|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Absurdy i zdziwka z grup na fejsie
Grupa o paznokciach. Laska pyta czy jak po tygodniu złamała paznokcia to czy może iść to zareklamować
Dodam, że paznokcie bardzo długie.
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2793 |
|
Zakorzenienie
|
Teoretycznie tak, ale po zdjęciach można było wywnioskować, że budowa raczej była ok. Wg mnie przy tak długich paznokciach wszystko może się zdarzyć i złamać się może. Ja bym nie wpadła na pomysł żeby reklamować złamany paznokieć.
|
|
#2794 | ||
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Cytat:
Jestem na grupach paznokciowych i tam dziewczyny, które mają własne salony piszą że mają taką "usługę" ale w grę wchodzi naprawa do max 7 dni od nałożenia manicure. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2795 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 05:28 |
|
|
|
|
#2796 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się wyłamię, bo jestem ateistką, mój TŻ to raczej agnostyk, bo miewa momenty, w których uważa, że pewności mieć nie może. Nie ubieramy choinki, mnie mamy żadnych akcentów świątecznych w domu (chyba że termofor w renifery by zaliczyć), jeśli decydujemy się odwiedzać rodzinę w święta, to oczywiście jemy zgodnie z tradycją domu gospodarza (uszka zjem w każdej ilości). A jeśli zostajemy w domu, to jemy zwyczajny obiad (pamiętam że w którymś roku spadła na mnie krytyka otoczenia, bo na pytanie co robiliśmy na kolację w wigilię we dwoje, odpowiedziałam zgodnie ze stanem faktycznym, że burgery...). Nie wymieniamy się prezentami z okazji świąt, choć kupujemy podarki dla najmłodszych i najstarszych w rodzinie.
Ale... My tak robimy, bo żadne z nas nie lubi świątecznej komerchy, i nie czujemy takiej potrzeby, czy to świętowania przesilenia zimowego czy końca roku. Kontrowersyjnie może, ale uważam święta za... Wybitnie nieekologiczny okres. Najgorsze, że trwa aż trzy-cztery miesiące, bo zwykle przystrojenie świąteczne widać w wielu miejscach od listopada do lutego. |
|
|
|
|
#2797 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2798 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2799 |
|
Konto usunięte
|
A mnie dziwi, takie licytowanie się które święta są czyje i skąd. Tradycje mają to do siebie, że łatwo się zapożyczają, szybko ewoluują, łączą się ze sobą i nie da się tak postawić kreski: tu się kończy pogańskie, a zaczyna chrześcijańskie, zwłaszcza że tych elelmentów w polskich świętach jest więcej: i wiejska kultura ludowa i od pewnego czasu amerykańska...
To jak osoby, które krzyczą w Halloween, że tego nie powinno być w Polsce, bo to obce święto. No było obce, ale się przyjęło, dostosowało do regionalnych warunków, no i teraz jest też polskie - tak to widzę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
Naprawdę nie wiem, jak ludzie funkcjonują z takimi długimi paznokciami. Mnie to osobiście brzydzi, zbiera się pod tym brud, a to, ze go nie widać pod lakierem, nie znaczy, ze go nie ma. Bo wątpię, ze ktoś szczotka szoruje pod tymi paznokciami.
|
|
|
|
|
#2801 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwazam swiateczna komerche za tandete i kicz i tylko dziala mi na nerwy. Dobrze, ze istnieje Spotyfi i pathe thuis, bo bym przez miesiac (albo dluzej) zadnej muzyki nie slyszala, ani filmu nie obejrzala. Co roku te same przyspiewki do porzygu w radio i filmidla w TV
|
|
|
|
|
|
#2802 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;89040775]A mnie dziwi, takie licytowanie się które święta są czyje i skąd. Tradycje mają to do siebie, że łatwo się zapożyczają, szybko ewoluują, łączą się ze sobą i nie da się tak postawić kreski: tu się kończy pogańskie, a zaczyna chrześcijańskie, zwłaszcza że tych elelmentów w polskich świętach jest więcej: i wiejska kultura ludowa i od pewnego czasu amerykańska...
To jak osoby, które krzyczą w Halloween, że tego nie powinno być w Polsce, bo to obce święto. No było obce, ale się przyjęło, dostosowało do regionalnych warunków, no i teraz jest też polskie - tak to widzę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie niesamowicie dziwi jak łatwo się ostatnio krytykuje Halloween,że to zagramaniczne święto i przyćmiewa polskie Wszystkich Świętych, bo w tym samym czasie przypada i to wstyd się bawić, jak to czas zadumy. Koleżanka pracująca w przedszkolu mówi, że jest zakazane w ogóle gadanie o tym święcie, nie mówiąc już o jakichś mało szkodliwych procederavh typu wycinanie dyni z papieru, bo to nie jest chrześcijańskie święto ani obrządek. Co najśmieszniejsze-nie ma żadnego problemu w obchodzeniu andrzejek, laniu wosku itp xD to jakoś nikomu nie wadzi, podobnie jak walentynki, które mało mają wspólnego i z Polską i z chrześcijańskimi obrządkami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2803 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież Wszystkich Świętych to radosne święto. Czego się w końcu tego nie obchodzi jak trzeba? Dzień Zaduszny 2 listopada to dzień zadumy. A to już dawno po Halloween...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2804 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2805 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 05:28 |
|
|
|
|
#2806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być☠rzymskie☠święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo celtyckie święto na powitanie zimy[2]. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z obchodzonego w Europie północnej święta z okazji końca jesieni a początku zimy, znanego na terenach irlandzkich jako☠Samhain☠(„koniec lata”), walijskich jako☠Nos Galan Gaeaf☠(„wieczór zimowy”), anglosaskich jako☠Blodmonath☠(„krwawy miesiąc”), nordyckich jako „zimowe noce”[3]. (...) Druidzi☠(kapłani celtyccy) wierzyli, iż w dzień Samhain zacierała się granica między☠zaświatami☠a światem ludzi żyjących, zaś duchom, zarówno złym, jak i dobrym, łatwiej było się przedostać do świata żywych[4]. (...) Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania☠masek. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże☠rzepy, ponacinane na podobieństwo☠demonów. Po 835 roku pod wpływem chrześcijaństwa zwyczaj zaczął zanikać, gdy uroczystość☠Wszystkich Świętych☠została przeniesiona z maja na 1 listopada. W 998 roku zaś☠św. Odylon, francuski benedyktyn i przełożony opactwa w Cluny, ustanowił 2 listopada☠Dniem Zadusznym. W☠XIV wieku☠wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych zostało wprowadzone do liturgii rzymskiej i upowszechnione w całym Kościele[5].
|
|
|
#2807 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2811 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2812 |
|
Konto usunięte
|
Dla nas każda okazja do świętowania jest dobra, ale oznacza to przede wszystkim dobre jedzenie i alkohol. Prezenty też mogą być, ale to tylko na urodziny i pod choinkę. Nie mamy żadnych ozdób, jedynie lampki, ale to dla nastroju. W okresie świątecznym oglądamy też zawsze Hannibala, a na kolację przed-wigilijną (same święta spędzamy zazwyczaj z rodzinami) jemy kurczaka z KFC - zgodnie z tradycją japońską
|
|
|
|
|
#2813 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2814 |
|
Zakorzenienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89041255]Treść usunięta[/QUOTE]
Tak az zerknelam czy są jakies zlote mysli Edyty G. i znalazlam to ![]() "Nie boję się upływu czasu. Być może dopiero kiedy będę starsza, odzyskam prawdziwy spokój. Lubię obserwować starych ludzi. Ich twarze są jak książki. Przeżycia pozostawiają na nich ślad, i to jest piękne." Powiedziala Edzia, ktorej juz oczu nie widac od ilosci wypelniaczy w policzkach. A co do halloween to faktycznie zaslynela, jakos mnie to ominelo ![]() https://youtu.be/kZ3NzL3rEFo internauci, niezawodni "Butterfly. Butter Fly. Znacie Angielski. Maślana mucha" "Maryla Rodowicz. My Real Rodo Witch. Znacie angielski. Moja prawdziwa wiedźma. Później wymyślono rodo, by ukryć jej prawdziwą tożsamość"
|
|
#2815 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba już nic lepszego w internetach nie przeczytam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#2817 |
|
Konto usunięte
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89041255]Treść usunięta[/QUOTE]
Pamiętam jak chyba z 4 lata temu na święta leciał koncert kolęd w TV i Edzia też brała w nim udział, z różańcem w ręku, natchniona, a po występie zaczęła opowiadać jak to odnalazła się w Jezusie, czy coś w tym stylu. Aż mi szczęka opadła. |
|
|
|
|
#2818 |
|
Zakorzenienie
|
Ona w ogole jest strasznie creepy. Jak obejrzalam hell win to ten glos taki natchniony jakby miala lada moment lewitować dzięki boskiej mocy
|
|
#2819 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie w życiu jej się tyle namieszało, że zaczęła szukać pomocy "wyżej". Bywa. Mam wrażenie że idzie ścieżką V.Villas. Chociaż ja zauważyłam pewien trend wśród celebrytów wszelkiej maści, do publicznego ogłaszania jak wiara i kościół są dla nich ważne. Wysyp takich wypowiedzi miał miejsce parę lat temu, po dojściu PiS do władzy.
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#2820 |
|
Zadomowienie
|
Ale ona też w zasadzie od zawsze była taka egzaltowana i natchniona. A na pewno od bardzo dawna. Kiedy jurorowała w "Jak oni śpiewają" to autentycznie przy co drugim występie wybuchała płaczem ze wzruszenia. Gdzie przecież to było ponad dziesięć lat temu. I wtedy jeszcze w życiu wiodło się jej nie najgorzej. Przynajmniej taka właśnie była narracja w mediach wszelakich. Więc myślę, że ona ma po prostu taki, a nie inny charakter. Nie chciałabym, żeby skończyła jak Violetta Villas, to byłby straszny los, ale...jak tak teraz o tym myślę, to nie zdziwiłabym się, gdyby faktycznie tak się sprawy potoczyły.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

Dodam, że paznokcie bardzo długie.

Co roku te same przyspiewki do porzygu w radio i filmidla w TV

chyba już nic lepszego w internetach nie przeczytam