|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3.
Cytat:
Cala ta historia nie jest taka łatwa i prosta, jak to wszystkie insta-celebrytki i dziennikarze opisują. Z osadzaniem poczekajmy na sekcje i na dochodzenie. Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktem natomiast jest, że czego się spodziewać, jeśli każe się komuś ileś czasu nosić w sobie martwy płód? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3303 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W przypadku obumarcia 2 płodu, wykonano indukcję mechaniczna i farmakologiczna - zgodnie ze sztuką i wytycznymi, które są takie same na całym świecie. I taka indukcja trwa od kilku godzin do kilku dni - matkę się monitoruje. Poza tym z tego co czytałam, Agnieszka umarła praktycznie miesiąc po poronieniu, mając w wywiadzie covid+, zatorowość + byla na oddziale neurologii. Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3305 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Znam jedna dziewczynę, której jeden bliźniak obumarł w 8tc (nie został w żaden sposób usuniety). Drugi urodził się przez CC w 33tc - zdrowy chłopiec. Takich sytuacji jest pełno. Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3307 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Polecam poczytać na instagramie @doctorashtanga - uzyskiwać informacje od ludzi, którzy się na tym znają... Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez SofiaPrunikos Czas edycji: 2022-01-27 o 09:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3308 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3309 |
Raczkowanie
|
Lekarze zwyczajnie się boją reagować i nie serio trudno od nich domagać się za każdym razem heroizmu. 3 lata więzienia, zawieszenie praktyki lekarskiej, całe życie się sypie. Najgorsze jest to, że szły zapytania co robić w identycznej sytuacji do Niedzielskiego, do Ziobry, do Morawskiej-Staneckiej i... cisza. Nie było rady, nie było odpowiedzi, nie było odpowiednio przygotowanej pomocy dla osób takich jak Pani Agnieszka.
Doświadczenie młodości jest cenniejsze niż srebro... Edytowane przez paziiiak Czas edycji: 2022-01-27 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj byłam zbulwersowana, ale poczytałam dokładniej i uważam, że to jednak nie jest analogiczna sytuacja jak w Pszczynie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3312 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przypominam, że pacjentka umarła 3 tygodnie po poronieniu i usunięciu obu płodów, z dodatnimiem wynikiem na covid, z zatorowoscia i będąca na oddziale neurologii! Kompletnie nie wiemy, czy jej śmierć miala cos wspólnego z poronieniem ciąży bliźniaczej! Ta sprawa nie ma nic wspólnego z prawem aborcyjnym w Polsce, a wy dalej swoje... poczytajcie ludzi, którzy znają się na ginekologii i położnictwie... Chociażby profesora Wielgosia Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3313 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Problemem dla mnie jest to, ze rodzina miała problem z dostępem do dokumentacji medycznej i wg. rodziny lekarze sami podjęli decyzje o ratowaniu drugiego płodu a nie matki. Zwłaszcza, że cała ta sytuacja nie jest do końca klarowna pod względem prawnym co zresztą wstawiłam w załącznikach w poście wyżej wydaje mi się to bardzo prawdopodobne.
Doświadczenie młodości jest cenniejsze niż srebro... Edytowane przez paziiiak Czas edycji: 2022-01-27 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3315 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I tego covid to miała już jak przyszła czy się dopiero w szpitalu się zaraziła? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3316 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Doświadczenie młodości jest cenniejsze niż srebro... Edytowane przez paziiiak Czas edycji: 2022-01-27 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3317 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3318 |
Raczkowanie
|
Ale ta wartość 66.50mg/l. była 31.12.2021, czyli w dniu gdy były płody usuwane z niej. Teraz pytanie czy realnie spadało czy nie, bo wgląd do papierów rodzina uzyskała dopiero w drugim szpitalu, a nie tam gdzie były usuwane płody. Sama siostra zmarłej u siebie pisała na facebooku, że posiada:
" Niestety dziś, 25.01.2022r otrzymaliśmy w godzinach popołudniowych telefon, że Agnieszka pomimo prób ratunku zmarła w Blachowni. Jesteśmy zdruzgotani a ból jaki nam towarzyszy jest nie do opisania. Bardzo prosimy o pomoc. Dysponujemy niezbitymi dowodami na popełnione przestępstwo jak i próby utajenia przyczyn stanu zdrowia Agnieszki a także podawanie przez personel szpitala fałszywych informacji co do okoliczności śmierci bliźniąt."
Doświadczenie młodości jest cenniejsze niż srebro... Edytowane przez paziiiak Czas edycji: 2022-01-27 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3319 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz mamy tylko domysły i osady, które są całkowicie zbędne na tym etapie. A powinniśmy się trzymać faktów, a wszedzie w internecie, szczególnie na instagramach i stronach pro-choice krzyczy się, że to na pewno wina lekarzy, ustawy aborcyjnej, rządu i nie wiadomo czego jeszcze... Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3320 |
Raczkowanie
|
W oświadczeniu siostry z wczoraj mówiła ona o konferencji, która będzie miała miejsce nie prędzej niż w poniedziałek, ale mimo wszystko wątpię, że wyjawi wszystko, bo jednak to musi pierw iść do notariusza by zabezpieczyć dowody. Kolejna sprawa, ze w zarządzie szpitala siedzi żona jednego z polityków, więc może być ciężko.
![]() |
#3321 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli pacjentka nie wyraziła zgody na udostępnienie dokumentacji medycznej rodzinie, to lekarze postąpili słusznie. Przy przyjęciu do szpitala wypełnia się wszelkie zgody. Mam podobne zdanie co Sophia, ale siedzę cicho, bo by mnie zjedli. To jest inna sytuacja niż sytuacja Izabeli z Pszczyny. Bardzo smutna historia, ale lekarze nie zawsze są w stanie wszystkich uratować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3322 |
Raczkowanie
|
Nikt nikogo mam nadzieję, że tutaj nie zje
![]()
![]() |
#3323 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3324 |
Raczkowanie
|
Ja się zgadzam, natomiast do 2020 roku można było jeden z płodów obumartych jeszcze terminować by pomóc rozwijać się drugiemu płodowi. Znowu - indywidualne podeście, ale była możliwość medyczna do pomocy w takim przypadku. Tutaj jest akurat chaos wykładniczy, bo nie ma jasności w interpretacji prawa jak radzić sobie w takiej sytuacji. Nie bez powodu były wysyłane przez posłów zapytania w tej sprawie do ministerstwa zdrowia i prokuratora generalnego.
![]() |
#3325 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3326 | |
Rozeznanie
|
Ale ty piszesz o całkiem innej rzeczy - jeżeli jeden z płodów ma wadę letalna i zagraża drugiemu - czy można dokonać na nim aborcji (zastrzyk z chlorku potasu) - czyli płód jeszcze żyje, ale zagraża drugiemu blizniakowi/matce. Po takiej sytuacji nadal nie dokonywało się usunięcia martwego płodu z macicy, albo bardzo rzadko takie sytuacje występowały (wszystko zależy jaka to ciąża, jednokosmowkowa, dwukosmowkowa etc.)
Przypadek Agnieszki jest całkiem inny! U niej doszło do obumarcia jednego plodu samoistnego, nie ma tutaj nic ma temat dokonania aborcji czy terminacji selektywnej! Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
Każda ciąża bliźniacza jest ciąża wysokiego ryzyka. Czasami nie udaje się uratować żadnego dziecka, czasami sie udaje. Niestety, kobiety, nie tylko w Polsce, czasami umierają. Najwazniejsze to teraz dowiedzieć się, czy jest czyjakolwiek wina czy to po prostu tragiczny przypadek... Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez SofiaPrunikos Czas edycji: 2022-01-27 o 12:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3327 |
Raczkowanie
|
"Przerwanie ciąży jest obecnie dopuszczalne wyłącznie w sytuacji, gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety ciężarnej, lub kiedy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża jest wynikiem czynu zabronionego".
"Jak tłumaczy komitet, w tej definicji nie zawiera się sytuacja, gdy ciąża, a właściwie stan jednego płodu w ciąży bliźniaczej, jest zagrożeniem dla innego płodu." "Zabiegi aborcji selektywnej w przypadku ciąży mnogiej, zwłaszcza w drugim trymestrze ciąży i występowania wad płodu, wymagają wprawy i doświadczenia. Ginekolodzy i ginekolożki powinni się tego uczyć w ramach praktyki lekarskiej. W Polsce z powodu restrykcyjnego prawa antyaborcyjnego szansa na zdobycie takiej umiejętności jest mała, a to wpływa na bezpieczeństwo pacjentek" Źródło: Ofeminin: "Śmierć Agnieszki z Częstochowy. Czy możliwa była aborcja płodu?" Dla mnie to brzmi jak maniana prawna, która skazuje kobietę na łaskę i nie łaskę jej wytrzymałości i zdrowia.
![]() |
#3328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W tym przypadku nie było mowy o aborcji, czy terminacji selektywnej bo płód sam obumarł - to się zdarza. Standardem jest nieusuwanie obumarłego płodu z macicy, póki nie zagraża kobiecie i drugiemu plodowi - płód obumarły nie gnije i sam w sobie nie doprowadzi do zakażenia, bo jest jałowy. (Polecam na ten temat post u @doctorashtanga) Pozniej doszło do obumarcia drugiego płodu- to też się zdarza, wcale nie musi mieć to związku z występowaniem martwego płodu w macicy. Dlatego ja pisze - dokladnie nie wiemy, co się stało. Nie wiemy, co się działo przez 3 tygodnie po usunięciu płodów z macicy u pacjentki. Dlatego trzeba czekać na informacje, bo bez tego to są tylko i wyłącznie domysły. Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez SofiaPrunikos Czas edycji: 2022-01-27 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3329 |
Śnięta Mucha
|
Oczywiście, że martwy płód z ciąży bliźniaczej się usuwa. Nie wiem skąd masz informacje, że kobieta ma go nosić i cacy. Trzy już zmarły z powodu noszenia martwego płodu i niby takie są procedury w ginekologii, a nie było ich przed wyrokiem TK? Wielu medyków wypowiedziało się na ten temat po nagłośnieniu sytuacji i nie czytałam ani jednej opinii broniącej szpital.
![]() |
#3330 |
Raczkowanie
|
"Nazywamy to redukcją ciąży wielopłodowej. Czasem ten zabieg wykonywany jest po to, aby zwiększyć szansę na przeżycie jednego z płodów lub zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu. W krajach jak np. Wielka Brytania czy Norwegia możliwa jest aborcja jednego z płodów w ciąży mnogiej bez wskazań medycznych."
Teraz w sumie pytanie - czy w czasie gdy kobieta pojawiła się za pierwszym razem w szpitalu z objawami takie jakie opisała jej siostra, czyli bóli brzucha i wymiotów powinni zdecydować się na głębsze badania i ewentualną aborcję selektywną jeżeli były przesłanki, a nie ją odesłać z hasłem typu, ze ciąża bliźniacza ma prawo boleć. Najbardziej ten moment mnie zastanawia. Zwłaszcza, ze jeszcze bezczelnie ktoś z pracowników szpitala rzucił, że pewnie Pani Agnieszka najadła się surowego mięsa... Wat? o.O No zobaczymy co wyjdzie dalej, ale dla mnie dalej ta sprawa śmierdzi, ale cóż.... Czekamy, zobaczymy, niech spoczywa w pokoju. Ten kraj mnie przeraża.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.