc? ja wiem, że to wydaje się średnio miłe takie wyciaganie, no ale z drugiej strony jak inaczej, to wszystko już było, było, było. Zawsze ten sam problem, zawsze te same pytania, zawsze wychodzi że jednak jedno z drugim powiązane.
Moni wizazanki jakoś tam pomogły (przynajmniej zmotywowały), to może wierzymy, że nie ma przypadków beznadziejnych
Monia to był moim zdaniem trochę inny przypadek. jej zajęło bardzo długo, żeby dojrzeć do tego jak i na czym oszczędzać, ale przynajmniej nie szukała usprawiedliwienia na wszystko. chyba wiedzie jej teraz w miarę dobrze. a przynajmniej na forum jej prawie nie widać

no ale masz rację, jeśli Tinker kiedyś zechce zmienić nawyki, to będzie wiedzieć co robić. ale dopóki nie chce (a nie wygląda na to żeby chciała), to żadna ilość rad jej do tego nie zmusi
Stary 2021-11-25, 14:06   #822
this_witch
whatever

Cytat:
No też mi się tak raczej kojarzy. Ogólnie, znowu, nie ma nic w tym złego czy dziwnego, że człowiek robi coś dla samego siebie. Ale to nie ten czas i nie to miejsce. Tinker powinna w pierwszej kolejności zmienić robotę, zainwestować w edukację jeśli umożliwi przebranżowienie. Pomyśl z byciem wizażystką nie był głupi, imho.
Stary 2021-11-25, 14:08   #823
patusiaa23
BAN stały

Tinker ma uprawnienia instruktora fitness, już bym w to poszła, skoro papier ma w ręce i doświadczenie jakieś też, dodatkowo na poczatek moze po prostu tym dorobić.

Chyba, ze jej przebranzowienie, to jak wspomniałam, zamiana domu dziecka na zakład karny/poprawczy, No tylko czy ma to sens. Nie ma.
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 14:13   #824
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
zasadniczo to tak.
kryminalistyka miałaby większy potencjał. ale tu też - oprócz tego kierunku trzeba by włożyć jeszcze ogrom pracy w umiejętności 'poboczne'

miałam przyjemność być ostatnio na szkoleniu z grupą osób zajmujących się kryminalistyką, więc miałam okazję posłuchać o tym z pierwszej ręki, od specjalistów. tam trzeba mieć bardzo mocne zaplecze biologiczno-chemiczne, żeby zdobyć dobre stanowisko. a oprócz tego to najlepiej znać metody analiz próbek - umieć obsługiwać spektrometry, chromatografy... obsługiwać i interpretować wyniki. a to nie jest takie hop-siup. to są kolejne studia (albo drogie szkolenia).

można też próbować bez tego wszystkiego i znowu utknąć w pracy za minimalną bez większych szans na polepszenie zarobków

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Cytat:
No też mi się tak raczej kojarzy. Ogólnie, znowu, nie ma nic w tym złego czy dziwnego, że człowiek robi coś dla samego siebie. Ale to nie ten czas i nie to miejsce. Tinker powinna w pierwszej kolejności zmienić robotę, zainwestować w edukację jeśli umożliwi przebranżowienie. Pomyśl z byciem wizażystką nie był głupi, imho.
jeśli ma do tego rękę to wcale nie był głupi. taka kosmetologia to już by była bardziej perspektywiczna.
a dodatkowo jak się ma rękę do makijażu i znajdzie swoją niszę, to na samych makijażach ślubnych (i gości weselnych) to można sobie nieźle dorobić do budżetu
Stary 2021-11-25, 14:18   #825
Taranka
Zakorzenienie

Cytat:
Tinker jeszcze na swoim poprzednim koncie ujawiła swoje imię i nazwisko, wrzucała zdjęcia, a ludzie wiadomo jacy są, już parę razy smaczki z FB i grup wygrzebywali.
Do tego jak ktoś ma dobrą w miarę pamięć (a historia Tinker jest na wizażu znana od lat i regularnie dokarmiana) to też dużo rzeczy jest do analizowania i łączenia.

A w kwestii zarządzania budżetem, to niestety cudów nie ma, jak się nie chce sobie odmiawiać rzeczy to trzeba więcej zarabiać, innej rady na to nie ma.
Stary 2021-11-25, 14:24   #826
meliandra
Zakorzenienie

[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89011766]Myślę, że obecnie za minimalną ciężko jest nawet wegetować od pierwszego do pierwszego, a co tu jeszcze mówić o oszczędzaniu. No dobra, z minimalnej zaoszczędzisz, jeśli mieszkasz z rodzicami albo gnieciesz się w pokoju z drugą osobą - ale ludzie pod 30 już są zazwyczaj samodzielni. Ja już nawet nie mówię o mieszkaniu, ale sam pokój jedynka to 800-1000 zl, czyli polowa pensji. Wyzyc za pozostaly tysiac, nawet bedac okazem zdrowia, to przy obecnych cenach duza sztuka.[/QUOTE]

No niestety minimalna w naszym kraju to jest śmiech na sali i na da się za to godne przeżyć chyba, że tak jak piszesz mieszkając z rodzicami. U nas ceny nieruchomości czy to na wynajem czy do kupna są totalnie nieadekwatne do zarobków.

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;89011791]Nie czepiałabym się laptopa za 4k, bo raczej niższa połka cenowa tego typu sprzetu - gamingowe są 2 albo i więcej razy droższe. Ja swój kupiłam pół roku temu za 3250 zł, był przeceniony z 4k i ze względu na konfigurację to było absolutne minimum tego, co byłam skłonna zaakceptować. Można się przyczepić do formy finansowania - 700 zł miesięcznie, przy możliwości znalezienia rat 0% i rozłożenia tego zakupu na raty typu 100 czy 200 zł...które byłyby w mniejszym stopniu odczuwalne w ich budżecie.

Ale fakt, niektórzy wolą pozbyć się rat jak najszybciej, ja akurat jestem w grupie, której posiadanie takich drobnych rat nie przeszkadza, więc nie rozumiem biedowania w celu spłacenia czegoś w jak najkrótszym czasie, jak mogę swobodnie rozłożyć to na xx rat, bez ponoszenia dodatkowych kosztów.[/QUOTE]

Ja bym też wolała na dłużej i mniejszą ratę. 600 zł to strasznie dużo przy takich zarobkach. Nie widzę sensu żeby tak obciążać budżet skoro są raty 0%.

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Dlatego dziwi mnie, że Tinker z jednej strony zdaje sobie sprawe i otwarcie mówi o tym, że zarabia ok płacy minimalnej i jest to po prostu mało, mówi, że chce ogarnąć budzet, bo pieniadze "uciekaja" a jednoczesnie wszystko jest niezbędne, wszystko musi być tak jak chcą. Do Tinker przysyłają boxa, bo chce, wyjezdzaja na weekendy, bo chcą, nie nocują po taniosci, bo mąż nie chce, kupują drugiego psa, bo chcą. Przy okazji dyskusji na temat psów chyba na zdziwieniowym Tinker pisala, ze leczenie psa jest drogie, ale gdyby bylo znacznie drozsze to tez by płaciła. I super, tylko z czego?

Pensja nie jest workiem bez dna, nie wiem czy tam nie ma więcej rzeczy na kredyt/pozyczkę, moze jakis debet na koncie. Trzeba po prostu sie zmierzyc z tym, że pewne rzeczy są w tej sytuacji zbędnym wydatkiem lub są zwyczajnie za drogie, a nie urządzać kabaret, bo to tylko 50 zł, a to tylko 100 zł.

Jak mam wrażenie, że oni żyją mocno ponad stan. Wszystko chcą, a przy takich zarobkach jest to niemożliwe. Do tego szukanie usprawiedliwień. Pamiętam sytuację z sukienką, która była droga, ale miała być na lata chociaż była mało uniwersalna i z prezentem dla męża, który miał prezentem na kilka okazji do przodu. No tak się nie oszczędza.

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
Tinker ma uprawnienia instruktora fitness, już bym w to poszła, skoro papier ma w ręce i doświadczenie jakieś też, dodatkowo na poczatek moze po prostu tym dorobić.

Chyba, ze jej przebranzowienie, to jak wspomniałam, zamiana domu dziecka na zakład karny/poprawczy, No tylko czy ma to sens. Nie ma.

Takie uprawnienia spoko, ale teraz przy covidzie i ciągłych zamknięciach klubów fitness to może być kiepsko.
Stary 2021-11-25, 14:51   #827
Czubas
Raczkowanie

Albo w jedną albo w drugą, czyli trzeba znowu w kompromisy. Jeżeli bardzo chcę bluzkę a też bardzo chcę rzęsy i paznokcie to trzeba coś wybrać a coś zostawić tak by był bezpieczny piniądź na później xD
Czubas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 14:58   #828
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Nie brzmi jak coś, co łatwo zmonetyzować.
Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
No niestety minimalna w naszym kraju to jest śmiech na sali i na da się za to godne przeżyć chyba, że tak jak piszesz mieszkając z rodzicami. U nas ceny nieruchomości czy to na wynajem czy do kupna są totalnie nieadekwatne do zarobków.

Ja bym też wolała na dłużej i mniejszą ratę. 600 zł to strasznie dużo przy takich zarobkach. Nie widzę sensu żeby tak obciążać budżet skoro są raty 0%.

Jak mam wrażenie, że oni żyją mocno ponad stan. Wszystko chcą, a przy takich zarobkach jest to niemożliwe. Do tego szukanie usprawiedliwień. Pamiętam sytuację z sukienką, która była droga, ale miała być na lata chociaż była mało uniwersalna i z prezentem dla męża, który miał prezentem na kilka okazji do przodu. No tak się nie oszczędza.

Takie uprawnienia spoko, ale teraz przy covidzie i ciągłych zamknięciach klubów fitness to może być kiepsko.
Mam koleżankę w pracy, która chyba codziennie jest na jakiś zajęciach I na każdych jest masa osób. Połowa jest na siłkach, a połowa na prywatnych salach prowadzących. Więc raczej biznes nie padł, plus obecnie idzie nawet zdalnie prowadzić niektóre zajęcia fitnesowe (ja byłam aż na jednych takich, bo chciałam sprawdzić i nie dla mnie).

Tyle o tym oszczędzaniu i aż mi wstyd przede mną coś sobie na Black Friday kupić (chociaż odkładałam na to kasę). Eh

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 15:06   #829
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Nie brzmi jak coś, co łatwo zmonetyzować. Mam koleżankę w pracy, która chyba codziennie jest na jakiś zajęciach I na każdych jest masa osób. Połowa jest na siłkach, a połowa na prywatnych salach prowadzących. Więc raczej biznes nie padł, plus obecnie idzie nawet zdalnie prowadzić niektóre zajęcia fitnesowe (ja byłam aż na jednych takich, bo chciałam sprawdzić i nie dla mnie).

Tyle o tym oszczędzaniu i aż mi wstyd przede mną coś sobie na Black Friday kupić (chociaż odkładałam na to kasę). Eh

No teraz już się uspokoiło, ale jak się pandemia zaczęła to były cyrki z tego co kojarzę z siłowniami, więc powiedzmy, że mogła wtedy nie myśleć o tym jako o spoko pracy. Ale teraz to faktycznie już raczej nie powinni zamykać
Stary 2021-11-25, 15:13   #830
pempek
Zakorzenienie

No dla mnie kryminologia to byłby czystko hobbystyczny kierunek, interesuje się tematem chyba z 18 lat i nawet myślałam o takich studiach. Jednak nie oszukuję się, że mogłabym na tym zarobić, wręcz przeciwnie, wiem, że jeśli zdecydowałabym się iść w tym kierunku musiałabym się liczyć z bardzo dużą (pewnie x 3) zmniejszeniem pensji, a nie chce mi się tracić czasu na zdobywanie oficjalnego wykształcenia, więc się edukuje we własnym zakresie.

Tinker napisała, że wiąże z tym przyszłość i chciałaby iść w kierunku przestępstw internetowych lub biologii kryminalistycznej - no wszystko fajnie, tylko jak to wykorzystać w prawdziwym życiu - po kryminologii może można być pracownikiem mundurowym (trochę lepsze wynagrodzenie), albo pracownikiem administracyjnym policji (pewnie najniższa). Ta kryminalistyka to kolejne studia, czyli kolejne lata bez zwiększenia wynagrodzenia, a później praca też niepewna wcale...
No nie wiem...

Ja bym szła w wizaż, chociaż w kontekście dorabiania, za make up na imprezę wzięłaby na pewno w okolicach 100 zł, malujesz na ślub całą rodzinę i 1/4 najniższej zarabiasz w jedną sobotę no ale to nie jest mega ambitne ąę zajęcie.....
Stary 2021-11-25, 15:18   #831
this_witch
whatever

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
No teraz już się uspokoiło, ale jak się pandemia zaczęła to były cyrki z tego co kojarzę z siłowniami, więc powiedzmy, że mogła wtedy nie myśleć o tym jako o spoko pracy. Ale teraz to faktycznie już raczej nie powinni zamykać
Ale jak już próbowała i jej to nie jara, to też bez sensu.
Też mi się wydaje, że makijaż to lepszy pomysł, interesuje ją to, jak ma smykałkę i talent to szybko może stworzyć portfolio na koleżankach itd i zacząć dorabiać.
Stary 2021-11-25, 15:18   #832
Lottie69
Zakorzenienie

Zajęcie nie musi być przecież ambitne, praca ma ci dać pieniądze i spełniać się można po godzinach

Sama poszłam na studia z wizją zarobku, a nie na to, co mi się marzyło i im więcej lat upływa tym bardziej jestem zadowolona z tej decyzji.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 15:27   #833
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

Ja bym szła w wizaż, chociaż w kontekście dorabiania, za make up na imprezę wzięłaby na pewno w okolicach 100 zł, malujesz na ślub całą rodzinę i 1/4 najniższej zarabiasz w jedną sobotę no ale to nie jest mega ambitne ąę zajęcie.....

100 zł to nawet bardzo mało jak na makijaż

tylko tu też trzeba najpierw sporo zainwestować w kosmetyki. w dobre kosmetyki, żeby makijaż zaraz nie spłynął po klientce, żeby do każdego typu urody dobrać kolory itd. pomysł sam w sobie wcale nie jest zły, ale to pod warunkiem, że się takie rzeczy umie robić

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-25 o 15:34
Stary 2021-11-25, 15:38   #834
pempek
Zakorzenienie

Cytat:

tylko tu też trzeba najpierw sporo zainwestować w kosmetyki. w dobre kosmetyki, żeby makijaż zaraz nie spłynął po klientce, żeby do każdego typu urody dobrać kolory itd. ale pomysł sam w sobie wcale nie jest zły, ale to pod warunkiem, że się takie rzeczy umie robić

Uzbiera sobie z boxow

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Nie No, tak serio, najpierw robisz koleżankom za free lub niewielka opłata, są zadowolone, cały czas są zlecenia. Trochę się polecasz to tamto. Rezygnujesz z pracy, idziesz do UP i się rejestrujesz a następnie idziesz do innego dzialu i składasz wniosek o dotacje i masz 20 tysi na lapka, pędzle, lampy i inne rzeczy. W mojej okolicy jest masa dziewczyn od paznokci, doczepiania rzęs ale od make up nie za dużo, tylko ze ja mieszkam w zupełnie innym miejscu w pl.

Stary 2021-11-25, 15:39   #835
this_witch
whatever

Cytat:

tylko tu też trzeba najpierw sporo zainwestować w kosmetyki. w dobre kosmetyki, żeby makijaż zaraz nie spłynął po klientce, żeby do każdego typu urody dobrać kolory itd. pomysł sam w sobie wcale nie jest zły, ale to pod warunkiem, że się takie rzeczy umie robić
No tak, ale tutaj to łatwo sobie po prostu rozplanować, że zamiast x wyjazdów, y boxów i z prezentów, można te pieniądze zainwestować tylko jeżeli zacznie dopiero teraz, to znowu się to odwleka w czasie.
Stary 2021-11-25, 15:43   #836
pempek
Zakorzenienie

Na teraz świetna akcja na dorobienie sobie do budżetu.

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Aha, tylko to tez się musi człowiekowi chcieć w to inwestować, chociaż czasowo, swój wolny czas. Mam wrażenie ze Tinker by chciała tak, ze np idzie na super kurs wizażu i bam(!) po tym kursie zarabia gruby hajs na makijażach i np robi programy tv. Albo idzie na kryminologie, zdobywa mgr i bam(!) jest technikiem od kryminalistyki w laboratorium CSI Kielce za gruby hajs. A to trzeba jednak swój czas wolny zainwestować w to zajęcie, np robić jakieś podcasty true crime, współpracować z jakimiś fundacjami, albo po prostu po godzinach robić makijaże jednocześnie pracując na rachunki.

Stary 2021-11-25, 15:54   #837
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

Nie No, tak serio, najpierw robisz koleżankom za free lub niewielka opłata, są zadowolone, cały czas są zlecenia. Trochę się polecasz to tamto. Rezygnujesz z pracy, idziesz do UP i się rejestrujesz a następnie idziesz do innego dzialu i składasz wniosek o dotacje i masz 20 tysi na lapka, pędzle, lampy i inne rzeczy. W mojej okolicy jest masa dziewczyn od paznokci, doczepiania rzęs ale od make up nie za dużo, tylko ze ja mieszkam w zupełnie innym miejscu w pl.

no tego to bym akurat nie polecała
zdecydowanie nie powinna rezygnować z pracy, dopóki nie zrobi sobie 'marki' i nie zdobędzie tylu stałych klientów, że będzie się mogła z tego utrzymać. klienci mogą być, a może ich nie być. nie co tydzień tafi się jej 4-osobowa grupa do malowania.

założenie, że pomaluje koleżanki, koleżanki rozpowiedzą i będą cały czas zlecenia, to jest baaaardzo optymistyczna wersja. a już do malowania koleżanek trzeba mieć dobre kosmetyki, żeby mogły być żywą reklamą pięknych makijaży. nikt nie pójdzie i nie zapłaci za makijaż jak nie zobaczy wcześniej pięknych zdjęć i nie nasłucha się jak to wytrzymało całą noc bez rozmazania.
Stary 2021-11-25, 16:00   #838
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89011282]Problem jest po prostu w tym, ze majac niskie zarobki nie da sie ''wszystkiego naraz''. Zwlaszcza w czasach takiej inflacji jak teraz.
Nie da sie jednoczesnie prowadzic bogatego zycia towarzyskiego z wyjsciami i wyjazdami turystycznymi co chwile,

wydawac duzo na jedzenie, czy to delikatesy, czy to ekologiczne od a do z, czy to drogie slodkie napoje i alkohole,

kupowac drogich ubran w duzej ilosci, pracowac nad swoim stylem,

interesowac sie pielegnacja i kupowac kosmetykow za kilkadziesiat czy kilkaset zlotych,

inwestowac w mieszkanie i w to, zeby super ladnie nowoczesnie wygladalo,

robic wszystkim dookola prezenty na kazda mozliwa okazje,

organizowac wydarzenia jak wesele czy pierwsza komunia dziecka.

Po prostu nie da sie tego wszystkiego spiac. Albo sie trzeba wtedy skupic na jednym aspekcie i ''dziadowac'' pod innymi wzgledami az do osiagniecia celu, albo trzeba pojsc na kompromisy.
Czyli np. prezentem moze byc tez czekolada zawinieta wstazeczka, a w kwestii ubran albo kupujemy minimum w sieciowkach, albo szukamy ciuchow po second handach.

Zycie na kredyt wczesniej czy pozniej odbija sie czkawka.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Mysle ze najgorsze to wmawiac sobie, ze ''a bo mi sie nalezy'', ''a bo ja tak ciezko pracuje''. Nic nie da takie wmawianie sobie. Jak budzet sie nie spina to nie spina sie, nic nie zmienia, co nam sie wydaje, ze nam sie nalezy. Z pustego i Salomon nie naleje.[/QUOTE]A tak dodając do tego (bo masz zupełną rację), to jeszcze jest kwestia tego, że ja znam tylko 3 grupy młodych ludzi, takich na dorobku w tym kraju:

1. Grupa, która odziedziczyła hajsy albo dostała od rodziców dobry start.
2. Grupa, która wybrała bardzo dobrze płatny zawód.
3. Grupa, która zapieprza w dwóch, czy nawet trzech różnych miejscach.

I tylko te 3 grupy mają jakieś sensowane dochody.

Ja się na miejscu Tinker dziwię, że nie szuka czegoś po prostu na boku. Nawet jak tysiąc miesięcznie dorzuci do budżetu w ten sposób, to już będzie coś.

Nie jest to sytuacja idealna, ale taka mamy gospodarkę i taki kraj, że za najniższą krajową nie można żyć komfortowo.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-25, 16:02   #839
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość

W tym miesiącu wydałam dwa razy tyle co zwykle na ciuchy/buty. Ale nie zamierzam się samobiczować. Po prostu połowę tych wydatków przerzucam w apce na grudzień i w grudniu nic nie kupię w kategoriach, w których poszalałam w tym miesiącu.
Stary 2021-11-25, 16:05   #840
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
no tego to bym akurat nie polecała

zdecydowanie nie powinna rezygnować z pracy, dopóki nie zrobi sobie 'marki' i nie zdobędzie tylu stałych klientów, że będzie się mogła z tego utrzymać. klienci mogą być, a może ich nie być. nie co tydzień tafi się jej 4-osobowa grupa do malowania.

założenie, że pomaluje koleżanki, koleżanki rozpowiedzą i będą cały czas zlecenia, to jest baaaardzo optymistyczna wersja. a już do malowania koleżanek trzeba mieć dobre kosmetyki, żeby mogły być żywą reklamą pięknych makijaży. nikt nie pójdzie i nie zapłaci za makijaż jak nie zobaczy wcześniej pięknych zdjęć i nie nasłucha się jak to wytrzymało całą noc bez rozmazania.

No mniej więcej o to mi chodziło, na pewno nie proponowałabym teraz rzucania pracy, o to mi właśnie chodziło ze trzeba poświecić swój wolny czas, a nie ze wszystko nagle się pojawi.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości