|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.
Właśnie ie się dowiedziałam o istnieniu kropki nienawiści
Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
OKEJ. A ja siedzę i się zastanawiam, czy już nie żyje, czy jestem teraz poddawana próbie cierpliwości czy co. Albo widzisz, że piszą kilka minut, te kropeczki migoczą, czekasz na dużo tekstu a tu nagle: Mhm. Mhm co, przyjęte do wiadomości, zgadzasz się, zrobisz, każesz mi spadać na bambus? Eh [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89092143]Właśnie ie się dowiedziałam o istnieniu kropki nienawiści Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]To nic nowego przecież, nawet w języku polskim funkcjonuje co najmniej od 2014? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#183 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
(bez tej kropki). Nie miałam pojęcia że tak to jest odbierane. Tak sobie myślę teraz, że to może być pokłosie gadu-gadu i czaterii - tam się pisało w taki sposób, żeby rozmówca wiedział że jesteśmy na linii i nie skończyliśmy wypowiedzi. Może dlatego obserwujecie to u "starszych" czyt.40+
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
||
|
|
|
|
#184 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Od 2009 prawie codziennie, ale w małym stopniu. Kropka nienawiści to dla mnie nowość Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też pierwsze słyszę o kropce nienawiści
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak komuś przeszkadza poprawna ortografia, to zasadniczo nie jest mój problem. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#187 |
|
Konto usunięte
|
Że też ludzie dorobili jakieś wybujałe znaczenie dla kropki. O takiej kropki -> .
Cóż. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też jestem z pokolenia gadu gadu, ale ono, jak i każdy czatowy komunikator, wcale nie wymusza pisania po kilka wyrazów, nie było tam małego limitu znaków przecież. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
ToMnieDziwiŻeZdarzaMiSięW idywaćNaFejsbukuLudziPisz ącychWtakiSposób...
|
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
Mnie dziwi pisanie niektórych osób albo bez jakichkolwiek znaków interpunkcyjnych, ale również... bez wielkich liter. Wszystko napisane ciągiem to jest dno dna. Podobnie jak pisanie zamiast liter np. cyframi. Powiedzmy sobie tak - b4łam, m3t4. CO TO JEST?!
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio bylam w zarze, pan przyniosl duzo zwrotow, byla kolejka a sprzedawca skomentowal - pan chyba nie wie ze mozna zamowic kuriera. U mnie to juz by nie przeszlo
moge sobie cos skomentowac do kolezanki ewentualnie ale nie przy klientach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Nie slyszalam nigdy o kropce nienawiści Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#193 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak jesteśmy w temacie, to mnie dziwi nie stawianie "? " po pytaniach. Typu " Co robisz" No nie wiem, czy niektórzy mają płatne znaki zapytania?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
Mi kropka nienawiści nie jest obca
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po: Aha. Dobrze. Tak. Ok. Też jestem z pokolenia Gadu-Gadu i jakoś mi to nie upośledziło zdolności ortograficznych. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
To ja z kolei, jak piszę na messengerze, często nie stawiam kropek, zwłaszcza po takich jedno czy dwuwyrazowych wiadomościach. Jak coś komentuję na fb czy piszę na forum, to staram się stosować odpowiednio znaki interpunkcyjne, bo nic mnie tak nie wkurza jak jedno zdanie wielokrotnie złożone (albo składające się z kilku) napisane bez żadnego przecinka czy kropki.
|
|
|
|
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#198 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Co oni robią z tym zaoszczędzonym czasem... |
||
|
|
|
|
#199 |
|
Kathy Leonia
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89092288]Że też ludzie dorobili jakieś wybujałe znaczenie dla kropki. O takiej kropki -> .
Cóż. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] ja jak szybko coś komuś pisze to nie zwracam uwagi na znaki przystankowe;p tak wiem wstyd i hańba dla absolwentki filologii polskiej ale no kurcze pieczone ważny jest sens ogólny który i tak jest rozumiany xd
|
|
#200 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ostatnio kilka razy mi się zdarzyło, że z kimś rozmawiałam, a po jakiejś dłużej chwili otrzymywałam pytanie, co taką długą wypowiedź produkuję, bo cały czas te migające kropki. A ja w tym czasie nie pisałam nic. W ogóle fb od jakiegoś czasu sprawia wrażenie opuszczonego przez Zuckenberga. Cytat:
Znajomy bardzo lubi używać "bd" i regularnie nie wiem, co ma na myśli, czy "będę", czy "będą", czy "będziesz". |
||
|
|
|
|
#201 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89092500]To może być jakiś błąd messangera.
Ostatnio kilka razy mi się zdarzyło, że z kimś rozmawiałam, a po jakiejś dłużej chwili otrzymywałam pytanie, co taką długą wypowiedź produkuję, bo cały czas te migające kropki. A ja w tym czasie nie pisałam nic. W ogóle fb od jakiegoś czasu sprawia wrażenie opuszczonego przez Zuckenberga. Mnie takie skracanie najbardziej dziwi w zdaniach, gdzie z kontekstu nie wynika, o kogo chodzi. Znajomy bardzo lubi używać "bd" i regularnie nie wiem, co ma na myśli, czy "będę", czy "będą", czy "będziesz".[/QUOTE]Możliwe że to błąd, ale te kropki zazwyczaj pojawiają mi się tylko u konkretnych osób więc to chyba nie przypadek ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zadomowienie
|
Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 73.
Ja sie juz tak przyzwyczailam do skrotow i braku znakow interpunkcyjnych na komunikatorach, ze teraz piszac z kolega, ktory jako jedyny ze znajomych uzywa kropek normalnie, moj mozg odbiera jego wiadomosci jako suche, zimne, sarkastyczne i konczace rozmowe
gdybym go nie znala nie kontynuowalabym konwersacji wlasnie z tego powodu ![]() Sama uzywam skrotow ale tylko w angielskim, a kropek z premedytacja jako kropki smierci wlasnie i jestem ta osoba, ktora napisze 10 zdan w osobnych wiadomosciach zamiast w jednej dluzszej, sorry ![]() Nie zapominajmy tez o niebieskim kciuku w gore na msg jako pasywno-agresywna zgode / akceptacje, a nie ulatwienie i szybka odpowiedz
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#206 |
|
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89092500]To może być jakiś błąd messangera.
Ostatnio kilka razy mi się zdarzyło, że z kimś rozmawiałam, a po jakiejś dłużej chwili otrzymywałam pytanie, co taką długą wypowiedź produkuję, bo cały czas te migające kropki. A ja w tym czasie nie pisałam nic. W ogóle fb od jakiegoś czasu sprawia wrażenie opuszczonego przez Zuckenberga. [/QUOTE] typowy błąd pojawia się m.in. gdy ktoś coś napisze, skasuje, i zostawi migający kursor w oknie (w przeglądarce, nie w aplikacji). siostra mi mówi, że u mnie tak często jest, że pokazuje jej że przez kilkanaście minut coś piszę, a mnie wtedy nawet przy komputerze nie ma |
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepsze jest to, że czasem jak się tak za długo napatrzę/naczytam wyrazów z błędami ortograficznymi, to potem przy pisaniu sama się zastanawiam czy to poprawnie napisałam czy błędnie 🤭 Chociażby sytuacja w której poprawiasz zadanie domowe z ortografii dziecka, błąd na błędzie, tak kilka dni z rzędu i potem sama głupieje 😂 na szczęście to chwilowe.
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tylko w stosunku do osoby, która sama wysyła mi ten kciuk w odpowiedzi na moje wiadomości, bo odbieram je jako takie na odwal się.Wolę jak ktoś odpowie mi po prostu "ok" niż wysłał tego kciuka
Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2022-01-27 o 12:13 |
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie w firmie jest wielu cudzoziemców i mi się już języki zaczynają mieszać. Napatrzę się na to "t", zamiast "d", w mowie używam składni trochę polskiej, trochę ich. Pisałam też jakiś czas temu, że z pyszne pl przyszło mi zamówienie opisane "kurchak". Bawiło mnie to wtedy. Ostatnio na szybko pisałam jakieś oficjalne pismo, wydrukowałam, przeczytałam jeszcze raz na papierze i nie mogłam uwierzyć, że sama to napisałam Też walnęłam coś w typie tego kurchaka.
|
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89092143]Właśnie ie się dowiedziałam o istnieniu kropki nienawiści 

moge sobie cos skomentowac do kolezanki ewentualnie ale nie przy klientach 

gdybym go nie znala nie kontynuowalabym konwersacji wlasnie z tego powodu 

I tylko w stosunku do osoby, która sama wysyła mi ten kciuk w odpowiedzi na moje wiadomości, bo odbieram je jako takie na odwal się.