Mamy lipcowe 2022 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-12-13, 17:58   #151
MokkaLady
Raczkowanie

Dot.: Mamy lipcowe 2022

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ja po wizycie. Jestem totalnie z niej niezadowolona. Tylko tyle dobrego że płód się rozwija prawidłowo, wg komputera wychodzi 8tydz+3. No licząc od miesiączki to tak, choć ona mi tłumaczyła że komputer liczy wg wymiarów i punktów, które znajduje. No ok. Mniejsza o to. Ma 18 mm.
Pokazałam jej wyniki badań ogólnych które robiłam w ok. 5 tygodniu. Wyszedł mi tam niedobór żelaza, ferrytyny, D3. Kazała mi brać tylko kwas foliowy, D3 się wstrzymać, a żelazo powtórzyć bo morfologia wyszła niby dobrze. Jak dla mnie to jest dziwne.
Dała skierowanie na badania grupy krwi, przeciwcial tylko że to wszystko prywatnie. I nie wiem, czy je robić czy poczekać do tego 11 stycznia kiedy mam wizytę na NFZ, niech mi przepiszą jeszcze raz.
Poza tym nic mi nie powiedziała o żadnych prenatalnych, dodatkowych badaniach. Dalej czuje się jak dziecko we mgle.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mam podobnie. Z tym, że u mnie lekarz daje mi skierowanie na różne badania krwi (dzisiaj byłam na kolejnym pobraniu). Ja też muszę się zorientować w badaniach prenatalnych bo na pewno będę je chciała zrobić (wiem, że są dosyć drogie, ale będę się czułą spokojniejsza że wszystko jest okej).

A nie możesz pójść z tymi wynikami do lekarza pierwszego kontaktu? Żeby je zobaczył i ewentualnie coś poradził? Z tego co widziałam wizytę u docelowego lekarza masz dopiero w styczniu, ale jeśli masz niedobory witamin to już mogłabyś coś z tym kierunku działać. Może też dostałabyś skierowanie na te wszystkie nowe badania krwi na NFZ?
MokkaLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-13, 18:26   #152
agatanaturalnie
music is my best friend ♫

Cytat:
Napisane przez MokkaLady Pokaż wiadomość
Zainteresowałaś mnie tym tematem. Właśnie sprawdziłam że krem z filtrem który używam (z Dermedic) ma i filtry mineralne i chemiczne (ma w składzie oxybenzon). Polecisz jakiś krem z filtrami mineralnymi do twarzy? Nie pomyślałam wcześniej żeby sprawdzić czy krem z filtrem ma jakieś złe dla nas składniki. Dzięki za tą informację!
Wszystko zależy od tego jaką masz cerę. Ja mam tłustą, skłonną do zapychania. Obecnie używam Madara SPF30 przeciwzmarszczkowy krem tonujący (na lato dla mnie za treściwy i za gęsty) Zimą na spacery będzie idealny. Posiadam też Madara City CC krem wyrównujący koloryt skóry SPF15 Tego używam zamiast podkładu. W sumie o każdej porze roku mi pasuje, poza mega upałami. Gdyby jeszcze miał większy filtr to by było miodzio. Mam też Resibo Team Sunscreen krem nawilżająco-regulujący Light SPF30 który lekko barwi skórę. Coś czuję, przy temperaturze powyżej 25 stopni się nie sprawdzi. Do tego czasu i tak pewnie go zużyję. Nie znalazłam jeszcze idealnego kremu z filtrem mineralnym. Muszę się za czymś rozejrzeć ale pewnie kupię dopiero w okolicy kwietnia-maja. Do tego czasu wystarczy mi to co mam.
Stary 2021-12-13, 19:01   #153
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

Mi prenatalne były polecane za każdym razem, co więcej, lekarz zawsze mówił po prostu, ze na kolejną wizytę powinnam przyjść z wynikami i wskazywał daty graniczne do wykonania badania. Wiem, ze koleżance, która ma 25 lat lekarz nie proponował, sama zapytała. Może jeśli macie jakieś pytania to pytajcie nas? Ja robiłam do tej pory raz, kolejne mam 28 grudnia
Kosmiczna_Astronautka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-13, 19:09   #154
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez agatanaturalnie Pokaż wiadomość
Badania prenatalne zaleca się głównie kobietom ciężarnym po 35. roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat. Także gdy ginekolog stwierdzi w czasie ciąży nieprawidłowy wynik badania USG. Na następnej wizycie zapytaj lekarza o te badania. Każda kobieta ma do nich prawo. Ciekawa tylko jestem czy wszyscy lekarze wystawiają skierowania na badania prenatalne.
No ja też już taka nienajmlodsza, 32 l. Nawet dodatkowo bym je zrobiła, tylko też potrzebuje czasu by poszukać gdzie warto się udać i przede wszystkim, wiedzieć kiedy. Zależy mi żeby wiedziec czy dziecko jest zdrowe, mam dość jasne stanowisko w tym temacie i wiem co bym zrobiła gdyby okazało się że jest jakaś wada.
11 stycznia będę w 12 tygodniu ciąży... Czy to nie zbyt późno na jakieś badania?

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
Napisane przez MokkaLady Pokaż wiadomość
Mam podobnie. Z tym, że u mnie lekarz daje mi skierowanie na różne badania krwi (dzisiaj byłam na kolejnym pobraniu). Ja też muszę się zorientować w badaniach prenatalnych bo na pewno będę je chciała zrobić (wiem, że są dosyć drogie, ale będę się czułą spokojniejsza że wszystko jest okej).

A nie możesz pójść z tymi wynikami do lekarza pierwszego kontaktu? Żeby je zobaczył i ewentualnie coś poradził? Z tego co widziałam wizytę u docelowego lekarza masz dopiero w styczniu, ale jeśli masz niedobory witamin to już mogłabyś coś z tym kierunku działać. Może też dostałabyś skierowanie na te wszystkie nowe badania krwi na NFZ?
Myślałam o tym, tylko czy nie będzie tak, że do ciężarnej to rodzinny nie będzie chciał się dotknąć i wtrącać w jej leczenie?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-13, 19:09   #155
moli2iii
Zadomowienie

Nie wyobrażam sobie nie robic badań prenatalnych. To moja trzecia ciąża. W każdej robię.
W drugiej dowiedziałam się o wadzie genetycznej dziecka zd ( mialam wtedy 25 lat i myslalam ze nie może mnie coś takiego spotkac) A wiem że wiele młodych dziewczyn uważa że w młodym wieku nie warto robic takich badań, bo po co.

moli2iii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-13, 19:11   #156
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Kosmiczna_Astronautka Pokaż wiadomość
Mi prenatalne były polecane za każdym razem, co więcej, lekarz zawsze mówił po prostu, ze na kolejną wizytę powinnam przyjść z wynikami i wskazywał daty graniczne do wykonania badania. Wiem, ze koleżance, która ma 25 lat lekarz nie proponował, sama zapytała. Może jeśli macie jakieś pytania to pytajcie nas? Ja robiłam do tej pory raz, kolejne mam 28 grudnia
A jakie miałaś i masz teraz? I na czym one polegają?

Bo ja to wiem tyle że jest jakieś USG w którym.sie ocenia przezierność karku i pappa z krwi. Jest jeszcze nifty, ale to dość już kosztowne.

Stary 2021-12-13, 19:23   #157
sylwiaa1
Przyczajenie

Jestem po wizycie, wszystko jest ok serduszko bije, tętno 126, płód ma 0,6 cm, według usg 6t+3d (według kalendarzyka 6+6). Następna wizyta 13.01 i na prenatalne będę się umawiać dwa tygodnie po niej czyli koniec stycznia.
W międzyczasie mam jeszcze wizytę na NFZ i chce zrobić badania krwi, przeciwciała itd na fundusz ☺
Słyszałyście o takim sposobie określenia płci dziecka z tętna płodu? gdzieś o tym czytałam, chyba nawet na wizazu wiem że to pewnie taki sam zabobon jak kalendarz chiński, ale z ciekawości sobie sprawdziłam i według tego powinien być chłopiec ciekawe czy się sprawdzi, chciałabym chłopca bo obawiam się że nie odnajdę się w tym dziewczęcym świecie różu, lalek, jednorożców itp nigdy nie lubiłam takich klimatów, wolę autka 🤣

sylwiaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-12-13, 19:54   #158
agugus90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwiaa1 Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie, wszystko jest ok serduszko bije, tętno 126, płód ma 0,6 cm, według usg 6t+3d (według kalendarzyka 6+6). Następna wizyta 13.01 i na prenatalne będę się umawiać dwa tygodnie po niej czyli koniec stycznia.
W międzyczasie mam jeszcze wizytę na NFZ i chce zrobić badania krwi, przeciwciała itd na fundusz ☺
Słyszałyście o takim sposobie określenia płci dziecka z tętna płodu? gdzieś o tym czytałam, chyba nawet na wizazu wiem że to pewnie taki sam zabobon jak kalendarz chiński, ale z ciekawości sobie sprawdziłam i według tego powinien być chłopiec ciekawe czy się sprawdzi, chciałabym chłopca bo obawiam się że nie odnajdę się w tym dziewczęcym świecie różu, lalek, jednorożców itp nigdy nie lubiłam takich klimatów, wolę autka 🤣

Poprzednio wychodziła mi z tętna dziewczynka a był chłopiec, więc nie dowierzam temu sposobowi
Super, że wszystko ok, też chciałam następną wizytę w tygodniu 10-14.01, ale nie bylo miejsc

agugus90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-13, 20:48   #159
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

@Ciri15 w internecie możesz znaleźć mnóstwo informacji. W praktyce jest tak, ze oddaje się krew a później wyniki łączy się z wymiarami pobranymi z usg. W efekcie pokazuje się prawdopodobieństwo, ze przy takich wynikach jak Twoje może wystąpić jedna z 3 chorob: zespół Downa, Patau, Edwardsa. Wiele osób krytykuje to badanie jako czystą statystykę. Na usg lekarz dodatkowo sprawdza czy rozwój dziecka przebiega prawidłowo, ogląda mózg, organy, liczy palce, widzimy kość nosowa lub jej brak co może wskazywać na zespol downa. Tak prostym językiem i w skrócie. Ja po tej wizycie czułam się o wiele spokojniejsza. jeśli wynik wykazałby wysokie ryzyko wystąpienia wad to wtedy możemy wykonać kolejne badania. Koszt Nifty z tego co kojarzę to ok 2500zl. Jeszcze dodam, ze usg wykonywane jest przez brzuch, choć są wyjątki. Ja jestem takim wyjątkiem z uwagi na tylozgięcie macicy o ktorym dowiedziałam się właśnie na pappa Dziewczyny, jeśli chcecie coś dodać to zapraszam

Ach i 12 miesiąc jest ok. Badanie pappa powinno być wykonane najpóźniej do 13+6 i wtedy w sumie tez widać więcej niż w 11 tygodniu wiadomo jak szybko rozwija się sytuacja w naszych brzuchach

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

@agugus90 aż mnie zaciekawiłas z ciekawosci -jak to działa? Czytałam ze od rozpoczęcia bicia serca tętno rośnie stopniowo aż osiąga chyba 160 w 10 tygodniu to jak to sprawdzić? W jakim momencie?

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Cytat:
Napisane przez agatanaturalnie Pokaż wiadomość
Wszystko zależy od tego jaką masz cerę. Ja mam tłustą, skłonną do zapychania. Obecnie używam Madara SPF30 przeciwzmarszczkowy krem tonujący (na lato dla mnie za treściwy i za gęsty) Zimą na spacery będzie idealny. Posiadam też Madara City CC krem wyrównujący koloryt skóry SPF15 Tego używam zamiast podkładu. W sumie o każdej porze roku mi pasuje, poza mega upałami. Gdyby jeszcze miał większy filtr to by było miodzio. Mam też Resibo Team Sunscreen krem nawilżająco-regulujący Light SPF30 który lekko barwi skórę. Coś czuję, przy temperaturze powyżej 25 stopni się nie sprawdzi. Do tego czasu i tak pewnie go zużyję. Nie znalazłam jeszcze idealnego kremu z filtrem mineralnym. Muszę się za czymś rozejrzeć ale pewnie kupię dopiero w okolicy kwietnia-maja. Do tego czasu wystarczy mi to co mam.
Ja w ciąży sprawdzałam często produkty u "sroka o", po porodzie zresztą tez. Wydaje mi się, ze rekomendowala filtr od Basiclab mimo filtrów chemicznych. Od razu mowie, ze nie znam się na tym, tylko informuję tak na marginesie Basiclab czasem pisze przy swoich produktach, ze są bezpieczne w ciąży. Spoko sprawa

Edytowane przez Kosmiczna_Astronautka
Czas edycji: 2021-12-13 o 20:44
Stary 2021-12-13, 20:48   #160
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

O a u mnie nie mierzyła tętna. To u mnie znacznie starszy dzieć. Na kiedy u Ciebie termin?

Stary 2021-12-13, 21:30   #161
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

U mnie mierzył przy 6+4. Ale na innym forum czytałam ze lekarze teraz odchodzą od badania tętna w tak wczesnej ciąży bo może zaszkodzić. Moj lekarz musi być do tylu z zaleceniami :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-12-13, 21:36   #162
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Kosmiczna u mnie też tyłozgięcie występuje. I dziś miałam przez pochwę USG, ale nie wiem czy dlatego czy to standard.

Stary 2021-12-13, 22:18   #163
sylwiaa1
Przyczajenie

Cytat:
O a u mnie nie mierzyła tętna. To u mnie znacznie starszy dzieć. Na kiedy u Ciebie termin?

Nie wiem czy pytanie było do mnie, ale ja 2.08

Edytowane przez sylwiaa1
Czas edycji: 2021-12-13 o 22:19
Stary 2021-12-13, 22:52   #164
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

@ciri mi robił lekarz przez brzuch ale niewiele widział, stwierdził, że tylozgiecie jest za duże i musiał dowcipnie. Przy drugim trymestrze już przez brzuch
Stary 2021-12-14, 06:31   #165
moli2iii
Zadomowienie

Hej, ja dzisiaj na glukozie. Niecierpię tego,męczarnia jak dla mnie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-12-14, 07:35   #166
itstoolatex3
Zakorzenienie

Też mam tyłozgięcie
W pierwszej i drugiej ciąży gin podawał te wartości tętna, a faktycznie w tej ciąży już tego nie mierzył. Nawet nie zwróciłam uwagi
Moli2iii współczuję, też nie cierpię tego badania

15.01.2021 - Aniołkowa Mama 🤍

itstoolatex3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 07:35   #167
malinowa44
Przyczajenie

@ciri ja za wszystkie badania krwi prywatnie zapłaciłam ponad 400 zł ale z tego co wiem kilka pozycji można zrobić w swojej przychodni na fundusz.

Ptenatalne też bym zrobiła na Twoim miejscu, u mnie w wieku 28 lat została wykryta wada płodu więc moim zdaniem warto. Z jakiego jesteś miasta? może uda się kogoś podpowiedzieć a jak nie to tak jak dziewczyny piszą szukaj przez internet.
malinowa44 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 08:51   #168
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

O kurde�� niby tak nas mało a na jednym forum aż trzy dziewczyny z tylozgieciem��

Pamietam jak robiłam glukozę i na początku dziwiłam się dlaczego ludzie tak narzekają a po godzinie chodziłam jak pijana od uderzenia cukru. Od dziecka mam problem po zjedzeniu np batona bo robi mi się słabo i mnie mdli. Ale wyniki idealne, cukier na czczo 81, zero problemów w teorii. Nie powiem, ze czekam na to badanie..

Molii2iii jak się trzymasz?

Ps .. Poddaje się z tymi emotkami :\ wizaz i ios nie są przyjaciolmi :\ ktoras z Was ma taki problem? Ciagle podmienia mi emotikony na dziwne znaczki albo znaki zapytania

Edytowane przez Kosmiczna_Astronautka
Czas edycji: 2021-12-14 o 09:15
Stary 2021-12-14, 09:15   #169
moli2iii
Zadomowienie

Cytat:
O kurde�� niby tak nas mało a na jednym forum aż trzy dziewczyny z tylozgieciem��

Pamietam jak robiłam glukozę i na początku dziwiłam się dlaczego ludzie tak narzekają a po godzinie chodziłam jak pijana od uderzenia cukru. Od dziecka mam problem po zjedzeniu np batona bo robi mi się słabo i mnie mdli��â��️ Ale wyniki idealne, cukier na czczo 81, zero problemów w teorii ��â��️ Nie powiem, ze czekam na to badanie..

Molii2iii jak się trzymasz?
Teraz juz na szczęście lepiej,zjadłam sniadanie i wracam do sił. Ale obawiam się wyniku, w każdej ciąży mialam za wysoki cukier

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-12-14, 09:16   #170
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moli2iii Pokaż wiadomość
Teraz juz na szczęście lepiej,zjadłam sniadanie i wracam do sił. Ale obawiam się wyniku, w każdej ciąży mialam za wysoki cukier

Trzymam kciuki A to prawda ze przy cukrzycy ciążowej zalecana jest cesarka?
Stary 2021-12-14, 09:22   #171
moli2iii
Zadomowienie

Cytat:
Trzymam kciuki A to prawda ze przy cukrzycy ciążowej zalecana jest cesarka?
Dziekuje
Ja rodziłam naturalnie.

Stary 2021-12-14, 09:28   #172
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moli2iii Pokaż wiadomość
Dziekuje
Ja rodziłam naturalnie.

Super, ze to mówisz bo obaliłas jeden z mitów w mojej głowie
Stary 2021-12-14, 10:09   #173
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Współczuję wam (i w przyszłości sobie) tego badania cukru. Do tej pory miałam raz w życiu. Miałyście jakiś specjalny smakowy cukier? Jeśli tak to łatwiej to wypić

Stary 2021-12-14, 11:11   #174
moli2iii
Zadomowienie

Cytat:
Współczuję wam (i w przyszłości sobie) tego badania cukru. Do tej pory miałam raz w życiu. Miałyście jakiś specjalny smakowy cukier? Jeśli tak to łatwiej to wypić

Mialam cytrynowy, ani trochę nie było mi lepiej niestety.

Nie rozumiem jak komuś może to smakować, szok ( A znam kilka kobiet które mówią że pycha )

Stary 2021-12-14, 11:20   #175
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

Ja miałam bez smaku. Dla mnie to woda z cukrem, tylko aż gęsta i oblepiająca całe usta i zęby:/ koleżanka mówiła, ze cytrynowa jej lepiej weszła. Gdzieś obiło mi się, ze miętowa glukoza jest spoko
Stary 2021-12-14, 11:44   #176
moli2iii
Zadomowienie

Slyszalam jeszcze o malinowej,ale żadna do mnie nie przemawia

Stary 2021-12-14, 12:53   #177
sylwiaa1
Przyczajenie

Przeraża mnie to badanie z relacji koleżanek które już to miały to podobno okropne i ciężko tą glukozę "utrzymać" i nie zwrócić

Stary 2021-12-14, 13:13   #178
Kosmiczna_Astronautka
Raczkowanie

Da się to przetrwać, ale najlepiej mieć rozpraszacze i nie myśleć o samopoczuciu. Najgorsze jest czekanie na kolejne pobrania krwi:/ niektórych to badanie nie rusza a inni śpią po nim jak zabici

Zawsze jest alternatywa ale oznacza chyba codziennie sprawdzanie cukru, czy się mylę? Tj można nie robić nic pewnie jeśli sie nie chce, chodzi mi o sytuacje gdzie jednak chcemy ten cukier mieć pod kontrolą
Stary 2021-12-14, 13:20   #179
itstoolatex3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwiaa1 Pokaż wiadomość
Przeraża mnie to badanie z relacji koleżanek które już to miały to podobno okropne i ciężko tą glukozę "utrzymać" i nie zwrócić

Ja za pierwszym razem zwróciłam

Ale dziewczyny dobrze piszą, najlepiej znaleźć coś co odwróci uwagę od tego.

15.01.2021 - Aniołkowa Mama 🤍

itstoolatex3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 15:01   #180
moli2iii
Zadomowienie

Kurcze panikuje bo jakieś plamienie mi się pojawiło. Niewiele ale stres juz x1000

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości