![]() |
#301 | |
Konto usunięte
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- No najwyraźniej cię interesuje jednak. Nie twoja brocha, czy śpi z facetem z woli bożej, czy z obawy przed ''mitycznym niedopasowaniem''. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
Za to widziałam wątki, w których jeżdżono po autorkach za pomysł czekania z seksem do ślubu, bo to nienormalne. Jak masz te multum tematów pod ręką, to się podziel. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Raczkowanie
|
"Skoro na szali stoi udowodnienie, że dziewczyna pytająca o to, czy to spoko, że jej facet nie chce czekać z seksem do ślubu wbrew jej potrzebom i przekonaniom, a facet pytający o to, czy to spoko, że jego dziewczyna nie chce czekać z seksem do ślubu wbrew jego potrzebom i przekonaniom, to warto byłoby poczytać. "
Nie czaję składni zdania. Jak z roboty wrócę to może poszukam. Mówię, że były takie tematy i są bo sam kiedyś miałem z tym problem, tyle xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znalazłam ten wątek, który miałam na myśli. Jeszcze większy rak, niż zapamiętałam: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=818075 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym nie zauważyłam, by była agresywna lub się czegoś czepiała, opisała jak jest u niej. Porównała sytuację innych ze swoją? No to faktycznie, na stos z nią, zasłużyła, by jej dowalać i sugerować, że kłamie. Brawo za podwójne standardy, których tu przecież nie ma. Pogrubione: Again, wyciągasz coś z dupy, rozpościerasz przed nami i przedstawiasz jako prawdę. Od stwierdzenia: ''cudzołóstwo i zabójstwo są grzechami cięzkimi'' do stwierdzenia: ''jak cudzołożysz, to jesteś taka sama jak mordeca" jest naprawdę daleka droga i wątpię, by ktoś tak oblatany w erystyce tego nie wiedział. Chcesz podkręcić atmosferę i tyle. ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
Akurat zgłębiałam temat, to ''mityczne'' niedopasowanie okazuje się być dość powszechnym problemem. Nie twierdzę, że jedynie w przypadkach par, które czekały do ślubu, ale często w przypadkach par, w których jeden z partnerów zastosował technikę ''switch and bait''. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
![]() ![]() i nie ma co udawac ze osoba ktora nigdy z nikim nie spala bedzie z gory wiedziala jaka bedzie w lozku i czy cos jej sie bedzie podobalo (skad ma to wiedziec skoro nigdy tego nie robila ??? moze jej sie wydawac ze bedzie chciala cos robic a przyjdzie co do czego raz sprobuje i okaze sie ze brzydzi ja to albo nie podnieca itp. ) hah zreszta jakiego faceta by sie nie zapytac tak wiekszosc pewnie uwaza ze jest (lub bylby) demonem sexu a jak wiemy prawda niestety okazuje sie czesto duzo smutniejsza. wiec prawdziwe poznanie prawdziwych preferencji seksualnych i temperamentu osoby na podstawie samej rozmowy raczej nie ma zbytniego oparcia w rzeczywistosci. ale zeby nie bylo : nie zamierzam wcale potępiać idei seksu po ślubie, ani nikogo do niczego namawiac i nie mowie ze seks po slubie jest zly bo tak nie uwazam bo kazdy ma prawo decydowac o wlasnym zyciu intymnym, sadze jedynie ze warto aby autorka poznala wszystkie za i przeciw zanim zwiaze sie z taka osoba o takich pogladach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=142 Cytat:
& Nikomu się życie erotyczne nie posypało po dłuższym okresie czasu? Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
No nikt raczej (chyba, że czegoś nie wiem) nie leci do ołtarza na podstawie samej rozmowy, a temperament seksualny nie jest oderwany od reszty osobowości. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 |
Raczkowanie
|
Ja bym nie skreślała mężczyzny z tego powodu. Możesz tego kiedyś żałować.
Myślę, że to bardzo dobrze świadczy o nim i o tym, że traktuje Ciebie i Waszą znajomość powaznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 | |
Amounted Princess
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mówimy o bajerowaniu lasek na dyskotece, tylko o rozmowie dwojga ludzi o pewnym konkretnym podejściu do seksu. Te PRZEKONANIA są najważniejsze. One pokazują, co nas kręci i do czego chcemy dążyć. Naprawdę nie wierzę, że ktoś ma super niskie libido i jakoś do pierwszego razu tego nie zauważył. PRZEKONANIE, że osoby nie posiadające doświadczenia nie mają pojęcia o własnej seksualności, jest naiwne. Po drugie rozmawiamy o osobach, które mają totalnie inne podejście do spraw seksualności, niż Ty. Owszem, zdarza się, że jedna strona naiwnie wierzy w tęcze i jednorożce i zakłada, że po ślubie partner który dotąd nie wykazuje większego entuzjazmu przemieni się w demona seksu. Fetysz dziewictwa, pochwała konsekwencji i przekonanie, że na umarwiających się na końcu czeka nagroda, ewentuanie zwyczajnie ślepe zauroczenie. Natomiast istnieją osoby, które pociąga sama droga i ideologia z tym związania. Odrzuca je wizja "testowania się", cenią sobie właśnie "kupowanie kota w worku" oraz chcą przeżyć pierwszy raz w małżeństwie, z osobą zdecydowaną być z nimi nawet, jeśli ziemia się nie zatrzęsie i to jest dla nich ważniejsze, niż to, czy partner lubi raz czy 3 razy w tygodniu. Nikt im nie da gwarancji, że się nie przejadą i nie wejdą w związek z nieodpowiednią osobą, ale takiej gwarancji nikt nikomu dać nie może. Można co najwyżej zwiększać swoje szanse, szukając kogoś, kto ma podejście podobne, do naszego. Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-09-06 o 17:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Z tamtego wątku rozwaliła mnie Tassarinian ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...7&postcount=60 ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- A zgadzam się z Hibiku: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=84 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Raczkowanie
|
Maly up- jesteśmy już kilka lat po ślubie, mamy synka rocznego i generalnie wszystko jest ok
![]() ![]()
![]() |
#317 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Raczkowanie
|
Madzil- mamy na wiele spraw zbliżone poglądy więc nie ma konfliktów, jesteśmy dość zgodnym małżeństwem. Synek będzie ochrzczony - ja sama też chcę więc jest tu pełna zgodność.
Na razie jest malutki więc większość spraw związanych z jego wychowaniem skupia się na opiece nad nim, później gdy będzie starszy i pojawią się kwestie światopoglądowe to cóż- tata będzie mu udzielał odpowiedzi z perspektywy osoby wierzącej a ja z perspektywy osoby, która uważa, że pewne wartości są uniwersalne i w życiu należy kierować się pewnymi ogólnie stosowanymi zasadami typu być osobą prawdomówną, uczciwą, dotrzymującą danego słowa itd. Stosujemy obserwację cyklu czyli teoretycznie zgodnie z wykładnią. No i jak na razie wszystko jest zgodnie z tym jak sobie planowaliśmy tzn. w pierwszym roku gdy przygotowywaliśmy się do ciąży (kupno mieszkania, zmiana pracy, suplementacja kwasu foliowego, badania itd.) to rzeczywiście tej ciąży nie było- na ile to dobra skuteczność metody nie wiem acz faktem jest,że w razie ciąży odrobinę szybciej też byśmy byli zadowoleni ![]() U nas sprawdza się to, że szanujemy swoje odrębności i mimo wszystko w wielu rzeczach się jednak zgadzamy mimo, że u męża pewne aspekty są uwarunkowane wiarą a u mnie moim poglądem. Przykładowo aborcja- mąż przeciw a ja ogólnie jestem za wyborem choć sama osobiście nie zdecydowałabym się np. w sytuacji informacji o chorobie dziecka. Ewentualnie w przypadku zagrożenia mojego życia bym się zastanawiała ale to jest tak hipotetyczna sytuacja, że najprawdopodobniej tu decyzję musiałby podjać lekarz a nie ja itp. Mam dużo zaufania do męża i wiem, że mam w nim wsparcie więc jestem spokojna o nasz związek ![]()
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zgodnie z wykładnią.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#321 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Konto usunięte
|
Jestem niewierząca w związku z wierzacym katolikiem (nie Polakiem więc nie jest homofobicznym oszołomem itd). Do kościoła chodzi sam jeśli ma potrzebę, modli się sam. Czasem sobie z siebie żartujemy, że np. Ja jestem neckbeardem ateista, a jemu podoba się wszystko jeśli ma wizerunek Jezusa. Mam dziecko z poprzedniego związku, które nie jest ochrzczone i kategorycznie postawiłam sprawę, że swoich kolejnych dzieci nie ochrzcze. Oczywiście jeśli jako dorośli będą chcieli to ich wybór.
Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
(=^‥^=)
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89101906]Stosowałabyś obserwację cyklu jako antykoncepcję gdyby nie on?[/QUOTE]
Oczywiście, żeby wtedy takiej "metody" nie stosowała. Fajnie autorko, że jesteś szczęśliwa. Choć mam nadzieję, że jesteś na serio, a nie się łudzisz. Ja bym nie potrafiła tak zatracić siebie i swoich poglądów dla jakiegoś faceta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Konto usunięte
|
Tego nie wiemy, może jej się poglądy zmieniły od czasu założenia wątku. Ale jeśli nie, to mam ochotę wybuchnąć śmiechem na ten fragment o szanowaniu nawzajem swoich odrębności. Gdyby tak było, to ona stosowałaby na swoim odrębnym ciele taką antykoncepcję jaka jej pasuje, a on by się nie wtrącał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
(=^‥^=)
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89102159]Tego nie wiemy, może jej się poglądy zmieniły od czasu założenia wątku. Ale jeśli nie, to mam ochotę wybuchnąć śmiechem na ten fragment o szanowaniu nawzajem swoich odrębności. Gdyby tak było, to ona stosowałaby na swoim odrębnym ciele taką antykoncepcję jaka jej pasuje, a on by się nie wtrącał.[/QUOTE]
Jakoś nie wierzę w magiczną zmianę poglądów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Wtajemniczenie
|
Nie piszę tego absolutnie złośliwie, ale czy taki związek z wielką różnicą poglądów wypalił, czy nie, to można powiedzieć dopiero po wielu latach. Zaledwie pięć lat, to zwykle nadal okres bezkryzysowy i nie ma się jeszcze tej perspektywy, by ocenić, czy to podporządkowanie pod światopogląd drugiej strony przyniosło więcej korzyści (ktoś się w tym odnalazł i jest mu tak dobrze), czy strat (w sensie psychologicznym/emocjonalnym oczywiście).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
A ja nie rozumiem, po co te złośliwości. Pięć lat związku to już sporo i tak, da się stwierdzić, czy się do siebie pasuje po takim czasie spokojnie. Kryzys statystycznie pojawia się po dwóch, trzech latach, a moim subiektywnym zdaniem już po roku można stwierdzić, czy się z kimś dogadujemy. A nawet jak się ktoś rozstanie po dziesięciu latach, to nie oznacza, że związek nie był udany. Różne są przyczyny rozstań.
Czy ja bym się odnalazła w tej relacji? Nie. Ale skoro Autorka wróciła, w sumie całkiem romantyczna historia (poznała kogoś w pracy, widać, że jej odpowiadał), jest szczęśliwa, to po co to kwestionować? Może dla was nie warto, a dla niej warto. Nie przepadam za KK, ale na tym forum niechęć do religii zaczyna być fanatyczna wręcz. Autorko, dużo szczęścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
(=^‥^=)
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.