Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 64. - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-01-19, 14:08   #421
Nette
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 64.

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was może polecić jakieś niedrogie słuchawki bluetooth? Nie zależy mi na super jakości dźwięku bo nie będę ich wykorzystywać do słuchania muzyki, raczej do podcastów. Widzę że modeli jest na rynku mnóstwo, da się znaleźć coś sensownego do 100 - 150 zł?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A co będziesz robić w czasie słuchania podcastów? Jak się mocno ruszać, to polecam takie z gumkami, bo takie airpods i podobne lubią wypadać (chyba że ja mam jakieś dziwne uszy). Xiaomi, JBL i Klipsch mają spoko modele w przystępnej cenie.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 14:08   #422
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Czy któraś z Was może polecić jakieś niedrogie słuchawki bluetooth? Nie zależy mi na super jakości dźwięku bo nie będę ich wykorzystywać do słuchania muzyki, raczej do podcastów. Widzę że modeli jest na rynku mnóstwo, da się znaleźć coś sensownego do 100 - 150 zł?

Ja mam te i słucham na nich muzyki - dla mnie są spoko.
https://www.mediaexpert.pl/telewizor...tws-bt-hp-pink
Te też są ok https://www.mediaexpert.pl/telewizor...o-touch-rozowy.
No chyba, że szukasz tych z gumkami, to nie pomogę, bo ich nie lubię.

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2022-01-19 o 14:09
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 14:09   #423
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nette Pokaż wiadomość
A co będziesz robić w czasie słuchania podcastów? Jak się mocno ruszać, to polecam takie z gumkami, bo takie airpods i podobne lubią wypadać (chyba że ja mam jakieś dziwne uszy). Xiaomi, JBL i Klipsch mają spoko modele w przystępnej cenie.
Mi te Samsungowe bezprzewodowe rowniez wypadaja z uszu.

Stary 2022-01-19, 14:13   #424
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lavieenrose789 Pokaż wiadomość
Czy karton 60x60x120cm wejdzie mi do typowego samochodu osobowego? Będę musiała przetransportować taki karton taksówką. Będzie lekki, jeśli to ma jakieś znaczenie.

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Ja bym poczekała ze 2-3 dni. Nawet jakbyś złamała, to chyba nie gipsują palców u nogi. Może Ci paznokieć zejdzie i tyle.
Pytaj konkretnej taksówki albo przy zamawianiu poproś, żeby się zmieściło.

Spróbuję wziąć skierowanie na zdjęcie przez medicover (jak się uda załapać na teleporade lub czat) , żeby wiedziec, czy mogę normalnie jeździć etc. Palce chyba sklejają do tego obok.

Paznokieć nie schodzi, bo jakby staw jest puknięty, a nie czubek, bo uderzyłam tak bardziej od boku.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 14:19   #425
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Cytat:
Napisane przez lavieenrose789 Pokaż wiadomość
Czy karton 60x60x120cm wejdzie mi do typowego samochodu osobowego? Będę musiała przetransportować taki karton taksówką. Będzie lekki, jeśli to ma jakieś znaczenie.

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Ja bym poczekała ze 2-3 dni. Nawet jakbyś złamała, to chyba nie gipsują palców u nogi. Może Ci paznokieć zejdzie i tyle.
Przewozilam ostatnio płaskie kartony 120x60, w bagażniku się nie zmieściły, ale mam mały samochód. Weszły na tylną kanapę. Jeśli zamówisz kombi to wejdzie.

P U L L
Y O U R S E L F
T O G E T H E R
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 14:20   #426
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DarkChocolate666 Pokaż wiadomość
Mi te Samsungowe bezprzewodowe rowniez wypadaja z uszu.

U mnie wszystkie bezprzewodowe bez gumek lecą, zwłaszcza jak się schylam. A stracić airpodsa w czasie czyszczenia sedesu... Bolesne.
Wolę już takie z gumkami lub te na taśmie na szyję. Albo nauszne (plus na rowerze, w uszy nie wieje).
Stary 2022-01-19, 14:21   #427
8a2f9fb51c587df16e9198a7f25e9b452978d109_622be72bc6161
Konto usunięte

Cytat:

Ja i polowa Polski (widze je bardzo czesto u biegaczy, czy na silce) mamy te

https://www.mediaexpert.pl/telewizor...nauszne-czarne

Kupilam na all za 150 zl. Biegam w nich, spaceruje, bateria trzyma dlugo. Jakosc dzwieku jest ok, w sam raz do muzyki, czy podcastu.
8a2f9fb51c587df16e9198a7f25e9b452978d109_622be72bc6161 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 14:26   #428
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam słuchawki Bluetooth, ale połączone kabelkiem. Douszne, nie dokanałowe. Philips shq6500, bardzo wygodne w uchu, uwielbiam je. W poprzednich zgubiłam gumkę i zamawiałam później w sieci nowe słuchawki, bo gumek nie da się dokupić.

Wygodne, fajne, używam też do rozmawiania, bo mają też mikrofon.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 14:27   #429
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Kupiłam w markecie wędzona ćwiartkę kurczaka. Ma naklejke że zapanowanio 17 stycznia, jest w folii próżniowej. Ile czasu to będzie dobre? Nie ma daty ważności

ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 14:45   #430
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

Cytat:
U mnie wszystkie bezprzewodowe bez gumek lecą, zwłaszcza jak się schylam. A stracić airpodsa w czasie czyszczenia sedesu... Bolesne.
Wolę już takie z gumkami lub te na taśmie na szyję. Albo nauszne (plus na rowerze, w uszy nie wieje).
mnie słuchawka na ulicy wypadła z ucha wprost pod koła samochodu. Słuchawki do wyrzucenia. Potem kupiłam takie na kablu na szyję.
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 15:02   #431
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Podbijam, moze ktos jeszcze sie wypowie?
Odkurzacz ręczny ND12_14182 - ja mam ten. Do takich małych porządków jak dla mnie jest wystarczający.

Cytat:

Jeśli mogą być nauszne, to:
Słuchawki nauszne PHILIPS TAUH202BK/00 - te mi się całkiem dobrze sprawdzają. Mam je rok, jeszcze ich nie rozwaliłam i wytrzymują około 12h nadal

Edytowane przez 835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50
Czas edycji: 2022-01-19 o 15:07
835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 15:12   #432
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Pani Mada - próbowałam drugi raz złożyć wniosek o receptę i drugi raz to samo - zniknął. Nadałam też uprawnienia przychodni do mojej historii. Napisałam maila na adres ikp o co chodzi, ciekawe co odpiszą. I kiedy
ikp to w ogóle porażka..
nie mogę zamówić recepty, nie mogę zmienić lekarza poz.. nic nie mogę

jeśli Ci coś odpiszą to proszę daj znać. jestem bardzo ciekawa
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 15:19   #433
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
ikp to w ogóle porażka..
nie mogę zamówić recepty, nie mogę zmienić lekarza poz.. nic nie mogę

jeśli Ci coś odpiszą to proszę daj znać. jestem bardzo ciekawa
Właśnie odpisali - że zamówienie recepty zostało anulowane z powodu nieobsłużenia wniosku przez POZ. I żeby z nimi wyjaśnić sprawę.
Czyżby POZ nie potrafił obsłużyć wniosku albo go nie widział, że nie podejmuje?
Próba nr 3

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2022-01-19 o 15:24
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 15:22   #434
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Podbijam, moze ktos jeszcze sie wypowie?
H. Jakiś czas temu wyrzucił podobnego cudaka, mówi, że jest do doopy. Ten był 3ci albo 4ty.
Ten podlinkowany nie ma poprawnie podanej mocy

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 15:23   #435
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej po prostu będę siedzieć na kanapie albo przy stole, oprócz podcastów mam też kurs w formie wideo który chciałabym oglądać na ipadzie jak TŻ zajmuje laptopa. Mam słuchawki z kablem, ale uznałam że nie będę kombinować z przejściówkami tylko pod tablet.
Cytat:
Ja mam te i słucham na nich muzyki - dla mnie są spoko.
https://www.mediaexpert.pl/telewizor...tws-bt-hp-pink
Te też są ok https://www.mediaexpert.pl/telewizor...o-touch-rozowy.
No chyba, że szukasz tych z gumkami, to nie pomogę, bo ich nie lubię.
Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam że są takie bez gumek, więc dziękuję za uświadomienie że muszę na to zwrócić uwagę.
Te bez gumek trzymają się bez problemu? Widzę że chyba za bardzo nie ma ich jak dopasować do ucha. [1=8a2f9fb51c587df16e9198a 7f25e9b452978d109_622be72 bc6161;89081888]Ja i polowa Polski (widze je bardzo czesto u biegaczy, czy na silce) mamy te

https://www.mediaexpert.pl/telewizor...nauszne-czarne

Kupilam na all za 150 zl. Biegam w nich, spaceruje, bateria trzyma dlugo. Jakosc dzwieku jest ok, w sam raz do muzyki, czy podcastu.[/QUOTE]Fajne, pewnie dobrze wygłuszają dźwięki z zewnątrz?
Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Ja mam słuchawki Bluetooth, ale połączone kabelkiem. Douszne, nie dokanałowe. Philips shq6500, bardzo wygodne w uchu, uwielbiam je. W poprzednich zgubiłam gumkę i zamawiałam później w sieci nowe słuchawki, bo gumek nie da się dokupić.

Wygodne, fajne, używam też do rozmawiania, bo mają też mikrofon.

Fajne, w sumie dobre bo trudniej je zgubić niż jakieś malutkie. Co do gumek to warto czasem kupić jakieś mega tanie słuchawki i przełożyć, ja mam właśnie jedne ulubione gumki z jakichś taniochów i jak kupowałam nowe słuchawki to te gumki sobie przekładałam bo były idealnie dopasowane.

Bardzo dziękuję za wszystkie polecenia, widzę że jest z czego wybierać i jednak da się znaleźć coś fajnego w rozsądnej cenie.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 15:44   #436
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Właśnie odpisali - że zamówienie recepty zostało anulowane z powodu nieobsłużenia wniosku przez POZ. I żeby z nimi wyjaśnić sprawę.
Czyżby POZ nie potrafił obsłużyć wniosku albo go nie widział, że nie podejmuje?
Próba nr 3
dzięki.
też robiłam próbę nr 3
na stronie jest wyraźnie napisane, że jeśli przychodnia nie obsługuje zamawiania recept przez ikp to w trakcie składania zamawiania pojawi się taka informacja. skoro takiej informacji nie ma to powinni umieć

ja to w ogóle mam pecha jakiegoś. tydzień temu złożyłam deklarację zmiany lekarza poz, bo w sumie to się przeprowadziłam i pasowałoby wybrać jakąś przychodnię blisko domu. specjalnie wybrałam taką 'nowoczesną' i co? i chyba też się nie lubią z ikp, bo od tygodnia wniosek czeka na zaakceptowanie (lub odrzucenie)
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 16:03   #437
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Raczej po prostu będę siedzieć na kanapie albo przy stole, oprócz podcastów mam też kurs w formie wideo który chciałabym oglądać na ipadzie jak TŻ zajmuje laptopa. Mam słuchawki z kablem, ale uznałam że nie będę kombinować z przejściówkami tylko pod tablet. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam że są takie bez gumek, więc dziękuję za uświadomienie że muszę na to zwrócić uwagę.
Te bez gumek trzymają się bez problemu? Widzę że chyba za bardzo nie ma ich jak dopasować do ucha. Fajne, pewnie dobrze wygłuszają dźwięki z zewnątrz? Fajne, w sumie dobre bo trudniej je zgubić niż jakieś malutkie. Co do gumek to warto czasem kupić jakieś mega tanie słuchawki i przełożyć, ja mam właśnie jedne ulubione gumki z jakichś taniochów i jak kupowałam nowe słuchawki to te gumki sobie przekładałam bo były idealnie dopasowane.

Bardzo dziękuję za wszystkie polecenia, widzę że jest z czego wybierać i jednak da się znaleźć coś fajnego w rozsądnej cenie.

No właśnie te bez gumek (douszne) wypadają. U mnie wystarczy się schylić i już, leci z ucha. Także nie polecam przy jakiejś aktywności. Te z gumkami (dokanałowe) bardziej blokują dźwięki z otoczenia. Ale też nie zawsze są dobre, czasem używam bez problemu, a czasem mnie drażni to "przytkanie" ucha.
Jeszcze jest opcja na nauszne, czyli takie duże. One są spoko, ale... Nie znalazłam jeszcze modelu, który po paru godzinach by nie wywoływał bólu (noszę okulary, docisk na zauszniki zawsze występuje).
Ja mam akurat od groma słuchawek bezprzewodowych, tak do siedzenia na kanapie najlepsze są douszne, do leżenia przed tv - dokanałowe z kablem na kark, a do jazdy na rowerze - nauszne.
Stary 2022-01-19, 16:19   #438
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam JBL tune, tez nie zalezalo mi na super jakosci, kosztowaly chyba kolo 160-200 zl

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 16:49   #439
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Sir Williams Green Sencha

Tez polecam
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 17:12   #440
Lianhua
Rozeznanie

[1=8a2f9fb51c587df16e9198a 7f25e9b452978d109_622be72 bc6161;89081386]Jesli nie umiesz jezdzic figurowe sa trudniejsze niz hokejowe do nauki. Wiekszosc zaleca kupno jakis hokejowych na poczatek. Zorientuj sie, czy nie ma jakies szkolki u Ciebie na lodowisku (zazwyczaj sa). Koszt jest duzo nizszy niz instruktor. Polecam zaczac od....pojscia. Nie na szkolke, ale po prostu na lodowisko, nalozenie lyzew i proby jezdzenia. Pewnie pare 1 razy, spedzisz trzymajac sie poreczy - ja tak zaczynalam. Z czasem, bedzie lepiej. Poczatki sa trudne, lodowisko, ludzie potrafia byc przytlaczajace. Ale powodzenia.[/QUOTE]

Tylko no... Ja nie jestem zainteresowana typowo hokejową jazdą, a figurową. A wydaje mi się, że to całkiem co innego.
Tego, że będę leżeć na lodzie czy prawie cały czas stać przy poręczy, to szczerze mówiąc się spodziewam . Także to nic, na co już nie byłabym psychicznie przygotowana. Z tego wszystkiego chyba najbardziej stresują mnie ludzie.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
No trochę bez sensu zaczynać jazdę na hokejowkach, jak się celuje w jazdę figurowa.
To są 2 kompletnie inne techniki jazdy na łyżwach, a dużo trudniej jest pozbyć się złych nawyków niż nauczyć od początku dobrze robić.

Lianhua, najpierw idź kilka razy na lodowisko i wypożycz sobie łyżwy, bo może się okazać ze coś tam sobie wyobrażasz a ostatecznie nie pasuje ci ani lód, ani lodowisko, ani obtłukiwanie się przy upadkach. Potem instruktor, bo tego sportu sama nie ogarniesz.

Swoją droga, dość karkołomny i dziwny, oraz bardzo drogi wybór dla osoby która nie lubi sportu. No ale może akurat.

A masz w ogóle gdzie jeździć cały rok na tych łyżwach i jeszcze żebyś nie miała za daleko, ze musisz dojechać 3 godziny w korkach?
Jedyny, który wydaje mi się ciekawy i dla którego (przynajmniej tak mi się wydaję teraz) byłabym w stanie się jakoś poświęcić i z własnej woli pomęczyć .
Mieszkam w Krakowie, więc jakieś całoroczne tutaj są z tego, co się orientuję. No i nie mam do nich super daleko. Jakieś 20min tramwajem może.

Cytat:
Ja się kiedyś napaliłam na łyżwy, że będzie fajnie i w ogóle. A jak poszłam, to się okazało, że przez cały czas nie byłam w stanie oderwać rąk od bandy, bo jak bym to zrobiła, to leżałabym na lodowisku. Nigdy więcej tak nie wróciłam
Tak samo napaliłam się na wrotki, miałam kiedyś jechać na tor do innego miasta, bo u mnie nie ma, ale jeszcze tego nie zrobiłam. Rolki mnie przerażają, bo to tak jak na łyżwach
Za nastolatki sporo jeździłam na rolkach. Może i nie skakałam po rampach , ale nawet przyjemnie mi się spędzało na nich czas... Tylko, że to wciąż nie to.

Cytat:
Polecam raczej rolki, rower (dłuższe jazdy), pływanie, nordic walking. To są
Jazda na łyżwach jest ciężka i męcząca, nie wiem czemu zakładasz, że to będzie coś, to czego nie będziesz się zmuszać. Lodowisk jest bardzo mało, krótko czynne (bo trenują hokeiści i sekcje sportowe). W cieplejszym sezonie zdarzało mi się bywać na lodowisku, które płynęło, coś okropnego, bo jak się wywalisz - ciuchy mokre. Łyżwy do wypożyczenia są zwykle beznadziejne.
No i największy koszmar - ludzie. Amatorsko to wcale nie wygląda tak pięknie, jak na filmikach z insta. Na lodowisku, w godzinach dostępnych dla wszystkich, jest zwykle kilkadziesiąt (minimum) osób o różnych skillach i technikach. Większość jeździ w kółko w tę samą stronę. Niektórzy próbują czegoś więcej. Przestałam chodzić na lodowisko po tym, jak na jednym wejściu jakiś debil pseudohokeista wjechał we mnie 3 razy, aż się skończyło na mocno obitym nadgarstku. Na jeziorze sobie nie pojeździsz, bo rzadko kiedy temperatura spada na tyle mocno i długo, żeby to było bezpieczne. I żeby akurat trafić w warunki, w których lód nie jest przykryty śniegiem.
Także... Jak się nie mieszka w Kanadzie czy północnych Stanach, gdzie tej infrastruktury jest więcej, to taki średni wybór sportu.
Nienawidzę jazdy na rowerze, wolałabym się przejść ze 20km z buta, niż wsiąść na rower. Kompletnie nie dla mnie. Na rolkach kiedyś jeździłam. Są spoko, ale to wciąż nie to, co by mnie zachęciło do wyjścia z domu i ruchu. Poza tym w lato odpadłby mi każdy sport, bo nienawidzę tej pory roku. Jak mi temperatura wzrasta do 24*, to dla mnie już jest za duszno. Pływanie też nie jest dla mnie, bo boję się głębokiej wody, poza tym nigdy mnie do tego nie ciągnęło i każde swoje wspomnienia z wodą na basenach itd wspominam źle i nie mam najmniejszej ochoty zmieniać do tego podejścia. Nordic walking też wydaje mi się nudny i już teraz mogę zapewnić sama siebie, że to nie jest coś co miałabym najmniejszą ochotę robić.
Trochę nie rozumiem, dlaczego próbujesz mi "obrzydzić" jazdę na łyżwach, jeśli nawet jeszcze tego nie spróbowałam i zamiast tego proponujesz mi coś, czym kompletnie nie jestem zainteresowana. Nie na tym moje pytanie polegało. Gdybym była zainteresowana jeszcze jakimkolwiek innym sportem, to też o to bym zapytała.
Zdaję sobie sprawę, że to nie wygląda tak piękne jak na filmikach w social mediach. Prawie nic tak pięknie nie wygląda, bądźmy szczerzy.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89081525]Idź na lodowisko i spróbuj, czy wogole się odnajdziesz w tym sporcie. Dlaczego wybrałaś lyzwy, jesli wogole nie znosisz wysiłku? To bardzo trudny i kontuzjogenny sport

Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]

Każdy sport będzie dla mnie trudny, biorąc pod uwagę moje podejście, no i samą kondycję.
Łyżwy to jedyny sport, który jako tako zawsze wzbudzał moje zainteresowanie. Do oglądania nikt mnie nie musiał zmuszać i gdzieś z tyłu głowy zawsze miałam myśl, żeby spróbować.
Poza tym mocno liczy się dla mnie też sama temperatura. Wiadomo, że wszędzie przy wysiłku się spocisz i będzie ci gorąco. Ale lodowisko musi mieć utrzymaną odpowiednią, troszkę niższą temperaturę. A zima, mrozy, zimno, lód, to coś w czym ja czuję się najlepiej pod względem fizycznym i psychicznym.

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Ja nigdy na używanych nie jeździłam i rozumiem obrzydzenie
Kilka lat temu udało mi się przekonać męża ( po 40tce ) do pójścia ze mną na lodowisko. Kupiliśmy mu nowe łyżwy ( figurówki, nie hokejowe ) i co ważne, trzeba je naostrzyć w specjalnym punkcie.
Obyło się bez instruktora. Zawsze znajdą się chętni do pomocy na lodowisku.
Dlatego ja właśnie poważnie się zastanawiam, czy na początek nie kupić czegoś tańszego, żeby nie było szkoda w razie gdyby to jednak nie było dla mnie.

(...)There's no life, emotion
Or warmth, but just garbage language
A desolately rolling meadow
Loneliness adds as the days go by
We have to be humans
Because we get scars

Edytowane przez Lianhua
Czas edycji: 2022-01-19 o 17:15
Lianhua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 17:28   #441
mistress_of_light
Raczkowanie

Mam takie sitko w kuchni, które ma zapobiegać, żeby brudy dostawały się do rur.

Problem w tym, że to wydaje się stale zapchane: woda stoi, nawet jak leję niedużo. Ale jak patrzę, żeby brudy wyjąć i odblokować, to brudów na sitku nie ma.

Czy to nie działa?

Ma ktoś coś podobnego?

Jak sitko zdejmuję to wszystko normalnie spływa.

Edytowane przez mistress_of_light
Czas edycji: 2022-01-19 o 17:32
mistress_of_light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 17:37   #442
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mistress_of_light Pokaż wiadomość
Mam takie sitko w kuchni, które ma zapobiegać, żeby brudy dostawały się do rur.

Problem w tym, że to wydaje się stale zapchane: woda stoi, nawet jak leję niedużo. Ale jak patrzę, żeby brudy wyjąć i odblokować, to brudów na sitku nie ma.

Czy to nie działa?

Ma ktoś coś podobnego?

Jak sitko zdejmuję to wszystko normalnie spływa.

ja za mocno je wciśniesz to blokuje przepływ wody, żeby np jej nabrać w zlewie. Musisz trochę do góry pociągnąć.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 17:37   #443
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lianhua Pokaż wiadomość
Dlatego ja właśnie poważnie się zastanawiam, czy na początek nie kupić czegoś tańszego, żeby nie było szkoda w razie gdyby to jednak nie było dla mnie.

Tak na pierwszy raz to myślę, że najlepiej jednak pożyczyć. Nie dziwne, że się 'brzydzisz', możesz wziąć spray do butów dla pewności - przekonasz się, czy Ci się podoba, poza tym, pierwsze jazdy raczej będą krótko trwały niż 2-3 godziny.

Kupno tanich łyżew to też nie wyjście, bo mogą być niewygodne, źle dobrane i możesz się zniechęcić. No i co z nimi zrobisz jesli po tym 1 razie stwierdzisz, że też Ci ten sport nie odpowiada? Co prawda możesz spróbować sprzedać np. na Vinted ale to też nic pewnego, że się szybko i w ogóle uda.

Aaa no i co rozumiesz pod pojęciem "jazda figurowa"? Kręcenie piruetów?

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2022-01-19 o 17:45
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 17:41   #444
mistress_of_light
Raczkowanie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89082154]ja za mocno je wciśniesz to blokuje przepływ wody, żeby np jej nabrać w zlewie. Musisz trochę do góry pociągnąć.[/QUOTE]

Nigdy nie próbowałam tego wciskać. Ono luźno leży, nie jest w żaden sposób dociśnięte.
Stary 2022-01-19, 17:46   #445
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Nigdy nie próbowałam tego wciskać. Ono luźno leży, nie jest w żaden sposób dociśnięte.
ja mam takie samo zabezpieczenie i ono wchodzi jakby na dwa razy. Często zdarza się, że garnkiem albo talerzem się to dopcha do końca. Nie musisz tego sama wciskać.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 17:53   #446
mistress_of_light
Raczkowanie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89082172]ja mam takie samo zabezpieczenie i ono wchodzi jakby na dwa razy. Często zdarza się, że garnkiem albo talerzem się to dopcha do końca. Nie musisz tego sama wciskać.[/QUOTE]

U mnie tak nie jest. Leży luźno.
Stary 2022-01-19, 18:07   #447
Lianhua
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Tak na pierwszy raz to myślę, że najlepiej jednak pożyczyć. Nie dziwne, że się 'brzydzisz', możesz wziąć spray do butów dla pewności - przekonasz się, czy Ci się podoba, poza tym, pierwsze jazdy raczej będą krótko trwały niż 2-3 godziny.

Kupno tanich łyżew to też nie wyjście, bo mogą być niewygodne, źle dobrane i możesz się zniechęcić. No i co z nimi zrobisz jesli po tym 1 razie stwierdzisz, że też Ci ten sport nie odpowiada? Co prawda możesz spróbować sprzedać np. na Vinted ale to też nic pewnego, że się szybko i w ogóle uda.

Aaa no i co rozumiesz pod pojęciem "jazda figurowa"? Kręcenie piruetów?

Gdybym kupiła tańsze, nie byłoby mi tak szkoda wydanych pieniędzy, nawet jakby później te łyżwy leżały w kącie.
Ale może to i racja, przecierpieć ten pierwszy raz w wypożyczonych.
Nie, nie kręcenie piruetów tylko. Ja głównie w tym widzę ogromna kontrole nad ciałem, czego ja na ten moment nie posiadam w ogóle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

(...)There's no life, emotion
Or warmth, but just garbage language
A desolately rolling meadow
Loneliness adds as the days go by
We have to be humans
Because we get scars
Lianhua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 18:10   #448
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie się czasami tak dzieje, jak u Ciebie, i mój mąż wtedy wtedy reguluje jakąś śrubkę na końcu tego sitka.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Stary 2022-01-19, 18:28   #449
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lianhua Pokaż wiadomość
Tylko no... Ja nie jestem zainteresowana typowo hokejową jazdą, a figurową. A wydaje mi się, że to całkiem co innego.
Tego, że będę leżeć na lodzie czy prawie cały czas stać przy poręczy, to szczerze mówiąc się spodziewam . Także to nic, na co już nie byłabym psychicznie przygotowana. Z tego wszystkiego chyba najbardziej stresują mnie ludzie.

Jedyny, który wydaje mi się ciekawy i dla którego (przynajmniej tak mi się wydaję teraz) byłabym w stanie się jakoś poświęcić i z własnej woli pomęczyć .
Mieszkam w Krakowie, więc jakieś całoroczne tutaj są z tego, co się orientuję. No i nie mam do nich super daleko. Jakieś 20min tramwajem może.

Za nastolatki sporo jeździłam na rolkach. Może i nie skakałam po rampach , ale nawet przyjemnie mi się spędzało na nich czas... Tylko, że to wciąż nie to.

Nienawidzę jazdy na rowerze, wolałabym się przejść ze 20km z buta, niż wsiąść na rower. Kompletnie nie dla mnie. Na rolkach kiedyś jeździłam. Są spoko, ale to wciąż nie to, co by mnie zachęciło do wyjścia z domu i ruchu. Poza tym w lato odpadłby mi każdy sport, bo nienawidzę tej pory roku. Jak mi temperatura wzrasta do 24*, to dla mnie już jest za duszno. Pływanie też nie jest dla mnie, bo boję się głębokiej wody, poza tym nigdy mnie do tego nie ciągnęło i każde swoje wspomnienia z wodą na basenach itd wspominam źle i nie mam najmniejszej ochoty zmieniać do tego podejścia. Nordic walking też wydaje mi się nudny i już teraz mogę zapewnić sama siebie, że to nie jest coś co miałabym najmniejszą ochotę robić.
Trochę nie rozumiem, dlaczego próbujesz mi "obrzydzić" jazdę na łyżwach, jeśli nawet jeszcze tego nie spróbowałam i zamiast tego proponujesz mi coś, czym kompletnie nie jestem zainteresowana. Nie na tym moje pytanie polegało. Gdybym była zainteresowana jeszcze jakimkolwiek innym sportem, to też o to bym zapytała.
Zdaję sobie sprawę, że to nie wygląda tak piękne jak na filmikach w social mediach. Prawie nic tak pięknie nie wygląda, bądźmy szczerzy.

Każdy sport będzie dla mnie trudny, biorąc pod uwagę moje podejście, no i samą kondycję.
Łyżwy to jedyny sport, który jako tako zawsze wzbudzał moje zainteresowanie. Do oglądania nikt mnie nie musiał zmuszać i gdzieś z tyłu głowy zawsze miałam myśl, żeby spróbować.
Poza tym mocno liczy się dla mnie też sama temperatura. Wiadomo, że wszędzie przy wysiłku się spocisz i będzie ci gorąco. Ale lodowisko musi mieć utrzymaną odpowiednią, troszkę niższą temperaturę. A zima, mrozy, zimno, lód, to coś w czym ja czuję się najlepiej pod względem fizycznym i psychicznym.

Jeśli masz ochotę to spróbuj
Ja miałam w ramach wf na studiach lodowisko.
Zaczynałam zupełnie od podstaw, łyżwy miałam pożyczone od kuzynki.
Nauczyłam się jeździć w przodem i tyłem po okręgu - w sensie wszyscy jeździli dookoła lodowiska.
Raz konkretnie się przewróciłam - kolega we mnie wjechał - uderzyłam głową o lód, ale bez poważnych konsekwencji .
Generalnie jeździło się całkiem przyjemnie
72f264f1cd165e2b94e38888adc60ec5afe5a0b8_658382a5e67ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-19, 18:38   #450
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
A podnieś je na kilka mm do góry i lej wodę. Zobacz, czy przepływ lepszy. Też tak mam i to sitko po prostu siedzi za głęboko (mimo że jest luźno) i blokuje. Trzeba coś tam podłożyć, wyregulować, albo jak u mnie - położyć trochę krzywo i już.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości