|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89046780]certyfikat covidowy ma byc skrócowny do 9 miesiecu - po obojętniej ktorej - liczac od drugiej- dawne Od 1 lutego zarówno certyfikat po pełnym zaszczepieniu, jak i certyfikat po szczepieniu przypominającym będzie ważny 9 miesięcy Czytaj więcej na: https://zdrowie.trojmiasto.pl/Od-1-l...62713.html#tri czyli generalnie nie oplaca sie za szybko brac 3cią dawkę - żeby certyfikat nie wygasł przez sezonem wakacyjnym. ja osobiscie mialam zamiar wziac 3kę pod koniec stycznia- zeby miec organizm przygotowany na fale przedwiośniową, ale jak tak - to przeciagnę do później. Albo do wcale... ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- dzisiaj duzo zgonów 775 osób, ale MZ wystosowal 'pocieszajkę" , ze 73% to niezaszczepieni.no ale 209 osob to zaszczepieni. Ministerstwo Zdrowia @MZ_GOV_PL·3 g. Z powodu COVID-19 zmarło 247 osób, z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami zmarło 528 osób. Liczba zakażonych koronawirusem 4 000 270/ 92 829 (wszystkie pozytywne przypadki/w tym osoby zmarłe). ️ Spośród wszystkich zaraportowanych dziś zgonów z powodu #COVID19 aż 73 proc. dotyczy osób niezaszczepionych. Wśród osób w pełni zaszczepionych, które nie poradziły sobie z chorobą 70 proc. to dotknięci wielochorobowością. (1/2Blisko 83 proc. zmarłych to osoby powyżej 65 roku życia. Średnia wieku zmarłych to ponad 75 lat. (2/2)[/QUOTE]Szlag. W takim razie stracę certyfikat przed urlopem ![]() ![]() ![]() wkurza mnie to. Jedyne restrykcje jakie wprowadzają dotyczą zaszczepionych. Certyfikat skracają, wprowadzają kwarantannę dla zaszczepionych mających wspólne gospodarstwo z zarażonym. A antyszczepy się nie szczepią, nie badają i hasają wolno![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#992 |
|
Zakorzenienie
|
No ale:
"Zgodnie z nowymi regulacjami, jeśli data pełnego szczepienia podstawowego (jedną dawką w przypadku szczepionki jednodawkowej lub drugą dawką w przypadku preparatu dwudawkowego) przypadnie po 1 lutego i minie od niego więcej niż 270 dni, to aplikacja mobilna używana do weryfikacji certyfikatu wskaże, że dokument ten wygasł. Żeby go przedłużyć, potrzebne będzie szczepienie przypominające. Po zastrzyku przypominającym ważność certyfikatu COVID zostanie przedłużona bez ustalonego limitu, ponieważ - jak podała Komisja - obecnie nie ma wystarczających informacji na temat czasu trwania ochrony przed COVID-19 po dawce wzmacniającej." Czyli te 9 m-cy jest dla tych, którym druga dawka szczepienia wypadnie po 1 lutego. Ci, którzy zaszczepili się wcześniej nadal mają rok. U mnie rok minie w czerwcu, ale pewnie zaszczepię się trzecią dawką wcześniej. Tylko nie wiadomo na jak długo przedłuży się certyfikat po dawce przypominającej. Nie miał to być rok? ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Ja już nie rozumiem. Artykuł z wczoraj "mówi" tak jak wkleiłam wyżej, a inny z dzisiaj tak: "Rozporządzenie KE z wczoraj mówi o ważności certyfikatów covidowych, od 1 lutego, w okresie 9 miesięcy. Czyli certyfikaty covidowe po pełnym wyszczepieniu będą ważne 9 miesięcy. Minister zdrowia podjął decyzję, aby w Polsce również certyfikaty po doszczepieniu, po dawce przypominającej, były również od 1 lutego ważne 9 miesięcy" - powiedział Andrusiewicz. "Od 1 lutego zarówno certyfikat po pełnym zaszczepieniu, jak i certyfikat po szczepieniu przypominającym będzie ważny 9 miesięcy" - powtórzył. Rzecznik MZ zaznaczył, że wszystkie wcześniejsze certyfikaty też będą ważne 9 miesięcy." |
|
|
|
|
#993 |
|
... choć nie Westwood
|
Bo dziś weszły te zmiany.
Póki co tylko szczepionym się dostaje. No w ten sposób na pewno nie zachęcają do szczepień. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto będzie chciał coś zyskać, to i tak się zaszczepi. Ja się szczepiłam między innymi, żeby móc spokojnie wyjechać na wakacje. Ale to prawda, tylko szczepieni dostają w dupę, a antyszczepom wszystko wolno. |
|
|
|
|
|
#995 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja obstawiam, że to dopiero początek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89046780]certyfikat covidowy ma byc skrócowny do 9 miesiecu - po obojętniej ktorej - liczac od drugiej- dawne Od 1 lutego zarówno certyfikat po pełnym zaszczepieniu, jak i certyfikat po szczepieniu przypominającym będzie ważny 9 miesięcy Czytaj więcej na: https://zdrowie.trojmiasto.pl/Od-1-l...62713.html#tri czyli generalnie nie oplaca sie za szybko brac 3cią dawkę - żeby certyfikat nie wygasł przez sezonem wakacyjnym. ja osobiscie mialam zamiar wziac 3kę pod koniec stycznia- zeby miec organizm przygotowany na fale przedwiośniową, ale jak tak - to przeciagnę do później. Albo do wcale... ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- dzisiaj duzo zgonów 775 osób, ale MZ wystosowal 'pocieszajkę" , ze 73% to niezaszczepieni.no ale 209 osob to zaszczepieni. Ministerstwo Zdrowia @MZ_GOV_PL·3 g. Z powodu COVID-19 zmarło 247 osób, z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami zmarło 528 osób. Liczba zakażonych koronawirusem 4 000 270/ 92 829 (wszystkie pozytywne przypadki/w tym osoby zmarłe). ️ Spośród wszystkich zaraportowanych dziś zgonów z powodu #COVID19 aż 73 proc. dotyczy osób niezaszczepionych. Wśród osób w pełni zaszczepionych, które nie poradziły sobie z chorobą 70 proc. to dotknięci wielochorobowością. (1/2Blisko 83 proc. zmarłych to osoby powyżej 65 roku życia. Średnia wieku zmarłych to ponad 75 lat. (2/2)[/QUOTE]A ilu wśród niezaszczepionych miało wielochorobowość? Coś cisza o tych statystykach. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#996 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
382 mi wyszło Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#998 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#999 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1000 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#1001 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1002 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo gadać to każdy sobie może, dopóty mu bezrobocie do tyłka nie zajrzy. Ciekawe gdzie lekarz/pielęgniarka znajdą pracę, na kasie w supermarkecie?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1004 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89046989]W moim najbliższym otoczeniu w pracy (wszyscy w oddziale) i moi znajomi-medycy wszyscy są zaszczepieni i nikt z nich nie neguje konieczności szczepień.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]To u mnie z kolei większość ma niechęć do kolejnych szczepień. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1005 |
|
Zakorzenienie
|
Znam takiego co zrezygnował w dobrej fuchy w wojsku i poszedł na wcześniejszą emeryturę bo wprowadzili obowiązek szczepień w jednostce. Więc zdarzają się też idealiści
|
|
|
|
#1006 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89046989]W moim najbliższym otoczeniu w pracy (wszyscy w oddziale) i moi znajomi-medycy wszyscy są zaszczepieni i nikt z nich nie neguje konieczności szczepień.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]I wszyscy spoko patrzą na wizję kolejnych dawek podawanych co kilka miesięcy? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1007 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jednak uważam, że obecnie każdy powinien przyjąć podstawowe szczepienie, jeśli ktoś nie chorował, to również jedną dawkę przypominającą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89047039]I wszyscy spoko patrzą na wizję kolejnych dawek podawanych co kilka miesięcy? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1008 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A pracuje w jednym ze szpitali w Krakowie. O ile byłyby te 2 dawki czy 1 j&j to bym poszła. Ale zaczął sie cyrk, teraz 3 dawka potem 4 , 5, 6, i tak bez końca. Wcześniej co roku, teraz 9 miesięcy , pózniej pewnie 6 a skończy sie na tym, że może trzeba bedzie biegac co miesiąc. Ja w tym niezamierzam uszestniczyć. Foliarzem nie jestem, wszystkie jak do tej pory obowiązkowe szczepionki poza srovidową, mam. ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1009 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#1010 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1011 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1012 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1013 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
pisałaś moze jako kto pracujesz na tym oddziale?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#1014 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także nie wiem, jaki tefałen ty oglądasz ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1015 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Kanada wyszczepiła 80% populacji, właśnie wracają do lockdownów - w Quebec ponownie zamykają bary, szkoły, siłownie (!!! bardzo logiczne, w obliczu choroby, która nieproporcjonalnie często dotyka osoby otyłe i zaniedbane), chociaż w całym kraju na covid zginęło mniej niż sto osób poniżej 30 roku życia. Ktoś serio wierzy, że trzecia, czwarta, ósma dawka tej samej szczepionki cokolwiek zmieni? Ja już nie. |
|
|
|
|
|
#1016 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1017 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, oczywiście. W 20-stą dawkę też.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1018 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1019 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak większość ludzi nie zrezygnuje z pracy i nie zaryzykuje bezrobocia, lub pracy poniżej ich kwalifikacji. Choć i takie jednostki pewnie się znajdą. Słyszałyście dobre wiadomości?: Early evidence suggests fewer people are needing hospital treatment than with other variants - with estimates ranging from a 30% to a 70% reduction. The researchers said they were seeing a roughly two-thirds reduction in the number needing hospital care, but there were very few cases and few at-risk elderly people in the study. Meanwhile, another study in South Africa also points to the Omicron wave being milder.It showed people were 70-80% less likely to need hospital treatment, depending on whether Omicron is compared to previous waves, or other variants currently circulating. An analysis of Omicron by Imperial College London suggests Omicron's mutations have made it a milder virus than Delta.The researchers said the chances of turning up at A&E would be 11% lower with Omicron than Delta if you had no prior immunity. However, that now applies to relatively few people due to high levels of vaccination and infection. The same analysis said that accounting for immunity in the population meant a 25% to 30% lower risk of visiting A&E with Omicron and around a 40% reduction in needing to stay in hospital for more than a day. The University of Hong Kong found Omicron was better at infecting the airways, but☠worse at getting into the deep tissues of the lungs, where it can do more damage. The University of Cambridge found the variant was☠not as good at fusing lung cells together, which happens in the lungs of people who become severely ill. Źródło bbc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2021-12-22 o 21:30 |
|
|
|
|
|
#1020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W maju tak jak większość z nas pisalam tu, że pędziłam po szczepionkę. Tak teraz już nie wierzę, że cokolwiek one zmienią. I w sumie dziwie się osobom, które nie widzą w tym nic złego, że będą się szczepić co parę miesięcy. Mogę być nawet tu nazwana antyszczepem, bo nie chce być doszczepiania regularnie. Dlaczego ludzie mają to robić bezkrytycznie i wbrew sobie. Kto chce niech się szczepi, ale wg mnie idzie to już za daleko patrząc na taką Austrię chociażby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

, ze 73% to niezaszczepieni.
️ Spośród wszystkich zaraportowanych dziś zgonów z powodu #COVID19 aż 73 proc. dotyczy osób niezaszczepionych. Wśród osób w pełni zaszczepionych, które nie poradziły sobie z chorobą 70 proc. to dotknięci wielochorobowością. (1/2

Bo gadać to każdy sobie może, dopóty mu bezrobocie do tyłka nie zajrzy. Ciekawe gdzie lekarz/pielęgniarka znajdą pracę, na kasie w supermarkecie?

pisałaś moze jako kto pracujesz na tym oddziale?
Także nie wiem, jaki tefałen ty oglądasz 
another study in South Africa