![]() |
#151 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2022
Cytat:
Mam podobnie. Z tym, że u mnie lekarz daje mi skierowanie na różne badania krwi (dzisiaj byłam na kolejnym pobraniu). Ja też muszę się zorientować w badaniach prenatalnych bo na pewno będę je chciała zrobić (wiem, że są dosyć drogie, ale będę się czułą spokojniejsza że wszystko jest okej). A nie możesz pójść z tymi wynikami do lekarza pierwszego kontaktu? Żeby je zobaczył i ewentualnie coś poradził? Z tego co widziałam wizytę u docelowego lekarza masz dopiero w styczniu, ale jeśli masz niedobory witamin to już mogłabyś coś z tym kierunku działać. Może też dostałabyś skierowanie na te wszystkie nowe badania krwi na NFZ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
music is my best friend ♫
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#153 |
Raczkowanie
|
Mi prenatalne były polecane za każdym razem, co więcej, lekarz zawsze mówił po prostu, ze na kolejną wizytę powinnam przyjść z wynikami i wskazywał daty graniczne do wykonania badania. Wiem, ze koleżance, która ma 25 lat lekarz nie proponował, sama zapytała. Może jeśli macie jakieś pytania to pytajcie nas? Ja robiłam do tej pory raz, kolejne mam 28 grudnia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
11 stycznia będę w 12 tygodniu ciąży... Czy to nie zbyt późno na jakieś badania? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#155 |
Zadomowienie
|
Nie wyobrażam sobie nie robic badań prenatalnych. To moja trzecia ciąża. W każdej robię.
W drugiej dowiedziałam się o wadzie genetycznej dziecka zd ( mialam wtedy 25 lat i myslalam ze nie może mnie coś takiego spotkac) A wiem że wiele młodych dziewczyn uważa że w młodym wieku nie warto robic takich badań, bo po co. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Bo ja to wiem tyle że jest jakieś USG w którym.sie ocenia przezierność karku i pappa z krwi. Jest jeszcze nifty, ale to dość już kosztowne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#157 |
Przyczajenie
|
Jestem po wizycie, wszystko jest ok
![]() W międzyczasie mam jeszcze wizytę na NFZ i chce zrobić badania krwi, przeciwciała itd na fundusz ☺ Słyszałyście o takim sposobie określenia płci dziecka z tętna płodu? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Super, że wszystko ok, też chciałam następną wizytę w tygodniu 10-14.01, ale nie bylo miejsc ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Raczkowanie
|
@Ciri15 w internecie możesz znaleźć mnóstwo informacji. W praktyce jest tak, ze oddaje się krew a później wyniki łączy się z wymiarami pobranymi z usg. W efekcie pokazuje się prawdopodobieństwo, ze przy takich wynikach jak Twoje może wystąpić jedna z 3 chorob: zespół Downa, Patau, Edwardsa. Wiele osób krytykuje to badanie jako czystą statystykę. Na usg lekarz dodatkowo sprawdza czy rozwój dziecka przebiega prawidłowo, ogląda mózg, organy, liczy palce, widzimy kość nosowa lub jej brak co może wskazywać na zespol downa. Tak prostym językiem i w skrócie. Ja po tej wizycie czułam się o wiele spokojniejsza. jeśli wynik wykazałby wysokie ryzyko wystąpienia wad to wtedy możemy wykonać kolejne badania. Koszt Nifty z tego co kojarzę to ok 2500zl. Jeszcze dodam, ze usg wykonywane jest przez brzuch, choć są wyjątki. Ja jestem takim wyjątkiem z uwagi na tylozgięcie macicy o ktorym dowiedziałam się właśnie na pappa
![]() ![]() Ach i 12 miesiąc jest ok. Badanie pappa powinno być wykonane najpóźniej do 13+6 i wtedy w sumie tez widać więcej niż w 11 tygodniu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- @agugus90 aż mnie zaciekawiłas ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Kosmiczna_Astronautka Czas edycji: 2021-12-13 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Ekspert od Dupy Strony
|
O a u mnie nie mierzyła tętna. To u mnie znacznie starszy dzieć. Na kiedy u Ciebie termin?
![]() |
#161 |
Raczkowanie
|
U mnie mierzył przy 6+4. Ale na innym forum czytałam ze lekarze teraz odchodzą od badania tętna w tak wczesnej ciąży bo może zaszkodzić. Moj lekarz musi być do tylu z zaleceniami :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Kosmiczna u mnie też tyłozgięcie występuje. I dziś miałam przez pochwę USG, ale nie wiem czy dlatego czy to standard.
![]() |
#163 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez sylwiaa1 Czas edycji: 2021-12-13 o 22:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
@ciri mi robił lekarz przez brzuch ale niewiele widział, stwierdził, że tylozgiecie jest za duże i musiał dowcipnie. Przy drugim trymestrze już przez brzuch
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Hej, ja dzisiaj na glukozie. Niecierpię tego,męczarnia jak dla mnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Też mam tyłozgięcie
![]() W pierwszej i drugiej ciąży gin podawał te wartości tętna, a faktycznie w tej ciąży już tego nie mierzył. Nawet nie zwróciłam uwagi ![]() Moli2iii współczuję, też nie cierpię tego badania ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#167 |
Przyczajenie
|
@ciri ja za wszystkie badania krwi prywatnie zapłaciłam ponad 400 zł ale z tego co wiem kilka pozycji można zrobić w swojej przychodni na fundusz.
Ptenatalne też bym zrobiła na Twoim miejscu, u mnie w wieku 28 lat została wykryta wada płodu więc moim zdaniem warto. Z jakiego jesteś miasta? może uda się kogoś podpowiedzieć a jak nie to tak jak dziewczyny piszą szukaj przez internet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
O kurde niby tak nas mało a na jednym forum aż trzy dziewczyny z tylozgieciem
Pamietam jak robiłam glukozę i na początku dziwiłam się dlaczego ludzie tak narzekają a po godzinie chodziłam jak pijana od uderzenia cukru. Od dziecka mam problem po zjedzeniu np batona bo robi mi się słabo i mnie mdli. Ale wyniki idealne, cukier na czczo 81, zero problemów w teorii. Nie powiem, ze czekam na to badanie.. Molii2iii jak się trzymasz? Ps .. Poddaje się z tymi emotkami :\ wizaz i ios nie są przyjaciolmi :\ ktoras z Was ma taki problem? Ciagle podmienia mi emotikony na dziwne znaczki albo znaki zapytania Edytowane przez Kosmiczna_Astronautka Czas edycji: 2021-12-14 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja rodziłam naturalnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Współczuję wam (i w przyszłości sobie) tego badania cukru. Do tej pory miałam raz w życiu. Miałyście jakiś specjalny smakowy cukier? Jeśli tak to łatwiej to wypić
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem jak komuś może to smakować, szok ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
Ja miałam bez smaku. Dla mnie to woda z cukrem, tylko aż gęsta i oblepiająca całe usta i zęby:/ koleżanka mówiła, ze cytrynowa jej lepiej weszła. Gdzieś obiło mi się, ze miętowa glukoza jest spoko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zadomowienie
|
Slyszalam jeszcze o malinowej,ale żadna do mnie nie przemawia
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Przyczajenie
|
Przeraża mnie to badanie
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
Da się to przetrwać, ale najlepiej mieć rozpraszacze i nie myśleć o samopoczuciu. Najgorsze jest czekanie na kolejne pobrania krwi:/ niektórych to badanie nie rusza a inni śpią po nim jak zabici
Zawsze jest alternatywa ale oznacza chyba codziennie sprawdzanie cukru, czy się mylę? Tj można nie robić nic pewnie jeśli sie nie chce, chodzi mi o sytuacje gdzie jednak chcemy ten cukier mieć pod kontrolą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dziewczyny dobrze piszą, najlepiej znaleźć coś co odwróci uwagę od tego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
Kurcze panikuje bo jakieś plamienie mi się pojawiło. Niewiele ale stres juz x1000
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.