|
|
#361 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Panny Młode 2022- plotki, ploteczki
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;89026040]Hmmm a mnie się wydaje, że cienkie obrączki wyglądają dobrze też na grubszych palcach. Sama nie mam dłoni pianistki, a jak przymierzałam grubsze to nie wyglądało to dobrze, jeszcze bardziej podkreślały niezgrabność paluchów
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Moim zdaniem cienkie są najładniejsze, takie max 3mm wyglądają bardzo lekko na palcach. Ostatecznie mam trochę szersze, ale ze wzorem, krawędź jest nieregularna, stąd wieksza szerokość. Pozostaje jeszcze kwestia tego czy chcecie nosić razem z pierścionkiem, jeśli tak, to szerokie tym bardziej odpadają moim zdaniem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#363 |
|
Konto usunięte
|
Zaręczynowy wybrałam sobie 1mm plus kamień i jestem nim zachwycona. Jednak obrączka w takiej szerokości to chyba jednak trochę za mało.
Pamietam, jak moja matka nosiła kiedyś taką grubaśną obroczkę, nie podoba mi się taka moda. Jak kto ma taki styl, spoko, ale ja bym się czuła jak zaobraczkowany gołąb ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#364 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no mój przyszły mąż ma dosyć sporych rozmiarów dłoń i wybrał 3 albo 3,5 mm to jest. Ale dla mnie taka to za wąska. Musi być bardziej widoczna ale też mi się wydaje że może i teraz szersza by super pasowała ale w przyszłości palce spuchnięte itd taka szeroka może być uciążliwa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#365 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam przykładowy pierścionek ale on ma chyba 6mm. I faktycznie chyba jest aż za szeroki. Do założenia raz na jakiś czas
IMG_20211206_224226.jpg Więc chyba ten 4,5 mm będzie idealny jednak Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Misiaa_92 Czas edycji: 2021-12-06 o 22:45 |
|
|
|
|
#366 |
|
Rozeznanie
|
Hej
jakie planujecie nauki przedmałżeńskie: weekendowe czy tradycyjne? jak to jest z tym skierowaniem na weekendowe nauki przedmałżeńskie? W styczniu planujemy się zapisać i zastanawiam się czy nie lepiej jednak wybrać te weekendowe
|
|
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
My robiliśmy weekendowe w Rzeszowie. Super sprawa, 3 dni i z głowy. A do tego było naprawdę ciekawie i było poruszanych dużo takich życiowych kwestii (a nie takie tylko typowo kościelne gadanie).
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#368 |
|
Rozeznanie
|
A jak to było u Was ze skierowaniem na nauki przedmałżeńskie?
Braliście w Waszych parafiach? Na stronie jednej parafii wyczytałam że narzeczeni przynoszą skierowanie na pierwsze spotkanie, w którym podany jest powód z jakiego te nauki odbywają się w przyśpieszonym trybie . Mieliście coś takiego czy to zależy od parafii? |
|
|
|
|
#369 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#370 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny też się pochwale jak u mnie sytuacja
![]() Obrączki będziemy zamawiać 27 grudnia, więc myślę, że w styczniu już będą do odbioru. Ja się zdecydowałam na moje ukochane różowe złoto bo taki też mam pierścionek zaręczynowy i nie przepadam za żółtym złotem. Będzie z kamieniami. A partner zwykła 5 mm z matowym wykończeniem. Obie będą soczewkowe bo nasz jubiler wykonuje tylko takie, mówi, że po prostu są o wiele wygodniejsze, a ci co odradzają je to głównie dlatego, że to więcej pracy i im się nie chce. Dodatkowo udało nam się załatwić fotobudke na wesele. Będzie na 4 godziny i mam nadzieje, że wystarczy. I pewnie na tym zakończę przygotowania na ten rok. W styczniu za to ruszam pełną parą. Czeka nas wizyta w urzędzie i zaproszenia. |
|
|
|
|
#371 |
|
Rozeznanie
|
To ja też dam update
![]() Obrączki odebrane, niestety jeszcze nie widziałam na żywo, ale narzeczony mówi, że ładne, tylko pudełko brzydkie ![]() Byliśmy już w usc, dziś Tż podjedzie po gotowy papierek Uczymy się pierwszego tańca i już myślałam, że układ nas przerośnie, ale trochę praktyki i już jest całkiem całkiem, za cztery miesiące to już będziemy mieć obcykane na 200% ![]() Wódka kupiona, tylko w końcu nie ta, która wygrała ślepe testy (nie było jej w żadnej hurtowni i nikt nie był w stanie nam powiedzieć, kiedy będzie dostawa, a ceny ciągle rosły), więc stanęło na Mickiewiczu. Na dniach będę kupować jeszcze drobiazgi na ali (naszyjnik, topper na tort itp.). Nie wiem jeszcze co z pudełkiem na koperty, bo albo są drogie, albo sprzedawane w zestawie z pudełkiem na obrączki, które już mamy (całe 4 zł kosztowało, polecam Kik xd), albo nieładne. Chciałam kupić szklarnię z Ikei i ją udekorować, to jest dostępna tylko w jednym sklepie w Polsce... W święta będziemy pewnie kleić zaproszenia (mamy własnoręcznie robione, trzeba je teraz tylko poskładać) i niebawem zaczniemy je rozdawać. Dla rodziców zamówiliśmy takie drewniane zaproszenia z prośbą o błogosławieństwo, chcemy je wręczyć podczas świąt ![]() Teraz jestem na etapie poszukiwania oprawy muzycznej ślubu (ciekawa jestem jakie są stawki za to), no i musimy w końcu złapać się z barmanem, żeby oficjalnie podpisać umowę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#372 |
|
Konto usunięte
|
A my ostatecznie podjęliśmy decyzję co do daty (początek września), miejsca (małe miasteczko w górach nad jeziorem) i obecnych osób(z nami licząc cztery)
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I w sumie mi przypomniałaś, że może już czas zacząć ogarniać pierwszy taniec ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#374 |
|
Rozeznanie
|
Dzień przed sylwestrem kupiliśmy Bociana, czekamy na odbiór obrączek w tym tygodniu. W styczniu wręczymy pierwsze zaproszenia.
Udanych ślubów i wesel już w TYM roku
|
|
|
|
|
#375 |
|
Raczkowanie
|
Co już mamy? -datę i godzinę w kościele -sale, kucharki -Dj, fotograf -fryzjerka -buty do ślubu -alkohol (wódka i inne) -osobę, która zrobi Nam wyroby na wiejski stół -część dekoracji -zamówiony tort i ciasta -ozdoby do włosów -zaproszenia się robią -mamy świadków Co jeszcze przed Nami? -spisanie protokołu i nauki -zamówienie kwiatów -transport dla gości i nasz do kościoła(chociaż mamy opcje jechać autem kogoś z rodziny) -obrączki -rozdać zaproszenia -kupić sukienkę do ślubu i na poprawiny -Pan Młody kupić garnitur i dodatki -ustalić menu - znaleźć makijażystkę i umówić się na próbny - kupić prezent dla rodziców( jest już wybrany) -pudełko na koperty Z takich drobiazgów to jeszcze kupiłam personalizowaną świecę ,żeby uczcić pamięć taty i czekam aż przyjdzie. Tablice powitalne, kokardki na alko, podziękowania dla gości, ozdoby na auto robimy sami. I jakoś to sobie powoli leci ![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Czy mam kogoś dopisać do Naszego kalendarza? Coś poprawić ? Jak tam dziewczyny nastroje, jest jakiś stres? Co słychać ? Życzę Wam, żeby ten nasz rok był udany, żeby nasze śluby i wesela minęły w radości i spokoju. Żeby wszystko udało się po Naszej myśli. Sezon ślubny zaczynamy już w tym miesiącu. Maryczary jak emocje, wszystko już gotowe??
24.12.2019 Szczęście to jedyna wartość, która się mnoży, jeśli się ją dzieli Edytowane przez CocaLove Czas edycji: 2022-01-06 o 16:51 |
|
|
|
|
#376 |
|
Rozeznanie
|
O tak, żeby każdej z nas udało się zorganizować wymarzone wesele i żeby żadne obostrzenia w tym nie przeszkodziły
![]() My wczoraj zaczęliśmy rozwozić oficjalne zaproszenia, najbliższe weekendy zapowiadają się intensywnie pod względem spotkań zaproszeniowych ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#377 |
|
Raczkowanie
|
Też się martwię tymi obostrzeniami ,chociaż my latem mamy ślub, a wtedy zawsze jest spokojniej. Ale jakby nie było nic nie będziemy przekładać!
|
|
#378 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem już obostrzeń nie wprowadzą. Dodatkowo nawet jeżeli wprowadzają ograniczenia w ilości osób to z wyłączeniem tych zaszczepionych. Czyli osób zaszczepionych może być nieograniczona ilość.
My mamy ślub we wrześniu. Pewnie już powinnam mieć dużo ogarnięte a mamy tylko obrączki którymi jestem zachwycona, DJa, sale oraz wódkę Pojawił się mały problem z fotografką z którą mieliśmy już podpisaną umowę.. Planuje teraz styczeń/luty wybrać się poszukać sukienki. Ale będę chciała zakupić w komisie. Powinniśmy zapisać się na nauki. Ślub we wrześniu więc ksiądz powiedział że wszystkie dokumenty musimy przynieść przed wakacjami ponieważ w wakacje nic nie załatwimy. Niestety mam problem z przyszłą teściową... Aż nie mam ochoty nic dalej planować dlatego w sumie wszystko stoi w miejscu. Ogólnie ustaliliśmy, że sami opłacamy wesele. Moi rodzice ogólnie nie mają tak dużych pieniędzy poza tym uważam że jak kogoś nie stać to niech nie robi. Narzeczonego mama jest taka że owszem dają pieniądze z mężem ale to są pieniądze tylko i wyłącznie dla niego. W dodatku oczekują wtedy, że to oni wybierają gości itd. Nie jest to bezinteresowne. Dodatkowo ostatnio się dowiedziałam, że chcą z nim porozmawiać na osobności o weselu. O naszym weselu chcą rozmawiać na osobności z narzeczonym. Dla mnie to jest nie do pomyślenia. W dodatku jeszcze podkreśla mojej mamie że ONI pomogą... A najgorsze jest to że wszystkim to mówi oprócz mojemu narzeczonemu czyli swojemu synowi. Więc jego reakcja na wszystko jest taka, że on nie słyszał, jemu tego nie mówiła itp. Kiedyś myślałam że żarty o teściowej to tylko żarty. Ale poprzedniej jego dziewczyny też się pozbyła więc chyba wiem jaki ma cel Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
Misia, współczuję sytuacji z teściową
takie zachowanie jest naprawdę przykre ale widocznie to już taki typ osoby że lubi postawić na swoim![]() Do mnie jeszcze nie dociera że już w tym roku będzie nasz ślub i to już za 7 miesięcy na ten moment mamy załatwione:- lokal - fotograf i kamerzysta - DJ - godzina i data w kościele - obrączki - moja suknia, buty i ozdoba na włosy - fryzjerka - nauki przedmałżeńskie - część dekoracji (wieszaki, skrzynka na koperty, pudełko na obrączki, kokardki na wódkę, literki na stół państwa młodych) Zostało: - poradnia małżeńska - zaproszenia - garnitur - biżuteria dla mnie, buty na przebranie i welon - makijażystka - reszta dekoracji - ustalić menu w lokalu - dokumenty - zaplanowanie podróży poślubnej - kupić prezenty dla rodziców - zamówić bukiet ślubny Zaproszenia zamówimy pewnie pod koniec stycznia jak już ustalimy ostateczną liczbę gości a rozdawać będziemy na Wielkanoc bo akurat wtedy będziemy w pl (wiem że trochę późno ale nie ma możliwości żeby zrobić to wcześniej). Jednak wcześniej wyślemy wszystkim gościom save a date. Na tym urlopie też będziemy musieli załatwić pozostałe rzeczy z listy. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#380 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do teściowej to miałam podobną sytuację, skończyło się wtrącanie jak jasno postawiliśmy granicę, że to my fundujemy imprezę i my decydujemy o jej kształcie. Jak się nie spodoba to trudno, teściowie swoje wesele mieli, a i tak każdemu gościowi nie dogodzisz. Pogadaj z narzeczonym, żeby ucinał takie zachowania (w końcu to jego matka, więc jemu powinno być łatwiej) i nie dawał się wkręcać w żadne gadki na osobności, a najlepiej pewnie jakby w ogóle nie rozmawiać na ten temat, nawet we trójkę. Konkretnie dawać znać, że wy płacicie, wy decydujecie i jej komentarze niczego nie zmienią, więc nie ma co strzępić języka, bo np. kasy na imprezę nie przyjmiecie - jak chce coś dać to może w prezencie ślubnym, jako gość, a nie organizator. Trzymam kciuki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#381 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem narzeczony powinien jasno się wyrazić. Wiadomo rodzic rodzicem ale są granice a ja jestem jego narzeczoną. Ja bym potrafiła swojej mamie powiedzieć że to mój narzeczony mamy wspólne plany ja przed nim tajemnic nie mam a jeżeli chodzi o kwestie finansowe to również to są wspólne środki a nie moje twoje. Ale u jego rodziców życie i związek tak samo wygląda więc.. Ona nawet takie rzeczy załatwia bez męża. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się obawiałam, że u mnie teściowa będzie się wtrącać odnośnie wesela ale jak na razie jest spokojnie. Mój Tż jest jedynakiem, na dodatek rodzice jego są po rozwodzie więc obstawiałam, że będzie chciała mieć jak najwięcej do powiedzenia. Jak na razie jest spokojnie, w nic się nie wtrąca ale też sami finansujemy wesele. U mnie rodzice już 2 wesela moich sióstr mają za sobą to jedynie mówią co się sprawdziło, a co nie albo co można inaczej zrobić
. @Misiaa_92 niestety ale Tż musi się postawić w końcu rodzicom, bo inaczej będą się Wam wtrącać do wszystkiego co możliwe. My już trochę mamy załatwione ale jeszcze sporo przed nami. W lutym zaczynamy nauki przedmałżeńskie. U nas w diecezji są wersje weekendowe czyli 3 spotkania plus poradnia rodzinna i koniec . Ksiądz na szczęście dosyć spoko do tego podchodzi, nie narzuca swojej wizji. Powoli musimy się za zaproszeniami rozejrzeć, a ja za sukienką. Ostatnio pare kilo mi spadło i mam nadzieję że uda mi się tą wagę utrzymać, a nawet może jeszcze coś zrzucić .
|
|
#383 |
|
Raczkowanie
|
Misia współczuję takich przerzyć z przyszłą teściową. Moja to się zafiksowała troszkę na punkcie wesela, i strasznie chce pomagać w przygotowaniach. Ale raczej nie szkodliwa jest. Co można na to poradzić ? Jednym uchem słuchać, drugim wyrzucić. Porozmawiać z Tż szczerze, żeby coś ogarnął tych swoich rodziców, a raczej mamę. Albo się postawić i jej powiedz co o tym myślisz. Zresztą nawet jakby dali te pieniądze Tż to co posłuchałby rodziców? Przecież jest dorosły i chyba wie co robi. Jak tak bardzo chcą to niech mu dadzą w prezencie, a Wy już sobie razem je rozdysponujecie.
|
|
#384 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
Dołączam do wątku, śłub w sierpniu ![]() ostatnio mam fazę na przeglądanie stronek z dekoracjami itp, szukam inspiracji i pomysłów ![]() podoba mi się tyle rzeczy, że boje się zamawiać że będzie wszystkiego "za dużo" myślę nad prezentem dla rodziców i jakimiś upominkami dla gości, które leżały by przy winietkach
|
|
|
|
|
#385 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Darli
. Opowiedz coś więcej o Was? Jeśli chcesz, żebym dodała Cię do kalendarza podaj mi Waszą datę ślubu To prawda tego wszystkiego jest taki ogrom, że cieżko jest się zdecydować . A upominków dla gości to już chyba wszystko widziałam od breloków, po małe miody, herbatki, mydełka, świeczki, no mnóstwo pomysłów. ![]() P.S. też jestem sierpniówką
|
|
#386 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś z Was może kupował pudełko drewniane na koperty w kształcie domu? Jeżeli tak to gdzie?
Planuje właśnie takie pudełko na koperty zakupić + chciałabym drewniane z mchem na obrączki I mam jeszcze pytanko, chciałam zamówić same puste małe słoiczki ale już z napisanymi podziękowaniami. Czy wiecie gdzie zrealizuje taki zakup? Wszędzie natrafiłam na gotowe słoiczki już z zawartością w środku Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#387 |
|
Rozeznanie
|
Hej, czy można dołączyć?
Coś o nas: ja w tym roku 30 lat, TŻ 33. Jesteśmy ze sobą 3 lata, mieszkamy razem od niecałego roku. Mamy dwoje kocich dzieci. Ślub w sierpniu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#388 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli chcesz, żeby dodać Cię do kalendarza, to podaj mi datę i Cię dopisze. Jak przygotowania idą ? PS. Zaczynamy 3 marca kurs przedmałżeński, a w kwietniu mamy przyjść spisać protokół. No i wczoraj zamówiliśmy i wybraliśmy obrączki, teraz odczekać ok. 30-40 dni i będą
|
|
|
#389 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jako że decyzja o ślubie zapadła miesiąc temu to jesteśmy jeszcze na początku organizacyjnej drogi. Mamy salę, fotografa, zarezerwowany termin w kościele. W lutym zaczynamy nauki Jakie wybraliście obrączki, pochwal się ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obrączki zamawialiśmy przez internet w Savickim, bo u lokalnych jubilerów niestety ceny były kosmiczne, a w tej firmie często można złapać jakiś rabat. Wzięliśmy klasyczne obrączki, półokrągłe z żółtego złota, próba 585, 5mm.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.

my akurat wybraliśmy dosyć cienkie obrączki : ja mam 3 mm (mam drobne dłonie i chude palce, grubsze obrączki wyglądały na mojej ręce dziwnie
) a narzeczony 4 mm.

no mój przyszły mąż ma dosyć sporych rozmiarów dłoń i wybrał 3 albo 3,5 mm to jest. Ale dla mnie taka to za wąska. Musi być bardziej widoczna 

. 

takie zachowanie jest naprawdę przykre ale widocznie to już taki typ osoby że lubi postawić na swoim

06.12.2020
23.07.2022