|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14
Mam pytanie czy zauważyliście w swoim otoczeniu, że osoby chorujące na covid obecnie (listopad-grudzień 2021) znów jako objaw zgłaszają utratę węchu?
Jeśli to ma znaczenie - piszę o 4 osobach - wszystkie w pełni zaszczepione - przechodzą covid jak przeziębienie. Jedynym objawem odbiegającym od objawów przeziębieniowych jest utrata węchu i smaku. Gdzieś czytałam, że obecnie nie spotyka się zbyt często objawu utraty węchu. A tu 4 osoby znajome i każda z nich ten objaw posiada. 3 spośród nich nie miały ze sobą kontaktu, więc nie zaraziły się od siebie. |
|
|
|
|
#572 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Likwidacja stanowiska ma być rzeczywista. Wobec tego, jeśli zmianie ulegnie tylko nazwa stanowiska, jest to do ugrania w sądzie. Poza tym, jeśli na danym stanowisku jest kilku pracowników, to dodatkowo trzeba umotywować dlaczego akurat tego jednego się zwolniło- czy miał niższe kwalifikacje, gorzej wykonywał pracę itd. Sąd lubelski jest (powiedziałabym) pro-pracowniczy i sporo takich spraw od strony pracownika można w nim wygrać. Nie wiem jak w innych miastach. |
|
|
|
|
|
#574 |
|
Kobieta zimowa
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89032130]Mam pytanie czy zauważyliście w swoim otoczeniu, że osoby chorujące na covid obecnie (listopad-grudzień 2021) znów jako objaw zgłaszają utratę węchu?
Jeśli to ma znaczenie - piszę o 4 osobach - wszystkie w pełni zaszczepione - przechodzą covid jak przeziębienie. Jedynym objawem odbiegającym od objawów przeziębieniowych jest utrata węchu i smaku. Gdzieś czytałam, że obecnie nie spotyka się zbyt często objawu utraty węchu. A tu 4 osoby znajome i każda z nich ten objaw posiada. 3 spośród nich nie miały ze sobą kontaktu, więc nie zaraziły się od siebie. [/QUOTE] Tak, osoba po 40, zaszczepiona 2x, zarażona 2 tyg temu, tydzień chorowała w domu, ma zaburzenia węchu i smaku, nadal ogólne osłabienie.
|
|
#575 |
|
Zakorzenienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89032130]Mam pytanie czy zauważyliście w swoim otoczeniu, że osoby chorujące na covid obecnie (listopad-grudzień 2021) znów jako objaw zgłaszają utratę węchu?
Jeśli to ma znaczenie - piszę o 4 osobach - wszystkie w pełni zaszczepione - przechodzą covid jak przeziębienie. Jedynym objawem odbiegającym od objawów przeziębieniowych jest utrata węchu i smaku. Gdzieś czytałam, że obecnie nie spotyka się zbyt często objawu utraty węchu. A tu 4 osoby znajome i każda z nich ten objaw posiada. 3 spośród nich nie miały ze sobą kontaktu, więc nie zaraziły się od siebie. [/QUOTE] Moja mama, chociaż czy to covid to nie ma pewności, bo... Jest po 2 dawkach szczepienia. W październiku zaczęła smarkać się (jednocześnie te same objawy były u taty). Stan podgorączkowy + sporo kaszlu i utrata węchu i smaku. Tacie po tygodniu nie było już nic, mama do dzisiaj (od 20 października) ma utrzymujący się kaszel. W międzyczasie miała robione 2 testy - w 7 dniu od wystąpienia pierwszych objawów, oraz jakoś z 1,5 tygodnia temu chyba, bo kaszel się nasilał. I oba negatywne. Myślałam, że to RSV od wnuka, ale ten test też wyszedł negatywnie. We wtorek była na RTG płuc i wyszły jej zmiany wskazujące na przebyty stan zapalny. Według oceny lekarki- zmiany charakterystyczne dla covid Mało tego... Lekarka twierdzi, że skoro dalej jest kaszel, to dalej jest też stan zapalny, przy czym w ciągu 2 ostatnich tygodnia była 3 razy osłuchiwana (2 razy u rodzinnej i raz u kardiologa)- i nikt tam nie usłyszał niczego, co wskazywałoby na trwający stan zapalny
|
|
|
|
|
#576 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dziękuję zatrzymałam się na etapie wiedzy że podobno przy wariancie Delta objawy utraty węchu i smaku są rzadkie "O ile na początku pandemii zaburzenia węchu i / lub smaku były jednym z częstych symptomów zakażenia, obecnie - przy wariancie Delta - są one rzadkie" https://www.medonet.pl/koronawirus/t...,04314665.html Teraz sporo osób zaczęło chorować, w tym w moim bliskim otoczeniu, delta odpowiada chyba za prawie wszystkie przypadki I każda z tych osób ma ten podobno rzadki obecnie objaw - stąd pytanie ![]() Cytat:
Dziękuję za odpowiedź Dziwny jest przypadek Twojej mamy, taki niejednoznaczny. Mama czuje się już lepiej? |
||
|
|
|
|
#577 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli to ma znaczenie - piszę o 4 osobach - wszystkie w pełni zaszczepione - przechodzą covid jak przeziębienie. Jedynym objawem odbiegającym od objawów przeziębieniowych jest utrata węchu i smaku. Gdzieś czytałam, że obecnie nie spotyka się zbyt często objawu utraty węchu. A tu 4 osoby znajome i każda z nich ten objaw posiada. 3 spośród nich nie miały ze sobą kontaktu, więc nie zaraziły się od siebie. [/QUOTE]Tak. Wszystkie zaszczepione i niezaszczepione potracily wech i smak - jakieś 8 osób. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raczej chodziło mi o to, że testy tego nie potwierdziły. Być może pierwszy został zrobiony za późno. Teraz to wszystko tylko w sferze domysłów: był czy nie był. Przeciwciał nie ma sensu robić, bo przecież szczepiona.
|
|
|
|
|
|
#579 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#580 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź Czyli z tego wynika, że jednak ten objaw utraty węchu i smaku znów jest charakterystyczny dla zakażenia covid-19 |
|
|
|
|
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, zajmuję się praktyką, a nie teorią prawa
ale coś ze studiów jeszcze pamiętam, że chodzi o ochronę pracownika i trwałości stosunku pracy i o to, że pracownik teoretycznie jest słabszym podmiotem.W ogóle trochę takich archaizmów prawnych funkcjonuje do dzisiaj, jak choćby ochrona praw najemcy lokalu mieszkalnego. Ale to temat na inną dyskusję i wdawanie się w polemikę. |
|
|
|
|
#582 | ||
|
Kobieta zimowa
|
Cytat:
Cytat:
Też nie wszystkie aktualnie trwające zapalenia płuc dają zmiany osłuchowe, np. w zakażeniu covid robiono badania pewnych grup ludzi, u bezobjawowych czy z małymi objawami wychodziło w rtg typowe dla covid śródmiąższowe zapalenie płuc. Potem może być tzw. kaszel reaktywny trwający miesiącami, u mnie trwał po covid ok. 5 miesięcy, kiedyś po zapaleniu spowodowanym mykoplazmą- 2 miesiące. Przy długotrwałym kaszlu może warto pomyśleć o konsultacji u pulmonologa, może zlecić dokładniejsze badania płuc niż rtg.
|
|
|
#583 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli to ma znaczenie - piszę o 4 osobach - wszystkie w pełni zaszczepione - przechodzą covid jak przeziębienie. Jedynym objawem odbiegającym od objawów przeziębieniowych jest utrata węchu i smaku. Gdzieś czytałam, że obecnie nie spotyka się zbyt często objawu utraty węchu. A tu 4 osoby znajome i każda z nich ten objaw posiada. 3 spośród nich nie miały ze sobą kontaktu, więc nie zaraziły się od siebie. [/QUOTE] Jestem po 40-tce, w życiu miałam przeziębienia/infekcje zatok pewnie z kilkadziesiąt razy (moje rodzeństwo również) i czymś absolutnie normalnym przy większości z nich była utrata węchu i smaku. Dlatego mnie niepomiernie dziwi od czasu pandemii ta narracja, jakoby utrata węchu i smaku to były objawy charakterystyczne dla Covida. Z ciekawości zerknęłam w pierwszy lepszy artykuł - przeziębienia, grypy, infekcje zatok jak najbardziej mogą dawać takie objawy. https://www.mp.pl/pacjent/grypa/list...ekcji-grypowej |
|
|
|
|
#584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Mnie nie dziwi. Pracownik jak napisala stasia raczej jest slabszym ogniwem w tym układzie więc dobrze, że jest chroniony. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#585 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Narracja w tym stylu jest od samego początku. Co do innych chorób przeziębieniowych czy zapaleń zatok - miewałam wiele razy, ale nie kojarzę żebym kiedykolwiek utraciła węch i smak. Osłabienie węchu, owszem, zdarzało się - trwało 1-2 dni może. Ale zupełnej utraty węchu (w sensie, że człowiek nie czuje absolutnie żadnego zapachu) nie miałam nigdy. A rozumiem, że o takiej mowa przy covidzie (sama raczej nie przechodziłam covida, więc nie mogę się wypowiedzieć jak to jest) |
|
|
|
|
|
#586 |
|
Raczkowanie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89032330]Narracja w tym stylu jest od samego początku.
Co do innych chorób przeziębieniowych czy zapaleń zatok - miewałam wiele razy, ale nie kojarzę żebym kiedykolwiek utraciła węch i smak. Osłabienie węchu, owszem, zdarzało się - trwało 1-2 dni może. Ale zupełnej utraty węchu (w sensie, że człowiek nie czuje absolutnie żadnego zapachu) nie miałam nigdy. A rozumiem, że o takiej mowa przy covidzie (sama raczej nie przechodziłam covida, więc nie mogę się wypowiedzieć jak to jest)[/QUOTE] Hmmm, to dla mnie to coś zupełnie normalnego, że przy poważniejszych przeziębieniach albo zapaleniach zatok tracę węch i smak całkowicie, tak na kilka dni (myślę, że maks na 4-5 dni). Wszystko co wtedy jem smakuje jak papier, węchu zero. Moja rodzina podobnie. |
|
|
|
|
#587 |
|
Kobieta zimowa
|
Porównując zapalenie zatok i zakażenie covid, zaburzenia węchu i smaku przebiegają inaczej. W pierwszej sytuacji to pogorszenie węchu z powodu zapalenia śluzówki i towarzyszące mu pogorszenie smaku, problem nie trwa zbyt długo i wraca do normy. W covid czesto całkowita utrata, omamy węchowe, trwa to miesiącami, zaburzenia smaku nie są spowodowane wprost zaburzeniami węchu i zmniejszają się w różnym czasie (np. u mnie węch wrócił kilka miesięcy wcześniej niż smak, nigdy dotąd nie miałam izolowanego zaburzenia smaku), są to objawy neurologiczne a mechanizm to uszkodzenie receptorów i neuronów.
|
|
#588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 03:19 ---------- Poprzedni post napisano o 03:15 ---------- [1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89032130]Mam pytanie czy zauważyliście w swoim otoczeniu, że osoby chorujące na covid obecnie (listopad-grudzień 2021) znów jako objaw zgłaszają utratę węchu? Jeśli to ma znaczenie - piszę o 4 osobach - wszystkie w pełni zaszczepione - przechodzą covid jak przeziębienie. Jedynym objawem odbiegającym od objawów przeziębieniowych jest utrata węchu i smaku. Gdzieś czytałam, że obecnie nie spotyka się zbyt często objawu utraty węchu. A tu 4 osoby znajome i każda z nich ten objaw posiada. 3 spośród nich nie miały ze sobą kontaktu, więc nie zaraziły się od siebie. [/QUOTE]Ja w ogóle się zorientowałam, że coś jest nie tak, bo robiłam coś, co powinno śmierdzieć, a mi nie śmierdziało. Mam do tego lekki katar i w sumie koniec. Ale węch i smak wrócił po 2 dniach. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#589 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#590 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja w sytuacjach przeziębień zawsze czułam smak i zapach czosnku który jadłam wtedy z chlebem i solą jako naturalny antybiotyk. A zapachu i smaku czosnku niecierpię. Stąd wiem, że jednak jakiś zapach i smak czułam mimo krótkotrwałego wrażenia, że to co jem smakuje jak papier. Cytat:
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie mechanizmu utraty węchu i smaku w obu przypadkach Cytat:
Dziękuję bardzo za opis, tak sobie wyobrażałam że jest coś, co powinno mi śmierdzieć a nie czuję nic, np. ocet. Dużo zdrowia życzę Dobrze, że węch i smak już odzyskałaś. Cytat:
Dziękuję za opis Tak sobie to wyobrażałam, właśnie z butelką octu - że odkręcam butelkę z octem i nic nie czuję jakby była to czysta woda. |
||||
|
|
|
|
#591 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2021-12-11 o 09:00 |
|
|
|
|
|
#592 | |
|
Zakorzenienie
|
Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE] Bardzo Ci dziękuję nie mam międzynarodowej. Ale lekarz mi podpowiedział już ze jest dostępna stara wersja leku, trochę inna ale kiedyś brałam i działa, to sobie wrócę póki mojego nie będzie. Swoją droga tez subcio, jak to jedzą tylko czasowo to by se mogli jeść stara wersję, ja nie mam wyboru, muszę na stałe to mi robi różnice bardzo dużą, czy biorę starszą czy nowszą o mniejszych skutkach ubocznych. ![]() ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
Nie wszytko to covid, inne choroby nadal istnieją. Zdrowia dla mamy!
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2021-12-11 o 09:22 |
|
|
|
|
|
#593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy covidzie czułam, że coś jest słodkie, słone, ewentualnie zmienione smaki, ale czułam że różne rzeczy smakują w różny sposób, zapachy też czułam, na przykład kiedy wąchałam cebulę to wiedziałam, że pachnie inaczej niż cytryna, ale nie czułam konkretnego zapachu. Natomiast od lat mam problem z zatokami i kiedy dopadnie mnie solidne zapalenie (na przykład miałam w zeszłym tygodniu), to nie czuję kompletnie nic, wszystko smakuje jak woda i karton, a zapach do mnie nie dociera żaden i mam tak za każdym razem, jak tylko coś z zatokami się podzieje. |
|
|
|
|
|
#594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostała wczoraj na cito skierowanie do pulmonologa, ale że wizytę w POZ miała o 17, to wczoraj nie zdążyła już się nigdzie zarejestrować. |
|
|
|
|
|
#595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#596 | |
|
BAN stały
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89032430]Dziękuję za opis
Tak sobie to wyobrażałam, właśnie z butelką octu - że odkręcam butelkę z octem i nic nie czuję jakby była to czysta woda.[/QUOTE] Dokładnie tak było. Cytat:
Nie mam kłopotów z zatokami. Takie zupełnie odcięcie od zapachów i smaku miałam tylko przy covidzie. |
|
|
|
|
|
#597 |
|
Konto usunięte
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;89032330]Narracja w tym stylu jest od samego początku.
Co do innych chorób przeziębieniowych czy zapaleń zatok - miewałam wiele razy, ale nie kojarzę żebym kiedykolwiek utraciła węch i smak. Osłabienie węchu, owszem, zdarzało się - trwało 1-2 dni może. Ale zupełnej utraty węchu (w sensie, że człowiek nie czuje absolutnie żadnego zapachu) nie miałam nigdy. A rozumiem, że o takiej mowa przy covidzie (sama raczej nie przechodziłam covida, więc nie mogę się wypowiedzieć jak to jest)[/QUOTE] ja tez nigdy przy przeziebieniu, zapaleniu zatok nie strailam węchu tak całkowicie, osłabienie węchu - owszem. |
|
|
|
|
#598 |
|
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89032602]ja tez nigdy przy przeziebieniu, zapaleniu zatok nie strailam węchu tak całkowicie, osłabienie węchu - owszem.[/QUOTE]Ja nieraz całkowicie traciłam węch, ale smaku jeszcze nigdy. Przy covid straciłam węch tak jak przy zwykłym przeziębieniu, czyli w najostrzejszej fazie kataru na kilka dni. Jednak potem przez kilka miesięcy dziwne rzeczy się działy - omamy węchowe, zmiana zapachu ulubionych rzeczy itp. i wydaje mi się, że trochę mi się węch przytępił i prawdę mówiąc cieszę się z tego - wcześniej był zbyt wrażliwy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#599 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dylematy co do puszczania dziecka między kwarantanną a zdalnym bardzo szybko rozwiązał sanepid. Przypadek zachorowania w klasie, kwarantanna przedłużona.
|
|
#600 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj angielscy naukowcy podali wyniki badań jak szczepionki chronią przed omikronem: AZ ochrona zero, Pfizer coś ok 30%.
Ale po wzięciu boostera ochrona podskakuje do 70% ![]() Izrael już odwołał zwycięstwo nad covidem, już są pewni kolejnej fali i przygotowują się do 4 dawki, a przecież dopiero co szczepili 3 dawką i podawali do wiadomości jak to booster rozprawił się z covidem. W UK robi się gorąco- ponad 600 przypadków omikrona na ponad 63 mln ludności, nikt z tym wariantem nie jest hospitalizowany (!), ale już teraz zaraz,trzeba wprowadzać dodatkowe obostrzenia, dzisiaj pierdzielili nawet o lockdownie ![]() Serio, ja już mam dość, nie wierzę już w to co mówią naukowcy, żadnego boostera nie przyjmę chyba że będę musiała bo inaczej mnie zwolnią z pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.

Mało tego... Lekarka twierdzi, że skoro dalej jest kaszel, to dalej jest też stan zapalny, przy czym w ciągu 2 ostatnich tygodnia była 3 razy osłuchiwana (2 razy u rodzinnej i raz u kardiologa)- i nikt tam nie usłyszał niczego, co wskazywałoby na trwający stan zapalny 

i o to, że pracownik teoretycznie jest słabszym podmiotem.