Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63 - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-12-14, 07:46   #2821
Lottie69
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Jeśli masz ciasno ułożone żeby to polecam irygator. Mam najzwyklejszy z Action. Nie wiem, jak do tej pory mogłam bez niego żyć. A z nici najlepiej sprawdzają mi się Jordan w zielonym pudełeczku. Są cienkie, woskowane i nie rozwarstwiają się. A do delikatnych dziąseł polecam pastę Ajona.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dzięki, będę w takim razie patrzeć za irygatorem. Dentystka mi powiedziała, że nie dość, że ciasno, to jeszcze są trochę krzywe i to przez tą krzywiznę mi się tak ciężko domywa zęby,

Pastę mam zielonego elmexa i jest okej, nie powtórzył się póki co problem z dziąsłami

Cytat:
Napisane przez Likka9 Pokaż wiadomość
Nie zapisujcie klientów na ostatnie pół godziny. Niech chociaż jedna z Was będzie wtedy wolniejsza i ogarnia sprzątnięcie i kasę.

Często się z czymś takim spotykam w usługach, jak jest więcej osób, to na pół gwizdka (pół zespołu pracuje, pół zamyka)
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 08:04   #2822
Imperfecta
Zakorzenienie

Wczoraj był temat antykoncepcji, to ja też zapytam.
Zawsze zaczynałam nowe opakowanie tabletek w sobotę, w tym tygodniu coś mnie zaćmiło i zaczęłam w niedzielę.

Dzisiaj powinnam brać już czwartą a wzięłam trzecią.
Kontynuować dalej opakowanie, czy wziąć dzisiaj dwie? Skuteczność jest zachowana?
W ulotce jest napisane tylko postępowanie w przypadku zapomnienia przyjęcia, gdybym się zorientowała w niedzielę, to bym wzięła dwie a tak to nie wiem.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 08:13   #2823
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Zawsze zaczynałam nowe opakowanie tabletek w sobotę, w tym tygodniu coś mnie zaćmiło i zaczęłam w niedzielę.

Kontynuować dalej opakowanie, czy wziąć dzisiaj dwie? Skuteczność jest zachowana?
W ulotce jest napisane tylko postępowanie w przypadku zapomnienia przyjęcia, gdybym się zorientowała w niedzielę, to bym wzięła dwie a tak to nie wiem.

Lipa, dzisiaj to już nie bierz. Jeśli pominiesz w pierwszym tygodniu brania, to jest ryzyko, że nie jest zachowana skuteczność i wg. mnie najlepiej, gdybyś się dodatkowo zabezpieczała przez tydzień.

Gdybyś pominęła pod koniec opakowania, to sytuacja jest inna. Ale powinnaś mieć to rozpisane na ulotce od tabletek.
Stary 2021-12-14, 08:21   #2824
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Lipa, dzisiaj to już nie bierz. Jeśli pominiesz w pierwszym tygodniu brania, to jest ryzyko, że nie jest zachowana skuteczność i wg. mnie najlepiej, gdybyś się dodatkowo zabezpieczała przez tydzień.

Gdybyś pominęła pod koniec opakowania, to sytuacja jest inna. Ale powinnaś mieć to rozpisane na ulotce od tabletek.
No właśnie nie do końca wiem czy to interpretować jako pominięcie bo tak jakby przesunęłam o jeden dzień do przodu, ale biorę już regularnie.
Do tyłu już zdarzało mi się przesuwać, że skracałam czas bez tabletek i wszystko było ok, ale takie coś zdarzyło mi się pierwszy raz a biorę już cztery lata.
Stary 2021-12-14, 08:21   #2825
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nxztil Pokaż wiadomość
Czy mężczyźni na tym forum to dla was coś dziwnego?
Nie, choć na pewno są w mniejszości.
Cytat:

Podwójnie nie bierz, najlepiej zabezpieczaj się dodatkowo przez tydzień i powinno być ok.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 08:29   #2826
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie nie do końca wiem czy to interpretować jako pominięcie bo tak jakby przesunęłam o jeden dzień do przodu, ale biorę już regularnie.
Do tyłu już zdarzało mi się przesuwać, że skracałam czas bez tabletek i wszystko było ok, ale takie coś zdarzyło mi się pierwszy raz a biorę już cztery lata.
Czyli wydłużyłaś przerwę z 7 do 8 dni? Nadal zabezpieczałabym się podwójnie przez najbliższe siedem dni i tabletki brała normalnie.
Stary 2021-12-14, 08:33   #2827
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Podwójnie nie bierz, najlepiej zabezpieczaj się dodatkowo przez tydzień i powinno być ok.

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Czyli wydłużyłaś przerwę z 7 do 8 dni? Nadal zabezpieczałabym się podwójnie przez najbliższe siedem dni i tabletki brała normalnie.
Ja akurat mam cztery dni przerwy, więc wydłużyłam do 5. Pomyliłam się i zamiast zacząć opakowanie w sobotę, to zaczęłam w niedzielę. Wczoraj i dzisiaj wzięłam normalnie, kolejne z opakowania.

Dzięki za odpowiedzi. tak zrobię dodatkowe zabezpieczenie na pewno nie zaszkodzi a przynajmniej będę mieć pewność.
Stary 2021-12-14, 08:37   #2828
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
tak, u mnie działa bez zastrzeżeń
Dzięki za opinię, zamówiony! Garett chyba zdominował segment dziecięcych smartwatcjy, bo ciężko znaleźć coś innego.

Edytowane przez Nette
Czas edycji: 2021-12-14 o 20:43
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 09:40   #2829
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez QueenEda Pokaż wiadomość
Nie pracuje w handlu tylko w usługach fryzjerskich. W trakcie 8h pracy mam przerwę na obiad(ale też nie zawsze), a jeśli są chętni to przyjmuje klientów przez cały czas. Ponadto do naszych obowiązków należy sprzątanie, liczenie kasy, zamawianie produktów, przygotowywanie narzędzi, odpisywanie na wiadomości itp. Jeśli mam zapisy na caly dzień to musimy to robić "po godzinach". Uważam że skoro to też należy do naszych obowiązkow to powinno to być wliczone w czas pracy, a nie do robienia w nadgodzinach. A nie że konczymy przyjmować klientow, sprzątamy stanowisko i jeszcze w nadgodzinach robimy resztę. Szef uważa że skoro salon działa od do to w tych godzinach mamy przyjmować klientów i że zanim pójdziemy do domu to wszystko ma być zrobione.

Po prostu zastanawiam sie czy gdybyśmy zrobiły "bunt" i po wybiciu godziny o której powinnyśmy isc do domu kończyłybyśmy prace, czy nam by coś groziło za niewykonanie poleceń których byśmy nie zdążyły wykonać.

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Nie zawszę się da jak są zapisy od rana do wieczora. Tym bardziej ze kasa ma być liczona na koniec dnia, a nie ze np raz dziennie o dowolnej porze. A przeważnie terminy te przed zamknięciem są zawsze zaladowane.
Kiedyś pracując w takim systemie wypracowałyśmy z kierem ugodę. Jedna z nas przychodziła pół godziny wcześniej i wcześniej wychodziła a jedna z popołudniowej zmiany przychodziła później zostawała po zamknięciu. Robiłyśmy grafik, żeby każda z nas miała taka sama ilość dni i godzin. Wszyscy byli zadowoleni z takiego układu.

Stary 2021-12-14, 09:44   #2830
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Nie

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 09:55   #2831
MiamiGlow
Zakorzenienie

Kiedy robi się badania hormonalne z krwi? Czy trzeba w określonym dniu cyklu? Chciałam zrobić pakiet podstawowy prywatnie.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 10:12   #2832
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fenenna Pokaż wiadomość
Pierz takie swetry w letniej wodzie w odzywce do włosów (tylko odzywka, żadnego proszku), odciśnij w ręczniku (nie rób takiego cukierka do wykręcania) i susz na płasko na suchym ręczniku rozścielonym na rozłożonej suszarce. To tak na przyszlość, jak już sie zło stalo i sweter się sfilcował i skurczył znacnzie to niewiele możesz zrobić, możesz wypłukac ponownie w odzywce do włosów, wysuszyć i spróbowac rozciągnąć (dac większej osobie do ponoszenia przez chwilę), ale sfilcowania sie nie odwróci.
W sumie to tak wlasnie zrobilam, wypralam w 20 stopniach (to przeciez letnia woda), wprawdzie nie w odzywce (dzieki za rade) ale w plynie dedykowanym do swetrow welnianych. Nie wirowalam w ogole, nie wykrecalam swetra tylko odcisnelam nadmiar wody recznikiem i suszylam na plasko na suszarce. Nie rozumiem gdzie popelniam blad. Robialam tak juz z wieloma swetrami 100% welny/kaszmiru/merino (w tym jeden wrzucilam do tego samego prania) i nic im nigdy nie bylo Tylko ten jeden nowy sie sfilcowal.
Stary 2021-12-14, 10:21   #2833
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość
A dlaczego myslisz o kupnie z przetwornikiem? Szczerze to nie wiedzialam ze można w Polsce takie kupic

Można. Na Olx. Bo jest taniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 10:24   #2834
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MiamiGlow Pokaż wiadomość
Kiedy robi się badania hormonalne z krwi? Czy trzeba w określonym dniu cyklu? Chciałam zrobić pakiet podstawowy prywatnie.

mi ginekolog mówiła, że dzień cyklu zasadniczo nie ma znaczenia. trzeba tylko dokładnie wiedzieć, w którym dniu się idzie, bo od tego zależą normy
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 10:28   #2835
meliandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
2 pytania

nr 1 - czy to ma jakieś znaczenie, o której bierze się tabletki anty (rano czy wieczorem)? Próbuję wymyśleć jakąś sensowną godzinę i jedyne co mi przychodzi do głowy to 22, bo o tej zazwyczaj jestem na 100% w domu.

nr 2 - ginekolog powiedział mi coś, co wydaje mi się bzdurą stulecia, ale już sama nie wiem. Kiedy mu powiedziałam, że obawiam się zatrzymywania wody, bo tabletkach, powiedział, żebym ograniczyła wodę, to nie będzie miało co się zatrzymywać. Z kolei od dietetyka zawsze słyszałam, że mam pić dużo wody, bo woda zatrzymuje się, kiedy pije się za mało

Co do godziny to bez różnicy, ale najlepiej rano lub wieczorem, bo wtedy zwykle jest się w domu. Co do wody to wg mnie gadał głupoty. Im mniej pijesz, tym bardziej się zatrzymuje.

Cytat:
Napisane przez QueenEda Pokaż wiadomość
Nie pracuje w handlu tylko w usługach fryzjerskich. W trakcie 8h pracy mam przerwę na obiad(ale też nie zawsze), a jeśli są chętni to przyjmuje klientów przez cały czas. Ponadto do naszych obowiązków należy sprzątanie, liczenie kasy, zamawianie produktów, przygotowywanie narzędzi, odpisywanie na wiadomości itp. Jeśli mam zapisy na caly dzień to musimy to robić "po godzinach". Uważam że skoro to też należy do naszych obowiązkow to powinno to być wliczone w czas pracy, a nie do robienia w nadgodzinach. A nie że konczymy przyjmować klientow, sprzątamy stanowisko i jeszcze w nadgodzinach robimy resztę. Szef uważa że skoro salon działa od do to w tych godzinach mamy przyjmować klientów i że zanim pójdziemy do domu to wszystko ma być zrobione.

Po prostu zastanawiam sie czy gdybyśmy zrobiły "bunt" i po wybiciu godziny o której powinnyśmy isc do domu kończyłybyśmy prace, czy nam by coś groziło za niewykonanie poleceń których byśmy nie zdążyły wykonać.

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Nie zawszę się da jak są zapisy od rana do wieczora. Tym bardziej ze kasa ma być liczona na koniec dnia, a nie ze np raz dziennie o dowolnej porze. A przeważnie terminy te przed zamknięciem są zawsze zaladowane.

Handel i usługi to taka praca, że ciężko wyjść czasem na czas, bo jak jest dużo klientów, to nie zawsze da się wszystko ogarnąć w godzinach pracy. Jak pracowałam w sklepie to jeden to był taki mały i rzadko kiedy było tyle ludzi, żebyśmy się nie wyrobiły ze wszystkim przed zamknięciem. Już pół godziny przed praktycznie nikogo nie było, więc było odkurzanie, liczenie i zamykanie kasy. Potem pracowałam w innym sklepie, większym i było tak, że ten kto otwierał i kto zamykał był wpisany pół godziny wcześniej przed otwarciem i pół godziny później po zamknięciu. Wg mnie nie ma sensu robić buntu, tylko jak faktycznie Wam to wszystkim przeszkadza to zróbcie spotkanie i pogadajcie z szefem.

Cytat:

Nie, ale są w zdecydowanej mniejszości.

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Kiedyś pracując w takim systemie wypracowałyśmy z kierem ugodę. Jedna z nas przychodziła pół godziny wcześniej i wcześniej wychodziła a jedna z popołudniowej zmiany przychodziła później zostawała po zamknięciu. Robiłyśmy grafik, żeby każda z nas miała taka sama ilość dni i godzin. Wszyscy byli zadowoleni z takiego układu.

To też dobre rozwiązanie
Stary 2021-12-14, 10:47   #2836
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Cos na sfilcowany sweter

Upralam welniany sweter w 20 stopniach bez wirowania, a i tak sie skurczyl A konkretnie sfilcowal.
Czytam o roznych sposobach na przywrocenie oryginalnego rozmiaru w internecie, natomiast srednio mi sie chce w nie wierzyc, bo kiedys juz jednego z nich probowalam (moczenie w wodzie z fasoli) i nic to nie dalo. Wspomina sie o mrozeniu, moczeniu w szmaponie dzieciecym, w glicerynie, mleku lub wodzie z fasoli.
Dlatego chcialam zapytac czy komus udalo sie to zrobic ktoryms z tych sposobow lub innym?
Filcowanie to trwała zmiana, po sfilcowaniu już się nic z tym nie zrobi. Jeszcze jakby materiał nie był naruszony a tylko się zniekształcił, to można spróbować przywrócić kształt, zblokować, ale sfilcowania się nie odwróci.
Nie wszystkie wełniane rzeczy można prać w pralce. Nie wszystko jest zrobione z wełny merynosa czy jakiejś wełny poddanej mocniejszej obróbce. Tak jak nie wszystkie rzeczy bawełniane są z bawełny merceryzowanej, bawełna bawełnie nierówna i podobnie wełna
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 10:50   #2837
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
mi ginekolog mówiła, że dzień cyklu zasadniczo nie ma znaczenia. trzeba tylko dokładnie wiedzieć, w którym dniu się idzie, bo od tego zależą normy
To byłoby super, bo przegapiłam już 3-4 dzień cyklu, a chciałam zrobić te badania przed świętami. Tylko się waham czy mogę. Lekarza nie spytam, bo wizyta dopiero w przyszłym roku.

Stary 2021-12-14, 10:57   #2838
abiblabla
Zakorzenienie

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;89036438]Filcowanie to trwała zmiana, po sfilcowaniu już się nic z tym nie zrobi. Jeszcze jakby materiał nie był naruszony a tylko się zniekształcił, to można spróbować przywrócić kształt, zblokować, ale sfilcowania się nie odwróci.
Nie wszystkie wełniane rzeczy można prać w pralce. Nie wszystko jest zrobione z wełny merynosa czy jakiejś wełny poddanej mocniejszej obróbce. Tak jak nie wszystkie rzeczy bawełniane są z bawełny merceryzowanej, bawełna bawełnie nierówna i podobnie wełna [/QUOTE]

Dziekuje za wyjasnienie. Napisalas ze nie wszystkie welniane rzeczy mozna prac w pralce, czy to znaczy ze recznie mozna? Czy ze w ogole nie mozna moczyc? Bo jesli recznie tak, to czy ktos umialby wyjasnic czym rozni sie pranie w letniej wodzie w pralce (bez wirowania) od prania recznego?
Stary 2021-12-14, 11:17   #2839
rukolka
Zakorzenienie

Cytat:

Ktore hormony masz na mysli?
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 11:22   #2840
16fcd1ff0b24257bafb17301dac5f706a9d6f7ac_61da25acd43dc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Dziekuje za wyjasnienie. Napisalas ze nie wszystkie welniane rzeczy mozna prac w pralce, czy to znaczy ze recznie mozna? Czy ze w ogole nie mozna moczyc? Bo jesli recznie tak, to czy ktos umialby wyjasnic czym rozni sie pranie w letniej wodzie w pralce (bez wirowania) od prania recznego?
wełnę najlepiej prać/moczyć jak najrzadziej.
16fcd1ff0b24257bafb17301dac5f706a9d6f7ac_61da25acd43dc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 11:29   #2841
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Ktore hormony masz na mysli?
https://vitalabo.com.pl/produkt/paki...et-podstawowy/
Ten pakiet. FSH, LH, TSH, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron i testosteron.

Stary 2021-12-14, 11:32   #2842
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Nie, choć na pewno są w mniejszości. Podwójnie nie bierz, najlepiej zabezpieczaj się dodatkowo przez tydzień i powinno być ok.

Zależy jakie tabletki. Na moich (Qlaira) było napisane, żeby zabezpieczać się dodatkowo 9 dni. Moje były trójfazowe.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 11:33   #2843
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

Cytat:
W zasadzie to pominełaś pierwsza tabletkę. Przerwę można skracać, ale nie wydłużać.

edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 11:37   #2844
rukolka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja wszystkie poza tsh musiałam robić międy 3 a 5 dniem cyklu. Tsh dowolnie. Nie wiem czy to akurat u mnie było takie zalecenie, czy to ogólna zasada.
Stary 2021-12-14, 11:40   #2845
Keket
Zakorzenienie

Cytat:

W sierpniu zapisałam sobie netu takie infoIMG_20211214_113921.jpg

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 11:41   #2846
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wszystkie poza tsh musiałam robić międy 3 a 5 dniem cyklu. Tsh dowolnie. Nie wiem czy to akurat u mnie było takie zalecenie, czy to ogólna zasada.
A u jakiego lekarza byłaś z hormonami? Generalnie poleca się endokrynologo-ginekologa, ale u mnie w okolicy nie ma takiego lekarza. I oczywiście wszystko prywatnie, bo na NFZ to już w ogóle masakra.

Stary 2021-12-14, 11:52   #2847
rukolka
Zakorzenienie

Cytat:
A u jakiego lekarza byłaś z hormonami? Generalnie poleca się endokrynologo-ginekologa, ale u mnie w okolicy nie ma takiego lekarza. I oczywiście wszystko prywatnie, bo na NFZ to już w ogóle masakra.

Poszłam na konsultacje i do ginekologa i do endokrynologa. Zobaczysz jakie wyniki Ci wyjdą. Chyba endokrynolog bardziej kompetentny się okazał w moim przypadku, pokieruje Cię dalej jeśli będzie potrzeba.
Stary 2021-12-14, 11:55   #2848
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Poszłam na konsultacje i do ginekologa i do endokrynologa. Zobaczysz jakie wyniki Ci wyjdą. Chyba endokrynolog bardziej kompetentny się okazał w moim przypadku, pokieruje Cię dalej jeśli będzie potrzeba.
Dziękuję.

Stary 2021-12-14, 12:17   #2849
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tak samo.
no i zalecana jest wstrzemięźliwość seksualna przed badaniem prolaktyny

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Edytowane przez czekooczekolada
Czas edycji: 2021-12-14 o 12:18
czekooczekolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-14, 13:01   #2850
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7
Konto usunięte

Treść usunięta
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości