Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3. - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-01-27, 08:53   #3301
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3.

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Zmarła kolejna kobieta. Nawet gdybym chciała mieć dzieci, to w życiu bym się na to nie zdecydowała w tym chorym kraju.

https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/n...ieciem/0bqn4s8
Polecam poczytać oświadczenie szpitala + komentarze lekarzy ginekologow-położników.
Cala ta historia nie jest taka łatwa i prosta, jak to wszystkie insta-celebrytki i dziennikarze opisują.

Z osadzaniem poczekajmy na sekcje i na dochodzenie.

Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 08:55   #3302
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SofiaPrunikos Pokaż wiadomość
Polecam poczytać oświadczenie szpitala + komentarze lekarzy ginekologow-położników.
Cala ta historia nie jest taka łatwa i prosta, jak to wszystkie insta-celebrytki i dziennikarze opisują.

Z osadzaniem poczekajmy na sekcje i na dochodzenie.

Czytałam. W przypadku Izy też twierdzą, że zrobili wszystko to co trzeba i że dziewczyna miała dobrą opiekę.
Faktem natomiast jest, że czego się spodziewać, jeśli każe się komuś ileś czasu nosić w sobie martwy płód?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 08:59   #3303
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Czytałam. W przypadku Izy też twierdzą, że zrobili wszystko to co trzeba i że dziewczyna miała dobrą opiekę.
Faktem natomiast jest, że czego się spodziewać, jeśli każe się komuś ileś czasu nosić w sobie martwy płód?
Ale kto komu kazał nosic martwy płód? W przypadku ciąży bliźniaczej, nie usuwa się martwego płodu, tylko monitoruje drugiego blizniaka i matkę - bo drugie dziecko może przeżyć, i tak się robi ma całym świecie.
W przypadku obumarcia 2 płodu, wykonano indukcję mechaniczna i farmakologiczna - zgodnie ze sztuką i wytycznymi, które są takie same na całym świecie. I taka indukcja trwa od kilku godzin do kilku dni - matkę się monitoruje.

Poza tym z tego co czytałam, Agnieszka umarła praktycznie miesiąc po poronieniu, mając w wywiadzie covid+, zatorowość + byla na oddziale neurologii.

Stary 2022-01-27, 09:08   #3304
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Ale kto komu kazał nosic martwy płód? W przypadku ciąży bliźniaczej, nie usuwa się martwego płodu, tylko monitoruje drugiego blizniaka i matkę - bo drugie dziecko może przeżyć, i tak się robi ma całym świecie.
W przypadku obumarcia 2 płodu, wykonano indukcję mechaniczna i farmakologiczna - zgodnie ze sztuką i wytycznymi, które są takie same na całym świecie. I taka indukcja trwa od kilku godzin do kilku dni - matkę się monitoruje.

Poza tym z tego co czytałam, Agnieszka umarła praktycznie miesiąc po poronieniu, mając w wywiadzie covid+, zatorowość + byla na oddziale neurologii.

Co jest swoją drogą chore, bo owszem, drugi płód może przeżyć, ale ten martwy kobieta dalej nosi.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 09:21   #3305
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Co jest swoją drogą chore, bo owszem, drugi płód może przeżyć, ale ten martwy kobieta dalej nosi.
Tak się po prostu robi, to nie jest nic nienormalnego, dziwnego, błędnego. Ten płód, póki nic złego się nie dzieje, nie zagraża ani drugiemu dziecku, ani matce, bo jest jałowy.

Znam jedna dziewczynę, której jeden bliźniak obumarł w 8tc (nie został w żaden sposób usuniety). Drugi urodził się przez CC w 33tc - zdrowy chłopiec. Takich sytuacji jest pełno.

Stary 2022-01-27, 09:29   #3306
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Tak się po prostu robi, to nie jest nic nienormalnego, dziwnego, błędnego. Ten płód, póki nic złego się nie dzieje, nie zagraża ani drugiemu dziecku, ani matce, bo jest jałowy.

Znam jedna dziewczynę, której jeden bliźniak obumarł w 8tc (nie został w żaden sposób usuniety). Drugi urodził się przez CC w 33tc - zdrowy chłopiec. Takich sytuacji jest pełno.

Może i tak, ale czy ta dziewczyna, którą znasz, wylądowała w szpitalu, bo wymiotowała i źle się czuła, a jej stan się pogarszał? Jak nie, to nie wiem, co tutaj porównujesz?
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 09:32   #3307
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alekto123 Pokaż wiadomość
Może i tak, ale czy ta dziewczyna, którą znasz, wylądowała w szpitalu, bo wymiotowała i źle się czuła, a jej stan się pogarszał? Jak nie, to nie wiem, co tutaj porównujesz?
Ale ja nic nie porównuje, o co Ci chodzi? Ja tylko pisze, że lekarze działali zgodnie z wytycznymi, jakie są na całym świecie. I żeby nie oceniać pochopnie, bo NIE WIEMY z jakiego powodu pacjentka umarła - dopóki nie będzie sekcji, wszystko jest w fazie domysłów. A w internecie lekarzy nazywa się mordercami bez duszy...

Polecam poczytać na instagramie @doctorashtanga - uzyskiwać informacje od ludzi, którzy się na tym znają...

Edytowane przez SofiaPrunikos
Czas edycji: 2022-01-27 o 09:38
Stary 2022-01-27, 09:38   #3308
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Ale ja nic nie porównuje, o co Ci chodzi? Ja tylko pisze, że lekarze działali zgodnie z wytycznymi, jakie są na całym świecie. I żeby nie oceniać pochopnie, bo NIE WIEMY z jakiego powodu pacjentka umarła - dopóki nie będzie sekcji, wszystko jest w fazie domysłów. A w internecie lekarzy nazywa się mordercami bez duszy...

No piszesz o sytuacji, gdzie komuś płód obumarł i nic się nie działo, a tutaj jest sytuacja, gdzie kobiecie płód obumarł i jak najbardziej się działo, więc czemu procedura w obu tych przypadkach powinna być taka sama?
Stary 2022-01-27, 09:41   #3309
paziiiak
Raczkowanie

Lekarze zwyczajnie się boją reagować i nie serio trudno od nich domagać się za każdym razem heroizmu. 3 lata więzienia, zawieszenie praktyki lekarskiej, całe życie się sypie. Najgorsze jest to, że szły zapytania co robić w identycznej sytuacji do Niedzielskiego, do Ziobry, do Morawskiej-Staneckiej i... cisza. Nie było rady, nie było odpowiedzi, nie było odpowiednio przygotowanej pomocy dla osób takich jak Pani Agnieszka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg E3GgWcPWUAAXD16.jpg (137,6 KB, 125 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg E3GgWcXXMAAsSph.jpg (97,7 KB, 122 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg E3GgWcYX0AE70oM.jpg (135,9 KB, 115 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg E3GhXEFXIAIVuJA.jpg (91,1 KB, 115 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg E3GhXEEWEAIiJkc.jpg (46,1 KB, 112 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg E3GhXEDWQAUbnux.jpg (83,3 KB, 114 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg E3GhXEGXEAEWkd0.jpg (123,7 KB, 112 załadowań)

Edytowane przez paziiiak
Czas edycji: 2022-01-27 o 09:43
paziiiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 09:45   #3310
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paziiiak Pokaż wiadomość
Lekarze zwyczajnie się boją reagować i nie serio trudno od nich domagać się za każdym razem heroizmu. 3 lata więzienia, zawieszenie praktyki lekarskiej, całe życie się sypie. Najgorsze jest to, że szły zapytania co robić w identycznej sytuacji do Niedzielskiego, do Ziobry, do Morawskiej-Staneckiej i... cisza. Nie było rady, nie było odpowiedzi, nie było odpowiednio przygotowanej pomocy dla osób takich jak Pani Agnieszka.
Nie można wymagać od lekarzy heroizmu, ale od kobiet tak?

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 09:46   #3311
mikoma
Zakorzenienie

Cytat:

I nawet prof. Wielgoś, który wcześniej nie zostawił suchej nitki na lekarzach z Pszczyny, pisze że nie wiadomo o co chodzi z tą neurologią, dlaczego ta pani tam była i co dokładnie się wydarzyło.

Wczoraj byłam zbulwersowana, ale poczytałam dokładniej i uważam, że to jednak nie jest analogiczna sytuacja jak w Pszczynie.
mikoma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-01-27, 09:50   #3312
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
No piszesz o sytuacji, gdzie komuś płód obumarł i nic się nie działo, a tutaj jest sytuacja, gdzie kobiecie płód obumarł i jak najbardziej się działo, więc czemu procedura w obu tych przypadkach powinna być taka sama?
Ale co się dokładnie działo? Skąd wiesz, że wymioty nie były spowodowane ciąża? Skąd wiesz, jakie pacjentka miała wyniki badań? Skąd wiesz, żeby wyrokować, że to na pewno błąd lekarzy?
Przypominam, że pacjentka umarła 3 tygodnie po poronieniu i usunięciu obu płodów, z dodatnimiem wynikiem na covid, z zatorowoscia i będąca na oddziale neurologii! Kompletnie nie wiemy, czy jej śmierć miala cos wspólnego z poronieniem ciąży bliźniaczej!

Ta sprawa nie ma nic wspólnego z prawem aborcyjnym w Polsce, a wy dalej swoje... poczytajcie ludzi, którzy znają się na ginekologii i położnictwie... Chociażby profesora Wielgosia

Stary 2022-01-27, 09:54   #3313
paziiiak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Nie można wymagać od lekarzy heroizmu, ale od kobiet tak?

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
Ja nie mówię, że wymaga! To jest podłe. Jest mi mega przykro, jest mi strasznie źle, że jesteśmy w takiej a nie innej sytuacji, ale jednak wiem, że wina tutaj jest TK, PiSu, Konfederacji, Kai Godek, Ordo Iuris. Lekarze są zakładnikami... nie powinni stawać przed wyborem gdzie muszą albo ratować siebie albo drugiego człowieka.

Problemem dla mnie jest to, ze rodzina miała problem z dostępem do dokumentacji medycznej i wg. rodziny lekarze sami podjęli decyzje o ratowaniu drugiego płodu a nie matki. Zwłaszcza, że cała ta sytuacja nie jest do końca klarowna pod względem prawnym co zresztą wstawiłam w załącznikach w poście wyżej wydaje mi się to bardzo prawdopodobne.

Edytowane przez paziiiak
Czas edycji: 2022-01-27 o 10:00
Stary 2022-01-27, 09:57   #3314
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikoma Pokaż wiadomość
I nawet prof. Wielgoś, który wcześniej nie zostawił suchej nitki na lekarzach z Pszczyny, pisze że nie wiadomo o co chodzi z tą neurologią, dlaczego ta pani tam była i co dokładnie się wydarzyło.

Wczoraj byłam zbulwersowana, ale poczytałam dokładniej i uważam, że to jednak nie jest analogiczna sytuacja jak w Pszczynie.
Ehem, podobnie myślę. Jest trochę niewiadomych

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 10:22   #3315
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Ale co się dokładnie działo? Skąd wiesz, że wymioty nie były spowodowane ciąża? Skąd wiesz, jakie pacjentka miała wyniki badań? Skąd wiesz, żeby wyrokować, że to na pewno błąd lekarzy?
Przypominam, że pacjentka umarła 3 tygodnie po poronieniu i usunięciu obu płodów, z dodatnimiem wynikiem na covid, z zatorowoscia i będąca na oddziale neurologii! Kompletnie nie wiemy, czy jej śmierć miala cos wspólnego z poronieniem ciąży bliźniaczej!

Ta sprawa nie ma nic wspólnego z prawem aborcyjnym w Polsce, a wy dalej swoje... poczytajcie ludzi, którzy znają się na ginekologii i położnictwie... Chociażby profesora Wielgosia

Na razie to zauważam, że porównujesz dwie dla mnie zupełnie różne sytuacje. Jedna to taka, gdzie ciąża obumiera i nic się nie dzieje, do sytuacji, którą mamy tutaj, gdzie kobiecie ciąża obumarła i z tego co wyczytałam ta kobieta zgłosiła się do szpitala z silnymi bólami brzucha i wymiotami. Czy to jest normalne w przypadku obumarcia ciąży w pierwszych tygodniach?

I tego covid to miała już jak przyszła czy się dopiero w szpitalu się zaraziła?
Stary 2022-01-27, 10:35   #3316
paziiiak
Raczkowanie

Cytat:
Na razie to zauważam, że porównujesz dwie dla mnie zupełnie różne sytuacje. Jedna to taka, gdzie ciąża obumiera i nic się nie dzieje, do sytuacji, którą mamy tutaj, gdzie kobiecie ciąża obumarła i z tego co wyczytałam ta kobieta zgłosiła się do szpitala z silnymi bólami brzucha i wymiotami. Czy to jest normalne w przypadku obumarcia ciąży w pierwszych tygodniach?

I tego covid to miała już jak przyszła czy się dopiero w szpitalu się zaraziła?
Covid-19 wyszedł jak przyszła do szpitala i już nie wyszła. Ogólnie przy pierwszym obumarciu płodu miała podwyższone CRP czyli miała zakażenie w organizmie... testy miała robione przy pierwszym obumarciu i były negatywne, później miała też robione chyba i miała negatywne i wyszły pozytywne tuż przed śmiercią. Co ciekawe nie ma nigdzie w dokumentacji informacji o sepsie i rodzina sama to podejrzewa, bo przyjeżdżając do szpitala miała 7 jednostek CRP, a dzień przed śmiercią było 157,31. W czasie gdy było usunięcie 2 płodów z ciała 31.12.2021 r. miała 66.50mg/l. Przypominam, że normą przyjętą za ok jest CRP poniżej 5 mg/l. Ogólnie szpital nie chciał dać do wglądu dokumentacji zasłaniając się tym, że P. Agnieszka nie napisała upoważnienia dla siostry ani męża. Dopiero drugi szpital dał rodzinie wgląd do dokumentacji medycznej siostry i żony.

Edytowane przez paziiiak
Czas edycji: 2022-01-27 o 10:42
Stary 2022-01-27, 10:46   #3317
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Covid-19 wyszedł jak przyszła do szpitala i już nie wyszła. Ogólnie przy pierwszym obumarciu płodu miała podwyższone CRP czyli miała zakażenie w organizmie... testy miała robione przy pierwszym obumarciu i były negatywne, później miała też robione chyba i miała negatywne i wyszły pozytywne tuż przed śmiercią. Co ciekawe nie ma nigdzie w dokumentacji informacji o sepsie i rodzina sama to podejrzewa, bo przyjeżdżając do szpitala miała 7 jednostek CRP, a dzień przed śmiercią było 157,31. W czasie gdy było usunięcie 2 płodów z ciała 31.12.2021 r. miała 66.50mg/l. Przypominam, że normą przyjętą za ok jest CRP poniżej 5 mg/l. Ogólnie szpital nie chciał dać do wglądu dokumentacji zasłaniając się tym, że P. Agnieszka nie napisała upoważnienia dla siostry ani męża. Dopiero drugi szpital dał rodzinie wgląd do dokumentacji medycznej siostry i żony.
CRP przy zakazeniu covidem jest wysokie. A pacjenta była zakażona, przebywała w szpitalu covidowym, na oddziale neurologii, z zatorowoscia. To CRP nie ma nic wspólnego z sepsa po obumarcia plodow - bo wtedy było mniejsze i się zmniejszało nadal, dopóki niestety nie zakaziła się koronawirusem.

Stary 2022-01-27, 10:54   #3318
paziiiak
Raczkowanie

Ale ta wartość 66.50mg/l. była 31.12.2021, czyli w dniu gdy były płody usuwane z niej. Teraz pytanie czy realnie spadało czy nie, bo wgląd do papierów rodzina uzyskała dopiero w drugim szpitalu, a nie tam gdzie były usuwane płody. Sama siostra zmarłej u siebie pisała na facebooku, że posiada:

" Niestety dziś, 25.01.2022r otrzymaliśmy w godzinach popołudniowych telefon, że Agnieszka pomimo prób ratunku zmarła w Blachowni. Jesteśmy zdruzgotani a ból jaki nam towarzyszy jest nie do opisania. Bardzo prosimy o pomoc. Dysponujemy niezbitymi dowodami na popełnione przestępstwo jak i próby utajenia przyczyn stanu zdrowia Agnieszki a także podawanie przez personel szpitala fałszywych informacji co do okoliczności śmierci bliźniąt."

Edytowane przez paziiiak
Czas edycji: 2022-01-27 o 11:04
Stary 2022-01-27, 11:09   #3319
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Ale ta wartość 66.50mg/l. była 31.12.2021, czyli w dniu gdy były płody usuwane z niej. Teraz pytanie czy realnie spadało czy nie, bo wgląd do papierów rodzina uzyskała dopiero w drugim szpitalu, a nie tam gdzie były usuwane płody. Sama siostra zmarłej u siebie pisała na facebooku, że posiada:

" Niestety dziś, 25.01.2022r otrzymaliśmy w godzinach popołudniowych telefon, że Agnieszka pomimo prób ratunku zmarła w Blachowni. Jesteśmy zdruzgotani a ból jaki nam towarzyszy jest nie do opisania. Bardzo prosimy o pomoc. Dysponujemy niezbitymi dowodami na popełnione przestępstwo jak i próby utajenia przyczyn stanu zdrowia Agnieszki a także podawanie przez personel szpitala fałszywych informacji co do okoliczności śmierci bliźniąt."
Jeżeli posiada takie dowody, to w sądzie to udowodni i wtedy się dowiemy, czy lekarze zawinili, czy nie.

Teraz mamy tylko domysły i osady, które są całkowicie zbędne na tym etapie. A powinniśmy się trzymać faktów, a wszedzie w internecie, szczególnie na instagramach i stronach pro-choice krzyczy się, że to na pewno wina lekarzy, ustawy aborcyjnej, rządu i nie wiadomo czego jeszcze...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-01-27, 11:12   #3320
paziiiak
Raczkowanie

W oświadczeniu siostry z wczoraj mówiła ona o konferencji, która będzie miała miejsce nie prędzej niż w poniedziałek, ale mimo wszystko wątpię, że wyjawi wszystko, bo jednak to musi pierw iść do notariusza by zabezpieczyć dowody. Kolejna sprawa, ze w zarządzie szpitala siedzi żona jednego z polityków, więc może być ciężko.
Stary 2022-01-27, 11:26   #3321
niemanicka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie mówię, że wymaga! To jest podłe. Jest mi mega przykro, jest mi strasznie źle, że jesteśmy w takiej a nie innej sytuacji, ale jednak wiem, że wina tutaj jest TK, PiSu, Konfederacji, Kai Godek, Ordo Iuris. Lekarze są zakładnikami... nie powinni stawać przed wyborem gdzie muszą albo ratować siebie albo drugiego człowieka.

Problemem dla mnie jest to, ze rodzina miała problem z dostępem do dokumentacji medycznej i wg. rodziny lekarze sami podjęli decyzje o ratowaniu drugiego płodu a nie matki. Zwłaszcza, że cała ta sytuacja nie jest do końca klarowna pod względem prawnym co zresztą wstawiłam w załącznikach w poście wyżej wydaje mi się to bardzo prawdopodobne.

Jeśli pacjentka nie wyraziła zgody na udostępnienie dokumentacji medycznej rodzinie, to lekarze postąpili słusznie. Przy przyjęciu do szpitala wypełnia się wszelkie zgody. Mam podobne zdanie co Sophia, ale siedzę cicho, bo by mnie zjedli. To jest inna sytuacja niż sytuacja Izabeli z Pszczyny. Bardzo smutna historia, ale lekarze nie zawsze są w stanie wszystkich uratować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 12:19   #3322
paziiiak
Raczkowanie

Nikt nikogo mam nadzieję, że tutaj nie zje Zwykła polemika i zawsze staram się trzymać tego by nie wychodziły jakieś niesnaski w trakcie rozmowy ze mną. Co do samej sytuacji to jest ona inna od tego co było w przypadku Pani Izy, ale jednak skupia się na to, że lekarze są wystraszeni, bo wg. ministerstwa to powinna być indywidualna decyzja lekarza co dalej robić jak wygląda sytuacja w przypadku ciąży bliźniaczej, gdy jeden płód obumiera. Tylko gdy drugi płód również podczas pomocy obumrze to oni są pociągani do odpowiedzialności. Coś tu śmierdzi. Czy było zagrożenie życia matki? Jestem ciekawa czy pojawienie się w szpitalu dwa razy w ciągu miesiąca jest takim już przypadkiem. Dla mnie? Jest, ale lekarzem nie jestem. Wiem natomiast, ze do szpitali szły pisma od Ordo Iuris, które informowały, że jeżeli będą lekarze reagować i terminować płód wówczas będą pisane pozwy.
Stary 2022-01-27, 12:22   #3323
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Nikt nikogo mam nadzieję, że tutaj nie zje Zwykła polemika i zawsze staram się trzymać tego by nie wychodziły jakieś niesnaski w trakcie rozmowy ze mną. Co do samej sytuacji to jest ona inna od tego co było w przypadku Pani Izy, ale jednak skupia się na to, że lekarze są wystraszeni, bo wg. ministerstwa to powinna być indywidualna decyzja lekarza co dalej robić jak wygląda sytuacja w przypadku ciąży bliźniaczej, gdy jeden płód obumiera. Tylko gdy drugi płód również podczas pomocy obumrze to oni są pociągani do odpowiedzialności. Coś tu śmierdzi. Czy było zagrożenie życia matki? Jestem ciekawa czy pojawienie się w szpitalu dwa razy w ciągu miesiąca jest takim już przypadkiem. Dla mnie? Jest, ale lekarzem nie jestem. Wiem natomiast, ze do szpitali szły pisma od Ordo Iuris, które informowały, że jeżeli będą lekarze reagować i terminować płód wówczas będą pisane pozwy.
Ale są specjaliści, lekarze, którzy pisza o tym, że w przypadku obumarcia jednego płodu, nie dokonuje się jego usunięcia, tylko walczy o zycie drugiego blizniaka. Czasami się to nie udaje, niestety, takie jest życie. Więc nie wiem co ma tutaj wspólnego jakąkolwiek aborcja? Jak jeden płód obumarl, więc próbowano drugiego ratować, ale się nie udało? I dokonano, zgodnie z wytycznymi, indukcji farmakologicznej i mechanicznej, która po prostu może trwać so kilku dni?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-01-27, 12:26   #3324
paziiiak
Raczkowanie

Ja się zgadzam, natomiast do 2020 roku można było jeden z płodów obumartych jeszcze terminować by pomóc rozwijać się drugiemu płodowi. Znowu - indywidualne podeście, ale była możliwość medyczna do pomocy w takim przypadku. Tutaj jest akurat chaos wykładniczy, bo nie ma jasności w interpretacji prawa jak radzić sobie w takiej sytuacji. Nie bez powodu były wysyłane przez posłów zapytania w tej sprawie do ministerstwa zdrowia i prokuratora generalnego.
Stary 2022-01-27, 12:38   #3325
Alekto123
Zadomowienie

Cytat:
Ale są specjaliści, lekarze, którzy pisza o tym, że w przypadku obumarcia jednego płodu, nie dokonuje się jego usunięcia, tylko walczy o zycie drugiego blizniaka. Czasami się to nie udaje, niestety, takie jest życie. Więc nie wiem co ma tutaj wspólnego jakąkolwiek aborcja? Jak jeden płód obumarl, więc próbowano drugiego ratować, ale się nie udało? I dokonano, zgodnie z wytycznymi, indukcji farmakologicznej i mechanicznej, która po prostu może trwać so kilku dni?

Mnie interesuje jedno takie same są te wytyczne, żeby ratować tego drugiego bliźniaka, w przypadku, gdy jeden obumiera i u kobiety nic się nie dzieje i takie same są wytyczne jak jeden obumiera, a kobieta przychodzi do szpitala z silnymi bólami brzucha i wymiotami? Czy są jakieś różne wytyczne w takich przypadkach jak nic się nie dzieje i jak coś się dzieje?
Stary 2022-01-27, 12:45   #3326
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Ale ty piszesz o całkiem innej rzeczy - jeżeli jeden z płodów ma wadę letalna i zagraża drugiemu - czy można dokonać na nim aborcji (zastrzyk z chlorku potasu) - czyli płód jeszcze żyje, ale zagraża drugiemu blizniakowi/matce. Po takiej sytuacji nadal nie dokonywało się usunięcia martwego płodu z macicy, albo bardzo rzadko takie sytuacje występowały (wszystko zależy jaka to ciąża, jednokosmowkowa, dwukosmowkowa etc.)

Przypadek Agnieszki jest całkiem inny! U niej doszło do obumarcia jednego plodu samoistnego, nie ma tutaj nic ma temat dokonania aborcji czy terminacji selektywnej!

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Mnie interesuje jedno takie same są te wytyczne, żeby ratować tego drugiego bliźniaka, w przypadku, gdy jeden obumiera i u kobiety nic się nie dzieje i takie same są wytyczne jak jeden obumiera, a kobieta przychodzi do szpitala z silnymi bólami brzucha i wymiotami? Czy są jakieś różne wytyczne w takich przypadkach jak nic się nie dzieje i jak coś się dzieje?
Tego nie wiemy, bo nie wiemy jaka była sytuacja w przypadku drugiego trafienia do szpitala - czy już było wiadomo, że doszło do obumarcia drugiego płodu, czy nie, czy wymioty i bóle brzucha były wywołane obumarciem, zakażeniem, czymś innym? Jak tylko dowiedziano się o obumarcia drugiego płodu, zadecydowano o indukcji farmakologicznej (mówimy tutaj o 1 trymestrze, gdzie tak się właśnie robi) I czekano na poronienie..

Każda ciąża bliźniacza jest ciąża wysokiego ryzyka. Czasami nie udaje się uratować żadnego dziecka, czasami sie udaje. Niestety, kobiety, nie tylko w Polsce, czasami umierają.

Najwazniejsze to teraz dowiedzieć się, czy jest czyjakolwiek wina czy to po prostu tragiczny przypadek...

Czas edycji: 2022-01-27 o 12:46
Stary 2022-01-27, 13:01   #3327
paziiiak
Raczkowanie

"Przerwanie ciąży jest obecnie dopuszczalne wyłącznie w sytuacji, gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety ciężarnej, lub kiedy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża jest wynikiem czynu zabronionego".

"Jak tłumaczy komitet, w tej definicji nie zawiera się sytuacja, gdy ciąża, a właściwie stan jednego płodu w ciąży bliźniaczej, jest zagrożeniem dla innego płodu."

"Zabiegi aborcji selektywnej w przypadku ciąży mnogiej, zwłaszcza w drugim trymestrze ciąży i występowania wad płodu, wymagają wprawy i doświadczenia. Ginekolodzy i ginekolożki powinni się tego uczyć w ramach praktyki lekarskiej. W Polsce z powodu restrykcyjnego prawa antyaborcyjnego szansa na zdobycie takiej umiejętności jest mała, a to wpływa na bezpieczeństwo pacjentek"

Źródło: Ofeminin: "Śmierć Agnieszki z Częstochowy. Czy możliwa była aborcja płodu?"

Dla mnie to brzmi jak maniana prawna, która skazuje kobietę na łaskę i nie łaskę jej wytrzymałości i zdrowia.
Stary 2022-01-27, 13:07   #3328
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
"Przerwanie ciąży jest obecnie dopuszczalne wyłącznie w sytuacji, gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety ciężarnej, lub kiedy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża jest wynikiem czynu zabronionego".

"Jak tłumaczy komitet, w tej definicji nie zawiera się sytuacja, gdy ciąża, a właściwie stan jednego płodu w ciąży bliźniaczej, jest zagrożeniem dla innego płodu."

"Zabiegi aborcji selektywnej w przypadku ciąży mnogiej, zwłaszcza w drugim trymestrze ciąży i występowania wad płodu, wymagają wprawy i doświadczenia. Ginekolodzy i ginekolożki powinni się tego uczyć w ramach praktyki lekarskiej. W Polsce z powodu restrykcyjnego prawa antyaborcyjnego szansa na zdobycie takiej umiejętności jest mała, a to wpływa na bezpieczeństwo pacjentek"

Źródło: Ofeminin: "Śmierć Agnieszki z Częstochowy. Czy możliwa była aborcja płodu?"

Dla mnie to brzmi jak maniana prawna, która skazuje kobietę na łaskę i nie łaskę jej wytrzymałości i zdrowia.
Oczywiście, że to maniana, bo nasze prawo aborcyjne to taka kaszana, że szkoda o tym ponownie dyskutować.

W tym przypadku nie było mowy o aborcji, czy terminacji selektywnej bo płód sam obumarł - to się zdarza. Standardem jest nieusuwanie obumarłego płodu z macicy, póki nie zagraża kobiecie i drugiemu plodowi - płód obumarły nie gnije i sam w sobie nie doprowadzi do zakażenia, bo jest jałowy. (Polecam na ten temat post u @doctorashtanga)

Pozniej doszło do obumarcia drugiego płodu- to też się zdarza, wcale nie musi mieć to związku z występowaniem martwego płodu w macicy.

Dlatego ja pisze - dokladnie nie wiemy, co się stało. Nie wiemy, co się działo przez 3 tygodnie po usunięciu płodów z macicy u pacjentki. Dlatego trzeba czekać na informacje, bo bez tego to są tylko i wyłącznie domysły.

Czas edycji: 2022-01-27 o 13:10
Stary 2022-01-27, 13:15   #3329
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Oczywiście, że martwy płód z ciąży bliźniaczej się usuwa. Nie wiem skąd masz informacje, że kobieta ma go nosić i cacy. Trzy już zmarły z powodu noszenia martwego płodu i niby takie są procedury w ginekologii, a nie było ich przed wyrokiem TK? Wielu medyków wypowiedziało się na ten temat po nagłośnieniu sytuacji i nie czytałam ani jednej opinii broniącej szpital.

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-27, 13:17   #3330
paziiiak
Raczkowanie

"Nazywamy to redukcją ciąży wielopłodowej. Czasem ten zabieg wykonywany jest po to, aby zwiększyć szansę na przeżycie jednego z płodów lub zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu. W krajach jak np. Wielka Brytania czy Norwegia możliwa jest aborcja jednego z płodów w ciąży mnogiej bez wskazań medycznych."

Teraz w sumie pytanie - czy w czasie gdy kobieta pojawiła się za pierwszym razem w szpitalu z objawami takie jakie opisała jej siostra, czyli bóli brzucha i wymiotów powinni zdecydować się na głębsze badania i ewentualną aborcję selektywną jeżeli były przesłanki, a nie ją odesłać z hasłem typu, ze ciąża bliźniacza ma prawo boleć. Najbardziej ten moment mnie zastanawia. Zwłaszcza, ze jeszcze bezczelnie ktoś z pracowników szpitala rzucił, że pewnie Pani Agnieszka najadła się surowego mięsa... Wat? o.O

No zobaczymy co wyjdzie dalej, ale dla mnie dalej ta sprawa śmierdzi, ale cóż.... Czekamy, zobaczymy, niech spoczywa w pokoju.

Ten kraj mnie przeraża.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości