Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-05, 16:12   #2101
kmat
Rozeznanie

Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008

mrowkasz ja mam podgrzewacz canpol- cena ok, jakosc ok. w przypadku podgrzewaczy chyba nie ma wielkiego znaczenia firma, jak bedziesz wybierac sprawdz tylko czy jest wystarczajaco wysoki by zagrzac duza butelke i szeroki by zagrzac sloiczek z jedzeniem
karolakep moj synek zaczal tak 3 tygodnie temu - czyli jak skonczym 3 miesiace ale dopiero teraz sie rozkreca
stella moj spi 3 razy w ciagu dnia
kmat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 16:30   #2102
BRAXA
Zadomowienie

GG do BRAXA

Asia Oliwier też się ślini ale bez przesady
Podgrzewacza nie mam ,więc nie pomogę.Pozdrawiam
BRAXA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 17:48   #2103
83monia
Zakorzenienie

nie wiem jak chusta na kręgosłup wpływa - ale za długo go w niej nie noszę. włąściwie to był pierwszy raz nie w domu (w domu też raczej leży na macie niż go noszę w chuście)

podgrzewacza nie mam, nie pomogę

artur zaczął się śmiać też ok 3 miesiaca

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 18:47   #2104
karolakep
Zadomowienie

kmat, monia dzieki za odpowiedz, czyli juz niedlugo na razie moja mala gluzy, strasznie sie slini, wklada piastke albo wszystkie paluchy na raz do buzi rano jak wstaje nie moge sie doczekac az wstanie i przywita sie szczerzac dziasla z tylu na glowce wytarl jej sie juz spory placek
Bylam 1 wrzesnia u ortopedy, musi jeszcze przez 6 tyg nosic gacie ortopedyczne. Jakos sie przezyje, choc szczerze mowiac mam ich dosc.Zdejmuje jej do zabawy no i cwicze z mala- klade ja na brzuchu, jest poprawa z podnoszeniem glowki.

Czy ktores z Was dziecko ma ciemne oczy? jesli tak- czy mialo takie od zawsze czy z czasem ciemnialy?
karolakep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 19:03   #2105
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

KAROLAKEP mojemu synkowi oczka ściemniały ale jakos niedawno.Długo miał taki nijaki kolor.

Co do śmiechu to od jakiś dwoch tyg.mały codziennie wita nas usmiechem.W ciagu dnia tez sie duzo brechta Mowi juz gu itp.Super sprawa.

Kiedy kładłyscie swoje dzieciaczki na maty?moja lezy u tesciów (nie mam gdzie jej trzymac)i nie wiem czy juz kazac męzowi ją przywiesc?
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 19:20   #2106
83monia
Zakorzenienie

mój często leży na macie. właściwie albo na niej albo na naszym łóżku. na macie lubi obśliniać pająka i dotyka wszystkie kwiatki

Stary 2008-09-05, 20:35   #2107
sybillla
Zakorzenienie

dziewczyny kiedy wasze maluchy zaczęły ząbkować ? Ja od kilku dni obserwuje poważne pogorszenie nastroju julki ślini się na potengę ciągle wkłada piąstki do buźi mniej je i jest bardz marudna zastanawiam się czy to mogą być już objawy ząbkowania na razie nie widze zeby sie ząbek przebijał a mała ma dopiero 10 tyg czy to możliwe zeby to by juz ząbek?
sybillla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 20:37   #2108
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malgo421 Pokaż wiadomość
Mrowkasz nie pomoge bo nie mam podgrzewacza
Asia normalnie wstyd ze ludzie wysylaja w takim stanie rzeczy .Koszmar. Napisz stosowna opinie do tego sprzedawcy.

A my 19 pazdziernika lecimy do polski tylko troche sie boje jak sobie sama poradze z mala ,wozkiem i walizkami. Moj Tz niestety nie leci z nami bo juz nie ma urlopu na ten rok.
A tu foteczki mojej Ksiezniczki
Ale ktoś Cię zawiezie na lotnisko i potem w Polsce odbierze? Bo inaczej sobie nie wyobrażam... Byś chyba musiała mieć ze 3 ręce Śliczna dzidza na tych fotkach

mrowkasz też Ci nie pomogę, bo nie używam podgrzewacza, choć karmię sztucznie. Podgrzewam wodę w mikrofali (np 15 sekund podgrzewam 120 ml wody), a potem do ciepłej dosypuję mleko lub herbakę.
A podgrzewacz to zapewne kupie ale taki zeby pasował do zapalniczki samochodowej, bo pewnie tylko wtedy mi się przyda

Ale dziś mało nas na wizazu
Stary 2008-09-05, 21:12   #2109
malgo421
Rozeznanie

Asia , tak zawiezie mnie moj Tz a polsce odbierze mnie brat albo mama, wiec chyba nie bedzie tak zle. Ale i tak sie troche obawiam bo to bedzie nowe doswiadczenie. Boje sie ze mala bedzie plakac w samolocie czy mi wozka nie polamia. ah...Jakos bedzie.Amelka dziekuje za komplement.
malgo421 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 22:35   #2110
mala_stopka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ..Asia.. Pokaż wiadomość
A jak z Twoim kręgosłupem podczas noszenia małej tam? Wiem ze Zawitkowski bardzo poleca te chusty, ponoć sa o niebo lepsze dla dziecka niz nosidełka, ale jak z komfortem rodziców....
Zastanawiam się nad kupnem takiej chusty, tylko z tego co widziałam to jest dośc duży wydatek, więc musze się zastanowić
Asia Kręgosłup jakoś daje rade... chociaż tak po pół godzinie ciągłęgo noszenia mojego klocka daje się trochę we znaki i muszę usiąść i odpocząć, ale nie jest najgorzej Ja mam chustę elastyczną i na początku trochę za luźno ją wiązałam i ciężar źle był rozłożony, to juz po 5 minutach miałam dość, ale teraz jest już ok

Cytat:
Napisane przez karolakep Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to u Was wyglada, ale ja jestem juz ponad 2 m-ce po porodzie i baraszkowanie nie jest przyjemne, boli miejsce szycia wkurza mnie to, ciekawa jestem ile to jeszcze potrwa

Kiedy Wasze dzieci zaczely sie smiac glosno???????
nie moge sie doczekac
Karolakep ja juz jestem 3,5 miesiąca po porodzie i nadal czuje dyskomfort... nie wiem co z tym zrobić, żele nie pomagają we wtorek idę do gina, może coś wymyśli...

Iga zaczęła śmiać się głośno też ok 3 miesiąca, może ciut wcześniej

a oczka to niby Igusi ściemniały... potem jakby się trochę rozjaśniły... hmmm sama już nie wiem czy dobrze widzę, czy mi się tylko wydaje, teraz są takie szarawe z brązowawą obwódką, a mogłyby zrobić się piwne, jak u mamusi

Mrówkasz z podgrzewaczem nie pomogę, nie używam.

Stella moja śpi po każdym karmieniu (karmienie, zabawa ok godziny, spanie) i są to drzemki takie 20-30 minutowe, ma tylko jedno dłuższe spanie w ciągu dnia z reguły na spacerku.

Gothika ja tez jestem na tabletkach i okresu jeszcze nie miałam.
mala_stopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 23:01   #2111
malami112
Raczkowanie

GG do malami112 Send a message via Skype™ to malami112

HEj dawno mnie nie było, tyle stron do przeczytania
U mnie jakoś leci, od 1 września wróciłam do pracy, mały zostaje z mamą, na razie układa się super, pracuję w szkole oddalonej ode mnie o jakieś 200m więc na okienku na pół godzinki mogę jechać do małego

U nas tak sobie, Miko będzie nosił aparaty słuchowe bo ma duży niedosłuch i przez to opóźni mu się mowa, choć już długo głuży, ma też nadal te wodniaki, usg moszny wyszło ok, poza tym, że jedno jąderko gdzieś znikło No i ta cholerna alergia Zmiany na skórze są już wszędzie Do tego ostatnio durna baba w aptece dała mi jedno inne mleko, a ono jest identyczne opakowaniem a nie zwróciłam uwagi na napis i dostawał je 3 dni i znów ma tą cholerną wysypkę, krosty, ropę na uszami Bidok ten mój maluszek Za to na wadze nieźle przybiera, waży 9 kg i ma 72 cm

Podgrzewacz mam z canpola, uważam, że jest świetny bo szybko wszystko podgrzewa

Pozdrawiam was cieplutko

malami112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-05, 23:24   #2112
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

Malami wielki ten twoj chlop no ale duzy sie juz urodzil.Faktycznie biedny z tym wszystkim niedosluch alergia, oh,
a my coz tylko robimy rozne testy na nerki i czekamy, w nastepnym tygodniu wizyta u urologa, ostatnio ten gosc byl jakis niedorobiony, moze teraz bedzie lepiej jak nie idziemy do innego, ciagle tylko mowia o operacji maluszka a sami jeszcze dokladnie nie widza co dokladnie jest wszak siusia normalnie, gorzej ze caly czas na antybiotyku, wiecie ponoc to taka slabsza dawka antybiotyku, ale zawsze to jakas chemia prawda
Stary 2008-09-06, 07:09   #2113
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malgo421 Pokaż wiadomość
A my 19 pazdziernika lecimy do polski tylko troche sie boje jak sobie sama poradze z mala ,wozkiem i walizkami.
to opisz to dokładnie jak sie przygotowujesz i jak podróz bo my sie wybieramy w listopadzie do irlandii i juz sie boję
no i ciekawa jestem czy jeśli tam bedę ze Stefcia spałą razemw jednym łóżku to czy sie nie przyzwyczai do spania z mama... bedzie miałą juz wtedy pół roku....
noi przymierzam sie do zakupu jakiejs lekkiej spacerówki....bo nie będę chyba tego ciezaru ze soba wiozła....

monia jak Artureksprawuje się w spacerówce ??

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 08:14   #2114
83monia
Zakorzenienie

spacerówka o dla niego super sprawa... ale jak jedzie. nie można własciwie sie zatrzymywac jak nie śpi bo zaczyna marudzić, chcieć na rączki itp. spacery zaczynają się robić męczce bo w sklepie czekanie do kasy jest już ciezkim przeżyciem. wtedy nie da nic obniżanie spacerówki, zabawianie grzechotką, smoka wypluwa. ale jak sie jezdzi to jest ok. o wiele też lżej dla mnie...

Stary 2008-09-06, 09:08   #2115
kmat
Rozeznanie

Hej dziewczyny

U nas dzisiaj wielki dzien - mamy debiut na basenie zobaczymy jak bedzie pozniej wam opisze jak bylo

malastopka daj znac co ci powie ginekolog moze cos wymysli ja narazie kupilam ten zel co polecilas i jest lepiej, ale nadal hmmmm...
malami zdrowka dam twojego synka zycze
caterin moze warto skonsultowac to z innym lekarzem
sybilla raczej za wczesnie na zabki, sprawdz czy cos innego w buzce sie nie dzieje moze mala ma plesniawki?
alusia mate jak najbardziej mozesz juz stosowac, to lepsze niz jakiekolwiek lezaczki - dziecko nie ma krepowanych ruchow i moze sobie cwiczyc miesnie
Stary 2008-09-06, 09:19   #2116
malami112
Raczkowanie

GG do malami112 Send a message via Skype™ to malami112

Zauważyłyście, że na poczekalni jest już wątek mamy majowo czerwcowe 2009? Aż mi się łezka w oku zakręciła jak sobie przypominam o informacji, że jestem w ciąży (miałam problemy z zajściem)
A mój mały faktycznie duży Ale przede wszystkim kochany
Dzisiaj jadę do koleżanki, która właśnie wróciła z Anglii z synkiem 3miesięcznym, wypytam jej jak tam lot to Wam napiszę

malami112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 14:03   #2117
83monia
Zakorzenienie

no i mam problem - moje dziecko wymiotuje wszystkim co nie jest moim mlekiem, wodą lub herbatką. czyli wymiotuje kleikami i mlekiem modyfikowanym. a specjalnie kupilam takie dla dzieci ze skłonnością do kolek, zaparć, ulewania i z obniżoną ilością laktozy, żeby było lekkostrawne... i nic z tego... synek leży teraz jak metka, śpi i co chwile budzi sie i wymiotuje (własciwie nie ma już czym)... aż się płakać chce. wypił zaledwie 130 ml i tak go wzielo, nie wiem co mam robić... w poniedzialek ide do pediatry bo to niemozliwe zeby na wszystko był taki wrażliwy...

Stary 2008-09-06, 14:36   #2118
malgo421
Rozeznanie

monia moze jego zolodeczek nie jest jeszcze gotowy na nowosci.Choc moja corcia lubi mleczko modyfikowane(czasem jej daje jak mam kryzysy laktacyjne) i jeszcze nigdy jej sie nie ulalo ani nie wymiotowala.Mysle ze to dobry pomysl zebys porozmawiala o tym z pediatra.

malami czekam na opowiesc o przeprawie twojej kumpeli na lotnisku z maluszkiem. trzymam kciuki zeby twoj maluszek jak najszybciej wrocil do zdrowia

stella napewno opowiem Ci jak mi poszlo na lotnisku i w samolocie. Nawet nie wiem jak mam sie do tego zabrac.
malgo421 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 18:01   #2119
coco latte
Raczkowanie

och nie bylo mnie tu wieki... ale mielismy problemy z netem... nie wiem czy nadrobie zaleglosci ale sie postaram... Liliana rosnie choc malo przybiera na wadze...no maly niejadek z niej... ale wasze maluchy zjaddaja na jeden posilek i co ile godzin... mala co 3,4 godz i tylko 100 ml czasem troszke wiecej czasem mniej... nie umiem jej zmusic do jedzenia.. bo wtedy ma odruch wymiotny...
natomiast jest coraz fajniejsza... zaczela sie wszystkim interesowac... gawozy i zajada sie raczkami i pielucha...
coco latte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 18:16   #2120
kmat
Rozeznanie

monia pewnie twoj synek dostanie jakies specjalne mleko modyfikowane, pewnie pediatra jakies ci przepisze. a czemu dajesz mu kleik? na poczatku powinno dac sie tylko zupke albo warzywa.
malgo moja znajoma leciala z malym dzieckiem - obsluga lotu pomagala jej z bagazami, najlepiej wybierz miejsce gdzies na poczatku tak abys miala blisko do toalety, a i podczas lotu podobno dobrze podac dziecku piers - eliminuje sie zatykanie uszu
Stary 2008-09-06, 18:17   #2121
mala_stopka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kmat Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

U nas dzisiaj wielki dzien - mamy debiut na basenie zobaczymy jak bedzie pozniej wam opisze jak bylo
[
Kmat to koniecznie daj znać jak było my też się zastanawiamy żeby z małą chodzić na basen.
a gdzie chodzicie?
mala_stopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 18:21   #2122
kmat
Rozeznanie

wlasnie basen - rewelacja - maly wniebowziety wytrzymal cale 45 minut, podobno po 10 zajeciach ma sam wskakiwac do wody szok on nawet nie siedzi

malastopka bylismy na awfie, tu zajecie zaczely sie od tego tygodnia i jakbys mala zapisala to tracisz jedne zajecia - platne z gory, ale od przyszlego tygodnia zaczynaja sie w studio hera na wildzie. jakbys zdecydowala sie na awf to pomysl o sobocie 11.45 poplotkujemy
Stary 2008-09-06, 18:32   #2123
83monia
Zakorzenienie

kmat - a bo ja myslalam ze jak pisze 4 miesiac to mozna dac. i dalam tak 3 łyzeczki marchewki (nic my nie bylo, tylko kupka inna), 3 łyżeczki kleiku ryżowego (wymioty), 130 ml mleka modyfikownego (wymioty). myślałam że to obojętne co najpierw skoro pisze że można. teraz nic nie wprowadzam sama - poczeka na wizyte u pediatry i wtedy wypytam. a myslalam ze bedzie mozna go powoli do mleka przyzwyczaic i moze bardziej syty bedzie...

Stary 2008-09-06, 18:46   #2124
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

MALGO powodzonka w podrózyNapewno dasz sobie rade i obsługa w samolocie pomoze.

MALAMI ja tez nieraz sobie wspominam ten fajny okres w moim życiu.Moja kolezanka niedługo ma termin porodu.Troszke mnie podpytuje co do skurczy itp. i ostatnio zaczełam wspominac z mężem porod he he.Jak dobrze ,że juz mam to za sobą i Kochanego Synka przy sobie
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-06, 19:50   #2125
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez coco latte Pokaż wiadomość
och nie bylo mnie tu wieki... ale mielismy problemy z netem... nie wiem czy nadrobie zaleglosci ale sie postaram... Liliana rosnie choc malo przybiera na wadze...no maly niejadek z niej... ale wasze maluchy zjaddaja na jeden posilek i co ile godzin... mala co 3,4 godz i tylko 100 ml czasem troszke wiecej czasem mniej... nie umiem jej zmusic do jedzenia.. bo wtedy ma odruch wymiotny...
natomiast jest coraz fajniejsza... zaczela sie wszystkim interesowac... gawozy i zajada sie raczkami i pielucha...

Nie martw się, moja Kalina też je co 3-4 godziny i też czasem zjada 90 a czasem 120 mi się uda wcisnąć. A czy Twoja Lilianka ma niedowagę, czy mieści się w siatce centylowej? Bo jesli się mieści to nie masz się czym martwić.
Stary 2008-09-06, 20:00   #2126
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
no i mam problem - moje dziecko wymiotuje wszystkim co nie jest moim mlekiem, wodą lub herbatką. czyli wymiotuje kleikami i mlekiem modyfikowanym. a specjalnie kupilam takie dla dzieci ze skłonnością do kolek, zaparć, ulewania i z obniżoną ilością laktozy, żeby było lekkostrawne... i nic z tego... synek leży teraz jak metka, śpi i co chwile budzi sie i wymiotuje (własciwie nie ma już czym)... aż się płakać chce. wypił zaledwie 130 ml i tak go wzielo, nie wiem co mam robić... w poniedzialek ide do pediatry bo to niemozliwe zeby na wszystko był taki wrażliwy...
Widać mleczko mamusi jest najlepsze
Ale faktycznie musisz skonsultowac to z pediatrą, moze idź do gastrologa dziecięcego, u nas taki lekarz jest, więc u was tez bedzie.

Podobne problemy miala koleżanaka. Poradzili jej zeby odciagała swoje mleko i mieszała ze sztucznym
Robiła tak:
na butlę mleka 150 ml przez 2 dni dawała 30 ml (1 miarka) sztucznego + reszta swojego - mieszała to w jednej butli. Jak nic nie było to potem na 150 ml 60 sztucznego i reszta swojego i tak do skutku az przeszła cakowicie na sztuczne.
Aha, zapomniałam dopisać ze pediatra jej jakieś specjalne sztuczne przepisał.
Stary 2008-09-06, 20:27   #2127
83monia
Zakorzenienie

dzieki za pomysl, w razie czego o to tez wypytam pediatre

powiedzcie mi jedno - jakby moj maly mial skaze, to by byl obsypany jak ja jem mleka masakrycznie duzo prawda? on niby ma skazę ale jakos nie reaguje na mleko w moim mleku... no ja tego nie widze. czasem ma jakies krostki ale chyba predzej od czekolady...

Stary 2008-09-06, 20:40   #2128
..Asia..
Wtajemniczenie

Kalina ma skazę białkową, Kuba (moje pierwsze dziecko) tez miał

U nas wyglądało to tak, ze po pewnym czasie (nie od razu) podawania mleka zawierającego laktozę (lub jedzenia przez matkę nabiału) pojawiają się suche swędzące krostki. Na początku są na buzi, potem wędrują dalej, w okolice zgięc łokci pod kolana, paszki, są trż za uszami aż ranki z ropką... itp.

Po moich dzieciach było widac po zachowaniu, ze "coś jest nie tak" - zachowuje się nerwowo, jest płaczliwe, podrażnione, trze rączkami i buzią o materac, bo go to swędzi. Mało i krótko śpi. Kalina ciągle była marudna, płacliwa, nie mogła się skupić na zabawie.
Od podania mleka Nutramigen nie dostć ze wysypka zniknęła, to mam pogodne dziecko, któe ładnie śpi, jest zadowolone itp.
Stary 2008-09-06, 22:13   #2129
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

ja dzis miałam wyrzuty sumienia pierwszy raz co do dziecka - bo dałam mu płakać - poszliśmy na spacer a zapomieliśmy o smoku (z którym się dała odłożyć do wózka) i pół miasta obeszliśmy z nią na rękach a później jak już przysypiała to ją odkładałam a ona w bek, i tak kilka razy, a nawet bez smoka dawała się odłożyć jak już spała. No więc powiedziałam : a rycz sobie. Dlugo oczywiście nie dałam jej płakać (pół minuty, minutę?) i zobaczyłam że otworzyła oczy ciągle płacząc i spojrzalam się w nie a ona sie bała, widziałam w jej oczach jakby przerażenie, aż teraz płakać mi się chce że tak pozwoliłam.
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 07:16   #2130
kmat
Rozeznanie

gothika nie przejmuj sie, nie rob sobie wyrzutow sumienia, normalne ze nie mialas sily juz jej nosic, kazdej z nas nerwy puszczaja, a na pcieszenie powiem ci ze mala dzis juz na pewno tego nie pamieta
monia ja tez myslalam ze mojemu bede mogla dac kaszke ze bedzie bardziej syty a tu lipa, do 6 miesiaca tylko zyupki i jakis owoc, jak rozszerzasz diete w 6 miesiacu to wtedy pierwsza mozesz podac kaszke ale niew 4
a no i powinno zaczac sie od 1 lyzeczki a nawet pol i z kazdym dniem podawac wiecej. mam ksiazke o karmieniu i pisze ze podanie zbyt duzej ilosci moze powodowac wymioty u dziecka - moze tak jest z arturem?
a co do mleka sztucznego ja od tygodnia mojemu podaje co drugi posilek mleko sztuczne i powiem ci ze w koncu reguluje mu sie dzien - je co 3 godziny. udalo mi sie wyeliminowac 1 dzienne i 1 nocne karmienie - jak na tydzien czasu to chyba duzo
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości