![]() |
#2971 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009
Wyzale sie ... wczoraj mowie tesciowej ze znalazlam fajny wozek i chyba sie na niego zdecydujemy ona zamiast zapytac jak wyglada to ona "ale nie kupujcie teraz za wczesnie" kurde jak bede chciala to sobie 10 takich wozkow kupie i chocby dzis
![]() Tak ja bede rodzic a ona nam wyprawke bedzie szykowac ... To ze za jej czasow sie kupowalo tydz przed porodem nie znaczy ze ja tak bede robic. Takimi rzeczami mnie wkurza a co bedzie jak z nia bede dzielic kuchnie i lazienke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2972 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chyba faktycznie musimy ruszyć na obchód sklepów i posprawdzać na miejscu. Mam nadzieję, że zrobią nam na zamówienie,jak już jakiś wybierzemy, bo potrzebujemy długość 220 a z tego co widziałam, to wszędzie mają 200. A ja dzisiaj idę na wesele. Mam nadzieję, że zmieszczę się jeszcze w sukienkę, którą kupiłam trzy tygodnie temu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2973 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2974 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2975 | |||||
Raczkowanie
|
Witam Nowe Uczestniczki wątku,
Składam serdeczne, choć spóznione życzenia solenizantce. Dziewczynki, które poznały płeć swoich pociech-gratulacje zdrowo rozwijających się dzieciaczków. Tak trzymać dalej Kobietki. Narabiam zaległości z czytaniem. Mało coś czasu było w tym tygodniu żeby coś poczytać, a tym bardziej cos popisać. Nadrabiam więc dziś zaległości ![]() Cytat:
Jeśli Cię to pocieszy, to ja kupiłam dla małej 2 body, jedne śpiochy i 2 kaftaniki. Mam łóżeczko po starszym synku, ale bez materaca, pościeli brak, wanienki brak, butelek, laktatora brak, wózek jeszcze nie wybrany. Rodzę w styczniu, za zakupy biorę się na poważniej w listopadzie. teraz weruję sięc i oglądam w sklepach. Chwilowo mamy pilniejsze wydatki, a nie dlatego że "za wcześnie". Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ceny porażają niestety. Moim zdaniem warto zainwestować w elektryczny jeśli masz zamiar wrócić do pracy. Odciąganie idzie sprawniej. Mniej czasu na to tracisz po prostu. Kiedyś istniało coś takiego jak poradnia laktacyjna, można było stamtąd pożyczyć laktator. Nie wiem czy teraz to też funkcjonuje. Może warto się zainteresować, żeby chociaż wypróbować czy ten model co tam by mieli Ci odpowiada. Z rzczy rewolcyjnych mamy psa. Specjalnie pojechałąm do tego schroniska, żeby zapobiec jakimś dziwnym wyborom i co.... i nico. Wrocilśmy do domu z super wielkim bydlęciem wagi około 45 kilogramów ![]() ![]() Chłopcy robią z nim co chcą. Pani w schronisku zaczęła prosić żebyśmy go wzieli, bo mamy warunki dla dużego psa, pies jest młody, uwielbia dzieci, ma zrónoważony charakter, nie ma jakiś szczególnych traum bo do schroniska się dostał po śmierci własciciela który go dobrze traktował i jest w nim niedługo, bo raptem dwa tygodnie i nie siedział z innymi psami w kojcu. Pies jest bardzo delikatny w stosunku do dzieci, jest z nami już od kilku dni, nie problemów z chierachią stada i nawet z Kotem naszym się dogadali, czego szczerze powiedziawszy obawiałam się najbardziej. W świetle Waszej dyskusji na temat czym wozić dzidka, myślę że wózek i łożeczko sobie darujemy, bo mamy i psa i legowisko Rudego, po co przepłacać ![]() Ps. Dziekuję Wam dziewczyny za miłe słowa ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2976 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2977 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a teraz mam pytanie do tych, ktore juz czuja ruchy... otoz mi sie wydaje, ze u mnie cos sie dzieje(w sumie 18ty tydzien leci, ale tez mam troche czasu przed soba jakby co), jesli to to, to dopiero 3ci dzien. takie babelki pod skora albo uczucie jakby ktos mnie delikatne pstrykal palcami od srodka. Ile na samym poczatku ruchow na dobe czulyscie i czy juz w okreslonych porach??
![]() |
#2978 |
Zadomowienie
|
Ja jeśli coś kupuję, to z przyjemności i dlatego, że akurat jestem gdzieś na zkupach i przy okazji cos mi wpadlo w oko. Za konkretami się na razie rozglądam i planuję, myślę, że po połówkowym zacznę się bardziej rozpedzać. Chociaż zakup wózka, czy łóżeczka jeszcze trochę poczeka.
Byłam wczoraj na wizycie kontrolnej. Napaliłam się jak szczerbaty na suchary, że zobaczymy, kto tam mieszka. I du..a. Lekarz nie zrobił mi USG. Stwierdził, że nie ma co kombinować, jak za ok 3 tyg mam połówkowe. Na lepszym sprzęcie i przy dokładnych badaniach na pewno lepiej będzie widać i większe prawdopodobieństwo trafnego określenia płci. Niby rozumiem...ale jak sę tak człowiek napali..ech... Wszyzstko pozamykane na 4 spusty, organy właściwej wielkości, pH takze wzorowe. Posłuchaliśmy też malucha przez brzuch. Serduch mocno bije - ok 150 uderzeń na minutę. A przy okazji małe skopało lekarza ![]() ![]() Oczywiście waga leci w górę i mam JUŻ 5kg na plusie! Cóz zrobić. Jem normalnie...dziecka głodzić nie będę i tyle. Trudno. TZ sięśmieje, że na pewno syn taki duży rośnie, dlatego tyję...dziwna teoria, bo on jak sie urodził, to ważył 3100 ![]() No żelazo mam brać, bo te w witaminach mi nie wystarcza i mam poniżej normy. No więc dalej jeśli zakupy, to w neutralych kolorach ![]() Z przyjemnością pobuszuję dzisiaj w Ikei. Jak coś kupię fajnego, to sie pochwalę ![]() Miłego dnia. Ja ruchy poczułam na początku 17 tc. Wiem, że to wcześnie, ale jestem peqwna, że to było TO. Takie właśnie jakby łaskotnanie, niby powietrze, ale konkretniej i dwa, trzy razy pod rząd. Na początku są sporadyczne, nieregularne i o różnych porach. Teraz małe ma swoje pory największego buszowania, zazwyczaj wieczorem i w nocy, chociaż czasem także w dzień je poczuję. Nie ma zasady, ile razy na dobę i kiedy się poruszy. Ma mniej lub bardziej ruchliwe dni. Tak jak każdy ![]() Jeśli myślisz, że o małe, to pewnie tak jest. Tego sie nie da pomylic z niczym innym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2979 |
Zakorzenienie
|
te profesjonalne owszem sa drogie ale seria mini electric kosztuje ok. 270zl wiem, ze to wciaz duzo, tylko ponoc jak trza sie wydoic bo cycusie bola to dziewczyny blogoslawia ten wynalazek, jedyny minusik to buczenie urzadzenia przy dojeniu
![]() ja laktatora nie uzywam, z nawalem pokarmu poradzilam sobie tak, ze przykladalam jak najczesciej dziecko do piersi, Piotrus ma 2 miesiace juz a laktator nie jest mi narazie potrzebny, wiec radze sie wstrzymac az urodzisz, rozeznasz czy musisz sciagac pokarm czy wystarczajaco oprozni cie dziecko. Piersi i ilosc pokarmu sie dostosuja do potrzeb dzidziola ![]()
#2980 |
Zadomowienie
|
nie wierzeeeeeeeeeeee jestem podłamana!!! mam rozstepy na udach na boczkach...nie wierze,nie wierze!!! smaruje się minimum dwa razy dziennie ,minimum bo czasem 3 a nawet 4 razy..ku*wa !!!!te rozstępy sa czerwone i takie dośc duże i jest ich dużo.........mam ochote przelinać w głos!!!!!!!
#2981 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja nie chcę być zdana na całą wyprawkę w guście kogoś innego- pojedyńcze prezenty owszem chętnie, A jak chcą mieć wkład (teście) i pomóc to wsparcie finansowe mile widziane ![]()
![]() |
#2982 |
Raczkowanie
|
Jukol i Nimfetka
![]() Mam pytanie: czasem, ostatnio jak wstaję to czuję, jakby Maleństwo mi się przewalało w brzuszku i miało mało miejsca (uczucie identyczne, gdy coś staje w gardle i nie chce przejść). Dziś miałam to uczucie nad ranem w dole brzuchola, potem nad pępkiem a teraz w całym prawym boku. Nic nie boli ale to nie jest przyjemne uczucie, takie rozpieranie i intensywne. Jakby ktoś mnie rozciągał albo właśnie się zaklinował. I to nie cały brzuchol, miejscowo. Na początku myślałam, że Maleństwo rośnie ale teraz mam wątpliwości i zaczynam się bać ![]() ![]()
#2983 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Przylacze sie rowniez ja, termin porodu mam wyznaczony na 31 stycznia, wiec zalapuje sie na ten watek. Fajnie, ze bede mogla wymienic sie doswiadczeniem i uwagami z innymi mamuskami. Pozdrawiam Was dziewczyny Jeszcze tylko dopisek, poniewaz zapomnialam. Mam nadzieje, ze nie dostane za to bana, z gory bardzo przepraszam. Czekam z utesknieniem na kolejne USG, 16 wrzesnia - wtedy dowiem sie, czy bedzie chlopczyk, czy dziewczynka. Dotychczasowe USG i badania wykazaly, ze dziecko rozwija sie prawidlowo. Juz w poniedzialek rozpoczynam 20 tydzien ciazy, nareszcie polowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2984 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() musi Ci pomóc ktoś bardziej doświadczony,
![]() |
#2985 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ciaza to połowa sukcesu,moja kumpela po ciazy dostała rozstepow ,wtedy szybko waga spada i trzeba uwazac oby nie za szybko... smaruj te rozstepy dobrym kremem po czasie beda blade i prawie niewidoczne! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2986 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2987 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2988 |
Raczkowanie
|
a teraz mam pytanie do tych, ktore juz czuja ruchy... otoz mi sie wydaje, ze u mnie cos sie dzieje(w sumie 18ty tydzien leci, ale tez mam troche czasu przed soba jakby co), jesli to to, to dopiero 3ci dzien. takie babelki pod skora albo uczucie jakby ktos mnie delikatne pstrykal palcami od srodka. Ile na samym poczatku ruchow na dobe czulyscie i czy juz w okreslonych porach??[/quote]
To jest dokładnie TO! ![]() Dokładnie tak samo zaczęłam czuć ruchy malucha. Teraz to pstrykanie zrobiło się mocniejsze i pojawia się mniej więcej o tych samych porach. Coraz lepiej czuje je również TŻ. Strasznie się chłopak przy tym cieszy ![]() Na razie rozstępy mnie ominęły......co z tego! Wylazł celulit, powiększyły się żylaki pod kolanami i pojawiły się pajączki na udach grrrrrrrrrrrrrrrrr ![]() Przytyłam już 8 kilo!!!!!!!!!!! Jak przytyje 20 to się zastrzelę ![]()
jako żona ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/782136106b.png potomstwo ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/910a97e1f6.png[/url] http://www.karolina_pietrzak.eco m.com.pl/p5_jak_pomoc.html 1% dla Karolinki W dyskusji nie zniżaj się do poziomu idioty, bo pokona cię doświadczeniem
|
![]() ![]() |
![]() |
#2989 |
Zakorzenienie
|
Ja czuje pierwsze ruchy mojego malenstwa. Glownie wieczorem, kiedy spokojnie leze na plecach. Przyznam, ze jest to bardzo przyjemne uczucie. Takie delikatne, pukanie czy cos w tym stylu, trudno to nazwac. Ledwo wyczuwalne, ale jest.
Jak do tej pory, w ogole mi ta ciaza nie dokucza. Uczucia nudnosci na poczatku byly, ale zero wymiotow i innych historii. Martwi mnie tylko to, ze gdzies ok. 9,10 tc mialam plamienia, bardzo niewielkie, ale byly. Dlatego teraz bardziej na siebie uwazam, odpoczywam i mam wiecej czasu na forum . Zmian na skorze jeszcze u siebie nie zauwazylam, podobnie jak kolezanki smaruje sie kremami, staram sie dbac o skore, ale zobaczymy, co mi z tego wyjdzie. Brzuch, poki co, jest wiekszy, ale to jeszcze nie arbuz. |
![]() ![]() |
![]() |
#2990 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chcesz być wpisana na listę, to podaj Bożence (pani z herbatą) swoje namiary wg wzoru, który jest na naszej liście na początku wątku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2991 |
Raczkowanie
|
To jest dokładnie TO!
![]() Dokładnie tak samo zaczęłam czuć ruchy malucha. Teraz to pstrykanie zrobiło się mocniejsze i pojawia się mniej więcej o tych samych porach. Coraz lepiej czuje je również TŻ. Strasznie się chłopak przy tym cieszy ![]() [/quote] moj maz sie nie moze doczekac jak bedzie on czul ruchy dziecka i bedzie mogl sie bawic w pukanie i odpukiwanie. ale najlepsze jest to, ze twierdzi (nim ja poczulam pierwszy ruch) ze cos mi pyknelo w brzuchu i ze to male na pewno. ja, oczywiscie, wtedy nic nie poczulam. na razie po 2 dniach widze ze rusza sie do pol godziny po wstaniu no i wieczorem. niech sie rozkreca ide, moze upoluje jakas kiecke, za 2 tygodnie mam wesele, miesiac pozniej rozdanie dyplomow, potem wigilia i te sprawy, trzeba wygladac. za to kupilam spodnie wielorybie, bo od 3 dni w swoje dzinsy sie nie dopinam, ale te ciazowe jeszcze za duze. ech.
#2992 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co prawda jak na razie żylaki dają mi spokój, to jednak celulit jest kwitnący a i waga niczego sobie. Od dziś postanowiłam być extra grzeczna. Rowerek stacjonarny co 2 dzień, zero słodyczy, minimum soli, same gotowane jedzonko lub z folii, nic smażonego i duszonego. Według skali wagi powinnam już rodzić, hahahahha. Cytat:
![]() Cytat:
Zachorowałam na sukienkę Angeliny Jolie - ta zielona jak była w ciąży z bliźniakami i postanowiłam sobie taką uszyć. Wesele za 5 tyg, egzamin napisany, teraz mam czas zabrać się za moje hobby ![]() ![]() Co do moich gabarytów, to już mam taką piłe z przodu, że szok ![]() a za dzisiejszy egzamin kupiłam sobie wymarzone ogrodniczki ![]() ![]() Lecę ściskać 1,5 miesięczną córeczke koleżanki. Trzymajcie sie panny ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2993 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Piłkę masz... jak to baba w ciąży... nie stresuj się tak - teraz jest czas wybrzuszania, potem będzie czas na chudnięcie ![]() Egzamin napisany - znasz już wyniki?? Czekamy na foty... A ja właśnie wsunęłam rybkę na zimno i 3 korniszony ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2994 |
Zadomowienie
|
oj ale mnie opuscilo
net min ie chodzil predkosc 0.9kb na sec nawet interii nie dalo rady otworzyc wrrrr... witam serdecznie nowy dwupak ![]() ja poczulam pierwsze ruchy w 17tc i bylo to jakby poruszajace sie po brzuchu ...wzdecie ![]() co do takiego uczzucia 'wbijania sie' w ktoras strone to po cichu wam powiem, ze jak tylko sie zabralismy do sexu z TZ a brzuszek mi jeszzce nie bardoz przeszkadzal, to jednak Polinie to nie odpowiadalo i tak mi sie wbijala w najglupsze miejsca a potem niechciala stamtad wylezc, dlatego kategorycznie zabronilam TZtowi poozycji on na gorze i od tej popry spokoj jak u Was z ochota na przytulanki : ze tak sie spytam wprost ![]() mi apetyt ciaglle dopisuje odkad skonczyly sie mdlosci, TZtowi sie podoba heheh codizennie ogladam sobie cycki i brzuch w poszukiwaniu rozstepow, a ze kiedys szybko duzo schudlam to mam na cyckach takie wyblakle-mama nadzieje ze nie przybedzie wiecej nowych, za to zdecydowanie zmienila mi sie faktura na brodawkach zupelnie inne sa moi przyszli tesciowie tak sobie sprytnie umyslili ze jezeli TZtowi uda sie wyjechac na dluzszy kontrakt to ja zamieszkam z nimi...........nie mam nic przeciwko nim ale to juz wole pojechac sobie do pl do kochanej zielonej gory i wynajc kawalerke, bo ze swoimi tez nie chce mieszkac- nie wyobrazam sobie ze mialabym mieszkac z inna pania domu, u mnie ja jestem szefem
#2995 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2996 |
Zadomowienie
|
Ja tylko na sekundkę: chcę sobie popłakać:
- dziecko tak mnie kopie że poprostu męczy mnie juz to- Ono cały czas sie rusza i kopie z taką siłą że wczoraj, po pracy omal sie nie poryczałam. To nie jest typowy ból ale jakby ktos na okrągóowbijał mi pace w brzuch, żołądek, nerki i we wszystko co mam w brzucholu a jak jestem zmączona boli nie to 2x bardziej. - wczoraj w robocie spotkałam parę "moich" młodych, jak tylko sie dowiedzieli że jestem w 20 tyg ciązy NIKT mi nie uwiezył. Tylko sie nabijali, jedna zauważyła że troche przytyłam ale nigdy by nie powiedziała że juz jestem na połowie ;( Sorki że smęcę- ale jaka pogoda taki humor- a dziś u nas siąpie, a ja wymarzyłam sobie niedzielne wylegiwanie na żwirowni. |
![]() ![]() |
![]() |
#2997 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hahahhaha Co do egzaminu, to napisany, ale że to Ire i do niczego im sie nie spieszy to wyniki dopiero za 6-8 tyg. W sumie to jestem zadowolona, więc powinno być ok. Egzamin trwał 3h a napisałam więcej niż na maturze z polaka, hihihihihih Cytat:
![]() Biusty, duże ale mi się podobają ![]() A główny ster w rodzinie maTZ i jest mi z tym bardzo dobrze ![]() Choć ja też bywam czasem narowista ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2998 |
Zadomowienie
|
Hvid Witam nową mamusię
![]() Pani z herbatą moja ochota na seks niestety nie jest taka jak spzed ciązy, a jak czasem coś mnie tknie to tż jest jakiś zmęczony ehh cały ambaras aby dwoje chciało naraz ![]() Roxi co do piersi ....to długo im się jakoś nie przyglądałam,ale ostatnio przed lustrem doznałam szoku ![]() ![]() czy ten intensywny kolor brodawek znika po okresie karmienia czy należy już sie przyzwyczajać? Ogólnie rozstępów narazie brak (ale cicho bo się obudzą ![]() celulit taki jak był wcześniej za to cała masa nowych pieprzyków i popękanych małych naczynek+ przy upalnych dniach jak wczoraj zadyszka i nadmierne pocenie Oto bilans połowy mojej ciąży ![]() Aha pochwalę sie wczoraj brat tż przywiózł nam łóżeczko dla małego ![]() czuję już taaaką dumę jak patrze na łóżeczko....to co będzie jak pojawi się w nim mój dzidziuś ![]()
#2999 |
Zakorzenienie
|
Hello
![]() U mnie nie ma co pisać, bez zmian..wczoraj byłam na grzybach i się trochę dotleniłam bo cały czas albo w biurz albo w samochodzie. Dziś zbijam bąki ![]() Pozdrowinia dla wszystkich mamusiek ![]()
![]() |
#3000 |
Zadomowienie
|
oo moja mama tez na grzyby chodzi, juz od paru dni
chodzenia moze nie zazdrszcze ale SOS ZE SWIEZYCH GRZYBOW dalabym sie za to pociac, niam niam maslaczki i inne takie w sosiku jak slimaczki, z ziemniaczkami i nic wiecej do szczescia nie potrzeba cholera jasna!!!! z sutkami to taka sprawa ze po 1 -to jakby mi je ktos podmienil a 2 -myslalam ze one stopniowo zmienia kolor na brazowy a tu jakies ciapki ![]() juz zaczynam swirowac na zapas i myslec co z bablem po 6mcach jak bede musiala wrocic do pracy bo jak zlobek bedzie mnie kosztowac ze z pensji niewiele zostanie to to sie mija z celem ale siedziec non stop w chacie to po scianach zaczne chodzic myslelismy z TZtem nt chrzcin -wiem dla wiekszosci z Was to pewnie odlegly temat bardzo, no u nas jak zwykle nie obedzie sie bez problemow chrzest bedzie na ukrainie w kosciele prawoslawnym, nie w irlandii bo moj bardzo powaznie do tego podchodzacy TZ wybiera rodzicow chrzestnych bardzo uwaznie i w irlandii takowych niet, wybral takich z ukrainy ale problem z wizami dla nich do irlandii, z kolei na chrzciny na ukr niewiele osob z mojej rodizny przyjedzie podczas gdy jego rodzina wypelni cerkiew po brzegi i z tego powodu jest mi przykro, prawoslawie nie ma nic na przeciw katolikom bedacym chrzestnymi dla dzieci prawoslawnych ale ja jakos nie widze nikogo ze znajomych jako chrzestnego wiec padlo na przyjaciol TZta, druga sprawa zeby bylo jescze smieszniej i bardziej pod gorke-paszport dla malej oboje chcemy zeby miala ukrainski, ale juz dzwonilam do ambasady i mimo ze moje dziecko i bedzie u mnie w paszporcie to procedura zalatwiania wizy taka sama jak dla doroslych ( a uwierzcie jest pok.....wiona), zeby miala pol paszport musimy oboje jechac do polski z mala na tymczasowym paszporcie wymienic akt urodzenia na polski i oboje podpisac papiery, zeby TZ mogl jechac i postawic parafke to musi oczywiscie zalatwic sobie wize jedyna opcja paspzort irlandzki przed ktorym bronimy sie rekami i nogami ale chyba tak juz zostanie, z tym ze o ile 3osobowa rodzina na granicy i kazde z innym paszportem nie bedzie problemem w kazdym innym kraju oprocz Pl i Ua bo tam sie beda czepiac ufff duzo tego wyszlo, TZ mowi ze nie moge tyle myslec, bo jemu to na zdrowie nie wychodzi
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.